فهرست مطالب

نشریه سیاست متعالیه
پیاپی 17 (تابستان 1396)

  • بهای روی جلد: 60,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/06/26
  • تعداد عناوین: 9
|
  • بهرام دلیر* صفحه 7
    اگرچه بیش ترین تلاش های اندیشمندان و محققان بزرگ سیاسی، مصروف تعریف و تبیین اصطلاحات و مفاهیم بشری بوده است؛ با این وجود، اسمای حسنای الهی - به عنوان مفاهیم بلند عرشی و الهی - در ادبیات سیاسی چندان مورد توجه نبوده اند. نویسنده بر این باور است که با استفاده از رویکرد اسمایی می توان ادبیات جدیدی را در علم سیاست تولید کرد و رویکردهای منفی و سلبی نسبت به قدرت را تغییر داد. با معرفت و بصیرت سیاسی اسمایی، چالش های اخلاقی و معنوی در عرصه ی سیاسی کم شده و آسیب های این عرصه کاهش خواهند یافت؛ زیرا اگر صاحبان قدرت به معانی اسماء الله - که همان اخلاق الله است - آراسته گردند، از آسیب های شایع در حوزه ی سیاست کاسته خواهد شد. آراستگی صاحبان قدرت سیاسی به اسمای حسنای الهی را با سه مفهوم: تعلق، تحقق و تخلق می توان پی گرفت. اگر صاحب قدرت سیاسی ذیل هر اسمی خود را متعلق، متحقق و متخلق به اسم الهی باور کند، آن وقت از استبداد ها، ظلم ها، مفاسد سیاسی، اقتصادی و... به دور خواهد شد و عنایات خدای سبحان به دولت و ملت باریدن خواهد گرفت. چراکه اگر قابلیت وقتی فراهم شود، نزول رحمت از ناحیه ی فاعلیت حق حتمی خواهد بود.
    کلیدواژگان: معرفت، بصیرت، اسمای حسنا، تعلق، تحقق، تخلق
  • غلامرضا بهروزی لک* صفحه 23
    زندگی اجتماعی امری قدیمی و به تعبیر قرآنی، هم پای خلقت انسان اولیه در قالب امت واحده است. اما مساله ی اصلی این است که مبنا و دلیل زندگی اجتماعی چیست؟ نوشتار حاضر کوشیده است با بررسی نظریه های قدیمی و رایج مدنی بالطبع بودن آدمی در دیدگاه حکمای گذشته، به ارائه ی نظریه ی جدید «ماهیت استرشادی فطری» حیات اجتماعی آدمی بپردازد. روش مقاله ی حاضر طبق الگوی حکمت متعالیه بر روش ترکیبی عقلی- بر اساس ملازمات عامه برهان إنی- و نقلی استوار است. تقریرهای حکمی (استدلالی) صرف، تحت تاثیر حکمت یونانی، مدنی بالطبع را صرفا بر اساس نظام نیازهای دنیوی بشر تفسیر کردهاند. آخرین مورد از این تقریرها، دیدگاه علامه طباطبایی است که در قالب بحث استخدام بالطبع مطرح شده است. آیت الله جوادی آملی نیز بدون بسط دیدگاه، از مدنی بالفطره سخن گفته است. بر اساس نظریه استرشادی بالفطره، اقتضای حکمت الهی تجهیز و آماده سازی بشری برای هدایت و رشد است و چنین غایتی به مثابه غایت فعل الهی در خلقت آدمی و زندگی اجتماعی وی نیز بازتاب دارد. چنین نگاهی علاوه بر آن که خود در نظریه ی اجتماعی، جدید و مهم است، استلزامات ارزش مندی نیز در چگونگی تنظیم زندگی اجتماعی و سیاسی انسان ها دارد.
