فهرست مطالب

مطالعات تاریخ انتظامی - پیاپی 6 (پاییز 1394)

نشریه مطالعات تاریخ انتظامی
پیاپی 6 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نیره دلیر * صفحات 1-20

    مقاله حاضر درصدد است تاثیرات صلح برست لیتوسک را بر تمامیت ارضی، استقلال و امنیت ایران بررسی نماید. این صلح که در اواخر جنگ جهانی اول، مابین دولت انقلابی بلشویکی روسیه و کشورهای متحد؛ آلمان، عثمانی، اطریش - هنگری منعقد گردید، بر مناسبات کشورهای درگیر جنگ و ایران تاثیر گذارد. ازاین رو این پرسش مطرح می شود که صلح برست لیتوسک چه دستاوردهای سیاسی و امنیتی پس از جنگ جهانی اول برای ایران در پی داشته است؟ در پاسخ این مدعا مطرح می شود که برخلاف معاهدات پیشین 1907 و 1915، از پیامدهای صلح برست لیتوسک، تاکید بر استقلال و تمامیت ارضی ایران در نزد طرفین معاهده بود که به رغم شکست متحدان در جنگ اول جهانی به نوبه خود بر امنیت ایران پس از جنگ بزرگ، تاثیر مهمی بر جای گذارد.

    کلیدواژگان: پیمان صلح برست لیتوسک، استقلال ایران، بلشویک های روسیه، آلمان، انگلستان، جنگ جهانی اول
  • حسن رضا رفیعی * صفحات 21-34

    در میان فرمانروایان حاکم بر ایران، کریم خان زند از ویژگی های خاص و منحصربه فردی برخوردار بوده که او را از این بابت یگانه کرده است. او خاستگاهی مردمی داشت و از میان توده های مردم برخاست و با حمایت آن ها به حکومت رسید. وی در طول دوران حکومت درد مردم داشت و مانند آنان زندگی کرد و خود را نماینده و حافظ حقوق رعایا می دانست. بدین سبب نگارنده درصدد آن برآمد که منش و رفتار کریم خان برای تحقق نظم و امنیت عمومی را موردبررسی قرار دهد. کریم خان با تدابیر خردمندانه، رفاه و امنیت نسبتا خوبی را برای همه اقشار جامعه فراهم کرد. اقدامات او موجب تحقق نظم و امنیت عمومی کشور شد و مردم طعم آسایش نسبی و عدالت اجتماعی را چشیدند؛ بنابراین سوال اصلی تحقیق این است که رویکرد حکومتی کریم خان زند در برقراری نظم و امنیت عمومی در داخل ایران چگونه بوده است؟ این مقاله به روش تاریخی تهیه شده است و شیوه گردآوری، مطالب کتاب خانه ای و روش تحلیل یافته ها توصیفی است. نتیجه ای که نگارنده به دست آورده، بیان نمونه هایی از عملکرد جوانمردی نیک نفس و صادق از فرزندان ایران در برقراری نظم و امنیت عمومی است. اشاره به مصادیقی از شیوه های اجرایی کریم خان درزمینه موردمطالعه، حتی برای مسئولان انتظامی و دولت مردان امروزی کشور نیز می تواند قابل استفاده و بهره برداری باشد.

    کلیدواژگان: نظم، امنیت عمومی، عدالت، رفاه اجتماعی، کریم خان زند
  • جهانبخش ثواقب * صفحات 35-64

