فهرست مطالب

مطالعات تاریخ انتظامی - پیاپی 14 (پاییز 1396)

نشریه مطالعات تاریخ انتظامی
پیاپی 14 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن رحمتی*، محمد دالوند صفحات 1-20

    لرستان به عنوان منطقه کوهستانی صعب العبور با بافت اجتماعی عشایری، مقارن با برآمدن رضاشاه همچون دیگر مناطق کشور ناامن بود. رضاشاه در راستای تحقق سیاست ها و برنامه های خود به ایجاد امنیت در این منطقه از طریق نیروی نظامی پرداخت. ازآنجا که اجرا و توفیق عملیات نظامی در گرو استفاده از ابزارهای مختلف به ویژه استحکامات نظامی بود، ساخت برج به عنوان یک سازه نظامی مورد توجه قرار گرفت. این مقاله درصدد است تا با شیوه توصیفی- تحلیلی، ضمن تبیین استفاده نیروهای نظامی از برج و برج سازی در لرستان، اهداف رضاشاه از این اقدام را مورد بررسی قرار دهد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که رضاشاه در راستای تحقق اهداف خود در حفاظت از راه ها و راه سازان، اخذ عوارض راه ها، ابلاغ فرامین و گزارش های منطقه و حفظ دستاوردهای خود به ساخت برج در لرستان روی آورد. بر این اساس، از آغاز پیشروی ارتش در لرستان تا استقرار کامل امنیت در منطقه (از سال 1300 تا 1312) در طی سه مرحله، برج های زیادی در لرستان به ویژه در ارتفاعات واقع درحاشیه راه ارتباطی تهران- خوزستان و مسیرهای تردد عشایر احداث گردید.

    کلیدواژگان: لرستان، رضاشاه، ارتش، برج، امنیت
  • رضا عبادی جامخانه، قباد منصوربخت *، رضا شعبانی صفحات 21-46

    آشفتگی ها و بحران های اجتماعی، خاستگاه بسیاری از ناامنی ها ، شرارت های اخلاقی و اجتماعی در جامعه است و در این راستا هدف محققان در نگارش مقاله، تحلیل و بررسی سوالات اصلی پژوهش بوده که عبارتند از: 1-کدام مولفه های داخلی موجب رشد ناامنی و بحران های اجتماعی در عصر ناصری شده اند؟ 2-آیا بیندخالت های روس و انگلیس و گسترش ناامنی و بحران های اجتماعی در ایران عصر ناصری رابطه وجود دارد؟ روش پژوهش، روش توصیفی-تحلیلی، با تاکید بر اسناد و منابع عصر ناصری می باشد. یافته های پژوهش نشان می‏دهد ایران عصر ناصری، با ناامنی ها، بحران ها، مسائل و آشفتگی های متعدد داخلی و خارجی روبه رو بوده و شامل عوامل داخلی ناامنی اجتماعی از قبیل شیوع بیماری و با، شکست سیاسی، رذایل اخلاقی، فقر و رنج، بیکاری و ورشکستگی اقتصادی و غیره. و عوامل خارجی ناامنی اجتماعی مانند دخالت روس و انگلیس در امور اقتصادی و سیاسی ایران، اعطای امتیازات گوناگون به بیگانگان و کار شکنی در روند نوسازی و تولید داخلی در ایران، مولفه های اصلی بحران های اجتماعی در عصر قاجار دوره ناصری بوده اند.

    کلیدواژگان: عصرناصری، بحران هایاجتماعی، ناامنی، اسناد
  • محمد احمدآبادی*، محمد رجبی صفحات 47-68

    مقاله حاضر درصدد است تا به بررسی و مطالعه سیر تحول نظمیه در عصر پهلوی اول از زمان کودتای اسفندماه 1299 ه.ش تا جنگ جهانی دوم بپردازد. بدین منظور، ضمن بهره گیری از روش تاریخی به دنبال پاسخ گویی به این پرسش اساسی است که نظمیه در عصر پهلوی اول چه تحولاتی یافته است؟ یافته های پژوهش حکایت از آن دارد که پس از کودتای سوم اسفندماه 1299 ه.ش، رضاخان تلاش نمود برای تحکیم قدرت خویش، تمام مراکز قدرت را یکپارچه نماید. بدین منظور، رضاخان با اخراج افسران سوئدی، محمد درگاهی را که در وفاداری به وی هیچ حدوحصری نمی شناخت، به ریاست نظمیه منصوب نمود. وی نیز زمینه را برای صعود نهایی رضاخان به سلطنت فراهم ساخت. پس از ایجاد سلسله پهلوی، رضاشاه با توجه به ماهیت نظامی-پلیسی حکومت خود، به تقویت نظمیه پرداخت. در این دوره، تحولات گوناگونی در رابطه با نظمیه رخ داد که تغییرات در ساختار و سازمان آن، تاسیس دانشکده افسری و آموزش نوین کارکنان، جذب امکانات مالی و افزایش تعداد کارکنان، تصویب قوانین جدید و غیره ازجمله آنها به شمار می رود. از این رهگذر است که یک سازمان نظمیه مملکتی که دارای تشکیلات و اصول نوین بود، برای نخستین بار در تاریخ ایران به وجود آمد.

