فهرست مطالب

نشریه سیاست متعالیه
پیاپی 23 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/26
  • تعداد عناوین: 11
|
  • رضا لک زایی صفحات 7-26
    هدف اصلی پژوهش حاضر استفاده از قرآن در تولید علوم انسانی متعالی از منظر امام خمینی می باشد. تبیین رابطه ی انواع مواجهه قرآن با تولید انواع علوم انسانی از نوآوری‏های مقاله ی حاضر بوده که با روشی استنباطی-تحلیلی ارائه شده است. نتایج نشان می دهد، براساس دیدگاه امام خمینی، حداقل سه روش در تعامل علوم انسانی با قرآن قابل استنباط است، شامل: مبنای متدانی، مبنای متعارف و مبنای متعالی. این سه مبنا تولید سه مدل علوم انسانی را به دنبال دارد که می‏توان آن ها را علوم انسانی متدانی، علوم انسانی متعارف و علوم انسانی متعالی نامید. نقطه ی آغاز علوم انسانی متعالی، عزم علمی و قیام علمی لله می‏ باشد و در ادامه، تصمیم به بهره ‏برداری و مراجعه ی روشمند به قرآن کریم.
    کلیدواژگان: قرآن، علوم انسانی متعالی، امام خمینی، روش شناسی تولید علم
  • علی شیرخانی صفحات 27-46
    قاعده ی "نفی سبیل" از جمله قواعد فقهی است که در روابط حقوقی مسلمانان با غیرمسلمانان نقش تعیین کننده ای داشته و به عنوان شاخصی برای تعدیل و تنظیم روابط مسلم و غیرمسلم به کار رفته است. به واسطه ی این قاعده، در ارتباط میان امت اسلامی و ملل غیرمسلمان، چنین ایجاب می شود که همواره مسلمانان باید برتری داشته باشند و به هیچ وجه تعهد و روابطی را نپذیرند که موجب تسلط غیرمسلمانان بر ایشان شده، یا منجر به تساوی آنان با مسلمین گردد. آنچه در این مقاله بدان پرداخته شده، پاسخ به این پرسش بنیادی است که آیا مضمون آیه ی 141 سوره ی نساء چنین افاده ای را می نماید یا خیر؟! در این نوشتار، با روش توصیفی و تحلیلی، پس از بررسی مفهوم قاعده ی یادشده در فقه و مستندات اساسی این قاعده، به بازتاب این اصل در آثار فقهی و تفسیری پرداخته و سپس ملاحظاتی بر این تفسیر ارائه شده است. بررسی منابع و دیدگاه های مختلف نشان می دهد که «آیه ی نفی سبیل» در معنای مطابقی و مستقیم خود نمی تواند دلیل قاعده ی فقهی نفی سبیل قرار گیرد؛ تا از این طریق به منع روابط استیلایی مسلمین با کافران پرداخت، چرا که ویژگی قاعده آن است که بر مصادیق خود بدون واسطه منطبق باشد.
    کلیدواژگان: قاعده ی نفی سبیل، فقه سیاسی، سوره نساء، مسلمانان، کفار
  • علی نصیری صفحات 47-68
    از جمله حقوق انسان که در عموم مکاتب اخلاقی و حقوقی مورد توجه قرار گرفته، "حق آزادی" است که براساس آن، نمی‏توان عقیده‏ای را بر کسی تحمیل کرد. این حق در شماری از آیات قرآن نظیر آیه ی «لا اکراه فی الدین» نیز مورد تاکید قرار گرفته است. با این حال برخی مدعی‏ اند که "آزادی عقیده" با حکم "جهاد ابتدایی" منافات دارد. پژوهش حاضر با تکیه بر سه نکته، تنافی آزادی عقیده با جهاد ابتدایی را مورد نقد قرار داده است که عبارتند از: 1. نادرستی معیار قراردادن فتوحات اسلامی در تحلیل جهاد ابتدایی؛ 2. توجه به برداشتن موانع دین‏ باوری به عنوان هدف اساسی جهاد ابتدایی؛ 3. عدم تلازم جهاد ابتدایی با اجبار در دین‏داری. روش پژوهش توصیفی و تحلیلی بوده و یافته ها نشان می دهد، از آن جا که هدف اسلام از تشریع جهاد ابتدایی، کنار زدن سیطره ی حاکمان بر مردم برای پذیرش آزادانه ی دین است، و از سویی دیگر، مخاطبان را در ماندگاری بر دین خود آزاد می‏ گذارد، جایی برای شبهه ی تنافی"آزادی عقیده" با حکم "جهاد ابتدایی" باقی نمی‏ ماند.
