فهرست مطالب

پژوهشنامه نهج البلاغه - پیاپی 18 (تابستان 1396)

پژوهشنامه نهج البلاغه
پیاپی 18 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابراهیم ابراهیمی*، علیرضا طبیبی، سمیه سلمانیان صفحات 1-13
    خطبه اول نهج البلاغه که با حمد خداوند باری تعالی آغاز می شود و با ذکر حج پایان می پذیرد علی رغم تنوع موضوعات و محورهای مختلف آن از انسجامی قابل توجه برخوردار است. سخن از حمد و ستایش انسان به خاطر نعمت هایش و سپس نحوه پدید آمدن آسمان ها و زمین و سخن از حضرت آدم و آفرینش او و سرانجام سخن از پیامبر عظیم الشان اسلام و ذکر یکی از آداب و رسوم اسلام چون حج، گرچه در ظاهر گوناگون و پراکنده می باشد؛ اما به صورت خطی و مستقیم در پی هدفی مشخص تنظیم شده است. بررسی و شناخت ابزارهای آفریننده انسجام و تحلیل این عوامل انسجام ساز براساس نظریه هلیدی و نظریه مکمل رقیه حسن هدف پژوهش پیش رو است. از این رو پژوهش حاضر کوشیده عوامل انسجام ساز و هماهنگی میان این عوامل را با شیوه توصیفی تحلیلی در خطبه اول نهج البلاغه بررسی و تحلیل نماید. نتایج پژوهش حاکی از آن است که امام علی(ع) در این خطبه توجه شایانی به ایجاد گره ها و حلقه های انسجام ساز نموده و خطبه او به رغم تنوع موضوعات از انسجام قابل ملاحظه ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، انسجام متنی، خطبه اول
  • حسین محققی*، سعید صحابت انور صفحات 15-31
    این پژوهش با هدف شناسایی روابط اجتماعی و اخلاق از دیدگاه نهج البلاغه انجام شده که به روش اسنادی (کتابخانه ای) و با بهره گیری از نهج البلاغه بوده است. برای این کار از ابزار فیش برداری به منظور گردآوری اطلاعات استفاده شد. یافته ها حاکی از آن است که از دیدگاه امام علی(ع) در هر جامعه آدمیان در عین استقلال، هویت و روح جمعی دارند و اصالت هم با فرد است و هم با جمع. در چشم انداز علی(ع) انسان در هر شرایطی مسئول است و هیچ گاه انسان را شرطی شرایط تلقی نمی نماید. اهداف مهم تربیت اجتماعی مورد تاکید در نهج البلاغه ایجاد و پرورش روحیه اخوت و برادری و تفاهم و همدلی در بین افراد اجتماع و پرهیز از اختلاف و تفرقه است. جامعه سالم از دیدگاه امام(ع) مبتنی بر تبیین کارکردی پویانگرانه و تفسیرگرایانه بوده و در این میان معیارهای مطلوبی برای برقراری روابط اجتماعی معرفی نموده است. یکی از این مسائل در خصوص اخلاق معاشرت با دیگران است که حضرت در مورد هدیه دادن، خوب همنشینی کردن، ارتباط و پیوند با خویشاوندان فراوان تاکید دارد. در خصوص توجه به همسایه و همچنین یتیم نوازی آنان نیز تاکید فراوان دارد و در هیچ شرایطی آن وظیفه را فراموش نمی کند. بنابراین با توجه به بیانات گهربار امام علی(ع) در خصوص اخلاق و اجتماع نتیجه گیری می شود که باید در کنار توجه به ویژگی های فردی هر انسان به شرایط اجتماعی او هم نگاه ژرف داشت و می توان با سرلوحه قرار دادن پیام و رفتار آن امام همام، جامعه را به سمت سعادت و محبت هدایت کرد.