    کلیدواژگان: نظمیه، رضاشاه، محمد درگاهی، محمدحسین آیرم، رکن الدین مختاری
  • مصطفی جوان * صفحات 69-94

    پس از پیروزی انقلاب اسلامی، مناطق کردنشین شمال غرب ایران صحنه یکی از بحران هایی بود که نیروهای دولت نوپای جمهوری اسلامی ایران و گروه های سیاسی کرد مخالف، دو مولفه اصلی این صحنه به شمار می آمدند. در یک سو نظام با استفاده از نیروهای خود جهت برقراری امنیت در کشور می کوشید و از سوی دیگر گروه های شورشی با عملیات نظامی در مقابل نیروهای دولتی برای کسب اهداف خود مبارزه می کردند. برآیند این دو مولفه بروز بحران و درگیری های نظامی و ایجاد ناامنی های متوالی در طول سال های اولیه پس از پیروزی انقلاب بوده است. در این پژوهش نگارنده سعی کرده است با شیوه توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، به بررسی علل و نتایج اختلاف دولت موقت مهندس مهدی بازرگان و سرتیپ محمدولی قرنی رئیس ستاد مشترک ارتش در برخورد با وقایع کردستان بپردازد. نتایجی که از این پژوهش حاصل شد نشان می دهد که اختلاف دیدگاه در شیوه برخورد با ضدانقلاب در کردستان، دولت موقت متمایل به شیوه ای سازشکارانه و مسالمت آمیز بود و سرتیپ قرنی ضمن اتخاذ سیاست مذکور، طرفدار مقابله با عناصر ضدانقلاب و تجزیه طلب بود. سرانجام این اختلاف منجر به برکناری سرتیپ قرنی شد و بحران کردستان را به سال های جنگ تحمیلی کشاند.

    کلیدواژگان: بحران کردستان، محمدولی قرنی، ارتش، دولت موقت، مهدی بازرگان
  • محسن بیگدلی * صفحات 95-112

    انسجام اجتماعی وضعیتی است که چگونگی تعامل، تعهد و احساس مسئولیت و به هم پیوستگییک جامعه را نشان می دهد و یکی از دلایل عملکرد متفاوت جوامع در ایجاد نهادهای کارآمد و دستیابی به پیشرفت و توسعه را توضیح می دهد. از سوی دیگر پیامد انسجام، نظم و امنیت اجتماعی است. دین از دیرباز و به ویژه از عصر پیشامدرن، مهم ترین عامل هم بستگی و انسجام اجتماعی بوده است. در جهان اسلام دین و نهادهای دینی کانون هویت بخشی، امنیت، انسجام و نظم اجتماعی بوده و نوع سیاست مذهبی در تقویتیا تضعیف نظم و انسجام اجتماعی بسیار موثر بوده است. شاه سلطان حسین در دوران پرآشوب سال های آخر عهد صفوی با سیاست مذهبی خود اقداماتی انجام داد که در نظم و امنیت و انسجام اجتماعی تاثیراتی فراوان برجای گذاشت. این مقاله به روش تحلیل تاریخی بر آن است که مهم ترین اقدامات شاه سلطان حسین در زمینه سیاست مذهبی را در زمینه ایجاد نظم و انسجام اجتماعی مورد بررسی قرار دهد. یافته های پژوهش نشان می دهد که این سیاست مذهبی با نادیده گرفتن اصل تساهل مذهبی، سخت گیری بر اقوام و اقلیت های دینی و درگیری های مذهبی زمینه تضعیف انسجام اجتماعی و نظم و امنیت اجتماعی را فراهم کرد.

