فهرست مطالب

مطالعات تاریخ انتظامی - پیاپی 13 (تابستان 1396)

نشریه مطالعات تاریخ انتظامی
پیاپی 13 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شهاب شهیدانی*، پروین رستمی صفحات 1-20

    ایران در آستانه دورهی قاجار در روند مناسبات بین المللی قرار گرفت و چند مسئلهارضی برای آن ایجاد شد. تکلیف مرزهای مختلف در صدر دورهقاجاروتادورهناصرالدین شاه تقریبا مشخص شد. ایران و عثمانی دارای مناسبات دیرپا بودند و عمدتا در مناطق مرزی کشاکشهای طولانی باهم داشتند. چالش‏های مرزی در این دوره هم تداوم یافت که عمدتا در قالب تکاپوهای دیپلماتیک جلوه گر شد. افزون بر تلاشهای سیاسی و دیپلماتیک، این اختلافات در قالب برخی کتابچه های مربوط به اختلافات مرزی نگاشته شد. نسخه خطی «کتابچه دستورالعمل راجع به اختلافات سرحدی ایران و عثمانی» در سال 1309 ه.ق. و حاوی دستورالعمل و تعلیماتی برای امیرنظام، والی کرمانشاه، کردستان، صاین قلعه و گروس است که به صورت محرمانه فرستاده شده بود. هدف از نگارش این رساله کمک به حفظ حدود و احقاق حق ایران در مقابل ادعاهای مامورین عثمانی جهت ملاحظات امنیتی و استراتژیکی بود. در این پژوهش ضمن بررسی اختلافات سرحدی ایران و عثمانی به شیوه توصیفی– تحلیلی به معرفی و تحلیل نسخه خطی کتابچهدستورالعملومسائلسرحدی پرداخته شده است. بر این اساس سوال اصلی این است؛ در کتابچه دستورالعمل، وضعیت سرحدی غرب کشور در اواخر دوره ناصری چگونه است؟ یافته های پژوهش نشان داده است که محتوای این نسخه با توجه به توضیحات داخل متن حاوی اطلاعات امنیتی، جغرافیایی، سیاسی و اجتماعی جهت حفظ مرزهای غرب کشور در مقابل عثمانی و توصیه هایی جهت حفظ و آبادانی مناطق غرب کشور به حاکم وقت است.

    کلیدواژگان: ایران، عثمانی، امیرنظام، سرحد، کرمانشاه، کردستان
  • قاسم فتاحی * صفحات 21-38

    اقدامات امنیتی در دوره کریم خان زند برای ایجاد آرامش و نظم با در نظر گرفتن زندگی شبانی و کشاورزی در میان مردمان چهارمحال و بختیاری که به دو صورت مسکون و غیرمسکون در تاریخ این منطقه جلوه کرده اند، در دو قالب برخورد با ایلات متمرد و انتظام امور با ایجاد پادگانی در چهارمحال قابل تبیین است. در دوران پرآشوب قرن 12 ه.ق/ 18 م که از حیث بروز هرج ومرج، غلیان قبایل و ایلات منحصر به فرد است، منجر به از بین رفتن امنیت راه ها و اماکن و معطل ماندن امور عادی رعایا در مناطق مختلف غرب ایران شد. این تحقیق که با روش تاریخی تدوین شده است با طرح این سوال که روند برقراری امنیت در منطقه چهارمحال و بختیاری توسط کریم خان چگونه و با چه روشی صورت گرفته است؟ در پاسخ به این سوال فرض تحقیق بر این است که کریم خان زند برای اعمال حاکمیت بر منطقهچهارمحالو بختیاری و ایجاد نظم و امنیت در آن که در همسایگی اصفهان قرار داشت، از روش های مختلفی نظیر تحبیب، اعطای مسئولیت مالیاتی و واگذاری نظم و امنیت محلی به خوانین استفاده کرد. روش های دیگری مانند سیاست کوچاندن ایل و یا گرو گرفتن سران آنان نیز به کار می رفت. یافته های پژوهش نشان میدهد که این روند در بعد محلی، موجب برقراری نسبی امنیت و رونق راه ارتباطی شمال و جنوب و در بعد کشوری نیز با گسترش قلمرو خان زند، تاثیر بسیار زیادی در انتظام امور رعایا، تجار و مسافران داشت.

