فهرست مطالب

نشریه مطالعات تاریخ انتظامی
پیاپی 18 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمیده شهیدی * صفحات 1-18

    یکی از اتفاقات مهمی که منجر به تحول در قلمروهای مختلف ازجمله ساختار حقوقی و قضایی کشور شد، انقلاب مشروطه است. این نوشتار برآن است به روش توصیفی تحلیلی، چالش های نظام قضایی ایران در حوزه جزا را از میان منابع استخراج نماید. روح حاکم بر این مطالب، نتیجه بررسی و مطالعه حجم وسیعی از اسناد تشکیلات اداری عدلیه به تعداد ده هزار برگ سند می باشد. این اسناد که تاکنون مورد بهره برداری پژوهشگران قرار نگرفته مربوط به دوره مشروطیت (1344-1324 ق/1304-1285 ش) است. با توجه به این اسناد از بررسی چالش های نظام قضا در دوره مشروطیت در حوزه حقوق کیفری، می توان چنین نتیجه گرفت که ضعف قباله های املاک سبب ایجاد پدیده جعل اسناد مالی و ملکی می شد و فقر اقتصادی در این دوره سبب بروز جرائم سرقت و راهزنی بود. از سوی دیگر با انقلاب مشروطیت، کشور ایران در نظام نوین حقوقی قرار گرفت و جرائم سیاسی و مطبوعاتی نیز موردتوجه قرار گرفت.

    کلیدواژگان: مشروطیت، نظام قضایی، مشکلات جزایی
  • نصرالله پورمحمدی املشی، محمدمحمدپور * صفحات 19-42

    از آنجا که هدف این پژوهش بررسی حضور شاهان، امرا و نظامیان در روستای شریفآباد در ادوار مختلف است. در صدد پاسخ به این سوالات است که علل و پیامدهای آنها در موقعیت های جنگی در این منطقه چه بود؟یافته های تحقیق براساس روش های کتابخانه ای و میدانی نشان می دهد که این روستا به خاطر قرار گرفتن در مسیرهای مهم و نیز به خاطر داشتن کشاورزی پررونق، آب کافی، غلات فراوان، و نیز موقعیت استراتژیک محل مناسبی برای سفرهای سیاحتی و جنگی شاهان و امرا و نظامیان بوده است. بطوریکه در دوره های مختلف تاریخی شاهان صفوی و قاجار این منطقه را برای سیاحت انتخاب می کردند و از همه مهم تر این منطقه مکانی مناسب در موقعیت های جنگی در طول تاریخ بود بطوریکه در دوره قاجاریه و پهلوی دوم نظامیان به منظور تجدید قوا و تامین آذوقه و طرح نقشه های جنگی در این منطقه حضور پیدا می کردند. پس از جنگ جهانی دوم و اشغال ایران توسط قوای متفقین و نیز شکل گیری دولت مستقل« فرقه دموکرات» توسط پیشه وری و استقرار نظامیان در شریف آباد نقش آنها و نظامیان روس در حوادث این منطقه بسیار پر رنگ شد.

    کلیدواژگان: شریف آباد، قزوین، نظامیان، روس ها، موقعیت استراتژیک
  • عبدالله ساجدی*، رضا معینی رودبالی صفحات 43-66

    یکی از مهم ترین ابزار موفقیت حکومتها در طول تاریخ بشر حفظ نظم و امنیت برای رفاه مردم بوده و البته این موضوع مستلزم وجود حکمرانان مقتدر بوده است. در عصر قاجار که ایران مورد توجه قدرت-های جهان قرار گرفت، با توجه به معضلاتی که حکومت با آن مواجه شد، امنیت با چالش اساسی مواجه شد. ایالت فارس به عنوان یکی از ایالتهای وسیع کشور جزو ایالتهایی بود که به علت وجود راه های تجاری که از آن به مناطق دیگر کشور عبور مینمود، این ناامنی را تجربه نمود. در مقاله حاضر که با روش تاریخی- توصیفی انجام شده، به نقش و گستره قراسوران به عنوان حافظان امنیت راه های فارس در این ایالت پرداخته می شود. یافته های پژوهش حکایت از آن دارد که قراسورانهای فارس تا زمانی که اقتدار حکومت مرکزی در این ایالت برقرار بود و حقوق و مواجب خود را به موقع دریافت مینمودند، در تامین امنیت راه های فارس به خوبی عمل مینمودند و زمانی که این پرداختها با مشکل مواجه میشد، این امنیت رخت برمی بست. سوءاستفاده های مالی حکام راه های استحفاظی، تعداد کم قراسورانها و ناامنی که ایلات مختلف (قشقایی، خمسه و...) به آن دامن می زدند، نیز در این امر تاثیرگذار بود. این موضوع علاوه بر شکایات تجار و عابرین راه ها، شکایت ماموران دولت انگلیس را نیز در پی داشت. حفظ منافع تجاری دولت انگلیس به ویژه در راه های شیراز- بوشهر و بوشهر- اصفهان از اولویتهای اساسی این دولت بود که با دست اندازی خوانین جنوبی و ایلات و عشایر (ایل قشقایی و...) با مشکل همراه بود و آنان به راه های مختلف و با انعکاس شکایاتشان به کنسولگری انگلیس در هندوستان و وزارت داخله و خارجه درصدد برآمدند از این تعدیات جلوگیری نمایند. سرانجام با تاسیس نیروی ژاندارمری و جلوس رضاخان بر تخت سلطنت، تشکیلات قراسورانی منحل شد.

