فهرست مطالب

آموزش و توسعه منابع انسانی - پیاپی 11 (زمستان 1395)

فصلنامه آموزش و توسعه منابع انسانی
پیاپی 11 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن عاشقی، محمد قهرمانی صفحه 12
    هدف این پژوهش ارایه برنامه ای به منظور آموزش و توسعه مدیران و کارکنان شعب بانک با رویکرد حرفه ای گرایی می باشد. برای نیل به مقصود مذکور از رویکرد کیفی و روش گروه کانونی استفاده شد. به عبارتی در گام نخست ادبیات و پیشینه موضوع «توسعه حرفه ای» در پایگاه های اطلاعاتی، کتابخانه ها، اسناد بالادستی و گزارش های داخلی مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت و در گام بعدی با انجام برخی مصاحبه ها و برگزاری جلسات گروه کانونی میان اعضای گروه (خبرگان)، برنامه آموزش و توسعه حرفه ای تدوین شد. جامعه مورد مطالعه خبرگان (بانکی- دانشگاهی) آشنا با حوزه بهسازی منابع انسانی در صنعت بانکداری و نمونه 12 نفر از آنان بود. ابزار گردآوری اطلاعات فرم های مصاحبه و پرسشنامه و روش تجزیه و تحلیل، تحلیل محتوا بود.
    یافته های پژوهش شامل شناسایی شایستگی های مشاغل موجود در شعب بانک یعنی، رئیس، معاون، رئیس دایره، متصدی و تحصیلدار شعب در چارچوب یک مدل با ابعاد 1) فردی و 2) سازمانی و حوزه های 1) شخصیتی، 2) نگرشی، 3) دانشی و 4) مهارتی بود. با معیار قرار دادن مدل دو بعدی و چهار حوزه ای، برای هر شغل متناسب با سطح مهارت مورد نیاز در سه نوع مهارت ادراکی، انسانی و فنی، پودمان های آموزشی تدوین شد. نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از این است برای توسعه و بهسازی حرفه ای مدیران و کارکنان شعب در حوزه پولی و بانکی بایستی برنامه آموزشی مبتنی بر شایستگی ها با تاکید بر مهارت های مورد نیاز هر شغل تدوین کرد. برای مثال در پودمان آموزشی رئیس و معاون شعبه شایستگی های مدیریتی و مهارت های ادراکی و در پودمان آموزشی متصدیان شعب، شایستگی های شغلی و مهارت های فنی می بایست مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: توسعه حرفه ای، آموزش و شعب بانک
  • احمدعلی روح الهی، حسن محجوب، مهدی خیراندیش، داریوش مهری صفحه 21
    در دنیای متحول امروزی، آموزش و توسعه علم کارکنان به شکل یک استراتژی کلیدی برای سازمان ها می باشد تا از مزیت رقابتی برخوردار شوند. اما این مزیت تنها با برگزاری دوره های آموزشی حاصل نمی گردد، آموزش در صورتی موثر است که کارآموزان به طور موفق، دانش، مهارت ها و نگرش های آموزش داده شده را انتقال دهند و از این طریق، عملکرد خویش را بهبود بخشند. تحقیق حاضر پژوهشی کمی و به لحاظ هدف پژوهش، کاربردی می باشد شیوه گردآوری داده ها در آن توصیفی و از نوع پیمایشی است. از حیث ارتباط بین متغیرهای تحقیق از نوع همبستگی و به طور مشخص مبتنی بر مدلسازی معادله ساختاری میباشد. جامعه آماری پژوهش کارکنان یکی از یگان های عملیاتی نیروهای مسلح به تعداد 460 نفر بودند که تعداد 210 نفر از آن ها بر اساس جدول مورگان انتخاب شدند. روش جمعآوری داده از نوع میدانی است که جهت گردآوری اطلاعات برای آزمون فرضیه های تحقیق از پرسش نامه محقق ساخته بر اساس مطالعات بالدوین و همکاران (2009) با 20 گویه و با شاخص هایی همچون شاخص جو انتقال، حمایت مدیران، حمایت همکاران، و اقدامات پس از آموزش استفاده شد. تحلیل داده ها نشان داد که شاخص های احصاء شده با تسهیل انتقال آموزش به محل کار رابطه ای مثبت و معنادار دارند.
