فهرست مطالب

پژوهش نامه مطالعات مرزی - پیاپی 15 (بهار 1396)

پژوهش نامه مطالعات مرزی
پیاپی 15 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی ثقفی صفحات 1-12
    زمینه و هدف

    از جمله مهمترین ظرفیت های کشورها برای توسعه مبادلات منطقه ای، مناطق مرزی هستند. اقتصاد مناطق مرزی می تواند نقشی اساسی در پیشرفت توسعه اقتصادی نواحی مرزی، بهبود استانداردهای زندگی مردم و موارد مشابه داشته باشد. با توجه به اهمیت توسعه تجارت در مناطق مرزی، پژوهش حاضر سعی دارد نقش بازارچه های مرزی را در توسعه اقتصادی استان خراسان جنوبی بررسی نماید.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه اجرا پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل بازرگانان دارای کارت بازرگانی و فعال در بازارچه های مرزی استان خراسان جنوبی به تعداد 18 نفر وکارشناسان اداره بازرگانی و بازرسان اداره گمرک استان خراسان جنوبی به تعداد 32 نفر می باشند که به علت کمی حجم جامعه، کل جامعه به عنوان نمونه انتخاب گردید. داده ها با استفاده از پرسشنامه روا و پایا(آلفای کرونباخ96/0) جمع‎ آوری و با کمک آزمون های t استیودنت وآنالیز واریانس یکطرفه تحلیل شده اند.

    یافته ها و نتایج

    نتایج تحقیق بیان می دارد که بازارچه های مرزی از طریق کاهش پدیده قاچاق، توسعه صادرات، تثبیت جمعیت بومی و افزایش اشتغال مرزنشینان می توانند در توسعه اقتصادی استان خراسان جنوبی نقش داشته باشند. بنابراین توجه به بهبود و توسعه این بازارچه های در راستای رفع مشکلات اقتصادی، فرهنگی و سیاسی منطقه، ضرورت پیدا می کند.

    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی، تجارت خارجی، بازارچه مرزی، خراسان جنوبی، مرزنشین
  • کیومرث نعیمی*، وفا مهدیزاد صفحات 13-33
    زمینه و هدف

    اعتماد اجتماعی عاملی بسیار اساسی برای تداوم زندگی جمعی در دنیای پرمخاطره مدرن است. اعتماد اجتماعی در شهرهای مرزی تا حدودی متفاوت از شهرهای غیرمرزی. هدف این پژوهش بررسی اعتماد اجتماعی در شهر مرزی مریوان است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا پیمایشی است. جامعه پژوهش را شهروندان مریوان تشکیل داده‎اند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 300 نفر تعیین و به روش نمونه‎گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها به کمک پرسشنامه جمع‎آوری که جهت ارزیابی روایی و پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ استفاده شده که مقدار آن بیشتر از 7/0 است و با استفاده از آزمون آماری T تک نمونه ای تحلیل شدند.

    یافته ها و نتایج

    پژوهش نشان داد وضعیت کلی اعتماد اجتماعی در شهر مرزی مریوان با میانگین 66/2 از حد متوسط پایین تر است. یافته های مربوط به اعتماد تعمیم یافته و اعتماد اعتماد به کنشگران سیاسی حاکی از آن است که این ابعاد در مریوان وضعیت خوبی ندارند و تنها بعد اعتماد بین شخصی در بین شهروندان شهر مریوان در وضعیت مطلوبی قرار دارد.

    کلیدواژگان: مرزنشینان، اعتماد اجتماعی، توسعه محلی، شهروندان، مریوان
  • داریوش جهانی صفحات 35-53
    زمینه و هدف

    حفظ و تقویت همبستگی ملی قومیت ها از جمله دغدغه های کشورها در جهان معاصر است. ایران از جمله کشورهایی است که از تنوع فرهنگی و قومی زیادی برخوردار است و بنابراین تقویت همدلی و همگرایی اقوام در این کشور امری حیاتی است. گردشگری یکی از ظرفیت هایی است که می تواند در این راستا مورد استفاده قرار گیرد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر گردشگری تجاری بر همدلی اقوام ایرانی است.

