فهرست مطالب

پژوهشنامه نهج البلاغه - پیاپی 17 (بهار 1396)

پژوهشنامه نهج البلاغه
پیاپی 17 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حجت رسولی*، ولی امیدی پور صفحات 1-19
    خطبه همام یکی از خطبه های بلند اخلاقی و تربیتی نهج البلاغه است که در آن صفات متقین به تفصیل بیان شده است. تحلیل این خطبه از دیدگاه سبک شناسی به منظور واکاوی اسلوب بلیغ و فصیح امام علی (ع) اهمیت دارد. این مقاله با رویکرد تحلیل ادبی، متن خطبه را با توجه به نظریه سبک شناسی ساختارگرا، در سه سطح؛ زبانی (آوایی، واژگانی، نحوی)، ادبی و فکری بررسی کرده، به شیوه توصیفی-تحلیلی به تبیین عناصر سبکی خطبه پرداخته است. هدف اصلی این پژوهش، کشف عناصر سبک شناسی متن خطبه همام است که نقش بارزی در زیبایی آن ایفا می کند. تبیین پیوند میان این عناصر سبکی و افکار امام(ع) از اهداف دیگر این پژوهش به شمار می رود. نتایج پژوهش نشان دهنده ارتباط تنگاتنگ سطوح سه گانه با یکدیگر است. همچنین سطح زبانی و ادبی در تقویت زمینه های فکری خطبه نقش داشته، در جهت اقناع مخاطب و القای اندیشه های امام(ع)، با سطح فکری پیوندی ناگسستنی دارد. اسلوب کلام با اهداف، هماهنگی دارد و با گزینش مجموعه ای از گوش نوازترین فواصل آهنگین، در کنار سایر عناصر موسیقی ساز همچنین استفاده از فنون بلاغی و ساختارهای نحوی توانسته مفاهیم اخلاقی، عبادی و عرفانی را به خوبی به مخاطب برساند.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، خطبه همام، سبک شناسی
  • رسول فتحی مظفری، سید مهدی مسبوق*، مرتضی قائمی صفحات 21-40
    از جمله شیوه های جدید دستیابی به معانی واژگان که از زمان پیدایش آن در دانش معنی شناسی دیری نمی گذرد، فرآیند تجزیه و تحلیل مولفه های معنایی واژگان است. در این روش، برای پی بردن به ماهیت دقیق و همچنین تفاوت های معنایی بین واژگان به نسبت هم معنا، اجزا و آحاد تشکیل دهنده معنای یک واژه مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد و با تبیین تفاوت های موجود بین آحاد معنایی مختلف، علاوه بر دستیابی به معنای دقیق، ظرافت ها و تفاوت های معنایی بین واژگان مترادف نیز کشف خواهد شد. مطالعات کنونی ترجمه، درصدد آن است تا با کاربست نظریه های جدید معنی شناسی در حوزه ترجمه، راه گشای مترجمان و ترجمه پژوهان برای تحقق تعادل ترجمه ای باشد. در این جستار کوشیده ایم تا ضمن معرفی این روش به عنوان رویکردی نوپا در حوزه معنی شناسی، با روشی توصیفی- تحلیلی به نحوه بر ابریابی واژگان بر مبنای تحلیل مولفه ای اشاره نماییم. بدین منظور با انتخاب پنج ترجمه فارسی از خطبه های نهج البلاغه شامل ترجمه های آقایان جعفری، دشتی، شهیدی، فقیهی و فیض الاسلام به واکاوی عملکرد مترجمان در شیوه ترجمه شماری از واژگان نشان دار نهج البلاغه و شیوه انتقال مولفه های معنایی چنین واژگانی پرداخته ایم. برآیند این جستار حاکی از آن است که توجه ناکافی به آحاد تشکیل دهنده معنای یک واژه، علاوه بر این که در انتقال سبک و ایدئولوژی نویسنده تاثیر سوئی برجای می گذارد، زمینه ساز برابریابی غیردقیق واژگان نیز خواهد شد.
