فهرست مطالب

پژوهشنامه نهج البلاغه - پیاپی 22 (تابستان 1397)

پژوهشنامه نهج البلاغه
پیاپی 22 (تابستان 1397)

  • 146 صفحه، بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1397/06/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نقی غیاثی * صفحات 1-18
    این پژوهش به روش توصیفی – تحلیلی و با هدف بررسی ساحت های وجودی انسان از منظر نهج البلاغه نگارش یافته است. هر چند در نهج البلاغه مطلب صریحی درباره چند و چون ساحت های وجود انسان نمی یابیم، ولی مطالعه نهج البلاغه نشان می دهد که علی (ع) انسان را می شناخته و از ساحت های وجودی او آگاهی کامل داشته و در راه تربیت انسان به این ابعاد وی توجه ویژه می کرده است. براساس یافته های این پژوهش، در منطق علی (ع) مانند قرآن کریم، انسان موجود دو ساحتی است. ساحت مادی که «عامل مولکولی» تشکیل دهنده این ساحت است و زمینه ساز طبایع مختلف در انسان به شمار می رود. ساحت فرا مادی؛ این ساحت که در اثر دمیدن روح خدایی بر بعد مادی و مولکولی پدید می آید، حقیقت و تمثل انسانی انسان را شکل می دهد و ساحت ذهنی، اندیشه ای و شناختاری در انسان پدید می آید. همچنین می توان از منظر نهج البلاغه از دو ساحت مهم فرامادی، دیگر که به نحوی با روح ارتباط دارند و بیان گر حقیقت وی هستند، نام برد: یکی «فطرت» است که مایه پیونددهنده انسان با خدا و قشر و لایه زیرین جان آدمی و سرشت او به شمار می رود. دوم «قلب» حقیقتی متعالی و مرکزی در وجود انسان که هم کارکرد شناختی و اندیشیدن دارد و هم کارکرد احساسی و عاطفی، می تواند منشا همه صفات عالی و ویژگی های انسانی باشد چنان که می تواند منشا سقوط انسان و رذایل وی باشد.
    کلیدواژگان: انسان، ساحت های وجودی، روح، فطرت، قلب
  • حسن رضایی هفتادر *، صفر نصیریان، باقر ریاحی مهر صفحات 19-37
    تحول روانی، یکی از مسائل مهم روان شناسی است. امروزه علمی به نام روان شناسی ژنتیک به عنوان یکی از شاخه های روان شناسی تجربی، به مبحث تحول روانی می پردازد؛ اما در معارف اسلامی به ویژه نهج البلاغه، به این موضوع به طور جدی تاکید شده است. البته از آن جا که معارف اسلامی، برخلاف دانش های تجربی، نگاه مادی به روان انسان ندارد، نظام تحولی آن نیز به سان نظام های تحولی مبتنی بر علوم آزمایشگاهی نیست. پژوهش حاضر با روش توصیفی – تحلیلی به ماهیت روان انسان و تحول روانی، از منظر معارف اسلامی به ویژه نهج البلاغه پرداخته است. از منظر این معارف، روان انسان متشکل از دو ساحت جوهری و روحانی است. بدین ترتیب، تحول روانی هم در این دو ساحت مطرح می شود. تحول در ساحت جوهری، به سه حالت قابل تصور است: تحول در اصل ساحت جوهری، تحول در ویژگی های ذاتی آن و تحول در ویژگی های فطری آن. براساس معارف اسلامی، به ویژه نهج البلاغه، تحول روانی در حالت اول و دوم ممکن نیست، اما در برخی از اقسام حالت سوم امکان پذیر است. بر همین اساس، تحول در ساحت روحانی نیز امکان پذیر است و به چهار نوع تحول تقسیم می شود: انضمامی، تکاملی، انفکاکی و تناقصی.
