فهرست مطالب

پژوهشنامه نهج البلاغه - پیاپی 24 (زمستان 1397)

پژوهشنامه نهج البلاغه
پیاپی 24 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ناصر قره خانی صفحات 1-19
    واژه ذلت از پرکاربردترین واژه ها، در قالب های مختلف اشتقاقی در نهج البلاغه است. امام علی(ع) با بهره مندی از معارف بلند الهی و برای تعالی جایگاه انسان و ارزش های انسانی، صورت های گوناگون این واژه را در گفتار و نوشتار به کار گرفته تا تصاویری تاثیرگذار در ذهن مخاطب ایجاد کند و او را به سوی عزت و کرامت رهنمون سازد. از منظر علم معنی شناسی بررسی مفهوم اولیه واژه و سیر تحول آن از دوره جاهلی تا متن نهج البلاغه امری ضروری است و تلاش می شود تا براساس روابط هم نشینی و جانشینی به دو پرسش پاسخ داده شود: یکی آن که کدام واژه ها بیشترین همنشینی را با واژه ذلت دارد؟ و از سوی دیگر با رویکرد جانشینی چه واژه ها و احیانا جملاتی تداعی کننده مفهوم ذلت هستند؟ برآیند این پژوهش که با روش توصیفی- تحلیلی سامان یافته نشان می دهد واژگانی از قبیل عزت، نفس، طمع، اسارت، مستکینه، عار و فرار بیشترین همنشینی را با ذلت داشته و کلماتی از قبیل قماءه، دناءه، ضعه و خسف و حتی برخی جمله ها، بر محور جانشینی معنای ذلت را به ذهن می رساند؛ افزون بر این تداعی آوایی برخی واژه ها مثل اضل و ازل در تبادر معنای ذلت در اندیشه مخاطب قابل توجه است.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، مفهوم اولیه، هم نشینی و جانشینی، ذلت، نفس
  • مهرداد آقایی ، محمدرضا شادمنامن، ظریفه نورانی صفحات 21-34
    این پژوهش بر آن است تا با واکاوی نهج البلاغه دو آرایه بلاغی تشبیه و استعاره را که در این عرصه از بسامد بسیار بالایی برخوردار است، مورد بررسی و تحقیق قرار داده و بارقه ای از سخنوری را در قالب مطالبی کوتاه ارائه دهد؛ چرا که به نظر بسیاری از پژوهندگان نهج البلاغه، اولین دیدگاهی که باید از آن به نهج البلاغه نگریسته شود، جلوه های بلاغت و کرانه های بدیع و خیره کننده ای است که به زیور هنر و سخن آرائی آراسته شده است. تشبی هات بلیغ و زیبا، ترکیب واژگان و جملات متنوع با رنگ آمیزی های مختلف، طرح های ابتکاری و چینش دقیق، وسعت و عمق معنا، هماهنگی متناظر و متقارن و موسیقی سحرانگیز آن، از وحدت و انسجام فوق العاده ای تشکیل شده که حکایت از تخیلی قوی و عمیق و عاطفه ای جوشان و صادق و اندیشه ای غنی و خلاق دارد. مقاله حاضر با روش توصیفی و تحلیلی و با ارائه تشبی هات رسا و استعارات دقیقی که به نهج البلاغه در تجسم بخشیدن به ذهنیات و تصورات موجود در آن، سیمائی منحصر به فرد داده است، شرح ابی الحدید را مورد بررسی قرار می دهد. شارح تام؛ ابن ابی الحدید، با زیرکی و فراست تمام توانسته برخی از درهای گران بهای این اثر جاوید را موشکافی کرده و با در نظر گرفتن معانی و تحلیل و تبیین ظرافت های نهفته در این تصاویر و ایماژها تصاویری زیبا از صور خیال را بیان و تفسیر کند.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، خطبه، تشبیه، استعاره، ابن ابی الحدید
  • مهدی مردانی(گلستانی) صفحات 35-49
    بهج الصباغه فی شرح نهج‏البلاغه نوشته علامه محمدتقی شوشتری، یکی از شرح‏های مهم نهج‏البلاغه است که با هدف رفع کاستی‏های شروح پیشین و با رویکردی انتقادی نسبت به شارحان نهج‏البلاغه نگاشته شده است. این کتاب به جهت بسامد نقدها و تنوع موضوعات، نمونه کم نظیری برای مطالعه نگره انتقادی علامه شوشتری به حساب می‏آید. از این رو، مقاله حاضر کوشیده که با تحلیل و پردازش نقدهای علامه شوشتری، روش ایشان در نقد آرای شارحان نهج‏البلاغه را کشف و تبیین نماید. برای این منظور در یک مطالعه موردی، نقدهای علامه شوشتری به ابن ابی الحدید گزینش و در قالب محورهایی چند تحلیل و ارزیابی گردیده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می‏دهد که سه مولفه مستند، برداشت و دلیل از عمده ترین مولفه‏های روش شناختی است که علامه شوشتری در نقد آرای ابن ابی‏الحدید مورد توجه قرار داده است.
