فهرست مطالب

سیاست متعالیه - پیاپی 16 (بهار 1396)

نشریه سیاست متعالیه
پیاپی 16 (بهار 1396)

  • بهای روی جلد: 60,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/07/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • قدرت الله قربانی صفحه 7
    الگوی اسلامی پیشرفت، ملهم از آموزه های الهی اسلام، هم به بعد مادی و هم به بعد معنوی زندگی انسان نظر دارد؛ لذا فهم انسانشناختی این الگو، حائز اهمیت بسیار بالایی است. قرآن کریم با طرح آموزهی خلافت اللهی انسان، مبدا و معاد و مسیر تکاملی زندگی بشر را ترسیم کرده، و علت شایستگی انسان برای حکومت الهی، و نتایج مترتببر آن را بیان نموده است؛ تسخیر دیگر موجودات و بهکارگیری آنها در فعلیتبخشی به قابلیتهای انسان، نمونهای از آنهاست. این مساله حائز چنان ظرفیت بالایی است که میتواند معنای خاصی را به الگوی الهی پیشرفت ببخشد. در این رویکرد، به عنوان جانشین خدا بر روی زمین، موظف است برای پیشرفت مادی و معنوی خود همه ی نعمتهای الهی را بهخدمت بگیرد؛ و در عینحال در مقابل سوءاستفاده از آنها مسئولیتپذیر باشد. از اینرو، خلافت اللهی انسان، هم شایستگی و هم مسئولیت اوست و بر ضرورت تلاش برای پیشرفت و تعالی - در همهی ابعاد مادی، معنوی، فردی و اجتماعی زندگی بشر صحه میگذارد.
    کلیدواژگان: خلافت اللهی، پیشرفت، الگوی اسلامی، عقل، اختیار
  • علیرضا صدرا صفحه 25
    افق و تدابیر سیاسی الگوی توسعهی متعالی مشتملبر افق و تدابیر الگوی توسعه ی اقتصادی، سیاسی و فرهنگی است که پایهی توسعهی متعالی و افق و تدابیر آن محسوب میشود. الگوی تفصیلی و افق و تدابیر مربوطه نیز شامل: زیربخشهای کلان بخشهای سهگانهی اقتصادی، سیاسی و فرهنگی الگو و زیرمجموعهی گستره های سهگانهی فردی، جمعی و اجتماعی آن و افق و تدابیر متناسب با آنها میشود. افق و تدابیر، سازکارهای تبیین علمی (نظری فلسفی کلامی و فقهی حقوقی)، ترویج عملی (راهبردی-کاربردی تخصصی و فوق تخصصی نخبگانی، عمومی مردمی و کارشناسی و مدیریتی دولتی) و تحقق عینی (اجرایی-جاریسازی) تا پیمایش، آمایش و پایش آنها را نیز شامل میشود. این مقاله عهدهدار تنظیم، ترسیم و تدوین اعم اهم این افقها و تدابیر میباشد.
    کلیدواژگان: افق، تدبیر، سیاست، الگو، توسعه، متعادل، متعالی
  • علیرضا شجاعی زند صفحه 41
    توسعه یعنی حرکت اجتماعی به سوی مطلوبیت ها؛ به همین رو نمی توان آن را بدون ورود به بحث غایات و آرمان ها دنبال کرد. یکی از مفاهیم و قالب های مطرح در بوده که در علوم اجتماعی جدید کم تر بدان « جامعه ی آرمانی » ، اندیشه های اجتماعی سلف پرداخته شده است. پرداختن به موضوع توسعه - آن هم با انگیزه ی رسیدن به الگوهای بومی - این اجازه را به ما می دهد تا با سنت شکنی به سراغ آن برویم و منظور و فحوای آن را وارسی نماییم. جامعه ی آرمانی حسب آموزه های اسلامی بیش از آن که مبین هدف باشد، ترسیم کننده ی راه است؛ بدان رو که غایت دین، کمال انسانی است و شدن به دست خویش. پس اگر هدف توسعه را نیل به جامعه ی آرمانی قلمداد کنیم، دو معنا از آن مستفاد می شود: ارتقای سطح آرمانی آحاد اجتماعی و فراهم آوری بستر مساعد و همراه برای آن. این معنا از جامعه ی آرمانی استعداد بالایی برای عملیاتی شدن دارد و ورود و به کارگیری آن را در برنامه ریزی های توسعه میسر می سازد؛ البته بدین شرط که در هدف گذاری و شاخص های آن تجدیدنظر شود و سطح انتظارات از آن ارتقا پیدا کند.