    کلیدواژگان: آزادی عقیده، جهاد دفاعی، جهاد ابتدایی، جزیه، فتوحات اسلامی
  • محدثه قادری *، حسین خاک پور صفحات 69-92
    روش امام صادق(ع) در گفتگو، سبک و روشی جامع است، ایشان در مواجهه با هر فردی، ضمن توجه به شرایط روحی و فکری او، به سبکی خاص،گاه چند روش را به صورت ترکیبی به کار می برد. هدف نوشتار حاضر، بررسی و تحلیل سبک بحث و گفتگوی امام صادق(ع) با مراجعین به ایشان، ذیل دو عنوان کلی "اصول حاکم بر ساختار بحث و گفتگوی امام" و "اصول حاکم بر محتوای بحث و گفتگوی امام صادق(ع)" می باشد. این تحقیق با روش توصیفی-تحلیلی و با رویکرد روایی و مطالعه ی تاریخی انجام شده و نتایج نشان می دهد، سبک گفتگوی امام صادق(ع) جامع بوده؛ از این رو گاهی یک گفتگو، هم استدلالی، هم عقلی و هم تمثیلی است و در عین پایبندی به اصول و ارزش های اخلاقی، توکل به خدا و برهان گرایی، سبک های متفاوتی را نیز در مکالمات شان به کار گرفته اند؛ گفتگوی قرآن محور وگفتگوی تعلیمی از جمله ی سبک های ایشان به شمار می آید. آنچه در تمامی مکالمات و گفتگوهای امام(ع) یکسان و مورد توجه است، رعایت حال مخاطب و اصول اخلاقی، سپس به کارگیری سبک های مختلف در گفتگو با وی می باشد.
    کلیدواژگان: امام صادق(ع)، گفتگو، سیره اجتماعی
  • رضا واعظی صفحات 93-112
    امین الاسلام ابوعلی طبرسی، از جمله ی شخصیت های قرون 5 و 6 هجری است که در حفظ و پویایی اسلام و مکتب شیعی و رفع تنش ها و مناقشات مذهبی تاثیرگذار بوده است. پرسش اساسی پژوهش حاضر این است که آیا اندیشه ی سیاسی ابوعلی طبرسی تحت تاثیر شرایط حاکم برزمانه ی خود و تشدید اختلاف ها و ناملایمات عصر وی با رویکردی ائتلافی ارائه شده است؟ این پژوهش با بهره گیری از مدل تحلیل توماس اسپریگنز که معطوف به بحران است و با استفاده از روش گزارشی تحلیلی، به دنبال ارائه ی مدلی مطلوب از اندیشه ورزی در عصر غیبت و در دوره ی منازعات مذهبی با وجود تعصبات شدید مذهبی می باشد. بررسی متون و دیدگاه های مختلف نشان می دهد، اندیشه ی ابوعلی طبرسی، رویکردی ائتلافی بر محور قرآن است. از آنجا که حوادث و ناملایمات زمانه طبرسی فراوان بوده و شیعه از حاکمیت بدور است، طبرسی ضمن پیشه کردن تقیه، نظام سیاسی مطلوبش را منحصر به حضور امام معصوم می داند. طبرسی ضمن همکاری با برخی از حاکمان و وزرای وقت، آثار فراوانی برای رفع تنش ها و منازعات از جمله تفسیر مجمع البیان دارد کهدر آن آراء و نظرات فرق مختلف را بیان کرده است. تسلط طبرسی بر اوضاع زمان و مکان و شناخت علمی او، سبب شده است اندیشه ای منحصر به فرد در عصر تقیه شکل گیرد و راه گشای حل بحران های زمانه او که با بحران های عصر حاضر شباهت های بسیاری دارد، باشد.
