فهرست مطالب

مطالعات تاریخ انتظامی - پیاپی 16 (بهار 1397)

نشریه مطالعات تاریخ انتظامی
پیاپی 16 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مطلب مطلبی، محمدجواد مرادی نیا * صفحات 1-18

    از دوره صفویه کرمانشاهان یکی از نواحی سرحدی ایران شمرده می شد و ازآنجاکه در مرز با عثمانی قرار داشت، به لحاظ امنیتی و اقتصادی برای دولت مرکزی از اهمیت زیادی برخوردار بود. ارکان دولت مرکزی تلاش داشتند اقداماتی را انجام دهند که همواره انتظام کرمانشاهان حفظ شود. بازیگران و نقش آفرینان اصلی این ولایت، با فراز و فرودهایی تا قبل از شکل گیری دولت مدرن، ایلات و عشایر بودند. نیروی نظامی این ولایت نیز منحصرا وابسته به ایلات بود و کارآمدی این نیرو تلاش مضاعفی را می طلبید. یکی از عوامل اصلی کارآمدی و انتظام قشون و نیروی نظامی در ادوار تاریخی، پرداخت به موقع و منظم مواجب آن ها بود. ازآنجاکه بخش زیادی از سپاهیان ایران از ایلات و عشایر بودند، در شرایط ثبات، تاخیر در پرداخت مواجب چندان چالشی برای حکومت مرکزی و ایالتی ایجاد نمی کرد، زیرا روسای فوج های نظامی همان روسای ایلات و طوایف بودند و ساختار اجتماعی ایلات اجازه اعتراض را به آن ها نمی داد، اما در دوره های بی ثباتی و شرایط ناپایدار سیاسی این موضوع به کلی صورت دیگری می یافت و تنها پرداخت منظم و به موقع مواجب، نیروهای نظامی را در دایره اطاعت نگه می داشت؛ بنابراین، مسئله این پژوهش چالش های پرداخت مواجب قشون کرمانشاهان و پیامدهای برآمده از آن است. روش پژوهش، تاریخی - تحلیلی است و جمع آوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و اسنادی بوده و درنهایت بر پایه یافته های حاصل از منابع و اسناد ، استنتاج و تبیین شده است. نتایج حاصل از پژوهش، بیانگر آن استکه اصول و قواعد منظم و یکسانی در پرداخت مواجب قشون وجود نداشت و نیز تفاوت معناداری بین مواجب افراد قشون و فرماندهان دیده می شد. باوجوداین ازآنجاکه فرماندهان همان حاکمان ایل بودند تعلیق و تاخیر و نپرداختن کامل مواجب در دوران ثبات اجازه اعتراض به افراد قشون نمی داد، اما این امر در شرایط ناپایدار سیاسی به شکل های مختلفی خود را نشان می داد.

    کلیدواژگان: کرمانشاهان، قشون، مواجب، ایلات، امنیت
  • سینا فروزش، رضا عبادی جامخانه* صفحات 19-48

    باغ ایرانی از قدیمی ترین و مهم ترین باغ های جهان به شمار می رود. اصولا ایرانیان با تصوری که به واسطه دیدگاه های دینی شان از بهشت داشتند به خلق بهشت زمینی (باغ) در مناطق مختلف مبادرت نمودند که یکی از این مصادیق، بهشهر در ایالت تبرستان است. بهشهر، واقع در شرقی ترین منطقه استان مازندران، از سمت جنوب به کوه های البرز و بخش هزارجریب- که آن هم جزئی از بهشهر هست- محدود می شود. آب وهوای معتدل و مرطوب خزری بهشهر موجب توجه شاهان صفوی به باغ سازی در آن شد. مسئله تحقیق حاضر این است که مولفه های امنیتی باغهای تاریخی بهشهر در دوره صفویه تابع کدام متغیرها بوده اند؟ روش تحقیق در این مقاله، روش تاریخی (استقرائی) و شیوه نگارش و تدوین آن به صورت توصیفی – تحلیلی میباشد. استخراج اطلاعات و داده ها نیز به صورت کتابخانه ای صورت گرفته است. یافته های تحقیق نشان می دهد عوامل اثرگذاری چون جریان رودخانه ها و جوی های سطح شهر، خاک حاصلخیز، دمای مناسب، وجود انواع چشمه ها و قناتها و نیز موقعیت راهبردی و دفاعی محدوده موردنظر موجب شد تا مهم ترین باغ های شش گانه بهشهر که عبارت بودند از: باغ های چهلستون، چشمه عمارت، خلوت، شمال، صاحب الزمان و تپه، در عصر صفوی و با دستور شاه عباس (1021 ه. ق) و جانشینانش احداث شوند. مجموعه باغ های مذکور با دیوارهای بلندی از یکدیگر جدا میشدند و هر یک برای ورود، دارای دروازه های مجزا بودند که امروزه اثری از آن ها باقی نیست.

