فهرست مطالب

علوم مراقبتی نظامی - سال چهارم شماره 1 (بهار 1396)

مجله علوم مراقبتی نظامی
سال چهارم شماره 1 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمید حجتی *، عباس عبادی، گلبهار آخوندزاده، کوروش زارع، مسعود سیرتی، مجیده هروی کریموی، عصمت نوحی صفحات 1-9
    مقدمه
    اختلال خواب یکی از مشکلات رایج در جانبازان استرس پس از سانحه جنگی می باشد که به مرور زمان علائم این اختلال در همسران جانبازان مشاهده می گردد.
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی کیفیت خواب در همسران جانبازان تحت استرس پس از سانحه انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    روش مطالعه از نوع کیفی بود که بر روی 11 همسر جانباز استرس پس از سانحه جنگی در سال 1393 در شهر آبادان انجام شد. روش نمونه گیری مبتنی بر هدف و روش جمع آوری اطلاعات با روش مصاحبه انفرادی نیمه ساختار انجام گرفت. داده ها بعد از جمع آوری و کدگذاری به روش تحلیل محتوای قراردادی (Conventional Content Analysis) آنالیز شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد همسران جانبازان دچار اختلال در کیفیت خواب بودند. پیامدهای اختلال خواب در سه طبقه ترس از به خواب رفتن، کابوس های شبانه، خواب منقطع و طبقه بندی شد. پیامد ترس از خواب شامل (بی قراری، بی خوابی شوهر، رفتار ترسناک همسر حین خواب، ترس از خواب و دیر به خواب رفتن)، پیامد کابوس شبانه (یادآوری و مرور خاطرات بد حین خواب، از جا پریدن حین خواب) و پیامد خواب منقطع و سبک (ترس و استرس در خواب، نگرانی حین خواب و بیدار شدن مکرر در خواب) را در بر می گرفت.
    بحث و نتیجه گیری
    اغلب فشار و استرس های روزمره زندگی موجب اختلال در کیفیت خواب همسران جانبازان می گردد. می توان با بررسی نیازهای روانی و حمایتی اجتماعی در جهت بهبود کیفیت زندگی همسران موجب ارتقاء بهداشت خواب و سلامت روان همسران جانبازان شد.
    کلیدواژگان: اختلال خواب، استرس پس از سانحه، جانبازان، همسران
  • حامد مقدم آزادی، سیمین تاج شریفی فر *، آرمین زارعیان، محمد جعفری صفحات 10-18
    مقدمه
    همواره با بروز حوادث، جنگ و بحران های هسته ای و رادیولوژیک با تعداد زیادی از مصدومین روبرو هستیم. این گونه حوادث به دلیل محدودیت منابع انسانی، درمانی و ترابری موجود و همچنین عدم وجود یک راهنمای بالینی (گایدلاین) واحد در تریاژ و اولویت بندی مصدومان می تواند منجر به تلفات و مصدومیت زیاد و گسترش رویداد شود. بدین منظور راهنمای بالینی جامع و بومی کمک شایانی در کاهش مرگ و میر و بهبود پیش آگهی خواهد کرد.
    هدف
    این مطالعه با هدف تدوین راهنماهای بالینی (گایدلاین ها) پیش بیمارستانی در تریاژ رویدادهای هسته ای -رادیولوژیک با رویکرد جامع انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش حاصل یک مطالعه کیفی و دو قسمتی است. بخش اول مطالعه ای مروری است و به مرور نظام مند مقالات، کتب، اسناد سازمانی و راهنماهای بالینی پیش بیمارستانی با موضوع تریاژ در رویدادهای هسته ای-رادیولوژیک پرداخته است. در بخش دوم این مطالعه از روش دلفی به منظور تدوین نهایی و توافق بین متخصصان موضوع استفاده شده است. بدین صورت که ابتدا تمام منابع راهنماهای بالینی بین المللی در موضوع تریاژ در رویدادهای هسته ای-رادیولوژیک با استفاده از مطالعات کتابخانه ای، مراجعه حضوری به سازمان های ذیربط و جست وجوی اینترنتی در داده پایگاه های (Pub Med، Google Scholar، Sience Direct) بین سال های 2000 تا 2017 جستجو شدند؛ منابع مرتبط تر استخراج شده و بررسی کیفیت و نقد راهنماها بر پایه سیستم امتیازدهی AGREE II (Appraisal of Guidelines for Research and Evaluation II) انجام شد؛ سپس راهنمای اولیه تدوین شده و به منظور تعیین روایی و جمع بندی اطلاعات، روش دلفی (Delphi Method) در دو راند با تعداد 7 نفر از اساتید و خبرگان متخصص در موضوع انجام شد. در نهایت اطلاعات جمع بندی شده و راهنماهای نهایی تدوین شدند.
