فهرست مطالب

پژوهشنامه نهج البلاغه - پیاپی 14 (تابستان 1395)

پژوهشنامه نهج البلاغه
پیاپی 14 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد مولوی* صفحات 1-18
    ارتباط اخلاق و سیاست همواره مورد توجه دانشمندان، سیاست مداران، فیلسوفان و مدیران جوامع بوده است. برخی برآنند که باید اخلاق تابع سیاست باشد، گروهی دیگر معتقدند که باید سیاست بر اساس موازین اخلاقی تنظیم شود و دسته سوم نیز به جدایی بین آنها باورمندند. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای به بررسی و تحلیل این مساله از نگاه امام علی(ع) به عنوان الگوی سیاست و اخلاق پرداخته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که از نظر امام علی(ع)، سیاست باید تابع اخلاق باشد. در دیدگاه امام(ع)، سیاست مبتنی بر اخلاق دارای اصولی است که با رعایت آنها پیشرفت جوامع را به ارمغان می آورد. برخی از این اصول عبارت اند از: رعایت عدالت و انصاف بین مردم، پرهیز از دنیادوستی و دنیاپرستی، رعایت رفق و مدارا در رفتار با مردم، تناسب مقام ها با توجه به میزان برخورداری از فضایل اخلاقی، حاکم نمودن اخلاق بر سیاست، وفاداری به پیمان و شعارهای حکومتی، برخورد صادقانه با مردم و پرهیز از فریبکاری با آنان.
    کلیدواژگان: امام علی(ع)، اخلاق، سیاست، مدیریت، حکومت
  • سکینه رسمی، مجید واحدپور* صفحات 19-34
    دقت و تامل در مباحث سیاسی مطرح شده در اخلاق ناصری نشان می دهد که خواجه نصیر در بیان اصول سیاسی در موارد متعدد، متاثر از نهج البلاغه بوده است. این مقاله برآن است تا با درک درست و متقن مباحث سیاسی مطرح شده در اخلاق ناصری، نشان دهد که خواجه نصیر در تبیین مسائل سیاسی، تحت تاثیر اندیشه های امام علی ( ع ) در زمینه سیاست و حکومت، واقع شده است. نیاز جامعه اسلامی به امام و ضرورت وجود امام در راس حکومت، از مسائل اساسی تفکر سیاسی شیعی است که به نحو مستوفی در نهج البلاغه بدان پرداخته شده است. خواجه نصیر نیز با تاثیرپذیری از آراء و اندیشه های امام علی(ع) بدین مسئله توجه کرده است. اصل عدالت و رعایت آن از سوی رهبر جامعه و کارگزارانش، نقش عدالت در استواری و دوام حکومت، پیوند اجتناب ناپذیر سیاست با اخلاق، و عدم جدایی میان سیاست و دین، دیگر مباحث قابل اعتنا هستند که می توان اثرپذیری اخلاق ناصری از نهج البلاغه را در این عرصه ها ملاحظه کرد.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، اخلاق ناصری، امامت، سیاست، عدالت، دین
  • شیرین پورابراهیم* صفحات 35-54
    ترجمه استعاره و چالش های آن همواره از مسائل ترجمه و ترجمه متون مذهبی بوده است. در این مقاله، با اتخاذ رویکرد معنی شناسی شناختی به ترجمه، می خواهیم بدانیم کدام نوع از انواع ده گانه ترجمه استعاره توسط الهراسی (2000) در ترجمه های نهج البلاغه کاربرد بیشتری دارد و چگونه می توان به تبیین دلایل کاربرد این شیوه یا شیوه ها پرداخت. همچنین، ترجمه های انگلیسی و فارسی نهج البلاغه چه شباهت ها و تفاوت هایی دارند. به این منظور، کلیه استعاره های طرحواره تصوری حرکتی از بخش حکمت های نهج البلاغه استخراج گردید و ترجمه های آنها در متون منتخب فارسی و انگلیسی مورد بررسی قرار گرفت. مشاهده شد که در ترجمه های نهج البلاغه استعاره ها در همه موارد حفظ شده است و در اکثر موارد از شیوه سوم انتقال استعاری که همان حفظ تصور غنی متن مبدا در متن مقصد است استفاده و هرگاه مترجم نتوانسته همان تصور غنی را منتقل کند، تصور غنی دیگری از همان طرحواره را حفظ کرده یا از روش های دیگر ترجمه استعاری سود جسته است. این امر نشان می دهد که ترجمه استعاره، اگر از دیدگاه شناختی به آن نگریسته شود، چالش های سابق را ندارد و این نظریه قادر است با اتکا به طرحواره حرکتی، چالش ها و ناهماهنگی ها را از میان بردارد. همچنین، پنج ترجمه یاد شده توانسته اند استعاره ها را به خوبی در متن مقصد منعکس کنند.
