فهرست مطالب

سیاست متعالیه - پیاپی 10 (پاییز 1394)

نشریه سیاست متعالیه
پیاپی 10 (پاییز 1394)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/12/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرتضی یوسفی راد صفحه 7
    فضای فکری و سیاسی اجتماعی حیات علامه جعفری، متاثر از ایدئولوژی های مارکسیسم، سوسیالیسم و لیبرالیسم حاکم بر فضای جهانی سده بیستم م یباشد. وی به مثابه فیلسوف ایران معاصر در این دوره، نسبت به ایدئولوژی های مذکور و مفاهیم سیاسی تولید شده جدید از سوی آنان؛ همچون آزادی و برابری، بی تفاوت نبوده، و به اتخاذ موضع و ارائه دیدگاه می پردازد. پرسش اصلی، آن است که علامه جعفری به عنوان فیلسوف اسلامی ایران معاصر با چه مبنا و معانی درباره مفاهیم مذکور، موضع گیری کرد و آن ها را جای گزین معانی مفاهیم تولید شده رایج نمود؟ ادعا آن است که علامه جعفری در مواجهه با مسائل زمانه بر این باور است که روآوری به ایدئولوژ ی های مذکور، به گمراهی انسان و جامعه اسلامی منتهی می شود و آنچه می تواند راهگشا و نجات بخش انسان مسلمان در عصر جدید باشد، اتخاذ راه و شیوه اعتدال میان آنها، با مبنا قرار دادن دین اسلام به منزله شیوه زندگی معتدل است، که قرآن کریم و سنت رسول خدا و اهل بیتش معرفی می کنند. محقق در این موضوع از روش تحلیلی استفاده کرده و دیدگاه های علامه جعفری از مفاهیم مذکور را بر پایه مفروضات و پیش ذهنیت های وی مورد تحلیل قرار می دهد.
    کلیدواژگان: ایران معاصر، عصر جدید، مارکسیسم، لیبرالیسم و سوسیالیسم، اعتدال، فلسفه سیاسی، علامه جعفری
  • احمد بستانی صفحه 21
    سهروردی اندیشمندی است آرمان گرا، که باور دارد تنها نظام سیاسی آرمانی، حکومت حکیمی متاله است. به همین دلیل، وی از هم نشینی خود با حاکمان زمانه خویش برای تاثیرگذاری، بهره جسته و کوشیده است با تدوین رساله هایی و تقدیم به حاکمان، آن ها را با الگوی حکوم تداری آشنا سازد. این مقاله می کوشد با بررسی و تاویل دو رساله مهم وجوه سیاسی فلسفه اشراقی را برجسته ساخته و نشان دهد، «پرتونامه» و «الواح عمادی» این دو رساله، پیش از هر چیز، اهدافی سیاسی را پی می گیرند و با اسلوب نگارشی خاصی در صدد ارائه الگوی حکومت آرمانی خود هستند. نکته مهم، اینکه به این رساله ها بیشتر در مقام آثاری فلسفی و نه سیاسی توجه شده و تاکنون از منظر اندیشه سیاسی مورد بررسی و مداقه قرار نگرفته است. از همین رو، سعی خواهد شد با تحلیل دقیق این آثار و ساختار آن ها و با قرار دادن شان در افقی وسیع تر (زندگی و زمانه، اندیشه فلسفی و فلسفه سیاسی وی)، اغراض و اهداف سیاسی آن بررسی شود.