    یافته ها
    با استفاده از منابع انتخاب شده؛ پیش نویس اولیه راهنماها توسط تیم پژوهش نوشته شده و در اختیار متخصصین رشته جهت انجام اعتبار سنجی در قالب روش دلفی در 2 مرحله قرا داده شد؛ پس از طی 6 هفته نظرات مرحله اول جمع آوری شده و مطالب ادغام و تغییرات انجام شد. متعاقبا پیش نویس جهت انجام مرحله دوم دلفی ارسال شد. درنهایت پس از جمع آوری نظرات، جمع بندی مطالب حاصل شد و یافته ها به صورت راهنماهای بالینی تریاژ پیش بیمارستانی در رویدادهای هسته ای - رادیولوژیک منتشر شدند.
    بحث و نتیجه گیری
    توصیه می شود جهت مدیریت هر چه سازمان یافته تر مصدومان و اولویت بندی آن ها جهت ارائه بهترین درمان در زمان مناسب، راهنمای عملیاتی تریاژ در شرایط رویدادهای هسته ای - رادیولوژیک با تعداد زیاد مصدوم انجام شود.
    کلیدواژگان: تریاژ، پیش بیمارستان، حوادث رادیولوژیک، حوادث هسته ای، راهنما
  • مریم پورمحمدی، زهرا فارسی *، ناهید رجایی صفحات 19-29
    مقدمه
    تعبیه کاتترهای وریدی محیطی جهت تجویز مایعات، داروها و فرآورده های خونی، رایج ترین اقدام درمانی- تهاجمی انجام شده برای بیماران بستری در بیمارستان می باشد. یکی از عوارض جدی مایع درمانی وریدی فلبیت است که می تواند وضعیت سلامت بیماران را کاملا تحت تاثیر خود قرار دهد.
    هدف
    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر محلول کلرهگزیدین گلوکونات 2 درصد بر پیشگیری از فلبیت ناشی از کاتتر در بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه قلبی می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به روش کارآزمایی بالینی تصادفی شده دو سو کور روی 40 بیمار بستری در واحد مراقبت های ویژه قلبی بیمارستان نظامی بعثت تهران در سال 1395 انجام شد. بیماران به روش در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل تخصیص یافتند. ابزار گردآوری داده ها شامل، چک لیست اطلاعات دموگرافیک و سوابق پزشکی بیمار و ابزار دیداری فلبیت جکسون بود. در گروه مداخله، پس از استعمال محلول کلرهگزیدین گلوکونات اطراف کاتتر، درجه ی فلبیت نیز به صورت روزانه تا 72 ساعت تعیین و پانسمان جدید روی کاتتر گذاشته می شد. در گروه کنترل، فقط درجه ی فلبیت مشخص شده و پانسمان کاتتر تعویض می گردید.
    یافته ها
    آزمون من ویتنی یو از نظر میانگین شدت (درجه) فلبیت و آزمون کای دو از نظر درصد ابتلا به فلبیت، بین دو گروه در 24، 48 و 72 ساعت بعد از مداخله اختلاف آماری معنی داری را نشان ندادند (0/05 P >). آزمون فریدمن نشان داد، با گذشت زمان میانگین ابتلا به فلبیت در هر دو گروه افزایش یافت (0/05 P<).
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه، تعویض روزانه ی پانسمان کاتتر جهت پیشگیری از فلبیت و به منظور کاهش هزینه ها کافی به نظر می رسد. انجام مطالعات بیشتر با حجم نمونه بالاتر پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: بخش مراقبت ویژه قلب، پیشگیری، فلبیت، کاتتر ورید محیطی، کلرهگزیدین گلوکونات دو درصد
  • محمد پورمیرزایی، فاطمه تیموری *، زهرا فارسی، ناهید رجایی، مسعود موسوی نژاد صفحات 30-38
    مقدمه
    آنژیوگرافی یک روش دقیق و سودمند در تشخیص و درمان بیماری های عروق کرونر می باشد. یکی از مراحل آنژیوگرافی خارج کردن شیت در این بیماران است که به دلیل ماهیت تهاجمی آن می تواند منجر به ایجاد اضطراب در بیماران گردد. این امر می تواند موجب تغییر در شاخص های همودینامیک بیماران (تعداد ضربان قلب، فشار خون و تعداد تنفس) گردد.