    کلیدواژگان: تحلیل مولفه ای معنا، آحاد معنایی، ترجمه های نهج البلاغه
  • علی حاجی خانی*، سعید جلیلیان صفحات 41-56
    «نهج البلاغه» مجموعه ای است از سخنان گهربار امیرالمومنین علی(ع) که توسط مرحوم شریف رضی در سال 400 هجری گردآوری و تدوین شد و از بدو پیدایش تاکنون به دلیل مضامین ذی قیمت و مفاهیم گران سنگ خود، توجه بسیاری از دانشمندان مسلمان و غیر مسلمان را به خود جلب کرده و ستایش آنان را برانگیخته است؛ اما در این میان عده ای از مولفان تراجم و محققان سنی مذهب در اصالت انتساب بخش هایی از این کتاب به امام علی(ع) تشکیکاتی را مطرح نموده اند که از جمله آن ها شبهه وجود مضامین و اصطلحات فلسفی- حکمی نظیر الاین، الکیفیه و الازلیهدر این میراث علویاست. مقاله حاضر در صدد است با بررسی جامع این شبهه، آن را با ادله مختلف عقلی، نقلی و تاریخی و با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به بوته نقد کشیده و بی پایه بودن آن را اثبات نماید. در این راستا، با توجه به اینکه شبهه مطرح شده مبتنی بر سه فرض ادعای اضافه کردن این اصطلاحات توسط سید رضی، متداول نبودن این اصطلاحات در زمان امام علی(ع) و تشکیک در زمان ورود این اصطلاحات به جامعه اسلامی است، جستار حاضر مسائلی از قبیل: تفاوت روش استدلال امام(ع) با فلاسفه متقدم و معاصر شریف رضی، وجود پاره ای از مسائل علمی و فلسفی که با زمان سید رضی مطابقت نمی کند، نقش امام علی(ع) در پایه گذاری فلسفه اسلامی و اصطلاحات آن، رواج مباحث عقلی - فلسفی در عراق قبل از اسلام و وجود این اصطلاحات قبل از امام(ع) را مورد بررسی و تحلیل قرار داده و در نهایت به این نتیجه دست یافته است که وجود اصطلاحات و مباحث فلسفی- حکمی در نهج البلاغه هرگز نافی انتساب این کتاب ارزشمند به امیرالمومنین(ع) نخواهد بود.
    کلیدواژگان: امام علی(ع)، اصطلاحات فلسفی - حکمی، شبهه، نهج البلاغه
  • صادق سیاحی، محمود آبدانان مهدیزاده، معصومه تراوش* صفحات 57-73
    ترجمه و تفهیم نهج البلاغه به عنوان مهم ترین متن دینی بعد از قرآن از اهمیت بالایی برخوردار است و مترجمان زیادی تاکنون به ترجمه آن پرداخته اند که هر کدام شیوه خاص خود را داشته اند. بررسی و کشف ویژگی های خاص هر ترجمه می تواند افق و روزنه ای جدید را برای ترجمه های مترجمان بعدی بگشاید. از میان مترجمان طراز اول نهج البلاغه، می توان به فیض الاسلام اشاره کرد. ایشان افزوده هایی در ترجمه خود به جهت فهم بیشتر مخاطب اعمال کرده است و عنوان ترجمه و شرح بر اثر خود گذاشته است. پژوهش حاضر درصدد است در کار ایشان کاوش و تامل کند و بکوشد که میزان صحت و درستی ادعای مترجم در مورد این افزوده ها را آشکار سازد. با بررسی و ارزیابی ترجمه وی، مشخص گردید که ویژگی های شرح، آن طور که باید و شاید بر اثر ایشان صدق نمی کند و می توان افزوده های فیض الاسلام را در سه اصل تصریح، تبیین و شرح کوتاه درون متنی تقسیم بندی کرد.