    برقراری امنیت در کشور برای آسودگی شهروندان یکی از ماموریتهای نظامهای سیاسی بوده است که برای اجرای آن تشکیلات و مناصبی نیز ایجاد کردهاند. برقراری ثبات اجتماعی، جلوگیری از شورشها، مبارزه با دزدی و راهزنی، ایجاد نظم و انتظام درون شهری و تامین امنیت مردم از وظایف و مسوولیتهای مهم کارگزاران امنیتی حکومت بوده است. با توجه به ساختار سنتی حکومت قاجاریه و تا پیش از پدید آمدن موسسات تمدنی جدید در حوزه امنیت نظیر نظمیه یا پلیس، ژاندارمری، بریگاد قزاق و نظیر آن ها، شیوه تامین امنیت در شهرها به همان شکل سنتی دوره های پیشین بوده که توسط صاحب منصبانی چون حاکم، کلانتر، داروغه، عسس، قراول، راهدار، قرهسوران و غیره، صورت میگرفته است. در این مقاله با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با استناد به منابع تاریخی، شیوه برقراری نظم و امنیت در حوزه های درونشهری و برون شهری عصر قاجاریه تا پیش از مشروطه، مناصب امنیتی سنتی این عصر معرفی و کارویژه های آن ها بررسی شده است. یافته پژوهش نشان می دهد که امنیت به ویژه در مبارزه با دزدی و راهزنی برای حکومت قاجاریه امری بسیار مهم بوده و تامین آن با شیوه خشونت آمیز و مجازاتهای سخت انجام میشده، اما به لحاظ ضعف کارآمدی نهادهای سنتی امنیتی و قضایی و فساد نظام اداری، امنیت مطلوب و نهادینه شده در کشور پدید نیامد.

    کلیدواژگان: قاجاریه، امنیت، مناصب امنیتی، داروغه، کلانتر، قراول، فراش
  • مهدی خانی زاده * صفحات 65-98

    در عصر قاجار به واسطه وجود مناقشات ارضی و برخی ناامنی های مستمر در کشور، دولت مجبور بود تا علاوه بر استفاده از نظامیان رسمی، از ایلات و طوایف نیز در مواقع جنگ و اردوکشی ها سرباز به خدمت بگیرد. این مسئله باعث شده بود تا همیشه مبلغ قابل توجهی از بودجه کل کشور صرف مخارج این نیروها گردد. این پژوهش در نظر دارد تا پرداخت مواجب نیروهای نظامی را به عنوان بخشی از این مخارج، مورد کنکاش قرار دهد. پژوهش حاضر با رویکرد آرشیوی- تحلیلی قصد دارد تا از طریق بازخوانی و بازنویسی اسناد یکی از مجموعه های 10000 برگی آستان قدس رضوی که محدوده سال های 1264 الی 1343 ق را در برمی گیرد، نحوه پرداخت مواجب و سیورسات به نظامیان و منابع مالی این پرداخت ها را مورد بررسی قرار دهد. نتایج پژوهش نشان می دهد که بودجه حکومت قاجاریه، بیشتر از محل وصول انواع مالیات ها تامین می شد که بخش اعظم آن به نظامیان و پرداخت مواجب آن ها تعلق می گرفت. بودجه مملکتی در دیوان خانه و در دفاتری تحت عنوان دستورالعمل تنظیم می گردید که بر اساس اصول دیوانی و از نظم خاصی در نوشتار برخوردار بودند. مواجب به دو صورت نقدی و جنسی سه ماهه و یا شش ماهه بر اساس کتابچه دستورالعمل و بعد از مراسم سان و طی تشریفات خاصی پرداخت می شد.

    کلیدواژگان: مواجب، سیورسات، بنیچه، مجموعه حسن زاده، مرکز اسناد آستان قدس رضوی
  • جمشید روستا * صفحات 99-118

    با کنکاشی در دوره های مختلف تاریخی، از گذشته های دور تاکنون، میتوان دریافت که همواره برقراری داخلی، یکی از اساسیترین مقوله های مورد تامل و عنایت حکومت گران و نخبگان سیاسی- نظامی بوده است. چراکه امنیت داخلی، به عنوان مولفه ای بسیار مهم، موجبات آسایش، آرامش و رفاه مردمان جامعه را فراهم میساخته است. در همین راستا مقاله حاضر با به کارگیری روش توصیفی – تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای بر آن است تا در گام نخست، اقدامات حکام سلجوقی کرمان جهت مقابله با ناامنی های داخلی را مورد واکاوی قرار داده و در دومین گام، پیامدهای این جریان، به ویژه در حوزه اقتصاد کرمان را برشمارد. از همین رو پرسش اصلی نوشتار حاضر عبارت است از اینکه: حکومتگران سلجوقی کرمان، طی دوران حاکمیتشان (583-433 ه.ق) بر این ایالت، چه اقداماتی را جهت برقراری امنیت داخلی به انجام رساندند و پیامد این اقدامات چه بود؟ یافته های پژوهش بر آن است که برخی از نخبگان سیاسی سلجوقی همچون ملک قاورد، ملک تورانشاه و ملک ارسلانشاه اول، توانستند با سرکوب مخالفان و از میان بردن عاملان فتنهگر و مخل امنیت، آرامش را در قلمرو خود برقرار ساخته و درنتیجه موجبات رونق اقتصادی کرمان را فراهم آورند؛ اما برخی از آخرین حکمرانان سلجوقی کرمان، با عدم کاردانی، سرزمین مذکور را ناامن ساختند و درنتیجه، آبادانی و رونق نیز از این دیار، رخت بربست.

