فهرست مطالب

سیاست متعالیه - پیاپی 14 (پاییز 1395)

نشریه سیاست متعالیه
پیاپی 14 (پاییز 1395)

  • بهای روی جلد: 60,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/11/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نصر الله سخاوتی، مرتضی توکلی محمدی، مرتضی مطهری فرد صفحه 7
    معنویت در جهان امروز، به چالشی در تعلق به دین و یا ضدیت با دین تبدیل شده است. انسان مدرن و پسامدرن با نگاهی به تاریخ و آینده، بین اشتیاق به معنویت و ترس و دل زدگی از دین و معنویت در تردید است. در این میان، برخی محتواهای ضددین، راکد، رادیکال و خشونت گرا نیز به این تردید دامن زده اند. از سوی دیگر، روش های کسب معنویت از طرق غیردینی نیز غالبا بدون عمق و توام با رکود و محدودیت هستند؛ لذا آینده ی جهان منوط به ستیز و رقابت مکاتب در معرفی معنویت به دنیا و تعمیق آن است. از این منظر ضرورت دارد که در رابطه با نسبت معنویت و رسالت حوزه ی علمیه مطالعات دقیقی صورت پذیرد. در این تحقیق با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با رجوع به منابع کتابخانه ای سعی شده است با ارائه ی مفهومی عمیق، پویا، جهان شمول و فعال از معنویت، با استناد و تاکید بر نامه ی آیت الله خامنه ای به جوانان اروپا و آمریکای شمالی به این مهم پرداخته شود.
    کلیدواژگان: معنویت، تاریخ، آیت الله خامنه ای، حوزه ی علمیه
  • حمید نگارش صفحه 25
    انقلاب اسلامی از آغاز پیروزی، با معنویت های نوپدید مواجه بوده است. از این رو، تاثیر این پدیده ها بر انقلاب اسلامی مورد توجه برخی پژوهشگران قرار گرفته، اما اثر آن بر آینده ی انقلاب اسلامی مبهم باقی مانده است؛ ابهامی که شفاف سازی آن در آثار منتشره شده در زمینه ی انقلاب اسلامی و معنویت های جدید به چشم نمی خورد. لذا این پرسش پیش روی ماست که: «چالش بین معنویت های مدرن با معنویت دینی برآمده از انقلاب اسلامی، چه تبعاتی را متوجه آینده ی انقلاب اسلامی خواهد کرد؟» رشد و تکثیر معنویت های نوپدید برگرفته از مبانی نظام لیبرال دموکراسی به دنبال سکولاریزه نمودن معنویت دینی منبعث از انقلاب اسلامی است. این مقاله برای نشان دادن پیامدهای معنویت های نوپدید در نابودسازی سرشت الهی و معنوی انقلاب اسلامی (هدف) از شیوه ی توصیف و تحلیل، بهره می برد (روش). رخنه و نفوذ معنویت های نوپدید در معنویت دینی انقلاب اسلامی، معنویت های تازه ای را می آفریند که تشخیص آن از ناسره، تنها در پرتو بصیرت صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: معنویت نوپدید، معنویت دینی، جنبش های نوپدید، انقلاب اسلامی، هویت دینی
  • نجف لک زایی، محمداسماعیل نباتیان، نورالله کریمیان صفحه 41
    هدف این مقاله «بررسی امنیت ملی از منظر فقه شیعه» است. یکی از چالش ها و دشواره های امروزین و مبتلابه کشورهای اسلامی، مساله ی امنیت ملی است. با توجه به ظرفیت عمیق و گسترده ی علم فقه در تبیین مساله ی امنیت ملی دولت های اسلامی، در این نوشتار کوشیده ایم تا با تمسک به روش استنباطی و استنادی، گزاره های فقهی ناظر به امنیت ملی را استخراج کرده و با استمداد از یک الگوی نظری تلفیقی، متشکل از: علل اربعه (متخذ از فلسفه اسلامی) و مصالح خمسه (متخذ از فقه) این مساله را از منظر فقه تحلیل کنیم. براساس این الگوی نظری، امنیت ملی به مثابه امر حادث، دارای چهار علت: مادی، صوری، فاعلی و غایی است که هر چهار مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: امنیت، فقه، امنیت ملی، علل اربعه، مصالح خمسه
  • سیف الله صرامی صفحه 61
    نقطه ی آغازین توجه به نقش تقیه در اهداف اطلاعاتی، رازداری و پنهان داری در کار اطلاعاتی است. برای پختگی و تعمیق این توجه، در گام نخست باید اهداف اطلاعاتی را به صورت علمی و مبنایی شناخت؛ این کار با شناخت مفاهیم بنیادی در اطلاعات و اهداف حکومت در اسلام قابل انجام است. اگرچه با افزوده شدن پاره ای تفاسیر و توضیحات ممکن است همه ی اهداف معتبر اطلاعاتی در نظام اسلامی ضروری دانسته شوند، اما اجرای احکام تقیه مداراتی در بسیاری از موارد با اشکال روبه روست؛ از این رو در گام دوم باید نقش پذیری احکام تقیه ی خوفی در پیشبرد اهداف ضروری اطلاعاتی مورد تحلیل و بررسی قرار گیرند.