    کلیدواژگان: روش نقد، مطالعه انتقادی، بهج الصباغه، شرح ابن ابی‏الحدید
  • محسن فرهادی نژاد ، فاطمه خانی صفحات 51-70
    همگام با اهمیت یافتن روزافزون موضوع اخلاقیات در جهان امروز و با توجه به وجود مفاهیم عمیق در آثار ائمه(ع)، بررسی مصادیق هوش اخلاقی در نهج البلاغه، به عنوان یک مفهوم نوظهور در حوزه اخلاقیات، مدنظر پژوهشگران قرار گرفت و از طریق مطالعه عمیق و سطر به سطر کتاب گرانقدر نهج البلاغه و با استفاده از روش تحلیل مضمون، کلیه خطبه ها، نامه ها و حکمت های آن حضرت بررسی و مصادیق هوش اخلاقی در نهج البلاغه استخراج گردید. در بررسی اولیه متن، قریب به 120 کد شناسایی شد که پس از پالایش مجدد، کدهایی که همپوشانی مفهومی داشتند در قالب مفاهیم مشترک سازماندهی گردیدند و در نهایت، طبقاتی از مفاهیم شکل گرفت که حاصل آن در قالب 13 مولفه، در این نوشتار عرضه شده است. در حال حاضر و بر مبنای نقطه نظرات پژوهشگران مختلفی که در این عرصه به تحقیق پرداخته اند، مولفه هایی ازجمله رفتار مستمر در جهت ارزش های اخلاقی، خود کنترلی، ایستادگی برای حق اهمیت قائل شدن برای دیگران، وفای به عهد، صداقت، انصاف، پذیرش مسئولیت تصمیمات خود، توانایی بخشش خود، توانایی بخشش دیگران، مهربانی و نوع دوستی شناسایی شده اند. در نتیجه پژوهش حاضر، با محور قرار دادن ماهیت هوش اخلاقی، امکان تقویت مفهوم هوش اخلاقی با معرفی سه مولفه جدید به مجموعه عناصر موجود در ادبیات هوش اخلاقی فراهم گردید که عبارتند از: داشتن معنا در زندگی، آخرت اندیشی و باور به نظارت مستمر الهی.
    کلیدواژگان: اخلاق، نهج البلاغه، انواع هوش، هوش اخلاقی، مولفه های هوش اخلاقی
  • طاهره رحیم پورازغدی ، سید محمد مرتضوی صفحات 71-88
    یکی از معیارهای امام علی(ع) در گزینش کارگزاران حکومتی امانتداری و پرهیزگاری آنان بود. با این حال، برخی از نامه های نهج البلاغه در توبیخ و استیضاح عملکرد مسئولان خاطی نگاشته شده است؛ از جمله مکاتبه امام با عبدالله ابن عباس که در دوره استانداری بصره، به تملک بخشی از بیت المال متهم گردیده است. اکنون این پرسش مطرح می شود که آیا ابن عباس به عنوان یک فرهیخته علمی و نخبه سیاسی، مرتکب چنین تخلفی شده است؟ بررسی آراء محققان نتیجه می دهد، عده ای مانند شوشتری این اتهام را نپذیرفته اند، برخی چون ابن ابی الحدید از اظهارنظر قطعی در این باره خودداری کرده و گروهی مثل ابن جوزی آن را تایید نموده اند. پژوهش حاضر قصد دارد با روش استنادی – تحلیلی، ادله موافقان و مخالفان این اختلاس را مورد بررسی و نقد قرار دهد. یافته های تحقیق حاکی از آن است که براساس دلایلی چون گزارش های تاریخی، اعتراف ابن عباس و نامه های نهج البلاغه، انتقال اموال دولتی بصره اتفاق افتاده است.