    کلیدواژگان: امنیت، باغ های تاریخی، بهشهر، مازندران، صفوی
  • بررسی نسخه خطی قانون نظامیه
    مسعود دادبخش * صفحات 49-68

    نسخه خطی قانون نظامیه در سال 1270 قمری، به قلم حسنعلی افشار به رشته تحریر در آمده است. نویسنده کتاب تلاش دارد تا با استفاده از روش ها و فنون رایج در مدارس نظامی اروپایی، قاعده و قانونی برای مدارس نظامی ایران تدوین نماید. از همین رو در بخشهایی از کتاب به بررسی آداب و شرایط مدرسه در باب اسکان، پوشاک و خوراک محصلین و طریقه ریاست و نظارت بر مدرسه می پردازد. هم چنین در فصولی دیگر از کتاب، تعداد نفرات پیاده نظام، سواره نظام و افواج توپ خانه، طریقه پرداخت مواجب و مبلغ حقوق سربازان و صاحب منصبان نظام و طریقه آرایش جنگی و اردوهای نظامی و حتی چگونگی انتخاب و انتصاب صاحب منصبان برای پست های کلیدی مانند حکمرانی بر ایالات مرزی را بیان می دارد. مسئله ای که در اینجا مطرح می شود این است که دلیل تدوین این کتاب چه بوده؟ و میزان اثرگذاری آن در انتظام ساختار مدرسه نظامی در ایران تا چه حد میباشد؟ آنطور که از بررسی های صورت گرفته میتوان فهمید هدف اصلی از تدوین این کتاب انتظام امور مربوط به مدارس نظامی و کاهش آشفتگی و بی نظمی این مدارس بود و این کتاب اگرچه به صورت تام و کامل نتوانست مشکلات مدارس نظامی در ایران را حل کند، لیکن شناخت بسیار جامعی از ساختار نوین آموزشی در مدارس معتبر نظامی جهان را برای متولیان امر به وجود آورد.

    کلیدواژگان: قانون نظاميه، حسنعلي افشار، مدرسه نظامي، ناصرالدين شاه
  • سپیده سعادت فر، جعفر رجبلو، محمدحسین اسلامی* صفحات 69-96