    کلیدواژگان: ابوعلی طبرسی، اندیشه ی سیاسی، رویکرد ائتلافی، تفسیر قرآن
  • فرزاد حسینی *، منصور میراحمدی صفحات 113-132
    پس از استقرار نظام جمهوری اسلامی در ایران، مساله ی پذیرش "ولایت عامه ی فقیه" در برابر عدم ولایت یا ولایت محدود فقیه از سوی فقها و اندیشمندان، همواره به عنوان محل بحث و مشاجره در محافل علمی و سیاسی می باشد. از جمله مهم ترین آن ها شیخ مرتضی انصاری و مرتضی مطهری هستند. نوشتار حاضر با نگاهی تطبیقی و رجوع به آرای این دو، با به کارگیری روش تحلیل محتوای کیفی، به اثبات پذیرش اختیارات حکومتی برای فقیه از سوی ایشان پرداخته است. بررسی و تحلیل منابع و دیدگاه های مختلف نشان می دهد، هر دو فقیه بر لزوم مراجعه ی مردم به فقیه منصوب در فقدان معصوم(ع) اتفاق نظر دارند، اما به نظر می رسد در نظرات و آرای مرتضی مطهری، نگاه ویژه تر و گسترده تری به اختیارات فقیه نسبت به شیخ انصاری وجود دارد و حتی اختیار صدور حکم حکومتی از سوی فقیه حاکم در عموم "مسائل مستحدثه"، متمایز از احکام اولیه و ثانویه، جهت گره گشایی از امور و قابلیت تطبیق قوانین شریعت با پیچیدگی ها و اقتضائات متغیر زمان و حفظ و رعایت "مصلحت عموم مسلمین" را تجویز می کند. شرایط پیچیده تر و سیال تر عصر مرتضی مطهری، که نیاز به پاسخ گویی فقها به این شرایط جدید را تشدید کرده بود، و نیز شروع و اوج گیری نهضت مبارزات علیه نظام سلطنتی شاهنشاهی و بازشدن باب نظریه پردازی فقهی و کلامی نوین در باب تشکیل حکومت اسلامی با محوریت ولایت فقیه از سوی امام خمینی(ره)، مهم ترین دلایل پیدایش این جرات و انگیزه در بسط اختیارات فقیه در عصر غیبت معصوم(ع) در آرای مرتضی مطهری نسبت به شیخ انصاری می باشد.
    کلیدواژگان: ولایت فقیه، ولایت عامه، شیخ مرتضی انصاری، مرتضی مطهری
  • عبدالواحد بامری صفحات 133-152
    نظریه ی اطاعت از حاکم اسلامی، یکی از دیدگاه های برجسته در اندیشه ی سیاسی دیوبندیان حنفی مذهب است. از جمله ویژگی های گستره ی فرمان برداری از حاکم در نگاه دیوبندیان می توان به مشروط بودن این فرمانبری در مواردی چون: "متابعت از حاکم در نیکی ها"، "عدم اطاعت از حاکم در معاصی و گناهان" و "خروج و قیام علیه حاکمیت در صورتی که از او عصیان و نافرمانی صادر شود" اشاره کرد. این پژوهش به تحلیل دلایل نظریه ی مذکور و نیز بررسی اصول و مبانی اطاعت از حاکم در نگاه دیوبندیان پرداخته است. نتایج حاکی از آن است که، پیروان مکتب دیوبندی بر این باورند که ارتباط میان دین و سیاست از الزامات حکومت به شمار می آید؛ متابعت و فرمان برداری از خلیفه ی اسلامی به صورت مطلق عنوان شده، و مقوله ی وابستگی به مذهب در منظومه ی فکری آنان، در حوزه اطاعت از حاکم، معنایی ندارد؛ بلکه آن چه برای احناف دیوبندی اهمیت دارد این است که زمامدار دینی، شرایط و مولفه های لازم برای نقش آفرینی در جامعه را داشته باشد. آنان بر این باورند که اطاعت از حاکم مبتنی بر ادله ی نقلی و عقلی می باشد.
