فهرست مطالب

علوم زمین خوارزمی - سال دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

نشریه علوم زمین خوارزمی
سال دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید حسین حسینی، محمد وحیدی نیا*، مهدی نجفی، سید رضا موسوی حرمی صفحات 157-180
    نهشته های کرتاسه زیرین در برش دیهوک واقع در جنوب شرق طبس 5/72 متر ضخامت داشته و از کنگلومرا، ماسه سنگ، سنگ آهک اربیتولین دار، سنگ آهک اائیدی، مارن و سنگ آهک ماسه ای تشکیل شده اند. مرز زیرین این نهشته ها با سنگ آهک های سازند اسفندیار به صورت گسله بوده و مرز بالایی آن با کنگلومرای کرمان به صورت ناپیوستگی فرسایشی می باشد. در این مطالعه تعداد 53 نمونه آنالیز شده و بر اساس مطالعات فسیل شناسی تعداد چهار جنس و سه گونه اربیتولین به نام های Palorbitolina lenticularis، Preaorbitolina cormyi، Mesorbitolina texana، Orbitolina sp. و سه بیوزون Palorbitolina lenticularis Interval Zone، Preaorbitolina cormyi Total range Zone، Mesorbitolina texana Interval Zone شناسایی شده است. سن بخش کربناته این توالی با استناد به جنس و گونه ها و بیوزون های اربیتولینی شناسایی شده باره مین پسین تا آپتین پسین می باشد. در این توالی تعداد 2 رخساره آواری متعلق به کمربند ساحلی اکسیدی شامل یک رخساره کنگلومرایی Gcm پرکننده کانال ساحلی و یک رخساره ماسه سنگی با بین لایه های گلسنگ متعلق به زیر محیط دور از ساحل (offshore transition) و 12 رخساره کربناته از دریا به سمت خشکی شامل دو رخساره و پنج ریز رخساره اربیتولینی متعلق به دریای محدود شده تا دریای باز کم عمق، نه رخساره و دو ریز رخساره گرینستونی تا پکستونی متعلق به کمربند پشته ای و یک رخساره مارنی فاقد فسیل متعلق به پهنه جزر و مدی شناسایی شده است. این نهشته ها طی چهار سکانس رسوبی رده سوم راسب شده اند و در این سکانس ها هر دسته رخساره خود شامل چند پاراسکانس پیشروی و پسروی می باشد. مرز بین سکانس ها با توجه به حضور فراوان اکسید های آهن در اطراف اربیتولین ها و دیگر آلوکم ها SB1? است. مرز سکانسی آغازین توالی با توجه به گسله بودن نامشخص و مرز پایانی توالی با توجه به شواهد خروج ازآب SB1 و از نوع RSME است. با توجه به حضور فسیل های شاخص در سکانس ها، سکانس رسوبی اول (بخش کربناته) درباره مین پسین-آپتین پیشین، سکانس های رسوبی دوم و سوم در آپتین پیشین و سکانس رسوبی چهارم در آپتین پسین راسب شده است. تفسیر تغییرات سطح آب این نهشته ها در زمان رسوبگذاری با منحنی های جهانی تا حدودی مطابقت دارد و تفاوت های موجود ناشی از پیشروی و پسروی های متناوب به سبب تکتونیکی بودن منطقه است.
