فهرست مطالب

مدیریت منابع در نیروی انتظامی - پیاپی 17 (بهار 1396)

فصلنامه مدیریت منابع در نیروی انتظامی
پیاپی 17 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا باقری، محمد صالحی صفحات 1-19
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر به دنبال افزایش چابکی سازمانی ازطریق تعهد و یادگیری سازمانی در نیروی انتظامی استان مازندران می باشد.
    روش شناسی: این پژوهش از نوع توصیفی-پیمایشی است که به روش میدانی اجراء گردید. جامعه آماری پژوهش، کارکنان نیروی انتظامی استان مازندران بوده که به روش تصادفی طبقه ای تعداد 390 نفر انتخاب گردیدند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه های محقق ساخته شامل 90 سوال می باشد. برای مطالعه پایایی پژوهش از روش آلفای کرونباخ و برای روایی نیز از روایی صوری و محتوا استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی، آزمون T، تکنیک تحلیل عاملی و معادلات ساختاری استفاده گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد که میزان ضریب مسیر بین یادگیری سازمانی و تعهد سازمانی برابر با 60/0، میزان ضریب مسیر بین یادگیری سازمانی و چابکی سازمانی برابر با 82/0 و میزان ضریب مسیر بین تعهد سازمانی و چابکی سازمانی 59/0 می باشد که نشان از تاثیر بالای متغیر تاثیرگذار بر متغیرهای وابسته مربوطه می باشد
    نتایج
    نیروی انتظامی برای تحقق چابکی سازمانی در بین کارکنان، باید تعهد و یادگیری سازمانی را در حوزه های درون سازمانی و تعاملات بیرونی نهادینه نماید.
    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، تعهد سازمانی، چابکی سازمانی، معادلات ساختاری، نیروی انتظامی
  • منیرسادات صمدیان، سیدکاظم چاوشی، حسین منتی صفحات 20-41
    زمینه و هدف
    امروزه اهمیت موضوع ارزیابی عملکرد یک سازمان، بر کسی پوشیده نیست و تمام سازمان های دولتی و خصوصی فلسفه وجود یک سیستم اندازگیری عملکرد پی برده اند. از طرفی چون سیستم های ارزیابی عملکرد به طورعمومی و آسانی از یک شرکت به شرکت دیگر قابل انتقال نمی باشد، سازمان ها سعی در طراحی یک سیستم کارا و مناسب با شرایط خود می نمایند. با توجه به گسترش فعالیت های تحقیقاتی در نیروی انتظامی، بازنگری و ارزیابی عملکرد مراکز تحقیقاتی ضروری و اجتناب ناپذیر است. مقاله حاضر با هدف شناسایی مدل های ارزیابی عملکرد و تعیین مدل بهینه ارزیابی عملکرد در مراکز تحقیقاتی ناجا تدوین شده است.
    روش شناسی: این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت، توصیفی می باشد. جامعه آماری این تحقیق مدیران و کارشناسان دفاتر تحقیقاتی پژوهشگاه علوم انتظامی و مطالعات اجتماعی آشنا به مباحث نظارت و ارزیابی عملکرد می باشد و نمونه آماری تحقیق 100 نفر بوده و از ابزار مصاحبه و پرسشنامه استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل از روش آنالیز واریانس و آزمون دانکن و با استفاده از نرم افزاراس پی اس اس استفاده شده است.
    یافته ها و
    نتایج
    با توجه به ادبیات تحقیق هشت مدل معتبر و مطرح در ارزیابی عملکرد بررسی و در نهایت مدل تعالی سازمان با میانگین 3.55 به عنوان مدل بنیادی برای ارزیابی عملکرد مراکز تحقیقاتی در ناجا تایید و پیشنهاد گردید و مدل های بعدی به ترتیب اولویت عبارت بودند از؛ کارت امتیاز متوازن، بنچ مارکینگ، دمینگ، مدیریت براساس هدف، بالدریچ، فرایند تحلیل سلسله مراتبی و هزینه یابی بر مبنای فعالیت.