    روش

    پژوهش حاضر بر مبنای هدف، کاربردی و بر اساس روش اجرا، شبه آزمایشی با استفاده از الگوی یک گروه در دو زمان می باشد. جامعه آماری شامل کلیه گردشگرانی است که در سال 1394 به شهر مرزی بانه سفر کرده اند. از بین آن ها تعداد 128 نفر از هموطنان غیرکرد که برای اولین بار به بانه سفر کردند، انتخاب شدند. داده ها با کمک پرسشنامه روا و پایا(آلفای کرونباخ 81/0) جمع آوری و با کمک آزمون تی دو نمونه ای تحلیل شد.

    یافته ها و نتایج

    پژوهش نشان داد که همدلی هموطنان نسبت به مردم شهر بانه با سطح معناداری 99 درصد بعد از سفر به این شهر مرزی افزایش یافته است. بنابراین توسعه ظرفیت های گردشگری تجاری شهر بانه و ارایه خدمات مناسب به مردم این شهر و گردشگران، می تواند تبعات سیاسی ارزشمندی در پی داشته باشد.

    کلیدواژگان: همدلی، قومیت، مرزنشین، گردشگری تجاری، بانه، قوم کرد
  • محسن کلانتری*، سمیه قزلباش، سید احمد موسوی صفحات 75-109
    زمینه و هدف

    موقعیت جغرافیایی کشور، همجواری های متعدد، وجود مرزهای گسترده آبی و زمینی و سود سرشار حاصل از فروش کالاهای قاچاق باعث شده است تا پدیده قاچاق به یک آسیب جدی برای اقتصاد کشور تبدیل شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی الگوهای جغرافیایی و زمانی پدیده ی قاچاق کالا در استان بوشهر انجام شده است.

    روش

    روش پژوهش توصیفی و تحلیلی است و جرایم مربوط به قاچاق کالا در محدوده استان بوشهر طی یک سال، جامعه آماری این پژوهش محسوب می شود. برای تحلیل الگوهای فضایی از آزمون های مرکز متوسط، بیضی انحراف معیار، روش تحلیل شبکه ای و روش تراکم کرنل استفاده شده است. اطلاعات مورد نیاز این پژوهش نیز با دو روش اسنادی و میدانی گردآوری شده است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    پژوهش حاکی است، قاچاق ارزاق عمومی بیشترین میزان قاچاق را به خود اختصاص داده است. بررسی الگوهای فضایی قاچاق کالا نشان داد، مرکز متوسط جرایم قاچاق کالا در محدوده استان تا حد زیادی بر مرکز جغرافیایی آن منطبق است. بیضی انحراف معیار جرایم نیز به شکل گسترده ای در سطح استان قرار گرفته است و کشیدگی بسیار کمی دارد که از پراکندگی مکان های وقوع این بزه در بخش های وسیعی از سطح استان خبر می دهد. شهرستان دیلم مهمترین کانون جرم خیز قاچاق کالا در استان بوشهر است. تحلیل زمانی ارتکاب قاچاق کالا در استان نشان می دهد، وقوع جرایم در روزهای میانی و پایانی هفته بیش از روز های دیگر است و از نظر توزیع شبانه روزی بیشتر جرایم در ساعات میانی روز رخ داده است. این یافته ها می تواند برای اتخاذ تدابیر پیشگیرانه و مقابله ای مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: قاچاق کالا، الگوی فضایی، بوشهر، جرم، تحلیل فضایی
  • فرزاد ویسی، سوران منوچهری*، بدریه تابا صفحات 112-133
    زمینه و هدف

    نابرابری در توزیع متعادل منافع از حاصل توسعه موجب برهم خوردن تعادل بین منطقه ای و در نتیجه بروز معضلاتی در نواحی روستایی مرزی شده و امنیت پایدار این مناطق را به مخاطره می اندازد. پژوهش حاضر قصد دارد سطح توسعه یافتگی دهستان های شهرستان مرزی مریوان را مورد ارزیابی و سنجش قرار دهد.