    دولت هایی که قدرت خود را از مردم کسب می کنند، نسبت به خواست های مردم اهمیت بیشتری قایل هستند و اتکای آنها به رای و نیروهای اجتماعی است. ازاین رو، دولت هایی که همه قدرت اجتماعی و سیاسی شان ناشی از تولید ثروت، کار، توسعه صنعت و زراعت و داشتن نیروی کار متخصص است، قطعا برای مسائل اجتماعی، رفاه و تامین و بهداشت اجتماعی اهمیت بسزایی قایل می شوند و دولت هایی که خود را وامدار توده های اجتماعی مولد کار و ثروت می دانند، قطعا دولت هایی پاسخگوتر خواهند بود. این مقاله به روش کتابخانه ای و با مطالعه کتب تاریخی، مقالات، پایان نامه ها و بررسی اسناد و سوابق موجود، ضمن مقوله بندی ، یکپارچه سازی و ارزشیابی متون منتشرشده پیشین ، سیر پیشرفت پژوهش های جاری را با هدف بررسی قشربندی اجتماعی در دوره پهلوی ها، به تحلیل کلان و ارزیابی وضعیت قشربندی در این دوره میپردازد. این پژوهش ضمن بررسی طبقات در این دوره، به معرفی طبقه متوسط جدید پرداخته و سپس با بیان روند نوسازی در این دوره، بهویژه در دوره محمدرضاشاه، به تحلیل این روند و نقش طبقه متوسط جدید پرداخته و نشان می دهد چگونه شکل گیری طبقه متوسط و روشنفکر با آگاهی از شرایط موجود و تحلیل آن دست به تغییر وضعیت موجود مبادرت کرده و در راستای احقاق خواستهای خود، اعتراضات خود را گسترش داده و وارد مرحله انقلاب می شوند.

    کلیدواژگان: طبقه، قشر، طبقه متوسط جدید، اجتماع، پهلوی
  • محسن مومنی*، علیرضا حیدری سورشجانی صفحات 97-114

    ترکمانان سلجوقی در قرن چهارم ه. ق پس از ورود به سرزمین های اسلامی به دین اسلام گرایش پیدا کرده و مسلمان شدند. آنها در سال 431 ه. ق با شکست غزنویان، موفق به تشکیل حکومت شدند. در طول حکومت، شیوه های نظامی آنان دستخوش تغییر و تحولاتی گردید که بدون شک گذر از زندگی کوچ روی به زندگی یکجانشینی و آشنایی با شیوه زندگی ایرانیان در این تغییر و تحولات موثر بوده است. مسئله ای که پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای به دنبال روشن نمودن زوایای تاریک آن می باشد، این است که در شیوه های جنگی سلاجقه از نبرد دندانقان تا نبرد قطوان در سال 536 ه. ق چه تغییراتی ایجاد شد. یافته های پژوهش نشان می دهد با بررسی هر یک از نبردهای دندانقان، ملازگرد و قطوان به ترتیب در آغاز، میانه و پایان حکومت سلاجقه بزرگ می توان به تغییرات ایجاد شده در شیوه حمله و دفاع و همچنین استفاده از ابزارها و ادوات مختلف پی برد. به خصوص روش و تاکتیک جنگ وگریز هر چه به پایان این حکومت نزدیک می شویم کمتر مورد استفاده قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: سلاجقه، دندانقان، ملازگرد، شیوه های جنگی، قطوان
  • محمد کشاورز بیضایی * صفحات 115-134

    در تاریخ ایران، خاندانهای کهن و سرشناس دیوانی همواره در انتظام بخشیدن به امور حکومتی، حفظ و گسترش امنیت، انتقال داشته ها و مواریث ملی نقش بسزایی داشته اند. خاندان بدرخان، نمونه مشخصی از این خاندانها بودند. مهمترین آنها میرزا عبدالوهابخان آصفالدوله بود. نظر به عملکرد مدیریتی و دیوانی این خاندان در دوره قاجاریه، این جستار به شیوه توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر منابع و اسناد انتشار یافته، تلاش میکند به تبیین جایگاه و کارکرد دیوانی و انتظامی این خاندان و درعین حال، معرفی چهره ها و نخبگان آن بپردازد. نتایج حاصل نشان می دهند عواملی نظیر خوش نامی، اعتبار و توانمندی انتظامی و تشکیلاتی خاندان بدرخان بهویژه در امور قورخانهای، نیاز مبرم مرکز برای مدیریت بحرانها، در واگذاری مناصب دیوانی و انتظامی به این خاندان تاثیرگذار بوده است. فرمان ساماندهی به بحرانهای آذربایجان، گیلان و مازندران، تفویض والیگری منطقه ناآرام خراسان به آصفالدوله در دوره ناصری، حاکی از خبرگی و اعتماد قاجارها به وی در انتظام بخشی به اوضاع نابسامان این ایالتهاست. یافته ها همچنین نشان میدهد که هرچند نتیجه مساعی و اقدامات آصفالدوله در انتظامبخشی به امور آشفته خراسان، در آخرین ماموریتش به خاطر دسیسه ها و سهم خواهی های طیفهای قدرت و تا اندازهای استبداد وی عقیم ماند و منجر به عزل آصف الدوله از این ایالت شد؛ ولی نفوذ خاندان بدر، پس از وی متوقف نشد و با تفویض برخی مسئولیتهای سیاسی به آنان تا دوره پهلوی ادامه و استمرار یافت.

