فهرست مطالب

سیاست متعالیه - پیاپی 15 (زمستان 1395)

نشریه سیاست متعالیه
پیاپی 15 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا صدرا صفحات 7-22
    ظرفیت معرفت شناسی حکمی و علمی سیاسی حکمت متعالی محض و اجتماعی علامه طباطبایی بر این پیش فرض استوار است که ایشان حکیم متعالی محض و مدنی اعم از اجتماعی و حتی سیاسی اجتماعی است؛ ولو بسان امام خمینی وارد گفتمان انقلاب سیاسی، جابه جایی قدرت و دولت سازی نشده باشد. پرسمان حکمت محض و مدنی متعالی فراهم آمده معرفت شناسی، روش شناسی و پدیده شناسی اعم از هستی شناسی، چیستی شناسی و چگونگی شناسی می باشد که مبین و مستلزم ظرفیت تداوم و کاربست در حکمت و علم مدنی، اجتماعی و سیاسی به روش دلالت تضمنی، مطابقت و به ویژه التزامی است. کتاب «اصول فلسفه و روش رئالیسم» علامه عموما، و به ویژه در مبحث اعتباریات، متعرض معرفت شناسی محض و تا حدودی اجتماعی شده که هم در معرفت شناسی سیاسی و هم در روش شناسی به منظور پدیده شناسی مدنی و سیاسی قابل توجه و کاربست است. فرضیه ی این مقاله، ظرفیت معرفت شناسی حکمی و علمی سیاسی حکمت متعالی محض و اجتماعی علامه طباطبایی است. روش بررسی، تحلیل متن و محتوای آثار و آرای علامه به ویژه در اصول فلسفه و روش رئالیسم است؛ تاجایی که می توان این را شرح و کاربست فلسفی سیاسی آن دانست. این روشی برای بازیابی سایر آثار و آرای علامه و سایرین و روزآمدسازی و کاربری علمی آن هاست.
    کلیدواژگان: حکمت، فلسفه، سیاست، معرفت شناسی، علامه طباطبایی
  • رضا جلالی، محمد ترابی صفحات 23-42
    نقش تاثیرگذار و تعیین کننده ی دین در سده های اخیر تاریخ ایران، در تحولات سیاسی- اجتماعی غیرقابل انکار است و نمی توان آن را در سطح عوامل فرعی و حاشیه ای تقلیل داد. پیرو اهمیت این موضوع، مقاله حاضر بر آن است تا معرفت شناسی باور دینی را در اندیشه ی سیاسی شهید مطهری، با تاکیدبر نسبت دین و سیاست، بررسی کند. نویسنده معتقد است استاد مطهری در پرداختن به مقوله ی دین و دولت رویکرد درون دینی دارد. فرضیه ی این نوشته آن است که تکیه بر دین و آموزه های دینی در چارچوب سنت رایج فقهی و تفسیری و باور به جامعیت دین، موجب پیوند دین و سیاست در اندیشه ی استاد مطهری شده است.
    کلیدواژگان: دین، سیاست، معرفت شناسی، اندیشه ی سیاسی، هرمنوتیک
  • محمدرضا کریمی والا صفحات 43-62
    متفکران فلسفه ی سیاسی غرب بر این باورند که اصل «اراده ی خودبنیان» به عنوان شاخص ارجمندی انسان به مثابه موجودی عقلانی که حق دارد در مورد سرنوشت خویش تصمیم گیری کند، تنها در سایه سار دموکراسی ظهور می یابد؛ چراکه اراده های خودبنیان، تنها معیار وضع قوانین و مشروعیت نهادهای اجتماعی و سیاسی در دموکراسی است. این نوشتار با شیوه ی اسنادی تحلیلی اصل اراده ی خودبنیان در اندیشه سیاسی امام خمینی، به عنوان پایه گذار حکومت مبتنی بر ماذونیت و مشروعیت الهی، را بررسی و ارزیابی کرده و ضمن تبیین عدم پاسداشت اصل اراده ی خودبنیان در الگوی دموکراسی غربی و ملاحظه اصول پذیرفته شده در اندیشه ی سیاسی امام خمینی هم چون تکثر اراده ها، پاکی سرشت انسان و ناکارآمدی تحمیل نشان می دهد که ماذونیت الهی در حکومت اسلامی هرگز ملازم به دیگرآیینی اراده نخواهد بود.