    کلیدواژگان: کریم خان زند، ملوک الطوایفی، علی مردان خان بختیاری، چالشتر، کلانتران
  • حسن رستمی*، مسعود بیات صفحات 39-64

    سیاستهای حکومت پهلوی تاثیرات مهمی بر فضای جامعهایران برجای گذاشت. نخبگان به عنوان برگزیدگان جامعه بیشترین تاثیرات را پذیرفتند. ویژگی استبدادی دوران پهلوی بیشتر در جهت حفظ و بقای حکومت و جلوگیری از بروز ناآرامی و مخالفت در سطح جامعه بود. این سیاستها به همراه عوامل مختلفی همچون دخالت بیگانگان در کشور، ناآرامی ها و هرج ومرج پس از تبعید رضاشاهوکودتای 28 مرداد 1332، صدمات فراوانی به جامعه نخبهکشوروهم چنین دیگر اقشار جامعه وارد ساخت. برنامه های حکومت به طور گسترده و در اغلب زمینه ها سعی در مهار و هدایت جامعه به سمت یک صدایی کردن بود. بنابراین این مقاله میکوشد به این سوال پاسخ دهد که فضای امنیتی و فشارهای سیاسی چه تاثیر در خودکشی نخبگان داشته است؟ بر اساس یافته های تحقیق، سیاست های حکومت پهلوی با امنیتی کردن کشور، اختناق در جامعه، سانسور مطبوعات و با تاسیس نهادهای همسوبا این رویکرد در کنار دیگر عوامل تنشزای کشور در خودکشی نخبگان تاثیرگذار بود. این تاثیرگذاری را در خصوص محمدولی خان تنکابنی می توان دید. ادامه این سیاست با تشدید اقدامات امنیتی، مهار و دفع سیاسیون باعث خودکشی علیاکبرداورشد. دردوره محمدرضا شاه این سیاست با مشکلات عدیده کشور همراه بود. خودکشی صادق هدایت نتیجه اقدامات امنیتی، سانسور و اختناق حکومت محمدرضاشاه و رویدادهایدههبیستشمسیمیباشد. به طورکلی تاسیس ساواک و سیاست سرکوب و اختناق، قاطبه جامعه ایرانی را ناامید و مایوس از آینده ساخت و منجر به خودکشی برخی از نخبگان شد.

    کلیدواژگان: خودکشی، دوره پهلوی، تنکابنی، داور، هدایت، تختی
  • امیرحسین حاتمی * صفحات 65-84

    دیوان های امنیتی انتظامی همواره یکی از مهم ترین دیوان ها در نظام دیوان سالاری ایرانی اسلامی در قرون نخستین اسلامی و حتی بعدازآن بوده است. کارکرد و وظایف این دیوان ها معمولا گستره ای از حوزه های نظامی، انتظامی، اطلاعاتی، مالی، مذهبی و حتی حوزه های خصوصی افراد را در برمی گرفت. در این میان دیوان اشراف در مفهوم نظام بازرسی و جاسوسی، به لحاظ حوزه اختیارات و وظایف، یکی از پر سابقه ترین و ضروری ترین دیوان ها بود. زمینه ها و ضرورت های این دیوان به دوره ایران باستان و ابتدای شکل گیری نهاد حکومت داری در ایران می رسد. هم زمان با انتقال نظام دیوان سالاری ساسانی به دوره اسلامی، دیوان اشراف نیز همراه با سایر دیوان های ایرانی به دوره اسلامی منتقل شد و تکامل یافت. این دیوان گرچه ابتدا توسط خلفای عباسی و وزرای ایرانی آنان اخذ و اقتباس گردید، اما درواقع در دوره های غزنوی و سلجوقی بود که تکامل یافت و شکل نهایی به خود گرفت، اما جایگاه این دیوان در سلسله مراتب نظام دیوان سالاری، مفهوم و کارکرد اصلی و گستره وظایف و اختیارات آن در این دو دوره تاریخی، یکسان نبود و می توان در این زمینه تحولی جدی را شاهد بود. تبیین این تحول موضوع و مسئله اصلی این پژوهش است. یافته های پژوهش نشان می دهد دیوان اشراف در دوره غزنوی بیشتر نوعی نظام جاسوسی را شامل می شد که عمدتا کارکردی امنیتی داشت، اما در گذار به دوره سلجوقی کارکرد اصلی آن دگرگون شد و در این دوره عمدتا نوعی نظام بازرسی مالی با کارکردی اقتصادی را در برمی گرفت.