    کلیدواژگان: ترجمه نهج البلاغه، فیض الاسلام، تصریح، انگاره تبیین، شرح کوتاه درون متنی
  • محمود کریمی، علیرضا دل افکار، رضا جعفری* صفحات 75-93
    عقلانیت، حاکمیت عقل و منطق انسانی در سازماندهی روابط اجتماعی است و عقلانیت سیاسی مبتنی بر حق و تکلیف، باور مبتنی بر خرد مردم به تعامل سازنده و مفید با زمامدار و جامعه سیاسی در چارچوب ادای حقوق و ایفای تکالیف است. از آن جا که عقلانیت سیاسی در شکلی نظام مند، زمانی محقق می گردد که مبتنی بر آگاهی کافی باشد، این مطالعه کوشیده است مولفه های حقوق زمامدار بر مردم را بر اساس نظام حق و تکلیف نهج البلاغه، معرفی نماید. این هدف، با رویکرد کیفی مبتنی بر منطق استقرا و متکی بر استراتژی داده بنیاد به گونه ای اکتشافی دنبال شده است. ضرورت بحث آن است که هر اندازه مردمان یک کشور، حقوق زمامدار و تکالیف خود در قبال وی و نظام سیاسی حاکم را بهتر بشناسند، تعاملی خردمندانه تر با او و جامعه سیاسی برقرار می کنند. نتایج تحقیق نشان دهنده آن است که بصیرت، ثبات، جهاد در راه خدا، مسئولیت اجتماعی، اطاعت و حمایت از زمامدار، بارزترین مولفه های عقلانیت سیاسی مردم است که نهج البلاغه به دست می دهد.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، عقلانیت سیاسی، حق، تکلیف
  • عادل زاهد بابلان، سید محمد سیدکلان *، حسن احمدی صفحات 95-115
    به لحاظ اهمیت سرمایه روان شناختی در زندگی فردی و سازمانی انسان ها، با بهره گیری از گنجینه گهربار نهج البلاغه و کلام حضرت علی(ع)، با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به واکاوی نظریه سرمایه روان شناختی و ابعاد آن (خودکارآمدی، امید، خوش بینی، تاب آوری)، پرداخته شد که حاصل آن، استنباط از نهج البلاغه به لحاظ تطابق و تفاوت مفهومی مولفه ها بوده است که درنهایت به ارائه رهنمودهای نظری در خصوص این نظریه منجر شده است. یافته ها بر این مبنا نهاده شد که مولفه های سرمایه روان شناختی علاوه بر برخی تطابق ها، به لحاظ مفهومی در بیشتر موارد تمایز اساسی دارد؛ به طوری که بیشتر تمایزات به لحاظ فلسفه زیستی و فکری مسلمانان با کشورهای غیرمسلمان ها بوده است که بر مبنای کلام امیرمومنان علی(ع) این نظریه پس از واکاوی با اضافه شدن مولفه معنویت به نظریه فوق، تحت مدلی به رهنمودهای عملی منجر شد که در پژوهش های قبلی بدان پرداخته نشده بود.
    کلیدواژگان: امام علی(ع)، سرمایه روان شناختی، خودکارآمدی، امید، خوش بینی، تاب آوری
  • مهدی رضا کمالی بانیانی، حسین آریان*، مهرداد اکبری گندمانی صفحات 117-134
    تقابل های دوگانه اساسا در هر متنی قابل رویت می باشد و هماره بین سلسله مراتب مرکز یک متن و حاشیه آن، این تقابل برقرار است. به عبارتی در برخی از متون، یک عنصر با بار مثبت یا منفی در مرکز قرار می گیرد (مثلا خوبی و راستی) و تقابل های متناسب آن (مثلا بدی و دروغ) در حاشیه. حال این بررسی می تواند در دو سطح روساختی و ژرف ساختی (مشتمل بر نگاه هستی شناسی و پدیدارشناسی) صورت گیرد. مسئله مرگ نیز از جمله مباحثی است که تقابلی آشکار با حیات داشته و در نهج البلاغه نیز جلوه های گوناگونی را به خود اختصاص داده است. در این مقاله پس از مختصری در باب ساختارگرایی، تقابل های دوگانه و مساله مرگ، به تحلیل و تبیین دیدگاه های فوق الذکر در باب مسئله مرگ در نهج البلاغه پرداخته شد. با واکاوی صورت گرفته بر بیانات امام علی(ع) و با سنجیدن آنان با شاخه ها و شاخصه های تقابل های دوگانه در ساختارگرایی، مشاهده شد که هر چند مسئله مرگ با حیات در سطح روساختی، تقابل و تضادی چشمگیر دارد، اما در ژرف ساخت، از دید پدیدارشناسی به نوعی، بار ارزشی مثبت یافته(درحالی که مرگ اساسا دارای بار منفی است) و از دید هستی شناسی نیز تمایزی مابین مرگ و زندگی دیده نمی شود. روش تحقیق به صورت کتابخانه ای بوده و پس از مطالعه کافی در باب نظریه تقابل های دوگانه و شناخت ویژگی های آن، به تجزیه و تحلیل دیدگاه های امام علی(ع) در باب مرگ و زندگی بر اساس نظریه مورد نظر پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: تقابل های دوگانه، نگاه پدیدارشناسی، نگاه هستی شناسی، نهج البلاغه
|
  • Hojjat Rasouli *, Vali Omidipoor Pages 1-19