    کلیدواژگان: اراده خودبنیان، دموکراسی غربی، ماذونیت و مشروعیت الهی، اندیشه ی سیاسی امام خمینی
  • رضا لک زایی، شریف لک زایی صفحات 63-81
    پرسش اصلی مقاله این است که نگاه اسلام به «فرد انسان» و «مجموعه ی انسان‏ها» چگونه است؟ آیت الله خامنه‏ای به این پرسش به عنوان یک مطلب معرفتی اسلامی، و نه یک مساله ی فلسفی، پاسخ می‏دهد. تلاش شده است تا پاسخ با روشی استنادی و تحلیلی از منظر ایشان ارائه شود. از این نظر، نگاه اسلام به فرد انسان و مجموعه ی انسان‏ها، یک نگاه مکمل و منسجم است و تفاوت صرفا در زاویه ی نگاه نهفته است. این نظریه می‏تواند پایه و مبنایی برای مسائل کلان کشور باشد؛ به همین دلیل برخی کارکردها و پیامدهای این نظریه نیز مورد بررسی قرار گرفته است. چارچوب نظری حاکم بر مقاله، الگوی حرکت است که از دانش فلسفه اخذ شده است.
    کلیدواژگان: انسان، فرد، جامعه، خانواده، اسلام، سیدعلی خامنه ای
  • مسعود معینی پور، محمدرضا عبدالله نسب صفحات 83-100
    مطالعه و توجه به اندیشه ی سیاسی آیت الله خامنه ای در سطح ایران و بلکه جهان رو به فزونی است. این مساله نه فقط به دلیل عهده داری ولایت و زعامت، بلکه به جایگاه علمی و مبانی اندیشه ای نوین ایشان در مسائل سیاسی و مدیریت کلان جامعه ی اسلامی نیز مرتبط است. در این مقاله با استفاده از مبادی هستی شناسانه و انسان شناسانه ی آیت الله خامنه ای و برمبنای کاوشی روشمند و بهره گیری از چارچوب نظری سیستمی، به بررسی رابطه ی دوگانه ی «جمهوریت و ولایت» در نظام دانایی آیت الله خامنه ای پرداخته ایم. فرضیه ی اصلی مقاله این است که در اندیشه ی سیاسی ایشان، ضمن مشروع دانسته شدن اطلاق ولایت، جمهوریت و آرای مردم نیز در ساختار نظام سیاسی اسلام نقش مهم و خاص خود را دار هستند که این مهم، حقوق و تکالیف متقابلی را برای ولی و جمهور مردم رقم می زند.
    کلیدواژگان: آیت الله خامنه ای، ولایت فقیه، جمهوریت، مردم، روش شناسی سیستمی
  • محمدحسن روزیه صفحات 101-120
    قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مانند هر قانون دیگری، باید بازتاب اصول یا مکتب اخلاقی و در نهایت ترسیم کننده ی جامعه ای بوده باشد که از آن اصول و مکتب ناشی می شود. سوال اصلی مقاله حاضر این است که دلالت های اخلاقی اصول قانون اساسی چیست و چه جامعه ای را ترسیم می کند؟ بر اساس چارچوب اخلاقی متخذ از حکمت متعالیه، قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به عنوان آداب و قالب عمل جامعه، متضمن اصولی از هرسه مرتبه ی اخلاقی: اخلاق دنیه، متعادله و متعالیه است. گرچه برخی اصول قانون اساسی ظرفیت خوانش و تفسیر مبتنی بر اخلاق متعالیه را دارند، لکن نظم اخلاقی خاصی بر آن حاکم نیست و تدوین کنندگان آن مستقیما و با توجه به اخلاق و مراتب آن قانون را تدوین نکرده اند. ظاهر بسیاری از اصول، تامین کننده ی مرتبه ی دنیه ی اخلاق هستند و تنها به تبع معارف دینی، اصولی که ناظر به مراتب متعادله و متعالیه اخلاق باشند، تصویب شده اند. این نوشته مساله ی فوق را در مشروح مذاکرات مجلس خبرگان قانون اساسی، و با بهره گیری از روش تحلیل محتوا بررسی نموده است.
    کلیدواژگان: اخلاق، قانون اساسی، قدرت، عفت، حکمت، کرامت
  • کمال اکبری، احمد اولیایی صفحات 121-138
    تبلیغ اسلام در عرصه ی بین الملل نیازمند بستر و ابزار مناسبی است؛ این مساله با ظهور تکنولوژی ارتباطات و افزایش سرعت انتقال پیام، که ارتباط میان ملل و فرهنگ های مختلف را سهولت بخشیده است، شکل جدی تری به خود گرفته و باب جدیدی برای تبلیغ جهانی اسلام گشوده است. پژوهش حاضر درصدد کشف ظرفیت های ارتباطات بین المللی برای تبلیغ جهانی اسلام است و می کوشد با روش توصیفی-تحلیلی نظریات ارتباطات بین الملل را بررسی نموده و پس از تبیین اصول تبلیغ، ظرفیت های این عرصه را گردآوری نماید. نظریاتی مانند: حوزه ی عمومی، جامعه ی اطلاعاتی و جهانی سازی؛ قوانین بین المللی ارتباطات مانند: اصل آزادی بیان و مذهب، نظریات و قوانینی هستند که توجه به آن ها در راستای تبلیغ دین می تواند راه گشا باشند. این پژوهش مدعی است که تدوین برنامه ی مهندسی تبلیغ بین الملل تنها راه حل استفاده از ظرفیت های ارتباطات بین الملل برای تبلیغ جهانی دین در عصر حاضر است.
