فهرست مطالب

سیاست متعالیه - پیاپی 2 (پاییز 1392)

نشریه سیاست متعالیه
پیاپی 2 (پاییز 1392)

  • بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/08/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید کاظم سید باقری صفحه 7
    مقاله حاضر در پی بررسی عدالت سیاسی از منظر قرآن کریم است که رسالت انبیا را اقامه قسط توسط مردم بیان می کند. با عدالت سیاسی از وجود توازن، رعایت قانون و توزیع مطلوب قدرت میان شهروندان سخن به میان می آید و ارزشی است که با فراگیرشدن آن، امور جامعه، در پیوند با قدرت، به تناسب در جای خود، قرار می گیرد و حقوق شهروندان به شایستگی ادا میشود. قرآن کریم، کتابی است برای همه زمان ها و مکان ها، راهبردها و خط مشی های عدالت را بیان کرده است، این راهبردها، دارای اصولی پیشینی مانند همراهی عدالت فردی و اجتماعی، مبارزه با ظلم و عدالت طلبی است که نقشی تاثیرگذار در برداشت ها دارند. بر اساس آیات، مبانی و منطق کلام الهی، راهبردهای عدالت سیاسی را می توان در مواردی چون مسئولیت و نظارت همگانی، تکافل و همیاری سیاسی، شایسته سالاری و مشورت، رصد کرد.
    کلیدواژگان: عدالت سیاسی، راهبردهای سیاسی، اجتماعی، نظارت همگانی، مشورت، تکافل، شایسته سالاری
  • مسعود پورفرد صفحه 29
    قرآن کریم با تعابیری مختلف، وحدت و همبستگی را ستایش کرده و آن را نعمتی الهی دانسته و بعثت پیامبران را برای فرو نشاندن اختلافات و برقراری وحدت در جامعه معرفی کرده است. در این مقاله پس از بررسی مفهومی وحدت که بار معنوی دارد، به مولفه های تقویت کننده وحدت سیاسی اشاره شده است. سپس با آسیب شناسی موانع وحدت، «وحدت و همبستگی» به عنوان استراتژی مسلمانان تلقی گردیده است؛ از این رو با غیرمسلمانان، چه یهود و نصارا و چه کفار غیرحربی، صرفا از طریق قرارداد که بار معنوی ندارد و تاکتیک تلقی می شود، می توان ارتباط برقرار کرد.
    کلیدواژگان: وحدت، تفرقه، مبانی و مولفه های وحدت سیاسی، چالش ها و آسیب های وحدت سیاسی
  • احمد رضا یزدانی مقدم صفحه 49
    مقاله حاضر «عقل و وحی» در اندیشه سیاسی خواجه نصیرالدین طوسی را بررسی می کند و نشان می دهد که خواجه تبیین جدیدی از وحی را در فلسفه سیاسی اسلامی عرضه داشته و مناسبات عقل و وحی را به حوزه های عملی تری چون قانون و قانونگذاری و سیاست کشانده است. از امتیازات مقاله، توجه آن به موضوع منطق های موازی در اخلاق ناصری است، زیرا خواجه در این اثر میان فارابی، ابن مسکویه، ابن سینا و اساسیین در رفت و آمد است. البته آنچه اخلاق ناصری را نوشتاری اصیل می گرداند ایده مرکزی خواجه درباره وجوه تقسیم حکمت به نظری و عملی و تعریف این دو و اظهار دانشی هم پای حکمت عملی است که آن را فقه می نامد. منشا این دو گونه دانش، عقل و وحی است که حکیم و پیامبر بهره مندان از آنها هستند. از مناسبات عقل و حکمت عملی و حکیم از یک سو و وحی و پیامبر و فقه از سوی دیگر، در حوزه سیاست دو مفهوم سیاست و شریعت پدیدار می شود و خواجه در اخلاق ناصری، به تفصیل ماهیت و مناسبات عقل و وحی، علم حکمت مدنی و علم فقه، حکیم و پیامبر، سیاست و شریعت را می کاود.
    کلیدواژگان: عقل و وحی، فلسفه سیاسی، خواجه نصیرالدین طوسی، قانون، شریعت و سیاست، فلسفه و فقه، پیامبری و پادشاهی
  • رضا خراسانی صفحه 69
    فقه حکومتی معتقد به توانمندی فقه اسلامی در اداره جامعه است و تنها راه تحقق شریعت در حوزه فردی و اجتماعی را تاسیس حکومت اسلامی می داند. این رویکرد در صدد است صورت بندی جدیدی از مناسبات فرد و دولت ارائه نماید. در چارچوب فقه حکومتی، بین فرد و دولت یک رابطه تعاملی در چگونگی اجرای شریعت برقرار می باشد؛ یعنی فرد، دولت ساز و دولت زمینه ساز اجرای شریعت است، به گونه ای که فرد در قبال شریعت مسئول است، اما باتوجه به ماهیت احکام شرعی، با تاسیس دولت، این مهم به نحو کامل تری انجام می شود. بنابراین فرد و دولت هردو در اجرای شریعت مسئول اند. این مقاله بخشی از این مسئله را مورد کاوش قرارمی دهد و تنها ناظر به مسئولیت های فرد در تحقق شریعت است و تلاش می کند تا با تنقیح برخی از مسئولیت های فرد در اجرای شریعت، این مهم را در چارچوب فقه حکومتی و با تکیه بر اجتهادات امام خمینی تحلیل نماید.