    کلیدواژگان: اربیتولین، باره مین پسین تا آپتین پسین، چینه نگاری سکانسی، شرق ایران مرکزی
  • زیبا حسینی*، علی کدخدایی، سجاد قره چلو صفحات 181-194
    بر پایه ی مطالعات گسترده ای که تاکنون صورت گرفته است، بدون تردید، سرعت موج برشی نقشی اساسی را در ارزیابی مخازن هیدروکربوری ایفا می نماید. بهره گیری از اطلاعات سرعت موج برشی، غالبا این امکان را فراهم می سازد که بتوان اثرات لرزه ای پارامترهایی چون سنگ شناسی، نوع سیال منفذی و فشار منفذی را شناسایی کرد. اما متاسفانه داده های سرعت موج برشی در بسیاری از میادین موجود نیستند و تخمین آن ها به روش های دیگری ضروری به نظر می رسد. در این مطالعه از سیستم هوشمند الگوریتم بهینه سازی اجتماع ذرات جهت تخمین سرعت موج برشی استفاده شده است. این الگوریتم توسط معادلات هوشمند مشتق شده در دو روش خطی و غیرخطی به کار گرفته شده است. مجموعه داده های این پژوهش حدود 3190 داده مرتبط با مخزن آسماری در دو چاه از یکی از میادین نفتی جنوب غرب ایران است. همه نقاط داده ای شامل نگار های تخلخل و سرعت موج برشی اندازه گیری شده توسط ابزار DSI بوده اند. این داده ها به دو دسته شامل 2090 داده برای ساخت مدل و 1100 داده برای تست و صحت سنجی مدل تقسیم شده است. در نهایت، نتایج حاصل از شبیه سازی سرعت موج برشی توسط الگوریتم اجتماع ذرات با مقدار واقعی برآورد شده توسط DSI مقایسه گردید. مقدار ضریب همبستگی برآورد شده در مرحله ی صحت سنجی برای روش خطی از این الگوریتم حدود 0/92 به دست آمده است. در حالی که این همبستگی در صورت استفاده از مدل غیرخطی اجتماع ذرات به حدود 0/95 می رسد. نتایج به دست آمده از این پژوهش و مقایسه ی آن با مطالعات گذشته، مناسب بودن استفاده از این روش را برای تخمین سرعت موج برشی در میادین نفتی، تایید می کند.
    کلیدواژگان: سرعت موج برشی، نگارهای تخلخل، بهینه سازی اجتماع ذرات، مخزن آسماری
  • وحید خدیوی، علی یساقی، سعید معدنی پور صفحات 195-208
    چین های کمربند چین–رانده زاگرس با روند شمال باختر- جنوب خاور به وسیله مجموعه ای از گسل های عرضی با سازوکار غالب امتدادلغز قطع می شوند. تاقدیس کوه های سیاه در مرز فروافتادگی دزفول و پهنه ی ایذه در کمربند چین-رانده زاگرس، یکی از این چین ها است که تحت تاثیر گسل های عرضی با سازوکار غالب امتدادلغز چپ گرد و راست گرد قطع شده است. این گسل های عرضی به عنوان مراتب فعالیت جوان تر خطواره مغناطیسی پی سنگی L1 و مراتب قبل از چین خوردگی گسل پی سنگی خارک- میش تحلیل شده اند. اثر فعالیت خطواره مغناطیسی پی سنگی L1 پس از چین خوردگی موجب چرخش در اثر سطح محوری و خمیدگی تاقدیس کوه های سیاه شده است. تحلیل داده های لغزش صفحات گسلی این گسل های امتدادلغز به روش وارونه سازی، نشان از راستای شمالی- جنوبی برای تنش عامل فعالیت مجدد این خطواره مغناطیسی دارد. هم خوانی چنین راستای تنشی با داده های به دست آمده از Gps بیان از فعالیت جوان این گسل پی سنگی پس از چین خوردگی زاگرس دارد.
    کلیدواژگان: تاقدیس کوه های سیاه، خطواره پی سنگی، گسل خارک - میش، تنش دیرینه
  • سمانه داوطلب نظام، عطا شاکری، محسن رضایی صفحات 209-226
    کیفیت خاک پارک های شهری اهمیت زیادی دارد، زیرا کودکان در حال بازی در پارک آلودگی را به راحتی دریافت می کنند. این پژوهش به منظور بررسی غلظت، منابع، آلودگی و ریسک سلامت عناصر بالقوه سمناک در خاک دو پارک شهری در تهران انجام شده است. برای این منظور نمونه های خاک (26n= ) از پارک های لاله و شهر، نمونه برداری شدند و برای تعیین غلظت کل عناصر بالقوه سمناک (آرسنیک، کادمیم، کبالت، کروم، مس، وانادیم، سرب، نیکل و روی) با استفاده از دستگاه ICP-MS & OES تجزیه شدند. درجه آلودگی و منشا عناصر بالقوه سمناک باتوجه به غلظت زمینه با ضریب غنی شدگی، شاخص زمین انباشت، شاخص آلودگی و شاخص آلودگی یک پارچه محاسبه شد. با استفاده از تحلیل مولفه های اصلی نیز ارتباط و منشا مشخص شد. نتایج حاصل از EF و Igeo نشان داد که حدود 50 درصد از نمونه ها نسبت به عناصر کادمیم، کروم، مس، سرب و روی غنی شده اند، که نشان می دهد آلودگی فلزات سنگین در خاک دو پارک شهر و لاله منشا انسان زاد دارند. بر اساس مقادیر PI، کادمیم، کروم، مس، سرب و روی در خاک دو پارک در گروه نسبتا آلوده قرار دارند. IPI به ترتیب در پارک شهر و لاله کاهش یافته است. شاخص های ژئوشیمیایی و تجزیه و تحلیل مولفه های اصلی تایید کرند که منشا آلودگی خاک در این دو پارک ترافیک، کود، زباله، خوردگی سطوح فلزی خودروها، مواد افزودنی به سوخت خودروها و خوردگی مصالح ساختمانی است. ارزیابی ریسک سلامت نشان داد که آلودگی عناصر بالقوه سمناک در خاک پارک شهر و لاله زیر آستانه قابل قبول برای خطرات سرطان زا و غیر سرطان زا است. بااین حال، ریسک سرطان زایی کروم از طریق بلع بیش تر از 6-10×1 در هر دو پارک است. این نشان می دهد که قرار گرفتن در معرض خاک آلوده به کروم ممکن است اثرات سوء بر سلامت به خصوص برای کودکان داشته باشد. ضریب خطر (HQ) و شاخص خطر (HI) برای فلزات از طریق بلع، تنفس و پوست کم تر از یک است که نشان می دهد در شرایط کنونی خطر سلامت وجود ندارد.