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر استنشاق رایحه اسطوخودوس بر شاخص های همودینامیک در زمان خارج کردن شیت در بیماران پس از آنژیوگرافی قلبی اجرا شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر یک مطالعه شبه تجربی است. 70 بیمار کاندید آنژیوگرافی مراجعه کننده در یکی از بیمارستان های نظامی شهر تهران در سال 1395-1394 به روش در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. در گروه آزمون از عصاره اسطوخودوس و در گروه کنترل از دارونما به صورت استنشاقی استفاده شد. شاخص های همودینامیک بیماران قبل، حین، 10 دقیقه و 20 دقیقه پس از رایحه درمانی اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری کای دو، آزمون دقیق فیشر و آزمون آنوا با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 انجام شد.
    یافته ها
    ده دقیقه و بیست دقیقه بعد از مداخله میانگین نمره تعداد تنفس (0/05 P>) و فشار خون دیاستولیک (0/05 P>) در دو گروه مداخله و کنترل اختلاف معنی داری داشتند؛ ولی تفاوت معنی داری در تعداد ضربان قلب و فشار خون سیستولیک بین دو گروه مشاهده نشد (0/05 P>). پس از مداخله اختلاف آماری معنی داری از نظر شاخص های همودینامیک بین گروه های مداخله و کنترل وجود داشت (0/05 P>). آزمون آنالیز واریانس با تکرار مشاهدات نشان داد که کلیه شاخص های همودینامیک در گروه آزمون از مرحله قبل از مداخله تا 20 دقیقه پس از مداخله کاهش تدریجی داشت (0/0001 P=) در حالی که در گروه کنترل تفاوت معنی داری ایجاد نشد (0/05 P>).
    بحث و نتیجه گیری
    استفاده از عصاره اسطوخودوس به صورت استنشاقی در زمان خارج کردن شیت در بیماران پس از آنژیوگرافی می تواند موجب کاهش شاخص های همودینامیک شود. انجام مطالعات بیشتر در این زمینه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آنژیوگرافی عروق کرونر، شاخص های همودینامیک، عصاره اسطوخودوس
  • حلیمه زارع شورکی، سیدامیرحسین پیشگویی *، آرمین زارعیان، فروزان آتش زاده شوریده صفحات 39-48
    مقدمه
    بیماری کرونر قلب یک بیماری مزمن است که جهت جلوگیری از پیشرفت بیماری و عوارض آن نیاز به درمان، مراقبت و نظارت طولانی مدت دارد. بار مالی و اجتماعی ناشی از این بیماری در جامعه به قدری زیاد است که محققین را بر آن داشت تا جهت کاهش عوارض آن، در جستجوی راهکارهای موثر باشند و این بیماران بتوانند زندگی با کیفیتی را سپری کنند.
    هدف
    هدف از این مطالعه بررسی تاثیر اجرای مدل های مراقبتی در کاهش عوارض بیماری و بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به این عارضه می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تجربی است. جامعه پژوهش شامل 58 بیمار کرونری که در فاصله زمانی بهمن ماه 1394 تا اردیبهشت 1395 در بخش های ویژه قلب بیمارستان های ولی عصر ناجا و 502 ارتش بستری شده بودند، تشکیل می دهد. این بیماران با توجه به معیارهای ورود انتخاب و به روش بلوک بندی اختصاصی در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. سپس به مدت 3 ماه مدل مراقبت مشارکتی در گروه آزمون اجرا شد و از پرسشنامه کیفیت زندگی ناتینگهام جهت جمع آوری اطلاعات بیماران استفاده گردید. سپس داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون های آماری t مستقل، t زوجی و آزمون دقیق فیشر آنالیز گردید.
