فهرست مطالب

اندیشه آماد - پیاپی 62 (پاییز 1396)

نشریه اندیشه آماد
پیاپی 62 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابراهیم یوسفی، سیاوش نصرت پناه صفحات 1-26
    آسیب شناسی سازمانی بهعنوان نقطه آغازین و حساس ترین جزء استقرار فراگرد بهبود سازمان تعریف می-شود و عبارت است از «فرآیند استفاده از مفاهیم و روش های علوم رفتاری، به منظور تعریف و توصیف وضع موجود سازمانها و یافتن راه هایی برای افزایش اثربخشی آنها، از این رو آسیب شناسی سازمانی کارآمد و اثر بخش را می توان یکی از مهمترین اقداماتی قلمداد نمود که سازمان های موفق برای ارتقای بهره وری خود انجام میدهند. آسیبشناسی، این امکان را برای مدیران فراهم می آورد که پیوسته آسیب ها و معضلات جاری سازمان را پایش نمایند و از بحرانی شدن محیط سازمان ممانعت نمایند. هدف اصلی این پژوهش احصای آسیب های برآورد خودروهای سبک ناجا و ارائه راهکارهای ارتقاء آن است. این تحقیق از نوع کاربردی با رویکرد توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق، شامل تعداد92 نفر از فرمانده هان ،معاونین و مدیران کل و کارشناسان عالی آماد و پشتیبانی ناجا بودند جمع آوری داده ها با ابزار پرسشنامه محقق ساخته صورت گرفته ،که شامل 45سوال بر پایه مدل اسکاپ که دارای چهار بعد انسان افزار، سازمان افزار، سخت افزار و نرم افزاربوده ، طراحی و بر اساس طیف پنج گزینه ای لیکرت تنظیم گردیده و توسط نرم افزارs pss 22 در دو سطح آمار توصیفی و آمار استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. برای نتیجه گیری، از تکنیک های مختلف شامل میانگین، انحراف معیار، واریانس، آزمون t تک نمونه ای،آزمون کولموگروف اسمیرنف ، جداول و نمودارها استفاده شده است. برابر نتایج حاصل از این تحقیق، آسیب های جزیی موجود در برآورد خودروهای سبک ناجا شامل آسیب های بعد سخت افزار و نرم افزار است که شامل: آسیب های مقدار و حجم اماکن و فضاهای عمومی و کفایت ابزار و تجهیزات تخصصی، روز آمدی جداول سازمان خودرویی ،جامعیت نرم افزار، کفایت دستورالعمل ها و رویه ها و به هنگام بودن اعتبارت تخصیصی می باشد.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، برآورد، خودروهای سبک، انسان افزار، سازمان افزار، سخت افزار، اطلاعات افزار
  • عباس عزیزی صفحات 27-41
    یکی از دغدغه های امروز فرماندهان و مدیران ناجا در بحث خوراک کارکنان، تامین اقلام خوراک و چگونگی انجام آن است. در حال حاضر تامین برخی از اقلام خوراک به صورت متمرکز توسط معاونت آماد و پشتیبانی ناجا انجام می پذیرد. بنابراین آگاهی از بررسی میزان رضایت مندی رده های ناجا از تامین متمرکز خوراک توسط این معاونت و بازدهی حاصل از آن ها برای مدیران در سیاست گذاری های آتی، بسیار حائز اهمیت است. تحقیق حاضر درزمینه بررسی میزان رضایت مندی رده های ناجا از تامین متمرکز خوراک توسط معاونت آماد و پشتیبانی ناجا انجام شده و هدف از انجام تحقیق، سنجش میزان رضایت مندی رده های ناجا از تامین تمرکزی خوراک آماد و پشتیبانی است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه معاونین و مسئولین اداره تامین و خرید رده های مستقل ناجا، فرماندهی انتظامی استان ها، مراکز آموزش ناجا و فرماندهی مرزبانی می باشد که برابر با 146 نفر و نمونه گیری به روش تمام شمار می باشد. این پژوهش، کاربردی و از نوع تحقیقات توصیفی پیمایشی می