    کلیدواژگان: دیوان اشراف، کارکرد امنیتی، کارکرد بازرسی مالی، غزنوی، سلجوقی
  • ثریا ریگی *، کورش صالحی صفحات 85-102

    وجود امنیت از نیازهای اساسی هر جامعه ای است به طوری که قرآن هم به این امر اشاره کرده و آرامش همه جانبه اجتماعی مردم را وابسته به امنیت دانسته است و تاکید دارد که جامعه اسلامی باید از امنیت کامل برخوردار باشد و مردم ازلحاظ جسمی و فکری باید در امنیت کامل باشند. در این پژوهش، پرسش اساسی این است که سیره پیامبر (ص) در تامین امنیت جامعه صدر اسلام چگونه بوده است؟ فرض تحقیق مبتنی بر این است که در جامعه قبیله ای که منازعات قبیله ای در آن نقش بسیار داشت، پیامبر (ص) برای رفع این موانع و تامین امنیت اقدامات موثر دفاعی و انتظامی در داخل و خارج از مدینه را به عنوان اولین اقدامات امنیتی برای جامعه صدر اسلام انجام دادند. دستاورد این پژوهش که با رویکرد توصیفی- تحلیلی حاصل شد، نشان داد که پیامبر (ص) با توجه به اینکه فضای حاکم بر جامعه، قبیله ای و متشنج بود، اقدامات مهمی چون عقد پیمان و ترویج اخوت در برابر مسلمانان را برای تامین امنیت در جامعه ی صدر اسلام سرلوحه کار خود قرار دادند.

    کلیدواژگان: صدر اسلام، عقود، پیمان اخوت، اقدامات دفاعی، اقدامات نظامی
  • مهدی دهقانی * صفحات 103-124

    در بسیاری از دوره های تاریخی، جامعه ایران از سه جماعت ایلی، شهری و روستایی تشکیل می شد. سه جماعت مذکور با سه سبک زندگی متفاوت ایلی، روستایی و شهری به واسطه عواملی مانند کمبود امکانات معیشتی و مسائل امنیتی به جماعات محلی متعددی تقسیم می گردید. در دوره نادرشاه، جماعات سه گانه ایران به جماعات محلی بسیاری ازجمله محله، طایفه و حتی دسته های نظامی تقسیم می شد. چنین جماعت هایی، دوگانگی ساختاری به وجود می آورد که از تمایز ارباب و اهالی تا سلسله مراتب خویشاوندی در حکومت افشار را در برمی گرفت. با توجه به این مسئله، در این مقاله درصدد یافتن پاسخ به این پرسش هستیم: پیوندهای متقابل میان جماعات محلی با سلسله مراتب حکومتی در دوره سلطنت نادرشاه افشار چه تاثیرات امنیتی به دنبال داشت؟ به منظور پاسخ گویی به سوال مذکور، ضمن استفاده از شیوه تاریخی که همانا جمع آوری داده های کتابخانه ای (اسنادی) از منابع دست اول تاریخی است با کاربست مفاهیمی مانند جماعت، امنیت، ایل، دسته های نظامی و سلسله مراتب خویشاوندی در حکومت نادرشاه، جایگاه و نقش جماعت های مختلف را در برقراری امنیت مشخص می نماییم. یافته های پژوهش بر آن است، نادرشاه افزون بر الحاق نفرات و ساختار جماعت های شهری، روستایی و ایلی در قشون خود، با جماعت سازی ابداعی همانند حاکمیت دادن تیره قرقلو بر سایر ایلات تلاش داشت ضمن برقراری امنیت در مناطق مختلف کشور، حکومت خود را انسجام بخشد. بااین وجود، افراط وی در اعطای مناصب دیوانی و لشکری به سرداران افشار در نبود جماعتی رقیب در برابر آن ها، زمینه زوال و سرنگونی حکومت فرمانروای افشار را فراهم کرد.

