فهرست مطالب

مجله علمی پژوهان
سال هفدهم شماره 2 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نگین مرادی، پروانه رحیمی فر، سمیرا آقادوست، مجید سلطانی*، نادر صاکی، احسان نادری فر صفحات 1-6
    سابقه و هدف
    در نظام سلامت استفاده از ابزارهای مبتنی بر بیمار جهت محاسبه کیفیت زندگی، مرجع تصمیم گیری های بالینی محسوب می گردد. صوت افراد با آسیب شنوایی، به دلیل دریافت بازخورد نامناسب دچار مشکلاتی می شود. با توجه به تاثیرات چند جانبه اختلال صوت بر کیفیت زندگی افراد، ضروری است تا به بررسی رابطه ی کیفیت زندگی عمومی (SF36) با کیفیت زندگی وابسته به صوت (VHI) در افراد بزرگسال با افت های مختلف شنوایی بپردازیم.
    مواد و روش ها
    مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بود. آزمودنی ها 50 فرد کم شنوا (25 فرد با افت خفیف و 25 فرد با افت متوسط تا شدید) بود. اطلاعات زمینه ای از طریق مصاحبه استخراج و سپس هر آزمودنی پرسشنامه های SF36 و VHI را تکمیل نمودند. میانگین امتیاز هر پرسشنامه محاسبه و داده ها با نرم افزار SPSS22 و با استفاده از آزمون آماری اسپیرمن بررسی شدند.
    یافته ها
    همبستگی معناداری بین نمره کل و سه زیر آزمون VHI و SF36 در افراد کم شنوا با شدت خفیف وجود ندارد و همبستگی معناداری بین نمره کل و دو زیر آزمون VHI (جسمی، عملکردی) به غیر از آزمون عاطفی و SF36 در افراد کم شنوا با شدت متوسط تا شدید وجود دارد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه بر لزوم درمان در بردارنده ی توانبخشی روانی- اجتماعی در کنار تکنیک های صوتی تاکید می کند. بنابراین ضروری است آسیب شناسان گفتار و زبان در برنامه های درمانی خود، به بهبود عوامل شناختی، روانی و اجتماعی در کنار درمان های صوتی بپردازند تا کیفیت زندگی وابسته به صوت در این بیماران افزایش یابد.
    کلیدواژگان: صوت، کم شنوایی، کیفیت زندگی
  • سهراب امیری*، ابوالقاسم یعقوبی، طیبه بیات، شمسی شمشیری، امیر قاسمی نواب صفحات 7-14
    سابقه و هدف
    اضطراب تاثیر قابل توجهی بر روی کارکردهای تحصیلی، اجتماعی، همچنین کیفیت زندگی دارد. هدف پژوهش حاضر تعیین نقش باورهای هیجانی، رفتارهای نگرانی و حمایت اجتماعی با ابعاد شناختی، بدنی و رفتاری اضطراب بود.
    مواد و روش ها
    از جامعه دانشجویان دانشگاه بوعلی سینا در سال 1396 تعداد 312 نفر دانشجو بر اساس نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. سپس به منظور بررسی اهداف و فرضیه های پژوهش، مقیاس های سنجش گر ابعاد باورهای هیجانی، رفتارهای نگرانی، حمایت اجتماعی، ابعاد اضطراب بین شرکت کنندگان پژوهش توزیع شد تا پاسخ دهند. داده های گرد آوری شده به منظور بررسی اهداف پژوهش، با استفاده از شاخص های توصیفی، همبستگی و تحلیل رگرسیون چندگانه هم زمان مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج بیانگر این بود که روابط معنادار بین متغیر رفتارهای نگرانی، باورهای هیجانی و حمایت اجتماعی با ابعاد اضطراب وجود دارد. به طوری که رفتارهای نگرانی رابطه مثبت معناداری با ابعاد رفتاری شناختی و بدنی اضطراب نشان داد (P<0/05)؛ همچنین باورهای هیجانی همبستگی مثبت معنادار با بعد رفتاری و بدنی (P<0/05) نشان داد. همبستگی منفی معناداری بین حمایت اجتماعی با بعد رفتاری اضطراب به دست آمد (P<0/01).
