فهرست مطالب

سیاست متعالیه - پیاپی 19 (زمستان 1396)

نشریه سیاست متعالیه
پیاپی 19 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سید کاظم سید باقری صفحات 7-22
    «شایسته سالاری» یکی از تاثیرگذارترین راهبردهای ایجاد عدالت سیاسی است که به حاکمیت افراد کاردان و کاربلد در اعمال قدرت می انجامد. این نوشته در جست وجوی نقش شایسته سالاری در عدالت اجتماعی و پیامدهای آن برای طراحی الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت است. در فرضیه ی مقاله بر این امر تاکید شده است که با توجه به مفهوم کانونی «احقاق حق» در عدالت سیاسی و تقابل شایسته سالاری با استبداد و رویارویی با ناشایستگان، میتوان باور داشت، زمانی احقاق حق، عملی خواهد شد که قدرت به افراد کاردان واگذار گردد. بنابراین در عدالت سیاسی، عنصر شایسته سالاری وجود دارد و با حضور آن میتوان پیامدهایی چون الگوی عادلانهی پیشرفت، قرارگیری امور در جایگاه شایسته، حق محوری، چالاکی سامانه ی پیشرفت، اصلاح گری و آزادی در الگوی شایسته سالار را رصد کرد.
    کلیدواژگان: عدالت، شایسته سالاری، احقاق حق، الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت
  • شعیب بهمن، مسعود جعفری نژاد صفحات 23-42
    عدالت یکی از عمده ترین ارزش های معنوی در طول تاریخ تمدن بشری است که مورد توجه اندیشمندان مکاتب مختلف بوده است؛ لذا تعیین رویکرد یک نظام سیاسی به مساله ی عدالت، در طراحی و تدوین نظریه ها و الگوهای توسعه نیز موثر خواهد بود. این نوشتار می کوشد تا ضمن مقایسه ی جایگاه عدالت در الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت با الگوهای غربی توسعه، به این سوال پاسخ دهد که «وجوه تمایز عدالت در الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت با الگوهای غربی توسعه چیست؟» برای نیل به این هدف، از روش توصیفی، تحلیلی، تطبیقی استفاده کرده و جهت استنباط به منابع معتبر اسلامی و بیانات حضرت آیت الله خامنه ای مراجعه نموده ایم. یافته های بحث نشان می دهند که الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت در تعریف: عدالت، نظام اقتصادی و سیاسی مطلوب، تعیین نسبت آزادی و عدالت، نسبت توسعه/پیشرفت و عدالت، نقش دولت در برقراری عدالت و ترسیم اهداف نهایی خود در برقراری عدالت، با الگوهای غربی توسعه، تمایزات جدی دارد.
    کلیدواژگان: عدالت، سوسیالیسم، لیبرالیسم، الگوهای غربی توسعه، الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت
  • مسعود پورفرد صفحات 43-64
    این مقاله، وضعیت ثبات سیاسی در نظام مردم سالاری دینی را با تمرکز بر شرایط جمهوری اسلامی ایران بررسی کرده است. شواهد نوشته حاکی از آن است که تحقق ثبات در نظام سیاسی مردم سالاری دینی، مستلزم فراهمآمدن شرایط هشت گانه ای در فرآیند تغییرات سیاسی و اجتماعی است، و بالعکس؛ بیثباتی سیاسی در جمهوری اسلامی ایران نیز پدیدهای است که با ازبین رفتن یکی از این شرایط می تواند ظهور و بروز پیدا کند. این تحقیق با بررسی عوامل اصولی ثبات سیاسی در محیط داخلی و خارجی بر روی وضعیت موجود جمهوری اسلامی ایران، راهبردها و مکانیزم های مختلف درخصوص ثبات سیاسی را مورد دقت قرار داده است. نتایج پژوهش، به ارایه ی پیشنهادها و الزامات بهبود ثبات سیاسی در وضعیت موجود جمهوری اسلامی ایران خواهد پرداخت.