    کلیدواژگان: اطلاعات، نظام اسلامی، اهداف اطلاعاتی، تقیه ی خوفی، تقیه ی مداراتی
  • رضا خراسانی صفحه 77
    بررسی وظایف ومسئولیت های فرد و دولت از مباحث مهم و پایه در اندیشه ی سیاسی معاصر است که دانش های سیاسی از جمله فقه سیاسی تلاش می کند تا به آن پاسخ دهد. آن چه در حوزه ی فقه سیاسی اهمیت مضاعف دارد مسئولیت های فرد و دولت در قبال اجرای شریعت است؛ دستگاه های فقهی- سیاسی با توجه به مبانی و روش شناسی های اجتهادی شان پاسخ های متنوعی ارایه نموده اند. پرسش اساسی مقاله این است که «نسبت میان فرد و دولت در تحقق شریعت در اندیشه ی فقهی- سیاسی شهید صدر چیست؟» این پرسش بر اساس مبانی فقهی- سیاسی شهید صدر مورد تحلیل قرار گرفته و این نتیجه به دست آمده است که اگرچه فرد نیز در تحقق شریعت مسئولیت هایی به عهده دارد، اما با توجه به محوریت دولت در رویکرد فقهی ایشان، مسئولیت اصلی برعهده ی دولتی است که تحت اشراف و نظارت فقیه به اجرای شریعت مبادرت می ورزد.
    کلیدواژگان: فرد و دولت، حق الطاعه، فقه سیاسی، اجتهاد، شهید صدر
  • سیدسجاد ایزدهی صفحه 97
    ولایت فقیه به عنوان نظریه ی سیاسی شیعه در عصر غیبت، شاهد قرائت های متعددی برای اداره ی جامعه در زمان های مختلف بوده است. برخی از این قرائت ها مانند قرائت «حسبه» و «ولایت عامه فقی هان» ذیل قرائت نظم غیرمردم سالار قرار می گیرد که به خاطر غلبه ی چارچوبی خاص از قدرت، مشروعیت حکومت را در گرو حاکم قرار داده و سهم محدودی برای مشارکت سیاسی توده ی مردم قائل شده است؛ لذا ظرفیت محدودی برای جلب مشارکت سیاسی حداکثری شهروندان دارد. برخی قرائت های دیگر مانند «ولایت مطلقه فقیه» و «ولایت انتخابی فقیه» ذیل قرائت نظم مردم سالار قرار گرفته و با عنایت به حاضر دیدن مردم در: تاسیس، اداره ی حکومت و نظارت بر حاکمان و کارگزاران ، از ظرفیت های زیادی در جلب مشارکت سیاسی برخوردار هستند. این تحقیق ضمن تبیین مشروعیت تحقق نظریه ی ولایت فقیه ذیل این دو قرائت اساسی، و تمایز این قرائت ها؛ ظرفیت های هر قرائت را بر اساس مبانی و ادله ی آن مورد بررسی قرار می دهد و بر این باور است که: قبض و بسط آزادی ها و مشارکت های سیاسی مردم و نخبگان بیش از آن که برعهده ی قوانین هر نظام یا تصمیم های ولی فقیه باشد، به ظرفیت های آن نظام (مبتنی بر مبانی و ادله ی قرائت از ولایت فقیه) مرتبط است.