    کلیدواژگان: فارس، قاجار، امنیت، قراسوران، انگلیس
  • فرهاد پروانه *، داریوش نظری، رسول رستمی، مجتبی گراوند صفحات 67-92

    این نوشتار به بررسی بازتاب تجهیزات، فنون و ادوات نظامی عصر غزنوی و سلجوقی در متون «تاریخ بیهقی»، «راحه الصدور و آیه السرور» و «فارسنامه» به صورت مقایسه ای پرداخته است و پاسخی است بر این پرسش که متون منتخب مورد نظر چه گستره ای از مقولات مرتبط با تجهیزات، فنون و ادوات نظامی عصر غزنویان و سلجوقیان را در بر می گیرند؟ نگارندگان در این مقاله به بیان بازتاب کامل مسائل نظامی در سه اثر و مقایسه آنها کوشیده اند. روش انجام این پژوهش، توصیفی تحلیلی و به صورت کتابخانه ای است و درصدد آن است که متن این سه اثر تالیف شده را مورد مطالعه قرار داده، سپس داده های به دست آمده را به صورتی منظم و مرتب در عرصه نظامی بررسی کند. نتیجه حاصل از این پژوهش حاکی از آن است که در هر سه اثر، به مقولات نظامی پرداخته شده است اما در مقایسه، متن کتاب تاریخ بیهقی، بیشترین وجوه نظامی غزنویان را به تصویر کشیده است.

    کلیدواژگان: تاریخ بیهقی، راحه الصدور و آیه السرور، فارسنامه، ادوات نظامی، غزنویان، سلجوقیان
  • حشمت الله عزیزی * صفحات 93-118

    نیروی دریایی مهم ترین عامل قدرت در قرن نوزدهم و بیستم محسوب می شد، کشور ایران به دلیل دارا بودن بیش از 1200 کیلومتر مرز دریایی، در خلیج فارس و دریای عمان در جنوب که بیشترین خط ساحلی در بین کشورهای منطقه محسوب می شود؛ از موقعیت مناسبی برای تشکیل ناوگان دریایی در این دوره که بیشتر آن، معاصر با حکومت قاجاریه بر ایران است، برخوردار بود. لذا هدف از این پژوهش بررسی وضعیت نیروی دریایی ایران در عصر قاجاریه در خلیج فارس و دریای عمان است. این تحقیق با رویکرد توصیفی- تحلیلی و با استفاده از اسناد و منابع دست اول تاریخی به بررسی وضعیت ناوگان دریایی ایران در خلیج فارس در عصر قاجاریه خواهد پرداخت. یافته های این پژوهش نشان می دهد که در ایران عصر قاجاریه در مرزهای ساحلی جنوب، اغلب مولفه های قدرت دریایی همچون: موقعیت جغرافیایی، ویژگی های طبیعی، سواحل طولانی، جمعیت و علاقه مندی مردم جنوب به دریا و دریانوردی به صورت بالقوه وجود داشته است؛ اما به رغم وجود این شرایط مناسب و بالقوه ناوگان دریایی و نظامی ایران در خلیج فارس یکی از ضعیف ترین ناوگان های دریایی در منطقه بوده که حتی قادر به حفظ امنیت و پاسداری از سواحل خود نیز نبوده است. نبود یک خط مشی روشن و مشخص در اداره این مناطق مهم و استراتژیک، عدم شناخت و توجه کافی سلاطین و سیاستمداران قاجاری از اهمیت بنادر و جزایر جنوب و حضور پررنگ و قدرتمند کشورهای استعمارگر به خصوص انگلستان در خلیج فارس، باعث شدند تا هیچ گاه قدرت دریایی ایران در عصر قاجار نتواند آن طور که باید ظهور و بروز پیدا کند.

