فهرست مطالب

فصلنامه آموزش و توسعه منابع انسانی
پیاپی 12 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیروس قنبری، غلامرضا شمس مورکانی، محبوبه عارفی، خلیل زندی صفحه 1
    هدف از این مطالعه کیفی، آسیب شناسی انتقال یادگیری به محیط کار بوده است. میدان مطالعه سازمان های دولتی استان کردستان و روش تحقیق، تحلیل داده بنیاد مبتنی بر رهیافت سیستماتیک بود. نمونه ای به حجم 48 نفر متشکل از کارکنان، سرپرستان، کارشناسان و مسئولین آموزش، مدیران ارشد، و مدرسان و صاحب نظران آموزش و بهسازی منابع انسانی، به صورت نمونه گیری هدف مند مورد مطالعه قرار گرفتند. برای گردآوری اطلاعات، از مصاحبه های نیمه ساختاریافته فردی استفاده شد و تحلیل هم زمان مصاحبه ها نیز با استفاده از کدگذاری باز، محوری، منتخب و یادنوشت نگاری صورت گرفت. در نهایت با استفاده از روش بازخورد مشارکت کنندگان و تکنیک مثلث سازی تحلیل گر، از اعتبار تحلیل ها اطمینان حاصل شد. بر اساس نتایج به دست آمده، مهم ترین علل بی تفاوتی نسبت به انتقال یادگیری، وجود موانع انگیزشی، موانع مربوط به خصوصیات فردی، زمان بندی نامناسب، موانع مربوط به تدریس، محتوا و ارزشیابی، موانع اداری، موانع حمایتی و موانع معطوف به شغل بودند. بسترها و شرایط زمینه ساز بی تفاوتی نسبت به انتقال یادگیری نیز عبارت از فرهنگ سازمانی غیرحمایتی، نظام اداری مختل کننده، و فضای بی تفاوتی سازمانی بودند. راهبردهای کارکنان در مواجهه با چنین شرایطی ممکن است به صورت رفتارهای انفعالی، رفتارهای منفی و شاید رفتارهای جبرانی مثبت باشد. در نهایت پیامدهای چنین شرایطی، در سطح فردی عمدتا سکونزدگی شغلی، اهمال کاری شغلی، عدم خلاقیت شغلی، رفتار های انحرافی؛ و در سطح سازمانی، اتلاف سرمایه گذاری های آموزشی و کاهش موفقیت سازمانی است.
    کلیدواژگان: کلیدی: انتقال یادگیری به محیط کار، موانع فردی، موانع آموزشی، موانع سازمانی
  • فریبرز محمدهادی صفحه 29
    پیشرفت های شگرف مطالعات میان رشته ای فرصت مناسبی را برای پژوهشگران فراهم نموده تا درک بهتری از کاربرد فیزیک در دانش مدیریت به دست آورند. نفوذ علمی تئوری کوانتوم، موجب شده تا اصول و مفاهیم آن به صورت یک رویکرد علمی در دیگر رشته ها از جمله در علوم آموزشی و آموزش و بهسازی منابع انسانی مورد استفاده قرار گیرد. این مطالعه بر کاربرد مفاهیم نظریه فیزیک کوانتومی در تبیین مسایل عملی و مفهومی هسته اصلی این سیستم های آموزشی یعنی یادگیری و یاددهی متمرکز می باشد. به نظر می رسد رویکرد کوانتومی در آموزش و یادگیری، به عنوان یکی از جدیدترین و پیشرفته ترین سیستم های یاددهی– یادگیری، بتواند بسیاری از مسائل آموزش منابع انسانی را حل نماید. مقصود اصلی تحقیق حاضر، توضیح تفسیر مکانیک کوانتومی برای بهبود بخشیدن به سیستم های آموزشی است؛ از این تفسیر می توان برای اصلاح و بهبود تئوری و عمل آموزش منابع انسانی بهره گرفت. روش شناسی مورد استفاده در این تحقیق، روش هرمنوتیک و تحلیل مبانی نظری است. نتایج این بررسی نشان داد رویکرد کوانتومی روشی اثربخش برای بهینه سازی عملکرد سیستم های آموزشی در شرایط پیچیده و مبهم است، بنابراین از این رویکرد می توان برای بهبود بخشیدن به آموزش منابع انسانی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: رویکرد کوانتومی، یادگیری کوانتومی، مدیریت منابع انسانی، آموزش منابع انسانی