    کلیدواژگان: کرمان، سلجوقیان، امنیت، ملک قاورد
  • جعفر آقازاده * صفحات 119-136

    در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی در پی پاسخ دادن به این سوال هستیم، آقامحمدخان قاجار چه اقداماتی برای برقراری امنیت انجام داد و نتیجه آن چه بود؟ فرضی های که در این مطالعه در پی ارزیابی و سنجش آن هستیم به این قرار است: با توجه به نبود امنیت در ایران در دوره پیش از سلطنت آقامحمدخان قاجار، او یکی از اهداف مهم خود را احیای مرزهای ایران و برقراری نظم تعریف نمود و با سیاستی خشن، امنیت و نظمی آهنین در سراسر کشور ایجاد کرد. یافته ها نشان می دهد؛ با سقوط حکومت صفویه، غیر از دوره های کوتاهی از حکومت نادرشاه و کریم خان زند، ناامنی و هرج ومرج کامل بر کشور ایران حکم فرما گردید. در این فضا، کشاورزی و تجارت رو به افول رفت و جمعیت ایران به نحو بارزی کاهش یافت. آقامحمدخان قاجار از همان ابتدای قدرت یابی تلاش خود را صرف احیای مرزهای تاریخی ایران و تامین امنیت و جلوگیری از هرج ومرج در این مناطق نمود. ابزار او برای برقراری امنیت، بیشتر ارعاب و کشتار و استفاده از قدرت سرکوبگری نظامی بود.

    کلیدواژگان: آقامحمدخان قاجار، امنیت، مرزهای تاریخی ایران، قاجاریه
|
  • NAYRE DELIR* Pages 1-20

    n this article, the author tries to examine the impacts of Brest-Litovsk Peace Treaty on Iran's territorial integrity, independence and security. This treaty issued at the end of World War I between Russian Bolshevik government and the Central Powers (Germany, Austria-Hungary, and Ottoman Empire), affected the relations of these countries with Iran. Thus the question raised here is: What were the political and security achievements of Brest-Litovsk Treaty for Iran after the World War I? The article claims that contrary to the 1907 and 1915 treaties, in Brest-Litovsk Treaty, both sides emphasized Iran's independence and territorial integrity which greatly affected Iran's security after the great war, in spite of that the Central Powers were defeated.

    Keywords: Brest-Litovsk Peace Treaty, Iran's independence, Russian Bolsheviks, Germany, Britain, World War I
  • Hasanreza Rafei* Pages 21-34

    mong Iranian rulers, Karim Khan Zand enjoyed some unique features that characterize him. He enjoyed a popular consent and gained power from this context. During his rule, he maintained a progressive government and lived like other people and regarded himself as the guardian of their rights. By adopting rational measures, Karim Khan provided relatively good welfare and security for all social classes. His measures caused preserving public order and security, and under his rule, people experienced relative welfare and social justice. Therefore the main question of this research is: What was Karim Khan's approach towards establishing public order and security in Iran? This article is prepared by historical method and the facts have been collected through library method and the findings have been analyzed by descriptive method. The findings indicate that a benevolent and honest breed of Iran demonstrated a unique instance of establishing public order and security. Pointing to some examples of Karim Khan's methods of enforcement may be used as a pattern even for contemporary authorities of Iran.