    کلیدواژگان: سهروردی، اندرزنام هنویسی اشراقی، اندیشه فلسفی، فلسفه سیاسی، الواح عمادی، پرتونامه
  • حسین رجبی، محمدرضا باقری صفحه 39
    یکی از مسائلی که امروزه در جهان مطرح است و از نظر سیاسی، مذهبی و حقوقی به آن پرداخته می شود، حقوق اقلیت های دینی در کشورهای مختلف می باشد. از آنجا که نظام سیاسی بر پایه اکثریت، نظام حقوقی را حاکمیت می بخشد، سوال از جایگاه اقلیت، یکی از دغدغه های مهم در گفتمان عدالت حقوقی است که در فرهن گهای مختلف، پاس خهای متفاوتی می تواند داشته باشد. با توجه به اینکه دین مبین اسلام از طرف خداوند متعال به منزله دین خاتم و پیامبر اکرم نیز به عنوان پیامبر رحمت معرفی شده، نحوه تعامل دین اسلام با اقلیت های دینی بیشتر مورد توجه قرار گرفته است و حقوقی را برای همه انسا نها مطرح نموده است که هیچ کس بدون دلیل شرعی و به دلایل غیرواقعی حق ندارد مانع استفاده انسان ها از این حقوق شود. در این مقاله به بررسی حقوق شهروندی اقلی تهای دینی از منظر فقه امامیه پرداخته شده و حقوقی که برای اقلیت های دینی در حکومت اسلامی در نظر گرفته شده است، مورد بررسی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، اهل ذمه، اقلیت های مذهبی، حقوق اقلیت های دینی، فقه اهل، بیت(ع)
  • علی شیرخانی، امید خلیلی مهر صفحه 55
    صورتی که نظام اسلامی مبتنی بر نظریه ولایت فقیه باشد، از نگاه فقهی و شرعی باید فقیه جامع شرایط در راس آن قرار بگیرد و از طرف دیگر، در نظام سیاسی برآمده از فقه شیعه در ایران نیز رئیس جمهور، مسئول اجرائی امور معرفی گردیده است. در صورت تزاحم بین آن ها را هحل صحیح و منطقی از منظر فقه سیاسی کدام خواهد بود؟ یکی از متصدی جمیع امور حکومتی باشد و حق، «ولی فقیه» ثمرات بحث در این است که اگر ورود در موضوعات و مسائل اجرایی را داشته باشد، نقش رئیس جمهور، یا یک نقش تشریفاتی و یا در حد کارگزار اجرایی خواهد بود و رای دادن مردم نیز یا به جهت مصالح جامعه اسلامی و یا از باب لطف و تفضل از سوی حاکم اعمال خواهد شد. بنابراین، در این پاسخ گوی مسائل و وقایع موجود خواهد بود، اما اگر رئیس جمهور،، «ولی فقیه»، فرض متصدی جمیع امور اجرایی، و دارای شان نظارت و کنترل باشد، این، رئیس جمهوری است که با توجه به قدرت کلان اجرایی، پاس خگوی اتفاقات و اعمال کارگزاران اجرایی خواهد بود.
    کلیدواژگان: فقه، ولایت، ولایت فقیه، فقه سیاسی، ریاست جمهوری، قوه مجریه
  • سیدمیرصالح حسینی صفحه 75
    در دهه های گذشته بر کاهش جمعیت، و در دهه نود بر افزایش جمعیت تاکید می شود. به راستی علت این تفاو تها در سیاست گزاری چیست؟ نوشتار حاضر، بخشی از این مسئله را مورد کاوش قرار داده و نشان میدهد فراباورهای جمعیتی، به آن دسته از عناصر واقعی اشاره میکند که در تصمیم گیری های مربوط به سیاست های جمعیتی و رشد مناسب جمعیت در جامعه اسلامی، موثر است. در این مقاله، علاوه بر بیان سیاست گزاری های کمی و کیفی جمعیت از دیدگاه اسلام، به علل انعطا فپذیری این سیاس تها در اندیشه اسلامی پرداخته می شود. یافته های این پژوهش به شاخص هایی از قبیل فرهنگ مادی و غیر مادی، باروری، زندگی شهری، سن ازدواج، اشتغال، تراکم و پراکنش جمعیت اشاره دارد و افزایش نسل پاک را از سیاست های جمعیتی مورد قبول اسلام دانسته است. دلایل انعطاف پذیری سیاست افزایشی جمعیت نیز، به فقه پویای مکتب اهل بیت(ع) تحلیل شده که با احکام ثانویه بر اساس مصالح عصری و مکانیسم های علم اصول و قواعد فقهی ممزوج گردیده است.
    کلیدواژگان: جمعیت، سیاست جمعیتی، تدابیر جمعیتی ایران، سیاست های تحدید نسل، تدابیر، جمعیتی در اسلام
  • محمدعلی میرعلی صفحه 95
    مراکز علوم دینی شیعی و اهل سنت همواره در طول تاریخ، مبدا تحولات بنیادین در جوامع اطراف خود بوده اند. حوزه علمیه قم و الازهر، دو نهاد علمی معتبر شیعه و اهل سنت به شمار می روند که در دوره معاصر، بیشترین تاثیرات و ایفای نقش را در مسائل سیاسی اجتماعی دو کشور ایران و مصر و حتی مناطق شیعی و اهل سنت داشته اند. هدف این نوشتار، بررسی تطبیقی پروژ ه های اصلاحاتی است که در حوزه علمیه قم و الازهر اعمال شد و همچنین واکاوی آثار و پ یآمدهای سیاسی اجتماعی آنها در دو کشور یادشده است. در این نوشته، از منابع اسنادی با روش تحلیلی - توصیفی بهر هگیری خواهد شد. بر اساس نتایج به دست آمده، اصلاحاتی که در حوزه علمیه قم انجام گرفت، در مقایسه با اصلاحات اعمال شده در الازهر، در تحول سیاسی اجتماعی جامعه هدف خود، نقش و کارآمدی بیشتری داشته است.
