فهرست مطالب

مجله علمی پژوهان
سال پانزدهم شماره 3 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا شکوهی، عبدالله درگاهی *، امیر کرمی، میترا محمدی صفحات 1-9
    مقدمه
    مواد آلی یکی از مهم ترین خصوصیات کیفی خروجی از تصفیه خانه است. هدف این مطالعه مقایسه کارایی سیستم های نیزار مصنوعی و لجن فعال از نوع هوادهی گسترده در حذف مواد آلی از فاضلاب شهری بر اساس روش سطح پاسخ بود.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی درمجموع 100 نمونه به صورت مرکب برداشت گردید. پارامترهای COD، BOD و کل جامدات معلق با توجه به نوع سیستم تصفیه و زمان راهبری سنجش شد. کلیه مراحل نمونه برداری، انتقال نمونه، ذخیره سازی و اندازه گیری مطابق روش های استاندارد آب و فاضلاب انجام شد. طراحی آزمایش ها، تعیین مدل و معادله حذف مواد آلی و نیز تعیین نقطه بهینه سیستم با استفاده از روش سطح پاسخ انجام شد.
    یافته ها
    بیشترین میزان حذف COD، BOD و TSS در نیزار مصنوعی به ترتیب 95/67%، 93/4% و 87/41% و در هوادهی گسترده به ترتیب 97%، 65/1% و 80/2% در فصل تابستان به دست آمد. کارایی سیستم هوادهی گسترده در حذف تمامی پارامترها در تمام فصول مورد بررسی بیشتر از سیستم نیزار مصنوعی بود. ضریب همبستگی 0/89- 0/8 تاییدکننده تاثیر زمان راهبری بر کارایی سیستم های تصفیه بود. مقادیر صحت و دقت در نیزار مصنوعی، 17/65 – 12/64 و در هوادهی گستره، 19/37-16/01 حاصل شد. مدل حاکم بر نیزار مصنوعی و هوادهی گسترده از نوع خطی بود.
    نتیجه گیری
    کارایی سیستم هوادهی گسترده در صورت راهبری مطلوب بیشتر از نیزار مصنوعی است. روش طراحی سطح پاسخ به خوبی از عهده تفسیر کارایی نیزار مصنوعی و هوادهی گسترده در حذف مواد آلی فاضلاب شهری برمی آید.
    کلیدواژگان: نیزار مصنوعی، هوادهی گسترده، فاضلاب شهری، مواد آلی، روش سطح پاسخ
  • مینو مریدی، سحر خوش روش، رقیه نوری، طاهره پاشایی * صفحات 10-15
    مقدمه
    عود یا بازگشت به شرایط قبل از درمان یکی از مهم ترین چالش های برنامه درمان اعتیاد محسوب می شود. شناخت زمان عود در بیماران فرصت مناسبی را جهت اجرای مداخلات عود فراهم می آورد. هدف مطالعه حاضر شناسایی سبک های زمانی عود در میان بیماران وابسته به سوء مصرف مواد مخدر و محرک ها بود.
    روش کار
    این مطالعه از نوع مقطعی بود که در آن از بین کلیه بیماران مبتلا به سوء مصرف مواد مراجعه کننده به مراکز MMT ،DIC و کمپ های درمانی شهر سنندج، 150 بیمار از طریق نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه زمان وقوع عود (TRQ) بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS توسط آمار توصیفی جهت تعیین میانگین ها، درصدها و شاخص های کمی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی 11/30± 40/52 سال بود. عمده ترین ماده مصرفی منجر به درمان، تریاک و شیره بود (41/3%). بیشترین الگوی درمانی، پرهیزمداری توسط خودشخص بود (42/7%). بیشترین دوره پاکی مربوط به درمان با متادون بود (78/7%). بر حسب سبک های عود، بیش از نیمی از شرکت کنندگان (53/4%) دچار عود ناگهان شده بودند. همچنین 11/3% عود زودرس، 18% عود دیررس و 17/3% بیش از یک نوع عود داشتند.