    کلیدواژگان: ثبات سیاسی، روش تحلیل سیستمی، شاخص های فرهنگی، شاخص های سیاسی، شاخص های اقتصادی
  • ابراهیم برزگر صفحات 65-76
    تمدن ها و الگوهای توسعه، طبق قاعده ی صعود و سقوط، پس از مدتی رو به زوال مینهند و جای خود را به الگوها و تمدن های دیگری می دهند. در این میان، تمدن جدید غرب و الگوی لیبرال دموکراسی به رغم گذشت بیش از چهار سده همچنان به حیات خود ادامه داده و به مثابه عنصر مزاحم ساختاری بر سر راه تحقق الگوهای رقیب و مدعی درآمده است. یکی از موانع مهم تحقق الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت، طراحی افقی است که بتواند این مانع زدایی را تصویرسازی کند. این نوشتار، «مدیریت جهادی» را به عنوان یک راهکار تجویز می کند. قدرت کارگزاری عظیم مدیریت جهادی می تواند ساختار متصلب و مزاحمت ساختاری تمدن مستحدث غرب و الگوی لیبرال دموکراسی را برطرف سازد. در بخش اول، تحلیل وضعیت موجود و جایگاه ایران در نظام بین الملل در تحقق الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت مورد توجه قرار می گیرد. نویسنده تفاوت جایگاه کشورهای درحال توسعه (نظیر ایران) و کشورهای یافته را در کانون توجه قرار می دهد. در بخش دوم، برای عبور از ساختار بین المللی، راه حل ارایه کرده، و نقاط امیدوارکننده و عناصر کارگزارانه ی مدیریت جهادی را در استفاده از مزیت نسبی کشورهای درحال توسعه ارزیابی می کند.
    کلیدواژگان: مزاحمت ساختاری، الگوی لیبرال دموکراسی، الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت، مدیریت جهادی
  • سید ابراهیم سرپرست سادات، ابراهیم صالحی حاجی آباد صفحات 77-94
    رسیدن به نقطه ی وحدت بخش و اخوت پرور در جهان اسلام، نیازمند توجه خاص به سازوکارهای تقریب برای تحکیم اتحاد و انسجام کشورهای اسلامی است. متاسفانه موارد اختلافی میان مذاهب، با بسترسازی دشمنان مشترک، از سطح حوزه های تخصصی به عرصه های همگانی راه پیدا کرده است. در بستر چنین ضرورت هایی، بازگشت به اندیشه ی امامخمینی(ره) راه گشاست. این مقاله برآن است تا در سند پایه ی الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت، رهنمودهای عملی امام راحل در این زمینه، نظیر شناخت تبار تفرقه افکنان، ضرورت گذار از عوام گرایی، درک دشمن مشترک، توجه به اهداف دشمنان، شناخت شیوه ی برخورد ائمه ی اطهار(ع) با اهل سنت، تکیه بر مشترکات امت اسلامی، گذار از شعار امت واحده و تلاش واقعی برای تحقق آن، اخوت و برادری، شناخت اقتضائات زمانه، توجه به منافع و اصول مشترک، لزوم بیداری، توجه به مصالح امت، بازگشت به دین را بررسی نموده و پشتوانه های معرفتی آنها را بیان کند.
    کلیدواژگان: امام خمینی، تقریب مذاهب، شیعه و سنی، اختلاف و اتحاد، مصالح عالیهی امت اسلامی، الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت
  • علی قربان پور دشتکی صفحات 95-112
    رهیافت «فرهنگ استراتژیک» عبارت است از وجوه پای های، مشترک و مبتنی بر هویت جمعی در قلمرو ملی و منطقه ای؛ که در چارچوب شاکله ی امنیت فرهنگی مرتبط با امنیت ملی، بتوان الگویی جدید و بدیل را صورت بندی نمود و به اعتبار آن، برای پیشگیری از وقوع منازعات داخلی و تحکیم و تقویت روابط جمعی ملی و منطقه ای بتوان راهحلی کارآمد و پایدار ارایه کرد. ضرورت طرح این رهیافت، با پیچیده ترشدن شرایط و اوضاع کشور و منطقه رابطه ای مستقیم دارد و بر این امر دلالت میکند که رهیافت های سخت افزاری (نظامی) و سیاسی، به رغم لازم بودنشان، برای حل بسیاری از مسایل و گسترش امنیت و رفاه در جوامع، از کارآیی و کفایت لازم برخوردار نیستند. این مقاله در راستای تعمیق و تکمیل الگوی پایه ی پیشرفت، به ویژه ارایه ی الگویی برای پیشنویس سند تدابیر (نظام سازی) تنظیم و تدوین شده است. از این رو، با مفروض قراردادن پایه ی «ایمانی» برای امنیت، ضمن اتخاذ رهیافت فرهنگی استراتژیکی، امنیت فرهنگی را با توجه به رویکرد سازه انگارانه و گذار از رویکرد رئالیستی، توضیح می دهد و با معرفی راهبردهای داخلی و خارجی در جهت فراهم نمودن زمینه های الگوی دیپلماسی چندجانبه، الگویی عملی را به تصویر می کشد.