    کلیدواژگان: ترجمه استعاره، استعاره طرحواره تصوری، تصور غنی، نهج البلاغه
  • رسول فتحی مظفری *، گلاویژ علیزاده صفحات 55-72
    یکی از جدیدترین شاخه های علم روان شناسی که امروزه به عنوان موج چهارم مطرح می باشد، روان شناسی مثبت گرا است که به مطالعهتجربیات انتزاعی مثبت، مانند شادی، سعادت، امید، تاب آوری، خوش بینی، بهزیستی روان شناختی و... می پردازد. تاکنون نظریات مختلفی پیرامون بهزیستی روان شناختی مطرح شده است که در این بین، نظریه بهزیستی روان شناختی ریف از اهمیت به سزایی برخوردار بوده که متشکل از شش مولفه خودمختاری،هدفمندیدرزندگی،تسلطبرمحیط،رشدشخصی،ارتباطمثبتبادیگران وپذیرشخود است. با توجه به ارتباط عمیق بین دین و سلامت روان، در این جستار تلاش بر این است که با روش توصیفی – تحلیلی، به کاوش شش مولفه بهزیستی روان شناختی در سخنان حضرت علی(ع) در کتاب شریف نهج البلاغه پرداخته شود. برآیند این جستار حاکی از این است که نگرش امام علی(ع) به مسائل روان شناختی، خصوصا بهزیستی روان شناختی کاملا مطابق با معیارهای شناخته شده این حوزه است و کسب رضایت و آرامش در زندگی و عوامل به وجود آورنده آن که از اهداف مهم بهزیستی روان شناختی بوده، مورد اهتمام آن حضرت نیز واقع شده است.
    کلیدواژگان: روان شناسی مثبت، بهزیستی روان شناختی، نهج البلاغه
  • رسول محمدجعفری*، مریم رستمی صفحات 73-92
    از جمله مهم ترین متون دینی و روایی در اسلام، نهج البلاغه است. آفریننده این اثر فراوان از قرآن و سخنان پیامبر (ص) متاثر بوده است، از این روی نهج البلاغه امام علی(ع) از سویی تجلی بخش آیات قرآن است و از سویی دیگر انعکاس دهنده سخنان پیامبر(ص). هدف از پژوهش حاضر بررسی گونه های انعکاس سنت و سخنان پیامبر(ص) در نهج البلاغه و تبیین تاثیرپذیری امام علی(ع) از ایشان است. از آنجا که در این زمینه خلا پژوهشی مستقل و جامع وجود داشت، تحقیق حاضر با روش توصیفی- تحلیلی سامان یافت. جهت دست یابی به هدف پژوهش خطبه ها، نامه ها و حکمت های نهج البلاغه، جستجو گردیدند، یافته ها حکایت از آن داشت که انعکاس حدیث نبوی(ص) به سه گونه تلمیح، تضمین مبهم و تضمین مصرح است. از نظر محتوا موضوعات اعتقادی، اخلاقی و فقهی را در بردارند، مع ذلک غالبا در حوزه عقاید و اخلاق متمرکز هستند، در این بین در تضمین مصرح فراوان از مساله خلافت پس از پیامبر(ص) سخن به میان آمده است. هم چنین تمام گونه های احادیث نبوی(ص) در جوامع روایی فریقین - هر دو یا یکی از آن ها - مصدریابی گردیدند.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، حدیث نبوی(ص)، تلمیح، تضمین مبهم، تضمین مصرح
  • حسن مقیاسی* صفحات 93-108