    کلیدواژگان: توسعه، جامعه ی آرمانی، کمال انسانی، فلسفه ی اجتماعی، نظام ارزشی
  • حسن رحیمی (روشن)، سیده فاطمه حسینی صفحه 55
    افراد و آحاد جامعه، موتور اصلی حرکت هر جامعه ای به سمت پیشرفت و تعالی هستند. اگرچه جامعه نیز از طریق نهادهای اجتماعی می تواند موجب تسریع یا کندشدن حرکت شود، اما اثرگذاری و جهت گیری نهادهای اجتماعی نیز نهایتا به حرکت افراد مرتبط « فرد » آحاد جامعه تحقق می یابد. از آن جایی که نوع تعریف از « عمل » و « اراده » است و از طریق انسان در دو نظام معنایی غربی و اسلامی، عامل اصلی تفاوت جدی آن ها در تعریف جهت گیری کلی و مسیریابی و همچنین تعیین محتوای پیشرفت و توسعه است، نوشتار پیش رو بر آن است تا با تاکید و برجسته سازی تفاوت های انسان شناسانه ی اندیشه ی اسلام و نظریه ی لیبرال دموکراسی، نشان دهد که چرا رویکرد این دو نسبت به هدف و محتوای پیشرفت، با یک دیگر متفاوت است. یافته به دست آمده حاکی از آن است که تفاوت و تضاد جدی در نوع تعریف انسان، یکی از مهم ترین و تاثیرگذارترین عوامل تفاوت در ترسیم نوع پیشرفت در نگرش اسلامی و غرب (لیبرال- دموکرات) است.
    کلیدواژگان: پیشرفت، توسعه، تکامل، انسان شناسی، اسلام، لیبرال دموکراسی
  • ایران غازی، اعظم ملایی صفحه 83
    با توجه به اهمیت روزافزون توسعهیافتگی، امروزه در اغلب کشورها چشم انداز بلند مدتی جهت ارائهی تصویری از آیندهی مطلوب کشور تهیه می شود تا مسیر توسعه و تعامل با جریانهای منطقهای و جهانی را هموار سازد. اندیشمندان و پژوهشگران کشور ما نیز به تدوین پیشنویس اولیهی الگوی اجمالی پیشرفت کشور (الگوی پایه) مشتمل بر بخشهای مبانی، آرمان، رسالت، افق و تدابیر پرداختهاند. پژوهش حاضر از بین اسناد فوق، را انتخاب نموده و کوشیده است با تحلیل محتوا و همچنین « افق آیندهی پیشرفت » سند مقایسهی مفاد آن با سه کشور ترکیه، مالزی و کرهی جنوبی، رویکرد سند را در حوزهی سیاست خارجی و امنیتی مورد نقد و تحلیل قرار دهد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که این سند، همچون سند مالزی از منظر محتوا و میزان ابتکار و نوآوری در وضعیت ضعیفی قرار دارد. اسناد چشم انداز هر چهار کشور از منظر هماهنگی با مسائل علمی روز وضعیت نامساعدی دارند. ترکیه و مالزی بهعنوان دو کشور مسلمان، برنامهای در حوزهی
    جهان اسلام برای خود تعریف نکردهاند؛ این در حالی است که در سند ایران توجه به مسائل اسلامی بیش از سایر مسائل بومی و فرهنگ راهبردی ایرانی بوده است.
    کلیدواژگان: چشم انداز، پیشرفت، روش مقایسهای، سیاست خارجی و امنیتی، تحلیل محتوا
  • علی قربان پور دشتکی صفحه 103
    این مقاله به دنبال معرفی «الگوی همافزایی تفاهمی» به مثابه چارچوب راهبردی ایرانی- اسلامی برای دیپلماسی فرهنگی است. توجه به این مقوله به دلیل رشد نقش فرهنگ در سیاست گذاری بین المللی و تغییر رویه های متعارف دیپلماسی رسمی فرهنگی حائز اهمیت است. الگوی همافزایی تفاهمی بر اساس مشترکات فرهنگی و تاریخی، در پهنه فضای جغرافیای فرهنگی و در قالب دیپلماسی فرهنگی نوین شکل میگیرد. در این ترکیب، «همافزایی» بر فعالیت جمعی و گروهی دلالت دارد و «تفاهم» نیز به این مساله اشاره می کند که اعضا نه تنها یکی بر دیگری برتری نخواهند یافت، بلکه همگان در یک افق مشترک متفاهم، به اهداف متعالی و مبتنی بر کرامت انسان نائل خواهند شد. مجریان و کارگزاران الگوی مورد نظر، نخبگان فرهنگی حوزه و دانشگاه هستند که ورای دیپلماسی رسمی دولتی، سیاست گذاران دیپلماسی فرهنگی محسوب می شوند. اهداف الگوی همافزایی: ایجاد مدارا و همزیستی مسالمتآمیز، تحکیم اخوت و برادری، بهرهبرداری عادلانه از محیط
    زیست و خودکفایی و عدالت اقتصادی است. در این مقاله ضمن طرح چارچوب های عملی، مراحل عملیاتی شدن الگوی مورد نظر نیز - در راستای پیشنویس سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت – مورد توجه واقع شده است.
