فهرست مطالب

مطالعات تاریخ انتظامی - پیاپی 11 (زمستان 1395)

نشریه مطالعات تاریخ انتظامی
پیاپی 11 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن زندیه، حسین احمدی رهبریان صفحات 1-28
    برقراری آزادی سیاسی و مخالفت با فضای امنیتی از ویژگی های دولت های دمکراتیک و ملی است، بااین حال این دولت ها جهت کنترل و مدیریت بحران با چالش های سختی روبرو می شوند. دولت دکتر مصدق ازجمله دولت های ملی بود که در جهت کنترل اعتصابات و تظاهرات بزرگ دچار چالش امنیتی جدی شد. درواقع دولت دکتر مصدق از ابتدای کار به علت مشکلات اقتصادی که از عدم موفقیت در فروش نفت نشات می گرفت، با موجی از اعتصابات بزرگ کارگری روبرو شد. حزب توده به عنوان یکی از ارکان مخالف دولت، سهم مهمی در سازمان دهی اعتصابات و تظاهرات داشت و کشتار و سرکوب مخالفین توسط شهربانی به تضعیف دولت در فضای سیاسی داخل و جامعه بین المللی منجر می گردید. روسای شهربانی در دوره دولت مصدق ده بار تغییر کردند و این تغییرات مکرر از یک سو نشان از اعتصابات و تظاهرات گسترده سیاسی و اقتصادی در این دوره و از سوی دیگر عدم موفقیت شهربانی در کنترل ناآرامی ها بود. یکی از علل عدم موفقیت شهربانی در کنترل کامل امینت، ناهماهنگی سیاسی روسای شهربانی با دولتی بود که سیاست مشخص و قاطعی با مخالفین دنبال نمی کرد. این پژوهش بر آن است با تکیه بر اسناد و نشریات، ضمن اشاره به اعتصابات و تظاهرات مخالفان دولت، نقش شهربانی در کنترل حوادث را بررسی کند.
    کلیدواژگان: دولت مصدق، شهربانی، حکومت نظامی، اعتصابات، تظاهرات
  • محمدرضا علم، محمدعلی رضایی پور صفحات 29-50
    حمله ارتش های متفقین به ایران در شهریور 1320، اغتشاش و ناامنی بسیاری در کشور به بار آورد. با شکست ارتش در برابر تجاوز متفقین، برای بسیاری این گمان به وجود آمد که کشور از هم پاشیده شده و رشته اختیار آن از دست دولت خارج گردیده است. به دنبال آن در گوشه و کنار کشور، حرکات و اقداماتی علیه دولت انجام گرفت که باعث بیشتر بر هم خوردن آرامش و انتظام در کشور گردید. ازجمله این حرکات، خیزش برخی طوایف در منطقه میان آب اهواز و شوش است که منجر به رخداد جنگ آهودشت شد. وضعیت آشفته نظامی در خوزستان که در تصرف قوای انگلیس و آمریکا بود، نقش مهمی در وقوع این حرکت داشت. در مقاله حاضر تلاش بر این بوده که به روش توصیفی- تحلیلی با اتکا به منابع کتابخانه ای و اسناد، ضمن بیان عوامل موجده حادثه آهودشت، نتایج انتظامی-امنیتی جنگ و عملیات آهو دشت بررسی شود. سوال پژوهش این است که عامل جنگ و عملیات آهودشت چه بوده و آن جنگ چه نتایج امنیتی-انتظامی به بار آورده است؟ یافته ها نشان می دهد از مهم ترین نتایج امنیتی و انتظامی این جنگ، آشکار شدن توان و شایستگی نیروی نظامی و انتظامی ایران در حل اغتشاشات عشایری-بومی برای نیروهای انگلیسی حاضر در خوزستان و عشایر متمرد منطقه بود. افزوده شدن به همکاری دولت و عشایر در برپائی انتظام منطقه را نیز، از دستاوردهای غیرمستقیم این جنگ می توان به شمار آورد.