    کلیدواژگان: آلودگی خاک، پارک، تحلیل مولفه های اصلی، ارزیابی ریسک سلامت، تهران
  • سیدمحسن طباطبایی منش، امید همتی، علیرضا ندیمی صفحات 227-246
    در حدفاصل شهرهای داران و الیگودرز و نزدیکی روستای دره ساری در بخش های میانی پهنه ساختاری سنندج-سیرجان مجموعه ای از سنگ های متاپلیتی با سن ژوراسیک تا کرتاسه آغازین رخنمون دارند که بر اساس شواهد صحرایی و بررسی های پتروگرافی شامل 5 دسته اسلیت، فیلیت، مسکویت بیوتیت شیست، گارنت شیست و استروتید شیست هستند. گارنت غنی از آلماندن، پلاژیوکلاز غنی از آلبیت، میکاهای سیاه از نوع آنیت و سیدروفیلیت، میکاهای سفید با عضو غالب انتهایی مسکویت و کلریت از نوع رپیدولیت از کانی های این متاپلیت ها هستند. واکنش های صورت گرفته در این سنگ ها سبب کاهش میزان کلریت و مسکویت و تشکیل کانی هایی مانند گارنت، بیوتیت و استروتید طی پیشرفت دگرگونی بوده است. شیمی کانی هایی مثل گارنت نشان دهنده دگرگونی پیش رونده در این سنگ ها همراه با همگن شدن نسبی آن ها است. وجود کلریت ثانویه در این سنگ ها بیا ن گر برخاست این سنگ ها و رخداد دگرگونی برگشتی تا رخساره شیست سبز است. بر مبنای شیمی کانی هایی مانند گارنت، بیوتیت، مسکویت و کلریت و بررسی ترمودینامیکی و مینرال شیمیایی این سنگ ها، نقطه اوج دگرگونی دمایی حدود °630 و فشاری معادل 5/6 کیلوبار دارا است. مجموعه داده های ترموبارومتری بیان کننده دگرگون شدن این سنگ ها در مسیر دگرگونی های تیپ باروین یا کوه زایی و با گذر از رخساره شیست سبز تا آمفیبولیت میانی صورت پذیرفته است.