    کلیدواژگان: ارتباطات بین الملل، تبلیغ بین الملل، نظریات ارتباطات بین الملل، مهندسی تبلیغ بین الملل، تبلیغ جهانی دین
  • بهنام سرخیل صفحات 139-160
    اصل هم زیستی مسالمت آمیز از مهم ترین موضوعات حوزه ی تعاملات دولت ها و جوامع است و بر چگونگی صورت بندی منظومه های روابط انسانی اثر می گذارد. اکنون این سوال مطرح است که آیا بر اساس دیدگاه اسلامی در پیوند با غیرمسلمانان و جوامع بیگانه - که از زیرساخت های فکری، اصول و الگوهای متفاوت اجتماعی، فرهنگی و سیاسی برخوردارند - می توان قاعده ی بین المللی همزیستی مسالمت آمیز را پذیرفت و تسری داد؟ این مقاله می کوشد تا در قالب یک تحقیق توصیفی- تحلیلی و استفاده از روش کیفی، ضمن بهره گیری از مبانی، بایسته ها و آموزه های دینی این فرضیه را اثبات کند که همزیستی مسالمت آمیز در رویکرد اسلامی دارای اصالت بوده و پیگیری آن در حوزه ی روابط خارجی با غیرمسلمانان به دلایلی هم چون: وجهه سازی، تعاون و همکاری های بین المللی و بسترسازی جهت ایجاد اتحادها و پیمان ها موجب پیشبرد اهداف و دست یابی به منافع اسلامی می گردد.
    کلیدواژگان: همزیستی مسالمت آمیز، اندیشه ی اسلامی، اجماع سازی بین المللی، روابط انسانی، وجهه سازی
|
  • Alireza Sadra Pages 7-22
    The Hikmi epistemology and scientific-political capacity of pure and social Supreme Hikmah of allameh Tabataba’i is based on the premise that he is a pure and civil (including social and even socio-political) supreme Hakim (scholar) even if he didn’t enter the discourse of the political revolution, change the power and make government like Imam Khomeini. The query of pure and civil supreme Hikmah is created out of epistemology, methodology and phenomenology; including ontology, and knowing the what and how of the essences which explains and necessitates the capacity for continuance and implementation in civil, social and political Hikmah and science with guaranteed, conformity and implicit implication approaches. The book “Principles of Philosophy and the Method of Realism” is generally (and specially in the section for “conventions”) against pure –and to some extent social- epistemology which is noteworthy and applicable both in political epistemology and methodology regarding civil and political phenomenology. The hypothesis of this paper is: the Hikmi epistemology and scientific-political capacity of pure and social supreme Hikmah of Allameh Tabataba’i. The analysis method is text and content analyses of the works and attitudes of Allameh, specially in Principles of Philosophy and the Method of Realism to the point that this can be regarded as its philosophical and political explanation and application. This is a method for reviving other works and attitudes of Allameh and the others, and updating them and developing their scientific uses.
    Keywords: Hikmah, Philosophy, Politics, Epistemology, Allameh Tabatabai
  • Reza Jalali, Mohammad Torabi Pages 23-42
    The effective and deciding role of religion in the recent centuries of the history of Iran is undeniable in socio-political changes and it can’t be degraded to the level of secondary and marginal factors. Concerning the importance of this issue, this study aims at analyzing the epistemology of religious belief in the political viewpoint of shahid Motahari with emphasis on relationship between religion and politics. The writer holds that shahid Motahari has intra-religious approach in dealing with issues of “religion” and “government”. The assumption of the study is that depending on religion and religious beliefs in common juridical and interpretive tradition and believing in the comprehensiveness of the religion has resulted in connection of religion and politics in the attitude of shahid Motahari.
    Keywords: Religion, Politics, Epistemology, Political Thought, Hermeneutics
  • Mohammad-Reza Karimi-Vala Pages 43-62
    The thinkers of western political philosophy believe that the principle of “Self-Relying Will”, as the yardstick for the venerability of human as a rational creature who has the right to decide about his fate, is only met under democracy; due to the fact that self-relying wills are the sole criteria for setting laws and legitimacy of political and social institutions in the democracy. With library-analytical method, this study analyzes and evaluates the principle of self-relying will in the political thought of Imam Khomeini, as the founder of a government based on divine legitimacy and permission, and in addition to explanation of having no respect for the self-relying principle in the western democracy framework, and observing the accepted principles in the political thought of Imam Khomeini – such as pluralism of the wills, purity of the soul of human and inefficiency of imposition – shows that the divine permission in Islam will never accompany the choice of the will to seek other religions, as well.
