فهرست مطالب

سیاست متعالیه - پیاپی 18 (پاییز 1396)

نشریه سیاست متعالیه
پیاپی 18 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید کاظم سید باقری، بتول ملاشفیعی صفحات 7-26
    نوشته ی حاضر از طریق سنجش نسبت میان «عدالت سیاسی» و «آزادی سیاسی» با تاکید بر قرآن کریم، به دنبال شفاف سازی هر دو مفهوم برآمده است تا ضمن بررسی انواع نسبت و روابط قابل تصور مانند: تباین و گسست، تساوی، عموم وخصوص من وجه و عموم و خصوص مطلق، بر این امر تاکید کند که با توجه به رابطه ی اخیر، هرگونه عدالتی، آزادی را درون خود دارد؛ زیرا عدالت به معنای احقاق حقوق مردم است و آزادی یکی از مصداق های روشن آن محسوب می شود. لذا همان گونه که بعضی از مصادیق آزادی، عدالت اند (مانند آزادی انتخاب)؛ بعضی از آزادی ها نیز (مانند آزادی هرج و مرج) به عدالت نمی انجامند. با تبیین این روابط، فرضیه ی مورد تاکید این است که با توجه به معنای محوری احقاق حقوق مردم در عدالت سیاسی و آزادی، مقیدبودن آزادی به عدالت و رابطه ی تعاملی ای که میان این مفهوم وجود دارد، این امکان را فراهم می آورد که عدالت سیاسی بسترساز حضور آزادی سیاسی در جامعه باشد.
    کلیدواژگان: آزادی سیاسی، عدالت سیاسی، قرآن کریم، رابطه ی تعاملی
  • علی اکبر ذاکری خمی صفحات 27-48
    سیره ی اطلاعاتی امیرالمومنین(ع) از دیرباز، یکی از موضوعات مورد توجه اصحاب تحقیق و پژوهش های اسلامی بوده است؛ زیرا آن حضرت نسبت به عملکرد کارگزاران اطلاعاتی و نیروهای دشمن، اهمیت و دقت بالایی مبذول می داشت. لذا آگاهی از سیرهی آن حضرت می تواند در قرار گرفتن و استوار ماندن نیروهای اطلاعاتی در مسیر درست ما را یاری رساند. در این مقاله، پس از تبیین مفاهیمی مانند اطلاعات، امنیت، اشراف، تجسس و معنی عین و جاسوس، به سیره ی امیرالمومنین در اشراف بر توطئه ها می پردازیم و نحوه ی برخورد ایشان با توطئه گران داخلی، و افراد مریب و مشکوک که به تعبیر آن حضرت همان منافقان هستند را مورد بررسی قرار می دهیم. این پژوهش گواهی خواهد بود بر اهتمام امام اول شیعیان نسبت به داشتن نیروی اطلاعاتی ویژه در مرکز حکومت معاویه در شام و گزارش های دقیق آنان از اتفاقات آن منطقه. همچنین نشان خواهد داد که چگونه حضرت به صرف اتهام، به مجازات و دستگیری افراد نمی پرداخت و تنها بعد از ظهور عمل توطئه گران، آنان را مجازات می کرد. یکی از یافته های مهم این پژوهش آن است که در سیره ی امیرالمومنین(ع)، نیروهای اطلاعاتی فقط گزارش گر بودند و حق عمل و اقدام مستقیم نداشتند.