    کلیدواژگان: دیپلماسی فرهنگی، الگوی همافزاییتفاهمی، مدارا و هم زیستی، پیشرفت، ایران، اسلام
  • حسین ربیعی صفحه 117
    ایران، پهناورترین کشور پیرامون خلیج فارس و از بزرگ ترین کشورهای منطقه ی خاورمیان هاست؛ لذ ا ظرفیت بالای ی را برای نقش آفرین ی در منطق ه - به عنوان قدرت منطقه ای- دارد و این افق را دنبال می کند که این نقش از سوی کشورهای منطقه و فرامنطقه پذیرفته شود. با این وجود، قدرت منطقه ای رو به افزایش ایران، دگرگون کننده ی توازن قوا در این نقطه ی جغرافیایی ست و واکنش دیگران را به دنبال دارد؛ چراکه هر اندازه شکاف های قدرت بیش تر شود، احساس تهدید افزایش یافته و مقاومت بیش تری از سوی کشورهای ضعیف برای پذیرش نقش ایران صورت خواهد گرفت. احساس ترس ایجادشده در این شرایط، فضای مانور قدرت منطقه ا ی را محدو د می کند و وابستگی کشورهای کوچک به سایر قدرت های فرامنطقه ای را تشدید نموده، و زمینه ی حضور خارجیان را فراهم می سازد؛ این روند به ایجاد یک فضای غیردوستانه منتهی می شود. تحقیق حاضر می خواهد استراتژی مناسبی را پیشنهاد کند که با درپیش گرفتن آن، بتوان فضای ایران هراسی موجود را خنثی کرده و حساسیت حضور و کنش گری خود در منطقه را از بین ببرد. اتخاذ رویکرد رهبری مبتنی بر الهام بخشی، همکاری و توافق دسته جمعی می تواند فضای تهدیدآمیز را خنثی یا کم اثر نماید.
    کلیدواژگان: ایران، خلیج فارس، رویکرد منطقه ای
  • ضیاء زهاوی صفحه 137
|
  • Ghodratollah Ghorbani Page 7
    Islamic pattern for development, induced by the divine didactics of Islam, considers both materialist and spiritual aspects of human life. Henceforth, anthropological understanding of that pattern is highly important. By raising Khilafat-Allah-oriented didactic of human, Quran has drawn the origin, destination and developmental pathway of human life, and explained the reason of competency of human for the divine government and its results; winning the other creatures and applying them in actualizing human capabilities is an instance of them. This issue has such a high importance that can give special meaning to divine pattern for development. In this approach, human as the deputy of God on earth should implement all physical and spiritual divine blessings and in return, feel responsible for misusing them. Thus, human as Khilafat-Allah means that he is competent and responsible at the same time, and it emphasizes the necessity of advancement and sublimity in all materialist, spiritual, individual and social aspects of human life.
    Keywords: Khilafat, Allah, Advancement, Islamic Pattern, Wisdom, Free Will.
  • Alireza Sadra Page 25
    The political horizon and strategies of the supreme development includes economical, political and cultural horizon and strategies of the supreme development pattern which is considered the basis of the supreme development and its horizon and strategies. The expanded pattern and its relevant horizon and strategies include: macro sub-sections of economical, political and cultural sections of the pattern and its triplet “individual”, “collective” and “social” subsets and corresponding horizon and strategies. Horizon and strategies also includes scientific explanation mechanisms (theoretical, philosophical, Kalaam-related and juridical-legal), practical promotion (strategic-practical, technical and highly technical elite, public, expert and public administrative) and objective realization (executive, spreading) and their scrolling, make up and guarding. This paper aims at tuning, drawing and compiling the macro and micro features of these horizons and strategies.
    Keywords: Horizon, Strategy, Politics, Pattern, Development, Balanced, Supreme.
  • Alireza Shojaee-Zand Page 41
    Development means social movement towards the desired. Due to the same result, it can not be followed without entering the realm of hopes and wishes. One of the important concepts and frameworks in social thoughts of “Salaf” has been “Utopian Society” which is dealt with, less, in the modern social sciences. Dealing with the issue of “development” gives us permission to touch it with breaking traditions and analyze its meaning and connotation. According to Islamic didactics, the utopia draws the path, more than explaining the goal; since the target of religion is human perfection and advancing by “self”. Henceforth, if we consider “development” as the goal of society, two meanings come out of it: advancement of the ideal level of the social public and providing suitable and accompanying ground for it. This interpretation from “utopia” has high capacity for operationalization and makes its entering and implementing in development plannings possible; provided that goal settings and its indices undergo reconsideration and expectations level from it promote.