    کلیدواژگان: جماعت محلی، امنیت، ایل، افشار، نادرشاه
|
  • Shahab Shahidani * Parvin Rostami Pages 1-20

    In threshold of the Qajar period, Iran was in the midst of international relations and created several territorial issues. The assignment of the various frontiers was determined in the early Qajar period until the time of Nasir al-Din Shah. Iran and the Ottomans had long-standing relations, and they had long conflicts in the border regions. Frontier challenges continued during this period, mainly as diplomatic efforts. In addition to political and diplomatic efforts, these disputes were written in the form of some booklets on border disputes. The manuscript of the "Guideline Booklet on Iran-Ottoman border disputes" in 1309 AH, containing Guidelines and training for the AmīrNeẓāmGarrūsī, the Governor (Wāli) of Kermanshah, Kurdistan, SainQaleh and Gerrus, who was secretly sent. The purpose of writing this treatise was to help maintain boundaries and to respect Iran's right against the claims of Ottoman agents regarding security and strategic considerations. In this research, in addition to studying the Iran-Ottoman boundary differences in a descriptive-analytical manner, the introduction and analysis of the manual version of the booklet and border issues has been addressed. Accordingly, the main question of this study is that: based on the Guideline Booklet, what is the borderline situation in western Iran in the late Nasser period? Research findings indicate that the contents of this version, according to the explanations contained in the text, contain security, geographical, political and social information to preserve the western borders against the Ottomans, and recommends that the ruler of the time preserve and develop the western regions.

    Keywords: Iran, Ottoman, AmīrNeẓāmGarrūsī, Frontier, Kermanshah, Kurdistan
  • Ghasem Fattahi* Pages 21-38

    Security measures in Karim Khan Zand era to create calm and order, taking into account the pastoral life and agriculture among the people of Chaharmahal and Bakhtiari, which are reflected in both residential and non-residents' history in the region, can be explained in two ways of dealing with the rebellious tribes, and creating order through the creation of a garrison in the Chaharmahal. In the turbulent period of the 12th century (18 A.D), which is unique in terms of chaos and rebellion of tribes and nomads, led to the destroyed the security of roads and places, and delayed the normal life of survivors in various parts of western Iran. This research, which has been drafted in a historical way, has been proposed by the question of how and in what way is the process of establishing security in the Chaharmahal and Bakhtiari region by Karim Khan? In response to this question, the research hypothesis is that Karim Khan Zand has been using various methods such as the encouragement, granting of tax liability and the assignment of local order and security to Khans, to enforce sovereignty over the Chaharmahal and Bakhtiari and to create order and security. Other tactics, such as the policy of displacing tribes and nomads or taking hostages their heads, were also used. The findings of the research show that this process in the local dimension has caused relative security and prosperity of the North-South communication, and in the country level, with the expansion of Khan Zand, it had a huge impact on the organize of peasantry, businessmen and travelers.

    Keywords: Karim Khan Zand, Feudalism, Alimardan Khan Bakhtiari, Chaleshtar, Magistrates
  • Hasan Rostami *, Masoud bayat Pages 39-64

    The policies of the Pahlavi had significant and profound implications for the space of the Iranian society. The elites as the community's picked, have taken the most influence from it. The authoritarian nature of the Pahlavi regime was mostly aimed at preserving and maintaining the government and preventing unrest and opposition at the community level. These policies, along with various elements, such as the interference of foreign countries, unrest and chaos after the exile of Reza Shah, and the 28 Mordad coup d'état, inflicted great damage on the country's elite community as well as on other strata. The regime programs have been widespread and often aimed at harnessing and guiding the community towards tyranny and monologue; therefore, this paper tries to answer the question of how security and political pressure influenced the suicide of the elites? According to the findings of the study, Pahlavi's policies influenced the securiting of the political sphere, repression in the society, censorship of the press, and the establishment of institutions in line with this approach, along with other stressors in the country in the suicide of the elites. In particular, this effect can be seen in the case of MohammadolikhanTonekaboni. The continuation of this policy led to the suicide of Ali Akbar Davar, with the escalation of security measures, the containment and dismissal of politicians. In the era of Mohammad Reza Shah, this policy was accompanied by numerous problems of the country. SadeqHedayat's suicide was the result of security measures, censorship and repression of Mohammad Reza Shah's government and the events of the 1320 decade. So, the foundation of SAVAK (Organization of National Intelligence and Security) and the policy of repression and strangulation, desperate and disappointment Iranian community about the future and led to the suicide of some of the elites.