    کلیدواژگان: دیوبندی، حاکم دینی، ادله ی عقلی حاکمیت
  • ابوالفضل هاشمی سجزه ئی *، احمدحسن شریفی صفحات 153-172
    هدف پژوهش حاضر بررسی چگونگی تاثیرگذاری سفرهای چهارگانه ی عرفانی در تحلیل و تبیین اندیشه ی سیاسی اسلام بوده و اندیشه ی سیاسی را از نظر ملاصدرا با رویکرد عرفانی و با نگاه به «اسفار اربعه» بررسی کرده است. این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی، ضمن توصیف اسفار اربعه، دستاوردهای عقلی-شهودی هر یک از سفرها در اندیشه ی سیاسی اسلام به بحث می گذارد . یافته ها بیانگر آن است که اسفار اربعه ی عرفانی می تواند اولا، مبنایی برای تعیین هدف سیاست، ویژگی های حاکمان و نحوه ی مدیریت سیاسی از نظر اسلام قرار گیرد؛ ثانیا، چیستی قانون حاکم در جامعه ی اسلامی و کیستی رئیس جامعه را تبیین و توصیف کند؛ و ثالثا، وظایف حاکمان و مردم به عنوان دو رکن اساسی سیاست در نظام سیاسی اسلام را تبیین نماید.
    کلیدواژگان: اسفار اربعه، اندیشه ی سیاسی اسلام، ملاصدرا(صدرالمتالهین)، عرفان
  • محسن جبارنژاد *، شریف لک زایی صفحات 173-192
    رابطه ی دین و سیاست در طول تاریخ، منشا مناقشات فکری و مجادلات کلامی و معرفتی فراوانی بوده است. هگل و ملاصدرا را می توان آخرین فیلسوفان سیستم ساز شرق و غرب دانست. هدف این پژوهش بررسی وجوه تمایز میان آرای این دو فیلسوف پیرامون مناسبات دین و سیاست می باشد.پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده و یافته ها نشان می دهد، دین و سیاست نزد ملاصدرا و هگل مفاهیمی متفاوت اند. هگل در فضای فلسفه ی سیاسی مدرن فکر می کند، نقطه ی کانونی اندیشه ی سیاسی او، مساله ی آزادی است. ملاصدرا متاثر از فلسفه ی سیاسی کلاسیک فضیلت محور و خیرمحور است؛ درحالی که تفکر هگل، مبتنی بر نوعی رویگردانی از فضیلت گرایی و سعادت محوری است. هگل قائل به جدایی مطلق میان دین و دولت نیست و در اصل همراهی و تالیف میان دین و دولت، تردیدی ندارد. دولت صدرایی، یک دولت هادی است و دین تعیین کننده ی چارچوب حرکت دولت و سیاست و عنصر قوام بخش به آن است. نوعی رابطه ی "ملازمت قطعی" و یا "ضرورت" میان دین و سیاست در اندیشه ملاصدرا دیده می شود، اما مدلولات چنین ملازمت قطعی را به سختی می توان در اندیشه هگل پیدا کرد. دولت مطلوب ملاصدرا، حاکم محور است؛ و حاکم، حتما باید از یک سری دکترین و قواعدی تبعیت کند، هگل، به "کیفیت حکمرانی" بیش از "اوصاف حکمران" بهاء می دهد.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، هگل، دین، سیاست، اندیشه سیاسی
  • علی طوسی *، محمدحسین طاهری خسروشاهی صفحات 193-214
    نظریه های "دولت" براساس دستگاه فلسفه ی پشتیبان شان تدوین می شوند و در تمامی حوزه ها - ازجمله اقتصاد سیاسی - نمود پیدا می کنند. با این پیش فرض که "حکمت متعالیه" دستگاه فلسفی پشتیبان جمهوری اسلامی است، طبیعتا اقتصاد سیاسی دولت اسلامی نیز باید در چارچوب حکمت متعالیه بگنجد. در این راستا، پژوهش حاضر با استنباط و صورت بندی اصول اقتصاد سیاسی متعالیه از پایه های فلسفه ی سیاسی متعالیه، به بررسی "رویکردهای هفتگانه ی اقتصاد مقاومتی" براساس این اصول پرداخته است. روش پژوهش توصیفی – تحلیلی با رویکرد "متن کاوی مولف محور" می باشد. نتایج نشان می دهد، علاوه بر انطباق پذیری رویکردهای هفت گانه با احکام مستنبط از حکمت صدرایی، می توان سه رویکرد "آگاهی بنیان"، "مردم پایه" و "فسادستیزی" را نیز به این سند افزود. همان گونه که حکمت نظری متعالیه قابل امتداد در ساحت سیاست است، فلسفه یا حکمت سیاسی نیز قابل امتداد در دیسیپلین اقتصاد سیاسی است و می توان از اقتصاد سیاسی متعالیه نیز صحبت کرد. این نتایج را می توان در تدوین "نظریه ی جامع اقتصاد سیاسی دولت اسلامی مردم سالار" و "به روزرسانی سند اقتصاد مقاومتی" به کار گرفت.
