فهرست مطالب

مطالعات تاریخ انتظامی - پیاپی 3 (زمستان 1393)

نشریه مطالعات تاریخ انتظامی
پیاپی 3 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نیره دلیر* صفحات 1-16
    بررسی تاثیر نظم و امنیت و در واقع بی نظمی و ناامنی بر نضج و تکوین نظریه های نهاد سلطنت در دوره میانه هدف پژوهش حاضر است. با تسلط اقوام کوچ رو و غلبه قدرت آنان بر نظام شهری، دوره ای از بی نظمی به وجود آمد که منجر به تکوین نظریه هایی از سوی علما و اندیشمندان این دوره و قوام نظام سلطنت گردید. این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش است که ناامنی و دستیابی به نظم و امنیت بر تکامل نظریه پردازی نهاد سلطنت چه تاثیری داشته است؟ و نظریه پردازان این دوره چگونه این نهاد برآمده از بی نظمی در دوره میانه را جهت دستیابی به نظم مطلوب توجیه کرده اند؟ یافته های تحقیق، که با شیوه تبیین تاریخی صورت پذیرفته، نشان می دهد در نتیجه فقدان امنیت و در گریز از هرج و مرج ناشی از تسلط ساختار سیاسی قبیله ای بر نظام شهری، نظمی از سوی نظریه پردازان این دوره برای سلاطین طراحی شد که هم سو با «نظم کی هانی» بوده و پایه گذار «نظام سلطانی» گردید.
    کلیدواژگان: نظم سلطانی، امنیت، دوره میانه، ناامنی، استیلاء
  • مرتضی اکبری* صفحات 17-46
    ژاندارمری جمهوری اسلامی ایران با پیروزی انقلاب اسلامی در 22 بهمن 1357ه.ش با فرمان حضرت امام (ره) بی درنگ در کنار نیروهای کمیته انقلاب اسلامی و شهربانی در تامین امنیت شهرها، روستاها و به ویژه حراست از مرزهای کشور نقش انقلابی و محوری خود را ایفا نمود. این مقاله با استفاده از منابع و مصاحبه، در صدد بررسی و واکاوی جایگاه نیروی ژاندامری استان ایلام در دفاع مقدس است و در پی یافتن پاسخ به این پرسش است که آیا این نیروها در کنار سایر رزمندگان با حضور در جبهه ها نقش داشته اند؟ یا خیر؟ یافته های این پژوهش بیانگر این است که نیروهای ژاندارمری استان ایلام در مقابله با ارتش متجاوز بعث عراق، گوش برها (گروه فرسان)، سازمان مجاهدین خلق (منافقین)، شرکت در برخی از عملیات های مهم و استقرار در پایگاه های دفاعی خود از میمک تا موسیان از مرزهای کشور دفاع و جان فشانی کرده و با حداقل تجهیزات نظامی، اما با از خودگذشتگی در برابر دشمن متجاوز ارتش بعث عراق به مقابله و مقاومت پرداخته و نقش آفرینی کرده اند. تعدادی از کارکنان ژاندارمری استان ایلام در دفاع مقدس، شهید و جانباز شده و برخی هم جزو آزادگان هستند.
