فهرست مطالب

سازمان نظام پزشکی مشهد (سیمرغ سپید) - سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 74، بهار 1396)

نشریه سازمان نظام پزشکی مشهد (سیمرغ سپید)
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 74، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/18
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مقاله علمی - پژوهشی
  • رضا افشاری، سید جواد صبور داوریان، احسان صفار نجیب صفحات 2-5
    پیش
    زمینه
    آموزش مداوم یک روش موثر یادگیری است و آموزش مداوم جامعه پزشکی، یک عنصر کلیدی در افزایش دانش، مهارت، کیفیت و اثربخشی سیستم بهداشتی-درمانی و ارتقای شایستگی حرفه ای است. اندوخته های یادگیری در هر سطحی از آموزش با گذشت زمان دچار کاهش و فراموشی می شود و همچنین، با پیشرفت تکنولوژی حجم جدیدی از اطلاعات نیز هر روز به علوم مختلف افزوده می شود لذا با توجه به مشکلاتی که در آموزش حضوری برای شرکت کنندگان وجود دارد، آموزش غیرحضوری امری غیر قابل اجتناب است. با توجه به اهمیت بازآموزی گروه های جامعه پزشکی و اهمیت دوره های غیرحضوری، هدف از مطالعه حاضر بررسی سه ساله برنامه های بازآموزی غیرحضوری ارائه شده توسط واحد بازآموزی سازمان نظام پزشکی مشهد (95-1393) بود.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی-مقطعی بر روی برنامه های بازآموزی غیرحضوری ارائه شده توسط سازمان نظام مشهد در سال های 95-1393 انجام شد. داده های جمع آوری شده شامل برنامه های ارائه شده، سال برگزاری، گروه های هدف و شرکت کنندگان بود. در این مطالعه تعداد شرکت کنندگان در هر برنامه در سال های مختلف مورد بررسی قرار گرفت. داده های مطالعه کنونی در نرم افزار Excel نسخه 2013 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    بیشترین برنامه های بازآموزی تدوین و ارائه شده در سال 1395 (6 برنامه بازآموزی غیرحضوری) و کمترین آن در سال 1393 (دو برنامه بازآموزی غیرحضوری) بود. در مجموع 13218 نفر در سالهای 95-1393 در برنامه های بازآموزی غیرحضوری شرکت کردند. بیشترین تعداد شرکت کننده در سال 1395 (9247 نفر) و کمترین در سال 1393 (194 نفر) بود. بیشترین شرکت کنندگان در دوره های بازآموزی غیرحضوری در رشته های پزشکی عمومی (34/5 %)، داروسازی (25/8 %) و دندانپزشکی عمومی (21 %) و کمترین در رشته های پرتو درمانی (0/04 %)، غدد درون ریز و متابولیسم (40 %)، طب اورژانس (0/05 %) و پزشکی هسته ای (0/07 %) بود. مشمولین برنامه های بازآموزی بیشتر در برنامه های بیوتکنولوژی (45/4 %)، فرآورده های بیولوژیک (40/3 %) و آشنایی با انواع دیابت و درمان (8/5 %) شرکت کردند.
    نتیجه گیری
    حمایت سازمانی به منظور افزایش دسترسی به اطلاعات و ارتباطات لازم است که آموزش مداوم نیز از جمله این موارد است. در برنامه های بازآموزی باید موضوعات دیگری مانند مدیریت سلامت، تداخلات دارویی و عوارض جانبی آن ها، اخلاقیات و اعتیاد گنجانده شود. علاوه بر روش های مرسوم، بهره گیری از فنآوری های جدید و رسانه های اجتماعی به منظور پیشرفت روش های بازآموزی (مانند یادگیری الکترونیکی و استفاده از دستگاه های هوشمند) ضروری است.
    کلیدواژگان: آموزش مداوم، بازآموزی، سازمان نظام پزشکی، مشهد
  • رویا راعی فرد، سید مصطفی منزوی صفحات 6-9
    پیش
    زمینه
    در سال های اخیر، توجه به استرس و سلامت روانی شاغلان رشته های مختلف، در میان اولویت های سیاست گذاری های کلان قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر بررسی میزان استرس و خواب آلودگی و ارتباط آنها با یکدیگر در میان پزشکان شهر مشهد می باشد.
    روش ها
    در مطالعه توصیفی-تحلیلی حاضر که به روش نظرسنجی در سال 1394 انجام شد، نمونه مورد پژوهش شامل 160 پزشک (عمومی و متخصص) بود که به روش تصادفی ساده از میان پزشکان مراجعه کننده به سازمان نظام پزشکی مشهد (برای کسب مجوز یا تمدید پروانه مطب) در مدت 3 ماه انتخاب شده بودند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه ای حاوی سه بخش اطلاعات دموگرافیک، امتیاز استرس و خواب آلودگی استفاده شد.