    یافته ها
    آزمون های آماری بین گروه آزمون و گروه کنترل از نظر مشخصات دموگرافیک اختلاف معنی داری را نشان نداد. میانگین نمره کیفیت زندگی قبل از مداخله در گروه آزمون 23/137 ± 59/141 و در گروه کنترل 52/144 ± 12/209 بود. آزمون آماری t مستقل اختلاف معنی داری را از نظر کیفیت زندگی قبل از مداخله بین دو گروه آزمون و کنترل نشان نداد (073/0=P). ولی نمره کیفیت زندگی، 3 ماه بعد از مداخله در گروه آزمون و کنترل به 97/80 ± 11/76 و 98/151 ± 78/167 کاهش یافت و تفاوت آماری معنی داری (05/0 P<) را نشان داد. مقایسه میانگین نمرات چهار نوبت مشاهده پس از مداخله، روند کاهشی معنی داری را در هر دو گروه نشان داد (05/0 P<). اندازه اثر این تفاوت معنی دار، متوسط بود.
    بحث و نتیجه گیری
    مدل های مراقبتی نقش بسزایی در بالا بردن کیفیت مراقبت از بیماران به خصوص در بیماری های مزمن دارند. مدل مراقبتی مشارکتی جهت مراقبت از بیماران قلبی موثر است و آموزش این مدل به پرستاران بخش های قلب و مراقبت های ویژه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ایران، بیماری کرونر قلب، مدل مراقبتی، پرستاری، مشارکت
  • مهناز علی اکبری *، احمد علیپور، حسین ابراهیمی مقدم، مهین فکرتی صفحات 49-57
    مقدمه
    فناوری واقعیت مجازی از مهمترین فناوری ها در حوزه جهانی سلامت است. یکی از زمینه های مهم کاربردی این فناوری کمک به بیمارانی است که با ترومای طولانی و دردآور و استرس زا مانند سرطان دست و پنجه نرم می کنند. وجود درد، افسردگی، اضطراب و یا استرس ناشی از این بیماری محققان را بر آن داشته تا برای کمک به این دسته از بیماران تحقیقات گسترده ای را انجام دهند.
    هدف
    هدف از این پژوهش تاثیر واقعیت مجازی (VR) در بهبود علائم روان شناختی از جمله، اضطراب و افسردگی و استرس در افراد مبتلا به سرطان بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر نیمه تجربی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد مبتلا به سرطان بالای 12 سال مراجعه کننده به بیمارستان های مرتبط با موسسه تحقیقات، درمان و آموزش سرطان استان تهران در سال 94-95 بودند؛ که از بین مراجعه کنندگان تعداد 20 نفر مبتلا به سرطان با تشخیص علائم روان شناختی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند، سپس گروه آزمایش به مدت یک ماه و نیم هر هفته دو جلسه به طور میانگین حداقل 15 دقیقه با دستگاه اکس باکس کار کردند. در پایان این مدت هر دو گروه مجزا مورد بررسی از طریق مصاحبه های بالینی و پرسشنامه DASS قرار گرفتند. در نهایت با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 و آزمون آماری تحلیل کوواریانس در سطح توصیفی و استنباطی به تجزیه و تحلیل داده پرداخته شد.
    یافته ها
    بر اساس طرح مذکور، یافته ها، حاکی از تفاوت معنادار بین دو گروه آزمون و کنترل در مولفه های اضطراب، افسردگی و استرس بودند. مقدار نسبت F در مولفه اضطراب در سطح معناداری 001/0 برابر با 310/24 و مولفه افسردگی در سطح معناداری 01/0 برابر با 423/9 و مولفه استرس در سطح معناداری 015/0 برابر با 392/7 بود که همگی نشان دهنده تاثیر معنادار متغیر مستقل بر روی متغیر وابسته بود.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که این فناوری می تواند تاثیر معناداری در کاهش علائم روان شناختی (استرس، اضطراب و افسردگی) افراد مبتلا به سرطان داشته باشد. با توجه به شیوع اختلالات روان شناختی و تاثیر این اختلالات بر فرایند درمان و بهبود بیماران مبتلا به سرطان استفاده از این فناوری توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اختلالات روان شناختی، سرطان، فناوری واقعیت مجازی
  • حسین رضایی اصل، مرجان سید مظهری *، سید امیرحسین پیشگویی، فاطمه الحانی صفحات 58-69
    مقدمه