    کلیدواژگان: ایمان، پیشرفت، فرهنگ، سازه انگاری، امنیت ملی، امنیت منطقه ای، هویت
  • سهیلا چگینی صفحات 113-134
    موضوع مقاله ی حاضر، بررسی تحلیلی بازتاب عناصر حیاتی سرمایه ی اجتماعی در روابط حاکمیت و مردم در متن جامعه ی اسلامی و نقش آن در رسیدن به پیشرفت است. مدعا این است که اعتماد از شاخص های مهم سرمایه های اجتماعی است و قابل تبدیل شدن به سرمایه ی اقتصادی را دارد؛ چراکه شکل گیری اعتماد اجتماعی - در اثر عدالت گستری کارگزاران - به قانون مندی شهروندان و ایجاد امنیت می انجامد و انسجام اجتماعی و سطح مشارکت در جامعه را ارتقا می بخشد. در این رهیافت، خدامحوری، نقطه ی آغازین ایجاد اعتماد متقابل و مشارکت اجتماعی است. هدف بنیادی، کشف و تبیین ماهیت روابط میان مولفه های سرمایه ی اجتماعی از طریق بازنگری در نظریاتی است که افزایش حجم ساختاری شبکه ای را محور دستیابی به توسعه ی سرمایه ی اجتماعی معرفی می کنند. نتایج کاربردی تحقیق حاکی از آن است که خدامحوری و بصیرت در لایه های شناختی جامعه، به دستاورد مشارکت رهنمون می گردد و با فرسایش آن، کارآمدی نظام سیاسی کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: خدامحوری، لایه های شناختی، پل سرمایه ی اجتماعی، روابط دولت، ملت
  • مهدی شاهین، سیدمحمدوهاب نازاریان، علی محجوب صفحات 135-154
    رابطه ی دولت و ملت در جهان مدرن امروزی، مساله ی مهمی است؛ این امر در تاریخ معاصر ایران نیز قابل بررسی است. در همین راستا، متن حاضر روی سنجش ارتباط بین دولت و ملت در چارچوب مفاهیم سرمایه ی اجتماعی و رفاه اجتماعی متمرکز شده و با واسطه ی مفهومی «اعتماد» در سطوح اجتماعی (افقی) و سیاسی (عمودی) و به صورت رابطهی متقابل مورد مداقه قرار گرفته است. ضرورت این کار به دلیل اثرگذاری شدید سرمایه ی اجتماعی و تمایلات و نگرش های اجتماعی در توسعه است؛ بنابراین، چگونگی تاثیرگذاری سرمایه و رفاه اجتماعی بر دگردیسی های رابطه ی دولت و ملت در ایران مورد مطالعه قرار خواهد گرفت. پرسش اصلی حول این است که وضعیت سرمایه ی اجتماعی در ایران کنونی چگونه در شکل دادن به رابطه ی دولت و ملت اثر می گذارد؟ فرضیه ی ما بر اساس مداقه در روابط اجتماعی و سیاسی در وضعیت ساختاری ایران صورت بندی شده است که می تواند هم شکاف های متقدم و متاخر بین مبانی دولت و ملت را پوشش دهد و هم راهکار احتمالی ترمیم آنها را دربر بگیرد. این متن با روش کیفی و تاریخی و با بهره گیری از نگرش دیالکتیکی پردازش شده و مشخص می کند که تحولات پایه ای در سطوح اجتماعی و سیاسی تاریخ معاصر ایران، تداوم نسبی یافته است و سرمایه ی اجتماعی در حالتی بحرانی قرار دارد.
    کلیدواژگان: دولت، ملت، سرمایه ی اجتماعی، اعتماد، رفاه اجتماعی، ساخت اجتماعی، ساخت سیاسی
  • فرشید دیلمقانی، محم علی قاسمی ترکی صفحات 155-176
    توجه به «هویت ملی ایرانیان» پدیدهی مدرنی است که به مثابه خودآگاهی ملی نسبت به انباشت تاریخی تجربه های فرهنگی، سیاسی و اقتصادی سرزمینی به نام ایران، به تدریج بعد از ارتباط ایران با غرب مورد مطالعه قرار گرفته است. پژوهش حاضر با روش توصیفی - تحلیلی و با رویکردی تاریخی و بهره گیری از ابزار کتابخانه ای و اینترنتی به بررسی مسائل هویتی در ایران قبل از 1320 می پردازد. فرضیه ی پژوهش عبارت است از اینکه علیرغم کهن بودن تمدن ایران و حس وطن دوستی که در مقیاسه ای مختلف در طول تاریخ در برخی از ایرانیان وجود داشته است، اما تاریخ توجه به هویت ملی در ایران به دوران مشروطه برمی گردد؛ لذا آنچه بیش از این تاریخ در ایران وجود داشته، هویت اجتماعی- فرهنگی بوده است. بررسی تطور تاریخی هویت ملی در ایران از زمان مشروطه نشان دهنده ی مطرح شدن الگوهای هویتی غربگرایانه و باستان گرایانه در دورهای قبل از 1320 می باشد.