    کلیدواژگان: اطلاعات، امنیت، اشراف، سیره اطلاعاتی علوی، جاسوس
  • مهدی قربانی، مهدی امیدی صفحات 49-68
    وحدت و کثرت یکی از مسائل مهم در تاریخ فلسفه ی سیاسی است که گرایش فیلسوف سیاسی به هریک از آنها می تواند در تمام ابعاد فلسفه ی سیاسی اش تاثیرگذار باشد. در طول تاریخ، فیلسوفان سیاسی دیدگاه های مختلفی را در مواجهه با این دو مساله بیان نموده اند. جایگاه فیلسوفان سیاسی مشاء، همچون: فارابی، ابن سینا و خواجه نصیرالدین طوسی در تاریخ فلسفه ی اسلامی ما را بر آن داشت تا این مساله و پیامدهای سیاسی آن را در فلسفه ی سیاسی مشاء بررسی نماییم. فیلسوفان سیاسی مشاء اگرچه بر ضرورت وحدت در زندگی سیاسی تاکید دارند، ولی علاقه ای برای پذیرش کثرت از خود نشان نداده اند که مبتنی بر مبانی ایشان باشد؛ در مواردی همکه به بحث از آن پرداخته اند، معمولا ناظر به حذف کثرت از مدینه ی فاضله بوده است تا پذیرش آن. همچنین وقتی مولفه های مربوط به وحدت گرایی و کثرت گرایی نیز در فلسفه ی سیاسی مشاء مورد بررسی قرار می گیرد، آثار وحدت گرایی کاملا مشهود می شود؛ به گونهای که در مواجهه با مسائل مختلف سیاسی، مسیری را در پیش گرفته اند که در نهایت، وحدت مورد نظر در جامعه ی سیاسی را محقق سازد
    کلیدواژگان: وحدت گرایی، کثرت گرایی، فلسفه ی سیاسی مشاء
  • نصرالدین نانسی، احمد آذین، علیرضا گلشنی صفحات 69-88
    پژوهش حاضر در پی ارائه ی «نظریه عدالت سیاسی» در اندیشه ی سیاسی خواجه نصیرالدین طوسی است و این مهم را در قالب روش تحلیل گفتمان بررسی خواهد کرد. خواجه نصیر در ساماندهی این مساله براساس اصول مذهب شیعه - به ویژه «عدالت» و «امامت» - پیش رفته و برمبنای عدل الهی در نظام تشریع و قاعده ی لطف، به امام یا رئیس اول مدینه مشروعیت داده و او را عامل جاری شدن عدالت سیاسی و اجتماعی محسوب کرده است. بدین ترتیب «امام» محور اندیشه ی سیاسی و دال مرکزی مفصل بندی گفتمان عدالت سیاسی خواجه نصیر است که با جذب دال های شناور (ارتباط با عقل فعال، پیوند شرع با عقل، پیوند دین و سیاست، فضایل امام، استعداد و استحقاق و...) از حوزه ی گفتمان گونگی زمانه، با تثبیت معنا در پی هژمونیک نمودن خویش می باشد. طوسی با نگرش شیعی، مدینه ای فاضله ارائه و گفتمانی پایدار و ماندگار در برابر دیگر گفتمان ها (در دوران خود و بعد آن) ایجاد می کند.
    کلیدواژگان: نظریه ی عدالت سیاسی، خواجه نصیرالدین طوسی، امام، روش تحلیل گفتمان
  • محمدعلی توانا، یوسف حقیقی صفحات 89-106
    درباره ی نسبت عرفان و سیاست دو دیدگاه کلان وجود دارد: یک دیدگاه میان این دو تمایز مطلق قائل است؛ دیدگاه دیگر بر هم پوشانی نسبی آنها حکم می کند. بر این اساس، در نگاه به اندیشه های نجم الدین رازی، این پرسش ها قابل طرح هستند که: نجم الدین رازی چه نسبتی میان عرفان و سیاست برقرار می کند؟ جایگاه حکمران خوب در عرفان سیاسی وی کجاست؟ از نظر وی، حکمران خوب چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟ نجم الدین رازی، عرفان را پدیده ای اجتماعی می داند که می کوشد در کنار خواص، عوام را نیز متحول سازد. از منظر وی، عوام بر درک هستی از عقل، و خواص از عشق بهره می برند؛ پس صرفا کسانی می توانند هم خواص و هم عوام را به سوی سعادت هدایت نمایند که دارای قوه ی عقل و عشق به حد اعلاء باشند. از این منظر در غیاب انبیا حکومت در اختیار اولیای الهی است. بدین ترتیب حکومت پادشاهی الهی، بخش جداناشدنی از عرفان اجتماعی محسوب می شود. پادشاه الهی نجم الدین باید متصف به صفات اخلاقی-سیاسی ایجابی و سلبی باشد که اساسی ترین آن ها عدالت است که شامل: راستی، انصاف، احسان، صبر، مدارا، مشورت پذیری، فسادستیزی، مصلحت اندیشی و اعتدال (ویژگی های ایجابی) و دوری از هوای نفس، عجب، تکبر، فساد، کفر، فحشا، منکر، بغی، حرص، دنیاطلبی، مالدوستی، بخل، خشم و سستی، و افراط و تفریط (ویژگی های سلبی) می شود.