    کلیدواژگان: ایران، عراق، پاسگاه، ژاندارمری، جوانمرد، دفاع مقدس
  • محمد نعمتی*، رضا بیگدلو صفحات 47-76
    گرچه تا چند دهه قبل تفکیک علوم و عدم انجام مطالعات بین رشته ای جریان حاکم در مطالعات علوم اجتماعی - انسانی به ویژه دانش اقتصاد بوده است، اما مباحث روش شناسی در چند دهه اخیر ضعف این رویکرد را تا حدی نشان داده است و امروزه جای خود را به مطالعات و آموزش های بینرشته ای داده است. بدون شک دانش اقتصاد و تاریخ دو رشته ای هستند که ثمربخش بودن آنها به بیشترین حجم مطالعات بین رشته ای نیاز دارد. این مطالعات بین رشته ای تاریخی، خود، می تواند بهعنوان یک پیش نیاز و گامی ضروری در تدوین الگوی اسلامی - ایرانی پیشرفت تلقی شود. بهنظر می رسد دوره جنگ جهانی اول در ایران برهه ای از تاریخ امنیتی و اقتصادی کشور است که بیشترین تاثیر و تاثر این عوامل را بر هم داشته است. مسئله اصلی این مقاله تبیین رابطه تغییر شاخص های اقتصادی به واسطه تغییر در شاخص های امنیتی هست که تلاش شده به روش کتابخانه ای و مراجعه به منابع تاریخی- روش تحلیلی و توصیفی- به آن پاسخ داده شود. نتایج و یافته های پژوهش نشان از رابطه وثیق بین این دو دسته متغیرها دارد و نشان می دهد هرگونه تغییر در شاخص های امنیتی درکشور و سیاست گذاری های مربوط به آن، پیامدهای اقتصادی خاصی برای کشور به همراه خواهد داشت.
    کلیدواژگان: بحران امنیت، بحران اقتصادی، شاخص امنیت، جنگ جهانی اول
  • نوذر امین صارمی* صفحات 77-97
    جنبش های کارگری در جهان پیشینه دیرینه ای دارند. تولد ادبیات جنبش های اجتماعی با جنبش های کارگری آغاز شده است. در ایران این جنبش ها عمدتا تحت تاثیر گسترش روابط با غرب، پیروزی انقلاب مشروطه و بهویژه انقلاب اکتبر در روسیه ظهور یافت. جنبش های کارگری در دوران پهلوی اول و پهلوی دوم از نظر اهداف و ماهیت متفاوت بودند. سیاست های کنترلی در این سه دوران هم با توجه به تحولات جنبش ها تغییراتی داشتند. این مقاله با روش تحلیل تاریخی و با استفاده از منابع تاریخی به فراز و فرود جنبش های کارگری در سه دوره تاریخ معاصر پرداخته است. نتایج نشان داد، اعتصاب و اعتراض های کارگری در ابتدای مشروطیت جنبه موقت و ناپایدار داشت و اکثرا برآورده شدن خواسته هایی عاجل و اهدافی کوتاهمدت را دنبال می کردند. به همین سبب پس از محقق شدن بخشی از مطالبات یا سرکوب حرکت توسط قوای دولت، کارگران آمادگی لازم را برای ادامه مبارزه سازمانیافته نداشتند. در دوران سلطنت رضاشاه، دردوره اول، آزادی نسبی فراهم شد، اما پس از به قدرت رسیدن، به سرکوب تمام عیار این اعتراض ها پرداخت. سیاست عملی دولت پهلوی دوم در مورد امور کارگری این بود که اگر کارگران از نظر سیاسی مشکلی ایجاد نکنند و مطیع باشند، دولت در جهت تامین رفاه آنها اقداماتی انجام دهد و مقررات رفاهی و اقتصادی قوانین کار را اجرا نماید. دولت پهلوی با نفوذ ساواک در این تشکل ها و اتحادیه ها، آن ها را به شدت کنترل می کرد.