    کلیدواژگان: خاندان بدر، جایگاه دیوانسالاری، انتظام بخشی، آصف الدوله شیرازی
|
  • Motaleb Motalebi, M.Javad Moradi nia * Pages 1-18

    Kermanshahan was considered as one of the frontiers in Iran since the Sufi period. As it was located in the boundary of Usmani ,it was very important for central government. The central government pillars tried to maintain Kermanshahan discipline . The main players of this state were tribes and clans until the formation of the central government. The army in the region was dependent on the tribes exclusively. This effectiveness of the army demanded more efforts. One of the main factors of the military force's effectiveness during the historical periods was their disciplined and on_ time payments. As most of the troops in Iran came from the tribes .When the situation of the region was stable, the delayed payments didn't cause a significant challenge for the central government, because the leaders of the military forces were just the leaders of the tribes and the social structure of the tribes didn't allow them to complaint, but during the unstable situation this took another form completely. The only thing which kept the army obedient was the orderly and on_ time payment; thus this research investigates the challenges of the army payments in Kermanshahan and it's consequences. The research method is analytical _descriptive and data was collected using library _predicative method. Finally according to the obtained results from the resources and documents it has been concluded. The research results indicate that there was no equal and ordered rule for army payments and also a meaningful difference was observed between the troops and officer payments. Nevertheless as the officers were just the leaders of the tribes, the delay in the payments didn't allow them to complaint, but this showed itself in different forms during the political instabilities.

    Keywords: Kermanshahan, army, salaries, Tribes, Security
  • sina Forouzesh, Reza Ebadi jamkhaneh * Pages 19-48

    The Iranian garden is one of the oldest and most important gardens in the world. Basically, Iranians created earthy heaven(garden) in different regions by a picture they had in their minds due to their religious views,an example of which is Behshahr from Tabarestan state. Behshahr was located at the most eastern part of Mazandaran and from the sought it was confined to Alborz mountains and Hezarjarib area_which is a part of Behshahr . The mild Khazari weather in Behshahr led to the interest of Safavi kings to build gardens within it.The present study 's problem is : the factors of security in Behshahr's historical gardens during Safavi were a function of which variables? The research method is historical (inductive) and it's formulation is analytical _descriptive. Data were extracted in a library form.The research findings show that some effective elements like the city streams,the fertile soil,the suitable temperature,various fountains and aqueducts and also the strategic and defensive positions of the intended area caused the construction of the most important hexaploid gardens of Behshahr during Safavi by Shah Abas and his deputies which consist of:Chehelsoton ,Cheshme ,Khalvat,Shomal ,Saheb Alzaman and Tapeh. A set of the mentioned gardens with high walls are separated from each other and each has an isolated gate from which there exist no trace.

    Keywords: Security, historical gardens, Behshahr
  • To study the handwritten version of Nezamie law
    masoud dadbakhsh* Pages 49-68

    In 1270 A.H The handwritten version of Nezamie law has been written by Hassan Ali Afshar. The writer attempts to formulate a law and rule for Iranian military schools using the methods and techniques common in Europe. Hence in some parts of the book the writer examined the school conditions in terms of habitation, clothes and food for the students. Also in other parts of the book he expressed the number of infantry, cavalry , flocks of ordnances, the stipend payments, the soldier and officer's salaries, the battle arrangements, military camps and even how to choose and assign officers in key positions such as ruling on the boundary states. The problem is that why this book was written? and how it affects the order of the military school structures in Iran? As it can be understood from the conducted researches, the main objective of formulating this book was the discipline of offers related to the military schools and to reduce their disorder lines. Although this book couldn't solve the problems of the military schools in Iran completely, it created a comprehensive recognition of the new training structures in the top military schools of the world.