    Stylistics as one of literary subjects , in recent years, linguists have located special attentions on it. the sermon Motaghin is one of the high moral and educational sermons of Nahj al Balagha in which the pious traits described in detail. The analysis of his expressions and ideas from a stylistic perspective in order to alert the audience of rhetorical flourishes is important. This article with a literary analysis, sermon text above with respect to the theory of structure-oriented style on three levels has studied : linguistic (phonological, lexical, syntactic), literary and intellectual cross-sectional case and it explains sermon's stylistic elements. The main objective of this study is to explore the stylistic elements of Hammam sermon text that has a significant role in the beauty of this noble sermon. Also explaining the relationship between the stylistic elements of Imam (AS) is another goal. The results indicate that three levels interconnect with one another. As well as the linguistical ​​and literal level has important role at the strengthening of the intellectual sermons and in order to satisfy the audience and instill the ideas of Imam (AS) to him, with intellectual level are inextricably linked. styles of words with the goals of Imam (AS) including the are in harmony with the selection of a set of euphony of musical intervals, along with other musical elements and also using of rhetorical techniques and styles could manage moral, religiou­understanding s to his audience.
    Keywords: Nahj al Balagha, Hemam sermon, stylistics
  • Rasoul Fathimozafari, Mahdi Masboogh *, Morteza Ghaemi Pages 21-40
    One of the new ways of understanding the meaning of words in semantics is the analysis of semantic components vocabulary. In this way, semantics analyze the components and individuals among meaning of a word to understand the exact nature and also semantic differences between synonyms and by explaining the differences between the different semantic components, in addition to achieving precise meaning, the elegance and conceptual differences between the synonyms also are discovered. Current studies translation seeks to apply new theories semantics in the field of translation to assist the translators and translation scholars to achieving equality in translation. In this article we have tried to introduce this method as a new approach in the field of semantics to refer Issues such as the relationship between this subject to the concept of marked word. Then we examined the translation of word with application this theory in the field of translation based descriptive analytical method. In this context, with a choice of five Persian translations of Nahj- al- balaghah sermons, We have analyzed the performance of translators in translation practices marked words have discussed presenting the components of the meaning of such words. The outcome of this study suggests that inadequate attention to components vocabulary, well not convey the author's style and ideology and will also be a platform for inaccurate translations.
    Keywords: Analysis of semantic components, individuals among meaning, translations of Nahj- al- balaghah
  • Ali Hajikhani *, Saeed Jalilian Pages 41-56
    The Nahj al-Balagha (The Peak of Eloquence) is the most famous collection of sermons, letters and narrations of Imam Ali A.S. It was collected by Sharif Razi, a Shii scholar in the Tenth century (fourth century AH). Known for its eloquent content, it is considered a masterpiece of literature in Shii Islam and has attracted the attention of Muslim and non-Muslim scientists and scholars all around the world. But in the meantime, some of the Sunni scholars and author's have raised doubts about the authenticity of some parts of Nahj al-Balagha including its philosophical and wise terms. In this regard, this article seeks to examine thoroughly this doubt, and based on the rational arguments and historical and analytical methods, recognizes and shows the absurdity of the thing. Finally the article achieved to the conclusion that the existence of philosophical and wise terms in Nahj al-Balagha do not rule out the authenticity of Nahj al-Balagha as a great book demonstrates the eloquence of Imam Ali (A.s.)
