فهرست مطالب

سیاست متعالیه - پیاپی 12 (بهار 1395)

نشریه سیاست متعالیه
پیاپی 12 (بهار 1395)

  • بهای روی جلد: 60,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/03/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا عیسی نیا* صفحه 1
    اگرچه اختلاف و تعارض انسانها و جوامع بشری امری طبیعی است ولی باید از اختلاف غیرکارکردی دوری جست؛ چراکه گسترش این دسته اختلاف ها پیامدهای ویران گری دارد و موجب فروپاشیدن تفاهم، تعارف و تعاون شایسته انسان ها می شود و به ناکارایی و ناکارامدی جوامع انسانی می انجامد. در این نوشتار، برای رهایی از این معضل بزرگ و یافتن راهی برای چگونگی رفع اختلاف های غیرکارکردی، به تبیین «راهبرد متعالی در مدیریت حل اختلاف» از دیدگاه ائمه ی معصومین(ع) - به ویژه امام هفتم - پرداخته ایم. نتیجه ی این پژوهش، تمسک به توصیه های چهارده گانه هادیان قرآنی به مثابه راه رهایی از آفات اختلاف های غیرکاربردی است.
    کلیدواژگان: راهبرد متعالی، مدیریت، مدیریت حل اختلاف، اختلاف غیرکارکردی، اختلاف کارکردی
  • محسن ملک افضلی اردکانی* صفحه 27
    در ابواب گوناگون فقهی، همواره بر ضرورت حفظ نظام عام اجتماع، حدود و ثغور بلاد اسلامی و نظام سیاسی تاکید، و در مقابل، بر تحریم «اختلال نظام» حکم داده شده است. اگرچه از دیدگاه امام خمینی(ره) «وجوب حفظ نظام» - که به عنوان یک حکم کلی یا قاعدهی مهم فقهی قابل طرح است - از «واجبات اکیده» شمرده شده است؛ اما اینکه «نظام» بهچهمعنی است و وجوب حفظ آن، بهویژه نظام سیاسی، واجبی «مطلق» است یا «مشروط»؟ پرسشی است که در این مقاله با محوریت دیدگاه ایشان مورد بررسی قرار خواهیم داد. این تحقیق بر اساس روش جمع آوری، توصیف و تحلیل و ساماندهی، تطبیق آرا و در مواردی نقد و بررسی صورت گرفته است. فرضیه ی نویسنده این است که اگر مراد امام خمینی(ره) از نظام، «نظام اسلام» بوده باشد، وجوب حفظ آن مطلق است؛ اما اگر منظور ایشان «نظام سیاسی» است، حفظ آن واجب مشروط خواهد بود. همچنین از دیدگاه امام خمینی(ره) حفظ «نظام جمهوری اسلامی» مشروط بر پایبندی به اهداف و آرمان های خود که بر مبانی و آموزه های دینی استوار شده است در حکم حفظ نظام اسلام است.
    کلیدواژگان: حفظ نظام، اختلال نظام، نظام اسلام، نظام سیاسی، واجب مطلق، واجب مشروط، امام خمینی(ره)
  • یوسف خان محمدی*، سیدنادر جعفری صفحه 45
    امام خمینی و محمد رشیدرضا، دو متفکر مسلمان و نام آشنا در جهان اسلام بودند که در پی مشاهده ی بحران های موجود در جهان اسلام، به تفکر و ارائه ی راه حل مناسب برآمدند. امام خمینی با تکیه بر اندیشه ی شیعی، نظریه ی ولایت فقیه را پایه ریزی کرده و پس از پیروزی انقلاب اسلامی، رهبری جمهوری اسلامی ایران را بر عهده گرفتند؛ رشیدرضا نیز به تاسی از اندیشه ی اهل سنت، به دنبال اعاده ی جایگاه خلافت از طریق مطرح کردن «شورا» برآمد، اما موفق به عملی کردن آن نشد. این پژوهش با روش کتابخانه ای و با رویکرد توصیفی-تطبیقی در پی اثبات این فرضیه است که این دو متفکر با رد جدایی دین و سیاست، معتقد به کارآمدی حکومت برآمده از اسلام بودند و عمیقا به توانایی اسلام سیاسی برای مدیریت جامعه باور داشتند. مساله ی پژوهش حاضر، تبیین دقیق نقاط اشتراک، موارد اختلاف و توجه به ویژگی های برجسته ی فکری این دو اندیش مند اسلامی است. بنابراین، مقایسه ی این دو دیدگاه درباره ی حکومت اسلامی، علاوه بر اثبات ریشه های «اسلام سیاسی» در تفکرات شیعه و سنی، موجب روشن شدن نقاط اشتراک و اختلاف و مواضع مورد تاکید در این نظریات خواهد شد.