    آموزش در دیابت و اختلالات قلبی یک مسئله اساسی و مهم در دستیابی به توانمندسازی و تبعیت مطلوب بیمار از رژیم درمانی است توجه به توانمندسازی خانواده بیماران نیز می تواند مدیریت و کنترل مطلوب بیماری را در بیمار تسهیل نماید. به همین منظور این مطالعه با هدف تعیین تاثیر بکارگیری الگوی توانمندسازی خانواده محور بر تبعیت از درمان در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو دارای اختلالات قلبی صورت پذیرفت.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه کارآزمایی بالینی بوده که در سال 95-1394 انجام شد و طی آن 56 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو دارای اختلالات قلبی در بیمارستان های منتخب تابعه آجا بر اساس معیارهای ورود، واحدهای مورد پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم و مورد بررسی قرار گرفت. برای گروه مداخله طی 8 جلسه 60 تا 90 دقیقه ای بر طبق الگو آموزش های لازم داده شد و از آنان درخواست شد این آموزش ها را با خانواده خود در میان بگذارند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه های اطلاعات فردی، توانمندی و تبعیت از درمان در بیماری های مزمن بود که همه پرسشنامه ها قبل از مداخله و پس از مداخله و پرسشنامه تبعیت از درمان مجددا چهار هفته پس از مداخله در اختیار دو گروه و خانواده آنان قرار گرفت. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 21 با استفاده از آزمون دقیق فیشر، تی زوجی، تی مستقل و آنالیز آنوا و آزمون تعقیبی شفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد از نظر متغیر دموگرافیک هیچ گونه تفاوت معناداری در میان دو گروه مداخله و کنترل قبل از مطالعه مشاهده نگردید (0/05 P>)، بین میانگین نمرات توانمندی بیمار و توانمندی عضو فعال خانواده و تبعیت از درمان در بیماری های مزمن و میانگین مقادیر HBA1C و LDL قبل از مداخله تفاوت آماری معنادار وجود نداشت (05/0 P>) اما بعد از مداخله، به غیر از میزان LDL در بقیه موارد اختلاف آماری معناداری بین دو گروه مشاهده شد (0/05 P<).
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاکی از اثرات مثبت اجرای الگوی توانمند سازی خانواده محور بر افزایش تبعیت از درمان در بیماران بود.
    کلیدواژگان: اختلالات قلبی، الگوی توانمند سازی خانواده محور، تبعیت از درمان، دیابت نوع 2
  • یزدان احمدی، سیمین تاج شریفی فر *، سید امیر حسین پیشگویی، فاطمه تیموری، مهسا سادات حسینی، مریم یاری صفحات 70-79
    مقدمه
    با توجه به فواید شیر مادر که از نظر تغذیه ای و ایمنی، بدون نقص می باشد و سالانه جان 1/5 میلیون کودک را نجات می دهد، به نظر می رسد که باید عوامل موثر در این زمینه را شناخت و مادران را به استفاده از شیر خودشان جهت تغذیه شیرخوار تشویق کرد.
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی مقایسه کیفیت شیردهی مادران تازه زا در زایمان طبیعی و سزارین صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی 113 مادر و شیرخوار تازه متولد شده با روش سزارین و زایمان طبیعی در سال 1394 در بیمارستان های منتخب نظامی شهر تهران از نظر کیفیت شیردهی مادران با استفاده از با استفاده از چک لیست مشاهده ای ارزیابی شیردهی نوزاد از سینه با هم مقایسه شدند. تعداد 113 زن تازه زا و نوزادان آن ها در بیمارستان های مذکور که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند، به روش نمونه گیری در دسترس، مورد مطالعه قرار گرفتند. تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شد.
    یافته ها
    کیفیت شیردهی در زنان زایمان کرده به روش طبیعی 89/5 ± 35/114 بود که به طور معنی داری از کیفیت شیردهی در زنان زایمان کرده به روش سزارین 36/12 ± 66/110 بالاتر بود (0/045P=).
    بحث و نتیجه گیری
    از آنجایی که کیفیت شیردهی در زایمان طبیعی بالاتر است، لذا، آموزش و تشویق مادران به انجام زایمان طبیعی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سزارین، زایمان طبیعی، کیفیت شیردهی
|
  • Hojjati. H. *, Ebadi. A., Akhoondzadeh. G., Zarea. K., Sirati. M., Heravi. M., Nohi. E Pages 1-9
    Introduction
    Sleep disorder is one of the common problems in veterans with post-traumatic stress disorder symptoms over time.