    نتیجه گیری
    تفاوت های فردی در ابعاد هیجانی، نگرانی و نیز حمایت اجتماعی نقش مهمی در نشانه شناسی اضطراب دارد.
    کلیدواژگان: اضطراب، حمایت اجتماعی، هیجان
  • مولود مسلم خانی، محمد اسماعیل ابراهیمی*، علی صاحبی صفحات 15-23
    سابقه و هدف
    ناامیدی و کاهش شادکامی مبتلایان مولتیپل اسکلروزیس بر کیفیت زندگی و روند بیماری افراد اثر گذار است، لذا به کارگیری یک شیوه درمانی موثر در جهت کاهش ناامیدی و افزایش شادکامی این بیماران حائز اهمیت است، به همین جهت، پژوهش حاضر با هدف تاثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر شادکامی و امیدواری بیماران مولتیپل اسکلروزیس (MS) شهر همدان انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر در قالب یک طرح نیمه آزمایشی 30 نفر از بیماران مبتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS) شهر همدان که بر اساس اکتساب نمرات 1 انحراف معیار پایین تر از میانگین در مقیاس شادکامی و امیدواری بودند از میان 350 بیمار مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و کنترل قرار گرفتند. با استفاده از یک طرح آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل، گروه آزمایش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد طی 8 جلسه 60 دقیقه ای تحت آموزش قرار گرفتند، در حالی که در این مدت گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. هر دو گروه در پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از پرسشنامه امیدواری اشنایدر و لوپز (1989) و آزمون شادکامی آکسفورد آرجیل (2001) مورد ارزیابی قرار گرفتند و نتایج با استفاده از تحلیل کواریانس تک متغیری تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاکی از آن بود که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر شادکامی و امیدواری بیماران مولتیپل اسکلروزیس (MS) شهر همدان تاثیر داشت، به طوری که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) حدودا 36% بر شادکامی و به میزان 54% بر امیدواری بیماران مولتیپل اسکلروزیس (MS) تاثیرگذار بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد در حوزه درمان و زمینه کار با افرادی که در حالت بحران، درد و رنج هیجانی به سر می برند؛ درمان پذیرش و تعهد با توجه به ماهیت آن می تواند کارا و نویدبخش باشد.
    کلیدواژگان: بیماری ام اس، امیدواری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، شادکامی
  • سیده زهرا معصومی، فرشته باباحیدریان، گیتا سنگستانی*، قدرتاللهروشنایی صفحات 24-30
    سابقه و هدف
    شیوع بالای خشونت خانگی موجب تاثیرات نامطلوب جسمی و روانی بر جامعه بزرگی از زنان باردار می گردد و می تواند بصورت مستقیم یا غیرمستقیم بر سلامت جنین تاثیر گذارده و موجب تحمیل هزینه های محسوس و نامحسوس بر جامعه و خانواده گردد. در جهت بررسی ابعاد این مشکل، مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان انواع خشونت خانگی در مادران باردار انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی از نوع مقطعی بود که در سال 1396 در شهرستان صحنه به روی 92 زن باردار در معرض خشونت خانگی متوسط انجام شد. گردآوری اطلاعات به روش در دسترس و با استفاده از پرسشنامه محسنی تبریزی انجام شد. داده ها توسط نرم افزار آماری SPSS 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از 92 زن بارداری که طبق پرسشنامه تحت خشونت خانگی متوسط تا شدید بودند، شیوع خشونت عاطفی 52/29 درصد، خشونت روانی 45/9 درصد، خشونت کلامی 54 درصد، خشونت مالی 38/05 درصد، خشونت جسمی 35/96 درصد، خشونت جنسی 25/7 درصد، خشونت اجتماعی 55/9 درصد گزارش شد که