    کلیدواژگان: کارگزاران امام علی(ع)، عبدالله بن عباس، بیت المال بصره، اختلاس
  • علی خضری صفحات 89-104
    نهج البلاغه، کتابی است که نمایانگر گوشه ای از اندیشه های بلند و آسمانی امام علی(ع) است و از یک هزار سال پیش به صورت کتابی جاودانه در اختیار جهان و جهانیان قرار گرفته است. موضوعات متنوع آن حاکی از روح بزرگ پدیدآورنده آن، یعنی امیرالمومنین(ع) است. این کتاب همواره چراغ هدایت حق جویان بوده و دایره المعارفی از فرهنگ اسلامی است که فراتر از عصر و زمان خود، با ارائه راه حل های اصولی و ریشه ای برای مشکلات هر عصر همواره رهنمای تشنگان حق و حقیقت بوده است. یکی از درون مایه های برجسته این کتاب شریف فخریات امام علی(ع) است که در این پژوهش با روشی توصیفی- تحلیلی به دنبال بررسی و تحلیل فخریات امام هستیم تا از این رهگذر هدف امام را از بیان این صفات تبیین نماییم. در حقیقت امام علی(ع) که خود نمونه کامل کمال در فضل و فضیلت و فصاحت بوده، در این اثر بارها به شجاعت، علم و دانش، ایمان، بخشش، زهد و دنیاگریزی خویش افتخار نموده است. یافته ها نشان می دهد از جمله دلایلی که امام(ع) از شجاعت و دلاوری خود سخن می گفته است، تقویت روحیه لشکریان خود در میدان نبرد و تضعیف روحیه سپاه کفر است. همچنین با برشمردن علم و دانش، ایمان، زهد و تقوای خویش همواره در پی تشویق و ارشاد مردم و رهنمون ساختن آنان به سوی حقیقت و معرفی الگوهای مناسب به مردم در شخصیت سازی و رهبری جامعه اسلامی بوده است.
    کلیدواژگان: امام علی (ع)، نهج البلاغه، ارزش های اسلامی، _ فخریات
  • محمد جواد یدالهی فر، علیرضا فقیهی ، محمد سیفی، محمدرضا یوسف زاده، فائزه ناطقی صفحات 105-120
    پژوهش حاضر با تکیه بر روش تحلیل اسنادی و تحلیل مضمون، تربیت معنوی، اهداف و اصول آن را بر اساس آموزه های امام علی (ع) در نهج البلاغه مورد بررسی قرار داده است. هدف از این تحقیق تشریح و تبیین اهداف و اصول تربیت معنوی و مولفه های آن با استناد به نهج البلاغه بوده است. یافته های پژوهش بیانگر آن است که تربیت معنوی در سیاق مفاهیم نهج البلاغه، تربیت الهی است که دستیابی به آن مستلزم رعایت تقوای الهی است و نیاز به تعقل و تفکر و سیر در آفاق و انفس و جد و جهد در جهت تصفیه نفس از رذایل و آراستگی به جمیع فضایل است که تقرب الهی، تقوا و عبودیت از مهم ترین اهداف تربیت معنوی می باشند و مهم ترین اصول تربیت معنوی از منظر نهج البلاغه مشتمل بر اصل کرامت، اصل محبت، اصل فروتنی و اصل تعقل است. لذا امور مهم فوق بایستی در عصر بحران معنویت در جامعه به ویژه در برنامه درسی مدارس در حیطه های مختلف مورد توجه جدی قرار گیرد؛ به منظور توجه ویژه به این مولفه ها مسایلی هم چون توجه به اهداف و اصول در محتوای کتب درسی بر اساس آموزه های نهج البلاغه و مطالعه تطبیقی آن با سند تحول بنیادین و برنامه درسی ملی آموزش و پرورش از جمله آنها به شمار می آیند.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، امام علی (ع)، تربیت معنوی
|
  • naser gharekhani Pages 1-19
    The word Zellat (indignity) is one of the most common words in different derivative frameworks in Nahjulbalaghah. Using the high divine knowledge and to promote the position of human being and human values, Imam Ali (pbuh) has used different forms of this word in speech and writing to create an impressive image in the mind of the audience and guide them toward dignity and munificence. From the perspective of semantics, examining the primary meaning of this word and its evolution from the pre-Islamic period to the time when Nahjulbalaghah was written is essential to extract the words more frequently used along with