فهرست مطالب

اندیشه آماد - پیاپی 66 (پاییز 1397)

نشریه اندیشه آماد
پیاپی 66 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی اجلی ، محمد مهدی مظفری ، محمد رحمانی صفحات 1-24
    در این مقاله به مطالعه ارتباط میان سیستم برنامه ریزی منابع سازمانی و تاثیر آن بر روی شایستگی مدیریت زنجیره تامین صنعت گاز کشور پرداخته است. بدین منظور پس از مرور ادبیات جامع در رابطه با ارتباط میان این سیستم ها، از مدلی مفهومی نشان دهنده تاثیر مزایای برنامه ریزی منابع سازمانی بر شایستگی های مدیریت زنجیره تامین توسط یی فن سو و همکار (2010) در زمینه پیاده سازی موفق این سیستم در صنعت گاز استفاده شده است. همچنین نه فرضیه از تاثیر مثبت سه ساختار مزایای برنامه ریزی منابع سازمانی بر سه ساختار مربوط به شایستگی مدیریت زنجیره تامین ارائه شده است. در ادامه برای بررسی و توصیف رابطه بین این ساختارها، 160 پرسشنامه 19 سوالی میان خبرگان واحدهای برنامه ریزی و زنجیره تامین صنعت گاز کشور توزیع و جمع آوری شد و با استفاده از مدل معادله ساختاری و تحلیل مسیر به کمک نرم افزار Warp-PLS داده ها تحلیل شد. نتایج نشان می دهد که رابطه قوی بین مزایای اجرای سیستم های برنامه ریزی منابع سازمانی و شایستگی مدیریت زنجیره تامین صنعت گاز وجود دارد و اثرات موثر برنامه ریزی منابع سازمانی بر روی زنجیره تامین صنعت گاز منجر به شایستگی کلی بهتر مدیریت زنجیره تامین می شود. این شواهد، تاثیر تمامی ساختارهای برنامه ریزی منابع سازمانی بر بهبود شایستگی های مدیریت زنجیره تامین صنعت گاز (به جزء تاثیر مزایای مدیریت و فرآیند تجاری بر یکپارچگی فرآیند برنامه ریزی و کنترل) را تایید می کنند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی منابع سازمانی، مدیریت زنجیره تامین، شایستگی، تحلیل مسیر
  • محمدرضا قیاسی ، حسی نعلی حسن پور ، مرتضی جبله صفحات 25-45
    در این مقاله به مدل سازی و حل ریاضی مسئله برنامه ریزی یکپارچه خرید، توزیع و حمل ونقل در یک زنجیره تامین پرداخته شده است. اگر نگرش یکپارچه به زنجیره های تامین وجود نداشته باشد؛ هزینه های سنگینی به مجموعه اعضای زنجیره تامین، تحمیل خواهد شد. در نگرش یکپارچه، همه اعضای زنجیره در کنار یکدیگر برنامه ریزی می شوند. در این مقاله ابتدا مبانی نظری مسئله موردبررسی قرارگرفته است. سپس به پیشینه موجود پرداخته شده است. سپس یک مدل ریاضی تک هدفه عدد صحیح و خطی ارائه گردیده است. در این مدل به زمان خرید کالا، زمان حمل ونقل، زمان بندی نگهداری موجودی در انبارهای میانی و انبارهای مصرف کننده، حجم کالای خریداری شده، حجم هر حمل ونقل، هزینه های نگهداری موجودی، هزینه های کمبود موجودی و پردازش زمان های مختلف حمل ونقل با توجه به سرعت و حجم انتقال در وسایل نقلیه مختلف؛ توجه شده است. درنهایت مدل ریاضی ارائه شده به وسیله نرم افزار GAMS و داده های فرضی، حل شده است.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، برنامه ریزی، خرید، توزیع، حمل و نقل، بهینه سازی تک هدفه
  • علی محمدی ، اصغر آقایی ، حسن کولی وند صفحات 47-69