    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی، اقتصاد اسلامی، اقتصاد مقاومتی، حکمت سیاسی متعالیه، دولت اسلامی، اقتصاد سیاسی متعالیه
  • محمد جواد هراتی *، سید محمد جواد قربی صفحات 215-227
    شناخت تهدیدات پیش روی تمدن اسلامی، برای پاسداشت و حفظ دستاوردهای این تمدن و تمهید عوامل بقای آن، امری ضروری است که متفکران مختلف همچون شهید سید محمدباقر صدر نسبت به آن اهتمام ورزیده اند. مقاله ی حاضر با بهره گیری از روش تحلیلی-توصیفی، تهدیدات سیاسی تمدن اسلامی را از دیدگاه شهید صدر مورد بررسی قرار داده است. نتایج نشان داد، که از دیدگاه سید محمدباقر صدر ارتباط میان فرهنگ، دین و دانش بر پویایی تمدنی تاثیرگذار هستند؛ هم چنین مواردی نظیر آزادی بی قیدوبند، بی عدالتی، فروپاشی رابطه ی امام و امت، تضعیف پیوندهای اجتماعی، انحراف از اصول اسلامی، تضعیف حکومت اسلامی و بی توجهی به مصالح جمعی از تهدیدات تمدن اسلامی محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: تمدن اسلامی، سید محمدباقر صدر، تهدیدات سیاسی، عدالت، پیوند اجتماعی، آزادی
|
  • REZA LAKZAEI Pages 7-26
    The main purpose of the present research is to use the Qur'an in the production of transcendental human sciences from the perspective of Imam Khomeini. This study is innovative in terms of explaining the relationship between the types of encountering the Qur'an with the production of various human sciences and this study is presented with an analytical-analytical method. The results show that according to Imam Khomeini's viewpoint, at least three methods in the interaction of human sciences with the Quran can be deduced, including: the closeness basis, the standard basis and the transcendental basis. These three bases produce three models of human sciences that can be called the human sciences of the closeness, standard human sciences and transcendental human sciences. The beginning point of the transcendental point should be scientific determination and scientific resurrection for God, and then it should be the decision to exploit and refer wisely to the Holy Quran.
    Keywords: Quran, Human Sciences, Imam Khomeini (RA), Methodology of Science Production
  • Ali Shirkhani Pages 27-46
    The principle of "Nafy Sabil" is one of the jurisprudence rules that have played a decisive role in the legal relationship between Muslims and non-Muslims, and has been used as an indicator for modifying and regulating Muslims and non-Muslim relationships. By this rule, the supremacy of Muslims is always mandatory when having a relationship with non-Muslims, and Muslims in no way must accept the obligations and relations that led to the domination of non-Muslims or lead non-Muslims to be equated with Muslims. What has been discussed in this article is the answer to the fundamental question of whether the theme of verse 141 of the Nisaa Sura makes such a statement? In this paper, using descriptive and analytical method, after reviewing the concept of the rule mentioned in jurisprudence and the basic documents of this rule, the reflections of this principle in the jurisprudential and interpretative works has been discussed, and then a number of considerations of this interpretation are presented.The study of various sources and perspectives shows that the verse of “Nafy Sabil”, in its direct and relevant meaning, cannot be the reason for the jurisprudential principle of Nafy Sabil; so that it is used for prohibiting the religious relations of Muslims with unbelievers, because its basic characteristic is to conform to its examples without intermediaries.