    نتیجه گیری
    در مجموع نتایج مطالعه نشان داد گروه مورد بررسی، بیشتر دچار عود ناگهانی شدند که این امر لزوم توجه جدی درمانگران اعتیاد به آموزش مهارت های لازم در مقابله با موقعیت های پرخطر در کنار دارو درمانی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: عود، مصرف کنندگان مواد مخدر، محرک ها، پیشگیری، ایران
  • آرزو آقاکوچک، محمود وکیلی، الهام سادات هاشمی، مژگان مدرسی * صفحات 16-24
    مقدمه
    کم تحرکی پدیده ای است که سبب بروز بسیاری از بیماری های غیرواگیر می گردد و امروزه از معضلات بهداشتی بسیاری از کشورها است. هدف از این مطالعه تعیین وضعیت فعالیت فیزیکی دانشجویان مقطع علوم پایه دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد بود.
    روش کار
    مطالعه از نوع مقطعی بود که با استفاده از روش سرشماری انجام شد. 221 نفر از دانشجویان مقطع علوم پایه وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد بین المللی فعالیت فیزیکی فرم بلند بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. سطح معناداری کمتر از 0.05 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    از تعداد 221 نفر دانشجوی شرکت کننده در مطالعه، 36 نفر (16.3 درصد) پسر و 185 نفر (83.7 درصد) دختر بودند. در مطالعه 33.5 درصد (74 نفر) فعالیت فیزیکی کم، 61.5 درصد (136نفر) فعالیت متوسط و 5 درصد (11نفر) فعالیت شدید داشتند. همچنین فعالیت فیزیکی با سطح شاخص توده بدنی (P=0.003)، محل سکونت (0.012=P) و جنسیت (0.001>P) ارتباط معناداری داشت.
    نتیجه گیری
    حدود یک سوم (33.4 درصد) از دانشجویان فعالیت فیزیکی کم داشتند و سطح فعالیت فیزیکی متوسط و شدید در دانشجویان دختر بیش تر از دانشجویان پسر بود. به نظر می رسد لازم است مداخلاتی جهت افزایش فعالیت بدنی در دانشجویان طراحی گردد تا با مشخص کردن وضعیت موجود بتوان راهکارهایی برای ارتقاء وضع موجود ارائه نمود.
    کلیدواژگان: فعالیت فیزیکی، دانشجویان، پرسشنامه بین المللی فعالیت فیزیکی
  • عبدالمطلب صید محمدی، قربان عسکری، زهرا شریفی، جواد فردمال، خدیجه یاری، امین پیرمغانی * صفحات 25-33
    مقدمه
    در سالیان اخیر استفاده از مواد افزودنی نظیر دیتیونیت با هدف افزایش کیفیت رنگ محصول به مواد غذایی و برای تخمیر و آماده سازی زود هنگام خمیر نان مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این مطالعه تعیین و اندازه گیری غلظت دیتیونیت در نان های صنعتی تولیدی در شهر همدان بود.
    روش کار
    تحقیق حاضر یک مطالعه از نوع توصیفی با هدف تعیین میزان غلظت دیتیونیت در نان صنعتی تولید شده در شهر همدان در سه ماه دوم سال 1395 بود. محل انجام پژوهش شهر همدان و جامعه مورد بررسی تمام نانوایی های صنعتی فعال در شهر همدان بود. جهت نمونه برداری و پس از لیست نمودن نانوایی های تولید نان به صورت تصادفی به محل نانوایی مراجعه و ضمن نمونه برداری و انتقال نمونه به آزمایشگاه غلظت دیتیونیت مطابق استاندارد ملی ایران بشماره 2628 تعیین شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که در تمامی نمونه های اخذ شده در کارگاه های مورد مطالعه و در ماه های مختلف نمونه برداری غلظت دیتیونیت صفر میلی گرم بر کیلوگرم بود که استاندارد ملی در این زمینه را رعایت نموده است.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه حاکی از آن بود که افزودنی دیتیونیت در فرآوری نان مورد استفاده واقع نشده و از این حیث خطری سلامت مردم را تهدید نمی کند.
