فهرست مطالب

فصلنامه آموزش و توسعه منابع انسانی
پیاپی 10 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • تاثیر سرمایه اجتماعی سازمانی بر تسهیم دانش در سازمان های رسانه ای / مورد مطالعه: مرکز رسانه های نوین سازمان صدا و سیما
    مریم احمدی طاهری*، بهروز قلیچ لی، امیر حاتمی صفحه 1
    هدف از این تحقیق بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی سازمانی بر تسهیم دانش در سازمان های رسانه ای می باشد. در این راستا مرکز رسانه های نوین سازمان صدا و سیما به عنوان یک سازمان رسانه ای بزرگ در کشور مورد بررسی قرار گرفته است. روش تحقیق مورد استفاده، توصیفی پیمایشی می باشد. در این تحقیق به منظور بررسی سرمایه اجتماعی از مدل سرمایه اجتماعی ناهاپیت و گوشال (1998) و همچنین برای بررسی وضعیت تسهیم دانش سازمانی از مدل چانگ و همکاران (2013) استفاده شده است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه برگرفته از دو مدل مذکور می باشد که پایایی دو پرسشنامه مطلوب گزارش شد. نمونه آماری تحقیق 97 نفر از کارشناسان مرکز رسانه های نوین سازمان صدا وسیما می باشد. داده های گردآوری شده توسط نرم افزار معادلات ساختاریPLS مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بررسی برازش مدل، مطلوب گزارش شد. نتایج بررسی تحلیل مسیر نشان داد که سرمایه اجتماعی سازمانی بر تسهیم دانش تاثیر مثبت و معنادار دارد. همچنین مشخص شد از میان سه بعد سرمایه اجتماعی (ساختاری، رابطه ای و شناختی)، دو بعد ساختاری و ارتباطی از سرمایه اجتماعی تاثیر معناداری بر تسهیم دانش دارند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، تسهیم دانش، سازمان رسانه ای، کارکنان
  • سودابه حسن زاده بارانی کرد*، ابراهیم صالحی عمران صفحه 23
    یکی از سیاست گذاری های مهم آموزش عالی در اغلب کشورها می تواند ساخت و تولید سرمایه اجتماعی از طریق توسعه کیفیت آموزش منابع انسانی باشد. سیستم های آموزشی می توانند با فراهم آوری فرصت های کیفی آموزش برای همه ی ذینفعان زمینه مناسبی برای حضور آنان در حوزه های مختلف عمومی و اجتماعی را فراهم آورند. اما آنچه باید در ارزیابی این سیاست گذاری مدنظر قرار گیرد توجه به مفاهیم نظری مختلف کیفی سازی آموزش است. یکی از مهم ترین مفاهیم نظری تاثیرگذار بر کیفیت توسعه منابع انسانی در دهه های اخیر، توجه به ارتباط و بسط کیفیت آموزش با ساخت و تولید سرمایه اجتماعی است. لذا در این مقاله با رویکرد توصیفی، تحلیلی و کیفی به بررسی این مقوله مهم می پردازد. بنابراین با تحلیل مفهوم سرمایه اجتماعی و ارتباط آن با کیفیت مهارت های آموزشی مورد نیاز منابع انسانی می توان سیاست گذاری مناسبی برای ارتقاء کیفیت آموزش عالی به عمل آورد و در نهایت نتیجه گرفته شده است که برقراری توازن و تعادل در ابعاد اقتصادی و فرهنگی، ضرورت سیاست گذاری عالمانه در کیفیت آموزش عالی است.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری آموزشی، سرمایه اجتماعی، توسعه منابع انسانی، آموزش عالی
  • آرین قلی پور، سیدجواد موسوی*، محمد هاشمی صفحه 51