    کلیدواژگان: عملکرد، ارزیابی، ارزیابی عملکرد، مراکز تحقیقاتی ناجا
  • اصغر آقایی، میلاد آقایی، شیرین شعاع بین صفحات 42-60
    زمینه و هدف
    کایزن، یا روش بهبود تدریجی؛ بهبود مستمری است که تمام افراد از مدیران و کارکنان سازمان را در برمی گیرد و فلسفه آن بر اصلاح و این اصل استوار است که شیوه زندگی انسان باید پیوسته بهبود یابد. ازطرف دیگر، چتر کایزن دربرگیرنده مفاهیمی از جمله مشتری گرائی، اتوماسیون، کامبان، سیستم بهنگام(JIT)، 5s و... می گردد. 5s به عنوان یکی از اصول کایزن با هدف افزایش کارائی و اثربخشی عملکرد، از طریق تغییرات درونی در کارکنان است و این تحقیق به بررسی عوامل موثر بر اجرای 5s در کلانتری ها می پردازد.
    روش شناسی: این پژوهش مطالعه ای توصیفی - پیمایشی است. جامعه مورد مطالعه این تحقیق عبارت است از کلیه کارکنان دو واحد از کلانتری های تهران بزرگ که در این راستا، در مجموع 132 نفر از کارکنان هر دو کلانتری به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب و پس از شناسایی متغیرهای تحقیق با استفاده از روش دلفی، مولفه های اصلی و عوامل متغیرها شناسایی، مدل مفهومی و پرسش نامه تحقیق محقق ساخته بر آن اساس تهیه، توزیع و جمع آوری شد. پس از ورود داده های حاصله در نرم افزار و تعیین پایایی ابزار سنجش و روایی 0.980، برای تحلیل داده ها و بررسی فرضیه های تحقیق از آمار استنباطی استفاده گردید.
    یافته ها
    یافته های تحقیق بیانگر آن است که متغیرهای آموزش، انگیزش، مشارکت کارکنان و فرهنگ سازمانی بر اجرای 5s در کلانتری ها موثر است.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق حاکی از آن است که متغیرهای زمینه ساز پیش از اجرای رویکرد 5 اس به عنوان یکی از ابزارهای ایجاد نظم در محیط، متغیرهای مدیریتی از جمله آموزش، انگیزش، فرهنگ و مشارکت است و بین تمامی متغیرها با یکدیگر ارتباط معنادار وجود داشته و انگیزش بیشترین تاثیر را بر اجرای 5s دارد.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، مشارکت سازمانی، آموزش و انگیزش
  • علی اصغر انواری رستمی، اسماعیل بالویی، سید جلال صادقی شریف، علی سعیدی صفحات 61-79
    زمینه و هدف
    یکی از مهمترین تصمیمات مالی، تصمیم در خصوص چگونگی تامین منابع مالی مورد نیاز به گونه ای است که با توجه به ریسک، هزینه سرمایه شرکت به حداقل رسیده و ارزش شرکت و ثروت سهامداران حداکثر گردد. هدف پژوهش بررسی رابطه میان ساختار سرمایه و سود آوری بانکهای ایرانی و تبیین نقش مکانیزمهای حاکمیت شرکتی، محدودیت مالی، اندازه و فشردگی سرمایه بر این رابطه است.
    روش شناسی: در این پژوهش، دو فرضیه علمی طراحی و نمونه آماری شامل کلیه بانک های پذیرفته شده در بازار بورس اوراق بهادار برای یک دوره هفت ساله از 1394 - 1388 می باشد. اطلاعات از نرم افزار «ره آوردنوین» و دیتابیس شرکت «تدبیر پرداز» استخراج گردیده است. جهت آزمون فرضیه ها از روش داده های پانلی نامتوازن رگرسیون خطی چندگانه استفاده شده است. همچنین از نرم افزار Eviews برای تحلیل توصیفی داده ها و آزمون فرضیات و استخراج مدل رگرسیون استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های حاصل از بررسی های آماری و معادلات رگرسیون چند متغیره حاکی از این است که رابطه مثبت و معنی داری بین ساختار سرمایه با سود آوری و نسبت سود به فروش بانکهای بورس تهران وجود دارد. یافته ها همچنین حکایت از آن دارد که متغیر های اندازه و فشردگی سرمایه بانک دارای تاثیر مثبت و معنی داری بر رابطه بین ساختار سرمایه با سود آوری و نسبت سود به فروش بانکهای بورس تهران می باشند.
    نتایج
    بر اساس یافته های این تحقیق و وجود رابطه مثبت و معنی داری بین ساختار سرمایه با سود آوری، نسبت سود به فروش، اندازه و فشردگی سرمایه بانکهای بورس تهران وجود دارد می توان نتیجه گرفت که هر چه اهرم مالی بانک افزایش باید، سودآوری بانک و همینطور نسبت سود به فروش بانک افزایش می یابد. همچنین هر چه اندازه بانک بزرگتر باشد تاثیر اهرم مالی بر سودآوری و نسبت سود به فروش بیشتر می باشد. همچنین فشردگی بیشتر سرمایه این رابطه را تشدید می نماید.