    یافته ها
    در مطالعه حاضر، 93 پزشک عمومی و 67 پزشک متخصص به سوالات پاسخ دادند. میانگین سنی پاسخ دهندگان 0/7 ± 42/9 سال بود. اکثریت شرکت کنندگان (82/5%) متاهل بودند. میانگین ساعات کاری افراد در هفته 1/7 ± 40/8 ساعت بود و در طی یک روز بطور متوسط 2/1 ± 31/1 بیمار را ویزیت می کردند. ساعات خواب پاسخ دهندگان به طور متوسط 0/1 ± 6/9 ساعت در شبانه روز بود. میانگین امتیاز استرس پاسخ دهندگان 5/4 ± 14/1 بود. میزان امتیاز استرس درمیان زنان (0/004 = P)، پزشکان متخصص (0/032 = P) و افرادی که درآمد خود را ناکافی ذکر کرده بودند (0/040 = P) بطور معنی داری بالاتر بود. میانگین امتیاز خواب آلودگی در میان تمام پاسخ دهندگان 4/1 ± 7/3 بود. افرادی که درآمد خود را ناکافی اعلام کرده بودند، بطور قابل توجهی امتیاز خواب آلودگی بیشتری داشتند (0/006 = P). آنالیز ارتباط دوطرفه بین متغیرهای کمی نشانگر ارتباط معنی دار مستقیم بین امتیاز استرس و امتیاز خواب آلودگی اپ ورث بود (0/358 = r)، (P<0/001) ، بدین معنی که افراد دارای استرس بیشتر، میزان خواب آلودگی بیشتری نیز داشتند.
    نتیجه گیری
    استرس در میان پزشکان شاغل در شهر مشهد بالا و میزان خواب آلودگی در میان آنها متوسط ارزیابی می شود. کاهش فاکتورها و عوامل استرس زا در محیط های درمانی و آگاهی بیشتر دانشجویان پزشکی از این عوامل پیش از ورود به محیط کار می تواند در سلامت پزشکان آینده تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: اختلالات خواب، استرس روانی، پزشکان، فعالان حوزه سلامت
  • اعظم حسن پور، علی مشهدی، سعید تیموری، حسین حسینی صفحات 10-14
    پیش
    زمینه
    بیماری های مزمن از جمله بیماری مولتیپل اسکلروزیس، علاوه بر مشکلات جسمی منجر به اختلالات روحی-روانی متعددی نیز در بیماران می شوند. بسیاری از مبتلایان پس از تشخیص بیماری ام اس، مدتی را در حالت عدم اطمینان سپری و علائمی را تجربه می کنند که اغلب این نشانه ها برای اطرافیان آن ها غیرقابل مشاهده است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی پذیرش بیماری پس از تشخیص و مدیریت کنترل استرس بر کاهش علائم همراه با بیماری ام اس و پیشگیری از عود مجدد آن می باشد.
    روش ها
    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی بود و با استفاده از طرح پیش آزمون-پس آزمون با یک گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری تحقیق کلیه مبتلایان به ام اس شهر مشهد بود. 24 نفر از مبتلایان براساس معیارهای ورود-خروج (قابلیت پیگیری وضعیت بیماران و تماس با خانواده آن ها به مدت 6 ماه، شکایت های عمده از علائم بارز، بررسی نوع داروهای مصرفی، نداشتن مشکلات روانپزشکی جانبی، مدت ابتلا به بیماری (حداقل شش ماه) و پیشرونده نبودن بیماری) به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دوگروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند. با توجه به اهداف پژوهش، برای همه بیماران مصاحبه بالینی، تست سنجش توانایی حرکتی، گفتاری و بینایی انجام شد. داده های پژوهش با استفاده از فرم ارزیابی عملکرد پذیرش بیماری پس از تشخیص، پرسشنامه استرس ادراک شده کوهن و همکاران، فرم ارزیابی علائم همراه با بیماری اماس محقق، فرم ارزیابی عملکرد ماهیانه مصرف دارویی و فرم ارزیابی عملکرد ماهیانه پیشگیری از عود مجدد بیماری جمع آوری شد. به منظور تحلیل داده ها از شاخص آمار توصیفی ( میانگین و وارایانس)، آزمون کالموگروف اسمیرونوف (K-S) و آزمون لون (Leven) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 17 انجام شد. در این پژوهش سطح آماری معنی داری کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    از میان مبتلایان به بیماری ام اس در شهر مشهد، 24 نفر (79 % زن و 21 % مرد) به عنوان نمونه آماری مورد مطالعه قرار گرفتند. فرضیه اصلی تحقیق (پذیرش بیماری پس از تشخیص و مدیریت کنترل استرس برکاهش علائم همراه با بیماری ام اس و پیشگیری ازعود مجدد موثر است) بر اساسنتایج آزمون لون با رعایت همگنی واریانس (F=0.669 ، P=0.284) با اثر معنادار عامل (P... .