  • زهره جعفری فر، اباصلت خراسانی، مرتضی رضایی زاده صفحه 53
    آموزش مجازی به دلیل مزایایی از قبیل انعطافپذیری زمانی و مکانی، یکی از ابزارهای مناسب برای آموزش کارکنان در سازمانها و محیط کار محسوب می-شود. اما، تحقق این مزایا و استفاده بهینه از ظرفیتهای آموزش مجازی مستلزم شناسایی و رفع موانع فراروی بکارگیری آن است. از این رو پژوهش حاضر با هدف شناسایی و رتبهبندی موانع مدرسان در آموزش و بهسازی مجازی منابع انسانی دانشگاه شهید بهشتی و با شیوه پیمایش انجام شده است. جامعه آماری پژوهش، کلیه کارکنان دانشگاه شهید بهشتی (166 نفر) بود که حداقل در یک دوره آموزش بصورت مجازی شرکت کرده بودند و تعداد 115 نفر از آنان بعنوان نمونه بر اساس نمونه گیری تصادفی خوشهای انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامهای محقق ساخته بود که روایی آن توسط تعدادی از صاحبنظران آموزش مجازی و منابع انسانی؛ و پایایی آن با محاسبه آلفای کرونباخ 95٪ تایید گردید. داده های حاصل با استفاده از شاخصهای آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون t تک نمونهای و آزمون فریدمن) تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان دادند که مهمترین موانع بکارگیری آموزش مجازی در آموزش و بهسازی منابع انسانی در سطح مدرسان به ترتیب مربوط به موانع آموزشی با میانگین رتبهای (80/2) و موانع زیرساختی- فنی با میانگین رتبهای (69/2) است. پیرو نتایج این تحقیق، موانع اخلاقی و فرهنگی-اجتماعی برای بکارگیری آموزش مجازی در آموزش و بهسازی منابع انسانی دانشگاه شهید بهشتی از کمترین میزان اولویت و اهمیت برخوردارند. کاربردهای یافته های این تحقیق برای ارتقای استفاده از آموزش مجازی در راستای بهبود آموزش و توسعه منابع انسانی نیز مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: آموزش مجازی، آموزش و بهسازی منابع انسانی، مدرسان، چالش
  • بهروز قلیچ لی، شهرام مشعوفی، سعید قهرمانی صفحه 79
    پژوهش حاضر با هدف شناسائی و رتبه بندی عوامل اثربخش بر موفقیت نظام جانشین پروری در صنعت بانکداری انجام گرفته است که با توجه به هدف، کاربردی و از نظر شیوه های اجرا، توصیفی است و از بین مدیران و کارشناسان خبره بانک رفاه، تعداد 15 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. نمونه گیری از طریق مراجعه به آراء خبرگان انجام و نظرات خبرگان به روش دلفی جمع آوری گردید. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته عوامل اثربخش بر موفقیت جانشین پروری بود که داده های آماری با استفاده از نرم افزارهای Spss و Excel مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. در این پژوهش از روش رتبه بندی تاپسیس فازی که یکی از روش های تصمیمگیری چندمعیاره می باشد، بهره گرفته شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که عوامل «حمایت و مشارکت مدیران ارشد» و «عدالت» به عنوان مهمترین عوامل موفقیت نظام های جانشین پروری و به ویژه در رویکرد اجرا با کانون ارزیابی و توسعه مطرح هستند.