    کلیدواژگان: تاریخ بیهقی، قاجاریه، نیروی نظامی، نیروی دریایی، امنیت، خلیج فارس، کشتی ها
  • همت الله شمولی *، محمدعلی بصیری صفحات 119-142

    پیامدهای امنیتی حادثه بزرگ کشتار ارامنه که محققین از آن به عنوان نسل کشی یاد می کنند؛ دارای نتایج امنیتی تاثیرگذاری است. این موضوع برای ما ایرانیان ازآن جهت که ایران در همسایگی دولت های ارمنستان و ترکیه می باشد و از طرفی با هر دو کشور روابط حسنه و تاریخی دارد، دارای اهمیت زیادی است. لذا پی بردن به علل و ریشه های این رویداد با توجه به درخواست های طرفین برای رمزگشایی از این مسئله می تواند ابهامات را برطرف نماید. این در حالی است که به دلیل منافع سیاسی دولت ها، همچنان از حوادث دردناک و پر ابهام تاریخی است. سوال اصلی این پژوهش این است که نتایج و پیامدهای امنیتی تقابل ارامنه و عثمانی ها در سال 1915 م بر مرزهای جمهوری اسلامی ایران با ارمنستان و ترکیه چیست؟ در این حادثه نسل کشی سه گروه مخالف، موافق و بی طرف جهت گیری داشتند. بسیاری از موافقان نسل کشی این مسئله تاریخی را با هولوکاست علیه یهودیان هم درجه می دانند. با توجه به عدم جبران خسارت عاطفی و مادی دولت عثمانی و ترکیه امروزی و عدم قبول رخداد نسل کشی در این حادثه، این اتفاق تاثیر منفی بر روابط ارمنستان و ترکیه گذاشته است و ادامه تنش و خصومت در روابط این دو کشور می تواند عامل بروز ناامنی در مرزهای ایران، ارمنستان و ترکیه شود. در این نوشتار محققین به بررسی اهداف حکومت عثمانی در این حادثه و تشریح اهداف ملی گرایی، جغرافیایی، نظامی و مذهبی پرداخته تا به صورت مستند و علمی حکومت عثمانی را عامل اصلی مهاجرت اجباری و کشتار میلیون ها ارمنی معرفی نماید.

    کلیدواژگان: مرز، امنیت، نسل کشی، ایران، ترکیه، ارمنستان
|
  • hamideh shahidi* Pages 1-18

    One of the main happenings which  led to the transformation in various scopes  such as the legal and juridical structure of country ,is the Constitutional revolution . This writing aims to extract the juridical challenges of Iran in the criminal scope among sources in a descriptive _analytical method method. This research was inspired by the results of examining and studying a wide range of Administrative documents of the judiciary in the number of ten thousands documents. These documents which have not been exploited by researchers so far are related to the constitutional period (1324_1344 AH, 1285_1304 SH). Considering these documents by studying the challenges of the juridical system during the constitutional in the criminal law area,it can be concluded that the land deed weaknesses caused the emergence of a phenomenon known as civil registry and financial documents forgery . Also the economic poverty in this period caused the commitment of many banditry and robbery offenses. On the other hand,by the constitutional revolution Iran was placed in a new legal system and also the press offenses were considered.

    Keywords: the Constitutional, juridical system, criminal problems
  • nasrollah Poormohammadi Amlashi, mohammad Mohammadpoor * Pages 19-42

    Since the objective of this research is to investigate the presence of kings, rulers and troops in Sharifabad village during various periods, it tries to answer the question that what was their causes and consequences in the war situations in this region? The research findings based on the field and library methods show that this village has been an appropriate place for kings, rulers and troopers' military travels because it was located at the important ways and also having affluent agriculture, adequate water, abundant grains and it's strategic position, such that during different historical periods the Qajariyeh and Safavi kings selected this region for travel. More importantly, this region was an appropriate place in the war situations during the history as during Qajariyeh and second Pahlavi dynasties the troops attended this region in order for reinforcement and supply provisions and design war plans.After the world war II and Iran's occupancy by allieds and also the formation of independent government "Democratic faction " by Pishevari and the establishment of troops in Sharifabad,the Russian troops and their roles in the region's events had been reinforced

    Keywords: Sharifabad, Ghazvin, troops, Russians, strategic position
  • abdollah sajedi*, reza Moeini Roodbali Pages 43-66