    کلیدواژگان: طبقه کارگر، جنبش های اجتماعی، جنبش های کارگری، سیاست های کنترلی، اعتصاب
  • سید ابوالفضل رضوی *، امین نظام الاسلامی صفحات 99-124
    انسان موجودی اجتماعی است و تداوم حیات جمعی وی مستلزم رعایت انتظام و پذیرش چارچوب قانونی و اخلاقی بهینه است. در این میان، تضاد منافع و اختلاف احتمالی میان انسان ها در زندگی اجتماعی، ضرورت کنترل اجتماعی را گریزناپذیر می سازد. در همین جهت طرح دیدگاه های اندیشمندان صاحب نظر در این عرصه و بازشناخت این اندیشه ها با هدف رسیدن به نظم مطلوب در حیات اجتماعی، امری ضروری نشان می دهد. در این راستا، مقاله حاضر با طرح این سوال که: رویکرد معنوی و اهتمام خواجه نصیر به عدل و اخلاق در نوع نگرش وی به امنیت اجتماعی و برقراری مطلوب تر کنترل اجتماعی چه تاثیری داشته است؟ جایگاه امنیت اجتماعی را در نظرگاه وی بررسی می نماید. دستاورد تحقیق حاکی از این است که: نصیرالدین طوسی، حکیم و اندیشمند شیعی در پرتو اصل عدالت و طرح راه کارهای ایجابی تری همچون: اهتمام به تعلیم و تربیت در خانواده و جامعه، تاکید بر پرورش مکارم اخلاقی و مبارزه بی امان با رذایل اخلاقی، توجه به نقش دولت و نهادهای اجتماعی در ایجاد محیطی امن در جامعه و در نهایت اهتمام به مسائل اقتصادی و لزوم برطرف کردن مشکلات مالی افراد جامعه، سعی در طرح ضرورت وجودی کنترل و نظارت اجتماعی کرده و نگاه جامع و کاربردی به موضوع داشته است.
    کلیدواژگان: نصیرالدین طوسی، کنترل اجتماعی، نظارت اجتماعی، کج روی اجتماعی
  • حمیدرضا کوشا ترجمه: علی نایب پور، میرامین میرعبدالهی صفحات 125-156
    مفاهیم اساسی نو سازی پلیس با ایجاد پلیس لندن در سال 1829 میلادی توسط سر رابرت پیل بنیان گذاری شد. در طی این اقدام، رابرت پیل اصول سازمانی را معرفی کرد که به مرور زمان برای سیاست های پلیس انگلیسی-امریکایی در ارتباط با فرآیندهای دموکراتیک سازی، تبدیل پلیس غرب از قابلیت افسران محافظ سنتی به مجری بی طرف و حرفه ای قانون، به کار رفتند. این مقاله فرض می کند که با کاربرد این اصول در مورد ایران، پلیس ملی ایران شبیه به نیروی سلطنتی مدرن شده است. به منظور تبدیل سیاست پلیس ایران به ساختار تخصص گرای غربی، پلیس ملی ایران باید مردم سالارانه می شد.
    کلیدواژگان: ایران، پلیس، مدرنیته، موانع
|
  • Nayere Dalir* Pages 1-16
    The aim of this research is to examine the impact of order and security, in fact disorder and insecurity, on emerge and evolution of the theories of kingdom institution in the Middle Ages. As the result of nomads’ domination on urban political system, an era of disorder emerged in Iran culminating in evolution of some theories provided by scholars and thinkers which reinforced the kingdom system. This research tries to answer the question that how insecurity and seeking order and security have affected the evolution of theorizing kingdom institution and how the theoreticians of this era have justified the institution yielded from disorder of Middle Ages for achieving the desirable order. The findings of this research conducted by historical explanation method indicate that as the result of insecurity and for escaping the anarchy yielded by nomadic political structure domination on urban system, an order was designed by the theoreticians of this era for the kings coordinated with “cosmic order” establishing the foundations of “Sultanate system”.
    Keywords: sultanate order, security, Middle Ages, insecurity, dominance
  • Morteza Akbari* Pages 17-46
    Spontaneously with the Islamic Revolution of 1979, the Gendarmerie of the Islamic Republic of Iran in cooperation with the Committee of the Islamic Revolution and police force played its important and revolutionary role in the security of cities, villages and especially the borders in accordance to Imam Khomeini’s command. This article will try to explore the position of Ilam Province gendarmerie in the Sacred Defense according to the interviews and resources, and will try to answer this question: Did these forces play any role in the Sacred Defense in cooperation with other forces? The findings indicated that the forces of Ilam Province gendarmerie had defended the country’s borders from Maymak to Moseyan against the Iraq aggressive Baath Army, ear cutters (Forsan Group) and People's Mojahedin Organization (Hypocrites) and by participating in some important operations with the least military equipment but with self-sacrifice resisted against the Iraq aggressive army. Some of Ilam Province gendarmerie personnel are among martyrs, veterans and freedmen.