    کلیدواژگان: حکمت متعالیه، ماهیت زندگی اجتماعی، مدنی بالطبع، مدنی بالفطره، استرشادی بالفطره
  • علی شیرخانی* صفحه 45
    در دیدگاه فقهی-کلامی امام خمینی(ره) جوامع انسانی بدون ولایت و سرپرست نمی توانند حیات سیاسی مستمری داشته باشند؛ بدین معنا که سرپرستی مردم در طول تاریخ با اولیاء الله و ائمه ی معصومین(ع) بوده و در غیاب ایشان، انسان غیرمعصومی از سنخ آن ها ولایت مردم را عهده دار می شود. اگرچه این منصب برای امام معصوم ثابت است (مقام ثبوت)؛ اما در مقام اثبات، تولی حکومت براساس اقبال و بیعت مردم میسور خواهد شد. در عصر غیبت امام معصوم نیز - بنابر نظر امام خمینی و بسیاری از فقی هان - بر اساس دلایل عقلی و مویدات نقلی، این مسئولیت بر عهده ی فقیه جامع الشرایط (فقیه عالم به قوانین الهی، عادل و برخوردار از کفایت و مدیریت جامعه) نهاده شده است و او با اقبال عمومی (که در صدر اسلام بیعت نام داشت) حکومت تاسیس می کند. این اقدام از باب جانشینی امام معصوم(ع) است. با این وجود، برخی از فقها حکومت فقیه در عصر غیبت را از باب حسبه دانسته اند؛ در این نگاه، فقیه از باب قدر متیقن حکومت را بر عهده می گیرد. بر اساس هر دو مبنای مذکور پرسش اساسی این است که هنگام تعذر فقیه، تصدی امور جامعه از آن چه کسی است؟ در پاسخ به این سوال، هر دومبنا بر این باورند که در چنین شرایطی نوبت به مومن عادل (نظریه ی عدول مومنین) می رسد و اوست که باید زمام حکومت را در اختیار بگیرد. بنابر نظر امام خمینی، در اختیارگرفتن حکومت از سوی مومنان به معنای تصدی امور است و نه از باب ولایت، مثل ولایت فقیه. مستندات فقهی این نظریه از نظر ایشان در سطح کلان به حسبی بودن حکومت در عصر عدم حضور برمی گردد. این مقاله دلایل ولایت عدول مومنان و تصدی امور حکومتی را از سوی ایشان مورد بحث قرار خواهد داد.
    کلیدواژگان: ولایت، عدول مومنین، ولایت فقیه، امور عامه، امور حسبیه
  • محمدعلی فتح الهی* صفحه 63
    نظریه ی «جنگ فقر و غنا» سیاست و تاریخ را تبیین می کند و منازعات را در جهت حاکمیت اسلام و معنویت سوق می دهد. در این جنگ، طرفی که استفاده ی بی مهابا از امکانات خود نمی کند و به خاطر پایبندی به اصول و ارزش ها، مثل افراد فقیر، امکان عمل کم تری پیدا می کند؛ متصف به فقر است. اما طرف دیگر به دلیل بی بند و باری و عدم تقید به اصول، احساس غنا در استفاده از امکانات می کند. حتی عدم بهره برداری از امکانات طرف مقابل، فرصتی برای طرف غنی می شود که خود را غنی تر تصور کند و بدون ملاحظه، هر امکانی را به کار گیرد. این وضع باعث می شود که طرف فقر با عمق زندگی ارتباط پیدا کرده و آن را درک کند. جنگ فقر و غنا درواقع جنگ تعمق در زندگی با لایه ی سطحی آن است. نگاه سطحی و توهمی به زندگی، حس غنا را سبب می شود و احساس فقر در زندگی هم نتیجه تعمق هرچه بیش تر در آن است. تمایز اسلام ناب با اسلام آمریکایی نیز با درک مفهوم جنگ فقر و غنا میسر می شود.
    کلیدواژگان: فقر و غنا، جنگ، اسلام ناب، اسلام آمریکایی، حکمت عملی، مبارزه
  • بشری عبد خدایی*، محمد تقی فخلعی، محمدحسن حائری صفحه 81
    مقاصد شریعت به مثابه ابزار استنباط احکام که نقش نظارتی بر تفسیر نصوص را بر عهده دارد، راه را برای شناخت فقهی همراه مصلحت و در عین حال منضبط هموار میکند. آن چه در این نوشتار مورد توجه قرارگرفته است رویکرد مقاصدی به حکم «امر به معروف و نهی از منکر» به عنوان یکی از مسائل فقه سیاسی است. در این رویکرد با توجه به مقاصد مهم شریعت هم چون: رفق و مدارا، و امنیت و آزادی انسانها، فقها به لزوم رعایت ملایمترین برخوردها برای تحقق دو فریضه و نیز حساسیت مرحله ی اقدام عملی حکم دادهاند. علاوه براین فقی هان معاصر در راستای نگاه دقیقت ر خو د تفکی ک و اولویت بندی امور مهم و غیرمهم را نسبت به