this word based on the syntagmatic relationships. On the other hand, based on the syntagmatic (association) relationships, the words and even sentences that are associated with and reinforce the concept of Zellat could be identified. The results of the present study shows that words such as ezzat (dignity), Nafs, Tama’, Moastakinah, Aar, Frar, etc. have the highest syntagmatic with zellat and words such as Qama’ah, Dena’ah and Khasf and even some sentences bring the meaning of zellat into our mind based on paradigmatic relationships. However, phonetic association of some words like Athalla and Azalla are noticeable in bringing the meaning of zellat in the mind of the audience.
    Keywords: Nahjulbalagha, zellat, Nafs, primary concept, syntagmatic, paradigmatic
  • Mehrdad Aghaei, Mohammadreza Shadmanamen, Zarifeh Nourani Pages 21-34
    This research seeks to analyze and analyze two metamorphic rhetorical elements in Nahj al-Balaghah, which has been developed in this field, and presents a sparkling of rhetorical spells in short text; Because many scholars from Nahj-e-Balaghah, as the first point to look at Nahj al-Balaghah, is considered to be the rhyming and stunning features embellished with art and adornment. The beautiful and beautiful combination of various vocabulary and sentences with different staining, innovative designs and precise engineering, the breadth and depth of meaning, the corresponding and symmetrical coordination and its magic music form a great unity and coherence that tells the story It has a strong and deep imagination and a boisterous, honest and creative thought and thought. This research has been unique in the form of a descriptive and analytical method, using the expressive symbols and accurate metaphors in visualizing and expressing the situations of the audience and the circumstances of time and place by the words of Imam Ali (AS), which Shar'am Tom Ibn'Abi al-Hadid, With cleverness and freshness, has been able to scan the expensive doors of this eternal work and, in terms of meanings and words, express and interpret beautiful images of imagery.
    Keywords: Nahj al-Balaghah, sermon, simile, metaphor, Imam Ali (as), Ibn al-A'id al-Hadid
  • mahdi mardani Pages 35-49
    Bahj al-Sabbagh Safi Description Nahj al-Balaghah Allameh Mohammad Taghi Shooshtari is one of the important narrations of Nahj-ol-Balagheh which was written with the aim of eliminating the shortcomings of the preceding ones and with a critical approach to Nahj al-Balaghah's commentators. This book is a rare example for Allameh Shushtari's critique of the critique of the critique. Therefore, the present article attempts to analyze and analyze the critique of Allameh Shushtari against Nahjolbalaghe's commentators, explaining and explaining his method in criticizing the commentators' votes. To this end, in a case study, Allameh Shushtari's critique was selected by Ibn Abi al-Hadid and analyzed in a series of axes. The results of this research show that the three components of documentary, conceptualization and reason are the most important methodological components that Allameh Shooshtari has considered in criticizing the votes of previous commentators.