    Objective
    This study aimed at evaluating sleep quality in women victims of post-traumatic stress disorder.
    Materials And Methods
    This qualitative study was carried out on 11 wives of war veterans with post-traumatic stress, during year 2015. A purposive sampling method and data collection using semi-structured interviews was used. After data collection and coding, content analysis (conventional content analysis) was performed. The consequences of sleep disorders were categorized in three groups: fear of going to sleep, nightmares, sleep interrupted and classified. Outcome of fear of sleep included (restlessness, insomnia, husband, wife scary behavior during sleep, fear of sleep, and onset of sleep), nightmares (remembering and bad replay of memories during sleep and jumping during sleep), interrupted sleep, and style (fear stress, anxiety sleep, and awakening frequently during sleep).
    Discussion and
    Conclusion
    Most of the pressure and stress of everyday life had significantly impaired sleep quality of veterans’ wives. Psychological and social support to improve the inspection requirements of quality of life could improve sleep hygiene and mental health of the victims’ wives.
    Keywords: PTSD, Sleep Disorder, Spouses, Veterans
  • Moghadam Azadi. H., Sharififar. S. *, Zareiyan. A., Jafari. M Pages 10-18
    Introduction
    A large number of people are affected by wars and nuclear-radiological crises. These crises due to human and transport resources and absence of a single clinical guide triage and prioritize victims can resulting in many causulties. For this purpose, local clinical guides could help reduce mortality.
    Objective
    This study aimed at developing triage clinical guidelines in nuclear_ radiological events that are all things considered.
    Material and
    Methods
    This study had a qualitative and combined two-step design. The first step was an overview study and a systematic review done on articles, books, organizational documents, and pre-hospital triage guidelines in nuclear-radiological events. In the second step of this study, the Delphi method was used to deal the agreement among experts. This means the full resources of the international clinical guidelines in nuclear-radiological events using library studies and internet search in databases (Pub Med, Google Scholar, Science Direct) between years 2000 and 2017 were selected; related resources were extracted and quality survey based on the AGREE II (Appraisal of Guidelines for Research and Evaluation II) scoring system was done and the initial guideline was drafted. The Delphi method, in order to summarize information in two rounds, was used with 6 professors and experts. Finally, data was summarized and final guidelines were developed.
    Results
    After selecting resources using the AGREE II instrument, the initial draft guidelines were written by the research team and were in hands of professionals for validation in the form of the Delphi method in two stages. After 6 weeks of the first stage, comments were collected and content integrated and changes were made. Subsequently, the draft was sent for the second round of Delphi. After collecting the opinions, consensus was reached on the comments and findings of published pre-hospital triage guidelines in nuclear-radiological events.
    Discussion and
    Conclusion
    A more organized management of injuries and their prioritization in order to provide the best treatment at the right time was done with regards to nuclear- radiological contamination.
    Keywords: Guideline, Nuclear accident, Nuclear Incident, Radiation, Triage
  • Poormohamadi. M., Farsi. Z. *, Rajai. N Pages 19-29
    Introduction
    Peripheral intravenous catheterization is the most common invasive therapy for hospitalized patients to administer fluids, drugs, and blood products. Phlebitis is one of the serious complications that could influence the patient›s health status.
    Objective
    This study aimed at investigating the effect of 2% chlorhexidine gluconate solution on prevention of phlebitis related to peripheral venous catheter in patients hospitalized in cardiac care units.
    Material and
    Methods
    This double-blind randomized clinical trial study was conducted on 40 patients admitted to cardiac care units of Beasat Military Hospital, Tehran, Iran during years 2016 and 2017. Patients were recruited by the convenience sampling method and randomly allocated to 2 intervention and control groups. The Jackson Phlebitis Scale (Visual Infusion Phlebitis Scale) was used to assess phlebitis. The 2% chlorhexidine gluconate solution was used daily around the peripheral venous catheter in the intervention group for 3 days. Degree of phlebitis was recorded at the same time and IV dressing was changed. In the control group, degree of phlebitis was recorded and IV dressing was changed in 3 days.
    Results
    The Mann-Whitney U and chi-square tes showed no significant differences between the 2 groups regarding intensity (degree) and incidence of phlebitis at 24, 48, and 72 hours after the intervention (P >0.05). Friedman test showed that average of phlebitis in both groups increased during the 1st, 2nd, and 3rd day (P >0.05).
