فهرست مطالب

اندیشه آماد - پیاپی 64 (بهار 1397)

نشریه اندیشه آماد
پیاپی 64 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فریبرز کریمی کاکاوندی، مهدی زارع زردینی، حسین عیسایی صفحات 1-20
    عارضه یابی سازمانی اغلب به عنوان حساس ترین جزء استقرار یک طرح بهبود سازمان تلقی می گردد.‬ ازاین رو، یکی از مهم ترین اقداماتی که شرکت ها و سازمان های موفق برای ارتقای اثربخشی خود انجام‬ می دهند، عارضه یابی صحیح و به موقع است. در حال حاضر با توجه به تغییر نگرش ها نسبت به موضوع لجستیک، مهم ترین شاخصه هایی که باعث کارآمدی و اثربخشی لجستیک نوین می شود عبارت است از: چابکی لجستیک یا همان سرعت نقل وانتقال تجهیزات و نفرات در کوتاه ترین زمان و ناب بودن لجستیک یعنی حذف تمامی روندهایی که منجر به طولانی شدن زمان پاسخگویی به واحدها و یگان های مصرف کننده و متقاضیان خدمات لجستیکی می شود. لذا درصورتی که سیستم لجستیک سازمان های نظامی دارای چنین ویژگی هایی (ناب – چابکی) باشند منجر به افزایش رضایت یگان ها و رده های پشتیبانی شونده خواهند شد. یعنی ماموریت های تدارک و پشتیبانی با کمترین هزینه و در کوتاه ترین زمان ممکن انجام می شود. در این پژوهش ضمن شناسایی و دسته بندی مولفه ها و شاخص های اساسی لجستیک ناب – چابک، شامل « فرماندهی و مدیریت، توسعه مهارت های کارکنان، یکپارچگی فرآیندها، انعطاف پذیری، به کارگیری فن آوری اطلاعات، کاهش هزینه و ضایعات، سرعت تحویل، کیفیت، بهبود مستمر، و پاسخگویی و تمرکز بر مشتری» سطح و کیفیت اجرای هر یک از شاخص ها در لجستیک سازمان هدف موردبررسی قرار گرفت و درنهایت با استفاده از آزمون های تی تک نمونه ای و فریدمن نسبت به شناسایی عارضه های کلیدی لجستیک و رتبه بندی آنها اقدام و راهکارهایی جهت بهبود ارائه گردید.
    کلیدواژگان: عارضه یابی، لجستیک، نابی، چابکی، ناب، چابکی
  • داریوش رحمانی صفحات 21-39
    زمینه و هدف
    این پژوهش به منظور شناسایی الزامات تبدیل آشپزخانه سنتی به نیمه صنعتی در ناجا انجام گردیده است که با بهره گیری از مبانی نظری تحقیق، چهار بعد مدیریتی، کیفیتی، هزینه ای و رضایتمندی به عنوان ابعاد موثر بر تبدیل آشپزخانه سنتی به نیمه صنعتی مطرح شدند و هرکدام از این متغیرها خود دارای مولفه ها و شاخص های گوناگونی بوده که موردبررسی قرارگرفته و بر همین اساس مدل مفهومی تحقیق شکل گرفته است. این پژوهش ازنظر نوع و ماهیت توصیفی و ازنظر روش پیمایشی و به لحاظ هدف کاربردی است. نمونه موردبررسی 80 نفر شامل خبرگان، کارشناسان و دست اندرکاران آماد و پشتیبانی باشد، ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بوده که روایی آن با اخذ نظر صاحب نظران و پایایی آن با محاسبه آلفای کرونباخ تایید شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با محاسبه شاخص های آمار توصیفی و انجام آزمون های آمار استنباطی (تست کولموگروف اسمیرنف (نرمالیته) و t تک نمونه ای و فریدمن و...) انجام شده است.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان می دهد که ابعاد مدیریتی، کیفیتی، هزینه ای و رضایتمندی در تبدیل آشپزخانه سنتی به نیمه صنعتی موثر هستند. موثرترین عامل تبدیل آشپزخانه ها بعد مدیریتی در اولویت اول و بعد هزینه در اولویت آخر می باشند.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان می دهد که ابعاد مدیریتی، کیفیتی، هزینه ای و رضایتمندی در تبدیل آشپزخانه سنتی به نیمه صنعتی موثر هستند.موثرترین عامل تبدیل آشپزخانه ها بعد مدیریتی در اولویت اول وبعد هزینه در اولویت آخر می باشند.