    کلیدواژگان: ماهیت تحول روانی، تحول روانی، انواع تحول، تحول جوهری، تحول روحانی، نهج البلاغه
  • نازی قنبری پریخانی، علی باقر طاهری نیا * صفحات 39-56
    ماجرای «حکمیت» در سرزمین صفین از حوادث بی سابقه تاریخ اسلام به شمار می رود. امیرالمومنین (ع) که در آستانه پیروزی قرار داشت، به سبب نیرنگ عمروعاص و فریب خوردن تعداد قابل توجهی از سربازان ایشان، از ادامه نبرد و دست یافتن به پیروزی بازماند و عواقب وخیم جریان حکمیت تا مدت ها گریبان گیر مسلمانان شد. در این پژوهش خطبه های امام علی (ع) قبل و حین نبرد صفین، به روش تحلیل محتوای کیفی، مورد بررسی قرار گرفته است. ایشان در زمینه دشمن شناسی از میان ویژگی های منفی دشمن بیشتر بر روی سابقه کفر معاویه و اطرافیانش، دشمنی آنان با خداوند، قرآن و سنت پیامبر (ص) ، بی توجهی به فرامین الهی، دعوتشان به بت پرستی و مواردی از این قبیل تاکید دارد که در تنافی کامل با تمسک آنان به قرآن و نیات خیرخواهانه شان در پیشنهاد صلح و حکمیت قرآن قرار دارد. امام (ع) در زمینه معرفی خصائل خود تاکید بیشتری بر سابقه ایمان، همراهی با پیامبر (ص) و هدایتگری خود دارد که بیانگر لزوم اطاعت و فرمانبرداری از ایشان و اعتماد به گفته هایشان تحت هر شرایطی حتی در مقابل قرآن های بالای نیزه است. تحلیل مضامین این مجموعه از خطبه ها مشخص کرد که آن حضرت قبل از وقوع حادثه خطرآفرین حکمیت، در راستای آماده سازی سپاه جهت خنثی نمودن نقشه دشمن، روشنگری های لازم را بیان فرموده است. امام (ع) با تکرار مضامین مذکور، استفاده از اسلوب تاکید و به کارگیری صنعت طباق، کلام خود را در سطح بالاتری از تاثیرگذاری قرار داده است.
    کلیدواژگان: امام علی(ع)، جنگ صفین، حکمیت، نهج البلاغه، خطبه، تحلیل محتوای کیفی
  • محمد مهدی حاجیلویی محب * صفحات 57-79
    برپایی حکومت ها در طول تاریخ، با اهداف متفاوتی صورت می پذیرفته که دست یابی به قدرت و تسلط بر منابع انسانی و اقتصادی، بخش قابل توجهی از این اهداف بوده است. حکومت اسلامی به دلیل ریشه های مکتب توحیدی آن، جلوه ای دیگر از انواع حکومت ها را با اهدافی متفاوت ارائه می دهد که بخشی از آن ها، اهداف اخلاقی است. حکومت علوی و انقلاب اسلامی ایران، نمونه هایی از این دست بوده که برنامه هایی را برای پویایی اخلاق در حوزه فردی و اجتماعی به اجراء درآورده اند. به نظر می رسد، اهداف اخلاقی این دو حکومت، در نهج البلاغه و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تبیین شده و هم راستا می باشند. هدف آن است که ضمن اثبات لزوم پیش بینی اهداف اخلاقی برای حکومت، این موارد استخراج و تحلیل شده، تا میزان اشتراک این دو متن در زمینه اهداف اخلاقی مشخص گردد. مقاله حاضر، ضمن مطالعه هر دو منبع، به این نتیجه دست یافته است که هر دو، پویایی اخلاق فردی و اجتماعی را در راس اهداف حکومت دانسته و ضمن هم پوشانی با هم، پنج محور را مورد بحث قرار داده اند، شامل: رشد و سعادت انسان، گسترش فضایل اخلاقی، هدایت فردی و اجتماعی، برپایی و تقویت دین و مقابله با انحراف و گمراهی.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، اهداف، اخلاق، حکومت