    Keywords: Imam Ali (A.S.), doubt, philosophical, wise terms, Nahj al-Balagha
  • Sadegh Sayyahi, Mahmood Abdanan Mahdizadeh, Masome Taravosh* Pages 57-73
    Translation and realization of Nahjol- Balaghe as the most considerable religious texts after Quran is really important, and many translators who have their own styles have translated it so far Investigating and discovering particular features of each translation can open new horizons for other translators translations.Among the distinguished translators of Nahjol- Balaghe, One can refer to Feyzol- Eslam . He has added some adjuncts to his translation for better understanding of the text and has entitled his work translation and explanation This paper aims at investigating his work and revealing his claim about the adjuncts on it After exploring and evaluating his translation, findings imply that the features of explanation are not as perfect as they should bein his work. Feyzol- Eslam’s adjuncts can be divided in three principles : affirmation, explanation –and inter textual abridged description
    Keywords: Nahjol- Balaghe Translation, Feyzol- Eslam, Affirmation, Explanation. Inter textual Abridged Description
  • Mahmood Karimi, Alireza Delafkar, Reza Jafari * Pages 75-93
    Rationality is the very application of intellect and logic in organization of social relations. Politiacl rationality based on right and duty is people's belief, originating from their intellect, in a constructive and useful interaction with the ruler and the political society through satisfying rights and fulfilling duties. Since political rationality in its systematic form is realized only when it is based on sufficient awareness, this study attempts to present the components of the ruler's rights towards people based on the right andduty system in Nahj al_ Balaghah. This goal is to be achieved through a qualitative approach based on thelogic of induction and data grounded strategy. The significanceof this topic lies in the fact that the more the people know the rights of the ruler and their duties towards him and the political system, the wiser would be their interaction with them. The outcomes of this investigartion indicate that the most outstanding components of political rationality of people derived from Nahj al_ Balaghah are insight, stability, Jihad in theway of Allah, social responsibility, obedienceto the ruler and supporting him.
    Keywords: Nahjal-Balaghah, political rationality, right, duty
  • Adel Zahedbabelan, Seyed Mohammad Seyed Kalan *, Hasan Ahmadi Pages 95-115
    Due to the importance of psychological capital (PsyCap) in the individual and organizational life of human beings, we attempted to explore this concept along with its four components (i.e. self-efficacy, hope, optimism, and resiliency) through a descriptive-analytic approach by using the valuable treasur of Nahjolbalaghe and Imam Ali’s Words. Some consistent as well as some inconsistent cases were observed through this exploration in terms of the components of PsyCap. Based on this observation and in line with the construct under scrutiny (i.e., PsyCap) some guidelines were presented. The findings also asserted that the inconsistency observed is primarily rooted in different life styles followed in Muslims and non-Muslims countries. Based on Imam Ali’s Words, ‘spirituality’ was added to the components of PsyCap which has not been touched upon in the studies conducted to date.
    Keywords: Imam Ali, psychological capital, self-efficacy, hope, optimism, resiliency
  • Mehdi Reza Kamali Baniyani, Hoseein Aryan*, Mehrdad Akbari Gandomani Pages 117-134
    The Binary oppositions evident in evry text and this oppsdition exists between hierarchy center and the magin of the text. In other words, there is one elementwith positive or negative effect in the center(for example goodness and thruth) and it s proporfional odds(like badness or lie) van be analyzed in two superstructural and deepstructural levels(based on omtological and phenomenological ideas). Death issue has an evident contrast with life and has many different effects in Nahjolbalaghe. In this essay,at first structuralism is studied and binary oppositions and death are considered, then the above ideas about the death in nahj ol balaghe are analyzed. By analyzing Imam Ali s speech and studying it binary oppositions in structuralism, we observed that although death is different from life in superstructural level, it has found positive value from ontological point of view in deep structure(while death has negative value) and also there isn’t any contrast between death and life from the perspective of omotology. Research method is library and after sufficient study on dual_ counters theory and knowing it's characteristic we analyzed Imam Ali point of view on dead and life based on considered theory
    Keywords: Binary oppositions, phenomenological look, omtological look, Nahj ol balaghe