    Keywords: Critique, Critical Study, Bahj al-Sabaghah, Explanation of Ibn Abi Al-Hadid
  • mohsen farhadinejad, Fatemeh khani Pages 51-70
    Along with the growing importance of the issue of morality in today's world and the deep implications of the recommendations of the Imams, the study of the ethical intelligence examples in Nahj al-Balaghah was considered by the researchers as an emerging concept in the field of ethics, and through careful study of Nahj al-Balaghah and using the method of analysis of the analysis, all sermons, letters and quotes of Imam Ali (AS) were analyzed and examples of moral intelligence in Nahj al-Balaghah were extracted. In the initial review of the text, about 120 codes were identified that, after refinement, codes with conceptual overlap were organized in the form of common concepts and, finally, a class of concepts was formed that resulted in the 13 components presented in this paper. In the current literature of ethical intelligence, components such as continuous behavior towards moral values, self-control, stand-up for rights, importance for others, faithfulness, honesty, fairness, acceptance of responsibility for decisions, self-forgiveness, ability to forgive others , Kindness and altruism. As a result of this study, by focusing on the nature of ethical intelligence, it was possible to strengthen the concept of ethical intelligence by introducing three new components into a set of elements in the intellectual intelligence literature, namely: Having meaning in life, paying attention to the world of the hereafter and believing in continuous divine supervision.
    Keywords: Ethics, Nahj al-Balagha, Types of Intelligence, Ethical Intelligence, Elements of Ethical Intelligence
  • tahereh rahimpoor, syed mohammad mortazavi Pages 71-88
    The government of Imam Ali (as) was a religious government and its officials should be lovers of humanity, but in some cases it was not the case, including the governor of Basra, Abdullah Ibn Abbas, the cousin of Imam, who was accused of transferring part of theof Basra to Mecca for He has denied this accusation by a number of researchers, some have declined definitively in this regard, and a group has accepted it as a justification. According to historical reports such as Tabari, the words of the agents of the Imam's government, such as, Ibn Abbas's confession regarding the transfer and justification of it, the confessions of the defenders of Ibn Abbas, such as the Abbasid Muhammad, the Islamic narrations, including the Nahj al-Balaghah letters and The weakness of the arguments of the deniers is to investigate the embezzlement of this issue. The research findings indicate that the transfer of Basra property has taken place.
    Keywords: Imam Ali's agents, Abdullah bin Abbas, Beit al-ul-Al Basra, embezzlement
  • ali khezri Pages 89-104
    Nahj al-Balaghah is a book that represents the ears of the great and heavenly thoughts of Imam Ali (PBUH) and has been the world's and the world's greatest book since the thousand years ago. Its diverse themes indicate the great spirit of its creation, Amir al-Mu'minin. This book has always been and is the right direction for road users and is The Encyclopedia of Islamic Culture, which, beyond its time and age, has always been the guide for the truth of the throne by providing original and radical solutions to the problems of every age. In this article with descriptive-analytical approach, we study the most important traits that Imam Ali (AS) has set for himself in order to explain the purpose of Imam to express these traits. In fact, Imam Ali (PBUH), who is the perfect example of perfection in virtue and virtue, has been proud of his courage, science and knowledge, faith, forgiveness, asceticism and worldly life in this work. The findings show that the reasons why Imam (AS) spoke in the battlefields of his courage and bravery, strengthened the morale of his armies and weakened the spirit of the infidels. Also, by enuming knowledge and knowledge, faith, wisdom and self-worship have always sought to encourage and guide the people and guide them to the truth and introduce suitable patterns to the people in personification
    Keywords: Imam Ali (as), Nahj al-Balaghah, Islamic values. Honors
  • Mohammadjavad yadollahifar, ali reza faghihi, Mohammad seyfi, mohammadreza yousefzadeh, faezee nateghi Pages 105-120
    The present study aimed at investigating the goals and the principles of spiritual training based on the teachings of Imam Ali (Pbuh) in Nahjolbalagheh. Adopting document analysis and content analysis methods, the study, in fact, aims to explore what spiritual training is, and what its final goal and principles are in Nahjolbalagheh. The findings indicate that spiritual training, based on Nahjolbalagheh, is a divine training, the achievement of which is dependent upon the observance of divine piety and necessitates reasoning, thinking and serious efforts in cleansing the soul from the vices and equipping it with virtues, the final goal of which is approaching Allah. The most important principles of spiritual training from the viewpoint of Nahjolbalagheh include the principle of dignity, the principle of affection, the principle of modesty and the principle of reasoning which must be incorporated in the curricula of the schools in various areas.
    Keywords: spiritual training, Nahjolbalagheh, Imam Ali (Pbuh), final goal, training principles