  • مرتضی جبله *، حسینعلی حسن پور، مسعود مصدق خواه صفحات 81-99
    امروزه، محیط سازمان ها آبستن تغییرات، فرصت ها و چالش های زیادی است که توانایی و قابلیت رویارویی و بهره برداری آنان را می توان از سازمان ها انتظار داشت. از طرفی نگاه استراتژیک به تغییرات و فرصت های حاصل از تغییرات و از طرف دیگر، بهبود توانایی ها و زیرساخت های سازمان می تواند سازوکار مناسبی برای موفقیت پایدار و بلندمدت سازمان باشد. توجه به معیارهای ارزشی- اسلامی در شناسایی و انتخاب تامین کنندگان که همواره مورد تاکید و تایید قرآن و نهج البلاغه است از ضرورت های پژوهش حاضر است. در این پژوهش برای ایجاد یک سازمان ارزشی، شناسایی و رتبه بندی تامین کنندگان اقلام مبتنی بر ارزش های اسلامی از منظر قرآن و نهج البلاغه، پژوهش های گذشته و کتب مقدس قرآن و نهج البلاغه مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت و معیارهای کلیدی امانت داری، خدمت گزاری، صداقت، محوریت منافع و مصالح عامه و عدالت محوری انتخاب شدند. در ادامه با طراحی پرسشنامه، انجام تحقیق میدانی و با استفاده از یک مدل تصمیم گیری چندمعیاره، اوزان مناسب تامین کنندگان اقلام بر اساس معیارهای ارزشی احصا و بر اساس آن و برای هر محصول، تامین کننده برتر انتخاب شد. برای اثبات روایی و پایایی تحقیق از فرمول لاشه و آلفای کرونباخ استفاده شده است.
    کلیدواژگان: معیارهای ارزشی- اسلامی، سازمان ارزشی، تامین کنندگان اقلام عمومی، تصمیم گیری چندمعیاره
  • سید علیرضا صفوی، سعید بهشتی *، سید کاظم اکرمی، معصومه صمدی صفحات 101-118
    قرآن و روایات معصومین علیهم السلام بر این نکته تاکید می نمایند که بعثت پیامبر (ص) ، در راستای نهادینه کردن مکارم اخلاقی می باشد. بررسی سخنان امام علی (ع) و مطالعه زندگی ایشان، نشان می دهد که توجه به فضایل اخلاقی و دوری جستن از افراط و تفریط و به عبارت دیگر پایبندی به اخلاق مبتنی بر میانه روی، بارزترین ویژگی آن حضرت بوده است. بدین منظور فرمایش های داهیانه امیر مومنان (ع) در زمینه اعتدال مورد بررسی قرارگرفته و فلسفه اخلاق مبتنی بر میانه روی استخراج گردیده است. روش تحقیق در این پژوهش، تحلیل اسنادی به روش توصیفی – تحلیلی است. یافته های پژوهش نشان می دهد آفرینش متعادل جهان، قوانین موزون و متین خداوند متعال، اعتدال در آفرینش انسان، دوست داشتن اعتدال از جانب خداوند، ناپایداری دنیا و جاودانگی آخرت، سیره و سنت معتدلانه پیامبر (ص) و معصومین علیهم السلام و تغییرپذیری اخلاق از جمله بنیادها و فلسفه اخلاق مبتنی بر میانه روی است. مورد توجه قرار دادن بیانات امام علی علیه السلام در فلسفه اخلاق مبتنی بر میانه روی، می تواند ضمن غنای علمی این رشته، بر نهادینه شدن اخلاق در جامعه کمک نموده و بر آسیب ها و چالش های جدی که در مسیر زندگی انسان ها در اثر افراط و تفریط به وجود آمده است، فائق آید.