    کلیدواژگان: روابط اجتماعی، اخلاق اجتماعی، نهج البلاغه، علی(ع)، اخلاق
  • امین پاشایی هولاسو *، محمدرضا شعبانی، جواد استکی صفحات 33-53
    مقاله حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر تحقق امنیت ملی در نهج البلاغه به رشته تحریر درآمده است و تلاش می کند عوامل موثر از طریق تعامل مردم و حکومت بر تحقق امنیت ملی را از دیدگاه امام علی(ع) شناسایی و اولویت بندی نماید. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی از نظر روش توصیفی- تحلیلی، پیمایشی و از نوع همبستگی است. برای دستیابی به این هدف از دو پرسشنامه محقق ساخته متشکل از 35 سوال استفاده شد که پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ برابر 95/0 محاسبه گردید. جامعه آماری این پژوهش، صاحب نظران دانشگاهی و خبرگان آشنا به علوم معارف اسلامی، مدیریت منابع انسانی، مباحث امنیتی و کارشناسان حوزوی می باشند که به صورت نمونه گیری هدفمند تعداد 132 انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آن جایی که تمامی متغیرها نرمال بودند از آزمون های اسپیرمن، KMO و بارتلت با استفاده از نرم افزار SPSS و برای اثبات مدل تحقیق از تحلیل عاملی با استفاده از نرم افزار LISREL بهره گرفته شد. همچنین برای اولویت بندی عوامل از روش شباهت به گزینه ایده آل فازی (FTOPSIS) استفاده گردید. با توجه به یافته های پژوهش می توان بیان نمود که: برای تحقق امنیت ملی باید مردم و حکومت تواما با هم در ارتباط و تعامل باشند که از 35 عامل شناسایی شده در این پژوهش، پنج اولویت نخست عبارتند از: وفاداری مردم به نظام؛ عمل به کتاب خدا و سیره رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم)؛ اسلامی بودن حکومت؛ حرکت بر محور ولایت و تامین امنیت برای مردم.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، امنیت ملی، تعامل مردم و حکومت
  • علی یاسینی، مرضیه عبدی *، محمد تابان صفحات 55-75
    مقاله حاضر با هدف، شناسایی و تعیین مولفه های تفکر استراتژیک بر مبنای آموزه های نهج البلاغه انجام شده است تا بتوان گامی را هر چند کوچک در جهت شناخت هر چه بیشتر تفکرات استراتژیک امام علی(ع) برداشت. این پژوهش با استفاده از روش کیفی و انجام مطالعات کتابخانه ای، پس از جمع آوری اطلاعات، مولفه های تفکر استراتژیک براساس خطبه ها، نامه ها و حکمت های نهج البلاغه در قالب 36 مفهوم با روش تحلیل محتوا تلخیصی استخراج شد که روایی و پایایی آن براساس نظر خبرگان حوزه تفکر استراتژیک سنجیده شد.پس از طی مراحل تحقیق، مولفه های تفکر استراتژیک در قالب شش تم اصلی با نام های بصیرت فردی، تفکر استنباطی، آموزش و یادگیری، قطعیت، وسعت دید و مهارت های اجتماعی شناسایی شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که یک متفکر استراتژیک باید توانایی ها و قابلیت های خود را شناسایی و آن ها را برای به فعلیت رساندن کشف نماید و همچنین از وسعت دید و مهارت های اجتماعی بالایی نیز برخوردار باشد تا بتواند یک استراتژیست موفق به حساب بیاید و انتظار می رود یک متفکر استراتژیست از مولفه هایی مانند بصیرت و فهم، دوراندیشی و آینده نگری، حقیقت جویی، پرسشگری، زمان شناسی، یادگیری از تجربیات، شجاعت، اعتمادبه نفس، عدالت و انصاف و... برخوردار باشد.