    کلیدواژگان: نظام جانشین پروری، عوامل کلیدی موفقیت، کانون ارزیابی و توسعه، تاپسیس فازی
  • کلثومه شجاع، مرتضی کرمی، محمدرضا آهنچیان، مجتبی نادی صفحه 105
    هدف تحقیق حاضر بررسی اثربخشی برنامه های آموزشی عمومی و تخصصی برگزار شده در دانشگاه فردوسی مشهد است. در این تحقیق برنامه های آموزشی عمومی و تخصصی برگزار شده در هشت ماه اول سال 1390 مورد بررسی قرار گرفت. روش تحقیق، پژوهش ارزشیابی است که از رویکرد ارزشیابی هدفمدار و از مدل کرک پاتریک جهت انجام این مهم استفاده شده است. جامعه آماری این پ‍ژوهش شامل کلیه کارکنان دانشگاه فردوسی مشهد که تعداد آنها 421 نفر می باشند. برای ارزشیابی سطح واکنش فراگیران از پرسشنامه کرمی (1386)، برای ارزشیابی میزان یادگیری از پیشآزمون و پسآزمون و برای ارزشیابی میزان تغییر رفتار فراگیران از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که فراگیران واکنش مطلوبی به دوره های عمومی و تخصصی از خود نشان دادهاند. سطح یادگیری در دوره های تخصصی و عمومی اثربخش بود و فراگیران دانش لازم را کسب کردند. از نظر تغییرات ایجاد شده در رفتار فراگیران نتایج نشان داد که دوره های تخصصی در سطح اثربخشی معناداری قرار نداشتند. در خصوص میزان تفاوت در تغییر رفتار فراگیران براساس نظر سه گروه (خود فراگیران، مافوق و همکاران شان) نتایج نشان داد که به جز در یک مورد بین این سه گروه تفاوت معناداری وجود نداشت.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، آموزش ضمن خدمت
  • میترا عزتی، علیرضا یوزباشی، کریم شاطری صفحه 127
    پژوهش حاضر، با هدف ارزیابی وضعیت موجود دوره های آموزشی و ارائه الگوی کیفی ارتقاء اثربخشی دوره های آموزشی سازمان امور مالیاتی کشور به روش آمیخته انجام گرفته است. در بخش کمی جامعه آماری شامل کلیه کمک ممیزان، ممیزان و سرممیزان کشور است که به روش نمونه گیری خوشهای در برخی از استانها انتخاب شدند. همچنین دوره های آموزشی مالیاتی که طی دو سال اخیر برای کارشناسان اجرا شده است، مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. روایی پرسشنامه مورد تائید صاحب نظران آموزشی و پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 96/0 گزارش گردید. تحلیل داده ها بیانگر آن بود که وضعیت موجود نیازسنجی دوره های آموزشی، اهداف دوره های آموزشی، محتوای دوره های آموزشی، مدرسان دوره های آموزشی، سازماندهی دوره های آموزشی، ارزشیابی دوره های آموزشی و انگیزش از دید کارشناسان سازمان امور مالیاتی در حد متوسط بوده است. نتایج فوق و انجام مصاحبه با خبرگان مالیاتی، نتایج نشان داد که عمدهترین آسیبهای نظام آموزش سازمان امور مالیاتی شامل؛ نیازسنجی (سیستماتیک و علمی نبودن، جامع نبودن، کاربردی نبودن و عدم همکاری پرسنل سازمان در نیازسنجی)، اهداف دوره ها (عدم اطلاع رسانی، کلی بودن و محتوای نامناسب)، آسیبهای محتوا (گستردگی سرفصلها، نبود تیم تدوین محتوا و نظری بودن محتوا)، مدرسان (عدم صلاحیت، پرداخت نامناسب، روش تدریس نامناسب و معیوب بودن سیستم انتخاب مدرسان)، محیط و شرایط برگزاری دوره ها (امکانات و تجهیزات ضعیف و زمان نامناسب برگزاری دوره ها)، آسیب های اجرای دوره ها (عدم تفکیک کارآموزان، عدم حمایت مدیران، زمان اجرای دوره ها و اجرایی نبودن برخی دوره ها)، ارزشیابی آموزشی (پیگیری نکردن اثربخشی آموزش، واقعی نبودن نمرات ارزیابی دوره ها و عدم همکاری سرپرستان در خصوص ارزیابی دوره ها)، انگیزه (نبود مکانیزمهای برای تشویق و تنبیه افراد، انگیزه ناکافی کارآموزان و انگیزه ناکافی مدرسها)، مشکلات فرهنگی (عدم باور سرپرستان به آموزش و نگاه نامناسب مدیران ارشد به آموزش) و نیروی انسانی (کمبود نیروی انسانی و استفاده نادرست از تخصصها در آموزش) میباشد.