    روش

    تحقیق حاضر به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش اجرا، پیمایشی است. به منظور سنجش سطح توسعه یافتگی دهستان های شهرستان مرزی مریوان با توجه به اهمیت شاخص ها و محدودیت دسترسی به آنها، نه شاخص در ابعاد اقتصادی، اجتماعی و کالبدی، مبنای ارزیابی قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از تکنیک تاپسیس استفاده شد. وزن دهی معیارها توسط قضاوت شفاهی کارشناسان در مدل سلسله مراتبی AHP و نرم افزارExpert Choice انجام و در نهایت به منظور آزمون ارتباط و تفاوت بین داده ها از ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون تحلیل واریانس یکطرفه در نرم افزار spss بهره گرفته شد.

    یافته ها و نتایج

    پژوهش نشان دهنده وجود تفاوت معنادار در سطح توسعه یافتگی دهستانهای مریوان است، به طوری که از 6 دهستان، یک دهستان در سطح برخوردار، دو دهستان در سطح نیمه برخوردار و سه دهستان در سطح فرو برخوردار یا محروم جای می گیرند. همچنین تفاوت سطح توسعه یافتگی روستاها را می توان براساس نظریه مرکز پیرامون تبیین نمود چراکه دهستان های نزدیک‎تر به مرکز، دارای سطح توسعه یافتگی بالاتری هستند.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری چند معیاره، توسعه، روستا، مرزنشین، مریوان
  • سعید بابایی*، مسعود سلطانی صفحات 133-166
    زمینه و هدف

    امنیت به عنوان مهم ترین موضوع و موتور محرک توسعه یافتگی مطرح می شود. با توجه به سکونت اقوام مختلف ایرانی واقلیت های مذهبی درجداره های مرزی کشورو همچنین فضای آنارشیک محیط امنیتی و پیرامونی،توجه به تهدیدات مرزی یک دغدغه‏ جدی محسوب می شود. این پژوهش با هدف شناسایی چالش های محیط امنیتی جمهوری اسلامی ایران و تاثیر آن بر امنیت محیطی کشور با تاکید بر روحیه تجزیه طلبی قومیت ها در جدار مرزها انجام گرفته است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش متشکل از 250 نفر دانشجویان و اساتید دانشگاه دفاع ملی و کارشناسان نظامی، سیاسی و امنیتی هستند که از این تعداد 120 نفربه عنوان نمونه انتخاب شدند. داده با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته، پایایی با روش آلفای کرونباخ95 درصد مورد تایید قرار گرفت همچنین جمع آوری با استفاده از آزمون های آماری و نرم افزارspss تجزیه و تحلیل شده است

    یافته ها و نتایج 

    پژوهش نشان داد از بین مولفه های «محیط امنیتی» حضور قدرتهای فرامنطقه ایی در محیطهای مورد مناقشه قومی، سیاستهای اطلاعاتی قدرتهای فراملی در تامین منافع در این مناطق ، و همچنین در میزان اثرگذاری امنیت محیطی متاثر از محیط امنیتی ج.ا.ا بر روحیه تجزیه طلبی قومیت ها در جدار مرزها به ترتیب اولویت افزایش رفاه و توسعه و تحرکات اقتصادی مناطق قومی و مرزی ، بازسازی امنیت پایدار و ساختار سیاسی اجتماعی بر اساس یکپارچه ملی وبرای تقویت توانمندی های مدیریت محیط امنیتی و امنیت محیطی جمهوری اسلامی ایران نیز بیش ازهمه موارد، عملیاتی شدن مکانیسم ایده-منفعت-ساختار در محیط امنیتی در کنار حضور قدرتمند در محیط پیرامونی می تواند اثرگذار باشد.