    کلیدواژگان: تفکر استراتژیک، آموزه های نهج البلاغه، تحلیل محتوا تلخیصی
  • کیومرث کلانتری، فاطمه نوری* صفحات 77-97
    امروزه سیاست جنایی محاسبه گر، شیوه ای نوین در کاهش و کنترل بزهکاری به شمار می آید. الگویی که در آن خطر ارتکاب جرم بر اساس ابزار پیشگیری وضعی، مورد ارزیابی و سنجش قرار گرفته و سپس مدیریت می شود. بررسی فرامین و توصیه های مندرج در نهج البلاغه نشان می دهد که حدود چهارده قرن قبل، این مفهوم نوین علوم به عنوان سیاست جنایی خطرمدار با هدف کاهش و کنترل بزهکاری؛ به صورت همه جانبه مورد توجه امیرالمومنین علی (ع) قرار داشته است. در این مقاله با استفاده از روش اسنادی و تحلیل محتوا، معیارهای سنجش خطر جرم و چگونگی مدیریت آن از دیدگاه امیرالمومنین علی(ع) بررسی شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که با پیروی از رهنمودهای آن حضرت در خطابه ها، نامه ها و کلمات قصار نهج البلاغه، می توان از طریق شناسایی موقعیت های دارای خطر بزهکاری، مصون سازی آماج های جرم و مناطق پرخطر، تقویت، نظارت، رویت پذیری و بالا بردن هزینه ارتکاب جرم به واسطه افزایش احتمال شناسایی و دستگیری مرتکب به پیشگیری وضعی کمک و خطر ارتکاب جرم را مدیریت نمود.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، عدالت محاسبه گر، پیشگیری از جرم، پیشگیری وضعی از جرم، مدیریت خطر جرم
  • مهران احمدی فارسانی، علی صفری* صفحات 99-118
    در این پژوهش تلاش شده که به تحلیل ویژگی های شخصیتی و اعتقادات مذهبی کارآفرینان اجتماعی شهر اصفهان، به عنوان عوامل ایجادکننده کارآفرینی اجتماعی پرداخته شود و میزان مطابقت این ویژگی ها و باورها با ویژگی ها و باورهایی که در نهج البلاغه به آن اشاره شده، مشخص شود. همچنین تاثیر ویژگی های شخصیتی و اعتقادات مذهبی بر نتایج فردی و اجتماعی کارآفرینان اجتماعی شهر اصفهان (به عنوان پیامدها) در قالب یک فرضیه اصلی و پنج فرضیه فرعی مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری این پژوهش150 نفر از کارآفرینان اجتماعی شهر اصفهان می باشد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بوده که روایی آن به صورت محتوایی و سازه و پایایی آن نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ تایید شده است. حجم نمونه نیز براساس جدول مورگان به تعداد 103 نفر تعیین و روش نمونه گیری به صورت تصادفی بوده و داده ها از طریق روش حداقل مربعات جزئی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج این پژوهش نشان داد که کارآفرینان اجتماعی شهر اصفهان دارای ویژگی های شخصیتی و باورهای مذهبی اشاره شده در نهج البلاغه هستند. همچنین نتایجی که کارآفرینان اجتماعی شهر اصفهان از عمل کارآفرینانه خود به دست می آورند همان نتایجی است که نهج البلاغه به آن اشاره دارد. نتایج حاصل از بررسی فرضیه ها نیز نشان داد که ویژگی های شخصیتی و باورهای مذهبی بر نتایج فردی و اجتماعی کارآفرینی اجتماعی تاثیر مثبت و معناداری دارند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی اجتماعی، باورهای مذهبی، نتایج، نهج البلاغه
  • نبی سبحانی*، احمد رضوانی مفرد، قدرت الله نیازی صفحات 119-137
    در طول تاریخ بشریت مقابله با سوءاستفاده از حق حاکمیت اساسی ترین دغدغه آزادی خواهان جهان بوده است. در نظام حقوقی اسلام - که مبتنی بر آموزه های وحیانی و سیره معصومان علیهم السلام است- راهکارهای نظری و عملی برای کنترل قدرت حاکمان تبیین گردیده است. پژوهش حاضر به شیوه توصیفی - تحلیلی و با تکیه بر متن خطبه ها و نامه های امام علی(ع)، به بررسی سیره علمی و عملی آن حضرت در برخورد با مسئله سوء استفاده از حق حاکمیت پرداخته و به این نتیجه رسیده است که در نظام حقوقی اسلام حق مطلق وجود ندارد و سوء استفاده از آن نیز ممنوع است. حضرت علی(ع) برای مقابله با سوء استفاده از دو شیوه پیشگیری و برخورد مقتدرانه استفاده نموده است. در شیوه پیشگیری، کارگزارانش را از گرایش به زندگی تجملاتی و از هم نشینی با مرفهان بی درد بر حذر می دارند و با گماشتن ناظران مخفی، بر اعمال آنان نظارت می کنند و منحرفان و خطاکاران را به مسیر اعتدال رهنمون می سازند. رعایت حقوق همه مردم اعم از مسلمان و غیرمسلمان را لازم می دانند و حتی صاحبان قدرت را به رعایت حق حیوانات نیز سفارش نموده اند. عزل، حکم به جبران خسارت و اعمال مجازات اسلامی شیوه های برخورد آن حضرت با سوء استفاده کنندگان بوده است.