    کلیدواژگان: نجم الدین رازی، عرفان سیاسی، عقل، عشق، حاکم (پادشاه) الهی، عدالت
  • محسن ملک افضلی اردکانی، مرتضی مطهری فرد صفحات 125-144
    اعتصاب امری است که در هر جامعه ای از دیرباز تاکنون به عنوان ابزاری برای نیل به حقوق بیشتر در برابر حکومتها به کار برده می شود. عکس العمل حکومت ها در برابر این پدیده ی اجتماعی در طول تاریخ، بیشتر نگرشی توام با واهمه و نارضایتی است و به این دلیل در قوانین فعلی کشورها جواز آن دارای ابعاد ضد و نقیض و اجمال و ابهام است. در حکومت اسلامی نیز از نظر فقهی باید مشروعیت اعتصاب یا عدم آن را تعیین تکلیف نمود تا مبنایی برای سیاستگذاری و تدوین قوانین در این زمینه بهدست آید. به نظر می رسد اعتصاب در حکومت اسلامی بر اساس اصل حلیت، اصل برائت، اصل آزادی و در مواردی به استناد قواعدی چون نصح الائمه، اهتمام به امور مسلمین و امر به معروف و نهی از منکر جایز باشد؛ ولیکن برخی شرایط بنابر برخی ادله این جواز را تحدید می نمایند. این ادله در اصل به «اصل حفظ نظام» بازمیگردد؛ همچنین به کیفیت معاهدات بین حکومت و اعتصاب کنندگان که به نوعی از ادله ی حقوق خصوصی است. در این نوشتار با رجوع به منابع کتابخانه ای و با روش توصیفی-تحلیلی به این مهم پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: اعتصاب، حکومت اسلامی، جواز، مبانی فقهی
  • زهرا سادات رایی ورعی، محمد جواد ارسطا صفحات 145-160
    مصونیت پارلمانی نمایندگان مجلس در قوانین اکثر کشورها، امر پذیرفته شده ای است. این مصونیت به دو شکل تجلی می یابد: شکل اول به صورت «عدم مسئولیت» و به این معناست که نماینده در مقام ایفای وظایف نمایندگی در اظهار نظر، کاملا آزاد است و به سبب آن تعقیب و توقیف نمی شود. شکل دوم به صورت «تعرض ناپذیری» است؛ بدین معنا که اگر نماینده مرتکب جرمی شود، تعقیب او با اجازه و تصویب مجلس ممکن خواهد بود. در ایران بعد از انقلاب، در جریان تصویب قانون اساسی، اکثر اعضای مجلس خبرگان قانون اساسی با اصل «تعرض ناپذیری» مخالف بودند و آن را مخالف اصل «تساوی افراد در برابر قانون» و معارض با «احکام اسلام» می دانستند. بدین ترتیب در اصل 86 قانون اساسی، فقط «عدم مسئولیت» نمایندگان منعکس شد. درباره ی حدود «عدم مسئولیت» نیز بین حقوقدانان اختلاف نظر وجود دارد. برخی معتقدند که عدم مسئولیت، جرایم را دربر نمی گیرد. شورای نگهبان در نظریه ی تفسیری خود، نظریه ی اخیر را پذیرفته است. برخی دیگر معتقدند که «عدم مسئولیت» شامل جرایمی که در راستای ایفای وظایف نمایندگی است، می شود. ما در این مقاله این نظر اخیر را با توجه به قاعده ی تناسب حکم و موضوع پذیرفته ایم.
    کلیدواژگان: تعرضناپذیری، عدم مسئولیت، مصونیت پارلمانی
  • محمد جواد رودگر * صفحات 161-176
    عرفان در اندیشه امام خمینی(ره) شناخت حقیقت مطلق و قرب وجودی به اوست که با گذر از کثرت به وحدت درک و دریافت شدنی است. چنانکه سیاست در آموزه های امام خمینی تدبیر و ساماندهی جامعه براساس تعالیم اسلام ناب با هدف اقامه حق و تحقق عدالت اجتماعی است. اینک پرسش اصلی مقاله این است که مبانی عرفانی اندیشه ی سیاسی امام خمینی(ره) چیست؟ مبانی مورد بحث در این نوشتار عبارت اند از: مبانی هستی شناختی، مبانی انسان شناختی و مبانی معرفت شناختی. برونداد نوشتار عبارت است از اینکه رابطه عرفان و سیاست برمبنای عرفانی و سیاسی اندیشه امام رابطه ای حقیقی تعاملی حداکثری است که نقطه کانونی، مرکزی و گرانیگاه این نوع رابطه تعاملی «انسان کامل» می باشد که در تعابیر دینی با واژه هایی چون: پیامبر، امام و ولی از آن یاد می شود.