    Keywords: Order, Public Security, Justice, social welfare, Karim Khan
  • Jahanbakhsh Savagheb* Pages 35-64

    ne of missions of political systems has been to establish security in country for which they have created organizations and authorities. To establish social stability, prevent from revolts, combat theft and robbery, create order within cities and provide security for people are the significant responsibilities of security agents. Given the traditional structure of Qajar government and before creation of new civilization institutions for security, such as police, gendarmerie, Cossack Brigade and so on, the method of providing security in cities was the same as previous traditional ones which was enforced by ruler, sheriff, warden, guard, toll man, troopers etc. By using descriptive-analytical method and by referring to historical sources, this article examines the method of providing order and security in and out of cities in pre-Constitutional Revolution Qajar Era, and the traditional security authorities in this era has been explored. The findings indicate that security, particularly in combating theft and robbery was a significant issue and it was conducted by applying violent methods and hard punishments but the desirable and institutionalized security was not created due to the lack of efficiency of traditional security institutions and administrational corruption

    Keywords: Qajar, Security, security authorities, sheriff, warden, Sergeant
  • Mehdi Khanizadeh* Pages 65-98

    ue to territorial disputes and some permanent insecurity in Qajar Iran, the government had to use tribes and nomads in the occasions of war in addition to the formal military forces. This issue had caused that a considerable amount of national general budget be consumed for these forces. This research tries to examine the method of paying the salaries of military forces as part of these costs. By adopting an archive-analytical approach, this research intends to re-read and re-write the documents of one of 10,000 sheets collection in Astan Ghods Razavi that covers the years 1264 to 1343 in order to examine the method of paying salaries and purveys to the military forces and the financial sources of these payments. The findings indicate that the budget of Qajar government was provided mainly from taxes of which the most parts went to the military forces and their salaries. The national budget was regulated in Divankhane and offices under the title instruction which enjoyed a bureaucratic principles and a particular order. The salaries were paid in cash or in goods every three or six months according to the instruction booklet after military ceremonies and specific formalities.

    Keywords: salaries, purveys, Bonicheh, Hasanzadeh collection, Astan Ghods Razavi Documents Center
  • Jamshid Roosta* Pages 99-118

    y an exploration of different historical eras from past to the present, it is find out that establishing domestic security has been one of the most fundamental issues for rulers and military-political elites because domestic security has been providing welfare and calmness for society. In this direction, by using descriptive-analytical method, this article seeks to use library sources in order to explore the measures adopted by Kerman Saljuqid rulers at the first step, and examine the consequences of this trend for Kerman, particularly in the economic sphere. Thus the main question of this article is: During their rule in this province (433-583), what measures were adopted by Kerman Saljuqid rulers for establishing domestic security and what were the consequences of these measures? The findings indicate that some Saljuqid political elites like Ghavard, Malek Turanshah and Malek Arsalanshah I managed to establish peace and security in their territory through repressing their opponents and defeating the agents of devilry, so they provided a space for economic thrive in Kerman but some of the last rulers created insecurity as the result of lack of political skill and consequently the economic prosperity declined in this territory.

    Keywords: Kerman, Saljuqids, Security, Malek Ghavord
  • Ja'far Aghazadeh* Pages 119-136

    y using descriptive-analytical method in this research, I try to answer the following question: What were Agha Mohammad Khan Qajar's measures for establishing security and what were their consequences? The hypothesis I will try to test in this study is: Given the lack of security in Iran before Agha Mohammad Khan Qajar's reign, he defined the revitalization of Iranian borders and establishing order as one of his goals. So by adopting a violent policy, he created an iron order and security all over the country. The findings indicate that after the collapse of Safavid dynasty, except for short periods of Nader Shah and Karim Khan Zand's reigns, insecurity and anarchy dominated over Iran. In this context, agriculture and commerce declined and Iranian population decreased dramatically. From the outset, Agha Mohammad Khan Qajar tried to revitalize the borders of Iran and provide security and prevent from anarchy in these regions. His instruments for this goal were mainly intimidation, killing and repressive power.

    Keywords: Agha Mohammad Khan Qajar, Security, historical borders of Iran, military repressive power