    کلیدواژگان: نان، دیتیونیت، همدان، استاندارد
  • صادق زارعی، هیمن مرادی *، سهیلا اسدی، رقیه عباسعلی پورکبیرره، نسرین ضیامجیدی صفحات 34-42
    مقدمه
    عنصر روی بخشی از سیستم آنتی اکسیدانی بدن است، لذا کمبود آن سبب اختلال در سیستم دفاعی آنتی اکسیدانی بدن و افزایش استرس اکسیداتیو می گردد. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر اکسید روی بر وضعیت آنتی اکسیدانی در رت بود.
    روش کار
    در این مطالعه 25 رت ویستار از جنس نر بصورت تصادفی به 5 دسته 5 تایی تقسیم شدند. سپس به مدت ده روز، 4 گروه از رت ها در معرض دوزهای مختلف 50، 100، 150، 200 میلی گرم بر کیلوگرم اکسید روی (ZnO) به صورت تزریق داخل صفاقی قرار گرفتند و یک گروه به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شد. پس از طی این دوره میزان 2 میلی لیتر خون از قلب حیوان گرفته و فاکتورهای اکسیدانی و آنتی اکسیدانی شامل گلوتاتیون پراکسیداز (GPX)، سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، ظرفیت آنتی اکسیدانی کل (TAC)، وضعیت اکسیدانی کل (TOS) و پراکسیداسیون لیپیدی (LPO) سنجش گردید.
    یافته ها
    فعالیت آنزیم SOD در گروه های مصرف کننده اکسید روی (ZnO) با دوزهای متفاوت افزایش قابل توجه آماری نشان داد (0.05>P). فعالیت آنزیم GPX در گروه های مصرف کننده اکسید روی تغییر معناداری نسبت به گروه کنترل نشان نداد. تغییرات پراکسیداسیون لیپیدی (LPO) در گروه های مصرف کننده دوزهای متفاوت اکسید روی بطور چشمگیری معنادار شدند. میزان کاهش ظرفیت آنتی اکسیدانی تام (TAC) و میزان افزایش وضعیت اکسیدانی تام (TOS) در گروه های مختلف مصرف کننده اکسید روی بطور قابل توجه معنادار شدند (0.001>P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد، غلظت های اکسید روی استفاده شده در این مطالعه منجر به افزایش قابل توجه فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز و وضعیت اکسیدانی تام و کاهش غیرقابل توجه فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز نسبت به گروه کنترل می شود که می توانند نشانگر القای استرس اکسیداتیو باشند.
    کلیدواژگان: شاخص های استرس اکسیداتیو، اکسید روی
  • عاطفه زارعی، آیلین فصیحی، سمیرا کرمی، علیرضا سلطانیان، آناهیتا گیتی * صفحات 43-49
    مقدمه
    از ملاک های اصلی ارزیابی توان علمی دانشگاه ها تعداد مقالات نمایه شده اعضای هیئت علمی و پژوهشگران آن در پایگاه های استنادی معتبر جهان است. نمایه شدن آثار اعضای هیئت علمی دانشگاه ها در این پایگاه ها به عنوان عاملی مهم و دقیق در ارزیابی آن دانشگاه مورد نظر قرار گیرد. هدف اصلی پژوهش حاضر تعیین قانون برادفورد و لوتکا در مورد تولیدات علمی پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی همدان از سال های آغاز به کار این پایگاه تا پایان دسامبر 2015 بود.
    روش کار
    این پژوهش به صورت پیمایشی- توصیفی بود که در آن از شاخص های علم سنجی استفاده گردید. جامعه پژوهش کلیه مدارک تولید شده توسط پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی همدان، نمایه در پایگاه اطلاعاتی Web of Sciences از سال های آغاز به کار این پایگاه تا پایان دسامبر 2015 بود. برای تحلیل داده ها از نرم افزار Web of Sciences .exe و در انجام عملیات نهایی آمار توصیفی و تحلیلی از Excell استفاده شد.