    کلیدواژگان: امام خمینی، رشیدرضا، حکومت اسلامی، پیامدهای سیاسی، ولایت فقیه، شورا
  • محمدرضا باقرزاده* صفحه 65
    سوال اساسی نوشتار حاضر این است که حق حاکمیت ملی نسبت به نسل های بعد از عصر تاسیس چگونه قابل تعریف است و آنان چگونه می توانند این حق را در گزینش نظام سیاسی اعمال کنند؟ به ویژه اگر قوانین اساسی، برگزاری رفراندوم درباره ی اصل نظام سیاسی و یا اصول محوری آن را نپذیرفته باشند. در بررسی این مساله با روش حقوقی، ضمن پذیرش بدون استثناء اصل حاکمیت ملی، تبیین های حقوقی ای درباره ی عدم امکان بازنگری در برخی اصول کلیدی نظام سیاسی در جمهوری اسلامی ایران ارائه شده است. این محدویت حقوقی در وهله ی نخست ناشی از آن است که قانون اساسی، سند اداره و صیانت از نظام سیاسی است؛ لذا ممنوعیت بازنگری در آن دسته از اصول قانون اساسی که تغییر آن ها به منزله ی تغییر ماهیت نظام سیاسی باشد، عین صیانت از حق حاکمیت ملت است. ثانیا، پذیرش این مساله در تعارض با حق مهم دیگر، یعنی حق ثبات و پیشرفت است. و در وهله ی سوم، عقلانیت اندیشه ی سیاسی مانع تجویز انهدام نظام سیاسی برخاسته از آن عقلانیت می شود؛ فلذا همواره نظام سیاسی خود را عقلانی می داند و آن را زیر سوال نمی برد. نظام جمهوری اسلامی ایران نیز که بر مبنای اقناع عمومی نسبت به عدم مشروعیت نظام سابق و مشروعیت نظام جایگزین بنیان نهاده شده است، مستثنی از این سه دلیل منطقی نیست. دستاوردهای این نوشتار می تواند نقطه ی آغازینی برای گفتمان مشروعیت در ادبیات حقوقی و کرسی های آزاداندیشی در محافل علمی و آکادمیک باشد.
    کلیدواژگان: حق تعیین سرنوشت، حق حاکمیت ملی، حاکمیت سیاسی، رفراندوم، قانون اساسی
  • علی نصیری* صفحه 83
    حق «آزادی» یکی از حقوق اساسی انسان است که در همه ی مکاتب اخلاقی و حقوقی مورد توجه قرار گرفته است. نتیجه ی عملی حق آزادی این است که هیچ کسی مجاز نیست عقیده ای را بر کس دیگری تحمیل کند. این حق در شماری از آیات قرآن نظیر آیه ی «لا اکراه فی الدین» مورد تاکید قرار گرفته است. با این حال، برخی بر این باورند که حکم «ارتداد» با حق «آزادی عقیده» منافات دارد. نگارنده در این مقاله ضمن برشمردن آیات ناظر به آزادی عقیده و تاکید بر این نکته که حکم ارتداد در میان یهود و مسیحیت بازتاب گسترده ای دارد، با تکیه بر «ضرورت پذیرش لوازم باورمندی به اسلام» و «مشروط بودن مجازات ارتداد به ترویج آن» شبهه ی تنافی حکم ارتداد با آزادی عقیده را مورد نقد قرار داده است.