    کلیدواژگان: شاه سلطان حسین، انسجام اجتماعی، نظم اجتماعی، سیاست مذهبی
  • حمیده دانشجو*، جواد عباسی، بشری دلریش صفحات 113-132

    در عصر حکومت ایلخانان مغول در ایران، زنان خاندان حاکم فرصت حضور بیشتر و پررنگتری را در صحنه های سیاسی و اجتماعی پیدا کردند. در چنین شرایطی که ریشه در سنت های قومی این حاکمان داشت، مادران و همسران ایلخانان از نقش قابل توجهی در امور مختلف حکومتی اعم از تعیین جانشین، عزل و نصب های سیاسی- دیوانی برخوردار شدند. در این میانیکی از عرصه های کمتر شناخته شده نقش آفرینی زنان درباری، میزان حضور و تاثیرگذاری آنان در امور مرتبط با سپاه یا به بیان امروزی مسائل نظامی امنیتی است. با توجه به بنیاد و کارکرد نظامی حکومت ایلخانی و اهمیت سپاه در این دوره و تداوم برخوردهای نظامی در طول حیات آنها جای این پرسش هست که جایگاه و چگونگی حضور زنان خاندان حاکم در عرصهنظامی و مسائل مرتبط با آن همچونجنگ هاچگونهبودهاست؟بههمین جهت پرسش درباره چگونه و حدود این حضور و تاثیرگذاری، محور اصلی مقاله حاضر قرار گرفته است تا با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی ابعاد موضوع مورد کنکاش قرار گیرد. این بررسی نشان می دهد نقش آفرینی زنان خاندان حاکم دوره ایلخانی در عرصه های نظامی امنیتی ابعاد و پیامدهای گوناگونی داشته است که از همراهی روحیه بخش با ایلخان مغول در لشکرکشی ها و مشارکت در تصمیمگیری های نظامی تا برافروختن جنگ یا جلوگیری از بروز آن و برقراری صلح را در بر می گرفت.

    کلیدواژگان: ایلخان، خاتون، سپاه، نقش نظامی، جنگ
|
  • Mohsen rahmati *, Mohammad dalvand Pages 1-20

    Lorestan as a combrous mountainous region with a nomadic social context, coincided with the rise of Reza Shah, was insecure, like other parts of Iran. In pursuit of his policies and agenda, Reza Shah sought to establish security in the region through military force. Since the implementation and success of military operations depended on the use of various tools, especially military fortifications, tower-building was considered as a military structure. This paper seeks to investigate the objectives of Reza Shah with the descriptive-analytical method, along with the explanation of the use of military forces from the tower and tower-building in Lorestan. The findings of this research show that, Reza Shah, in pursuit of his goals: protecting roads and road builders, taking toll road, announcing the orders and reports of the region, and maintaining his achievements in building the tower in Lorestan. Accordingly, from the beginning of the advance of the army in Lorestan to the complete deployment of security in the region (from 1300 to 1312), during three stages, many towers were erected in Lorestan, especially in the elevations of the Tehran-Khuzestan communication road and the nomadic routes

    Keywords: Lorestan, Reza Shah, army, Tower, Security
  • Reza ebadijamkhane, Ghobad mansoorbakht *, Reza shabani Pages 21-46

    Conflicts and social crises are the origin of many insecurities, moral and social wickedness in society. In this regard, the researchers aimed at writing the article, analyzing and reviewing the main questions of the research were: 1.What internal factors have led to the growth of insecurity and social crises in the Naseri era?; 2. Is there a relation between the interference of Russia and the United Kingdom and the spread of insecurity and social crises in Iran during the Naseri era? The research method is a descriptive-analytical method, with emphasis on the documents and resources of the Naseri era. The findings of this study show that Iran's age of Nasseri has been confronted with insecurity, crises, difficulties and internal and external turmoils, including: a) internal elements of social insecurity, such as prevalence of cholera, Political failure, moral vices, poverty and suffering, unemployment and economic bankruptcy, the growth of various social diseases, the diminished social-moral capital, the lack of bread, scientific poverty, the plundering of rural resources by local rulers. B) External elements of social insecurity, such as: Russia's and Britain's interference in Iran's economic and political affairs, granting various privileges to foreigners and intrigue them in the process of modernization and domestic production in Iran, are the main components of social crises in the Qajar period of the Naseri era.