    هدف پژوهش حاضر تبیین نقش مثبت و منفی منتورینگ در بهبود تسهیم دانش است. به دلیل رقابت شدید بین شرکت های فعال در صنعت بازار سرمایه، جابه جایی زیاد کارکنان مستعد و باتجربه را در این صنعت شاهد هستیم، به همین منظور جهت حفظ و تسهیم دانش در شرکت قبل از ترک پرسنل کلیدی روش منتورینگ پیشنهاد و مورد بررسی قرار گرفت. نمونه آماری این پژوهش کارکنان کلیدی باتجربه و کارشناسان منابع انسانی سه شرکت تامین سرمایه امین، لوتوس پارسیان و بانک ملت می باشد که با موضوع مورد تحقیق آشنایی دارند. نمونه پژوهش از طریق روش گلوله برفی انتخاب شده است. روش تحقیق نیز کیفی و ابزار گردآوری داده ها مصاحبه می باشد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون استفاده شده است. به طور کلی هدف پژوهش حاضر رسیدن به پاسخ سه سوال مهم ذیل می باشد: 1. موانع تسهیم دانش در سازمان کدام اند؟ 2. راه های اجرای داوطلبانه منتورینگ در سازمان کدام اند؟ 3. چه راهکارهایی جهت پیشگیری از ترک سازمان توسط کارآموز پیشنهاد می کنید؟ با توجه به نتایج به دست آمده، از دیدگاه افراد مصاحبه شونده موانع تسهیم دانش به سه قسمت موانع فردی، سازمانی و فرهنگی تقسیم می شوند. راهکارهای اجرای داوطلبانه منتورینگ در سازمان شامل سه بخش آموزش، جبران خدمات و تعیین متصدی اجرای منتورینگ می شوند. راهکارهای پیشگیری از ترک سازمان توسط کارآموز نیز در چهار بخش طبقه بندی شده است که عبارت است از: استخدام، امتیازات شغلی بعد از منتورینگ، برند سازی و رویه اجرایی منتورینگ.
    کلیدواژگان: منتورینگ، تسهیم دانش، ترک شغل
  • یوسف محب زادگان*، محمدحسن پرداختچی، محمد قهرمانی، مقصود فراستخواه صفحه 73
    بالندگی اعضای هیئت علمی از ابزارهای مهم ایجاد تغییر و تحول در نظام آموزش عالی است که شامل تمام فعالیت های برنامه ریزی شده و هدف مندی است که دانش فردی و مهارت های اساسی و لازم برای عملکرد بهتر در دانشگاه را برای اعضای هیئت علمی فراهم می کند. این پژوهش از نوع ترکیبی است. در بخش کیفی از روش نظریه مبنایی استفاده شده است و در بخش کمی به آزمون اعتبار الگو در بین اعضای هیئت علمی دانشگاه های شهر تهران می پردازد. جامعه آماری بخش کیفی شامل 17 نفر از افراد متخصص و صاحب نظر می باشد و بخش کمی شامل تمام اعضای هیئت علمی دانشگاه های تهران که از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای 307 نفر انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها، در بخش کیفی از روش مصاحبه عمیق و در بخش کمی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است؛ اعتبار و روایی در بخش کیفی از طریق دو روش بازبینی توسط مشارکت کنندگان و مرور توسط خبرگان غیر شرکت کننده و در بخش کمی با استفاده از آلفای کرونباخ محاسبه شد که میزان آن 90/0 بود. برای تحلیل داده های بخش کیفی از روش تحلیل محتوا و برای تایید و آزمون مدل مفهومی از تحلیل عاملی تاییدی و از روش معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان دهنده 13 مقوله کلی هست که در قالب مدل پارادایمی شامل: شرایط علی؛ پدیده محوری (مشارکت در تصمیم گیری ها)؛ شرایط زمینه‏ای؛ شرایط مداخله ‏گر؛ راهبردهای بالندگی و پیامدها به دست آمده است که عوامل موثر بر فرایند بالندگی هیئت علمی و روابط آنها را نمایان می کنند.