    کلیدواژگان: حقوق انسان، لایحه ی حقوق بشر، آزادی عقیده، ارتداد
  • مجتبی زارعی* صفحه 101
    در یک تقریر کلی، تفاوت نحله های اندیشگانی را میتوان به تفاوت «انسان شناسی» آن نحله ها ارجاع داد؛ یعنی می توان بنیان های اندیشه و مواجهات یک عالم فکری با جهان واقع را متعین از طرز تلقی آن اندیشه نسبت به مفهوم «انسان» دانست. لذا یکی از بهترین شیوه های تحلیل برای فهم تفاوتهای نظام های اندیشگانی، مقایسه ی تطبیقی «انسان شناسی» آن ها و تعاریفی است که از مفهوم «انسان» به دست می دهند. در این مقاله سعی شده است تفاوتها و تقابل های تعاریف «انسان» در سه اندیشهی متمایز: «یونان باستان»، «اندیشهی سکولار» و «حکمت متعالیه» مورد بازخوانی قرار گیرد. اما به دلیل موسعبودن هر یک از این سه حوزه، علاوه بر تقلیل بررسی به تفاوتهای «انسان شناسی»، یک نمایندهی خاص نیز برای هرکدام از سه نظام اندیشگانی مذکور معرفی شده است که عبارتند از: افلاطون و فلسفه ی او در حوزهی یونان باستان، سکولاریسم به عنوان گفتمان غالب اندیشهی غرب مدرن، و آرای آیت الله جوادی آملی در حکمت متعالیه. بدین ترتیب، این مقاله به مقایسه ی تطبیقی فلسفه ی انسان شناسی در آرای افلاطون، گفتمان سکولاریسم و آیت الله جوادی آملی خواهد پرداخت.
    کلیدواژگان: یونان، سکولاریسم، حکمت متعالیه، فلسفه انسان شناسی
  • منصور میراحمدی*، علی اکبر ولدبیگی صفحه 119
    برخی محققین، دو مفهوم «تروریسم» و «عملیات استشهادی» را با یک دیگر مرتبط دانسته و عملیات استشهادی را نیز نوعی تروریسم تلقی می کنند؛ لذا این پرسش مطرح می شود که «چه نسبتی بین تروریسم و عملیات استشهادی وجود دارد؟» این مقاله برآن است با روش توصیفی–تحلیلی، در پاسخ به پرسش فوق مفهوم، شاخص ها و زمینه های ساختاری تروریسم و عملیات استشهادی را توضیح دهد و تمایز عملیات استشهادی با تروریسم را تبیین نماید. در اغلب موارد تروریست ها افراد بی گناه را مورد هدف قرار می دهند تا پیام خود را به حریف خود و افکار عمومی برسانند. کسانی که در عملیات تروریستی کشته می شوند جرمی مرتکب نشده اند و ناخواسته مورد هجوم قرار گرفته اند؛ لذا عملیات تروریستی یک حمله تجاوزکارانه است و با قوانین الهی و بشری سازگار نیست. هر عملیاتی که تحت چنین شرایطی صورت بگیرد، حتی اگر به نام دین هم باشد، تروریسم به حساب می آید. این درحالی است که عملیات استشهادی به دلیل برخورداری از شاخص های دینی و اخلاقی، فاقد هرگونه وجه اشتراک اساسی با تروریسم است و عمل تروریستی محسوب نمی شود، بلکه یک عمل دفاعی و دینی است بر متون اسلامی تکیه دارد و شئونات انسانی و اخلاقی در آن رعایت میشود.