بالاترین خشونت اعمال شده مربوط به خشونت اجتماعی و کمترین آن خشونت جنسی می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به میزان بالای اعمال انواع خشونت خانگی بر زنان باردار، انجام غربالگری خشونت خانگی در کلیه مادران باردار مراجعه کننده به پایگاه های بهداشتی توصیه می شود و طراحی و اجرای مداخلات لازم مانند آموزش مهارت های زندگی، ترویج مشاوره در بین زوجین و ارجاع جهت کاهش این معضل در خانواده ها ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: زنان باردار، خشونت خانگی، صحنه
  • محمد مقدسی، علیرضا رحیمی، علی حشمتی* صفحات 31-36
    سابقه و هدف
    طی سالیان اخیر استفاده از رنگ های مصنوعی بجای زعفران در محصولات غذایی رشد زیادی داشته است. این موضوع می تواند نگرانی های جدی برای سلامت مصرف کننده ایجاد کند. این مطالعه با هدف تعیین وجود و نوع رنگ های مصنوعی در زعفران و مواد طعم داده شده با زعفران انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت مقطعی در سال 1397-1396 بر روی 96 نمونه شامل زعفران، حلوا زرده، نقل و نبات (هر کدام 24 نمونه) که به شکل تصادفی از فروشگاه های سطح شهر همدان نمونه برداری شده بودند، انجام شد. تعیین کیفی رنگ ها مصنوعی شامل کینولئین، سانست یلو، تارترازین، آزروبین، برلیانت بلو، پونسیو چهار آر و آلورا رد با روش کروماتوگرافی لایه نازک (TLC) انجام گرفت.
    یافته ها
    از 96 نمونه بررسی شده، تعداد 64 (66/67%) نمونه حاوی رنگ مصنوعی بودند و تعداد 32 (33/33%) نمونه دارای رنگ طبیعی بودند. از نمونه های زعفران، حلوا زرده، نقل و نبات به ترتیب 19 (79/16%)، 20 (83/33%)، 19 (79/16%) و 6 (25%) نمونه دارای رنگ مصنوعی بودند. نتایج نشان داد فراوانی رنگ کینولین بیشتر از سایر رنگ ها بود.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه 66/67% نمونه ها دارای رنگ مصنوعی بودند و این نشان می دهد میزان استفاده از رنگ های مصنوعی در محصولات بررسی شده زیاد می باشد. لذا نظارت بیشتر بر کنترل این محصولات توصیه می شود.
    کلیدواژگان: حلوا زرده، رنگ مصنوعی، زعفران، نبات، نقل، همدان
  • هانیه نداف*، آرش ستاری، سینا میرزااحمدی صفحات 37-44
    سابقه و هدف
    اسپینابیفیدا (Spina Bifida, SB) از ناهنجاری های مادرزادی می باشد و به عنوان نتیجه ای از عدم بسته شدن و شکست لوله عصبی است. علل و مکانیسم های ژنتیکی که در بروز SB دخیل هستند، مبهم می باشند. مطالعه حاضر به بررسی تغییرات ژنتیکی در بیماری SB با استفاده از روش تعیین توالی نسل بعدی (Next Generation Sequencing, NGS) به عنوان ابزار قدرتمند مولکولی بررسی های جامع اختلالات ژنتیکی می پردازد.
    مواد و روش ها
    سه نمونه خون کامل از نوزادان مبتلا به SB پس از استخراج DNA با استفاده از روش NGS-Whole Exome Sequencing (NGS-WES) مورد بررسی قرار گرفته و پس از مقایسه اطلاعات به دست آمده با توالی شاهد آنالیز نتایج با استفاده از نرم افزارهای Alignment (bwa)، Variant calling (gatk4) و Annotation (wannovar) با ورژن ژنوم Hg19 اجرا شد.
    یافته ها
    در مجموع 559087 جهش در سه نمونه مشاهده شد که این تعداد جهش در مقایسه و بررسی نمونه کنترل و بیماران مبتلا به SB بدست آمد. بررسی های بیشتر در نهایت ژن های PAX3، CUBN، MTHFR و PDGFRA را به عنوان ژن های موثرتر در بروز بیماری شناسایی نمود.
    نتیجه گیری
    NGS، روشی قدرتمند برای بررسی ژنتیکی بیماران مبتلا به SB می باشد که می تواند به شناسایی اختلالات ژنتیکی در این بیماران کمک شایانی نماید. جهش ها ی ژنتیکی یافت شده همگی در ژن هایی رخ داده اند که با تکامل در سیستم عصبی در دوران جنینی مرتبط می باشند.