    کلیدواژگان: دوره های آموزشی، اثربخشی آموزشی، سازمان امور مالیاتی، الگوی کیفی
  • رضا فتحی، محمدحسن صیف صفحه 149
    هدف پژوهش حاضر ارائه مدل علی پذیرش و به کارگیری یادگیری مجازی در کارکنان با تاکید بر نقش تناسب فناوری – شغل، خودکارآمدی و هنجار ذهنی در بین کارکنان صنعت نفت میباشد و تلاش شده است با بررسی عواملی مانند هنجارذهنی، خودکارآمدی رایانه، تناسب فناوری– شغل و اثرات آنها با متغیرهای مدل پذیرش فناوری یعنی سودمندی ادراک شده، سهولت استفاده ادراک شده و تمایل و به کارگیری آموزش مجازی را مورد بررسی قرار دهد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی است و از نظر نحوه گردآوری و تحلیل داده ها از نوع توصیفی – همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر کارکنان شرکت نفت که با آموزش مجازی آشنایی دارند (330 نفر) را شامل می شود. شرکت کنندگان چندین پرسشنامه مثل هنجارذهنی از پرسشنامه آژان و هارتشورن (2008)، فناوری - شغل از پرسشنامه واتاناساک داکول و همکاران(2010)، سهولت استفاده ادراک شده از پرسش نامه مون و کیم (2001)، سودمندی ادراک شده از پرسشنامه کیم و همکاران (2007)، تمایل استفاده یادگیری مجازی از پرسشنامه سامی ینتو (2009)، خودکارآمدی رایانه از پرسشنامه والترز، و داگرتی (2007) تکمیل نمودند. برای بررسی فرضیه های تحقیق از روش تحلیل مسیر استفاده شده است. نتایج نشان داد که متغیرهای تناسب فناوری – شغل، هنجارذهنی، خودکارآمدی رایانه به صورت مستقیم و غیرمستقیم از طریق متغیرهای واسطه ای سهولت استفاده ادراک شده و سودمندی ادراک شده بر متغیر تمایل و به کارگیری یادگیری مجازی دربین کارکنان اثر معناداردارند. بیشترین اثر کل مربوط به متغیر تناسب فناوری – شغل و سهولت استفاده ادراک شده و کم ترین اثر کل مربوط به متغیر هنجار ذهنی بر تمایل و به کارگیری یادگیری مجازی میباشد.
    کلیدواژگان: مدل پذیرش فناوری، تناسب فناوری، شغل، هنجار ذهنی، خودکارآمدی رایانه
|
  • Siroos Ghanbari, Gholamreza Shams Moorkani, Mahboubeh Arefi, Khalil Zandi Page 1
    The current qualitative study tried to study the challenges in the transfer of learning to workplace. The field study was public organizations of Kurdistan province and its research method was Grounded Theory based on a systematic approach. A group of 48 people including employees, supervisors, experts and education officials, senior executives, and teachers and specialists of training and human resource development were studied by purposive sampling method. Semi-structured individual interviews were used for gathering data and at the same time, the interviews were analyzed by open coding, axial coding, selective coding and annotating. The validity of analysis was confirmed using member checking and triangulation techniques. Based on the results, the most important causes of indifference to the transfer of learning included: motivational barriers, barriers related to individual characteristics, improper timing, barriers to teaching, content and evaluation, administrative barriers, supportive barriers and obstacles focused on the job. Factors underlying indifference to the transfer of learning Included: Non-supportive organizational culture, disturbing administrative system, and climate of organizational indifference. Employee strategies in the face of such a situation may be reactive behaviors, negative behaviors and positive compensatory behaviors. The consequences of such a situation, at the individual level are Job stillness, job procrastination, lack of creation and deviant behaviors; in addition to, consequences at the individual level are Loss of educational investment and reduce organizational success.