    کلیدواژگان: برنامه اصلاحی، حوزه علمیه قم، الازهر، تحولات سیاسی، ایران، مصر
  • مسعود پورفرد، سیدابوالحسن توفیقیان صفحه 121
    در این مقاله، انقلاب های رنگی یا همان انقلاب های ساختگی سه گانه (گرجستان، اوکراین و قرقیزستان)، از حیث فساد گسترده، بن بست سیاسی، بحران مشروعیت و نفوذ غرب مورد مطالعه قرار گرفته اند. به رغم حضور و مشارکت مردم در تحولات سیاسی - اجتماعی کشورهای خود برای رسیدن به یک انقلاب مردمی، دنیای غرب؛ به ویژه آمریکا، از تهدیدهای موجود در مقابل اردوگاه غرب، با مدیریت جنگ نرم، حرک تهای مردمی را که برای جهان غرب، تهدید تلقی م یشدند، با ترفندهای از قبل تعیین شده، تبدیل به فرصت برای خود کرده و با نفوذ در حرک تهای مردمی، آن را به نفع خود، مصادره به مطلوب کرده است و در تحولات سیاسی - اجتماعی جهان معاصر تلاش می کند به اقمار خود به طور فزاینده ای بیفزاید.
    کلیدواژگان: انقلاب، انقلاب رنگی، رژیمهای دورگه، بنبست سیاسی، فساد گسترده، بحران، مشروعیت، بیگانگان
  • ضیاء زهاویس صفحه 141
|
  • Morteza Yousefi Rad Page 7
    The intellectual and socio-political atmosphere of the lifetime of Allameh Jafari is severely affected by the Marxist, Socialist and Liberalist ideologies leading the 20th century. As the contemporary philosopher of that time of Iran, he was not indifferent to those ideologies and the new political concepts produced by them, like freedom and equality, and took his positions and raised his viewpoints and attitudes. The main question is that on basis of which grounds and meanings of the aforementioned concepts did Allameh Jafari take position and replaced the common produced meanings of the concepts? The claim is that in confrontation with the issues of the time, Allameh Jafari believes that approaching those ideologies will result in diversion of human and Islamic society and the thing that can be survivor of the Muslim human in the new age is adopting moderation among them by setting Islam as the moderate lifestyle introduced by the God, prophet and Ahl-eBait (family of the prophet). In the present paper, the researcher has used analytical method and analyzes the attitudes of Allameh Jafari about those concepts on basis of his assumptions and suppositions.
    Keywords: Contemporary Iran, New Age, Marxism, Liberalism, Socialism, Moderation, Political Life, Mohammad Taghi Jafari
  • Ahmad Bostani Page 21
    Sohrevardi is a perfectionist intellectual who believes that the only perfect political system is the governance of a god-believing Hakim (knower). Because of that, he used his companionship with his contemporary governors to influence, and attempted to familiarize the governors with the principles of governing by compiling writings and dedicating them to the governors. This paper tries to highlight the political aspects of Ishraqi philosophy with analysis and interpretation of the two noticeable writings of “Alvah-e-Emadi” and “Partow-Nameh” and show that these writings follow political goals and are after presenting the pattern of their own ideal government with special writing framework. The important point is that these works have been looked at more as philosophical, and not political, works and have not been analyzed from the angle of political thought. Because of that, it will be attempted to analyze their political goals by careful analysis of these works and their structure, and also by putting them in a broader perspective (Sohrevardi’s life and time, philosophical thought and political philosophy).