    کلیدواژگان: اسپینابیفیدا، سیستم عصبی، NGS
  • فهیمه بقایی، ناصر محمد قلی مزرجی، ستاره شجاعی*، میلاد امیریان صفحات 45-53
    سابقه و هدف
    بررسی های اپیدمیولوژیک ضایعات و بیماری های دهان می تواند به شناخت عوامل موثر بر ایجاد بیماری کمک کرده و از وقوع آن ها تا حدودی پیشگیری کند. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین فراوانی ضایعات غدد بزاقی در آزمایشگاه پاتولوژی دانشکده دندان پزشکی همدان و بیمارستان بعثت انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی بود که با استفاده از تمامی پرونده های بیماران از سال 85 تا 96، با مراجعه به آرشیو بخش پاتولوژی دانشکده ی دندانپزشکی همدان و ضایعات فک و صورت آرشیو مدارک پزشکی بیمارستان بعثت مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات مورد نیاز شامل تشخیص هیستوپاتولوژیک و محل ضایعات، سن و جنسیت بیماران ثبت شد و اطلاعات حاصله به وسیله ی نرم افزار SPSS v.16 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که ضایعات بزاقی 6/63 درصد کل ضایعات سر و گردن را تشکیل می دهند که از این میان ضایعات غیر نئوپلاستیک و نئوپلاستیک خوش خیم و بدخیم به ترتیب 65/4 ، 24/3 و 10/3 درصد از ضایعات را تشکیل می دادند. همچنین پیش بینی شیوع موارد برای سه سال آینده حداقل 6/20 % و حداکثر 10/36 % برآورد گردید.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه، در مطالعات آینده با تاکید بیشتر کلینیسین ها به ثبت شرح حال دقیق تر و معاینات بالینی از بیماران اطلاعات بیشتر و مفیدتری به دست آید. همچنین مطالعات گسترده ای در سایر شهرها و استان ها و بازه ی زمانی طولانی تری انجام گیرد.
    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، ضایعات غدد بزاقی، همدان
  • فراست حبیبی، منصور نظری*، بابک اصغری، سید محمد حسینی، سامان نظری، ساسان نظری صفحات 54-60
    سابقه و هدف
    سوسری ها یکی از ناقلین مهم پاتوژن های بیماری زا می باشند، بنابراین حضور سوسری ها در اماکن عمومی به خصوص در بیمارستان ها خطرناک بوده، سلامت جامعه و بیماران را تهدید می کنند. این مطالعه به منظور برآورد نوع سوسری ها و مقایسه آلودگی باکتریایی سطح خارجی و دستگاه گوارش آن ها در بیمارستانها در سال 1396 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی، 179 سوسری صید شده از دو بیمارستان آموزشی شهر همدان مورد بررسی قرار گرفتند. پس از تعیین جنس و گونه بر اساس کلید تشخیص، از سطح خارجی و دستگاه گوارش هرکدام از سوسری ها کشت انجام گرفت. نوع باکتری و شیوع آلودگی سطوح خارجی و داخلی جدا شده تعیین و مقایسه تجزیه و تحلیل آن ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 انجام پذیرفت.
    یافته ها
    از 179 سوسری صید شده، 117 سوسری آمریکایی (65/36 درصد) و 62 سوسری آلمانی (34/64 درصد) بودند. در مجموع از میان سوسری های جمع آوری شده 173 (99/42 درصد) آن ها به باکتری ها آلوده بودند. (77/40 درصد) 648 باکتری از سوسری های آمریکایی و (22/60 درصد) 189 باکتری از سوسری های آلمانی ایزوله گردید. بیشترین آلودگی باکتریایی سوسری ها مربوط به اشرشیاکلی با(26/6 درصد) 223 مورد و کمترین آلودگی باکتریایی مربوط به استافیلوکوکوس اورئوس با (0/5 درصد) چهار مورد بود.