    کلیدواژگان: ژاندارمری، آهودشت، خوزستان، میان آب، ایل سگوند
  • مرتضی اکبری، مسلم سلیمانیان، سیاوش یاری صفحات 51-82
    کرمانشاهان به عنوان یکی از ایالات بزرگ و مهم ایران در دوره ی قاجاریه با عثمانی دارای مرز مشترک بوده و سومار یکی از توابع کرمانشاهان در این دوره ها بوده که به دلیل مرز قرارگرفتن نام آن در اسناد قاجاریه و عثمانی پدیدار شده و مورد مناقشه ایران و عثمانی بوده است، پژوهش حاضر در پی پاسخ به این پرسش است که چه مسائل و عواملی موجب روابط و مناقشه ی ایران و عثمانی در سومار گردیده است؟ نتایج پژوهش بیان گر آن است که عبور رودخانه ی گنگیر از سومار و وارد شدن آن به خاک مندلی از توابع عثمانی، حاصلخیزی منطقه و وجود نخلستان ها و مزارع کشاورزی مردمان سومار و مندلی و نیاز آن ها به آب رودخانه ی گنگیر، نزدیکی سومار به بغداد، وجود اقوام کردزبان در مندلی که بیشتر از مردم سومار و ایلات پشت کوه (ایلام امروزی) و کلهر ساکن کرمانشاهان بوده اند و اختلاف بین والیان پشت کوه و کرمانشاهان بر سر اداره ی سومار و دخالت انگلیسی ها در این منطقه از مهم ترین عوامل تعیین کننده در روابط ایران و عثمانی در سومار بوده است. تحقیق حاضر، پژوهشی در حیطه ی جغرافیای تاریخی و بر اساس روش تحقیق تاریخی و به صورت توصیفی و تحلیلی، به عمل آمده است. در این روش مبنای کار بر استخراج داده ها از منابع اصلی و در مواردی برحسب ضرورت تحقیقات تاریخی صورت می پذیرد که پس از گردآوری و پردازش داده ها، در چارچوب رویکرد تحلیلی روند تحولات مورد تحلیل و بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: ایران، عثمانی، قاجاریه، رودخانه گنگیر، نوار مرزی، سومار
  • سیدمحمود سادات بیدگلی صفحات 83-108
    طغیان نایبیان بر تمامی ابعاد زندگی اجتماعی اهالی کاشان و ازجمله آموزش وپرورش آن تاثیر گذاشت. تاثیرگذاری عملکرد این گروه طاغی بر روند آموزش وپرورش کاشان دوگانه است: ازیک طرف این گروه جهت تامین نیروی انسانی وفادار به خود برای اداره امور منطقه خود، مدرسه سرداریه را به وجود آوردند و از طرف دیگر ناامنی ناشی از عملکرد آنان باعث تعطیلی برخی مدارس مانند مدرسه علمیه و گنجانده شدن آموزش نظامی برای مقابله با این گروه در دروس مدرسه مظفریه گردید. هدف این مقاله بررسی تاثیر این طغیان نایب حسین کاشی و پسرش ماشاءالله خان بر روند آموزش وپرورش کاشان است. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی و با کمک منابع اصلی و اسناد و مدارک آرشیوی به دنبال پاسخگویی به این سوال است که طغیان نایبیان چه تاثیری بر روند آموزش وپرورش کاشان داشت؟ یافته های این پژوهش نشان می دهد که این طغیان تاثیر غیرمستقیمی بر جریان آموزش وپرورش کاشان داشته که آن را می توان در ایجاد فضای ناامنی دانست که در این فضا امکان تحصیل کاهش می یافت و از کیفیت آن کاسته می شد.
    کلیدواژگان: طغیان، نایب حسین کاشی، ماشاءالله خان کاشی، مدارس، مدرسه سرداریه، ناامنی
  • هاشم ملکشاهی، سیده مرضیه حسنی صفحات 109-134
    ایران عصر قاجاری در ابتدای قرن 19 م./ 13 ق. در حالی مورد تجاوز روس ها واقع شد که بی خبر و عقب مانده از تحولات دنیا، با مشکلات عدیده ای در داخل کشور مواجه بود. ساختار و سازمان نیروهای نظامی ایران در این زمان کاملا سنتی و بازمانده ی ارتش دوران نادری بود. شکست ایران در جنگ با روسیه نخستین عاملی بود که عباس میرزا و وزیرش قائم مقام را به واقعیت انحطاط ایران، واقف ساخت و سبب شد تا عباس میرزا برای نجات و خارج شدن ایران از انحطاط و هدایت آن به سوی ترقی و توسعه به سبک کشورهای اروپایی دست به اصلاحات زند. محور این اصلاحات، نوسازی قشون و ایده ی ایجاد سپاه منظم به سبک غربی بود که با مشاوره و آموزش مستشاران اروپایی صورت پذیرفت. این نوشتار با تکیه بر منابع کتابخانه ای بر آن است که در وهله اول ضمن بررسی سازمان و ساختار نظامی ایران در دوره فتحعلی شاه، به این سوال اساسی پاسخ دهد که اصلاحات نظامی عباس میرزا در چه شرایطی و بر چه بستری انجام شد و در ادامه پیامدها و نتیجه این اصلاحات نظامی را مورد پرسش و واکاوی قرار دهد. یافته های پژوهش بر آن است، ساختار نظامی، شرایط داخلی و خارجی ایران عصر قاجار و لزوم تشکیل ارتش مدرن برای مقابله با تجاوزات دول بیگانه، دلیل رویکرد نوگرایانه عباس میرزا به تحول ساختار نظامی ایران بوده است. مقاله با تحلیل دلایل ناکامی عباس میرزا، موانع اساسی شکست اصلاحات را توضیح می دهد.