    کلیدواژگان: سنگ های دگرگونی، متاپلیت، شیمی کانی، دره ساری، پهنه ی سنندج - سیرجان
  • مهندس کیوان محمدی، حسین عزیزی صفحات 247-270
    توده گرانیتوئیدی ابراهیم عطار در شمال غربی ایران و جنوب غربی شهرستان قروه واقع شده است. سنگ های این توده عمدتا دارای بافت گرانولار، پگماتیتی، گرافیک و پرتیتی می باشند. کانی های اصلی این سنگ ها شامل: کوارتز، آلکالی فلدسپار، پلاژیوکلاز ، مسکوویت و بیوتیت می باشد و از کانی های فرعی نیز می توان به بریل و گارنت اشاره کرد. این سنگ ها در گروه گرانیت های دو میکا طبقه بندی می شوند که دارای ترکیب پرآلومین تا شدیدا پرآلومین هستند. الگوی نرمالیز شده به کندریت گرانیتوئید ابراهیم عطار، آنومالی شدید Eu همراه با اثرات تتراد را نشان می دهد. اثر تتراد نوع M به عنوان یک ویژگی ژئوشیمیایی که می تواند نشان دهنده مراحل پایانی تکامل ماگمای گرانیتی همراه با اثر متقابل سیالات همزیست باشد، در سنگ های مورد مطالعه به وضوح قابل مشاهده است. ارتباط اثر تتراد با نسبت های عناصر کمیاب ثابت می کند که اثر تتراد به موازات تکامل ماگمای گرانیتی توسعه می یابد. به طور کلی رفتار عناصر کمیاب و دوقلوهای ژئوشیمیایی در سنگ های مورد مطالعه، نشان دهنده تفاوت این سنگ ها با گرانیت های متداول است. بررسی نسبت های عناصر کمیاب، به خصوص دوقلوهای ژئوشیمیایی نشان دهنده رفتار non-CHARAC از این عناصر می باشد که ممکن است مربوط به برهم کنش مذاب با سیالات همزیست غنی از عناصری مانند F در مراحل پایانی تبلور ماگمایی باشد.
    کلیدواژگان: عناصر نادر خاکی، اثر تتراد، دوقلوهای ژئوشیمایی، لوکوگرانیت پرآلومین، ابراهیم عطار، زون سنندج سیرجان
  • ندا نژادی، محسن نصرآبادی، رضا نوزعیم، کاظم قلی زاده صفحات 271-292
    منطقه مورد مطالعه در جنوب بردسکن (جنوب غرب خراسان رضوی) واقع است. توده های نفوذی مافیک با سن ژوراسیک در مناطق رباط زنگیچه و لاخ برقشی پهنه کوه سرهنگی به داخل پی سنگ گرانیتی و دولومیت سلطانیه تزریق شده اند. کانی های سنگ ساز شامل پلاژیوکلاز، کلینوپیروکسن و آمفیبول هستند. با توجه به شواهد پتروگرافی، شیمی کانی ها و داده های دما - فشارسنجی، آمفیبول ها دارای نسل های مختلف آذرین و دگرسانی هستند. نتایج دما – فشارسنجی آمفیبول ، گستره دما و فشار را به ترتیب 545 تا 911 درجه سانتی گراد و 2/2 تا 8/5 کیلوبار نشان می دهد. این چنین دامنه گسترده دما و فشار می تواند با شرایط متغیر انجماد و فرایندهای دگرسانی تفسیر گردد. بر اساس شیمی سنگ کل، نمونه های مورد مطالعه عمدتا گابرو می باشند. نمودارهای عنکبوتی، شاخص های ژئوشیمیایی ماگمای مناطق فرورانش را نشان می دهند. بر مبنای نمودارهای متمایزکننده جایگاه تکتونیکی، ژنز نمونه های مورد مطالعه با هر دو جایگاه فرورانش و داخل صفحه ای مرتبط است. بعلاوه شیمی سنگ کل نمونه ها با ذوب اسپینل لرزولیت هم خوانی دارد. نظر به این که تشکیل حوضه پشت قوس سبزوار توسط فرورانش نئوتتیس به زیر خرده قاره ایران مرکزی شروع شده، ممکن است ماگماتیسم ژوراسیک پشت قوس منطقه بردسکن، تحت تاثیر فرایند فرورانش مشابه و بالاآمدگی استنوسفری همراهی کننده آن در یک رژیم کششی ایجاد شده باشد.