    کلیدواژگان: انتقال آموزش به محل کار، فرصت استفاده از آموخته ها، حمایت همکاران، حمایت مدیران و سرپرستان و اقدامات پس از آموزش
  • امین حبیبی راد، کامران فیضی، علی رضاییان، سیدحبیب الله طباطباییان صفحه 49
    در این مقاله بر اهمیت و ضرورت نوآوری در سازمان تاکید شده و به دنبال آن به دلیل نقش و تاثیر آموزش در عملکرد و موفقیت سازمانها، نوآوری در آموزش شرکت مورد بررسی قرار گرفته است. موضوع اصلی شناسایی موانع نوآوری در آموزش سازمانی میباشد که برای این کار از روش تحقیق کیفی و فن تحلیل محتوا استفاده شده است. در واقع هدف از این پژوهش یافتن پاسخ این پرسش است که عوامل موثر بر نوآوری سازمانی در آموزش شرکت ملی نفت ایران کدام است؟ برای یافتن این عوامل و به نوعی موانع نوآوری در آموزش سازمان از ابزار مصاحبه استفاده شده تا ضمن توجه به جو سازمان، مهمترین موانع از طریق مصاحبه باز با خبرگان کشف گردد. افراد مصاحبهشونده، خبرگان آموزش در سطح شرکت میباشند. یافته ها نشان میدهد که 7 عامل اصلی، به عنوان مهم ترین عوامل موثر بر نوآوری سازمانی بایستی مورد بررسی قرار گرفته و در جهت رفع آنان تلاش شود.
    کلیدواژگان: نوآوری سازمانی، موانع نوآوری، آموزش سازمانی، تحلیل محتوا
  • ارزیابی رضایتمندی کارکنان از دوره های آموزش ضمن خدمت براساس مدل سیپ / (مطالعه موردی گروه شرکت های توربوکمپرسورنفت)
    بهاره منصوری کاسوایی، مهدی شریعتمداری صفحه 73
    پژوهش حاضر با هدف« ارزیابی رضایتمندی کارکنان از دوره های آموزش ضمن خدمت کارکنان گروه شرکت های توربو کمپرسور نفت بر اساس مدل ارزشیابی سیپ» صورت گرفته است. پژوهش از نظر هدف از نوع پژوهش های کاربردی می باشد و از لحاظ گردآوری داده ها در زمره پژوهش های پیمایشی است. جهت ارزیابی رضایتمندی کارکنان از دوره های آموزش ضمن خدمت، مولفه های مدل ارزشیابی سیپ با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته اندازه گیری شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان گروه شرکت های توربو کمپرسور نفت می باشد که طی سال 1393 در دوره های آموزش ضمن خدمت شرکت کرده اند که تعداد کل آن ها 1770 نفر و نمونه با استفاده از روش نمونه گیری مورگان 317 نفر می باشد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی شامل فراوانی، درصد، میانگین و انحراف استاندارد و آمار استنباطی شامل آزمون های کای اسکوئر، یومان ویتنی و کروسکال والیس استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که با بررسی کیفیت دوره های آموزش ضمن خدمت در ابعاد چهارگانه مدل ارزشیابی سیپ، کیفیت دوره های آموزش ضمن خدمت در ابعاد زمینه، درون داد، فرآیند و برون داد توانسته موجبات رضایت خاطر شرکت کنندگان را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: آموزش های ضمن خدمت، رضایتمندی کارکنان، مدل ارزشیابی سیپ
  • مینا پور اسماعیلی، مهرانگیز علی نژاد، اصغر سلطانی صفحه 93
    هدف از این پژوهش، بررسی دوره های آموزشضمنخدمت کارکنان شرکت ملی گاز استانکرمان بر اساس مدل سوات بود. این پژوهش از بعد هدف، پژوهشی کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها جزء پژوهشهای توصیفی- پیمایشی محسوب میشود. جامعهآماری این پژوهش شامل همه کارکنان شرکت کننده در دوره های آموزش ضمنخدمت شرکت ملی گاز استان کرمان بود (122 نفر) که از این میان 100 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده در این پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی ابزار با استفاده از روش نظر متخصصان برابر 88 .0 تعیین شد و پایایی ابزار بر اساس فرمول آلفای کرونباخ 86 صدم برآورد گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS23 و تحلیل SWOT استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد بالاترین اولویت در میان نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدهای دوره مورد بررسی به ترتیب عبارتند از: «بازدهی بالای دوره های آموزشی برگزار شده در خارج از محل کار کارمندان، با ضریب اولیه (419)»، «یکسان نبودن سطح دانش شرکتکنندگان در هنگام شروع یک دوره آموزشی با ضریب اولیه (387)»، «تاثیر دوره های آموزشی خارج از استان بر افزایش سطح دانش کارمندان و شادابی و تغییر روحیه آنها با ضریب اولیه (430)» و «عدم توجه به نتایج ارزیابی ها و ندادن بازخورد و پاداشهای تشویقی متناسب با نیازهای کارمندان برای حضور آنها در دوره های آموزشی خارج از شرکت با ضریب اولیه (329)». بر این اساس ، بهترین راهبرد برای این شرکت، راهبرد تهاجمی است یعنی مسئولین مربوطه میتوانند با عملیکردن راهبردهای تهاجمی ارائه شده در این تحقیق، تا حد زیادی با استفاده حداکثری از نقاط قوت دوره های آموزش ضمن خدمت شرکت گاز، فرصتهای فراروی آن را به حداکثر برسانند و در نهایت بر اساس نتایج به دست آمده، مهم ترین راهکارهای بهبود دوره های آموزش ضمنخدمت کارکنان شرکت ملی گاز ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آموزش ضمن خدمت، مدل سوات، شرکت ملی گاز