    کلیدواژگان: ساختار سرمایه، سودآوری، حاکمیت شرکتی، محدودیت مالی، فشردگی مالی
  • محمد صادقی عطاآبادی، غلامرضا شاه محمدی صفحات 80-105
    زمینه و هدف
    امروزه سازمان های تولیدی یا خدماتی، میزان رضایت مشتری را به عنوان معیاری مهم برای سنجش کیفیت کار خودقلمداد می کنند. این پژوهش ضمن بررسی تاثیر ارائه خدمات دفاتر پلیس+10 بررضایتمندی مشتریان، اقدام به ارزیابی پارامترهای اساسی بر رضایتمندی مشتریان دفاتر خدمات الکترونیک انتظامی شهر اصفهان با استفاده از مدل کانو، نموده و در این راستا اقدام به ارائه راهکار مناسب با استفاده ازپارامترهای شناخته شده در حوزه IT نموده است.
    روش شناسی: روش تحقیق، توصیفی بوده و برای جمع آوری اطلاعات از روش پیمایشی استفاده گردیده است. جامعه آماری این پژوهش، مشتریان دفاتر پلیس +10 شهر اصفهان وحجم نمونه انتخابی، تعداد 380 نفر از مشتریان دفاتربوده است. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون کولموگروف- اسمیرنف تک نمونه ای و نیکویی برازش و ضریب رضایت مشتریان(مدل کانو) تحلیل گردیده است.
    یافته ها
    در این تحقیق، مولفه های دردسترس بودن خدمات، خلوت بودن دفتر،ارائه خدمات غیر حضوری به عنوان پارامترهای تاثیرگذار در افزایش رضایتمندی مشتریان دفاتر پلیس+10 اصفهان شناسایی شد.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق بیانگر آن است که از یک سوارائه خدمات دفاتر پلیس+10 با استفاده از IT موجب افزایش رضایتمندی مشتریان گردیده است. از سوی دیگر، دفاترمورد اشاره از طریق در دسترس نمودن خدمات، خلوت نمودن دفاتر ، ارائه خدمات غیر حضوری و خارج از وقت می توانند در جلب حداکثری رضایت مشتریان خود اقدام نمایند.
    کلیدواژگان: رضایتمندی مشتری، کیفیت خدمات، دفتر پلیس+10، مدل کانو، خدمات الکترونیک
  • صدیقه سادات هاشمی صفحات 106-130
    زمینه و هدف
    اداره سازمان های بزرگ به دلیل تاثیر قابل توجهی که بر زندگی روزمره می گذارند، برای مدیران یک دغدغه جدی است. ستادهای شخصی، عمومی و تخصصی وظیفه دارند با یاری مدیر عالی از دغدغه های او بکاهند. در سازمان پلیس نیز، با وجود پیچیدگی های خاص آن، ستادهای شخصی فرماندهان، غالبا به عنوان واسطه ارتباطی بین فرماندهان با مجموعه همکاران، سازمان ها و مردم چنین نقشی ایفا می کنند. به دلیل ماهیت ارتباطی بسیاری از نقش های این افراد، این پژوهش قصد دارد تاثیر هوش هیجانی را بر موفقیت آن ها در ایفای این نقش ها بررسی نماید.
    روش شناسی: جامعه آماری این پژوهش کاربردی را فرماندهان عالی پلیس مستقر در ستاد تهران تشکیل داده اند و داده های جمع آوری شده از یک نمونه 272 نفری مبنای تحلیل قرار گرفته است. داده ها با دو پرسشنامه روا و پایا(آلفای 95/0 و 96/0) جمع آوری و با کمک آزمون همبستگی پیرسون تحلیل شده اند.
    یافته ها
    پژوهش نشان داد که هوش هیجانی بر موفقیت ستادهای شخصی فرماندهان در ایفای نقش های بین فردی تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین هوش هیجانی، بیشترین تاثیر را بر موفقیت در ایفای نقش رهبری دارا است. نقش های نمایشی و رابط از این لحاظ در مراتب بعدی قرار دارد.