    کلیدواژگان: بالندگی اعضای هیئت علمی، رویکرد مبتنی بر نظریه داده بنیاد، اعتبارسنجی
  • عباس عباسپور، منیژه احمدی، حمید رحیمیان، علی دلاور صفحه 95
    هدف اصلی این پژوهش، تدوین مدل شایستگی سربازرسان سازمان بازرسی کل کشور از طریق روش آمیخته اکتشافی است. رویکرد بخش کیفی، مبتنی بر نظریه داده بنیاد است. ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه ساخت یافته و نیمه ساخت یافته با 15 نفر از مدیران و سربازرسان که با روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند و روش تجزیه و تحلیل اطلاعات تحلیل محتوا است. کدها و مولفه های شایستگی (155مفهوم کلیدی، 33 مقوله، 11 مقوله اصلی) از مصاحبه ها احصاء و در قالب مدل مفهومی داده بنیاد تدوین گردید. مقوله محوری «ویژگی های فردی سربازرسان» است که در چهار بعد ویژگی های شخصیتی، ویژگی های اخلاقی، نگرش و بینش تحلیل و با توجه به شرایط علی(عوامل فردی، عوامل سازمانی)، شرایط زمینه ای (شرایط فردی، شرایط سازمانی)، شرایط میانجی (محدودیت ها، شرایط محیط)، راهبردها (توسعه فردی سربازرسان، توسعه سازمانی) و پیامدها (توسعه شایستگی سربازرسان در سطح فردی، ارتقاء سطح کیفی سازمانی) تدوین و مدل نهایی ارائه شد. سپس با روش تحقیق دلفی، پرسشنامه ای طراحی و مدل اولیه توسط خبرگان اصلاح و تایید شد. در آزمون مدل، فرضیه های تحقیق تدوین و برای آزمون آنها پرسشنامه ای طراحی و اطلاعات توسط 170 نفر از مدیران و سربازرسان گردآوری و تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها با روش های تحلیل عاملی تاییدی و مدل تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزارهای SPSS و PLS صورت پذیرفت. نتایج مرحله کمی نشان داد که روابط موجود در مدل با ضرایب تاثیر مناسبی به تایید رسید به جز 4 مورد از 16مورد که ضریب تاثیر عوامل سازمانی بر ویژگی های فردی، ویژگی های فردی بر راهبردهای توسعه سازمانی، شرایط فردی بر راهبردهای توسعه فردی سربازرسان و شرایط محیطی بر راهبردهای توسعه سازمانی که معنادار نبود و این مسیرها با مدل تدوین شده در بخش کیفی همخوانی نداشت و در بخش کمی مورد تایید قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: شایستگی سربازرسان، مدل های شایستگی، رویکرد نظریه داده بنیاد
  • حمید ملکی* صفحه 125
    تغییر نگرش و تنوع بینشی و تاثیر ذهنیت ها می تواند سبب ارتقا یا کاهش بهسازی منابع انسانی سازمان شود و بازاندیشی در نحوه بهسازی منابع انسانی را فراهم نماید. هدف پژوهش حاضر آن است تا عامل ها و الگوهای ذهنی اثرگذار در بهسازی منابع انسانی را به شکل دقیق بازنمایی نماید و با شناخت آنها، الگوهای ذهنی قالب در خصوص ارتقای بهسازی منابع انسانی را تبیین و ارائه نماید. جامعه آماری پژوهش، کارشناسان ستادی واحد سازمان جهاد دانشگاهی در یک استان کشور می باشند که با توجه به هدف مطالعه کیو و گام های اجرای آن همچون وجود معیار تفسیرپذیر بودن الگوهای ذهنی، تعداد 7 عامل اثرگذار شناسایی و ارائه شده است. بر اساس یافته های تحلیل عاملی، نقش های جدید برای جامعه آماری یا کارشناسان ستادی واحد مورد پژوهش ارائه شده است و ضعف های موجود که به کاهش ارتقای بهسازی منابع انسانی منجر می شود، نیز تبیین شده است.
    کلیدواژگان: بهسازی منابع انسانی، الگوی ذهنی، نگرش، جهاد دانشگاهی، روش شناسی کیو
  • بهروز بیگدلی مجرد، سنجر سلاجقه* صفحه 147
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر آموزش بر استراتژی های منابع انسانی با تاکید بر نقش واسطه ای توسعه حرفه ای و تسهیم دانش با استفاده از معادلات ساختاری است. بدین منظور، 230 نفر از کارکنان و مدیران منطقه 7 عملیات انتقال گاز ایران در پژوهش حاضر شرکت کردند. آنان به پرسشنامه های آموزش، توسعه حرفه ای، تسهیم دانش و استراتژی های منابع انسانی پاسخ دادند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از مدل معادلات ساختاری با نرم افزار لیزرل استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش یادگیری محور تاثیر مستقیم مثبت و معناداری بر تسهیم دانش، توسعه حرفه ای و استراتژی های منابع انسانی دارد. تاثیر مستقیم تسهیم دانش برتوسعه حرفه ای و استراتژی های منابع انسانی مثبت و معنادار است. تاثیر مستقیم توسعه حرفه ای بر استراتژی های منابع انسانی مثبت و معنادار است. تاثیر غیرمستقیم آموزش یادگیری محور بر استراتژی های منابع انسانی از طریق توسعه حرفه ای و تسهیم دانش مثبت و معنادار است. در مجموع یافته ها نقش آموزش، تسهیم دانش و توسعه حرفه ای بر استراتژی های منابع انسانی را مورد تاکید قرار می دهند.