    کلیدواژگان: نظم غیرمردم سالار، مردم سالاری، حسبه، ولایت عامه فقیهان، ولایت مطلقه فقیه، ولایت انتخابی
  • عباس حیدری، حمیدرضا گردشتی صفحه 117
    جمهوری اسلامی ایران، نظامی مبتنی بر مردم سالاری دینی و ناظر به اجرای احکام اسلام در حوزه ی سیاسی است که ضمن تمهید علمی و عملی حضور جمهور در ساختار قدرت، درصدد ارائه ی الگویی موفق از تلائم اسلام و دموکراسی است. نقش مردم در انتخاب نمایندگان قوه ی مقننه و تصویب قوانین ناظر به ضرورت و مصلحت نظام اسلامی، مساله ای فراتر از ولایت عامه ی فقیه است که صرف نظر از مشروعیت بخشی به نظام اسلامی فعلیت می بخشد. مشارکت بانوان در عرصه های مختلف سیاسی و امکان حضور اهل ذمه ی حاضر در حکومت اسلامی در ساختار قدرت نیز بخش دیگری از جلوه ی سازگاری اسلام و دموکراسی در الگوی جمهوری اسلامی ایران است که علاوه بر به کارگیری مولفه های اسلامی برای کنترل قدرت، مثل تقوای حاکمان، از حضور مردم نیز به عنوان ناظر بر کارکرد حاکمیت در ایفای نقش آمر به معروف و ناهی از منکر برای اصلاح امور حکومت استفاده می کند.
    کلیدواژگان: دموکراسی، مصلحت، اهل کتاب، کنترل بیرونی قدرت
  • منصور میراحمدی، عبدالرضا احمدی صفحه 135
    «تفکر انتقادی» یکی از ویژگی های اساسی عصر جدید است و به شیوه ای از اندیشیدن اشاره می کند که دست کم سه بعد مهم از زندگی یعنی افکار، افعال و اخلاق را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف انتقاد، یافتن عیوب است و تفکر انتقادی شیوه ای از اندیشه ورزی درباره ی مسائل پیرامون است برای یافتن ناکارآمدی ها. آگاهی از جامعه، ایجاد زمینه برای پیشرفت و نوآوری، خوداصلاحی نظام سیاسی و تداوم ثبات سیاسی، ازجمله کارکردهای تفکر انتقادی در عرصه ی سیاست محسوب می شوند. از آن جاکه هیچ رویکرد انتقادی نمی تواند فارغ از معیار باشد، این نوشتار با روش تحلیل گفتمان انتقادی و با توجه به سه سنجه ی: عقل، دین و اخلاق، تاثیرات فکر انتقادی را در دانش سیاسی مسلمانان در عصر میانه ی اسلامی بررسی می کند.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، عقل، دین، اخلاق، دانش سیاسی مسلمانان
  • ضیاء زهاوی صفحه 153
|
  • Nasrollah Sekhavati, Morteza Tavakoli Mohammadi, Morteza Motahari Fard Page 7
    In today’s world, spirituality has changed to a challenge in belongingness to religion or opposition to it. With a look at the future, the modern and post-modern man is doubtful between tending to spirituality, and fear and pointlessness from religion and spirituality. In the meanwhile, some anti-religion, stagnant, radical and violent contents, also, have added to this uncertainty. From the other side, non-religious ways of receiving spirituality are often without depth and are accompanied with stagnancy and limitation. Henceforth, the future of the world is conditioned to war and conflict among different schools for introducing spirituality to the world and deepening it. From this respect, detailed studies are necessary to be conducted on relationship between spirituality and the mission of Hawzah. In this study, with using descriptiveanalytical method and with referring to library resources, it has been tried to deal with this vital issue with presenting a deep, dynamic, inclusive and active definition with referencing and emphasis on the letter of the supreme leader of Iran (Ayatollah Sayyed Ali Khamenei) to the youth in Europe and North America.