    یافته ها
    قانون لوتکا در توزیع مقالات تولید شده توسط پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی همدان صادق است، به طوری که اکثر مدارک توسط تعداد اندکی از پژوهشگران تولید شده و توزیع پراکندگی مجلات ناشر تولیدات دانشگاه علوم پزشکی همدان از قانون برادفورد تبعیت می کند. پژوهشگران این دانشگاه علاوه بر همکاری های داخلی با دانشگاه ها و موسسات خارجی نیز همکاری داشته اند.
    نتیجه گیری
    طبق نتایج به دست آمده قانون برادفورد و لوتکا در مورد پژوهشگران این دانشگاه صدق می کند و دانشگاه همکاری های علمی گسترده با محققین داخل و خارج از کشور دارد.
    کلیدواژگان: انتشارات علمی، ارزشیابی، پایگاه های اطلاعاتی، همدان
  • فاطمه نجفی شرج آباد *، فاطمه برازجانی، زهرا عوض زاده صفحات 50-57
    مقدمه
    سندرم پیش از قاعدگی یک مشکل روانی تنی است که در اواخر فاز لوتئال سیکل قاعدگی رخ می دهد. بسیاری از زنان از علایم این سندرم رنج می برند. هدف از این مطالعه تعیین فراوانی سندرم پیش از قاعدگی و ارتباط آن با فعالیت بدنی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بوشهر بود.
    روش کار
    یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی در سال 94 طراحی شد و 408 دانشجو از پنج دانشکده در دانشگاه علوم پزشکی بوشهر به روش طبقه بندی تصادفی انتخاب شدند. اطلاعات از طریق پرسشنامه استاندارد سندرم قبل از قاعدگی (PMSQ) و پرسشنامه بین المللی فعالیت بدنی (IPAQ) جمع آوری گردید. آنالیز داده ها با استفاده از شاخص های توصیفی، تحلیل واریانس یکطرفه (ANOVA)، آزمون تی مستقل و آزمون کای دو انجام شد.
    یافته ها
    میانگین سنی دانشجویان 2.48 ± 21.77 و فراوانی سندرم پیش از قاعدگی 83 درصد بود. 48 درصد دانشجویان فعالیت بدنی ضعیف، 41 درصد متوسط و 11 درصد فعالیت شدید داشتند. ارتباط معنی داری بین فعالیت بدنی و فراوانی سندرم پیش از قاعدگی یافت نشد (P=0.384)، اما شدت اضظراب (0.041=P)، خشم پایدار (0.012=P)، میگرن (0.018=P)، نفخ شکم (0.042=P) با فعالیت فیزیکی کاهش نشان داد.
    نتیجه گیری
    سندرم پیش از قاعدگی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بوشهر از شیوع بالایی برخوردار بود و تقریبا نیمی از دانشجویان نیز کم تحرک بودند. به نظر می رسد برنامه ریزی جهت آموزش سلامت و انجام فعالیت فیزیکی می تواند در تعدیل علایم سندرم پیش از قاعدگی موثر باشد.
    کلیدواژگان: شیوع، سندرم پیش از قاعدگی، ورزش، دانشجویان
  • صدیقه سادات میرباقری *، مهدیه سیدی، سمیرا کریمی، شیدا چگینی صفحات 58-64
    مقدمه
    از مهمترین مواردی که در اندام فوقانی افراد مبتلا به سکته مغزی دچار تغییر می شود، قدرت گرفتن و توان عضلات می باشد. تاثیر استفاده از انواع اسپلینت جهت کاهش توان عضلات و افزایش قدرت در افراد مبتلا به سکته مغزی، قابل توجه است. هدف از این تحقیق تعیین اثر اسپلینت ولار نئوپرنی دست بر گرفتن قدرتی و اسپاستی سیته یک فرد مبتلا به سکته مغزی بود.
    روش کار
    در این پژوهش اسپلینت ولار نئوپرنی دست در فرد مبتلا به سکته مغزی به مدت 10 هفته روزی 8.5 ساعت مورد استفاده قرار گرفت. ارزیابی ها شامل اسپاستیسیته و گرفتن قدرتی با استفاده از مقیاس اشورث و داینامومتر و هفته ای یک بار بود.