    نتیجه گیری
    آلودگی سوسری ها به عوامل باکتریایی در محیط های بیمارستانی، شهرستان همدان نگران کننده است. با توجه به نتایج به دست آمده از این مطالعه مشخص گردید که سوسری ها به شدت می توانند در انتقال باکتری های بیماری زا موثر باشند. از این رو ارائه راهکار علمی برای کاهش آلودگی اماکن انسانی به سوسری ها و آلودگی های باکتریایی آن ها پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: آلودگی باکتریایی، بیمارستان، سوسری
|
  • Negin Moradi, Parvane Rahimifar, Samira Aghadoost, Majid Soltani*, Nader Saki, Ehsan Naderi Far Pages 1-6
    Background and Objective
    In health system using patient-based tools to measure life quality is a source of making clinical decision. The voice of individuals with hearing loss faces have some problems because of getting inappropriate feedback. According to multilateral impacts on life quality, it is necessary to study the relationship between public life quality (SF 36) and voice-related life quality (VHI) in adults with different hearing losses.
    Materials and Methods
    The present study is descriptive–analytical and samples were 50 individuals with hearing loss (25 individuals with mild hearing losses, 25 individuals with moderate to severe). Basic information was extracted by interview and then the subjects completed the SF36 and VHI questionnaires. The mean score of each questionnaire was calculated, and the obtained data were analyzed by spearman statistical test in SPSS 22 software.
    Results
    There isn’t any significant correlation between the total score and three subtests of VHI (emotional, physical, and functional) and SF36 in individuals with mild hearing loss. Also the results showed that there is significant correlation between the total score and two subtests of VHI (physical and functional) except emotional tests and SF36 in individuals with moderate to severe hearing loss.
    Conclusion
    This study emphasizes the need for psychosocial rehabilitation along with sound technique. So it is necessary that speech and language pathologists try to improve cognitive-psychosocial factors along with voice treatments to increase voice-related quality of life in these patients.
    Keywords: Hearing Loss, Quality of Life, Voice
  • Sohrab Amiri*, Abolghasem Yaghobi, Tayebeh Bayat, Shamsi Shamshiri, Amir Ghasemi Navab Pages 7-14
    Background and Objective
    Anxiety has a significant impact on academic, social performance and quality of life. This study examined the relationship between emotional beliefs, worry behaviors, and social support with cognitive, physical and behavioral aspects of anxiety.
    Materials and Methods
    For this purpose, from the statistical population of the Bu Ali Sina University students in 2018 year, 312 were selected by using multistage cluster sampling. Then, in order to assess objectives of the research, scale of measurement of emotional beliefs, worry behaviors, and social support and anxiety were distributed among the participants. Collected data were analyzed by using descriptive and correlation indicators and simultaneous regression.
    Results
    Results indicated that there is relationship between worry behaviors, emotional beliefs and social support with anxiety, so that there were a significant positive correlation between worry behaviors with cognitive, physical and behavioral aspects of anxiety (P<0.05). Also emotional beliefs with physical and behavioral aspects showed that a significant positive correlation (P<0.05). There were a significant negative correlation between social support with behavioral aspect of anxiety (P<0.01).
    Conclusion
    Individual differences in emotional aspects, worry and social support play an important role in the symptoms of Anxiety.
    Keywords: Anxiety, Emotions, Social Support
  • Moloud Moslem Khani, Mohammad Esmaeel Ebrahimi*, Ali Sahebi Pages 15-23
    Background and Objective
    Disappointment and loss of happiness in multiple sclerosis patients are important factors in the quality of life and the process of illness. Therefore, an effective treatment to reduce frustration and increase the happiness of these patients is important. Therefore, the present study is aimed at the effect of acceptance- and commitment-based therapy (ACT) on happiness and hope for MS patients in Hamedan.
    Materials and Methods
    The present study was carried out in a semi-experimental design of 30 patients with multiple sclerosis (MS) in Hamedan who were based on the acquisition of scores 1 lower than the mean on happiness and hope scale from 350 patients with multiple sclerosis. The sampling was available and was divided into two treatment groups based on acceptance and commitment and control. Using a pilot-pretest-post-test-control study with a control group, the acceptance and commitment-based therapy group was trained in 8 sessions of 60 minutes, while the control group received no intervention during this period. Both groups were evaluated in the pre-test and post-test using the Schneider and Lopez Hope Questionnaire (1989) and the Happiness Test of Oxford Armil (2001) and the results were analyzed using single-variable covariance analysis.