    Keywords: Spirituality, History, Ayatollah Khamenei, Hawzah
  • Hamid Negaresh Page 25
    The Islamic revolution has faced with new spiritualities from its first days of victory. Hence, the influence of some of these spiritualities on the Islamic revolution has attracted the attention of some researchers, but its impact on future of the Islamic revolution has remained ambiguous; ambiguities whose clarification doesn’t exist in publications on the Islamic revolution and new spiritualities. Henceforth, the question exists: What impacts will the challenge between the modern spiritualities and religious spiritualities make on the future of the Islamic revolution? Growth and proliferation of the newborn spiritualities derived from the bases of the liberal-democracy discipline is after secularization of the religious spirituality gotten from the Islamic revolution. In order to show the impacts of newborn spiritualities in demolishing the transcendent and divine essence of the Islamic revolution (goal), this study enjoyed description and analysis (methodology). Penetration of the new spiritualities in the religious spirituality of the Islamic revolution will create a new spirituality whose discrimination from falsehood is only possible in light of having insight.
    Keywords: Newborn Spirituality, Religious Spirituality, Newborn Movements, Islamic Revolution, Religious Identity
  • Najaf Lakzaee, Mohammad Esmaeil Nabatian, Noorollah Karimian Page 41
    The aim of the present study is to analyze the national security based on the opinion of Shia jurisprudence. One of current and serious challenges of the Islamic countries is national security. Considering the deep and extensive capacity of jurisprudence in explanation of the issue of national security in the Islamic countries, with attempt to use inferential and referential methods, we have tried to extract the juridical clauses [and sayings] related to national security, and with seeking help from a mixed theoretical framework comprised of quadruplet reasons (derived from the Islamic philosophy) and quintuple interests (derived from jurisprudence), we have tried to solve this issue from the juridical aspect. According to this theoretical framework, as an occurring affair, national security has four reasons: materialistic, facial, subjective and final, and all of them will be discussed.
    Keywords: Security, Jurisprudence, National Security, Quadruplet Reasons, Quintuple Interests
  • Seifollah Sarami Page 61
    The starting point of noticing the role of Reservation in intelligence goals is secret keeping and concealing in the intelligence affairs. In order to make this noticing ripe and deep, the intelligence goals should be known scientifically and basically, which is possible by knowing the foundational concepts in the intelligence and governmental goals in Islam. Although with addition of some sort of interpretations and explanations, all credible goals in the Islamic discipline can be regarded as essential, practicing lenient Reservation is accompanied by problems in many cases. Hence, in the second step, the functionality of dreadful Reservation verdicts in the advancement of necessary intelligence goals should be analyzed.
    Keywords: Intelligence, Islamic Discipline, Intelligent Goals, dreadful Reservation, lenient Reservation
  • Reza Khorasani Page 77
    Analysis of the duties and responsibilities of the individual and the government is among the important and basic issues in the current political thought which political disciplines, such as jurisprudence, try to answer. What is more important in political jurisprudence is responsibilities of the individual and the government against Sharia (religion). According to their juridical bases and methodologies, juridical-political systems have presented varied responses. The main question of the papers is “What is the relationship between the individual and the government in proving Sharia in juridical-political thought of Shahid Sadr. This question has been analyzed on basis of juridical and political principles of Shahid Sadr and it was concluded that although the individual has responsibilities in proving Sharia, because of the pivotal role of the government in his juridical approach, the main responsibility is on the shoulder of the government which performs Sharia under the mastery and supervision of the Jurist.