    نتیجه گیری
    فرهنگسازی بیشتر در خصوص بیماری اماس و روند درمانی آن میتواند با برطرف کردن سوگیری های موجود در زمینه ابتلا و مسائل مربوط به بیماری از عکسالعمل شدید بیماران، خانواده مبتلایان و جامعه در برابر بیماری و این بیماران و ترس از ابتلا به این بیماری کم کرد.
    کلیدواژگان: پذیرش بیماری، عود مجدد، مالتیپل اسکلروزیس، مدیریت استرس
  • گزارش مورد
  • ندا رزمی رضا صفحات 15-17
    پیش
    زمینه
    الیگوهیدرآمنیوس به حجم مایع آمنیوتیک که کمتر از حد انتظار برای سن حاملگی است، اشاره دارد و توسط سونوگرافی تشخیص داده می شود. تراوش مزمن مایع از شکاف های موجود در پرده ها حجم مایع آمنیونی را به شدت کاهش می دهد. پیامد جنینی در موارد شروع زود هنگام الیگوهیدرآمنیوس بد است و با 50 % مرگ ومیر همراه است. از سوی دیگر، چسبندگی های بین آمنیون و اندام های جنین ممکن است منجر به ناهنجاری های شدید شود.
    گزارش مورد: خانمی 28 ساله با حاملگی دوم و سابقه یک بار سقط به پزشک مراجعه می کند. زمان بارداری در هنگام مراجعه 16 هفته بود. در سونوگرافی که بیمار به پزشک نشان می دهد AF = 2cm و کاهش شدید مایع هیدرآمنیوس گزارش شده بود. در اولین مرحله سرم درمانی روزی 3 لیتر سرم 1/3و 2/3(قندی-نمکی) به مدت 5 روز تجویز شد. همچنین به بیمار توصیه شد که ضمن استراحت مطلق، مایعات بیشتری مصرف کند. پس از یک هفته استراحت، سرم درمانی و مصرف مایعات بیشتر توسط بیمار، سونوگرافی درخواست شد. در سونوگرافی جدید AF=5cm گزارش شد. با کنترل و پیگیری بیمار در ماه های بعد، AF به حد نرمال رسید و تا پایان بارداری AF نرمال گزارش شد و مادر دچار مشکل خاصی نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به مورد گزارش شده و موارد زیاد مشاهده شده، می توان نتیجه گرفت که به بیمارانی که سونوگرافی آن ها الگوهیدرآمینوس (در بارداری های کمتر از 34 هفته) را نشان می دهد، مصرف زیاد مایعات و استراحت مطلق توصیه شود.
    کلیدواژگان: الیگوهیدرآمنیوس، سقط، مایع آمنیوتیک
  • مقاله علمی - ترویجی
  • خدمات سازمان
  • راه بزرگان
  • مقاله خبری
  • سروش احمدی صفحه 33
  • صفحات 37-39
|
  • Reza Afshari, Seyed Javad Sabour Davariyan, Ehsan Saffar Najib Pages 2-5
    Background
    Continuing education is an effective learning method, and continuing education of the medical community is a key element in increasing the knowledge, skills, quality and effectiveness of the healthcare system and promoting professional competence. The learning resources at each level of education are reduced and forgotten over time. As technology progresses, a new volume of information is also added to different sciences each day. Therefore, given the challenges faced by participants in attendance education, non-attendance education is unavoidable. Regarding the importance of re-education of medical community groups and the importance of non-attendance courses, the aim of this study was to review the three-year non-attendance re-education program presented by the Medical Re-Education Council of Mashhad (2014-2016).
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was carried out on non-attendance re-education programs presented by Mashhad Medical Council during 2014-2016. The collected data included the proposed programs, year of holding, target groups and participants. In this study, the number of participants in each program was reviewed in different years. The current study data were analyzed in Excel 2013 software.