    کلیدواژگان: سوء استفاده، حق حاکمیت، بیت المال، نهج البلاغه
|
  • Ebrahim Ebrahimi *, Alireza Tabibi, Somayeh Salmanian Pages 1-13
    With the development of modern linguistics courses High accuracy was outstanding literary studies. Writers on the theories of linguistics as a structured and systematic analysis of literary texts began. Halliday and Hassan's theory the theories of modern linguistics courses that fall within the role orientation. He speaks of the theory of integration of teaching should be a coherent text. R. Hassan" complete theory of Halliday and Hassan is an integrative theory of harmony.
    This is the “Mqamh Mzyryh" Badiozaman Hamadan. In this paper, in light of the theory and the theory of R. Halliday and Hassan Hassan coherence and coordination of cohesion in Maqameh Mazyryeh be examined. Therefore, the present study has tried Integrating factors and coordination among these factors Analyze the factors of coherence and coordination between these factors and the analytical descriptive method In the first sermon of Nahj al-Balaghah.The results show that Imam Ali (as) in this sermon considerable attention to making knots and loops is building cohesion and his sermon, despite the variety of subjects, has a lot of coherence.
    Keywords: Nahj al-Balaghah, Textual coherence, First sermon
  • Hossein Mohagheghi *, Saeed Sabahatanvar Pages 15-31
    This study aimed to identify standards of social relations from the viewpoints of Nahj al-Balagha -Ali was a documentary (library) is enjoying, has been Nahj al-Balagha. The findings suggest that the point of view of Ali in any human society at the same independence, identity and community spirit and authenticity of both the individual and the sum In Outlook Ali people in all circumstances be responsible for and does not constitute conditions of the human condition. Emphasized the important goals of social education in the spirit of brotherhood and develop understanding and empathy between individuals and society is avoiding discord and division. When did you see him healthy society based on the explanation and interpretation of realistic-looking dynamic and desirable criteria for social relationships among these is introduced. One of these issues about the ethics socialize with others that give him the good company of a relationship transplantation with numerous relatives and neighbors insisted also on considering the emphasis was particularly orphans, their hospitality and in any case it does not forget his duty. He also forgive others, do you not love Allah to forgive you and forgive.
    Keywords: social relations, social ethics, Nahj-ol-Balagha, Ali, ethics
  • Amin Pashaei Houlaso *, Mohammad Reza Shabani, Javad Estiki Pages 33-53
    This paper aims to identify factors affecting the realization of Homeland Security is written in Nahjolbalagha and tries factors through the interaction of people and government on achieving internal security of Imam Ali identify and prioritize. This study is useful in terms of cross-survey correlation. To achieve this goal, consisting of 35 questions was used questionnaire that its reliability was calculated using Cronbach's alpha equal to 0/95. The population of this research, academic experts and experts in Islamic sciences, human resource management, security issues and regional experts which 132 were selected by purposive sampling. For data analysis, since all tests were normal variable Spearman, KMO and Bartlett using SPSS software and to prove the model of factor analysis using LISREL software was used. As well as to prioritize the factors of Fuzzy Similarity to Ideal (FTOPSIS) was used. According to the research findings can be concluded that: For the realization of Homeland Security must communicate and interact with the people and government together The 35 factors identified in this study, five priority include: People's loyalty to the regime; the action to the Book of Allah and the Prophet Muhammad of the government, and security for people moving around the province.