    کلیدواژگان: عرفان، سياست، امام خميني(ره)، مباني، توحيد، ولايت فقيه، انسان کامل
|
  • Seyyed Kazem Seyyedbaqeri, Batol Mollashafii Pages 7-26
    The present article, through relation measurement of “Political Justice” and “Political Freedom” by emphasizing the Holy Qur’an is after clarification of the two concepts, stressing the fact that any justice has freedom within itself as regards to recent relation and types of relations and imaginable relationships like contradiction and partition, equality, absolute publicity and the public in general. This happens because justice means fulfilment of public rights and freedom is considered as one of its clear-cut applications. Henceforth, just as some of applications of freedom are justice (such as freedom of choice), so some freedoms (like freedom of chaos) fail to result in justice. By elucidating these relationships, the hypothesis emphasized is that when freedom is bound to justice and interaction of these two concepts considering the central meaning of public rights fulfilment in political justice and freedom, there is the possibility that political justice paves the ground for political freedom emerging in the community.
    Keywords: Political Freedom, Political Justice, the Holy Quran, Interactive relationship
  • Ali Akbar Zakeri Khomi Pages 27-48
    Intelligence Conduct of Amir Al-Mu’menin (‘a), since long, has been one of the matters attended by Islamic researchers and scholars because Hazrat gave great importance and care to performance of intelligence officers and enemy forces. Hence, having knowledge about his conduct, we can be helped for keeping and stabilizing intelligence forces on proper direction. In this article, we deal with conduct of Amir Al-Mu’menin (‘a) and his mastery over conspiracies after elucidating concepts like intelligence, security, mastery, search and sense of eye and spy; his attitude towards internal conspirers and suspicious people as he himself put it as dissident hypocrites will be discussed. This article certifies endeavor of the first Imam of the Shiites for having special intelligence forces inside Mu’awiya’s central government in Sham and their exact reports about incidences in the region. Besides, the article will show that Hazrat never punished and detained people with the mere assumption of indictment, but he penalized them only after they acted as conspirers. One of the important findings of this research is that intelligence forces, in conduct of Amir AlMu’menin (‘a), only reported the cases and had no right of taking direct action.
    Keywords: Intelligence, Security, Mastery, Alawite Intelligence Conduct, Spy
  • Mahdi Ghorbahni, Mahdi Omidi Pages 49-68
    Unity and plurality is one of the important issues in the history of political philosophy, tendency of political philosopher towards each of which can influence all aspects of his political philosophy. Throughout history, political philosophers have raised different ideas in dealing with these two issues. The status of Peripatetic political philosophers like Farabi, Avicenna and Khwajeh Nasiruddin Tusi in the history of Islamic philosophy directed us to explore the issue and the political aftermaths in peripatetic political philosophy. Although Peripatetic political philosophers underscore the need for unity in political life, they have not shown any interest in embracing plurality which can be based upon their principles; in cases where they have dealt with it, they normally observed elimination of plurality from utopia rather than the acceptance. Besides, when components of Unitarianism and pluralism are examined in peripatetic political philosophy, signs of Unitarianism are totally seen in such a way that, they in dealing with different political issues, have proceeded to have the unity concerned in political community which is finally materialized.
    Keywords: Unitarianism, Pluralism, Peripatetic Political Philosophy
  • Nasr-Al-Din Nancy, Ahmad Azin, Alireza Golshani Pages 69-88
    The present article seeks after presenting “theory of political justice” in political thinking of Khwajeh Nasiruddin Tusi and it will be discussed in discourse analysis methodology. Khwajeh Nasir procee ded to reorganize the issue based on principles of Shi’a –particularly “justice” and “Imamate” and has legitimized Imam or arch-chief of Medina based on Divine Justice in Divine Legislation system and rule of Grace and has seen him as executive of social and political justice. Thus, “Imam” is centerline of political thinking and centrally joined proof of Khwajeh Nasir’s discourse of political justice, who, by fixation of meaning, looks for hegemonic himself by absorbing floating proofs (link to active intelligence, intellect-religion link, politics-religion link, virtues of Imam, aptitude, entitlement and…) from discourse-like field of the day. Through Shiite approach, Tusi presents utopia and creates sustained and enduring discourse in the face of other discourses (in his time and onwards).