    کلیدواژگان: عقل ورزی، فلسفه اخلاق مبتنی بر میانه روی، اعتدال و امام علی(ع)
  • فاطمه مرادی کهنکی، حسین چراغی وش *، علی نظری صفحات 119-138
    نهج البلاغه بعد از قرآن کریم، بهترین منبع برای واکاوی مباحث اسلامی در همه زمینه ها است. رابطه انسان و محیط زیست یکی از این مباحث است. در اسلام بیش از هر دین و مکتبی به رفتار صحیح با محیط زیست سفارش شده است. با توجه به این که انسان در روز قیامت نسبت به تمام اعمال خویش مورد سوال واقع می شود که چرا با وجود انذار ها، نهی ها، راهنمایی ها و تبیین رفتارهای صحیح و شناسایی رفتارهای ناپسند، حیوانات را آزار داده و نسبت به طبیعت کوتاهی کرده است، اهمیت آخرت گرایی انسان در رابطه با محیط زیست روشن می گردد. آن چه در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و به کارگیری ابزار کتابخانه ای پیرامون آن سخن گفته شده، مجموعه ای از رفتارهایی است که مشخص کننده حقوق متقابل انسان و محیط زیست می باشد و می توان از آن به راهبردهایی از نهج البلاغه در حیطه رفتار تعبیر کرد که در قالب فضایل و رذایل رفتاری صورت دقیقی از روابط انسان با محیط زیست را بر اساس نهج البلاغه ترسیم می کند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که احساس مسوولیت نسبت به حیوانات، اهمیت دادن به تغذیه آنان و مراعات حالشان هنگام کار، خستگی، بیماری و پیری، پرهیز از اذیت و آزار و ترساندن آنان از مهم ترین موضوعات در رابطه با حیوانات است. همچنین حفظ درختان و اهتمام به کشاورزی، انتخاب آب مناسب و تنظیم آبیاری درختان، توجه به عوامل زیست محیطی در انتخاب محیط زندگی، نگاه به گل ها و سبزه زار، استفاده از پوشش مناسب فصلی نیز از مهم ترین موضوعات در رابطه با طبیعت است.
    کلیدواژگان: آخرت گرایی، امام علی(ع)، حیوانات، رفتار، طبیعت، نهج البلاغه
|
  • Naghi Ghiathi Pages 1-18
    This research is descriptive-analytic, with the aim of examining the existential areas of human beings from the perspective of Nahj al-Balaghah. However, in Nahjol-Balaghah, we do not find a clear statement about some of the areas of human existence, but the study of Nahj al-Balaghah shows that he was aware of mankind and had full awareness of his existential areas and paid special attention to this dimension in the way of human training. From the examination of the words of the Imam in Nahj al-Balagha, it appears that in the logic of Ali, like the Holy Quran, the man is two. The material domain, which is the "molecular agent" that forms this field, is the cause of different classes of human beings. Faramadi's field; this area, which is created by the blessing of the divine spirit on the material and molecular dimension, forms the truth and manifestation of mankind, and forms the human, intellectual, and cognitive domain of mankind. From the perspective of Nahj al-Balaghah, we can mention two important issues of Faramadi, others which are in some way related to the soul: one is "nature" that connects man with God and the cortex and the lower layer of human life, therefore, the properties of the soul Is subcategory and his character. The second is the "heart" of a transcendental and central truth in human existence that has both cognitive and reflective functions as well as emotional and emotional functioning, can be the source of all the traits and human qualities that can be the source of human fallacies and human vices. Of course, the heart is not isolated from the soul, but it refers to both the transcendental domains of human humans, but they are interpreted in various ways from the heart to it, and from that it is referred to as the soul, since it is the source of human life.