    کلیدواژگان: آشپزخانه سنتی، آشپزخانه نیمه صنعتی، مدیریتی، کیفیتی، هزینه ای، رضایتمندی
  • پیام قادری بابان صفحات 41-55
    گلوله شلیک شده توسط تیرانداز همانند یک راکت هرگز یک مسیر دل خواه را طی نمی کند، نیروی پسار و جاذبه زمین مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر خط سیر گلوله محسوب می شوند. علاوه بر این جهت چرخش عمود بر محور حرکتی گلوله، زاویه حرکت آن، سرعت دهانه و سطح مقطع عمود بر مسیر حرکت در نحوه حرکت گلوله دخیل هستند لکن باوجود تمامی عوامل یادشده بازهم امکان محاسبه دقیق سیر حرکت گلوله وجود دارد. کلیه مطالب مذکور در راستای علم بالستیک گلوله قرار دارند. بنابراین جهت انجام محاسبات طراحی سلاح به مطالعه دقیق علم بالستیک نیاز است. این در حالی است که تاکنون نرم افزاری کارا برای انجام محاسبات بالستیک گلوله در داخل طراحی نشده است. در این مقاله سعی شده است با اندازه گیری دقیق مشخصه های بالستیکی برای سلاح شناخته شده و همچنین اسلحه با شرایط اولیه متفاوت، یک مقایسه اجمالی انجام شود. برای بررسی نتایج یک واسط کاربر گرافیکی توسط نرم افزار مت لب با زبان فارسی طراحی شده است. این طراحی برای اولین بار در نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران صورت گرفته است که مقاله حاضر، نتیجه انجام یک پژوهش گسترده در همین رابطه می باشدمی شوند. علاوه بر این جهت چرخش عمود بر محور حرکتی گلوله، زاویه حرکت آن، سرعت دهانه و سطح مقطع عمود بر مسیر حرکت در نحوه حرکت گلوله دخیل هستند لکن با وجود تمامی عوامل یاد شده باز هم امکان محاسبه دقیق سیر حرکت گلوله وجود دارد. کلیه مطالب مذکور در راستای علم بالستیک گلوله قرار دارند. بنابراین جهت انجام محاسبات طراحی سلاح به مطالعه دقیق علم بالستیک نیاز است. این در حالی است که تا کنون نرم افزاری کارا برای انجام محاسبات بالستیک گلوله در داخل طراحی نشده است. در این مقاله سعی شده است با اندازه گیری دقیق مشخصه های بالستیکی برای سلاح شناخته شده و همچنین اسلحه با شرایط اولیه متفاوت، یک مقایسه اجمالی انجام شود. برای بررسی نتایج یک واسط کاربر گرافیکی توسط نرم افزار MATLAB با زبان فارسی طراحی شده است.