    نتیجه گیری
    مبتنی بر یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که ارتقای هوش هیجانی ستادهای شخصی فرماندهان می تواند کیفیت ایفای نقش های بین فردی آنان را به طور قابل توجهی بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: هوش عاطفی، ستاد شخصی، پلیس، نقش بین فردی، نقش رهبری
  • حمیدرضا حیدری، یوسف محمدی مقدم صفحات 131-156
    زمینه و هدف
    سازمانها نمی توانند بدون اینکه اعضای آنها در نقش شهروندان خوب در بروز تمام رفتارهای مثبت حضور نداشته باشند به مسیر حرکت خود ادامه دهند. به همین دلیل رفتار شهروندی سازمانی یک هدف مطلوب برای هر سازمانی محسوب می شود که بخواهد از عملکرد بهینه برخوردار باشد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه گری فرسودگی شغلی در ارتباط بین ارزش های کاری و رفتار شهروندی سازمانی بود.
    روش شناسی: روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه کارکنان پلیس راهور تهران بود. بدین منظور 172 نفر از این افراد به روش نمونه‏گیری تصادفی ساده انتخاب و به پرسشنامه پژوهش پاسخ گفتند. نتایج روایی و پایایی بیانگر احزار خصوصیات روانسجی پرسشنامه بود. داده های به دست آمده با استفاده از ضریب همبستگی و رگرسیون مورد تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها و
    نتایج
    نتایج نشان داد که بین ارزش های کاری و رفتار شهروندی سازمانی رابطه وجود دارد و ارزش های کاری قادر به پیش بینی رفتار شهروندی سازمانی است. همچنین بین فرسودگی شغلی و رفتار شهروندی سازمانی رابطه وجود دارد و فرسودگی شغلی قادر به پیش بینی رفتار شهروندی سازمانی است و سرانجام اینکه فرسودگی شغلی نقش واسطه ای معناداری در ارتباط بین ارزش های کاری و رفتار شهروندی سازمانی دارد. نتیجه پژوهش نشان داد که فرسودگی شغل در ارتباط بین ارزش های کاری و رفتار شهروندی سازمانی نقش واسطه ای ایفا می کند.
    کلیدواژگان: ارزش های کاری، ارزش های کاری درونی و بیرونی، فرسودگی شغلی، ابعاد فرسودگی شغلی، رفتار شهروندی سازمانی
  • فرهاد هادی نژاد صفحات 157-178
    زمینه و هدف
    بهره گیری از تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره در شرایط پیچیده ای مانند برون سپاری پروژه های فناوری اطلاعات در سازمان های نظامی و انتظامی، تاثیر فراوانی بر بهبود فرآیند تصمیم گیری خواهد داشت؛ لذا در این تحقیق تلاش می گردد با کمک این تکنیک ها، الگوی مناسبی برای ارزیابی و اولویت بندی پیمانکاران با توجه به شاخص های انحصاری و امنیتی سازمانی ارائه شود.
    روش شناسی: پژوهش حاضر از دید هدف، کاربردی و از دید گردآوری اطلاعات از نوع تحلیلی- توصیفی محسوب می شود. ابزار اصلی گردآوری اطلاعات پرسشنامه بوده و جامعه آماری تحقیق شامل 30 نفر از خبرگان سازمانی است که با روش دلفی انتخاب گردیده اند.
    یافته ها
    الگوی پیشنهادی در چهار مرحله، ضمن بررسی شاخص های عمومی تاثیرگذار در ارزیابی پیمانکارن پروژه های فناوری اطلاعات، معیارهای موثر سازمانی را با کمک خبرگان سازمانی شناسایی و میزان اهمیت هر شاخص را با کمک تکنیک تحلیل سلسله مراتبی استخراج و در انتها پیمانکاران را با کمک تکنیک پرامیتی2 ارزیابی و اولویت بندی می نماید.
    نتایج
    مدل پیشنهادی، ضمن تضمین انتخاب گزینه برتر، ریسک امنیتی و هزینه های زمانی و مالی پروژه را حداقل نموده و همچنین دیگر شاخص های انحصاری سازمان را نیز ارضاء می نماید. ضمن آنکه قابلیت های تحلیلی و گرافیکی تکنیک های پیشنهادی و نرم افزارهای مرتبط، ابزار مناسبی برای تحلیل نتایج و آنالیز حساسیت فراهم می نماید.
    کلیدواژگان: الگوی تصمیم گیری، فناوری اطلاعات، سازمان های نظامی و انتظامی، تصمیم گیری چند معیاره