انواع معروف و منکر لازم دانستهاند. حاصل این رهیافت مقاصدی در فقه سیاسی، توجه دقیقتر به نهاد حسبه به عنوان مجری امر به معروف و نهی از منکر است که با شناخت و اولویتبندی انواع منکر و معروف، ظرفیت های نهادهای مردمی و حکومتی را برای اجرای امر به معروف و نهی از منکر روشن می کند تا ضمن تحقق آثار امر به معروف ونهی از منکر، از آسیبهای برخوردهایی که بعضا ناقض مقاصد مهم شریعت در راستای این فریضه ی الهی است، جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: امر به معروف و نهی از منکر، رهیافت مقصدگرا، فقه سیاسی، مقاصد شریعت
  • نجف لک زایی*، سید حسن ابوصالح صفحه 97
    سلطه ی استعمار، شکاف های درون دینی در شبه قاره هند، بحران هایی مانند ردیه های علمی بر اندیشه ی شیعی و تاثیر پذیری منفی حکومت شیعی، از معضلات زمانه ی «میر حامد حسین» است. این تهدیدات مبانی شیعه را در بعد اندیشه و رفتار سیاسی آن زمان مورد هجمه قرار می دهد. او از عالمان شیعی است که به تبیین کلامی-سیاسی از نظام سیاسی امامت پرداخته است. رویکرد اصلاحی در حوزه ی اندیشه بر «رد انگاره های خلافت» و «تاثیر استعمار بر اندیشه ی امامت»، نقطه ی تمرکز وی بوده است. روش وی در زمینه ی کلام سیاسی در «عبقات الانوار» در بررسی مسایل امامت و خلافت، روش استنتاج عقلی و نقلی از روایات و تحلیل محتواست. میرحامد حسین علی رغم بهره مندی از فضای مناسب حکومتی، در ارتباط با حکومت زمانه عزلت گزید؛ اما در برابر استعمار، با اتکا بر تولیدات داخلی و در ارتباط با دیگر مذاهب اسلامی، با اتخاذ وحدت عملکردی، به رفتار سیاسی خود چهره ی ویژه ای بخشید. بررسی «اقدامات کلامی-سیاسی وی در پاسخ به بحران های معرفتی جامعه ی دینی» و «تبیین نظام سیاسی امامت» موضوع این نوشته بوده و مساله ی اصلی ما در نوشتار حاضر، تحلیل شکل گیری مبانی اندیشه ی سیاسی و استخراج آرای سیاسی از آثار موجود نام برده خواهد بود.
    کلیدواژگان: امامت، خلافت، استعمار، اوده، نظام سیاسی امامت، آیات ولایت، احادیث ولایت
  • مرتضی توکلی محمدی* صفحه 117
    «اسلام انقلابی» مقولهای است که در قرن معاصر مورد توجه تمامی دین داران عالم قرار گرفته است. گفتمان انقلاب اسلامی که برای اولین بار حاکمیت و تاثیر دین بر ساحت های زندگی بشر را به نمایش گذاشته است، دارای شاخصه ها و مبانی و ارزش هایی است که هویت دینی انسان ها را با مفهومی به نام انقلابی گری گره زده است. انقلابی گری از مفاهیمی است که کارایی و جامعیت دین و وظیفهی دینی را در گفتمان انقلاب اسلامی حدوثا و بقائا تفسیر میکند. مصادیق زیادی در این مفهوم گنجانده می شود که پررنگترین آن متعلق به نهاد حوزهی علمیه است. حوزهی علمیه برای آن که هویت انقلابی به خود بگیرد، باید در ساختار گفتمان انقلاب اسلامی نقش خود را بداند و مبتنی بر آن به ایفای این نقش همت گمارد. در این تحقیق بر اساس ماهیت و رسالت ذاتی حوزهی علمیه و با روش توصیفی-تحلیلی با رجوع به منابع کتابخانه ای در صدد تنقیح مفهوم حوزهی انقلابی بر اساس شاخصه های انقلابی گری و مناسبات حوزه ی علمیه با گفتمان انقلاب اسلامی هستیم.
    کلیدواژگان: حوزه ی علمیه، انقلابی گری، گفتمان انقلاب اسلامی
  • ولی محمد احمدوند*، رضا خراسانی صفحه 137
    امکان یا امتناع نهادینهشدن حزب در ایران هدف پژوهش حاضر است. در این مقاله تلاش شده است به امکانسنجی نهادینهشدن حزب در ایران پرداخته شود. در مقاله ی حاضر ابتدا به ساختارها و کارکردهایی در تاریخ معاصر پرداخته می شود که تبادری نامناسب و ناموفق از حزب در اذهان ایجاد کرده اند و در ثانی به مقدوریت ها و پتانسیل هایی پرداخته می شوند که می توانند به شکل گیری پویشی حزبی در جامعه ایران ختم شوند. از این میان اندیشه های حضرت امام خمینی(ره) از جایگاه ویژه ای برخوردار است.