    کلیدواژگان: هویت ملی، سیاستگ ذار هویتی، ایران، اسلام، ناسیونالیسم، روشنفکر
|
  • Seyyed Kazem Seyyedbaqeri * Pages 7-22
    “Meritocracy” is one of the most effective strategies of creating political justice that results in rule of efficient people for exercising power. This paper seeks to explore the role of meritocracy in political justice and its aftermaths for designing the Iranian-Islamic model of progress. In the hypothesis of article, it has been underlined that one can believe right is administered when power is shifted to efficient people thanks to focal concept of “administration of justice” in political justice and confrontation of meritocracy with autocracy and with non-meritorious people. Therefore, there is element of meritocracy in political justice and by its presence, aftermaths like justice model of progress, suitable placement of affairs, right-centeredness and celerity of progress system, reformism and liberty can be observed in model of meritocracy.
    Keywords: Justice, Meritocracy, Administration of Right, Iranian-Islamic Model of Progress
  • Shuaib Bahman, Masoud Jafari Nejad Pages 23-42
    Justice is one of the most important value of spiritual values during the history of human civilization and has been favored by thinkers of different schools. It is effective for a political system to determine approach to issue of justice for designing and codifying theories and models of development. This paper tries to respond to this question that “what are distinctive features of justice in comparing the Iranian-Islamic model of progress with western models of development?” while comparing the place of justice in the Iranian-Islamic model of progress with western models of development. To achieve this objective, comparative, analytic and descriptive methodology has been used and validated Islamic sources and statements of the supreme leader, Ayatollah Khamenei have been referred to in order to make inferences. The findings show that the Iranian-Islamic model of progress is seriously distinctive from the western models of development in defining justice, desirable politico-economic system, determining justice-liberty relation, development-progress and justice and role of state in establishing justice and illustrating its final goals for establishing justice.
    Keywords: Justice, Socialism, liberalism, Western Models of Development, Iranian-Islamic Model of Progress
  • Masoud Pourfard Pages 43-64
    This article has studied political stability situation in religious democracy system with a focus on conditions provided by the Islamic Republic of Iran. Evidence of the article indicates that materialization of political stability in religious democracy system requires provision of eight-folded conditions in the process of socio-political changes and vice versa political instability in the Islamic Republic of Iran is also a phenomenon that can emerge when one of these conditions disappears. This research pays exact attention to different strategies and mechanisms concerning political stability through looking into basic factors of political stability in internal and external climate on the status quo of the Islamic Republic of Iran. The results of this research deal with presentation of proposals and requirements of recovering political stability on the status quo of the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Political Stability, Systemic Analysis Methodology, Cultural indices, Political Indices, Economic Indices
  • Ibrahim Barzegar Pages 65-76
    Civilizations and models of development, based on fall and rise rule, turn to decline after a while and give their places to models and other civilizations. In the meantime, modern civilization of the west and liberal-democratic model, despite having a life of over four centuries, still survive as it is and has appeared as a structural disturbance on the way of achievement of rival and claimant models. One of the major barriers of materialization of the Iranian-Islamic model of Progress is horizontal design which can portray this act of removing barriers. This paper prescribes “Jihadi administration” as a strategy. Huge brokerage power of jihadi administration can eliminate hard structure and structural disturbance of novel civilization of the west and liberal-democratic model. In the first part, the status quo and Iran’s status in international order is analytically considered in materialization of the Iranian-Islamic model of progress. The author pays attention to differential status of developing nations (like Iran) and developed nations. In the second part, the article author offers a solution for passing through international structure and evaluates optimistic points and brokering elements of jihadi administration in using relative privilege of developing nations.