    یافته ها
    مقدار عددی برای گرفتن قدرتی بدون اسپلینت در ابتدای مطالعه 0.53 کیلوگرم و در انتهای جلسه دهم ارزیابی، 3.03 کیلوگرم بدست آمد. همچنین مقدار عددی گرفتن قدرتی با پوشیدن اسپلینت در ابتدای مطالعه 0.1 و در انتهای جلسه دهم 2.5 بدست آمد. اختلاف مقادیر بدست آمده از جلسه اول تا دهم نشان می دهد، پوشیدن اسپلینت تاثیر معناداری در افزایش مقدار گرفتن قدرتی داشته است. تغییر در میزان اسپاستیسیته قبل و بعد از استفاده از اسپلینت ولار نیز از 5 به 3، تغییری قابل توجه می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه درباره استفاده از اسپلینت ولار نئوپرنی بر گرفتن قدرتی و میزان اسپاستی سیته تغییرات قابل توجهی را در موارد اندازه گیری شده نشان داد که نتایج حاکی از اثر مثبت اسپلینت مد نظر در فرد مورد مطالعه بود.
    کلیدواژگان: سکته مغزی، قدرت عضلانی، اسپاستی سیته، اسپلینت
|
  • Reza Shokoohi, Abdollah Dargahi *, Amir Karami, Mitra Mohammadi Pages 1-9
    Introduction
    Organic compounds are one of the most important quality characteristics in wastewater treatment. The aim of this study is to make comparison of the efficiency of wetland and extended aeration activated sludge in the removal of organic compounds from sanitary wastewater based on response surface methodology.
    Methods
    In this experimental study 100 mixed samples were taken from wetland and extended aeration reactors. According to type of wastewater treatment and operating time, COD, BOD5 and TSS were measured. Sampling, transportation, storage and measurement performed according to standard methods. Experiment setting, modeling, removal equation of organic compounds and optimal condition was obtained by response surface methodology.
    Results
    Maximum removal of COD, BOD5 and TSS (in summer) in wetland were 95.67, 93.4 and 87.41%; in extended aeration was 97, 65.1 and 80.2%, respectively. Efficiency of extended aeration was better than wetland in all seasons and all parameters. R2: 0.8- 0.89 confirms the effect of operating time on wastewater treatment efficiency. Validity and accuracy in wetland and extended aeration were 12.64-17.65 and 16.01-19.37, respectively. Removal model in both wetland and extended aeration was linear.
    Conclusion
    Efficiency of extended aeration is more than wetland. Response surface methodology properly describes organic compound removal efficacy by extended aeration and wetland.
    Keywords: Wetland, Extended aeration, Sanitary wastewater, Organic compound, Response surface methodology
  • Minoo Moridi, Sahar Khoshravesh, Roghayeh Noori, Tahereh Pashaei * Pages 10-15
    Introduction
    relapse or retention to pre-treatment is one of the most important challenges in drug treatment program. Cognition of time to relapse in patients with relapse provides an opportunity for performing interventions. The aim of current study was identify the styles of relapse among drug abuser and stimulants.
    Methods
    This study was a cross-sectional study which in from all patients with drug abuse and stimulants referred to MMT, DIC and therapeutic camps centers in Sanandaj city (Iran), 150 patients was recruited multi-stage cluster sampling. The data collected through a Time to Relapse Questionnaire. Data analysis was performed using SPSS version 22.
    Results
    The mean age was 40. 52 years (SD= 11.30). The most used substance that results in treatment was opium and opium juice (41.3%). The most used therapeutic style was self-avoidance (42.7%).The most purity period of drugs was related to treatment with methadone (78.7%). In terms of relapse styles, more than half (53.4%) participants had a sudden relapse. As well as 11.3% with short delay relapse, 18% with long delay relapse and 17.3% had more than one relapse.