    کلیدواژگان: محیط امنیتی، قومیت، مناطق مرزی، واگرایی، تجزیه طلبی، مداخله
|
  • Mahdi Saghafi Pages 1-12
    Ground and purpose

    the present research aims to study and specifying the border market effect on economic growth and development in Southern Khorasan Province.

    Methodology

    this applied research is a surveying- descriptive research. The statistical society includes totally 50 merchants and traders having active trade cards, experts of Commerce Office, and inspectors of Customs Office of Southern Khorasan, Because of this society low volume, the whole of this 50 people were selected as the sample. Time interval of this research ended to spring 2015. The gathered data were studied by the use of SPSS software, and the hypotheses were analyzed by statistical t-student test and one-way variance analysis.
    Findings and

    results

    this research results show that border markets have had significant effects on economic development in Southern Khorasan through decreasing the contraband phenomenon, developing the export, and stabilizing the border inhabitants' native crowd and their occupation. And finally some proposals were offered regarding to the hypotheses results.

    Keywords: Economic Development, foreign trade, border markets, Southern Khorasan
  • Kiomars naimi *, Vafa Mehdi Zadeh Pages 13-33

    Social trust as one of the important aspects of human and social relations and an essential factor for the continuation of communal life in the modern world is risky. Risks arising from changes in today's world According to this concept is serious. Therefore The aim of this study is an analysis of social trust in the border city of Marivan. The research method Of a kind Survey. And to collect the required data from questionnaires Combined with in-person interview is used. The statistical population of people 20 years and older Marivan. in this study Cochran's formula for determining the sample size used is the sample of 300 persons selected by simple random sampling method. Finally, the analysis of one-sample T test was used. The results show that interpersonal trust The highest average The option "Family members Trust related. The level of 4/57 And the lowest mean by 2/87 The option "Trust in neighbors" is dedicated. The total average interpersonal trust 64/3, which is almost at a high level. The results related to Generalized trust Shows very little difference in options The highest average 2/30 to option "people of integrity" And the lowest mean of 2/12 on the option "one of frontend and backend related. trust in political actors shows That mean the most in options are close to the total average of Generalized trust and trust in political actors, respectively, 20/2 and 13/2, which is lower than Moderate. Also significance level calculated component is also Is equal to 0.000. Finally, the overall situation of social trust In the border city of Marivan, with an average of 2/66 is lower than Moderate.

    Keywords: Border cities, social trust, local Development, Community Based, Marivan
  • Daryuosh Jahani Pages 35-53
    Background and Aim

    Preserving and strengthening national unity of ethnic groups, including the concerns of countries in the contemporary world. Iran is among the countries that possesses great cultural and ethnic diversity and thus in this country strengthening the empathy and convergence of nations is a critical. Tourism is one of the capacities that can be used in this respect. The aim of this research is to study the effect of commercial tourism on empathy of Iranian ethnicities.

    Method

    This research, based on objective is applied and based on procedure a quasi-experiment using a pattern in two time. The statistical population includes all the tourists that have visited the border city of Baneh in 1394. Among them, 128 cases of non-Kurdish compatriots were selected who traveled to Baneh for first time. The data were collected with the help of valid and reliable questionnaire (Cronbach's alpha 0.81) and were analyzed using two sample t-test.

    Results

    The research showed that after a trip to this border town, empathy of compatriots towards the people of the city of Baneh increased with a significant level, 99 percent. So the development of commercial tourism capacities of Baneh and providing appropriate services to the people of this town and tourists, can have significant political consequences.