    Keywords: Nafy Sabil Principle, Political Jurisprudence, the Surah of Nisaa, Muslims, Unbelievers
  • ali nasiri Pages 47-68
    One of the human rights that has been taken into account in most of the moral and legal schools is "the freedom right", according to which one cannot impose a belief on anyone. This right is also emphasized in a number of Quran verses, such as the verse of ‘‘La 'ikraha fi al-din’’. However, some argue that "freedom of opinion" is in conflict with the verdict of "offensive jihad". The present study, based on three points, has criticized the conflict between the freedom of opinion and offensive Jihad, which includes: 1. The incorrectness of considering the Islamic conquests in the analysis of offensive jihad as a touchstone; 2. Paying attention to removing the barriers to religious belief as the primary goal of offensive Jihad; 3. Independency of offensive jihad with compulsion in being religious. The research method is descriptive and analytical, and our findings show that since the goal of Islam from the order of offensive jihad is to eliminate the domination of the rulers of the people for the free admission of religion, and on the other hand, it leaves the audience free to maintain their religion, there is no doubt left for the conflict between "freedom of opinion" and the verdict of "offensive jihad".
    Keywords: Freedom of Opinion, Defensive Jihad, Offensive Jihad, Jizya, Islamic Conquests
  • mohaddeseh ghaderi *, hossain khakpour Pages 69-92
    Imam Sadiq's method in dialogue is a comprehensive style and method. In dealing with each individual, he often applies a number of combined methods with his particular style, while simultaneously paying attention to his mental and psychological conditions. This paper aims to examine and analyze the style of discussion and dialogue of Imam Sadiq (AS) with his visitors, under two general titles of "Principles Governing the structure of the Imam's discussion and dialogue" and "Principles governing the content of the Imam's discussion and dialogue". This research has been done by descriptive-analytical method and with the approach of narrative and historical study. The results show that the style of dialogue of Imam Sadiq (AS) is comprehensive; therefore, sometimes a dialogue is argumentative, intellectual and allegorical, and he has applied different styles in his conversations while he has been principled to the ethical values, trust in God and rationalism. Qur'an based dialogue and educational dialogue is one of his styles. What is considered to be the samein all the dialogues and conversations of Imam (AS) is the observance of the visitors’ conditions and ethical principles, and then using different styles when having a conversation with him.
    Keywords: Imam Sadeq (AS), Dialogue, Social Biography
  • reza vaezi Pages 93-112
    Abu Ali Fadhl ibn Hasan Tabresi is one of the characters of the 5th and 6th centuries AH that has been influential in protecting Islam and its dynamism, the Shi'i school, and the elimination of religious tensions and conflicts. The main question of the present research is whether political thought of Abu Ali Tabresi is presented under the influence of the prevailing conditions of his time and the intensification of the disputes of his age with a coalition approach? This research applies Thomas A. Spragens analysis model, which focuses on the crisis, and uses an analytical report method to provide a desirable model of thought in the era of absenteeism and during religious disputes era, despite severe religious prejudices. Examining different texts and perspectives demonstrates that Abu Ali Tabresi's thought is a coalition approach based on Quran. Since the incidents and adversities of his time were abundant and the Shiites were not sovereign, Tabresi considers his favorable political system to be solely the presence of infallible Imam while preserving Taqiya. Along with collaboration with some of the rulers and ministers of the time, Tabresi has many works on eliminating tensions and conflicts, including‘‘Majma’ al-bayān’’ (Compendium of Elucidations on the Exegesis of the Quran), in which opinions and ideas of different factions have been expressed. The dominance of Tabresi on the circumstances of his time and geography, and his scientific knowledge has led to the formation of unique thoughts in the Taqiya era, and be the path to resolving his own crises that were similar to the current crises of the present era.