باشد که در قلمروی مکانی ناجا در سال 1395 انجام شده است. روش تجزیه و تحلیل یافته ها با آزمون t تک نمونه ای توسط نرم افزار SPSS استفاده شده است. تحلیل فرضیه ها و متغیرهای تحقیق بر اساس آزمون t تک نمونه ای نشان می دهد با توجه به کوچک تر بودن سطح معنی داری از خطای 05/0 و مثبت بودن حدود اطمینان برای متغیرهای تامین تمرکزی خوراک و تحویل به موقع و توزیع و کیفیت با میزان رضایتمندی معنی دار است. اما متغیر قیمت با توجه به کوچک تر بودن سطح معنی داری از خطای 05/0 و منفی بودن کران های اطمینان، با میزان رضایتمندی معنی دار نبوده و کمتر از حد متوسط می باشد
    کلیدواژگان: آماد و پشتیبانی، اقلام تمرکزی، تامین، خوراک، رضایت مندی
  • حسن سیفی مورودی، حسین عیسایی صفحات 43-57
    این پژوهش با موضوع بررسی اثربخشی کنترل های داخلی در مالی سازمان خرید موضوع پژوهش، با بهره گیری از مدل کنترل داخلی کوزو انجام گردید. در این تحقیق سعی شد نقاط ضعف سیستم کنترل داخلی موجود شناسایی و پیشنهادهایی نسبت به رفع نقاط ضعف، ارائه گردید. این تحقیق به لحاظ روش، توصیفی و ابزار گردآوری اطلاعات تحقیق پرسشنامه می باشد و ازنظر هدف این پژوهش از نوع کاربردی است. زمان انجام تحقیق شامل بررسی کنترل های داخلی مالی در دوره سه ساله منتهی به سال مالی 1394 می باشد. قلمرو مکانی تحقیق سازمان خرید موضوع پژوهش و جامعه آماری مسئولین و کارشناسان مالی و خرید می باشند. سوالات پرسشنامه بر اساس مدل تحقیق در پنج بعد کنترل داخلی تهیه شده است نتایج بدست آمده به شرح زیر است: 1- محیط کنترلی اثربخش در سازمان خرید موضوع پژوهش در حد قابل قبول شکل گرفته است 2- سازوکار مناسبی در رابطه با اثربخشی ارزیابی احتمال خطر در سازمان خرید موضوع پژوهش وجود دارد 3- اثربخش بودن فعالیت های کنترلی در سازمان خرید 4- اثربخش بودن فعالیت اطلاعات و ارتباطات در سازمان خرید 5- اثربخش بودن فعالیت های نظارتی در سازمان خرید.
    کلیدواژگان: اثربخشی، کنترل داخلی، کوزو، سازمان خرید
  • جواد هاشمی صفحات 59-73
    نگهداری از اموال سازمان به لحاظ اجرایی توسط کارکنان و به لحاظ مدیریتی بر عهده مدیران است. لذا یافتن سازوکاری که بتواند کارکنان را مجاب نماید که بر اساس آن، در حفظ و نگهداری از اموال سازمان کوشا بوده و بر آن متعهد باشند، نیازمند یک برنامه ریزی و فرهنگ سازی در سازمانی مثل سازمان ناجا که دارای ماموریت های متنوع بوده، می باشد. بر این اساس تحقیق حاضر با استفاده از چارچوب نظری تحقیق، باهدف بررسی عوامل مدیریتی موثر بر فرهنگ نگهداری در ناجا با استفاده از روش توصیفی- پیمایشی به بحث و بررسی در این خصوص پرداخته است. این تحقیق سعی دارد تا با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته و همچنین با توزیع آن ها در سطح ناحیه انتظامی استان اردبیل، نسبت به شناسایی عوامل مدیریتی موثر بر ارتقاء فرهنگ نگهداری از اموال در جامعه را موردمطالعه قرار دهد. نتایج پژوهش بیانگر آن است که در سطح معناداری یک درصد، بین عوامل مدیریتی و فرهنگ نگهداری رابطه معنی دار وجود دارد. همچنین رابطه معناداری بین مولفه های مدیریتی و فرهنگ نگهداری نیز در سطح معناداری یک درصد مشاهده شده است. با توجه به نتایج حاصله پیشنهاد می گردد تا مدیران به موضوع برنامه ریزی نسبت به سایر مولفه ها توجه خاص نمایند تا فرهنگ نگهداری در سازمان ارتقاءیافته و پیشرفت کند.