    Keywords: Transfer of Learning to Workplace, Personal Barriers, Training Barriers, Organizational Barriers.
  • Fariborz Mohammad Hadi Page 29
    Excellent advances of interdisciplinary studies have provided a suitable opportunity for researchers to gain a better understanding of the application of the physics in Management knowledge. Scientific influence of quantum theory, has led to the principles and concepts of this science as an approach in other disciplines including Educational science and Human Resources training and development, used to get. The study focused on application of the concepts of Quantum physic theory to explain the conceptual and practical issues of main core of educational systems in the area of instruction and learning. It seems that quantum approach in teaching and learning, as one of the newest and most advanced of teaching – learning systems, could solve many problems of human resources training. The main objective of this research was to explain the interpretation of quantum mechanics to improve training systems. This interpretation can be used to improve theory and practice of human resources training. The methodology used in this study is hermeneutic method and analysis of theoretical bases. The results showed that that quantum approach is an effective way to optimize the functionality of educational systems in ambiguity and complex situations; therefore, this approach can be used to improve human resources training.
    Keywords: Quantum Approach, Quantum Learning, Human Resources Training, Human Resources Management
  • Zohre Jaafarifar, Abasalt Khorasani, Morteza Rezaeizadeh Page 53
    E-learning is one of the appropriate tools to train employees in the organization due to some advantages such as flexibility of time and place. However, realizing these benefits and removing the barriers are in need of optimal use of e-learning. Thus the current study tried to identify and rank the barriers of teachers in virtual training and development of organizations. Therefore, this study was conducted in a sample of 115 of Shahid Beheshti University staff in Tehran who attended in e-learning courses through the last year. In order to collect data, a researcher-made questionnaire was used. Reliability of the questionnaire was 95% based on Cronbach’s alpha and its validity was confirmed by scholars and experts of virtual education. The Results of this study identified and ranked barriers of e-learning as follows: Educational, Infrastructural, moral and Cultural barriers. The implications of the current study on how virtual education can be properly used in HRD is also discussed and outlined in the paper.
    Keywords: E-learning, Human Resource Development, Training, Teachers, Barrier
  • Behrooz Ghlichlee, Shahram Mashoufi, Saeed Ghahremani Page 79
    The purpose of this research is to study and prioritize factors which are effective on succession planning success in banking industry. This is an applied and descriptive research. Statistical sample of research is 15 persons including Refah Bank managers and experts. Data gathering was done by Delphi method, asking experts’ opinions. Opinions were gathered by a researcher-made questionnaire including factors affecting the success of succession planning. After that, data were analyzed using Spss and Excel software and also fuzzy TOPSIS method for prioritizing factors, which is one of the multi-criteria decision making methods. Results showed that “support and participation of senior managers” and “justice” are the most important factors in the success of succession planning with the approach of assessment and development center.
    Keywords: Succession Planning, Key Succession Factors, Assessment, Development Center, Fuzzy TOPSIS method
  • Kolsumeh Shoja, Morteza Karami, Mohammad Reza Ahanchian, Mojtaba Nadi Page 105
    The present study investigated on the effectiveness of training programs held in the first eight months of 2011 in Ferdowsi University of Mashhad. Research method was evaluation. Evaluation and goal-oriented approach of Kirkpatrick's model was used to do this study. The population study included all 421 of employees in Ferdowsi University of Mashhad. In order to evaluate the reaction level Karami (1386) Questionnaire was used, and to evaluate the learning, pre-test and post- test was applied, and also to evaluate the behavior, a researcher-made questionnaire was used. Findings indicated that the learners were satisfied with the training programs. Also learning in all training programs was in a desirable status. But, in the third level (behavior) result showed that the effectiveness of training courses was doubted.