    Results
    The research results indicated that acceptance and commitment therapy (ACT) had an impact on the happiness and hope of MS patients in Hamedan. So that acceptance and commitment treatment (ACT) affected 36% on happiness and 54% on the hope of MS patients.
    Conclusion
    The results of the present study showed that in the area of treatment and working with depressed patients who are in crisis, pain, and emotional distress, Acceptance and Commitment Therapy can be efficient and promising due to its nature.
    Keywords: Acceptance, Commitment Based Treatment, Happiness, Hope, Multiple Sclerosis
  • Seyedeh Zahra Masoumi, Fereshteh Babahyidarian, Gita Sangestani*, Ghodratollah Roshanaei Pages 24-30
    Background and Objective
    The high prevalence of domestic violence causes undesirable physical and mental effects on a large community of pregnant women. In addition, it can also affect the fetus health either directly or indirectly and impose tangible and intangible costs on society and the family. Hence, the present study aimed to determine different types of domestic violence against pregnant mothers.
    Materials and Methods
    The present research was a descriptive cross-sectional study that was conducted on 92 pregnant women exposed to moderate domestic violence in Sahneh, Kermanshah Province, Iran in 2017. The participants were selected based on convenience sampling method and the data were collected using a questionnaire developed by MohseniTabrizi. The obtained data were statistically analyzed in SPSSv.16.
    Results
    The questionnaire data showed that the 92 women participating in this study were under moderate to severe domestic violence. Different types of domestic violence against them were as follows: emotional violence (52.29%), psychological violence (45.9%), verbal violence (54%), financial violence (38.05%), physical violence (35.96%), sexual violence (25.7%), and social violence (55.9%). Therefore, the most and the least prevalent types of domestic violence against the participants are social violence and sexual violence, respectively.
    Conclusion
    Considering the high prevalence of different types of domestic violence against pregnant women, it is necessary to perform domestic violence screening for all pregnant women visiting health centers. In addition, development and implementation of interventions, such as life skills training and promotion of couple counselling, can be effective in the reduction of domestic violence in such families.
    Keywords: Domestic Violence, Pregnant Women, Sahneh
  • Mohammad Moghadasi, Alireza Rahimi, Ali Heshmati* Pages 31-36
    Background and Objective
    In recent years, the use of synthetic color has considerably grown instead of saffron in food products. This problem can be a serious concern for consumer health. This study was conducted to determine the presence and type of synthetic color in saffron based or flavored products.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study was carried out on 96 samples including saffron, yellow halvah, candy, and crystallized sugar (each 24 samples) that were randomly sampled from stores in Hamadan city. The qualitative determination of the colors including quinoline, sunset yellow, tartarazine, azorubine, brilliant blue, ponceau 4R and allura red was done by thin layer chromatography (TLC).
    Results
    Out of 96 total samples, 64 (66.67%) samples had synthetic color and 32 (33.33%) samples had natural color. Nineteen (79.16%), 20 (83.33%), 19 (79.16%) and 6 (25%) of saffron, yellow halvah, candy, and crystallized sugar samples, respectively, contained artificial color. Among used synthetic colors, the quinoline was the most abundant used color.
    Conclusion
    Based on the results of this study, 66.67% of the samples had synthetic color, which indicates the utilization of artificial color in the studied products is high. Therefore, it is recommended to control highly these products.
    Keywords: Candy, Crystallized Sugar, Hamadan, Saffron, Synthetic Color, Yellow Halvah
  • Hanieh Naddaf*, Arash Sattari, Sina Mirzaahmadi Pages 37-44
    Background and Objective
    Spina Bifida (SB) is a congenital malformation and is a result of the failure of the closure and failure of the neural tube. The causes and mechanisms of genetic involvement involved in the onset of SB are still ambiguous. The present study addresses the genetic variation in SB disease using Next Generation Sequencing (NGS) as a powerful molecular tool for comprehensive genetic disorders studies.