    کلیدواژگان: تحزب، نوسازی، امام خمینی، توسعه ی سیاسی
  • ضیاء زهاوی صفحه 155
|
  • Bahram Dalir* Page 7
    Although most efforts of great political thinkers and scholars have been made for definition and elucidation of human concepts and terminologies, Divine Attributes as High Divine and Throne implications have not been favored so much in political literature. The article author believes that new literature can be produced in politics by using approach of Divine Attributes and change the negative and privative approaches in relation to power. Spiritual and ethical challenges in the area of politics decline with Divine Attributes political insight and knowledge and damages will be reduced in this area because if holders of power are adorned with meanings of Divine Attributes-that are the same Divine Ethics, damages prevailing in the area of politics will be decreased. Adornment of political power holders with Divine Attributes can be sought with three concepts of Belonging, Achieving and possessing. If holder of political power believes itself as belonged, achieved and possessed to Divine Attributes, he shall be kept away from tyrannies, cruelties, economic, political and… corruptions and God, the Praiseworthy, showers state and nation with Graces. Because if capability is provided, God shall certainly bestow His Blessings.
    Keywords: Knowledge, Insight, Divine Attributes, Belonging, Achieving, Possessing
  • Gholam Reza Behruzi Lak* Page 23
    Social life is a traditional affair and as the holy Quran says it keeps up with creation of Homo sapiens in the shape of unified ummah. But the main issue is that “what is the basis and reason of social life”? The present article has attempted to present new theory of “nature of innate introspection” of human social life by looking into old and common civil theories of naturally social man in the eyes of the past theosophists. Methodology of the present article is based upon traditional-intellectual composition-according to popular accompaniments of posteriori demonstration as pursuant to transcendental theosophy model. Mere argumentative utterances affected by Greek theosophy have interpreted naturally social life based on human worldly needs. The last of such utterances lie within viewpoint of Allameh Tabatabaie that has been brought up in the form of issue of servants of the person. Ayatollah Javadi Amoli has spoken of innate social life without expanding the viewpoint. According to theory of innate introspection, Divine Theosophy exigency is equipping and preparing mankind for guidance and growth and such finality as final divine action is reflected in human creation and in his social life. This attitude, in addition to being new and vital in social theory, has invaluable requirements for how human socio-political life has been regulated.
    Keywords: Transcendental Theosophy, Nature of Social Life, Natural Social Life, Innate Civilian, Innate Introspection
  • Ali Shirkhani* Page 45
    According to theological-jurisprudent idea of Imam Khomeini (ra), human communities can run permanent and political life with no guardian, meaning that people have been led by the Saint Imams and the Infallibles (‘a) throughout history and in their absence, a non-infallible person of their kind takes charge of public guardianship. Although this office is fixed for the Immaculate Imam (affirmed office), guardianship of government is made possible based on public reception and allegiance when it is to be proved. On the age of the Occultation of the Immaculate Imam and according to Imam Khomeini (ra) and many jurisprudents, a highly competent jurisprudent (jurisprudent cognizant of Divine Laws, just and possessive of efficiency and management of community has been given this responsibility based on intellectual reasoning and traditional confirmations and he establishes government with public reception (called allegiance in early Islam). This action is taken to be succession of the Immaculate Imam (‘a). Nevertheless, some of the jurisprudents say government of jurisprudent on the Occultation Age shall be established based on all rules of community. In this attitude, jurisprudent undoubtedly undertakes government. Based on the two bases, the question is that when jurisprudent shirks responsibility, who shall take charge of managing community affairs? In response to this question, both believe that just believer is given turn to take charge of governmental affairs under such circumstances. Based on what Imam Khomeini (ra) says, if believers take charge of government, it means responsibility of affairs rather than guardianship like Velayat-e-Faqih. Jurisprudent documentations of such idea, according to him, largely refer back to government affairs on the Occultation Age. This article discusses reasons behind guardianship of believers and responsibility of governmental office on their behalf.
    Keywords: Guardianship (Velayat), Just Believers, Velayat-e-Faqih, Public Affairs, Affairs
  • Mohammad Ali Fath Elahi* Page 63
    “Rich-poor conflict theory elucidates politics and history and it directs disputes towards sovereignty of Islam and spirituality. In this conflict, the party that fails to take headlong advantage of its possibilities and has less possible action like poor people because of abiding by principles and values is attributed to being poor. But the other side feels rich in using the facilities because of having indiscipline and being unbound to principles. The rich side finds a chance to make itself richer even when it does not use possibilities of the opposite side and it uses any possibility inconsiderably. This results in link of the poor side to depth of life and it realizes it. Rich-poor conflict, in fact, is conflict of deep thinking in life at its superficial level. Superficial and imaginative look at life leads to sense of richness and sense of poorness in life results from its further deep thinking. Distinction between pure Islam and American Islam is made with a realization of rich-poor conflict.