    کلیدواژگان: توده نفوذی مافیک، دما، فشارسنجی، فرورانش، پی سنگ پرکامبرین، جنوب بردسکن
|
  • S. H. Hosseini, M. Vahidinia*, M. Najafi, S. R. Mousavi Harami Pages 157-180
    The Lower Cretaceous deposits in Dehuk section from Southeast of Tabas attain a thickness of 72/5 meters and consist of conglomerate, sandstone, Orbitolinids limestone, ooid limestone, marl and sandy limestone. The lower boundary of these deposits with Esfandiar Formation is a faulty contact and upwards they are followed by Kerman Conglomerate with disconformity. In this study by an analysis of 53 samples and based on paleontological studies, 4 genera and 3 species of Orbitolinids consist of Palorbitolina lenticularis, Preaorbitolina cormyi, Mesorbitolina texana and Orbitolina sp. and three biozones consist of Palorbitolina lenticularis Interval Zone, Preaorbitolina cormyi Total range Zone and Mesorbitolina texata Interval Zone have been distinguished. The relative age of carbonate part is Late Barremian to Late Aptian according to determined genera, species and Orbitolinids biozones. In these deposits have been identificated two clastic lithofacies belong to oxygenated coastal belt consist of Gcm lithofacies belongs to beach channel fill and sandstone lithofacies with interbeddeds of mud belongs to offshore transition; And twelve carbonate facies from marine to shore consist of two Orbitolinids facies and five Orbitolinids subfacies belong to restricted to open marine, nine grainstone to packstone facies and two subfacies belong to shoal and one marl with no fossils facies belongs to tidalflat. These deposits formed in four depositional sequences of III category and each systems tract contains several progression and regression parasequences. The boundaries of between of sequences are SB1? Due to the frequency of iron oxides around the Orbitolinids and the other allochems. The lower of sequence boundary is unknown due to the faulty contact and the upper of sequence boundary is SB1 and RSME for disconformity. Due to the presence of index fossils in these sequences, the first sequence (carbonate part) deposited in the Late Barremian-Early Aptian, the second and the third sequences deposited in the Early Aptian and the fourth sequence deposited in the Late Aptian. The interpretation of sea level fluctuation at the time of deposition corresponded to global eustatic curve and differences can be result from progressions and regressions for the structure of the region.
    Keywords: Orbitolinid, Late Barremian to Late Aptian, sequence stratigraphy, east of central Iran
  • Ziba Hosseini*, Ali Kadkhodaie, Sajjad Gharechelou Pages 181-194
    Based on the extensive studies, undoubtedly, the shear wave velocity (Vs) plays a fundamental role in hydrocarbon reservoir evaluation. Using Vs often allows us to identify the seismic signatures of lithology, pore fluid type and pore pressure, efficiently. Unfortunately Vs data is not available in all reservoirs and it is necessary to predict it. To date, intelligent systems have been utilized as powerful and routine tools for this purpose. In this study, PSO algorithm that is one of the artificial intelligence system used for Vs estimation. The algorithm is utilized in linear and nonlinear ways by intelligently derived Equations. This study have a total 3190 data points from Asmari reservoir from two wells in one of the oilfields, SW Iran. All data points have porosity log and measurement Vs by Dipole Shear Sonic Imager. These data are divided into two parts, one part included 2090 data points are used for constructing model and the other part included 1100 data points are used for testing and validation model. Shear wave velocity is predicted by PSO algorithm and results compared with real Vs measurements by DSI. Regression between predicted Vs by Linear PSO algorithm and measured Vs is about 0.92, whereas it is about 0.95 by using nonlinear PSO algorithm. Results of this study and comparison with other studies confirm that particle swarm optimization is suitable for predicting Vs in other oilfields.
    Keywords: Shear Wave Velocity (Vs), porosity logs, Particle Swarm Optimization, Asmari reservoir
  • V. Khadivi, A. Yassaghi, S. Madanipour Pages 195-208
    The NW-SE trending anticlines and synclines in the Zagros Fold and Thrust belt has been lately affected by the transverse strike slip faults. Kuhhay-e-Siah Anticline is one of the major folds in the border of the Dezful Embayement and Izeh Zone in Zagros Fold and Thrust belt. This anticline affected by the right and left lateral strike slip faults during latest stage of deformation in the Zagros orogeny. We believe that these strike slip faults are younger order of major L1 and before folding order of Khark-Mish basement lineaments. Our fault slip data inversion represents the almost N-S oriented paleostress direction that reactivated the basement lineament. This paleostress direction is properly correlated with the present day compression direction deduced from GPS data. So, we suggested a post folding phase of deformation for activation of the basement lineament that lately affected the cover sediments and their structures.