    Keywords: Nezamie law, Hassan Ali Afshar. The, Nezamie school, Naser Aldin Shah
  • Sepideh Saadatfar, Jafar Rajablou, M.hosein Islami * Pages 69-96

    The governments which acquire their powers from people highly respect the people demands and they rely on the social forces and votes.Whereby governments in which all the social and political powers result from the production of the wealth,work,development of industry and agriculture and having specialized work forces, assign more value for the social offers,welfare and health certainly. The governments which considered themselves as the debtors of social masses producing work and wealth, are more accountable. This research was conducted using a library method.while categorizing ,unifying and evaluating the previous published articles,by studying historical books,articles,thesis and documents,this research investigates the progress in the present researches which try to examine social stratification during Pahlavi. This research studies the classes in this period to introduce a new middle class. Then it expresses the renovations during this period,especially during Mohammed Reza Shah,to analyzes the new middle class and it's roles. It shows that how the formation of the intellectual middle classes awaring of the present situation made changes and expanded its complaints in order to realize it's wishes and to enter into the revolution stage.

    Keywords: class, layer, new middle class, Pahlavi
  • M. Momeni *, A.reza Soorshojani Pages 97-114

    In the fourth century,after entering into the Islamic territories, the Saljuki Turkomans joined the Islam religion and became Muslim. Defeating Ghaznavian in the year 431 A.H ,they formed a government . During that period their military methods underwent changes and transformations which undoubtedly made a transition from immigrate life to the urbanization. The effective factor in these transformations was their familiarity with Iranian life style. The problem of this research which it seeks to clarify by analytical _descriptive approach using library sources is that what changes occurred in the military methods of Saljukian from Dandanghan to Ghotvan wars in 536 A.H. Findings show that by examining all these three wars of Dandanghan,Malazgerd, Ghotvan at the beginning,middle and end of the Saljukian government respectively,the changes in attacks and defense and also the use of the instruments can be understood. In particular the war_escape tactic is less used while approaching the end of the reign.

    Keywords: Saljukian, Dandanghan, Malazgerd, military methods, Ghotvan
  • Mohammad Keshavarz Beizaee* Pages 115-134

    Through the history of Iran always the famous and ancient ministerial clans have played an effective role in disciplining the ruling offers,maintain and expand security,transfer national heritages and assets. The Badr Khan clan was a characterized instance of these clans,the most important figure of which was Mirza Abd Alvahab Asefaldoleh.Considering the administrative and ministerial performance of this clan during Qajar period,this research has been conducted in an analytical _descriptive method relying on the published documents and sources. The research objective is to determine the ministerial and military position and performance of this clan and also to introduce it's figures and elites. The results showed that some factors such as popularity,credit and military _organizational capabilities of the Badr Khan clan especially in the armory offair,the ergent need of the center to manage crises were effective in assigning the military _ministerial positions. The command to organize crises in Azerbaijan,Gilan and Mazandaran by submitting the governor general position of Khorasan to Asef Aldole during Naseri dynasty,,indicate that the Qajars trusted him to put in order the unorganized situation of these states. The findings also showed that though Asef Aldole's achievements in organizing the disorder situation of Khorasan failed in his last mission because of the conspiracy and divisions by power spectra and to some extent due to his dictatorship which led to his disposal of the state ,but the Badr Khan clan dominance did not stop after him and some political responsibilities were assigned to them until Pahlavi.

    Keywords: Badr clan, bureaucracy, positions, disciplining, Asef Aldole Shirazi