    Keywords: Individual, Government, Obedience Right, Political Jurisprudence, Jurisprudence, Shahid Sadr
  • Seyyed Sajjad Izdehi Page 97
    As the political theory of the Shia at the time of absence (Gheibah of Imam Mahdi), Velayat-e-Faqih (Supremacy of the Jurist) has seen numerous interpretations for managing the society at different times. Some of these interpretations like “Hesbah/ÍÓÈå” and “General Supremacy of the Jurists/æáÇیÊ ÚÇãøå ÝÞیåÇä” are put under “non-democratic discipline” interpretation which has put the legitimacy of the government at the hand of the governor due to dominance of special framework for “power” and has considered a limited share for political participation of the public; hence, has limited capacity for attracting the political participation of the majority of citizens. Some other interpretations like “Absolute Supremacy of the Jurist/æáÇیÊ ãØáÞå ÝÞیå” and “Selective Supremacy of the Jurist/æáÇیÊ ÇäÊÎÇÈی ÝÞیå” are classified under “democratic discipline” interpretation and have high capacity to attract political participation due to seeing people present in the establishment and handling of the government and supervising the governors. In addition to explaining the legitimacy of substantiation of Velayat-eFaqih (Supremacy of the Jurist) theory under these two interpretations and differentiating them; this study analyzes the capacity of each interpretation according to its basics and proofs and believes that: limitation and expansion of the freedoms and political participation of people and the elites is related more to capacities of the discipline (based on basics and proofs of interpreting Velayat-e-Faqih theory) than on laws of each discipline or decisions of the Jurist.
  • Democracy, Interest, The Religious, Exterior Control Of Power. Page 117
    Islamic Republic of Iran is a discipline based on religious democracy that supervises the implementation of Islamic laws in the political domain which is after presenting a successful example of the unification of Islam and democracy, in addition to scientific and practical scheming of the presence of “republic” in power structure. The role of people in selecting the deputies for the legislatory power and passing essential laws to the interest of the Islamic discipline, is a higher issue than the public Vilayah (supremacy) of Faqih (the jurist) which actualizes the Islamic discipline, regardless of legitimizing it. Participation of women in various political domains and the possibility of the presence of the Dhimmis in the Islamic government at the power structure is another aspect of adaptability of Islam and democracy in the example of Islamic Republic of Iran which, in addition to applying Islamic parameters to control the power such as piety of the governors, uses the presence of people as supervisor for the functionality of the government in practicing the role of ordering to the good and preventing from the evil for correcting the government’ affairs.
    Key Words: Democracy, Interest, The Religious, Exterior Control of Power.
    Republic of Iran on Basis of Imam Khomeini and Basic Law Viewpoints
    Abbas Heidari1 Hamid-Reza Gardashti2
    Abstract Islamic Republic of Iran is a discipline based on religious democracy that supervises the implementation of Islamic laws in the political domain which is after presenting a successful example of the unification of Islam and democracy, in addition to scientific and practical scheming of the presence of “republic” in power structure. The role of people in selecting the deputies for the legislatory power and passing essential laws to the interest of the Islamic discipline, is a higher issue than the public Vilayah (supremacy) of Faqih (the jurist) which actualizes the Islamic discipline, regardless of legitimizing it. Participation of women in various political domains and the possibility of the presence of the Dhimmis in the Islamic government at the power structure is another aspect of adaptability of Islam and democracy in the example of Islamic Republic of Iran which, in addition to applying Islamic parameters to control the power such as piety of the governors, uses the presence of people as supervisor for the functionality of the government in practicing the role of ordering to the good and preventing from the evil for correcting the government’ affairs.
  • Mansoor Mir, Ahmadi, Abdol, Reza Ahmadi Page 135
    Critical thinking is one of the main features of the new age and points to a way of thinking which affects at least three important aspects of life: thoughts, behaviors, and ethics. The goal of criticism is finding faults and critical thinking is a way of thinking about the surrounding issues to detect the inefficiencies. Awareness of the society, establishing the ground for development and innovation, self-correction of the political system and continuance of such a system are among the applications of critical thinking in the political domain. Due to the fact that no critical viewpoint can be free from approach, with the method of critical discourse analysis and three yardsticks of science, religion and ethics, this paper analyzes the impacts of critical thinking on the political knowledge of the Muslims in the mid-Islamic period.
    Keywords: Critical Thinking, Wisdom, Religion, Ethics, Political Knowledge of the Muslims.