    کلیدواژگان: پرتابه شناسی، بالستیک خارجی، بالستیک داخلی، سامانه هوشمند کنترل آتش
  • حمیده نجارزاده، میلاد محمدی صفحات 57-71
    امروزه پیشرفت علوم و فناوری در صنایع مختلف موجب تغییرات گسترده ای در محصولات و نحوه کارایی آن ها شده است که صنعت نساجی و پوشاک نیز از این قائده مستثنی نیستند. با همه گیر شدن اینترنت، ماشین های هوشمند و ربات ها، فناوری قسمتی از زندگی انسان ها شده و عملا انسان را به اشیایی تبدیل کرده که تحت کنترل سیستم های کنترل و نظارت الکترونیک خواهد بود. در این میان منسوجات نظامی از جایگاه والایی قرار دارند زیرا تولید منسوجات هوشمند نظامی علاوه برافزایش میزان کارایی افراد، موجب حفظ جان آن ها نیز می گردد زیرا لباس های هوشمند می توانند نسبت به تغییرات محیطی عکس العمل نشان دهند و فرد پوشاننده را از خطرات احتمالی آگاه و حفاظت نمایند. با توجه به اینکه یکی از مشکلات منسوجات هوشمند محدود و حجیم بودن منبع تامین انرژی است در این مقاله با تولید منسوجات خود شارژ شونده با استفاده از نخ های ابر خازنی (SC) به عنوان پارچه های ذخیره ساز انرژی، نانو مولدهای تریبوالکتریک به عنوان پارچه های برداشت کننده انرژی و تجهیزات الکترونیکی پوشیدنی (مانند حس گرهای دکمه ای)، اقدامی مهم و موثر در جهت رفع مشکل منسوجات هوشمند انجام شده است. منسوجات خود شارژ شونده ارائه شده در این مقاله، بر پایه تولید نخ هایی سبک، مستحکم و رسانای الکتریسیته است که سطح آن ها با مواد فعال الکتروشیمیایی پوشش داده شده است.
    کلیدواژگان: منسوجات نظامی هوشمند، منسوجات خود شارژ شونده، نخ های ابرخازنی، تجهیزات الکترونی پوشیدنی، حفاظت و ایمنی
  • مهناز ابراهیمی صدرآبادی، میرمهدی سیداصفهانی، محسن اکبرپورشیرازی صفحات 73-88
    این پژوهش باهدف تبیین عوامل موثر بر رضایت مشتری خدمات پس از فروش صورت گرفته تا با بررسی عوامل موثر، شرکت پارس خودرو را در جهت افزایش رضایت مشتری خود کمک کند. یکی از راه های رسیدن به رضایت مشتری، شناسایی نیازهای مشتری و انجام اقدامات لازم در جهت تامین آن نیازهاست. جامعه آماری پژوهش، شامل 179 نفر از مشتریان نمایندگی های پارس خودرو می باشد. محققان طی چندین مرحله از طریق مصاحبه به همراه تیم تحقیقاتی شرکت ISQI ، نیازهای کنونی مشتریان خدمات پس از فروش را شناسایی کرده و با طراحی پرسشنامه سنجش رضایت مشتری از خدمات پس از فروش، میزان رضایت مراجعه کنندگان به نمایندگی ها در فصل بهار 1395 را سنجیده اند. به منظور آزمون فرضیات از روش معادلات ساختاری و برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و LISREL استفاده شده است. مجموعه نتیجه ها حاکی از آن بود که تمام عوامل شناسایی شده به عنوان عوامل موثر بر رضایت مشتریان خدمات پس از فروش می باشند، که عامل« توضیحات ارائه شده هنگام ترخیص خودرو و کیفیت سرویس های ادواری بیشترین تاثیر و نحوه نوبت دهی و سهولت دسترسی به نمایندگی کمترین تاثیر را بر رضایت کلی مشتریان دارند. همچنین تمام عوامل به جز هزینه پرداختی در وضعیت مثبت و مناسبی هستند.