    Keywords: human, existential aspects, soul, mind, nature, heart
  • Hassan Rezaee Haftadur *, Safar Nasiriyan, Bagher Riyahi Mehr Pages 19-37
    Psychological evolution is one of the main topics of psychology. Today, a branch of empirical psychology called the genetic psychology addresses the psychological evolution subject. This issue has been greatly emphasized in the divine teachings, especially in Nahj al-Balaghah, too. Nonetheless, contrary to the empirical sciences, the divine knowledge does not entail a materialist view toward human psyche and so, its evolutionary system is different from the evolutionary systems that rely on experimental sciences. The study at hand has addressed the nature of human psyche and psychological evolution from the viewpoint of the divine knowledge, especially that of Nahj al-Balaghah, through a descriptive-analytical approach. In the outlook of this knowledge, the nature of human psyche is composed of two spheres: substantial and spiritual. Accordingly, the psychological evolution is discussed within these two spheres. Evolution in the substantial sphere is conceivable in three modes: evolution in the principle of the substantial sphere, evolution in its essential traits, and evolution in its instinctive features. According to the divine knowledge, especially Nahj al-Balaghah, psychological evolution is unlikely in the first and second modes, but is possible in some types of the third one. In addition, evolution in the spiritual sphere is possible and can be divided into four types: concrete, complementary, separation-oriented, and contradictory.
    Keywords: The nature of psychological evolution, Psychological evolution, Types of evolution, Substantial evolution, Spiritual evolution, nahj al-balaghah
  • Nazi Ghanbari Parikhani, Ali Bagher Taheri Niya * Pages 39-56
    The Arbitration in battle of siffin is an unprecedented incident of Islamic history. Imam Ali (AS) that was on the verge of victory, stay away from fight and achieve victory because of the neglect of 'Amr ibn al-'As and the deception of a significant number of his soldiers and the grave consequences of the arbitration have long endured Muslims. In this research, Imam Ali (AS) sermons before and during the battle of Siffin has been studied using qualitative content analysis approach. In the field of hostility, he emphasizes the negative qualities of the enemy on the history of the disbelief of Mu'awiya and his associates, their enmity with God, the Quran and the Sunnah of the Prophet (PBUH), the neglect of divine orders, their invitation to idolatry, and so on that is in complete isolation with their clasp to the Quran and their benevolent intentions in offering peace and Quran arbitration. Imam (AS), in his introduction, emphasizes on the history of faith, companionship with the Prophet and his own guidance, which implies obedience to them and the trust in their statements under any circumstances, even against the Quran of the spear. The analysis of the contents of this series of sermons revealed that Imam Ali (AS) has provided the necessary insights before the arbitration and in order to prepare the Revolutionary Guard to neutralize the enemy's map. Imam (AS) has put his word at a higher level of influence by repeating the mentioned themes, using emphasis style and oxymoron.
    Keywords: Imam Ali (AS), battle of Siffin, Arbitration, nahj al-balaghah, Jihadi sermons, qualitative content analysis
  • Mohammad Mahdi Hajilouei Moheb * Pages 57-79
    The establishment of governments throughout history has taken different goals, namely the achievement of power and the domination of human and economic resources. Islamic government due to the roots of its monotheistic school, Presents another form of government with different goals Some of them are moral goals. The alawite and Islamic Revolution of Iran, Examples of this are programs that are designed to motivate morality In the personal and social spheres. It seams, The ethical goals of these two governments, The Nahj al-Balaghah and the constitution of the Islamic Republic of Iran are explained and are aligned. The purpose is to extract these issues and ask this question It should be answered that What are the ethical goals of the government in Nahj al-Balaghah and the constitution of the Islamic Republic of Iran? And how much do you share these goals in these two texts? current article, While studying both sources, It has come to the conclusion that both the dynamics of individual and social ethics, at the head of the government's goals And overlapping together, The five axes discussed include: Growth and happiness of man, The spread of moral virtues, Individual and Social Guidance, Establishing and strengthening religion and confront deviation and mislead. Prove the Necessity of Forecasting the Ethical Goals for the Islamic State in Both Sources and their comparative extraction and analysis, The innovations of this research are considered.