    Keywords: Nahjolbalagha, National Security, public engagement, governance
  • Ali Yasini, Marziyeh Abdi *, Mohammad Taban Pages 55-75
    This research is trying to explore and determine the components of strategic thinking based on the Nahj al-Balagha text to take a step, however small, in order to know strategic thinking of Imam Ali (peace be upon him). This study was conducted using qualitative methods and library studies. After collecting data, the components of strategic thinking were derived from sermons, letters and wisdoms of Nahjal-Balagha in the form of 36 concepts by content analysis method. Its validity and reliability was measured according to the experts’ viewpoints in the field of strategic thinking. After the process of research, components of strategic thinking were identified in six main themes to name Individual insight, Inferential thinking, teaching and learning, certainty, Breadth of vision and social skills. A strategic thinker must identify and discover his/her abilities and capabilities to actualize them and also has breadth of vision and high social skills to be a successful strategist. A strategic thinker is expected to have components such as insight and understanding, forethought and foresight, truth-seeking, questioning, punctuality, learning from experience, courage, confidence, justice and fairness.
    Keywords: strategic thinking, the teachings of Nahj al-Balagha, Summative Content Analysis
  • Kiuomars Kalantari, Fatmeh Noori * Pages 77-97
    Today, the measuring criminal policy is considered as a new method in reduction and control of delinquency, a model in which the risk of crime commitment has been measured, evaluated and managed. It is while that studying advices and decrees included in Nahjolbalagheh show that 14 centuries ago, this new concept of criminal science had been paid attention by Imam Ali. In present paper, criteria of measuring risk of crime and its management have been studied from view of Imam Ali using attributive method and content analysis. Results suggest that the risk of crime commitment can be managed by following advices of Imam Ali in his sermons, letters and words of Nahjolbalagheh via identifying situations having risk of delinquency, immunizing criminal targets and risky regions, reinforcing, controlling, visualizing and increasing costs of crime commitment through increasing possibility of arresting the offender.
    Keywords: Nahjolbalagheh, the measuring justice, prevention from crime, Situational Prevention, crime risk of management
  • Mehran Ahmadi Farsani, Ali Safari * Pages 99-118
    This study has attempted to analyze the personality traits and the religious convictions of the Isfahan's social entrepreneurs, as the causes of social entrepreneurship and to determine the concordance of these characteristics and beliefs with those which are mentioned in Nahj-al balagha. The impacts of personality traits and religious convictions on personal and social outcomes of the Isfahan's social entrepreneurs were examined in a major and five minor hypotheses. The population of the study is consisted of 150 social entrepreneurs of the city of Isfahan. A self-made questionnaire which its content and construct validity and reliability were confirmed by using Cronbach's alpha coefficient, was used to collect the data. The sample size was determined 103 based on Morgan's table, sampling was random and data were analyzed using partial least squares method. The results of this study proved that the social entrepreneurs of the city of Isfahan have the personality traits and religious convictions which were mentioned in Nahj-al balagha. Furthermore, the results which the Isfahan's social entrepreneurs obtain from their entrepreneurial actions are the same as those which are mentioned by Nahj-al balagha. The results obtained from the analysis of the hypotheses indicate that personality traits and religious convictions have positive and significant effects on personal and social outcomes of the social entrepreneurship.
    Keywords: Social Entrepreneurship, Religious Convictions, Results, Nahj-al balaghe
  • Nabi Sobhani *, Rezvanimofrad, Ghodrat Allah Niazi Pages 119-137
    Throughout the history, manipulation of the sovereignty right has always been the noble human being's main concern in the world. In Islam legal system which is based on instructions of revelation and innocent Emam's behaviors, theoretical and practical solutions have been codified for controlling the governor's power. The current research has been performed using descriptive-inferential method. Based on Emam Ali's preaches and letters, his scientific and practical principles in dealing with manipulation of sovereignty right have been assessed and the results have indicated that in Islam legal system, right is not definite and manipulating it is prohibited. Emam Ali has utilized prevention and decisiveness for fighting against manipulation. He has prevented his employees from having tendency toward luxurious life and befriending indifferent affluent and by appointing secret observers, has observed their performances and guided the misled to the path of moderation in prevention method. He considers paying attention to all people's rights, including Muslim and Non-Muslim essential and even advises the governors to consider the right of the animals. His methods in punishing the manipulators have been dismissal, compensation of the harm and performing Islamic punishments.
    Keywords: Abuse, Sovereignty right, power, Treasury, Nahj al-Balagheh