    کلیدواژگان: عوامل مدیریتی، فرهنگ نگهداری، برنامه ریزی، ناجا
  • محمدرضا کسمایی صفحات 75-92
    یکی از موارد راهبردی و مهم در مبحث پدافند غیرعامل، ذخیره سازی مواد غذایی است. رعایت اصول ذخیره سازی مواد غذایی و مطابقت آن با اصول و دستورالعمل های مشخص شده پدافند غیرعامل، سبب مصونیت در برابر تهدیدها و بحران های احتمالی در حوزه تامین و نگهداری مواد غذایی خواهد شد. هدف این پژوهش، بررسی روش جاری ذخیره سازی مواد غذایی در ناجا و میزان مطابقت آن، با اصول پدافند غیرعامل در استان های گیلان و مازندران در سال 1395 است. این پژوهش کاربردی و از لحاظ ماهیت روش توصیفی – پیمایشی. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل: کارکنان معاونت آماد و پشتیبانی، معاونین طرح و برنامه و بودجه، معاونین عملیات، هیئت رئیسه فرماندهی انتظامی استان های گیلان و مازندران، مدیرکل طرح و برنامه و بودجه ناجا، رئیس سازمان خرید ناجا، هیئت رئیسه محترم ناجا، اداره استاندارد و روش یکنواخت سازی که مشغول خدمت هستند را تشکیل می دهند. که با استفاده از فرمول کوکران از میان جامعه آماری 186 نفر به عنوان نمونه انتخاب که داده های آماری از بین آن ها جمع آوری شد. یافته ها بیانگر آن است که جوامع و سازمان ها دیدگاه های متفاوتی نسبت به مقوله الزامات پدافندی دارند و اصولا ذخیره سازی مواد غذایی در بحث پدافند غیرعامل را از موضوعات بااهمیت در دستور کار خود قرار داده و جزء مسائل امنیتی، انتظامی و دفاعی قرار می دهند. نتایج به دست آمده نشان دهنده اهمیت بسیار زیاد و رابطه معنادار اصول پدافند غیرعامل با روش های ذخیره سازی مواد غذایی در ناجا و جزء امور مهم لجستیکی انتظامی می باشد.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، ذخیره سازی، مواد غذایی، توان رزمی
  • مهدی اجلی صفحات 93-108
    انتخاب و ارزیابی صحیح در فرآیند مدیریت تاثیر به سزایی در بازدهی، کارایی، بهره وری و از همه مهم تر کیفیت عملیات دارد. عرضه کنندگان نیز به عنوان جزء بسیار مهم و لاینفک در مدیریت زنجیره تامین مطرح می گردند و آن ها هستند که درواقع تامین کنندگان عمده خدمات و تجهیزات موردنیاز سازمان ها می باشند. در هر زمینه از پروژه های مختلف، تعدادی از عرضه کنندگان وجود دارند که به صورت بالقوه دارای شرایط و توانایی های لازم جهت انجام پیمان می باشند. اما مسئله این است که کدام تامین کننده باید انتخاب گردد که بیشترین کارایی را برای سازمان داشته باشد و برای سازمان مشکل آفرین نباشد؟ درواقع هدف اصلی این پژوهش رتبه بندی تامین کنندگان صنعت ابزارسازی با استفاده از رویکرد ترکیبی فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی و کوالی فلکس (FAHP-QUALIFLEX) است. کوالی فلکس یک روش تصمیم گیری چندمعیاره عملی و مفید برتری داشتن برای رتبه بندی و انتخاب گزینه ها می باشد. تحقیقات اخیر نشان داده است که منطق ساده این روش موجب به کارگیری کامل اطلاعات در آنالیز تصمیم و رویه محاسباتی آسان آن شده است. بدین منظور ابتدا بر اساس شاخص های عملکردی استاندارد صنعت ابزارسازی و با استفاده از رویکرد فرآیند سلسله مراتبی، وزن شاخص ها تعیین شده و سپس با به کارگیری تکنیک کوالی فلکس، تامین کنندگان صنعت مذکور رتبه بندی می شوند.
    کلیدواژگان: تامین کنندگان، رتبه بندی، رویکرد فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، تکنیک کوالی فلکس
  • امیر صفرعلیزاده صفحات 109-117
    شرکت های رقابت محور بین المللی، دریایی، زمینی و راه آهن کشورها، کشاورزی راهبردی و مراکز تولید صنعتی، شرکت های توزیع و تولید برق، سازمان های راهبردی دولتی مثل نیروهای مسلح و نهادهای اجرای قانون به سمت ابزار و برنامه های برون سپاری حرفه ای و پیشرفته گرایش پیدا خواهند کرد. رقابت بر سر هزینه تولید با رقابت بر سر هزینه زنجیره تامین جایگزین خواهد شد. حداقل این گونه ادعا می شود که تامین کنندگان نسل جدید نیروی کار موردنیاز با توانایی فنی و کارکردی بخش لجستیک را به یک بخش کاملا اشتغال زا تبدیل خواهد کرد. در طرف دیگر، سازمان های مبتنی بر شبکه اطلاعات و ارتباطات در آمریکا و آسیای دور، روزبه روز به سمت استفاده از ابزار لجستیک عملکرد- محور و ابزار لجستیک مشارکتی پیش می روند. در لجستیک، توانایی افزایش و تشدید منابع انسانی و تقاضای کارپرداز با نیروی کار ماهر، ضرورت پرداختن به مسائل زنجیره تامین و مدیریت لجستیک از بعد راهبردی را ایجاب کرده است. در این پویش، مجموعه ای از تصمیمات و پیشنهاد ها راجع به زنجیره تامین در سازمان های راهبردی و فعالیت های موردنیاز مدیریت لجستیک ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین، مدیریت لجستیک، سازمان های راهبردی، برون سپاری، شرکت پیمانکار