  • مرتضی هاشم پور، عباس خورشیدی، اصغر مشبکی، تقی ترابی صفحه 117
    پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی مدیریت تعالی در صنعت سیمان با رویکرد سرمایه انسانی انجام شده است. این پژوهش از نظر اهداف؛ کاربردی، از نظر داده؛ آمیخته اکتشافی و از نظر نوع مطالعه، الف؛ پیمایش مقطعی و ب؛ مبتنی بر نوع دلفی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه متخصصان و خبرگان حوزه صنعت سیمان به تعداد 1000 نفر تشکیل داده اند که بر اساس روش نمونه گیری تصادفی ساده و مبتنی بر جدول بولا 255 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و در خصوص 216 شاخص طراحی شده محقق ساخته اظهار نظر نمودند. همچنین گروه نمونه 80 نفری را که بیش از 15 سال سابقه فعالیت در صنعت سیمان داشته اند و از بینش مدیریتی لازم و همچنین تحصیلات بالاتری برخوردار بودند انتخاب و نظرشان در خصوص الگو، ابعاد، مولفه ها و شاخص ها از طریق تحلیل عاملی تائیدی مورد بررسی قرار گرفت. اعتبار ابزار مذکور بوسیله آلفای کرونباخ محاسبه و مقدار آن برابر 0.814 به دست آمد و به منظور بررسی روایی ابعاد و مولفه های مدیریت تعالی با رویکرد سرمایه انسانی از روایی سازه بهره برده ایم. آزمون آماری مورد استفاده در پژوهش تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تائیدی می باشند. یافته ها نشان می دهد ارزش های ویژه 4 بعد داده، فرآیند، ستاده و بازخورد و 12 مولفه بزرگتر از یک است و درصد پوشش واریانس مشترک بین متغیرها برای این 4 بعد و 12 مولفه بر روی هم 45/72 درصد کل واریانس متغیرها را تبیین می کند. افزون بر این، مقدار KMO برابر با 969/0 و معنادار بودن مشخصه آزمون کرویت بارتلت نیز در سطح 001/0 است . همچنین نتایج تحلیل عاملی تائیدی بیانگر این بود که مقادیر متناظر با هر یک از شاخص ها، مجذور کای ( )، 87/22، نیکویی برازندگی، (GFI) 98/0 شاخص تعدیل شده نیکویی برازش (AGFI)، 97/0 و ریشه خطای میانگین مجذورات تقریب (RMSEA)، 04/0 بیانگر این است که ابعاد و مولفه های الگوی مدیریت تعالی با رویکرد سرمایه انسانی مورد تائید است. در بخش کیفی نیز ابعاد، مولفه ها و شاخص های الگوی مدیریت تعالی حاصل شده، از طریق فن دلفی (با سه بار ارسال) و بارش مغزی بین 30 نفر از خبرگان این حوزه (حلقه های کانونی) نیز مورد تائید قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: الگو، مدیریت تعالی، سرمایه انسانی، داده، فرآیند، ستاده، بازخورد
  • مائده صداقت، سید اکبر نیلی پور طباطبایی، ابراهیم صالحی عمران، سهیلا هاشمی صفحه 139

    منابع انسانی متخصص و ماهر در شرکت های فناوری اطلاعات و ارتباطات به عنوان شرکت های ارائه دهنده خدمات دانشی و تخصصی، مهم ترین منبع و سرمایه سازمانی هستند که جهت بقای بلندمدت سازمانی از اهمیت بسیاری برخوردارند. ورود رویکرد پایداری در مدیریت منابع انسانی با ایجاد تغییرات در شیوه مدیریت منابع انسانی، نقش مهمی در جذب و نگهداشت افراد مستعد و متخصص ایفا می کند. هدف این پژوهش کیفی، ارائه کارت امتیازی مدیریت منابع انسانی پایدار بر اساس فرآیندهای مدیریت منابع انسانی بوده است که در شرکت های فناوری اطلاعات و ارتباطات دانش بنیان ایران انجام گردید. جامعه آماری این پژوهش، صاحب نظران و خبرگان دارای زمینه علمی و سابقه مرتبط با موضوع پژوهش در سه شرکت فناوری اطلاعات و ارتباطات دانش بنیان ایریسا، همکاران سیستم و مهندسی نرم افزار رایورز بودند که این سه شرکت با استفاده از روش نمونه گیری موارد مطلوب، جهت مطالعه انتخاب شدند. داده های این پژوهش از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته با خبرگان گردآوری و با استفاده از تکنیک تحلیل موضوعی تجزیه و تحلیل شدند. از طریق نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها، اهداف، معیارهای ارزیابی و پیامدهای حاصل از مدیریت منابع انسانی پایدار در هر یک از کارکردهای مدیریت منابع انسانی (جذب و استخدام، آموزش و توسعه، نگهداشت، جبران خدمت و خروج کارکنان) شناسایی شدند. یافته های پژوهش حاضر حاکی از پتانسیل بالای مدیریت منابع انسانی پایدار در بهبود مزیت رقابتی، پایداری سازمانی و افزایش بهره وری و ایجاد موقعیت استراتژیک برای سازمان ها بوده است.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی پایدار، کارت امتیازی مدیریت منابع انسانی پایدار، شرکت های دانش بنیان فناوری اطلاعات و ارتباطات
|
  • Hasan Asheghi, M-Ghahramani Page 12