    Keywords: Richness, Poverty, Conflict, Pure Islam, American Islam, Pragmatic Wisdom, Battle
  • Boshra Abd Khodaie*, Mohammad Taqi Fakhlaie, Mohammad Hassan Haeri Page 81
    Purposes of Shari’ah as tools of inferring rulings that play supervisory role over texts pave the way for jurisprudent recognition together with expediency and at the same time, discipline. What is being attended in this article is an approach of purposes to ruling of “enjoining the good and forbidding the bad” as one of the issues of political jurisprudence. In this approach, jurisprudents have ruled the necessary observation of the mildest attitudes for materialization of the two hypotheses as well as sensitive stage of practical action by considering important purposes of Shari’ah like leniency and compromise, security and freedom of men. Besides, the contemporary jurisprudents by taking a more concise look have said it is necessary to separate and prioritize important and unimportant issues in relation to all kinds of enjoining the good and forbidding the bad. The results obtained from this approach in political jurisprudence are included in more concise consideration to good institutions as enforcers of enjoining the good and forbidding the bad which clarify state and popular institutions capacities for enforcing it through recognition and prioritization of all kinds of enjoined good and forbidden bad so that, while achieving its effects, damages resulting from contacts that sometimes violate important purposes of Shari’ah in line with this divine obligation might be avoided.
    Keywords: Enjoining the Good, Forbidding the Bad, Purpose-oriented Approach, Political Jurisprudence, Purposes of Shariah
  • Najaf Lakzaie*, Seyyed Hassan Abu Saleh Page 97
    Domination of colonialism, inter-religious splits across the Indian Subcontinent, Crises like scientific negations of Shiite thoughts and negative affectability of Shiite government are included among the obstacles in the era of “Mir Hamed Hussein”. Such threats attack principles of Shi’a in the field of political behavior and thinking. He is one of the Shiite scholars who has dealt with politico-theological elucidation of political system of Imamate. His reformist approach in the field of thought has focused on “negation of caliphate ideals” and “effect of colonialism on thinking of Imamate”. His manner, in political theology in “Abaqat Al-Anwar” is a traditional-intellectual inference of narrations and analysis of inclusions when he tries to explore issues of Imamate and caliphate. Despite having access to suitable governmental atmosphere, Mir Hamed Hussein sought seclusion from linking to government of the day; but he with a unified performance, gave a special consideration to his political behavior in the face of colonialism by relying on internal productions and in contact with other Islamic religions. This article deals with “his politico-theological measures in reaction to epistemological crises of religious community” and “elucidation of political system of Imamate” and the main issue of this article is analysis of the formation of principles of political thought and extraction of political ideas from the existing named writings.
    Keywords: Imamate, Caliphate, Colonialism, Awadh, Political System of Imamate, Verses of Velayat, Hadiths of Velayat
  • Morteza Tavvakoli Mohammadi* Page 117
    “Revolutionary Islam” is a category that has been considered by all religionists of the universe in the contemporary century. Discourse of the Islamic Revolution has put on display for the first time rule and impact of religion on arenas of human life; it has features, principles and values that have linked religious identity of men to a concept named revolutionarism. It is among the implications that contingently and permanently interpret efficiency, comprehensiveness of religion and religious obligation within discourse of the Islamic Revolution. Applications of an awful lot have been included in this concept, most colorful of which belongs to institution of seminary. In order for seminary to beget revolutionary identity, it must discover its role in the structure of Islamic revolution discourse, based on which it should try to play the role. In this paper, the author tries to explore concept of revolutionary seminary based on revolutionarism features and relations of seminary with the Islamic Revolution discourse in accordance with innate mission and nature of seminary through use of analytic-descriptive methodology and by referring to library sources.
    Keywords: Seminary, Revolutionarism, Islamic Revolution Discourse
  • Vali Mohammad Ahmadvand*, Reza Khorasani Page 137
    This article aims to conduct a research on possibility or refusal of institutionalization of party in Iran. The article has tried to deal with feasibility study of institutionalization of party in Iran. It firstly discusses structures and functions in modern history that have occurred in mind unfavorably and unsuccessfully about party and secondly, it deals with possibilities and potentials that can end up partisan dynamic formation in the Iranian society. Among the other things, thoughts of Imam Khomeini (ra) have specific status in this respect.
    Keywords: Partisanship, Renewal, Imam Khomeini (ra), Political Development