    کلیدواژگان: آموزش، توسعه حرفه ای، تسهیم دانش، استراتژی های منابع انسانی
|
  • Maryam Ahmadi Taheri*, Behrooz Ghelichli, Amir Hatami Page 1
    The present study tried to evaluate the impact of organizational social capital on knowledge sharing in media organizations. In this regard, center of new media in IRIB as a major media organization in the country was studied. The descriptive survey was used as a research method. In this study, Nahapiet and Ghoshal (1998) social capital model was used to evaluate the social capital and Chang et al. (2013) Model for checking the status of organizational knowledge sharing. The data collection tool was the questionnaires of abovementioned models and the reliability of the questionnaires were satisfying. A sample for this research is 97 people of center ofnew media in IRIB. Data compiled was examined by the software of structural equation PLS. The results of the model were satisfying. The results of path analysis showed that organizational social capital on knowledge sharing has a significant and positive impact. It was also found among the three dimensions of social capital (Structural, relational and cognitive), the structure and relationship of social capital dimension have a significant effect on knowledge sharing.
    Keywords: Social Capital, Knowledge Sharing, Media Organizations, Employees
  • Soudabeh Hassanzadeh Barani Kord*, Ebrahim Salehi Omran Page 23
    Development of social capital as a macro-policy in higher education may result from high quality human resource training. Educational systems can provide quality training opportunities, laying the groundwork for people to get involved in social events. In this respect, various theoretical conceptions of training qualification should be, however, taken into consideration. In recent decades, the relevance and development of quality training or social capital development has been a theoretical conception influencing Human Resource training quality. Thus, the present paper explores this idea, using a descriptive, analytical, qualitative approach. Analysis of social capital and its relation to the quality of educational skills, which is required for human resources, can be regarded as a genuine policy in promoting higher education quality. Finally, it can be claimed that wise policies in higher education is a prerequisite for offsetting cultural and economic aspects.
    Keywords: Educational Policy, Social Capital, Human Resources Development, Higher Education
  • Aryan Gholipour, Seyyed Javad Mousavi*, Mohammad Hashemi Page 51
    The purpose of this research is to explore the positive and negative roles of mentoring on improving knowledge sharing. High turnover rate of talented and experienced employees in this industry are seen due to the fierce competition between active companies in the capital market industry. Thus, we suggest mentoring to keep and share knowledge in company before they intend to quit. The statistical society of the research is experienced employees and human resource specialists in Amin Tamin Sarmayeh, Lotos Parsian, and Melat bank who were aware of the subject. In addition, the sample was selected using snowball sampling. Qualitative research method is used and we used interview to data collecting. Theme analysis is used to data anlyzing. Generally, the purpose of this research is to answer to three questions: 1. what are the barriers of sharing knowledge? 2. What are the volunteer ways to perform mentoring in company? And 3. What strategies would you recommend to prevent the mentee to quit the organization? According to the results, from the perspective of Participators, knowledge sharing barriers were divided to three parts: individual, organizational, and cultural barriers. To perform mentoring, volunteer strategies in organization include three following parts: training, compensation, and appointed curator of the implementation of mentoring. To prevent the mentee to quit the organization, the strategies are divided in four parts as follows: hiring, job advantages after mentoring, branding, mentoring executive procedures.