    Keywords: Kuhhay-e-Siah Anticline, Basement lineament, Khark-mish Fault, paleostress
  • S. Davtalabnezam, A. Shakeri, M. Rezaee Pages 209-226
    The soil quality of urban parks is of vital importance as the children playing in the parks get themselves easily contaminated. This study aimed to investigate the concentrations, sources, pollution levels and human health risk of potentially harmful elements in the soil of two urban parks present in Tehran. For this purpose, the soil samples (n=26) were collected from shahr and lale parks analyzed for total potentially toxic elements concentration (As, Cd, Co, Cr, Cu, V, Pb, Ni and Zn) using an Inductively Coupled Plasma Spectroscopy and Optical Emission Spectroscopy. The degree of pollution by potentially toxic elements was assessed with respect to the background concentration by calculation and comparison of the geo-accumulation index (Igeo), enrichment factor (EF), pollution index (PI) and integrated pollution index (IPI).Sources of different elements in the soils were identified by employing principal component analysis (PCA). The results of EF and Igeo analysis showed about 50% of the soil samples to be enriched in heavy metals Cd, Cr, Cu, Pb and Zn compared with background levels, suggesting heavy metals contamination of soil two urban parks are from anthropogenic sources. Based on the PI values, Cd, Cr, Cu, Pb and Zn in the soil of two parks were higher than their background concentrations. IPI decreased in the order of Shahr and Lale parks. Geochemical indicators and PCA confirmed that the main pollution source of soil was traffic, fertilizers, waste, corrosion of metal surfaces of cars, fuel additives and corrosion of building materials. Health risk assessment indicated that the potentially toxic element contamination in the Shahr and Lale parks, were below the acceptable threshold for carcinogenic and non-carcinogenic risks. However, the carcinogenic risk from Cr due to oral ingestion of soil exceeded the value of 1×10−6, in both parks. It indicates that the exposure to Cr-contaminated soil may cause adverse health effects in humans, especially in children. The Hazard Quotient (HQ) and Hazard Index (HI) for different metals through ingestion, inhalation and dermal pathways was also found to be less than 1, indicating no health risk exists in present condition.
    Keywords: Soil contamination, Park, PCA, Health risk assessment, Tehran
  • S.M. Tabatabaeemanesh, O. Hemati, A. Nadimi Pages 227-246
    The study area is located in the northern part of the Sanandaj-Sirjan structural zone, between Daran and Aligudarz towns, near Darreh Sary village. Based on field and petrographical evidences, exposed metaplitic metamorphic rocks in this region, consist of five categories: phyllites, slates, muscovite biotite schists, garnet schists and staurolite schists. Mineral chemistry compositions of the metaplites are from garnets that are rich in almandine, plagioclases are mostly rich of albite, black micas are annite and siderophyllite, white micas are almost in the end member of muscovite and chlorites are ripidolite. Reactions that took place in these rocks, have caused the reduction of chlorite and muscovite and have led to the formation of some minerals such as biotite, garnet and staurolite in metamorphism progress. The chemical composition of the minerals such as garnet shows progressive metamorphism with homogenization of these minerals. Presence of secondary chlorites in these rocks exhibit uplift and retrograde metamorphism up to greenschist facies. Thermodynamic study of the mineral chemistry of mineral such as garnet, biotite, muscovite and chlorite suggests thermic peak of 630°C and pressure peak of 6.5 kbar. Thermobarometric data reveal barovian metamorphism type or orogenic trend with the passing of greenschist to middle amphibolite facies.
    Keywords: Metamorphic rocks_Metapelite_Mineral chemistry_Darreh Sary_Sanandaj – Sirjan Zone
  • N. Nejadi, M. Nasrabadi, R. Nozaeem, K. Ghlizadeh Pages 271-292
    The study area is located in the south of Bardaskan (south west of Khorasan Razavi). Mafic intrusions of Robat-e-Zangiche and Lakh Bargheshi areas from Kooh-e-Sarhangi zone have been injected into granitic basement rocks and Soltanieh dolomite. Plagioclase, amphibole and clinopyroxene are rock forming minerals. According to the petrographic evidences, mineral chemistry and thermobarometry data amphiboles have different generations of igneous and alteration types. The results of amphibole thermobarometry indicate temperature and pressure ranges of 545-911 °C and 2.2 to 5.8 kb respectively. Such wide range of calculated temperature and pressure could be interpreted by various solidification conditions and also secondary altration processes. On the basis of whole rock chemistry, the studied samples are mainly gabbro. The spider diagrams display geochemical signatures of subduction zones magma. Based on tectonic discrimination diagrams, genesis of the studied rocks is related to the both subduction and within plate settings. Furthermore, whole rock chemistry of the studied samples is compatible with spinel lherzolite melting. As the formation of Sabzevar back arc basin was probably triggered by the Neotethys subduction beneath Central Iranian microcontinent, so the Jurassic back-arc magmatism of the Bardakcan area may be affected by the same subduction process and concomitant asthenospheric upwelling in an extensional regime.
    Keywords: mafic intrusion body, thermobarometry, subduction, Precambrian basement, south Bardaskan