    Keywords: Sohrevardi, Ishraqi Advice, Making Writing, Philosophical Thought, Political Philosophy, Alvah, e, Emadi, Partow, Nameh
  • Hossein Rajabi, Mohammad Reza Bagheri Page 39
    Rights of religious minorities in different countries is one of the issues currently discussed and is referred to from political, religious and juridical perspectives. Since the political government on basis of the majority would give power to the legal system, questioning the place of the minority is one of the important concerns in the legal justice discourse which can have different answers in different cultures. Due to the fact that Islam has been introduced as the last religion and prophet Mohammad (S) has, also, been introduced as the prophet of kindness, the interaction type of Islam with other religions has been noticed more and has raised rights for all the people which nobody can prohibit humans to use these rights without religious reason and only with vain justifications. Correspondingly, in the present paper, civil rights of religious minorities have been analyzed from the viewpoint of Imamieh jurisprudence and the rights considered for the religious minorities in the Islamic government have been evaluated.
    Keywords: Rights, Civil, Minorities, Dhimmis, Jurisprudence of Ahl e, Bait (family of the prophet (S))
  • Ali Shirkhani, Omid Khalili Mehr Page 55
    If the Islamic government is based on the theory of Velayat-e Faqih (governance of the clergy), from juridical and legal perspective, the multi-sided Faqih should be on the top of it, and from the other side, in the political government emerged out of the Shia fiqh in Iran, the president has been introduced the executive responsible for the affairs. What would be the correct and logical way in case of any clash between them from the view of political jurisprudence? One of the outcomes of this discussion is that if “Vali-e Faqih (the jurist governor)” is responsible for all the governmental affairs and has the right to enter social issues and problems, the president role would be only a ceremonial role or at the level of an executor server and voting of people would, also, be for the sake of interest of the Islamic society or due to the favor of the governor. So, in this hypothesis, “Vali-e Faqih” would be the responder to the problems and events in the society. But if the president is responsible for the whole executive affairs and has the role of supervision and control, this is the president who is respondent for the events and executive individuals’ actions because of the broad executive power.
    Keywords: Jurisprudence (Fiqh), Veleyat (Supervision), Policy, Political Fiqh, Presidency, Executive Power.
  • Seyed Mir, Saleh Hosseini Page 75
    In the recent decades, the decreasing of population, and in the 2000s, the increasing of population are emphasized. What are the reasons for these differences in policy making, actually? The present paper has analyzed a part of this issue and shows that “meta-beliefs” point to those real elements which are influential on decisions related to population policies and suitable growth in the Islamic society. In this paper, in addition to stating quantitative and qualitative population policy makings from the Islamic point of view, the reasons of flexibility of these policies in Islam would be discussed. The findings of this research point to indices such as: materialistic and non-materialistic culture, fertility, urban life, marriage age, employment, and population dense and dispersion and considered the increasing of pure generation as of the verified policies in Islam. The reasons of flexibility of population increase policies have been discussed in relation to dynamic jurisprudence of Ahl-e-Bait (family of the prophet) school which have been merged with secondary verdicts on basis of the time’s necessities and the mechanisms of Osool (Principles) and juridical regulations.
    Keywords: Population, Population Policy, Iran Population Decisions, Limiting Population Policies, Population Decisions in Islam.
  • Mohammad Ali Mir, Ali Page 95
    The Shia and Sunni religion sciences centers have been always starters of fundamental changes in their surrounding societies. Qom Hawzah and Egypt’s Al-Azhar are considered two credible scientific foundations of the Shia and Sunni which, in the contemporary age, have had much influence and role playing in the socio-political issues of the two countries of Iran and Egypt and even their surrounding Shia and Sunni regions. The goal of this paper is comparative analysis of the revising programs implemented in Qom Hawzah and Al-Azhar and also analyzing their socio-political effects in the two aforementioned countries. In the present paper, referential resources were used with analyticaldescriptive method. Based on the obtained result, the revising programs done in Qom Hawzah had more role and efficiency in its socio-political target population than Al-Azhar.
    Keywords: Revising Program, Qom Hawzah, Al, Azhar, Political Changes, Iran, Egypt
  • Masoud Pourfard, Seyed Abolhassan Towfighian Page 121
    In this paper, the so called “colorful revolutions” (or the triadic constructed revolutions in Georgia, Ukraine and Kirgizstan) have been studied from aspects of extensive corruptions, political blindness, legitimacy problem and penetration of the west. Despite the presence and involvement of people in socio-political changes of their countries in order to reach a people revolution, unfortunately the western world, particularly USA, has misused the movements of people -which were considered threat for the west- to its benefit, with soft war management and preplanned tricks and tries to increase its branches within socio-political changes.
    Keywords: Revolution, Colourful or Constructed Revolution (Rose, Orange, Tulip), Half, Breed Regimes, Political Blindness, Extensive Corruptions, Legitimacy Problem, The Foreigners