    Keywords: Evaluation, In-service Training, Effectiveness of Training Courses, Kirkpatrick Model
  • Mitra Ezzati, Alireza Youzbashi, Karim Shateri Page 127
    This research tried to assess the situation of training courses and provide a qualitative model for improving the effectiveness of State Tax Organization, using a mixed method approach. First, the current situation of training was investigated and training courses were assessed. In quantitative part, statistical population included all state audit assistants, assistants, and lead auditors who were selected by cluster sampling method in the some provinces as research samples. Regarding intended training courses, it was specified to assess tax-training courses which were held for experts in the last two years. To collect data, a researcher-made questionnaire was used. The validity of questionnaire was confirmed by educational experts and by using Cronbach’s alpha, reliability was reported equal to 0.96. Data analysis indicated that current situation of training courses need-assessment, goals of training courses, content of training course; instructors of training courses, organizing training courses, assessment of training courses, motivation were moderate. Given the above results and interview with tax experts, the results indicated the major training system damages of State Tax Organization included need-assessment (systematic, non-scientific, non-comprehensive, non-functional, and lack of cooperation of staff in need-assessment), goals of courses (lack of information, general, inappropriate content), content damages (the extent of topics, lack of specified team to formulate content, and theoretical content), instructors (incompetence, improper payment, poor teaching method, and faulty system of selecting instructors), environment and condition of holding courses (poor facilities and equipment, and inconvenient time of holding courses), damages of implementing courses (lack of trainees’ separation i.e. co-educational system, lack of managers’ support, time of courses, and non-executive courses), training evaluation (not caring about training effectiveness, unreal assessment scores, and lack of supervisors’ cooperation regarding assessment), motivation (lack of mechanism to encourage and punish trainees, trainees’ insufficient incentive, instructors’ insufficient motivation), cultural problems (supervisors do not believe in training and inappropriate attitude of senior managers to training), manpower(lack of manpower and incorrect use of expertise in training).
    Keywords: Training Courses, Qualitative Model, Effectiveness of Training Courses State Tax Organization
  • Reza Fathi, Mohammad Hassan Seif Page 149
    The purpose of this study was to present a causal model of acceptance and utilization in the usage of virtual learning among oil industrial staffs. It has been tried to investigate the factors such as subjective norm, computer self- efficacy, tasktechnology fit and their relations to variables associated with the technology acceptance model, perceived usefulness, perceived ease of use and intention to use of virtual learning among staffs. In terms of objectives, this study was an applied research and in terms of the method of collecting and analyzing data, it was a descriptive and correlational research. The populations of this study were Oil Company employees who are familiar with virtual learning (330) included. The sample were 172(based on Morgan table), who, were selected through the simplerandom sampling methods and Several questionnaires were completed by the participants, such as subjective norm Ajjan & Hartshorn (2008), task-technology fit Vatanasakdakul & et al (2010), perceived ease of use Moon & kim (2001), perceived usefulness Kim & et al (2007), and intention to use Samiento (2009) and computer self-efficacy Wolters & Daugherty (2007.To examine the research hypotheses, the path analysis was used. Findings indicated that computer self- efficacy, tasktechnology fit and Subjective norm have a significant effect on intention to use of virtual learning directly or indirectly, through the intermediate role of the variables perceived ease of use and perceived usefulness. The greatest total effect on intention to use of virtual learning were related to the Task-technology fit and perceived ease of use and the least total effect was related to the subjective norm.
    Keywords: Technology Acceptance Model, Task –technology Fit, Subjective Norm, Computer Self-efficacy