    پوشاک همواره به عنوان یکی از نیازهای اساسی نوع بشر شناخته می شود. در نیروهای نظامی و انتظامی پوشاک، علاوه بر فلسفه ذاتی خود (پوشش بدن) دارای کارکردهای خاص دیگری نیز هست. برابر ابلاغیه های ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، نیروهای مسلح موظف به تامین و توزیع البسه خدمتی کارکنان می باشند. در ناجا نیز برابر تدابیر و دستورالعمل های موجود این ماموریت به آمادوپشتیبانی محول شده است. توزیع پوشاک در ناجا با سیاست گذاری و برنامه ریزی اداره کل آماد در مرکز و ادارات و دوایر آماد در رده های ناجا صورت می پذیرد. عملکرد سیستم توزیع پوشاک از آن جهت که مستقیما با یکایک کارکنان در ارتباط می باشد، دارای اهمیت بسیار زیادی است. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی عملکرد سیستم توزیع پوشاک کارکنان ناجا و در پاسخ به این سوال اصلی که عملکرد سیستم توزیع پوشاک ناجا در چه سطحی ارزیابی می شود؟ به صورت کاربردی، توصیفی و به روش پیمایشی تدوین شده است. ابتدا جامعه آماری 115 نفره به صورت تمام شمار، متشکل از مدیران و کارشناسان امر در مرکز و رده های تابعه ناجا انتخاب، سپس با بررسی های به عمل آمده مدل ارزیابی عملکرد کارت امتیازی متوازن به عنوان مدل پایه تحقیق انتخاب شد. برمبنای چهار بعد مشتری، مالی، فرآیندهای داخلی و رشد و یادگیری، مولفه و شاخص ها از طریق منابع معتبر و مصاحبه با خبرگان استخراج و مورد پرسش و سنجش قرار گرفت. روایی و پایایی پرسشنامه با روش های رایج و با استفاده از خبره سنجی و نیز بهره گیری از نرم افزار 16-spss اندازه گیری شد. نتایج حاصله با استفاده از روش های آمار توصیفی (میانگین، مد و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون T) تحلیل شد که بیانگر عملکرد نامطلوب سیستم توزیع پوشاک کارکنان ناجا از منظر مشتریان می باشد. که عمده دلایل آن بازمی گردد به رضایتمندی پایین کارکنان و عدم پاسخگویی سیستم به ایشان. در خصوص فرآیندهای داخلی سیستم نیز نامطلوب ارزیابی می شود که عمده دلیل آن بازمی گردد به موازی بودن برخی از فرآیندها و وجود فرآیندهای زائد در سیستم. همچنین عملکرد سیستم از منظر مالی و رشد و یادگیری مطلوب ارزیابی شد.
    کلیدواژگان: ناجا، آمادو پشتیبانی، پوشاک، توزیع، ارزیابی، عملکرد، کارت امتیازی متوازن
  • معصومه حسین زاده شهری ، ایمان قاسمی همدانی ، افسانه رجبی پور کشایه صفحات 71-101
    پژوهش حاضر که پژوهشی توصیفی-تحلیلی، از شاخه همبستگی است، باهدف بررسی تاثیرمتقابل شهرت و ارزش ویژه فروشگاه های زنجیره ای شهروند بر وفاداری مشتریان این فروشگاه ها انجام پذیرفته است. بدین منظور، ابتدا با استفاده از پرسشنامه داده های موردنیاز از جامعه آماری پژوهش که مشتریان فروشگاه های زنجیره ای شهروند شهر تهران به حجم نمونه، 388 نفر که از طریق روش نمونه گیری خوشه ایو در دسترس انتخاب شده بودند جمع آوری شد. فرضیه ها نیز از طریق آزمون همبستگی پیرسون و از طریق معادله یابی ساختاری با رویکرد کمترین مربعات جزئی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزارهای اس. پی. اس. اس و اکسل استات استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد شهرت فروشگاه از طریق پنج بعد مشتری مداری، کارفرمای خوب، اعتبار و عملکرد مالی قوی، مسئولیت اجتماعی و زیست محیطی، محصولات و خدمات باکیفیت و همچنین ارزش ویژه فروشگاه از طریق سه بعد آگاهی از فروشگاه، تداعی معانی فروشگاه و کیفیت درک شده فروشگاه بر وفاداری مشتریان به فروشگاه تاثیر مثبتی دارد.