    کلیدواژگان: تروریسم، عملیات استشهادی
  • ضیاء زهاوی صفحه 141
|
  • Reza Isania* Page 1
    Although conflict and opposition among humans and societies is a natural phenomenon, but non-functional conflict should be avoided because extension of these types of conflicts has destructive outcomes, causes collapsing of the deserved understanding, comity and cooperation for the humans and will result in deficiency of human societies. In this paper, we have dealt with explaining “Supreme Strategy in Conflict Resolution Management” from the viewpoint of Imams (especially the seventh Imam) to free from this major problem and finding a way to solve non-functional conflicts. The result of this review study is seeking help from the fourteen recommendations of Quranic guides to escape from the pest of non-functional conflicts.
    Keywords: Supreme Strategy, Management, Conflict Resolution Management, Non, Functional Conflicts, Functional Conflict
  • Mohsen Malek, Afzali Ardakani* Page 27
    In different juridical domains, the necessity of maintaining the general discipline of the public, borders of the Islamic states and Political government were always emphasized on and in contrast, sanctioning the “Disorder of the Government” has been always insisted. Although from the viewpoint of Imam Khomeini, “the necessity of maintaining of the government” – which can be considered as a general verdict or an important juridical principle – has been numerated among the “absolute necessities”, but the questions “what is government?” and “Is the necessity of maintaining it, specially maintaining the political government, absolute or conditioned?” are to be discussed in this paper by referring to Imam Khomeini’s viewpoints. This research has been done based on data collection, description and data analysis, adapting the viewpoints and sometimes critique and analysis. The presupposition of the researcher is that if Imam Khomeini’s intention by “Government” was “Islamic Government”, maintaining it is absolutely necessary but if his intention was “political government”, maintaining it would be conditionally necessary. Also, from Imam Khomeini’s point of view, maintaining the Islamic Republic government, conditioned to loyalty to its aims and targets which are based on religious bases and didactics, will be considered as equal to maintaining Islam.
    Keywords: Maintaining the Government, Disorder of the Government, Islamic Government, Political Government, Absolute, Conditioned Necessity, Imam Khomeini
  • Yousef Khanmohammadi*, Seyed Nader Jafari Page 45
    Imam Khomeini and Mohammad Rashid-Reza were two prominent Muslim thinkers who thought about and presented the suitable solution after observing the crises of the Islamic world. By relying on Shia way of thinking, Imam Khomeini founded the theory of Vilayat-e Faqih (governance of the jurist) and after success of the Islamic revolution, accepted the leadership of the Islamic republic of Iran. Rashid-Reza who was after the Sunnah way of thinking, also, aimed at revival of the position of Khilafah (governorship) via proposing “Shora” (community) but couldn’t operationalize it. With library method and by descriptive-comparative approach, this study is after proving the hypothesis that these two thinkers believed in the efficiency of Islamic government by rejecting the separation of religion and politics, and really believed in the power of political Islam to manage the society. The main problem of the present research is explanation of the points of similarity and difference, and attention to the noticeable features of these two great Islamic thinkers. So, comparison of these two views about the Islamic government would clarify the points of similarity and difference in these two theories and the emphasized points within them.
    Keywords: Imam Khomeini, Rashid Reza, Islamic Government, Islamic Consequences, Velayat, e Fagih (Governance of the Jurist), Shora (Community)
  • Mohammad, Reza Bagherzadeh* Page 65
    The basic question of the present paper is: how can we define the national sovereignty in relation to the next generations after the establishment and how can they perform this right in selection of the political discipline? Especially, if the basic laws have not accepted holding referendum on the essence of the political discipline or its principles-orientation. In analysis of this question with legal method, while total accepting the national sovereignty principle, legal explanations on impossibility of reconsideration of some key principles of political discipline in Islamic Republic of Iran have been presented. This legal limitation is, in the first place, the result of the basic law being the document of managing and preservation of the political discipline. Henceforth, prohibition from reconsideration of those principles of the basic law whose alterations mean alteration of the nature of the political discipline is total protection of the national sovereignty right. Secondly, accepting that would be in contradiction with the other important right which is the right of having stability and advancement. Also thirdly, rationality of political thought would stop prescribing destruction of the political discipline raised from it. Furthermore, the discipline of the Islamic Republic of Iran, which has been based on public persuasion about the illegitimacy of the previous discipline and legitimacy of the replaced discipline is not an exception from these three logical reasons. The outcomes of this paper can be the starting point for the legitimacy discourse in the legal literature and liberal seats in scientific and academic gatherings.