    Keywords: Naseri age, social crisis, insecurity, Documents
  • Mohammad ahmadabadi *, Mohammad rajabi Pages 47-68

    The present article seeks to study and review the Evolution of Nazmiyeh in the first Pahlavi era, since the 3 Esfand coup d'état (1921) to World War II. To this end, while using the historical method, following the answer to this fundamental question, What happened to the Nazmiyeh (law enforcement force) in the first Pahlavi era? The research findings show that after the 3 Esfand coup d'état, Reza Shah tried to integrate all centers of power in order to consolidate his power. To this end, Reza Shah dismissed Swedish officers, and Mohammad Dargahi –that strongly loyal to him- appointed to head of Nazmiyeh. He also provided the ground for Reza Shah to reach the throne. Following the creation of the Pahlavi dynasty, Reza Shah, in view of the militarized nature of his government, strengthened the Nazmiyeh. During this period, various changes occurred in the organization of the order, changes in its structure and organization, the establishment of a cadre and modern staff training, attracting financial resources and increasing the number of employees, adopting new laws, etc., among them. Hence, a law enforcement force institution with new organization and principles was created for the first time in Iranian history

    Keywords: Nazmiyeh, Reza Shah, Mohammad Dargahi, Mohammad-HosaynAyrom
  • Mustafa javan* Pages 69-94

    After the victory of the Islamic Revolution, the Kurdish regions of northwestern Iran were the scene of one of the crises that the newly formed government and the opposition Kurdish political groups, were considered to be two of the main components of the scene. On the one hand, the regime used its forces to establish security in its country, and on the other hand, rebel groups fought militarily against government forces to achieve their goals. The outcome of these two components was the emergence of a crisis and military conflicts and the creation of successive insecurities during the early years after the victory of the revolution. In this research, the author has tried to investigate the causes and consequences of the difference between the Interim Government of Mehdi Bazargan and Mohammad-ValiGharani, the first Chief-of-Staff of the Iranian Army after the Iranian Revolution, in dealing with the events of Kurdistan through a descriptive-analytical method using library resources. The results of this research show that there was a divergent view among the Bazargan and the Gharani in the way of dealing with the counter-revolution in Kurdistan, in such a way that the interim government wanted a compassionate and peaceful way, but SepahbodQarani, while adopting the aforementioned policy, Was a supporter of countering counter-revolutionary and separatist elements. Eventually, this controversy led to the dismissal of SepahbodGharani, which brought the Kurdistan crisis to years of war.

    Keywords: Kurdistan Crisis, Mohammad-ValiGharani, army, Interim Government, Mahdi Bazargan
  • Mohsen bigdeli* Pages 95-112

    Social cohesion is a situation that illustrates how engagement, commitment, and sense of responsibility and the cohesion of a community, and one of the reasons for the different functioning of societies in creating effective institutions and achieving progress and development. On the other hand, it is the result of coherence, order and social security. Religion has long been the most important factor of solidarity and social cohesion, especially since the pre-modern era. In the Islamic world, religions and religious institutions were the focal point for identity, cohesion and social order, and the type of religious policy has been effective in strengthening or weakening social order and social cohesion. During the tumultuous period of the last years of the Safavid period, Shah Sultan Hussein made a number of measures with his religious policy, which left many influences on order and security and social cohesion. This article, using historical analysis, examines the most important actions of Shah Sultan Hussein in the field of religious politics in terms of creating order and social cohesion. Research findings show that this religious policy, by ignoring the principle of religious tolerance, stigmatization of ethnic and religious minorities, and religious conflicts, provided a cause for weakening of social cohesion and order and social security.

    Keywords: :Shah SultanahvHussain, social cohesion, Social Order, religious policy
  • Hami dehdaneshjoo*, Javavd abasi, Boshra delrish Pages 113-132

    In the era of the rule of the Mongol Ilkhans in Iran, the women of the ruling family found a greater and more active presence on the political and social scenes. In such a situation, which was rooted in the tribal traditions of this ruler, the mothers and spouses of the Ilkhans enjoyed a significant role in various government affairs, including the appointment of successors, and policy-Divani dismissals and appointment. Meanwhile, one of the less well-known areas is the role played by women in court, their presence and influence in affairs related to the troops, or in modern sound: military security issues. Given the foundation and military function of the Ilkhani government and the importance of the troops in this period and the continuation of military conflicts during their life, the question is: What the position and the presence of women in the ruling dynasty, in the military and related issues, such as wars? Therefore, the question about how and about the extent of this presence and influence is the main focus of this paper, so that the dimensions of the subject can be examined using the descriptive-analytical method. The present study shows that the role of the women in the ruling Khalq tribal period in the military security field has had different dimensions and outcomes that include the inspiring accompaniment with the Mongol Ilkhans in the wars and participation in military decisions to foment or prevent the war, and It brought peace.

    Keywords: Ilkhan, Khatun, Troops, Military Role, War