    Conclusion
    The results of this study showed that the studied group had more sudden relapse that indicates the addiction therapists should seriously considerate teaching the necessary skills to deal with high-risk situations beside pharmacotherapy.
    Keywords: Retention, Drug users, Stimulants, Prevention, Iran
  • Arezoo Aghakoochak, Mahmood Vakili, Elham Alsadat Hashemi, Mozhgan Modaressi * Pages 16-24
    Introduction
    Physical inactivity has been linked with many non-communicable diseases and it is now a major health problem in many countries. The aim of this research was to study the level of physical activity in the students at basic medical ssciences in Yazd Shahid Sadoughi University of Medical Sciences.
    Methods
    This research was a cross sectional-descriptive study and its sampling method was census. The number of students from Yazd Shahid Sadoughi University of Medical Sciences at basic medical sciences who consented to participate in the study was 220. The International Physical Activity Questionnaire (long form) was used to collect data. SPSS version 16 was used for analysis of the obtained data. The significance level was considered less than 0.05.
    Results
    From 221students attending this project, 36 (16.3%) students were males and 185 were females. In this study, 33.5% (74 students), 61.5% (136 students) and 5% (11 students) had, respectively, low, moderate and severe physical activity. Moreover, there was a significant relationship between physical activity and body mass index (P=0.003) and life location (P=0.012) and gender (P=0.001).
    Conclusion
    Approximately one third (33.4%) of the students had low physical activity and moderate and severe physical activity was more than the female students. It seems that some interventions should be designed for increasing the level of physical activity among the students in order to determine the current status and present solutions for improving the present situation.
    Keywords: Physical Activity, Students, IPAQ
  • Abdolmotaleb Seidmohammadi, Gorban Asgari, Zahra Sharifi, Javad Fardmal, Khadija Yari, Amin Pirmoghani * Pages 25-33
    Introduction
    In recent years, sodium hydro sulfurous anhydride (Dithionite) has been used as an additive for better preservation, increase of visual appearance and improvement of fermentation action in breads products. The purpose of this study was to determine and quantify the concentration of dithionite in breads produced in Hamadan.
    Methods
    In this descriptive study, the concentration of Dithionite in bread in breads produced in Hamadan from July to September 2016 was determined. The study population was the whole of active industrial bakeries in the city of Hamadan. The sampling was conducted after listing the bakeries producing bread by referring randomly to the bakeries and taking samples and transmitting them to the laboratory. Finally, the content of dithionite was quantified based on the Iranian National Standard (no: 2628).
    Results
    The findings indicated that dithionite concentration in all samples in different months was zero, which meets the standard.
    Conclusion
    The results of this study indicated that dithionite, as an additive, has not been used in processing of the bread; hence, it cannot be considered as a threat to human health.
    Keywords: Bread, Dithionite, Hamadan, Standard
  • Sadegh Zarei, Hemen Moradi *, Soheila Asadi, Roghayeh Aabbasalipourkabir, Nasrin Ziamajidi Pages 34-42
    Introduction
    Zinc is part of the antioxidant system, so zinc deficiency impairs the body's antioxidant defense system and leads to increased oxidative stress. The objective of this study was to investigate the effect of zinc oxide on the antioxidant status in rat.
    Methods
    Twenty-five male Wistar rats of 5-8 weeks’ old were divided into five groups of five animals each. Next, during the following 10 days, four groups (1-4) of the rats were exposed to different doses: 50, 00, 150 and 200 mg/kg of zinc oxide (ZnO) as the intraperitoneal injection; and, group 5 was considered as the control group. After this stage, 2 ml blood was collected from the jugular vein of the rats and oxidant and antioxidant parameters containing glutathione peroxidase (GPX), superoxide dismutase (SOD), total antioxidant capacity (TAC) and lipid peroxidation (LPO) were assayed.
    Results
    Activity of SOD increased significantly in the groups treated with different doses of ZnO (P
    Conclusion
    The results of this study showed that the used concentrations of ZnO increased significantly SOD and TOS and reduced insignificantly GPX compared to the control group which can be a marker of oxidative stress induction.