    کلیدواژگان: خدمات پس از فروش، رضایت مشتری، کیفیت خدمات، لوگان، مدل معادلات ساختاری
  • مهدی اجلی، محمد مهدی مظفری صفحات 87-102
    مردم سراسر جهان هرروز، با وقایعی روبرو می شوند که منجر به مرگ، آسیب و تخریب اموال و اختلال در فعالیت های روزانه می گردد. این تجارب ناخوشایند به عنوان بحران های طبیعی تلقی شده و آنچه هرساله باعث خسارات جبران ناپذیر به مردم و اقتصاد کشور می گردد زمین لرزه های مخرب و بحران هایی است که پس از وقوع آن رخ می دهد. هرساله بلایای طبیعی و حوادث پیش بینی نشده نظیر زلزله، سیل، طوفان، خشک سالی و آتش سوزی بخش های مختلفی از جهان را گرفتار می کنند و عدم آمادگی و مقابله مناسب با آن ها تلفات و خسارات سنگینی را به ملت ها و دارایی های آن ها وارد می کند که بعضا جبران ناپذیر است. در این راستا، اطلاعات یک محرک کلیدی زنجیره تامین بشردوستانه است، زیرا بدون داشتن اطلاعات مناسب و کافی، یک تیم امدادرسانی نمی تواند خواسته های آسیب دیدگان را بداند. در این پژوهش، با مرور ادبیات و مصاحبه با مدیران و خبرگان حوزه امداد و نجات و مدیریت بحران کشور، ده عامل بحرانی موفقیت به کارگیری فناوری اطلاعات در مدیریت زنجیره تامین بشردوستانه استخراج شد. در ادامه با استفاده از رویکرد تحلیل نسبت ارزیابی وزن دهی تدریجی (SWARA) ، وزن نهایی عوامل کلیدی تعیین و به ترتیب اهمیت اولویت بندی شده اند. نتایج نشان داد که عوامل پشتیبانی و حمایت مدیریت ارشد، آموزش دوجانبه با سایر سازمان های تجاری و برنامه ریزی راهبردی به عنوان مهم ترین عوامل در به کارگیری موفق فناوری اطلاعات در مدیریت زنجیره تامین بشردوستانه شناخته شدند که توجه جدی مدیران نجات وامداد و مدیریت بحران کشور را می طلبد. همچنین حمایت و پشتیبانی دولت نیز در اهمیت آخر قرار دارد. لذا سازمان امداد و نجات و هلال احمر کشور با پرداختن به این عوامل و تقویت آن ها بر مبنای اهمیت، گامی بزرگ در مدیریت بحران و تسهیل خدمات امدادرسانی به حادثه دیدگان حوادث و وقایع پیش بینی نشده خواهد برداشت.
    کلیدواژگان: عوامل کلیدی بکارگیری فناوری اطلاعات، مدیریت زنجیره تامین بشردوستانه، تحلیل نسبت ارزیابی وزن دهی تدریجی
  • محمد احسانی فر، مهری سیاه چشم هرزندی صفحات 103-114
    نگاشت جریان ارزش، یک ابزار کارآمد تولید به منظور کاهش ضایعات در هر فرآیند از طریق جداسازی فعالیت های ارزش افزوده و فعالیت های بدون ارزش افزوده است. در تحقیق جاری از مفهوم نگاشت جریان ارزش استفاده می شود و نگاشت جریان ارزش انرژی به منظور رسیدگی به فرآیندهای مصرفی غیرمولد توسعه داده می شود. در این مقاله به تولید سبز به شکل بهره وری کلی که در حال حاضر به یک ارزش قابل قبول رسیده است تمرکز می شود. مشکل عمده شناسایی شده در این زمینه این است که زمانی که به عنوان ابزاری برای دستیابی به تولید ناب همراه با تولید سبز در نظر گرفته می شود یک خلاء وجود دارد. این روند با توسعه روشی سروکار دارد که امکان تجزیه وتحلیل اولیه سریع، آسان و جامع جریان انرژی و مواد درون فرآیند تولید را فراهم می سازد. در این مقاله به بحث در مورد بهبود فرآیندها می پردازیم.
    کلیدواژگان: نگاشت جریان ارزش (VSM)، نگاشت جریان ارزش انرژی (EVSM)، مصرف انرژی، تولید ناب، صنعت مقیاس کوچک