    Keywords: Development, Utopia, Human Perfection, Social Philosophy, Value System.
  • Hassan Rahimi (Roushan), Seyeddeh Fatemeh Hosseini Page 55
    Individuals of every society act as propulsion engines of the society towards advancement and progression. Although society, also, can accelerate or slow down the progression of “individual”, effectiveness and orientation of social foundations do depend, ultimately, on movements of individuals and actualizes via will and practice of the society members. In fact, advancement of society as a process, is a resultant consequence of progress of individuals and also social foundations and collections. However, the role of “individuals”, specially the elite and privileged, is a basic role and the sort of imagining and drawing “human” can be a serious and deciding basis for indicating the path, the framework and the content of advancement. Due to the fact that the kind of definition of “human” in the two semantic disciplines of West and Islam is the main parameter of their difference in defining the general orientation and routing and also indicating the content of progression and advancement, the present paper aims at showing why Islamic thought and liberal-democratic theory are different in their approach towards the goal and content of progression, by highlighting and emphasizing the anthropological differences between the two. The findings show that serious difference and contrast in defining “human” is one of the most important and most influential factors in the drawing the sort of advancement in thought of Islam and the west.
    Keywords: Advancement, Development, Evolution, Anthropology, Islam, Liberal, Democracy.
  • Iran Ghazi, Azam Mollaei Page 83
    Due to the increasing importance of development, nowadays, a long-term perspective is prepared to present a picture of the desirable future in all countries to smoothen the pathway of development and interaction with regional and worldwide streams. Thinkers and researchers in our country, also, have tried their hands at preparing the preliminary draft of concise pattern of the development of the country (basic pattern) including basics, goal, duty, horizon and strategies sections. The present study has chosen “Future Advancement Horizon” document out of those ones and has tried to criticize and analyze the document’s approach in foreign affairs and security with content analysis and also comparing it with three countries; Turkey, Malaysia and South Korea. The findings of the study suggest that this document is in a poor condition in content, innovation and initiative, like the document of Malaysia. As two Muslim countries, Turkey and Malaysia have not prepared a plan for themselves in the domain of Islamic world and in the Iranian document, attention to Islamic issues has been more than noticing other local issues and Iranian strategic culture.
    Keywords: Perspective, Development, Comparative Method, Foreign Affairs, Security Policy, Content Analysis
  • Ali Ghorbanpour Dashtaki Page 103
    This paper is after introducing “Understanding Synergy Pattern” as Islamic-Iranian strategic framework for cultural diplomacy. Attending that is important because of growth of the role of culture in the international policy making and changing of the common official cultural diplomacy trends. Understanding Synergy pattern is formed based on historical and cultural commonalities in the geo-cultural atmosphere and in form of new cultural diplomacy. In this combination, “synergy” implies collective and group activity and “understanding” points to the fact that not only the would not members win each other, but also will reach to sublime and human dignity-bearing goals in a common understanding horizon. Performers and brokers of the intended pattern are cultural elites in Hawzahs and universities who are considered policy makers of cultural diplomacy, beyond official governmental diplomacy. The goals of synergy pattern include: creating tolerance and peaceful symbiosis, strengthening brotherhood and nearness, justly utilization of the environment, self-sufficiency and economic justice. In this paper, in addition to stating practical frameworks, stages of operationalization of the intended pattern - in line with the draft of Islamic-Iranian development pattern document - have been attended to.
    Keywords: Cultural Diplomacy, Understanding Synergy Framework, Tolerance, Symbiosis, Development, Iran, Islam.
  • Hossein Rabiee Page 117
    Iran is the biggest country around the Persian Gulf and one of the biggest countries in the Middle East. Henceforth, it has a high capacity to play role as a regional power in the region and follows the goal of accepting that by the countries in the regional and trans-regional domain. However, the increasing regional power of Iran changes the balance of power in this geographic zone and is followed by reactions of others because the more power gaps increases, the more threat will be felt and the more resistance will weak countries show against accepting the role of Iran. The feeling of fear created in this situation will limit the regional maneuver space, intensifies dependence of weak countries on other transregional powers and set the ground for presence of the foreigners. This will lead to creation of an unfriendly atmosphere. The present study wants to suggest a proper strategy following which leads to neutralization of the present atmosphere of fear from Iran (so called Iran phobia) and removal of sensitivity about the presence and acting of Iran. Following the strategy of inspirational leadership, cooperation and collective agreement can neutralize or decrease the threatening space.
    Keywords: Iran, Persian Gulf, Regional Approach.