    کلیدواژگان: ارزش ویژه فروشگاه، خرده فروشی، شهرت، وفاداری به فروشگاه
  • کیانوش بهرامی ، محمدحسین کریمی گوارش کی صفحات 103-120
    در قرن حاضر سازمان ها با محیطی بسیار ناپایدار و پویا در حال فعالیت هستند و همواره با خطرات و تهدیدهایی روبرو هستند که در صورت عدم پاسخگویی به موقع و سریع بدون تردید با چالش های بسیار مهمی مواجهه خواهند شد؛ بنابراین در چنین شرایطی سازمان های به موفقیت دست یابند که از رویکردها و راهبردهای نوین همچون چابکی استفاده کنند. چابکی یکی از مهم ترین راهبردهای نوین در راستای دریافت سریع نیازهای مشتری و پاسخ سریع به نیازهایشان در کمترین زمان ممکن است. هدف از این مقاله شناسایی عوامل مهم و کلیدی در چابکی در صنعت اورهال و ارائه یک الگوی در این صنعت مهم در صنایع شهید زرهرن نزاجا می باشد. در این راستا، این تحقیق با استفاده از روش کتابخانه ای و مروری بر مقالات مرتبط با حوزه چابکی به بررسی و شناسایی عوامل موثر بر چابکی در صنعت اورهال پرداخته و در انتها چارچوبی نظری و مفهومی در این صنعت ارائه می نماید. این تحقیق ازنظر هدف کاربردی است. در ابتدا تعداد 40 عوامل موثر بر چابکی شناسایی و در چهار بعد چابکی در مدیریت، چابکی در سازمان، چابکی در بعد نیروی کار و چابکی در بعد تولید و ساخت دسته بندی گردید سپس با استفاده از دیدگاه های تعداد 17 نفر از خبرگان صنعت اورهال نزاجا تعداد 37 عامل با روش Q-sort تایید گردید سپس با استفاده از تکنیک طوفان فکری تعداد 16 عامل، به عنوان عوامل کلیدی به تایید کارشناسان و خبرگان رسید این عوامل شامل، پشتیبانی مدیران ارشد، به روزرسانی مهارت کارکنان به صورت آموزش پیوسته، به کارگیری سیستم های مدیریت دانش برای در دسترس قرار دادن دانش در سازمان، تغییر فرهنگ سازمانی، بهبود کیفیت، به روزرسانی و مقاوم سازی ماشین آلات، اهداف مدیریتی شفاف، واگذاری بودجه و اعتبارات، تمرکز و توجه به مشتری (استفاده کنندگان از وسایل اورهال شده) ، تصمیم گیری به صورت تیمی و گروهی، مدیریت فناوری اطلاعات، کاهش بروکراسی، برنامه ریزی و ارزیابی عملکرد کارکنان، زنجیره تامین، برنامه ریزی تولید و ساخت راهبردی و برون سپاری می باشد. به عنوان عوامل کلیدی در صنعت اورهال نزاجا شناسایی گردید.
    کلیدواژگان: استراتژی نگهداری و تعمیرات، چابکی، اورهال، طوفان فکری
  • سپهر سیاحان صفحات 121-128
    هدف از این مقاله، مروری بر مدیریت لجستیک در زنجیره تامین و موضوعات مرتبط با آن در مبادلات امروزی و ارائه یک روش شناسی مفهومی در زمینه های وابسته به آن می باشد. روش های بر پایه لجستیک به عنوان ورودی و ویژگی ها و فواید هر یک به عنوان خروجی خواهند بود. در بخش مرور ادبیات فنی این پژوهش، به موضوعات کلیدی داخلی و خارجی لجستیک و همچنین موضوعات لجستیک در صنایع پرداخته شده و ابعاد مختلف آن مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس اطلاعات به دست آمده، یک روش شناسی مفهومی برای مسائل کنونی لجستیکی ارائه شده است. جریان اطلاعاتی در این روش شناسی مفهومی در همه سطوح دوسویه می باشد
    کلیدواژگان: لجستیک، مدیریت لجستیک، مدیریت زنجیره تامین، مسائل لجستیکی