    کلیدواژگان: فتحعلی شاه، عباس میرزا، جنگ های ایران و روسیه، اصلاحات نظامی، مستشاران نظامی
  • اعظم اسماعیل زاده، سعیدصادقی، محمدحسن مرادی صفحات 135-152
    پس از اعلان مشروطیت در اغلب مناطق ایران ازجمله گیلان، انجمن های فراوانی تشکیل شد. انجمن های عصر مشروطه به دو دسته؛ انجمن های رسمی و انجمن های غیررسمی تقسیم می شدند. انجمن های رسمی گیلان کارکردهای مختلفی داشتند. یکی از نقش های مهم و حساس آن ها، تامین امنیت گیلان در شرایط اغتشاش و تزلزل امنیت بود. نقش های پررنگ انجمن های رسمی در تامین امنیت منطقه گیلان علی رغم اهمیتشان موردبررسی و تحقیق قرار نگرفته است. تبیین و بررسی این نقش ها مهم ترین مسئله تحقیق حاضر می باشد. هدف تحقیق که با روش توصیفی –تحلیلی و بر اساس داده های تاریخی موجود و با بهره گیری از روش گردآوری داده های کتابخانه ای صورت گرفته است، شناخت ابعاد مختلف مسئله تحقیق می باشد. یافته های تحقیق نشان داد که انجمن های رسمی گیلان باوجود برخی کاستی هایی که داشتند، نقش های بسیار مهمی را در تامین امنیت منطقه گیلان ایفا نمودند.
    کلیدواژگان: امنیت، انجمن های رسمی، گیلان، مشروطه
|
  • Hasan Zandieh, Hossein Ahmadi Rahbarian Pages 1-28
    Democratic regimes respect political freedoms and rights. However, in time of crisis, such regimes face many problems. The government of Dr. Mosaadiq was of the nationalist-democratic government which experienced such difficulties. In fact, due to the economic problems rooted in oil sanctions, Iran witnessed many strike actions and street protests from the very beginning of Mosaddiq government. As a powerful opposition, Tudeh Party of Iran played an important role in these events. Killing and stifling of opposition groups by Shahrbani (law enforcement force) weakened Mosaddiq government both in domestic and international levels. The chiefs of Shahrbani were changed ten times in Mosaddiq era which in return indicates, on the one hand, the massiveness and seriousness of strikes and demonstrations and, on the other hand, the unsuccessfulness of Shahrbani to control the situation. A reason of this unsuccessfulness was the discordance of the Shahrbani chiefs with government that had not a definitive policy dealing with the law breakers and opposition groups. Relying on the documents and press contents and reviewing the opposition strikes and demonstrations, the article tries to analyze the role of Shahrbani in events control.
    Keywords: Mosaddiq Government, Shahrbani, Martial law, Strike Action, Demonstration
  • Mohammadreza Alam, Mohammadali Rezaeipour Pages 29-50
    The Anglo-Soviet invasion of Iran in 17 September 1941 caused disorder and chaos in the country. After the defeat of Iranian military forces many came to this notion that state sovereignty has been disintegrated and, consequently, some decentralized insurrection appeared here and there resulted in more chaos and insecurity in return. Of such rebellions are some uprisings in the tribes of Ahvaz and Shush that led to Ahoudasht War. Chaotic situation of Khuzestan occupied by Anglo- American forces played a vital role in the occurrence of this battle. Using descriptive-analytical method, the article explains the reasons of the war and its security and Policing upshots. The results show the efficiency and effectiveness of Iranian military and law enforcement forces facing to local-tribal rebellions as well as the cooperation between government and the tribes in order to restore order in the regions are of two important consequences.