    Materials and Methods
    Three complete blood samples from people with spina bifida were investigated after DNA extraction using NGS-whole exome sequencing (NGS-WES) method and after comparing the obtained data with the control sample. The results were analyzed using Alignment software (bwa), variant calling (gatk4) and Annotation (wannovar) with the version of the Hg19 genome.
    Results
    Out of 559087 mutations, there are 1205 mutations of the type INDELs and 557882 mutations associated with SNPs. This number of mutations was compared with control samples and patients with SB. Further studies ultimately identified the genes of PAX3, CUBN, MTHFR and PDGFRA as more effective genes in the disease.
    Conclusion
    The NGS is a powerful method for the genetic evaluation of patients with SB that can help detect genetic disorders in these patients. Gene mutations found have all occurred in genes that are associated with evolution in the nervous system during the fetal period. These mutations should be confirmed by valid molecular methods.
    Keywords: NGS, Nervous System, Spina Bifida
  • Fahimeh Baghaei, Naser Mohammad Gholi Mezerji, Setareh Shojaei*, Milad Amirian Pages 45-53
    Background and Objective
    Epidemiological study in Oral lesions and diseases can help to identify risk factors for preventing diseases. Therefore, the present study aimed to determine the frequency of salivary gland lesions in a pathology laboratory of Hamedan dental school and Besat Hospital.
    Materials and Methods
    In this descriptive cross-sectional study all records of patients from 2006 to 2017 were reviewed by referring to the Department of Pathology of Hamadan Dental School and Archives of Besat Hospital. The required data including histopathologic diagnosis and anatomic location of lesions, age and gender were recorded and the data were analyzed using SPSS v.16 statistical software.
    Results
    The results showed that salivary lesions comprise 6/63% of total head and neck lesions, of which 65.4%, 24.3% and 10.3% of lesions were non-neoplastic and benign and malignant neoplastic lesions respectively. Also, the forecasting of the incidence of cases for the next three years was at least 6.20% and a maximum of 10.36%.
    Conclusion
    The results of this study suggested that future studies with more emphasis on clinicians will provide more accurate information about patients. Also, extensive studies are suggested in other cities and provinces with a longer period of time.
    Keywords: Epidemiology, Hamadan, Salivary Gland Lesions
  • Farasat Habibi, Mansour Nazari*, Babak Asghari, Seyed Mohammad Hossieni, Saman Nazari, Sasan Nazari Pages 54-60
    Background and Objective
    Cockroaches are one of the most important carriers of disease that involved human health, they can carry a great variety of pathogenic bacterial and then freely moved in the hospital environment. The presence of cockroaches in the hospital is a potential problem to the healthcare system. This study was aimed to determine the type of cockroaches and bacterial species in some hospitals of Hamadan University of Medical Sciences, Iran, 2017.
    Materials and Methods
    The present cross-sectional study was conducted in Fatemieh and Sina hospitals, Hamadan. 179 cockroaches were trapped at night and early morning from different parts of hospitals in a sterile condition. The insects were transported to the laboratory for analysis. To isolation and identification of bacteria, suspension prepared from the external surface and internal digestive tract of cockroaches. Bacteria species identification was performed by using selective media and specific diagnostic tests. Statistical analysis was done by using SPSS V.20.
    Results
    In this study, of the 179 cockroaches caught, 117 cockroaches were American (65.36%) and 62 German cockroaches (34.64%). Bacterial contamination was diagnosed in 173 (99.42%) cockroaches. Our results revealed the maximum contamination was observed in American cockroach (648 (77.4%) colony) and minimum contamination was observed the German cockroach (189 (22.6%) colony). The most predominant species of bacteria isolated from American and German cockroaches were Escherichia coli  223(26.6%), and the lowest found was Staphylococcus aureus 4(0.5%).
    Conclusion
    Bacterial contamination of cockroaches in the hospital environment is an important concern in Hamadan health care systems. Moreover, antibiotic resistance observed in separated bacteria can enhance the pathogenicity of bacteria. So, we can conclude that cockroaches can contribute to the dissemination and spread of bacterial infection. Results suggest that elimination of cockroaches from human environments could reduce the bacterial infections.
    Keywords: Bacterial Contamination, Cockroach, Hospital