    در پژوهش های زبان شناسان شناختی معاصر، استعاره مجموعه ای از فرآیندهای ذهنی-زبانی است که ناشی از نگرش مفهومی و ذهنی در برخورد با اشیاء و محیط پیرامون است. در قرآن بسیاری از مفاهیم انتزاعی در قالب مجموعه ای از مفاهیم عینی بر پایه طرح واره های تصوری نمود یافته است. چنین عملکردی در ساختار استعاری آیات، امکان درک پدیده های انتزاعی آموزه های قرآنی را از طریق انطباق استعاری پدیده های فیزیکی که ماهیتی قابل ادراک دارند فراهم می سازد. از آنجا که کلام امام علی(ع) در نهج البلاغه در راستای آموزه های معرفتی و نیز اعجاز بیانی منحصر به فرد قرآن است؛ از این رو اغلب استعاره های به کار رفته در کلام ایشان با الهام از قرآن و به منظور تفهیم پدیده های انتزاعی در قالب تصاویر حسی است که حضرت(ع) با الگوگیری از ساخت های استعاری آیات از طریق انطباق استعاری پدیده های قابل ادراک از یک حوزه مفهومی برای شناخت حوزه مفهومی دیگر بهره می بردند؛ به گونه ای که شیوه بیان ایشان در طرح مفاهیم، تداعی کننده سبک بیانی قرآن است. بر این اساس در پژوهش حاضر، آن دسته از ساختارهای استعاری نهج البلاغه که منطبق با الگوهای استعاری مطرح از سوی زبان شناس شناختی، مارک جانسون است در قالب سه طرح واره «حرکتی»، «حجمی» و «قدرتی» ارزیابی می گردد. در این راستا با توجه به موضوع موردنظر، به آن دسته از طرح واره های تصوری در نهج البلاغه پرداخته می شود که ماهیت آن ها برگرفته از استعاره های مفهومی قرآن کریم است. در این میان، کارکرد استعاره های قرآنی در قالب طرح واره حرکتی از بسامد بالاتری نسبت به سایر طرح واره ها در نهج البلاغه برخوردار است.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، استعاره مفهومی، طرح واره های تصوری
  • عباس اقبالی *، مهوش حسن پور صفحات 109-127
    خطبه «متقین» از خطابه های وزین و رزین امیر سخنوران، امام علی(ع) است. گزاره های این خطبه، تصویری هنری از پارسایان و توصیف دقیق آنان است؛ تجسیم حالات معنوی اهل تقوا در شب و روز، ترسیم نگاه رفتاری آن ها به بهشت و جهنم، علم و حلم تقواپیشگان، بصیرت در دین، تعامل با گروه های مختلف مردم، آرزوها و سیره فردی و اجتماعی پرهیزگاران از ویژگی های تبلور یافته در این خطبه است. در جستار حاضر با نگاه درون متنی و در جهت بررسی سبکی این خطبه، از رهگذر واکاوی افقی متن، سه سطح فکری، زبانی و ادبی اثر مورد تحلیل و بررسی سبک شناسانه قرار گرفته و این نتیجه به دست آمد که از جمله ویژگی های سبکی این متن دینی می توان به مواردی مانند، توجه به کوتاه جملات، کاربرد سجع، جناس، تکرار واکه ها، استفاده از آرایه هایی مانند مراعات نظیر، طباق و بینامتنی با قرآن کریم اشاره داشت. باید اذعان کرد که تمامی سبک ها و فرایندهای زبانی به کار گرفته شده در سطوح زبانی و ادبی با سطح فکری صاحب سخن تناسب، هماهنگی و همسویی کامل دارد.