    Results
    Most of the re-education programs developed and presented in 2016 were six non-attendance re-education programs, and the lowest of these programs were two non-attendance re-education programs in 2014. A total of 13218 people participated in non-attendance re-education programs during the years 2014-2016. The highest number of participants was in 2016 (9247 people) and the lowest was in 2014 (194 people). Most participants in non-attendance re-education programs were in general medical education (34.5%), pharmacy (25.8%) and general dentistry (21%), and fewer participants were in radiotherapy (0.04%), endocrine glands and metabolism (0.04%), emergency medicine (0.05%) and nuclear medicine (0.07%). Applicants of re-education programs participated mostly in biotechnology programs (45.4%), biological products (40.3%), and familiarity with diabetes and treatment (8.5%).
    Conclusions
    Organizational support in order to increase access to information and communication is a necessity—continuous education is one of such factors. Other topics such as health management, drug interactions and their side effects, ethics and addiction should be included in re-education programs. In addition to conventional methods, the use of new technologies and social media is essential in order to improve re-education methods—such as e-learning and the use of smart devices.
    Keywords: Continuing Education, Re-Education, Medical Council, Mashhad
  • Roya Raeefard, Seyed Mostafa Monzavi Pages 6-9
  • Azam Hasanpour, Ali Mashhadi, Saeid Teymori, Hossein Hosseini Pages 10-14
    Background
    Chronic diseases like multiple sclerosis (MS), in addition to physical problems, lead to many psychosomatic disorders in patients. After MS diagnosis, many patients spend some time in an uncertain state and experience symptoms often invisible to those around them. The aim of this study was to evaluate the efficacy of accepting the disease after diagnosis and stress control management in the reduction of symptoms associated with MS and relapse prevention.
    Methods
    This quasi-experimental study was carried out using a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the study included all MS patients in Mashhad. 24 patients were selected as the sample and were randomly assigned to two groups of control and experimental based on entry / exit criteria—ability to track the patient's condition and contact their families for 6 months, major complaints of obvious symptoms, survey of the type of medications used, lack of lateral psychiatric problems, duration of illness (at least 6 months), and lack of progression of illness. According to the research objectives, all of the patients undertook a clinical interview and a test to measure their motor, speech and vision abilities. The data were collected using an evaluation form for the acceptance of the disease after diagnosis, a questionnaire for perceived stress scale by Cohen et al., an evaluation form for symptoms associated with MS, a monthly assessment form of drug use and a monthly assessment form for prevention of relapse. To analyze the data, descriptive statistics (mean and variance), Kolmogorov-Smirnov test (K-S) and Levene test were used. Data were analyzed by SPSS software version 17. In this research, the statistical significant level was considered to be less than 0.05.
    Results
    Among the patients with MS in Mashhad, 24 people (79% female and 21% male) were studied as a statistical sample. The main hypothesis of the research—acceptance of the disease after diagnosis and stress control management is effective in reducing symptoms associated with MS and relapse prevention—was confirmed based on the results of the Levene test, with respect to homogeneity of variance (P = 0.284, F = 0.669) and the significant level (P
    Conclusions
    Raising more awareness of MS and its therapeutic process can reduce severe reactions of patients, patients’ families and the society against the disease, such patients and fear of catching the disease by removing the existing biases in the field of the disease and issues related to it.
    Keywords: Acceptance of Disease, Relapse, Multiple Sclerosis, stress management
  • Neda Razmireza Pages 15-17
    Background
    Oligohydramnios refers to the volume of amniotic fluid, which is less than the expected pregnancy age, and is recognized by ultrasound. Chronic fluid leakage from the gaps in the membrane greatly reduces the volume of amniotic fluid. Fetal outcomes are bad in early onset of oligohydramnios and are associated with 50% mortality. On the other hand, adhesions between amnion and fetal organs may lead to severe abnormalities.
    Case report: A 28-year-old woman with a second pregnancy and a history of abortion is referred to the doctor. Pregnancy was 16 weeks while visiting. In an ultrasound that the patient showed to the doctor, AF = 2cm and a severe reduction in hydramniosic fluid was reported. In the first stage of serum therapy, 3 liters of serum 1/3 and 2/3 (sugar-salt) were prescribed on a daily basis for 5 days. The patient was also advised to take more fluids while in complete bed rest. After a week of rest, serum therapy and more fluid intake by the patient, sonography was requested. In the new ultrasound, AF = 5cm. By controlling and tracking the patient in the following months, AF was normal. AF was reported normal until the end of pregnancy with the mother not suffering from a specific problem.
    Conclusions
    According to the reported case and the high number of cases observed, it can be concluded that in patients with oligohydramnios ultrasound (in pregnancies less than 34 weeks), excessive fluid intake and absolute rest are recommended.
    Keywords: Oligohydramnios, Abortion, Amniotic Fluid
  • Mahdi Talebi Pages 22-23
  • Esmat Shahidi Pages 24-25
  • Soroush Ahmadi Page 33
  • Pages 37-39