    Keywords: Right for Determination of Fate, National Sovereignty Right, Political Sovereignty, Referendum, Basic Law
  • Ali Nasiri* Page 83
    The right of Freedom is one of the basic rights of human which has been noticed in all ethical and legal schools. The practical outcome of freedom is that no one is allowed to force any opinion on another person. This right has been emphasized in some verses of Quran including (áÇǘÑÇå Ýی ÇáÏیä / there is no force in religion). However, some believe that the verdict of Irtidad contradicts the Freedom of Thought right. In this paper, in addition to numerating verses focused on the right of Freedom of Thought and emphasizing that Irtidad has extensive reflection in Christianity and Jewishness, and with emphasis on the necessity of acceptingthe necessities of belief in Islam and conditionality of penalizing Irtidad to spreading that, the writer has criticized the doubt on contradiction of right of Freedom and Irtidad.
    Keywords: Rights of Human, Human Rights Act, Freedom of Thought, Irtidad
  • Mojtaba Zarei* Page 101
    In a general explanation, the difference of intellectual schools of thoughts can be traced to differences in their “Anthropology”. In other words, intellectual bases and confrontations of an intellectual world with the real world can be due to understanding of that thought, of the concept of “human”. Hence, one of the best ways of analysis to understand the difference of schools of thought is comparative analysis of their “anthropology” and definitions they give for “human”. In this paper, it is tried to re-read the differences and oppositions in definition of “human” in three distinct thoughts of “Ancient Greece”, “Secular Thought”, and “Supreme (Mote’alieh) Hikmah” but due to the extensiveness of these three scopes, in addition to reducing the analysis to “anthropological” differences, one particular representative has been also introduced for each of the three aforementioned intellectual disciplines including: Plato and his philosophy in the domain of ancient Greece, Secularism as the dominant discourse of modern western thought, and viewpoints of Ayatollah Javadi Amoli concerning the supreme (Mote’alieh) Hikmah. Accordingly, this paper deals with comparing the philosophy of anthropology in view of Plato, Secularism Discourse and Ayatollah Javadi Amoli.
    Keywords: Greece, Secularism, Sumpreme (Motealieh) Hikmah, Philosophy of Anthropology
  • Mansoor Mir, Ahmadi*, Ali, Akbar Valadbeigi Page 119
    Some researchers have considered the two notions of “Terrorism” and “Istishhadi (Martyrdom) operations as equal and considered Istishhadi operation a type of Terrorism; hence, the question rises “what is the relationship between Terrorism and Istishhadi operations?”. This paper tries to explain the indices and structural bases of Terrorism and Istishhadi operations and differentiate Terrorism and Istishhadi operation with reference to the above questions and by using descriptive-analytical method. In most cases, terrorists target innocent individuals to send their message to their opponent and the public opinion. Those who die in terrorist attacks didn’t do any crime and were invaded unintentionally. So, Terrorist attack is an aggressive attack and is not compatible with divine and humane laws. Any operation which is done under such situations, even under the name of “religion”, is considered Terrorism. Whereas, due to religious and ethical indices, Istishhadi operation lacks any similarity with Terrorism and is not considered a terrorist attack, but a defensive and religious action which emphasizes Islamic texts and the one in which Islamic and ethical dignities are observed.
    Keywords: Terrorism, Istishhadi Operation