    Discussion and
    Conclusion
    It seems that the IV dress changing is effective and daily use of the 2% chlorhexidine gluconate solution is not recommended. Future studies with a large sample size is recommended.
    Keywords: Cardiac Care Unit, Chlorhexidine Gluconate Solution 2%, Phlebitis, Prevention, peripheral venous catheter
  • Pourmirzaie. M., Teymouri. F. *, Farsi. Z., Rajai. N., Mousavi Nejad. M Pages 30-38
    Introduction
    Angiography is a detailed and useful method in the diagnosis and treatment of coronary artery disease. One of the steps of angiography is taking out of sheath. This aggressive procedure causes anxiety in many patients. Therefore, hemodynamic indexes (heart rate, blood pressure and respiratory rate) may change.
    Objective
    This study aimed to evaluate the effects of inhaling lavender essential oil on hemodynamic indexes during taking out a sheath in patients after coronary angiography.
    Materials And Methods
    This was a quasi-experimental study. Seventy patients undergoing angiography referred to a military hospital in Tehran, Iran were recruited with convenience sampling method during 2015-2016. Then, patients were randomly assigned into intervention and control groups. The intervention group inhaled lavender essential oil during sheath take out and in the control group the placebo of lavender extract inhalation was used. Hemodynamic indexes of patients were measured before, during, 10 minutes and 20 minutes after the aromatherapy. Data were analyzed using chi-squared test, Fisher›s exact test and ANOVA with SPSS software (version 21).
    Results
    After the intervention, there was a statistical difference in means of respiratory rate (P Discussion and
    Conclusion
    The use of inhaled lavender extract during sheath take out in patients after coronary angiography can reduce hemodynamic indexes. Further studies with high sample size is recommended.
    Keywords: Coronary Angiography, Hemodynamic Indexes, Lavender Extract. IRCT code: IRCT2016012226145N1
  • Zare Shorakie. H., Pishgooie. Sah *, Armin Zareian, Foroozan Atashzade Shooride Pages 39-48
    Introduction
    Coronary heart disease is a chronic disease that requires long-term treatment, care and monitoring to prevent disease progression and its complications. The financial and social burdens of the disease in the society are too high to have made researchers look for effective solutions for reducing the side effects in order for patients to have qualitative lives. The aim of this study was to evaluate the effects of care model implementation so as to reduce the complications and improve the quality of life for these patients.
    Materials And Methods
    This study was a randomized clinical trial. The study population included 58 patients with coronary artery disease who were hospitalized in intensive care units of NAJA Vali-Asr and 502 AJA hospitals during February to June 2016. These patients were divided into intervention and control groups according to the inclusion criteria and the specific block method. Then, collaborative care model in the test group was administered for three months and Nottingham quality of life questionnaire was used to collect information. The data were analyzed with SPSS 22 software and independent t-test, t-test and Fisher›s exact test.
    Results
    Statistical analysis between the experimental and control groups showed no significant difference in demographic characteristics. Quality of life mean scores before the intervention were 141.59 ± 137.23 and 209.12 ± 144.52 in the experimental and control groups, respectively. Independent t-test showed no significant difference in quality of life between the two groups before the intervention (P = 0.073). However, the quality of life scores decreased in experimental and control groups (76.11 ± 80.97 and 167.78 ± 151.98 respectively), indicating a significant difference after three months of intervention (P Discussion and
    Conclusion
    Care models have important roles in enhancing the quality of care for patients, especially in chronic diseases. Collaborative care model is effective for the care of heart disease, and training of this model is recommended for critical care nurses.
    Keywords: coronary artery disease, care model, collaboration, nursing, Iran
  • Aliakbari. M. * Ebrahimimoghadam. H._M.C.A. Fekraty. M Pages 49-57
    Introduction
    Investment of the US army on virtual technology in 1999 has caused this technology to become one of the major technologies in the health field. One of the important fields of applied technology is assisting patients, who cope with longlasting, painful, and stressfultroma, such as cancer. Presence of pain, depression, tension, and stress in these illnesses has caused researchers to perform extensive research in this field.
    Objectives
    The main purpose of this research was to determine the effect of virtual reality on mental disorders, such as anxiety, depression, and stress in people affected by cancer.