    کلیدواژگان: امام علی(ع)، خطبه متقین، سبک، اقناع مخاطب
|
  • Mohammad Molavi* Pages 1-18
    The relationship of ethic and politics has been considered by scientist, politicians, philosophers and society managers. Some believe that ethic must to follow politics, the others say politics have to be adjusted based on ethical criteria. Third group believe to the separation between them. This research through analytical - descriptive method and library sources scrutinizes this issue in Imam Ali point of view as a standard pattern in politics and ethic. Funding shows that according to Imam Ali, politics must to obey ethic. In the view of Imam in this situation politics has to be based on principles which help society development. Some of these principles are: observing of justice and fairness between people, avoiding from worldliness, observing of tolerance in dealing with people, coordination of position with the amount of moral virtues, loyalty to the governmental treaty, dealing honestly with people and lastly avoidance of deception.
    Keywords: Imam Ali, Ethic, Politics, Management, Government
  • Sakineh Rasmi, Majid Vahedpour* Pages 19-34
    Carefully and reflect on political issues raised in Akhlag-e- Naseri shows that Khajeh Nasir also has not freed itself from the Nahj-ol-balagheh In the expression of political principles In many cases. . Goal that this article is to achieve , is the correct and firm understanding from certain political issues raised in Akhlag-e- Naseri, and specify the origin and root of that discussions. So with referring to Nahj-ol-balagheh, as an origin of important part of the political debate in Akhlag-e- Naseri, is clear that Khajeh Nasir, while an explanation of the political issues, has been affected Imam Ali thoughts , in the field of policy and governorship. Islamic society need to Imam and the need for him on top of government t, is the underlying issues in shiite political thought that is noted totally to that in Nahj-ol-balagheh. Also Khajeh Nasir with pattern of Imam Ali thoughs , has spoken from this issue. Principle of equality and the implementation of that by ruling and his authorities, and role of justice in steadfastness of the continuity, is another issue, that Khajeh Nasir has expressed that, with influence of Nahj-ol-balagheh. The inevitable link politics and morality, and lack of separation between politics and religion, is another two significant basis, that can be Show the impact of Akhlag-e- Naseri from Nahj-ol-balagheh
    Keywords: Nahj, ol, Balagheh, Akhlag, e, Naseri, pontificate, Politics, Justice, Religion, Ethics
  • Shirin Pourebrahim* Pages 35-54
    Metaphor translation and its challenges have always been among the problems of translation and religious text translation. In this paper, having taken a cognitive semantics stand into translation, the author tries to investigate which procedures- among ten procedures used by Al-Harrasi (2000)-are the most common ones in the translation of movement image schemata of Nahj-Ul-Balaghe. Moreover, how the reasons of using this (or these) procedure(s) could be examined. In addition, what the difference(s) (if any) between Persian and English translations is (are). To achieve this goal, all Movement Image Schemata Metaphors of Nahj-Ul-Balaghe are identified and the equivalents of these metaphors in the selected English and Persian texts have been analyzed. It has been observed that in all translations, either English or Persian, metaphors have been translated and in most cases, the third procedure has been used. In other words, the same rich image in Arabic text has been translated into English and Persian. When the translators don’t use this procedure, they have used a different rich image that belongs to the same image schema- forth procedure- or another metaphorical procedure. This shows that MT, if considered from a cognitive view, is not much problematic as before. Moreover, this theory can deal with the challenges and problems of the previous theories by using image schemas. In addition, the five selected translations were able to transfer the same metaphors to the target text relatively well.
    Keywords: Cognitive Metaphor, Translation, Image Schema, Nahj, Ul, Balaghe
  • Rasoul Fathimozafari *, Galavizh Alizade Pages 55-72
    One of the most important branches of psychology which is considered today as the fourth wave is positive psychology. This particular field of positive psychology is focused on the positive study of subjective experiences, such as joy, happiness and hope, resiliency, optimism, and psychological well-being also. In this regard, many different theories have been proposed in the field of psychological well-being. In the meantime, the ryff’s theory of Psychological well-being is considered the most important of these ideas. This theory is based on six components which include: Autonomy, Personal growth, Environmental mastery, Purpose in life, Positive, relation with others, Self- acceptance. Due to the deep relationship between religion and mental health, in this article by using the analytical - descriptive method, we have tried to analyze the Six Components in the Imam Ali’s words. The outcome of this article suggests that Imam Ali's Attitude (AS) to the psychological problems, especially mental health, is strictly in accordance with recognized standards in this field. And satisfaction and peace in life and their causes as the important objective of the psychological well-being, is Imam Ali's attention.