    Keywords: Stress oxidative indexes, Zinc oxide
  • Atefeh Zarei, Ileen Fasihi, Samira Karami, Alireza Soltanian, Anahita Giti * Pages 43-49
    Introduction
    One of the main criteria for evaluation of universities is the number of indexed articles of faculty members and researchers in international scientific databases.The aim of this research was to investigate the scientific productions by researchers at Hamadan university of Medical sciences in order to assess the scientific collaboration among researchers at this university via using indicators such as Lotka’s law and Bradford Scattering law from beginning to 2016
    Methods
    This study is a descriptive survey using scientometrics indications. All documents produced by university researchers, indexed in Web of Sciences database gathered from beginning to 2016 by Web of Science .Exe. Finally, for data analysis we used Microsoft Excel for Windows.
    Results
    Distribution of the articles produced by researchers at Hamadan University of medical sciences followed Lotka's law which means few researchers produced large portion of the scientific products. Distribution of journals which publish Hamadan University researches followed Bradford law.
    Conclusion
    According to our results, Lotka's law And Bradford applies to researches of Hamadan University of Medical Sciences. Researchers of the University had well cooperation with foreign and domestic researches.
    Keywords: Science publishing, Evaluation, Hamadan, Data Bases
  • Fatemeh Najafi-Sharjabad *, Fatemeh Borazjani, Zahra Avazzadeh Pages 50-57
    Introduction
    Premenstrual syndrome (PMS) is a psycho-somatic problem, which occurs in the late phase of the menstrual cycle. Many women suffer from the symptoms of this syndrome. The aim of this study was to evaluate the frequency of PMS and its relationship with exercise among the students of Bushehr University of Medical Sciences.
    Methods
    A cross-sectional descriptive analytical study was designed in 2016 and 408 students were selected by the stratified random sampling from five faculties of Bushehr University of Medical Sciences. Data were collected through the standard premenstrual syndrome questionnaire (PMSQ) and international physical activity questionnaire (IPAQ). Descriptive statistics, ANOVA, independent sample t-test and Chi-square test were used to analyze the data.
    Results
    The mean age of the participants was 21.77± 2.45. And, the prevalence of PMS was 83.5%. Approximately 48, 41 and 11% of the participants had, respectively, weak, moderate and severe physical activity. There was no significant relationship between the frequency of PMS and physical activity (p=0.384), but the severity of anxiety (p=0.041), anger (p=0.012), migraine (p=0.018), abdominal blotting (p=0.042) decreased with doing physical activity.
    Conclusion
    The prevalence of PMS among the students was high. About half of them had weak physical activity. It seems that planning health education and physical activity programs can be effective in moderating the sumptoms of PMS.
    Keywords: Prevalence, Premenstrual syndrome, Exercise, Students
  • Sedigheh Sadat Mirbagheri *, Mahdieh Seyedi, Samira Karimi, Sheida Chegini Pages 58-64
    Introduction
    Grip strength and muscle tone of the upper limb is one of the most important factors changed in post-stroke patients. The effect of splint in the reduction of muscle tone and strength in patients with stroke is significant. The aim of this study was to investigate the effects of volar neoprene hand splint on grip strength and spasticity in a patient with stroke.
    Methods
    In this study, volar neoprene hand splint used in a patient with stroke for 8.5 hours a day for 10 weeks. Weekly evaluation included spasticity and grip strength, using the Ashworth Scale and dynamometer.
    Results
    The numerical value for grip strength at baseline and without the splint was 0.53 kg and at the end of the tenth session evaluation was 3.03 kg. The numerical value of grip strength of wearing splint was at baseline and last session was 0.1 and 2.5 respectively. There was significant difference on grip strength in wearing splint in the last session. This study demonstrated statistically significant improvements in spasticity by using volar splint.
    Conclusion
    The results of this study on the use of volar splint neoprene on grip strength and spasticity showed significant changes in the measured items which suggest a positive effect of considered splint on the patient of this study.
    Keywords: Stroke, Muscle strength, Spasticity, Splint