    Materials And Methods
    The method of the research was quasi-experimental with pretest-posttest design with a control group. The sample included all cancer cases over 12 years old, who attended Tehran research hospitals, and treatment and teaching cancer institutes, during years 2014 and 2015. The present research was a semi-experimental study with a pretest and posttest and a control group. Among the sample, 20 were cancer cases with psychological symptoms sampled with random sampling. The sample was divided to the experimental and control group. Then the experimental group played XBOX at least 15 minutes twice a week during one and a half months. At the end of this period, these 2 groups were examined through interviews and the DASS questionnaire.
    Results
    The result of covariance analysis indicated that using this modern technical device had a meaningful effect on reducing psychological symptoms in cancer patients.
    Discussion and
    Conclusion
    Since treatment intervention and clinical practices take place out of routine and real life of patients, such as at the hospital and care centers, in this method the therapist can do his task in a controlled virtual situation so that practices and treatment techniques are applied in a credential and proper situation with individual characteristics.
    Keywords: Cancer, Psychological Disorders, Virtual reality
  • Nursing Student Rezai Asl. H., Instractor Seyyed Mazhari. M. *, Dr Pishgooi. Sah, Alhani. F Pages 58-69
    Introduction
    Training of patients with diabetes and heart disease is a major problem in achieving optimal adherence to the treatment regimen. One of the most influential factors is selecting an appropriate teaching method. On the other hand, focusing on proper education for the patients› family could facilitate the desired management and better control of the disease.
    Objective
    The aim of this study was to investigate the effect of the family-centered empowerment model on treatment adherence in patients with type II diabetes and heart problems.
    Materials And Methods
    This study was a clinical trial, in which 62 patients with type II diabetes and heart disorders were selected from AJA hospitals, during year 2015. In order to collect data, a demographic questionnaire, treatment adherence in chronic diseases questionnaire, and empowerment questionnaire, with parameters HBA1C and LDL were used. All questionnaires were handed over and filled in by 2 groups, before and after the intervention; the treatment adherence in chronic diseases questionnaire was handed over and filled in 4 weeks after the intervention. The data was analyzed using the SPSS version 21 software and chi-square test, Fisher›s exact test, independent sample t test, paired sample t test, and repeated measures analysis (ANOVA).
    Results
    No significant differences was found in demographic factors between the two groups before the intervention (P>0.05). There was no statistically significant difference in the mean scores of empowerment of patients and family members, knowledge, treatment adherence in chronic diseases, and the mean value of HBA1C and LDL before the intervention (P>0.05), yet after the interventions, a statistically significant difference was observed between the variables (P0.09). The coefficient of variation showed that the reduction of LDL was greater in the intervention group than the control group.
    Discussion and
    Conclusion
    The findings showed the positive effects of the implementation of family-centered empowerment model to increase treatment adherence in the patients. Given the important role of the family in the management and control of chronic diseases, including type 2 diabetes and it’s complications, especially heart disease, using this template to achieve biologically optimal adherence is recommended.
    Keywords: Educational_Family-Centered Empowerment Model_Heart Disorders_Type 2 Diabetes
  • Ahmadi. Y., Sharififar. S. *, Pishgooie. Sah, Teymori. F., Hoseyni. M., Yari. M Pages 70-79
    Introduction
    Regarding the advantages of breastfeeding in terms of nutritional values and immunity, saving 5.1 million children annually, it seems that related factors should be recognized in this field and mothers must be encouraged to use their own milk to feed infants.
    Objectives
    This study aimed to evaluate and compare the quality of breastfeeding in postpartum mother’s undergone cesarean and vaginal delivery.
    Materials And Methods
    In this causal-comparative study, 113 mothers and newborn infants by cesarean section and normal delivery in 2015 in Military Family Hospitals, Najmieh, Besat, Chamran and Hagar in Tehran were compared. The quality of breastfeeding was evaluated using infant breastfeeding evaluation checklist.
    Results
    Breastfeeding quality of women›s means and standard deviations in normal vaginal delivery and cesarean were 110.66 ± 12.36 and 114.35 ± 5.89, respectively (P=0.045).
    Discussion and
    Conclusions
    The study showed that mothers who deliver vaginally compared to caesarean have a better quality of breastfeeding. Mothers who had natural delivery were more successful at breastfeeding and higher quality of life.
    Keywords: Breastfeeding Quality, Cesarean Section, Vaginal Delivery