    Keywords: Ahoudashtm Khuzestan, Mian Ab, Sagvand Tribe
  • Morteza Akbari, Moslem Soleimanian, Siavash Yar Pages 51-82
    Kermanshahan, as a great and vast province (Eyälat) of iIran in Qajar period, had a long borderline with Ottoman Empire. Sumar was a controversial region between two states which its name was mentioned in official documents of two countries. The main question of the research is what have been the causes of this relations and also political controversies between Iran and Ottoman dynasty? The results demonstrate that the crossing of Gangir river in Sumar and its entrance to Mandali in Ottoman territory, the fertility of the region, its palm trees and farms of and r need to the river, the nearness of Sumar to Baghdad, the existence of the Kurds in Mandali who were most from Sumar and Poshtkouh tribes (Ilam) as well as Kalhor of Kermanshahan, the disagreement between governers (Vali) of Poshtkouh and kermanshahan on the governing of Sumar and, finally, the British interferences were the most influential factors on Iran-Ottoman relationship. Considering geographical history of the region and pursuing descriptive-analytical method, the study attempts to gather respective information from the first hand resources in order to test the before-noted hypothesis.
    Keywords: Iran, Ottoman state, Gangir river, Borderline, Sumar
  • Mahmoud Sadat Pages 83-108
    The Courier Office was one of the important offices in the administrative organization of Muslim governments in the Persian Middle Ages. Among other things, it functioned as a center for obtaining and supplying information related to the national security. This office found an eminent status in its governmental relations in a way that it was regarded as "the eye and the ear of government" throughout the State territory since its activities had been expanded to cover various spheres. The management of extended governmental territories made it necessary to obtain information on different incidents occurring in provinces and passing it on to the central government, to monitor the performance of officials in their governmental positions, to provide post services, and to embark on espionage activities. The above-mentioned activities were some of the duties of the Courier Office during the Middle Age of Iranian history. The present study tries to expound on the concept of Courier and its derivatives in a historical-analytical manner, focusing on security-related functions of the Courier Office in the central governments of Iran. Findings of the present study show that the extended activities of the Courier Office were highly important in a way that the continuation, or else the extinction of governments were directly dependent on the proper functioning of this institution.
    Keywords: Revolt, Nyeb Hasan Kashi, Mashallah Khan Kashi, Schools, Sardaryeh School, Insecurity
  • Hashem Malekshahi, Seyyedeh Marziyeh Hasani Pages 109-134
    Iran in Qajar period at the beginning of 19th century was an underdeveloped wretched country, inflicted with many problems such as Russo-Persian Wars. The structure of Iranian military forces was totally old that had been remained of Nader Shah era. Iranian defeat in Russo-Persian wars was the first and foremost factor that directed Abbas Mirza and Mirza Abolghasem Ghaem Magham Farahani to the decadence and wretchedness of Iran and led them to undertake western-style reforms in order to modernize the army. The base of these reforms was the modernization of troops and founding a unified, well-ordered army by the help of European military advisors. The paper aims to, first, answers what led Abbas Mirza to reform in armed forces and, then, study the consequences and results of that reform. Findings show military structure, domestic and international situation and the necessity of founding a modern army in order to fight against the foreign invasions were of Abbas Mirza motivations in pursuing a modernistic approach. Analyzing his failures, it also presents the main hindrances Abbas Mirza faced to.
    Keywords: Fathali Shah, Abbas Mirza, Russo-Persian Wars, Military Reform, Military Advisors
  • Azam Esmaeilzadeh, Saeid Sadeghi, Mohammadhasan Moradi Pages 135-152
    After the success of Constitution Movement (Mashrouteh) many societies and associations came into existence throughout Iran including Gulian province. These societies were divided into two major types: the official and non-official. The former ones had different functions. One of their most crucial roles was to keep order and security in the time of disorder and chaos. This paper aims to study the very functions of such societies. Using descriptive- analytical method, the paper argues that they, despite of some shortages, had important role in security building.
    Keywords: Security, Official Societies, Gulian, Constitution Period