    Keywords: Structural Disturbance, Liberal-democratic Model, IranianIslamic Model of Progress, Jihadi Administration
  • Seyyed Ibrahim Sarparast Sadat, Ibrahim Salehi Haji Abadi Pages 77-94
    Arriving at brotherly and unifying point in Muslim World demands special attention to mechanisms of approximation for consolidating unity and integration of the Islamic nations. Regretfully, conflict of ideas among religions have opened way to public arena from specialized areas given the grounds paved by joint adversaries. Return to ideas of Imam Khomeini (ra) would solve the problem when such necessities appear on the ground. This article intends to study practical guidelines of Imam Khomeini (ra) and introduce their epistemological enterprises in this regard. Recognition of origin of those in disunity, necessity for transition from populism, realization of joint adversary, considering goals of enemies, recognition of attitude of the Saint Imams (a’) towards Sunnis, Reliance on commonalities of Islamic ummah, transition from motto of unified ummah and attempt for its materialization, brotherhood, recognition of exigencies of time, considering common principles and benefits, necessary awakening, considering interests of people and return to religion are among the issues of study.
    Keywords: Imam Khomeini, Approximation of Religions, Shiism, Sunnism, Disunity, Unity, High Interests of Islamic ummah, Iranian-Islamic Model of Progress
  • Ali Qorbanpour Dashtaki Pages 95-112
    Approach of “Strategic Culture” stands for basic common features and based on collective identity in regional and national realm through which within cultural security shape one can form new and unparalleled model and followed by its credibility, one can present sustainable and efficient solution for prevention from internal disputes and strengthening regionally and nationally collective relationships. There is direct relationship between necessary raising of this approach and further complication of country’s situation, denoting that political and (military) approaches are not necessarily sufficient and efficient for resolving many of problems and expansion of welfare and security in communities. This paper is prepared and written in line with deepening and completing basic model of progress, particularly presenting a model for drafting document of strategies (political system). Hence, given the basis of “faith” for security, it explains cultural security considering constructive approach and transition from realistic approach while adopting strategically cultural approach and pictures a practical model by introducing external and internal strategies to provide the grounds for multilateral diplomacy model.
    Keywords: Faith, Progress, Culture, Constructivism, National Security, Regional Security, Identity
  • Soheila Chegini Pages 113-134
    The present article analytically studies reflection of vital elements of social capital on the people and government relations in the context of the Islamic community and the role it plays to reach progress. It is claimed that confidence is one of the important indicators of social capital and can be converted into economic capital because formation of social confidence-as a result of justice establishing justice on the part of agents-results in lawfulness of citizens and restoring security and promotes social integration and level of partnership in the community. In this approach, God-centeredness begins with creating reciprocal confidence and social partnership. The fundamental objective is discovery and elucidation of nature of relations between components of social capital by means of reconsideration of concepts that introduce increased network structural size as central axis of accessing social capital. The applied results of research indicate God-centeredness and insight in cognitive layers of community lead to achievement of partnership and once it is eroded, efficiency of political system declines.
    Keywords: God-centeredness, Cognitive Layers, Bridge of Social Capital, Nation-state Relationships
  • Mahdi Shahin, Seyyed Mohammad Wahhab Nazarian, Ali Mahjub Pages 135-154
    Nation-state relationship is an important issue in modern world of today; this can be investigated in modern history of Iran too. In this direction, this article focuses on measuring nation-state relationship in the framework of social capital and social welfare concepts and it has been interactively scrutinized by conceptual means of “confidence” at social level (horizontal) and political level (vertical). This is necessary to be done because social capital and inclinations and social attitudes seriously affect development; therefore, how social welfare and capital affects transformations of nation-state relationship in Iran is being studied. The main question focuses on the social capital situation in modern Iran that “how does it affect formation of nation-state relationship”? The hypothesis is formed based on scrutiny of political and social relationships in structural status of Iran, which can cover both previous and recent gaps between nation-state principles and involve probable approach for their renewal. This paper has been processed in historical and qualitative methodology and by applying dialectic approach where basic changes at social and political levels of modern history of Iran have undergone relative perpetuation and social capital stands at critical state.
    Keywords: State, Nation, Social Capital, Confidence, Social Welfare, Social Structure, Political Structure
  • Farshid Delmaqani, Mohammad Ali Qasemi Torki Pages 155-176
    Consideration of “National Identity of Iranians” is a modern phenomenon which has been studied gradually after Iran’s relations with the west as by-product of national self-awareness in relation to historical accumulation of economic, political and cultural experiences of a land called Iran. The present research deals with of identity issues of pre-1320 (1941) Iran descriptively and analytically, historical approach and by applying library tools and internet. Hypothesis of research says although Iran’s civilization is ancient and sense of patriotism has persisted in some Iranians in different scales in the course of history, consideration of national identity in Iran predates the constitutional era; therefore, what existed in Iran more than this history had been cultural-social identity. Studying the historical evolution of national identity in Iran, since the constitutional era, represents westernized and ancient-prone identity models before 1320 (1941).
    Keywords: National Identity, Policy-maker of Identity, Iran, Islam, Nationalism, Intellectual