    Keywords: Theory of Political Justice, Khwajeh Nasiruddin Tusi, Imam, Discourse Analysis Methodology
  • Mohammad Ali Tavana, Yosuf Haqiqi Pages 89-106
    There are two major viewpoints about gnosis and politics: One viewpoint absolutely distinguishes these two issues; another viewpoint rules over their relative overlapping. Accordingly, by viewing ideas of Najmuddin Razi, these questions can be posed: What relation does Najmuddin Razi make between gnosis and politics? Where is a good ruler placed in his political gnosis? For him, what characteristics should a good ruler have? Najmuddin Razi sees gnosis as a social phenomenon that attempts to change the masses neck-in-neck with the experts. In his idea, the masses use intellect to perceive existence and experts use love to perceive existence; therefore, only those who have achieved sublime power of intellect and love can lead the masses and the experts towards prosperity and happiness. From this perspective, the saint Imams govern people in absence of Prophets. In this way, Divine Kingdom Rule remains inseparable part of social gnosis. Divine King of Najmuddin must be attributed to negated and affirmed politicoethical traits, most fundamental of which are: trustworthiness, equity, benevolence, patience, compromise, advisability, anticorruption, expediency and moderateness (affirmed traits) and carnal desire aversion, self-pride, arrogance, corruption, atheism, prostitution, prohibitions, rebellion, greed, worldliness, mammonism ,avarice, anger and feebleness, going to extremes (negated traits).
    Keywords: Najmuddin Razi, Political Gnosis, Intellect, Love, Divine Ruler, Justice
  • Mohsen Malek Afzali Ardakani, Morteza Motahari Fard Pages 125-144
    In every community, strike, since long, has been used as a tool to attain further rights in the face of governments. Response of governments to such social phenomenon in the long history remains to be more an approach with worry and dissatisfaction; for the same reason, its permission enjoys contradictory aspects and ambiguity within existing laws of nations. In the Islamic government, legitimacy of strike or non-strike has to be determined in terms of jurisprudence so that a basis for policy-making and writing of laws can be set in this regard. Strike, in the Islamic government, seems to be permitted based on principle of lawfulness, principle of immunity, principle of freedom and in cases by citing rules like advice of Imams, endeavoring Muslim affairs and enjoining the good and forbidding the bad; but there are some situations that contain the permission based on some evidence. Such evidence, principally, goes back to “principle of protecting the regime” as well as to quality of treaties signed between government and strikers, which is typically evidence of private law. This article deals with this topic of an importance with reference to library sources and analytic-descriptive methodology.
    Keywords: Strike, Islamic Government, Permission, Jurisprudential Principles
  • Zahra Sadat Raee Varaee, Mohammad Javad Arasta Pages 145-160
    Parliamentary immunity of MPs has been accepted in laws of most countries. This immunity is manifested in two ways: One way is “lack of responsibility”, meaning that parliament member can freely express his idea as he fulfils his duty of representation and he is not prosecuted and seized because of it. Another way is “nonoffensiveness”, meaning that if an MP commits a crime, he may be sued by permission and approval of parliament. In the post-revolution Iran, majority of members of Assembly of Elites of the Constitution opposed the principle of “non-offensiveness”, calling it against principle of “all are equal in the eyes of law” and inconsistent with “Rules of Islam”. Thus, “lack of responsibility” of MPs was only reflected in the principle 86 of the Constitution. Jurists disagree over limits of “lack of responsibility”. Some hold that lack of responsibility excludes crimes. Council of Guardians has approved the recent idea in its interpretative idea. Some others believe that “lack of responsibility” includes crimes that are committed in line with fulfilling representational duties. This article has accepted the latter idea as regards to rule of subject-order proportion.
    Keywords: Non-offensiveness, Lack of Responsibility, Parliamentary Immunity
  • Mohammad Javad Roodgar * Pages 161-176
    Gnosis in thinking of Imam Khomeini (ra) is recognition of absolute reality and existential proximity to him, which is being realized and understood with an overview of plurality and unity just as politics is strategy in doctrines of Imam Khomeini (ra) and community is reorganized based on teachings of pure Islam aimed at administering the right and achievement of social justice. Now, the main question of the article is that “what are gnostic principles of political thought of Imam Khomeini (ra)?” The principles at issue in this article are: Principles of ontology, principles of anthropology and principles of epistemology. Output of this article is that politics-gnosis relationship is a maximally interactive and real relationship based on Imam Khomeini (ra)’s political and gnostic thought, centerline point of which is “perfect man”. This is referred to words like: the Prophet, Imam and leader in religious interpretations.
    Keywords: Gnosis, Politics, Imam Khomeini (ra), Principles, Monotheism, Velayat-e-Faqih, Perfect Man