    Keywords: positive psychology, psychological well, being, Nahj, Albalaghah
  • Rasoul Mohammadjafari *, Maryam Rostami Pages 73-92
    One of the main narrative religious texts in Islam is Nahj-ol-Balaghe. The author of this book is affected by Quran and Prophet (P.B.U.H). Therefore, Nahj-ol-Balaghe written by Imam Ali, in one hand manifests Quran sings and in another hand reflects Prophet (P.B.U.H) words. The aim of present article is study the reflective type of Prophet Tradition in Nahj-ol-Balaghe and making clear being impressed Imam Ali by him. Since, there is the lack of comprehensive independent article in this respect; present study is organized by descriptive-analytic method. To obtain the aim of project, sermons, letters and philosophies of Nahj-ol-Balaghe are investigated. According to finding, the way of presenting prophetic Tradition is in 3
    Methods
    allusiveness, ambiguous and explicit inclusion. In respect of contents, they contain belief, moral and jurisprudence subjects, but most of them are based on moral and belief subjects. In this regard, explicit inclusion mostly is about caliphate issue after prophet (P.B.U.H). Moreover, all types of Prophet Tradition are infinite in narrative parties –one of them or more.
    Keywords: Nahj, ol, Balaghe, Prophet Tradition, Allusiveness, Ambiguous Inclusion, Explicit Inclusion
  • Hassan Meghyasi* Pages 93-108
    In the contemporary cognitive, linguistic researches, metaphor is a set of linguistic-mental processes originating from the mental and conceptual treatment with the things and the environment. This built-in mechanism in the metaphoric structure of the Quranic concepts paves the way in that it becomes possible to recognize and understand the abstract and mental phenomena of the Quranic doctrines and teachings by the way of metaphoric mapping of the concrete and physical phenomena that are understandable by their nature. Since Imam Ali’s speech in Nahj-ol-Balagha is in conformity with the Divine speech as well as with the epistemological teachings and the unique expressive miracle of the Quran, so, to have been portrayed and made understood the abstract phenomena as concrete and visual images, much of Nahj-ol- Balagha’s metaphors have been driven from the Quran. In fact, to find similarity and metaphoric mapping in the conceptual phenomena, Imam Ali has employed one conceptual domain to recognize another conceptual domain with respect to image schemas. As a result, the form and the content of Imam Ali’s speech have got a root in the Quranic image schemas. Accordingly, this study investigates the metaphoric structures in Nahj-ol- Balagha appearing in line with the metaphoric templates proposed by Johnson in the framework of three schemas: path, containment and power. In this regard, the framework of the subject matter deals with the image schemas in Nahj-ol- Balagha which their structures and natures are derived from Quranic conceptual metaphors. It seems that the function of the Quranic metaphors in the form of path schemas has a higher frequency in comparison to other kinds of schemas.
    Keywords: Nahj, ol, Balagha, Conceptual metaphor, Image schemas
  • Abbas Eghbaly*, Mahvash Hassanpour Pages 109-127
    Mottaghin sermon is one of the great sermons preached by the master of eloquence, Imam Ali (peace be upon him). The theme of the sermon includes the artistic portrayal of pious people through their precise description. visualizing the spiritual status of devout people at day and night, illustrating their behavioral views to heaven and hell, their knowledge and patience, their insight in religion, their interactions with various groups, their dreams, their personal and social life styles and….are among features best manifested in this sermon. By taking intratextuality approach in a way to identify the stylistics features, the present study investigates Mottaghin Sermon at three mental, linguistic and literary levels. It has been found that some of the stylistic features such as the concise statements, application of rhyme, pun, vowel repetitions and using some literary figures like congeries, contrasts and intratextuality with glorious Quran are prominently noticeable in this religious text. It has also been found that all the styles and linguistic techniques applied in this genre at mental and linguistic levels are compatible with the intellectual level of preacher.
    Keywords: Imam Ali, stylistic, sermon, Mottaghin, Convince the recipient