    کلیدواژگان: فقه حکومتی، مسئولیت فرد و دولت، اجرای شریعت، امام خمینی، اجتهاد
  • نجمه کیخا صفحه 87
    بررسی چگونگی ارتباط میان و اخلاق و سیاست وظیفه اصلی مقاله حاضر است. این امر بر اساسی یکی از ظرفیت های موجود در حکمت متعالیه یعنی عالم مثال صورت می گیرد. عالم مثال در حد واسط عالم محسوس و معقول قرار دارد و خاص موجوداتی است که ابعاد مادی و روحانی دارند. تبیین تئوریک عالم مثال که در حکمت متعالیه تحقق یافته توانسته است نفی دوگانگی اخلاق و سیاست، چگونگی فروکاهش اخلاق در جوامع سکولار، ارتقای سیاست در اسلام، قدرت گیری شریعت و پیوند اخلاق و سیاست را تبیین نماید.
    کلیدواژگان: اخلاق و سیاست، عالم مثال، حکمت متعالیه
  • مرتضی یوسفی راد صفحه 103
    زندگی سیاسی در جامعه دینی هم نیازمند داشتن بنیان های عقلی و دینی و هم نیازمند احکام و جزئیاتی است که رفتارهای سیاسی را در درون یک نظم سیاسی قاعده مند می کند. نیازمندی اولی را فلسفه سیاسی و نیازمندی دوم را فقه سیاسی پوشش می دهد. فلسفه سیاسی تولید شده در فرهنگ اسلامی، عهده دار هویت، دوام و بقا و رشد و تعالی زندگی سیاسی می باشد و فقه سیاسی نقش موثری در سامان دهی زندگی سیاسی و ابتنای آن بر عدالت دارد. حال، این پرسش مطرح است که فلسفه سیاسی و فقه سیاسی دارای چه نقاط اشتراک و امتیازی هستند تا مرزبندی و ضرورت این دو در زندگی سیاسی و دینی بهتر و بیشتر ظاهر شود؟ فلسفه سیاسی و فقه سیاسی به عنوان دو دانش سیاسی اسلامی هرچند در منشا تولید و مبانی اشتراکاتی دارند، اما تمایزات زیادی در موضوع، هدف، روش و مبانی و مسائل دارند و در سایه آنها از یکدیگر متمایز می شوند. مقاله حاضر به بررسی و تبیین اشتراکات و تمایزات این دو دانش می پردازد.
    کلیدواژگان: فلسفه سیاسی، فقه سیاسی، زندگی سیاسی
  • محمد علی فتح اللهی صفحه 119
    اگر قرن دهم هجری را عرصه تجدید حیات سیاسی و فکری برای تاسیس نظام عرفی کشور ملت بنامیم، قرن یازدهم عبارت از تفصیل آن اجمال و باعث وضوح و روشنی آن نظام در همه حوزه های سیاسی و فکری و اجتماعی می باشد. بر این اساس شاهد مرزبندی ها و تعارض های گوناگون ذهنی و فکری هستیم که هرکدام مدعی رهیافتی مستقل برای اداره زندگی می باشند. اما فضای قرن دوازدهم معطوف به جستجوی راه های اعتدالی با تکیه بر عمل گرایی است و نوعی گریز از تنازعات پیشین را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: قرن دهم، قرن یازدهم، قرن دوازدهم، عرف، ملیت، شیوه اعتدالی، اصولی و اخباری
  • چکیده عربی
    صفحه 133
|
  • Seyyed Kazim Seyyad Baqeri Page 7
    The present paper is to study political justice according to the holly Quran which states that prophet's mission is to create justice by people. Political justice refers to balance, observation of law, and appropriate distribution of power among citizens; it is a value through which social affairs will be managed and citizen rights will be observed appropriately with respect to power. The holly Quran is book which has proposed strategies for building justice anywhere any time. These strategies entail prior principles such as concomitance of individual and social justice, fighting against oppression, and justice-seeking which have an influence on interpretations. On the basis of holly verses and the logic of divine words, political justice strategies can be sought for in concepts such as public responsibility and control, political cooperation and tutelage, ruling of the deserved ones, and consultation.