    Keywords: Iran, Iraq, post of duty, gendarmerie, chivalric, Sacred Defense
  • M. Nematy*, R. Bigdelou Pages 47-76
    Although until several decades ago, the separation of sciences and lack of interdisciplinary studies have been the mainstream in social sciences and humanities, especially economics, but in the recent decades, methodology has shown the weakness of this approach to some extent and it is replaced with interdisciplinary studies and education. Undoubtedly, economics and history are two fields that require interdisciplinary studies the most in order to be effective. These historical interdisciplinary studies can be considered as prerequisite and necessity in defining Islamic-Iranian progress pattern. It seems that First World War era is a part of security and economic history during which these factors had the most impact on each other. Defining the relationship between change in economic indices due to change in security indices is the main problem of the paper that attempted to be answered by library method and reference to historical resources – analytical and descriptive method. The findings indicate a strong relationship between these two sets of variables. It although shows that any sort of neglect or fault in security of the country and its policy-making will result in non-compensable losses.
    Keywords: security crisis, economic crisis, security indices, First World War
  • Nozar Aminsaremi* Pages 77-97
    abor movements have a long precedence in the world. The birth of social movements’ literature began with labor movements. In Iran, these movements were mainly affected by expanding relations with the West, triumph of the Constitutional Revolution and particularly the October Revolution in Russia. The nature and goals were different in the Reza Shah and Shah era. In these three eras, the controlling policies were different. By adopting historical method and using historical resources, this article deals with ups and downs of labor movement in the three eras of contemporary history. The results indicate that labor strikes and demonstrations at the start of the Constitutional Revolution were temporary and transitive, aiming at immediate demands and short-term goals. Due to this reason, after realizing some parts of their demands or being suppressed by state forces, the workers were not prepared for continuing organized struggle. In Reza Shah’s era, relative liberty was provided in the first period but after seizing power, the government fully suppressed these movements. The Shah practical policy regarding labor issues was that if they did not create political troubles and in return, the state provided welfare for them and executed welfare regulations and economic rules. The Shah’s government immensely controlled organizations and trade unions through its security agency, namely SAVAK.
    Keywords: social movements, labor movements, control policies, strike
  • Abolfazl Razavi *, Amin Nezamoleslami Pages 99-124
    Human being is a social creature and his collective life endurance requires considering order and accepting legal and ethical frameworks. In this regard, the interest contrasts and possible differences among human beings in social life makes social control an inevitable issue. Thus it seems essential to propound thinkers’ viewpoints in this regard and reflecting on them in order to reach a desirable order in social life. In this direction, the present article raises the question: How have Khajeh Nasir’s spiritual approach and his concern for justice and ethics affected his attitude towards social security and establishing better social control? The findings indicate that as a Shiite sage and theologian, Khajeh Nasir Tusi tried to propound more positive solutions such as education and nurturing in family and society, emphasizing nurturing moral virtues and struggling against moral rascality, attention to the role of state and social institutions in creating a secure environment in society and finally concern for economic issues and the necessity of solving financial problems of people in order to raise the necessity of social control. He has a comprehensive and applied approach towards the issue.
    Keywords: Khajeh Nasir Tusi, social control, social observance, social deviance
  • Hamid R. Kusha, Translated By: Ali Nayebpour, Mir Amin Mir Abdollahi Pages 125-156
    The foundational precepts of modern police professionalism were laid down by the establishment of London Metropolitan Police in 1829 under Sir Robert Peel. During his commission, Peel introduced organizational principles that were gradually applied to Anglo-American policing that, in conjunction with the larger democratization processes, transformed western policing from its traditional Praetorian Guards functionality to much more neutral law enforcer professionalism. Applying this rationale to the case of Iran, this paper posits that Iran’s National Police were modernized in form rather than in content under the monarchy. In order to transform Iranian policing to western professionalism stature, Iran’s National Police must be democratized.
    Keywords: Iran, police, modernity, impediments