    One of the most important means in government's successes during the human being history has been maintaining security and order for people welfare. Of course this required the presence of powerful rulers. During Qajariyeh in which Iran had been considered by the world powers,due to the problems the government had been confronted with,the security was basically underwent some challenges. The state of Fars as one of the wide states of country experienced this insecurity due to the commercial paths passing through it to other parts of the country. In this research using descriptive _analytical method,we investigate the role of Gharasorans as the protectors of Fars paths security. The research findings indicate that Gharasorans acted well in maintaining the security of ways only if the central government kept it's power and they received their wages on time. Whenever these payments failed, this security vanished. Also the financial abuses by the rulers of the protected ways, the little numbers of Gharasorans and insecurity provoked by different tribes (Qashqai, Khamseh) affected this problem. This entailed the complaints of both merchants and passengers and the British officiers. Protecting the commercial interests of Britain especially in ways of Shiraz_Booshehr and Booshehr _ Esfahan was the priority of this government which was accompanied by difficulties by invasion of south Khans and some tribes. They tried to prevent these adjustments in different ways and by reflecting their complaints to Britain's Consulate in India. Finally the establishment of Gharasorans was dissolved when Gendarmerie was founded and Rezakhan came to the power.

    Keywords: Fars, Qajariyeh, security, Gharasorans, Britain
  • farhad parvaneh *, daryush nazari, rasoul rostami, mojtaba garavand Pages 67-92

    This paper has studied the reflection of equipment,techniques and military instruments during Ghaznavian and Seljuks in the texts of "Tarikh Behagi ","Rahatolsodor & Ayatolsoroor" and "Farsnameh" in a comparative form. It is a response to the question that to what extent the mentioned texts encompass the issues related to the equipment,techniques and military instruments during Ghaznavian and Seljuks? The authors of this paper have tried to reflect the military issues in these three works and compare them comprehensively. The research method is descriptive _analytical in a librarian form . The research objective is to study the texts of these three works,then it will examined the obtained data regularly. The result of this research indicates that in all three works the military issues are investigated .But in comparison, the text of Tarikh Beihaghi has depicted the military aspects more than others.

    Keywords: Tarikh Behagi, Rahat also due va Revayatolsoroor, Farsnameh, military instruments, Ghaznavian, Seljuks
  • heshmatollah Azizi* Pages 93-118

    Navy had been considered as the most important element of power during nineteenth and twentieth centuries. Due to more than 1200 km marine boundary in the Persian gulf and Oman sea in south which is the maximum coastline among the region's countries,it had a good position to form navy in this period _most of which is contemporary to Qajariyeh ruling over Iran. Thus this research aims to study the position of Iran navy during Qajariyeh in Persian gulf and Oman sea. This research with a descriptive _analytical approach and using historical first hand sources and documents examines the position of Iran navy in the Persian gulf during Qajariyeh period. The research findings indicate that at the southern coastal boundaries of Iran during Qajar,often the marine power factors such as:geographical location,natural features,long coasts,demographic and people in south 's interested in the sea and seacraft have been existed potentially. But instead of these good conditions , Iran's navy and army in the Persian gulf had been one of the weakest navies in the region which had not even been able to protect its security and coasts. The lack of an obvious policy in governing these important regions,lack of recognition and inadequate attention by Qajar kings and politicians to the importance of south islands and ports and the powerful presence of colonialist countries especially Britain in the Persian gulf inhibited the development of Iran marine power during Qajariyeh.

    Keywords: Qajariyeh, militaries, navies, security, Persian gulf, ships
  • hematollah shamouli *, mohammad ali basiri Pages 119-142

    The security consequences of Armenia  slaughter which is recalled as the term "genocide " by many  researchers, had influential security  consequences. This is very important for us as Iranians in the respect that Iran is in the neighborhood of Armenia and Turkey governments, also it has good relations with these countries. Thus realizing the causes and roots of this event remove the uncertainties regarding the requests from parties to decode the issue.However it still is viewed as one of the most ambiguous and painful historical disasters.The main question in this research is that what are the results and consequences of Osmani and Armenia  confrontation in 1915 over the boundaries of Iran with Armenia and Turkey? In this disaster of genocide there were three groups of  opponents,advocates and impartials. Most advocates of genocide believe that this historical event is on the same degree as the Holucust against Jewishs. With respect to the lack of material and emotional compensation for Osmani and today's Turkey and also rejecting the happening of genocide in this event,this has had a negative impact on the relationships between Turkey and Armenia and continuing the conflicts in these two countries relations can make the boundaries of Iran,Turkey and Armenia insecure. In this writing some  researchers have examined the objectives of Osmani government in this event and explained the nationalistic,geographical,military and religious porpuses to introduce Osmani government as the main element of compulsory migration and slaughtering millions of  Armenians in a scientific and documentary way.

    Keywords: boundary, security, genocide, Iran, Turkey, Armenia