    Keywords: political justice, socio, political strategies, public control, consultation, tutelage, ruling of the deserved
  • Masud Purfard Page 29
    The holly Quran has venerated union and solidarity through different expressions and considered them as divine bliss. According to Quran, prophet's mission is to resolve disagreements and create solidarity in the society. The paper, after studying the concept of 'wahdah' [union] which has a spiritual burden, proposes factors strengthening political solidarity. Then the paper investigates on the barriers of union and considers 'union and solidarity' as a strategy of Muslims. Thus, Muslims can have relationships with non-Muslims such as Jews and Christians merely through contracts which has no spiritual burden and is considered as tactic.
    Keywords: union, discord, political union features, challenges of political union, solidarity
  • Ahmad Riza Yazdani Muqaddam Page 49
    The present paper shows that al-Tusi proposed a new explanation of revelation in Islamic political philosophy and transferred reason-revelation relationships to more practical domains such law, law-making, and politics. The paper also focuses on the topic of parallel logics in his book Akhlaq-i-Naseribecause al-Tusi compares al-Farabi, ibn Muskuyah, Avicenna, Asasiin. What makes Akhlaq-i-Naseri original is his division of wisdom into theoretical and practical, defining each of these, and proposing a branch of knowledge equivalent to wisdom which he calls 'fiqh'. The origin of these two types of knowledge is reason and revelation which is owned by the prophets and hakims. Out of the relationship among reason, practical wisdom and hakim, on the one hand, and revelation, prophet, and fiqh, on the other hand,arise the concepts of Siasah (politics) and Sharia (law). Al-Tusi in Akhlaq-i-Naseri explores in detail the nature and relationships between reason and revelation, civil wisdom and fiqh, hakim and prophet, Siasah and sharia.
    Keywords: reason, revelation, political philosophy, Nasir al Din al Tusi, law, Sharia, Siasah, philosophy, fiqh, prophethood, kinghood
  • Riza Khorasani Page 69
    Governmental jurisprudence is a belief in the capability of Islamic jurisprudence in managing the society and, considering the establishment of a government as the only way for the realization of sharia in personal and social domains. This approach is to present a new formulization of individual and state relationships. In the framework of governmental jurisprudence, there is an interactional relationship between individual and state to exert sharia; that is, individuals make the state and the state prepares the ground for the enforcement of sharia. In this way, individuals are responsible towards sharia, but due to the importance of religious precepts, this responsibility is performed in a more perfect way through the establishment of government. Thus both the individual and the state are responsible for enforcing sharia. This paper studies a part of the issue and concentrates only on the responsibilities of individuals with respect the realization of sharia, trying to analyze the issue within the framework of governmental jurisprudence and on the basis of Imam Khomeini's ideas.
    Keywords: governmental jurisprudence, responsibilities of individual, state, enforcement of sharia, Imam Khomeini, Ijtihad
  • Najme Keykha Page 87
    This paper studies the relationship between ethics and politics on the basis of imaginal world transcendental philosophy. The imaginal world exists between the world of intelligible forms and the world of sensible forms and belongs to beings with material and spiritual dimensions. The theoretical explanation of imaginal world in transcendental philosophy can account for the duality of ethics and politics, reduction of ethics in secular societies, promotion of politics in Islam, empowerment of sharia and the interdependence between politics and ethics.
    Keywords: ethics, politics, world of imagination, transcendental philosophy
  • Murteza Uusefirad Page 103
    Political life in a religious society requires both rational and religious bases and detailed precepts regulating political behaviors within a political order. The first need is satisfied by political philosophy and the second by political jurisprudence. The political philosophy produced in the Islamic culture is responsible for the identity, survival, growth, and promotion of political life whereas political jurisprudence has a pivotal role in organizing political life on the basis of justice. The question arising is what the similarities between political philosophy and political jurisprudence are and how their necessity and differentiation in political and religious life can be elaborated. Although they have common foundations, they are very different in their subject matter, goal, method, and problems. The present paper studies these differences and similarities.
    Keywords: political philosophy, political jurisprudence, political life
  • Muhammad Ali Fathollahi Page 119
    If we consider 10th century (Islamic Hijra) as the era of the intellectual and political revival to establish the conventional nation-state systems, 11th century is the time when that system finds clarity in all intellectual and socio-political areas. Thus, we see various mental and intellectual conflicts and differentiations, each of which claim an independent approach for managing live. However, the atmosphere of 12th century is centered on the search for moderate ways with an emphasis on pragmatism and moving away from previous conflicts.
    Keywords: 10th century, 11th century, 12th century, convention, nationality, moderate approaches, Usuli, Akhbari