    The objective of this research was to train and develop from a professional perspective. Qualitative research and focus group techniques were applied in order to achieve this. Indeed, the first step was to study the literature on professional development by researching databases, library resources, high-level documents, and domestic reports. Afterwards, by holding focus group interviews and consulting with the participants who were experts, a professional education and development plan was designed. The research statistical population (both of academy and bank) included 12 experts who were well acquainted with Human Resource Development in banking industry. Data collection instruments involved interview protocols and questionnaires which were analyzed by the application of a content analysis method. Research findings included identification of job competencies at the level of branch, i.e. bank manager, deputy, chief officer, bank-teller, and caretaker, by applying a model which included both the individual and the organization and aspects of personality, viewpoint, knowledge, and skill. Through application of this two-dimensional model and four-field approach, educational modular courses were developed for each job in accordance with the level of competency required, perceptional, human, or technical. The findings of this research indicated that in order to develop branch managers and staff professionally in monetary and banking fields, competency-based training programs focusing on required skills for each position should be developed. For instance, in modular courses to be attended by the managers and deputies, management and perceptional skills should be highlighted; whereas in case of bank-tellers a more emphasis was put on job competencies and technical skills.
    Keywords: Professional Development, Training Branch of Bank
  • Aa.Rohollahi, Hassan Mahjob, Mehdi Kherandish, Darush Mehri Page 21
    In today's changing world, training and development of staff is a key strategy for organizations to gain competitive advantage. But the advantage is not achieving only with training courses, Effectiveness of learning is attained if the staff imparts apprentices, knowledge, skills and attitudes which are learnt to improve their performance. The aim of the present study is applied research and it is descriptive and survey methods of data collection. In terms of the relationship between variables and specific correlation is based on structural equation modeling. Statistical population research is 460 persons of a military units, that 210 persons were selected based on Morgan table. A researcher-made questionnaire according to Baldwin, et al. (2009) was used to collect data and to test hypotheses with 20 questions about some indexes such as climate for imparting, support of managers, peer support, and action after the training. Data analysis showed that recognized indicators have positive and significant relationship with facilitating the imparting training to the workplace.
    Keywords: Imparting Training to Work, the Opportunity to use Knowledge, Peer Support, Managers, Supervisors Supports, Actions after the Training
  • Page 49
    The current paper concentrated on the importance and necessity of innovation in today's organizations. Due to the important role and effect of training in organizational performance and prosperity, innovation in company training has been investigated. The core problem is the exploration of the innovation barriers in organizational training. In this study the qualitative research method and content analysis have been used. The main question is that, what are the factors on organizational innovation in the training sector of national Iranian oil company (NIOC)? To find these factors, innovation barriers in the training sector, we applied interview due to considering the organizational context. The interviewees were the training experts in the companywide. The finding has shown that 7 factors are the most important barriers on organizational innovation in NIOC training sector which should remove them to have innovative training.