    Keywords: suicide, Pahlavi Era, Tonekaboni, Davar, Hedayat, Takhti
  • Amirhossein Hatami* Pages 65-84

    Law enforcement-security bureau, have always been one of the most important bureau in Iran's Islamic bureaucracy in the early Islamic centuries and even afterwards. The functions and duties of these bureau usually range from military, law enforcement, intelligence, financial, religious, and even private spheres. Meanwhile, the controllership bureau in the concept of the inspection and intelligence system, in terms of jurisdiction and duties, was one of the most important and indispensable bureaus. The grounds and necessities of this tribunal date back to the Ancient Persia and the beginning of the formation of the institution of governance in Iran. Along with the transition of the Sassanian bureaucracy system to the Islamic period, the controllership bureau was transferred along with other Iranian bureaus to the Islamic period and evolved. Though initially adopted by the Abbasid Caliphs and their Iranian ministers, this bureau was actually in the periods of Ghaznavid and Seljuk, which evolved and took its final shape. The status of this bureau in the hierarchy of the bureaucracy system, the main concept and function, and the scope of its duties and powers in these two historical periods was not the same, and a serious development has taken place in this regard. The explanation of this development is the main issue of this research. Findings of the research indicate that the controllership bureau in Ghazni era was more of a kind of intelligence system that mostly had a security function, but during its transition to the Seljuk period, its main function was changed, and during this period it was mostly a kind of economic inspection system with economic function.

    Keywords: Controllership Bureau, Security Function, Financial Inspection Function, Ghaznavi, Seljuk
  • Soria Rigi *, Korosh Salehi Pages 85-102

    The existence of security is one of the basic needs of any society, as the Quran has pointed out, and considers the social peace of the people to be security-dependent, and insists that the Islamic society should have full security, and people must be physically and mentally in complete safety. In this research, the fundamental question is, how was the Prophet's sake as providing security to the early society of Islam? the research hypothesis is that in the tribal community where ethnic conflicts played a significant role, the Prophet (PBUH), in order to overcome these barriers and provide security, carried out effective defense and law enforcement actions inside and outside Medina, which could be The title was considered as the first security measure for the early society of Islam. The findings of this research, which was obtained through a descriptive-analytical approach, showed that Prophet Muhammad (PBUH), in view of the sphere of society was tribal and tumultuous, has taken important steps to secure security in the early Islamic society, such as treason and brotherhood among muslims.

    Keywords: Early Islam, Contracts, Brotherhood among the Sahabah, Defensive Measures, Military Actions
  • Mehdi Dehghani* Pages 103-124

    In many historical periods, the Iranian society consisted of three communities: urban, rural, and tribal. The three communities were divided into three different lifestyles: rural, urban, and tribal, due to factors such as lack of livelihood facilities and security issues. In the Nadir Shah period, Iranian triple community divided to many local congregations such as district, clan and military clusters. Such congregations create a structural dichotomy encompass to separate the lords from townspeople till governmental relationship hierarchy. Due to this problem, this article seeks to find answers to this question: what linkages exist between local congregations with governmental relationship hierarchy in the reign of Nadir Shah? In order to answer this question, this paper by using the historical method with data collection library of the primary and famous sources to describe the position and the role of different congregations such as Congregation, security, tribe, military clusters and relationship hierarchy in determine the position and role of different communities in security the reign of Nadir Shah. Nadir Shah, in addition to integrating the members and structure of urban, rural, and tribal in his army, tried to consolidate his government by reinvigorating the rule of the Qirxli clan over other tribes, while securing society in different parts of the country. Nevertheless, his excesses in the provision of civilian posts and the army to Afshar commanders in the absence of a rival opposition to them provided the ground for the Weakening and overthrow of the rule of the Afshar ruler.

    Keywords: Congregation, Security, Tribe, government, Nadir Shah