    Keywords: nahj al-balaghah, constitution of the islamic republic of iran, ethical goals, government
  • Morteza Jabale *, Hossein Ali Hassan Pour, Masoud Mosaddegh Khah Pages 81-99
    Nowadays, organizations environment is faced with changes, opportunities and challenges that organizations ability to confront with them can be expected. The strategic look at the changes and opportunities resulting from the changes, and on the other hand, improved abilities and infrastructures organization can be an appropriate mechanism for sustainable and long-term success of the organization. Attention to Islamic-value criteria in the identification and selection Suppliers that is always emphasized and confirmation Quran and Nahj-al-Balaghe the necessities of this research. In this research to create a value organization, Identify and ranking Commodities Suppliers Based on Islamic values according to the Quran and Nahj-al-Balaghe, were analyzed previous research and holy books the Koran and Nahj-al-Balaghe and the key criteria keeping and treasury, serving, truth, public interests and justice were Selection. In the following by designing questionnaires, conducting field research and using a multi-criteria decision-making models, the appropriate weights Commodities Suppliers based on value criteria elicitation and Based on that and for each product, was selected superior supplier. To prove the validity and reliability of the research is used from lashe and Cronbach's alpha formula.
    Keywords: Islamic-value criteria, Value organization, General commodities Suppliers, Multi-criteria decision-making
  • Seyed Alireza Safavi, Saeed Beheshti *, Seyed Kazem Akrami, Masoumeh Samadi Pages 101-118
    The Qur'an and the traditions of Infallible Imams(ma'sums) emphasize that the Prophet's(PBUH) bi'thatis in line with the institutionalization of Makārim al-Akhlāq (Honorable characteristics). Examining the words of Imam Ali (as) and studying of his life show that paying attention to moral virtues and avoiding extremism, in other words, adherence to ethics based onmoderation, had been the most prominent feature of him. For this purpose, the holy quotes of Imam Ali (pbuh) regarding moderation are discussed and the philosophy of ethics based on moderation has been extracted. The research method is descriptive-analytic. The findings of the research show that the balanced creation of the world, the just laws of Allah Almighty, the moderation in the creation of man, the love of moderation from God, the instability of the world and the eternal life of the Hereafter, the modest tradition of the Prophet (peace be upon him and his family) and the infallibles and changeability of ethics are examples of foundations and the philosophy of ethics based on moderation. Considering the statements of Imam Ali (as) about the philosophy of ethicsbased on moderation can enrich this discipline scientifically, help to institutionalize the ethics in the society as well asovercome the harm and serious challenges that has been created by extremeson the way of human life.
    Keywords: wise, Philosophy, ethics based on moderate, Imam Ali (as)
  • Fatmeh Moradi Kahanghi, Hossein Cheraghivash *, Ali Nazari Pages 119-138
    Nahj al-Balagha after the Holy Quran is the best reference for analyzing Islamic topics in all of the fields. The relationship of human and environment is one of these topics. In Islam, more than each religion and school has been advised to proper behavior with environment. Given that human in the Judgement Day is questioned about all of his / her own actions that why they have vexed animals in spite of the warnings, bans, guidances and explicating the proper behaviors and detecting reprehensible behaviors and have been neglected toward nature, the importance of afterlifeism of human in relation to environment become obvious. What has been talked about it in this study, is a collection of behaviors that specify mutual rights of human and environment and about it, it can construe to strategies of Nahj al-Balagha in the domain of behavior that draw a fine shape from relationships of human with environment on the basis of Nahj al-Balagha in the shape of behavioral virtues and rascalities. It is necessary to mention that the study has been written by using of descriptive–analytic method and applying desk research tool.
    Keywords: Afterlifeism, Imam Ali [PBUH], Behavioral Rascalities, Behavioral Virtues, Environment