    Keywords: : Empathy, ethnicity, Frontiersman, Commercial tourism, Baneh, Kurd nation
  • Mohsen Kalantari *, Somayeh Ghezelbash, Seyed Ahmad Mousavi Pages 75-109
    Bachground and purpose

    According to location of Iran, several neighborhoods, vast water and land borders and profit from the sale of smuggled goods, trafficking has become a serious damage to the economy of the country. The aim of the present study was to investigate geographical patterns and temporal analysis of the phenomenon of smuggling in the Bushehr province.

    Methodology

    This study is based on analysis-comparative method and the population of interest in this research is the goods smugglings, which have occurred in Bushehr province during a year. The spatial patterns of crime distribution in Bushehr province have been identified by using Mean Center, Standard Deviation Ellipse, Network Analysis and Quartic Kernel Density Estimation tests. The essential data and information has been collected through documentary and survey methods.

    Results

    The results of this study show that main food smuggling is the most important form of goods trafficking in Boshehr Province. Spatial analysis of goods smuggling shows the mean center of studied crime matches largely on the geographic center of this area. Also the Standard deviation ellipse of crime is largely spread on the whole area with very little stretch which means the locations of theses crime have been scattered in large parts of the province. Deilam parish is the main hotspot of goods smuggling in Bushehr. Temporal analysis of crime occurrence shows that goods smuggling are more happened in the middle and end of the week than other days, and during the day, in the middle of the day.

    Keywords: goods smuggling, Spatial Pattern, Bushehr
  • Farzad Veysi, Soran Manochehri *, Badriye Taba Pages 112-133
    Background and Purpose

    Inequalities in the distribution of resources resulted from development has disturbed the balance between the inter- regional , and consequently cross-border rural problems and causes some problems for stable security of these regions. The present study intends to evaluate the level of development of rural areas in the border city of Marivan.

    Method

    the current study is practical based on its purpose and a survey based on its administration.In Order to assess the level of development of the rural Districtin the border city of Marivan regarding the importance of Indicators access to them nine indicators of economic, social and physical basis were assessed. For analyzing the information Topsis technique was used. Weighting the criteria were done through oral judgment of experts in the hierarchical model AHP and Expert Choice software.Finally to test the difference and correlation between data, Spearman correlation coefficients and one-way anova test in spss software was used.Results and

    findings

    The results of the study showed a significant differences in the level of district development of the rural district in the border city of Marivan in which 1 district out of 6 districts has complete profiting level, two districts are the middle profiting and three districts are low level of profiting. The difference in the level of development of the villages can be explained based on center-periphery theory since the districts close to the center have high levels of development.

    Keywords: Multiple Criteria Decision Making, development, villages, Border, frontier folk, Marivan
  • Saeed Babaei *, Masoud Soltani Pages 133-166
    Background

    security as the most important issue raised is the engine of development. According to religious Vaqlythay ethnicities living space as well as anarchic country Drjdarhhay border and perimeter security environment, including the threat border is a serious concern. This study aims to identify the challenges of the Islamic Republic security environment and its impact on the security environment in the country with an emphasis on the spirit of the separatist ethnic groups in the border wall was

    Methods

    This study is an applied research and implementation of the survey. The population consisted of 250 students and professors from the University of National Defense and military experts, political and security, of which 120 teachers were selected. Data using the questionnaire, 95 percent was approved by Cronbach's alpha reliability also collected using statistical tests and analysis software has been spss
    Research findings showed that among the components of the "security environment" for the presence of extra-regional powers in areas of ethnic conflict, intelligence policies in the interests of supranational powers in these areas, as well as the impact of environmental security by the security environment in Iran the spirit of separatism, ethnic wall borders in order of preference increasing prosperity and development and economic mobility ethnic areas and borders, restoration of lasting security and political structure of society based on integrated national and to strengthen the capabilities of environmental management, security and environmental security of the Islamic Republic of Iran over all the operational mechanisms of Idea-benefit structure of the security environment with a strong presence in the environment can play a role.

    Keywords: security environment, ethnicity, border areas, Disintegration, secession, intervention