    Keywords: Organizational Innovation, Innovation Barriers, Organizational Training, Content Analysis
  • Bahareh Mansouri Kasvaei, Mehdi Shariatmadari Page 73
    This research has been done with the aim of studying pathology of in-service training courses for OTC group employees, according to the “CIPP” model. It is an applied research and in terms of data collection, it’s among the survey research. For studying pathology of in-service training courses according “CIPP” model, various studies have examined and components that experts had expected a greater emphasis on, have been chosen. Thus, four aspects are measured using a researcher-made questionnaire: context, input, process and output. The study population included all OTC group employees who have participated in 1393 in-service training courses, that their total number are 1770 persons and the sample is 317 persons, using Morgan (sampling) method. To analyze the data, descriptive statistics, including frequency percent, the mean and standard deviation and inferential statistics including Chi-Squared Test, Umann Whitney, Kruskal-Wallis were used. Research results suggest that the quality of in-service training courses in four dimensions of CIPP evaluation model in context, input, process and output may have caused the participants to provide satisfaction.
    Keywords: In-service Training, Pathology, CIPP Evaluation Method
  • Page 93
    The purpose of this study was to analyze the in-service training courses for personnel of Gas National Company of Kerman province based on SWOT model. This study is an applied and descriptive-survey research. The statistical population consists of all Personnel of National Gas Company of Kerman province who has participated in in-service training courses (122) and the sample includes 100. The instrument was a researcher made questionnaire. The validity of instrument determined 0.88 via experts’ opinions and the reliability estimated 0.86 according to Cronbach's alpha. In order to data analysis, SPSS software and SWOT analysis were used. Results showed that the highest priority of strengths, weaknesses, opportunities and threats were as followed respectively: high outcome of training courses in out of company with primary coefficient of 419, inequality of knowledge level of participants at the beginning of a training course with primary coefficient of 387, influence of out of province training courses on increasing knowledge of personnel and their happiness and changing their moods with primary coefficient of 430, and inattention to evaluation results and do not pay persuasive reward harmonizing to personnel’s needs to their participations in out of company training courses with primary coefficient of 329. Accordingly, the best strategy for this company is attacking one, so that the authorities, using the attacking strategies that have presented in this research, could maximize the opportunities. At the end, we presented the most important ways to improve in-service training courses of personnel of Gas National Company of Kerman province based on the research results.
    Keywords: In-service training, SWOT model, Gas National Company
  • Morteza Hashempour Page 117
    The purpose of this article is designing excellence management model in the Cement industry using human capital approach. It is a practical research using Exploratory mixed method (Cross-sectional survey and Delphi by type of study). The population of this research is all Specialists and experts in the field of cement industry that are 1000 persons and 255 samples selected by using simple random sampling method and Table Bula to respond 216 researcher-made indices. Also 80 educated and experienced people in the Cement industry with managerial insight were selected to investigate their opinion, dimensions, components and indicators using confirmatory factor analysis. The construct validity and Cronbach's alpha obtained (78 percent) indicates the validity and reliability of the questionnaire. Exploratory factor analysis indicates 4 dimensions (Data, process, output and feedback) and 12 components that explained 72. 45 percent of variance. Also Confirmatory factor analysis indicated that the model was a good fit and confirmed dimensions and components of human capital management model with human capital approach. In qualitative section, dimensions, components and criteria of excellence management model confirmed by delphi (with three posts) and Brainstorming among 30 experts in this field (focus ring) too.
    Keywords: Model, Excellence Management, Human Resources, Data, Process, Outputs, Feedback
  • Soheila Hashemi Page 139

    Specialized and skilled human resources in information and communication technology (ICT) companies are the most significant sources of organizational capital as companies offering knowledge and expertise services, that are also critical for long-term survival of the organizations. Sustainable approach in human resource management (HRM) plays an important role in attracting and retaining talented and specialized individuals through establishing changes in HRM practices. The purpose of this qualitative study was to provide sustainable HRM scorecard based on HRM processes in knowledge-based ICT companies in Iran. The population of this research was the scholars and experts with relevant scientific and research experience in Irisa, System group and Rayvarz software engineering companies. These three companies were selected for the study using intensity sampling. The data was collected through semi-structured interviews with experts and were analyzed using thematic analysis technique. Through the results of data analysis, goals, evaluation criteria and the consequences of sustainable HRM in each of the HRM functions (recruitment, training and development, retention, compensation and turnover) were identifyed. The findings of this study suggested the high potential of sustainable HRM in improved sustainable competitive advantage, organizational sustainability, increased productivity and strategic position for organizations.

    Keywords: Sustainable HRM, sustainable HRM Scorecard, Knowledge-based ICT Companies