    Keywords: Self-Relying Will, Western Democracy, Divine Legitimacy, Permission, Political Thought, Imam Khomeini
  • Reza Lakzaee, Sharif Lakzaee Pages 63-81
    The main question of the present paper is “how is the viewpoint of Islam towards ‘individual man’ and ‘groups of humans’”? How does Ayatollah Khamenei answer this as an Islamic epistemological question and not a philosophical one? It was tried to present answers from his point of view with library-analytical method. From this perspective, the viewpoint of Islam about the human as an individual and as a group is a complementary and coherent look and the difference is merely in the angle. This theory can be a basis and cornerstone for the macro issues of the country. As a result, some of the uses and consequences of the theory is, also, analyzed. The theoretical framework of the paper is “movement pattern” which has been driven from philosophy.
    Keywords: Human, Individual, Society, Family, Islam, Sayyed Ali Khamenei
  • Massoud Moeinipour, Mohammad-Reza Abdollah Nasab Pages 83-100
    Studying and noticing the political thought of Ayatollah Khamenei is increasing in Iran and even the world. This is not just because of his responsibility and Velayah, but is also due to his scientific position and modern intellectual bases in political issues and macro management of the Islamic society. In this paper, by using the ontological and humane foundations of Ayatollah Khamenei and on basis of a methodological exploration and enjoying systemic theoretical framework, we have analyzed the relationship between republic and velayah in his intellectual framework. The main claim of the paper is that in the political thought of Ayatollah Khamenei, while setting attribution of Velayah as legitimate, republic and the vote of people have their own important and specific role both of which creates mutual rights and duties for each part: the ruler (Valii) and the republic.
    Keywords: Ayatollah Khamenei, Velayah of the Jurist, Republic, People
  • Mohammad-Hassan Rouzbeh Pages 101-120
    As any other law, the basic law of the Islamic republic should reflect the ethical principles or school and finally draws a society driven from those principles and school. The main question of the present paper is “what are the moral significations of the principles of the basic law and which society does it draw?” On basis of the ethical framework gotten from the Supreme (Mote’alieh) Hikmah, the basic law of the Islamic republic, as tradition and practice framework of the society, guarantees principles from all three ethical levels: earthly, moderate and supreme. Although some principles of the basic law have the capacity of being interpreted on basis of the supreme ethics, not a specific ethical discipline is governing it and its compilers have not gathered it directly and according to ethics and it levels. The face of many of the principles can provide earthly level of the ethics and moderate and supreme ethical principles have been passed only after religious didactics. This study has analyzed the aforementioned subject in the complete version of the negotiation of the experts for the basic law and with using content analysis method.
    Keywords: Ethics, Basic Law, Power, Chastity, Hikmah, Munificence
  • Kamal Akbari, Ahmad Oliaei Pages 121-138
    Spreading Islam in the international domain requires convenient ground and instrument. With the emergence of communication technology and increasing of the speed of message transfer which simplified the interaction among different nations and cultures, this has gained a more serious form and initiated a new door for international advertising of Islam. The present study aims at finding international communication capacities for global advertising of Islam and tries to analyze the international communication theories with descriptive-analytical method and after explanation of the principle of “advertising” (Tabliiq), attempts to gather the capacities of this domain. Theories such as: public domain, information society and globalization; and also international regulations of communications like freedom of speech and religion are theories and laws looking at which can be beneficial in spreading of Islam. This paper claims that compiling of the plan for international advertisement engineering is the only way for using the capacity of international communications for international advertising of religion in the present era.
    Keywords: International Communication, International Advertisement, International Communication Theories, International Advertisement Engineering, Global Advertisement of Religion
  • Behnam Sarkheil Pages 139-160
    The principle of “peaceful symbiosis” is one of the most important issues in the domain of interactions between the governments and people and influences the quality of formation of the systems of human relations. Now, this question remains: can we accept and extend the international principle of “peaceful symbiosis” in connection with the non-Muslim and other societies who possess intellectual infrastructures, principles and different social, cultural and political patterns, based on the Islamic viewpoint? This paper tries to prove the hypothesis that peaceful symbiosis, in its Islamic approach, is original and following it in the domain of international relations with non-Muslims would result in the advancement of goals and achieving Islamic benefits due to reasons such as: image setting, international operations and interactions and ground setting for unifications and coalitions, in shape of a descriptive-analytical research and using qualitative method and with using religious basics, necessities and didactics.
    Keywords: Peaceful Symbiosis, Islamic Thought, International Consensus-Making, Humane Relations, Image Setting