    Keywords: Mentoring, Knowledge Sharing, Staff Turnover
  • Yousef Mohebzadegan*, Mohammad Hasan Pardakhtchi, Mohammad Ghahramani Page 73
    To modernize any society, in particular in developing countries it is necessary to focus and to be concerned with educational institutions. The quality of these institutions and their anticipation to fulfill the present and future needs of the society throughout Education, Research and Proficiency Services are important. Faculty Development is an organized, goal-directed process to achieve progression and growth of skills that enable one to contribute in a meaningful way to the advancement of the field of interest, whether educational, operational, or scientific. This Research relied on mixed method Research and has been done based on Grounded Theory approach. research participants include 17 higher education Experts including full time faculty members and granted PhD students for qualitative part and 307 faculty members in Tehran universities for quantitative part. In this research type of data generated throughout semi structured interview and questionnaire. In validating the gathered data used two methods including member checking and external audit for Qualitative part and Alpha Cronbach for quantitative part. Data Analysis: The Gathered data were analyzed using the content analysis approach using by LISREL and SPSS software. The results Indicate that 13 General Categories Paradigm Model, Including Causal Conditions, Core phenomena (Participation in Decision Making), Contextual Conditions, the Intervening Conditions, Strategies for Faculty Development (Academic Freedom, Set up the Faculty Development Center) and Outcomes Obtained that Factors Affecting the Faculty Development Process.
    Keywords: Faculty Member Development, Grounded Theory Approach, Validation
  • Abbas Abbaspour*, Manijeh Ahmadi, Hamid Rahimiyan, Ali Delavar Page 95
    The main objective of this paper is the presentation of superintendent competency model for Iran’s General Inspection Office. Thus exploratory mixed method was used and the qualitative research methods is based on grounded theory approach. Data collection tool was Interview (structured and semi structured) with 15 managers and superintendents that were selected using snowball sampling and the method for data analysis is content analysis. Competency codes and components (155 key concept, 33 sub categories, 11 main categories) were extracted from interviews and a conceptual grounded model was developed. The central concept is "personal characteristics of the superintendents" in the four dimensions of characteristics: personality, moral, insight and analysis. The model was prepared and completed according to causal conditions (personal factors, organizational factors), contextual conditions (individual conditions, organizational conditions), intervening conditions (constraints, environmental conditions), strategies (superintendent’s personal development, organizational development) and consequences (superintendent competency development at the individual level, improving the quality of the organization). With use of the Delphi research methodology, a questionnaire was designed and the model was modified and approved by experts. The test for research hypotheses were formulated and the tested questionnaire was designed and completed by 170 managers and superintendent and the collecting and analyzing of the data and testing of the hypotheses were done by using confirmatory factor analysis and path analysis using SPSS, and PLS. The results of the quantitative phase showed that the relations in the model were confirmed with a satisfactory impact coefficient except 4 out of 16 cases as follows: the impact of the organizational factors on the personal factors, impact of the personal factors on the organization development strategies, personal conditions on the personal development of the superintendents, and environmental conditions on the organizational development strategies. Therefore, the abovementioned factors were not significant and these routes were not consistent with the designed model in the quality department and was not verified as for the quantitative aspect.
    Keywords: Superintendent Competency, Competency Models, Grounded Theory based Approach
  • Hamid Maleki* Page 125
    With the emergence of the knowledge economy, human capabilities known as the Attitude change and variety of insight may enhance or reduce development of human resource in organization. Thus it needs rethinking how to provide human resource development. The aim of current paper is to reorganize effective mental factors and patterns or to explain the dominant mental paradigm for human resource development. The statistical society is experts of SID Organization in a province of Iran. According to the aim of study Q methodology was used and its performance of steps presented 7 effective factors. Based on the results of factor analysis, statistical or new roles for community research unit or experts are provided. Weaknesses that leads to a decrease in human resource development, has also been explained.
    Keywords: Human Resource Development, Mental Paradigm, Attitude, SID, Q Methodology
  • Behrouz Bigdeli Mojarad, Sanjar Salajeghe* Page 147
    The present study aimed to evaluate the effect of education on human resources strategies with emphasis on the intermediary role of professional development and knowledge sharing by structural equations. To do this, 230 employees and managers of district 7 of Gas transmission operation in Iran were participated in the present study. They responded questionnaires of education, professional development, knowledge sharing and human resources strategies. For data analysis, structural equations model with LISREL software was applied. The results showed that learning-oriented training has positive and significant direct effect on knowledge sharing, professional development and human resources strategies. There is a positive and significant direct effect of knowledge sharing on professional development and human resources strategies. There is an indirect, positive and significant effect of learning-oriented training on human resources strategies via professional development and knowledge sharing. Findings emphasized the role of education, knowledge sharing and professional development on human resources strategies.
    Keywords: Training, Professional Development, Knowledge Sharing, Human Resources Strategies