    Keywords: Abu Ali Tabresi, Political Thought, Coalition Approach, Quran’s Interpretation
  • farzad hosseini *, mansor mirahmadi Pages 113-132
    After the establishment of the Islamic Republic of Iran in Iran, the issue of accepting the "Public Governance of the Jurist" against the lack of a governance or limited governance of the jurist by jurisprudents and scholars has always been a controversial issue in scientific and political circles. The most important scholars include Sheikh Morteza Ansari and Morteza Motahhari. The present paper, with a comparative viewpoint and referring to the opinions of these two scholars, attempts to prove the acceptance of governmental authorities for the jurisprudent on his side by applying the qualitative content analysis method. The analysis of various sources and perspectives show that both jurisprudents agree on the necessity of people visiting the appointed jurisprudents in the absence of the infallible (AS), but it seems that in the views and opinions of Morteza Motahhari, there is a more specific and wider viewpoint towards the authority of the jurisprudent compared to Sheikh Ansari, and even approves the power to issue a governmental ruling by the jurisprudent ruling on all the public "right issues ", distinct from the primary and secondary sentences, in order to unravel the affairs and the ability to comply the laws of the Shari'a with the complicated and changing circumstances of the time and to preserve and observe "the general interest of the Muslims". The more complicated and indeterminate conditions of the era of Morteza Motahhari, which had increased the need for the jurisprudents to respond to these new conditions, as well as the beginning and the rise of the movement for struggling against the royal monarchy and the opening of a new jurisprudential and theological theory of the Islamic government formation with a focus on Governance of the Jurist on behalf of Imam Khomeini (RA), are the most significant reasons for the emergence of this courage and the motive in expanding the powers of the jurisprudent in the era of theOccultation of infallible (as) in the opinions by Morteza Motahhari's in comparison with Sheikh Ansari’s opinions.
    Keywords: Velayat-e Faqih (Governance of the Jurist), Public Governance, Sheikh Morteza Ansari, Morteza Motahhari
  • abdolvahed bameri Pages 133-152
    The theory of obedience to the Islamic ruler is one of the prominent views of the political thought of the Hanafi Deobandies. One of the aspects of the scope of obedience to the ruler in the view of the Deobandies is the conditionality of this obedience in cases such as: "compliance with the ruler in the good deeds", "disobedience to the ruler in the sins" and "withdrawal and standing against the ruler if he commands for rebel and disobedience". This research analyzes the reasons for this theory and also examines the principles of obedience to the ruler in the eyes of the Deobandies. The results indicate that the followers of the Deobandi school believe that the relationship between religion and politics is a requirement of the government; compliance with and obedience to the Islamic caliph is absolutely stated, and the affiliation to the religion in their intellectual system, in the field of obedience to the ruler are meaningless, but what is important for the Hanafi Deobandies is that the religious ruler has the necessary conditions and components of role-playing in society. They believe that obedience to the ruler is based on rational and traditional evidences.
    Keywords: Deobandi, Religious Ruler, Rational Evidence of Ruler
  • abolfazl hashemy sejzeiy *, ahmadhosein sharifi Pages 153-172
    The purpose of the present study is to investigate how the four mystical journeys influenced the analysis and explanation of the political thought of Islam and investigates the political thought based on Mulla Sadra’s opinions with a mystical approach and with a view to the Asfar Arbaa (four journeys). This study applies descriptive-analytic method while describing Asfar Arbaa, to investigate the rational-intuitive achievements of each journey in the political thought of Islam. The findings show that the four mystical journeys can, firstly, be the basis for determining the purpose of politics, the characteristics of the rulers and the political management method based on Islam’s viewpoint; secondly, it explains and describes that what is the ruling law in the Islamic society and who is the ruler of the society; and, thirdly, defines the duties of the rulers and the public as the two main pillars of politics in the Islamic political system.
    Keywords: Asfar Arbaa, Islamic Political Thought, Mulla Sadra, Mysticism
  • mohsen jabbarnejad *, Sharif Lakzaei Pages 173-192
    Throughout history, the relationship between religion and politics has been the source of numerous menta disputes and theological and epistemic controversies. Hegel and Mulla Sadra can be considered to be the last system-maker philosophers of the East and West. The purpose of this study is to examine the distinctions between the two philosophers' opinions about the relationship between religion and politics. This research has been performed using descriptive-analytic method and the findings show that religion and politics are different in the views of Mulla Sadra and Hegel. Hegel thinks in the context of modern political philosophy, the focal point of his political thought is the question of freedom. Mulla Sadra is influenced by the virtuous and philanthropic classical political philosophy, while Hegel's thinking is based on a kind of shifting away from virtuosity and prosperity. Hegel does not believe that there is an absolute separation between religion and government, and has not any doubt about the principle of companionship and kindness between religion and government. The Sadraian government is a conductive government, and religion determines the movement framework of government and politics and its constitutive elements. A kind of "definitive allegiance" or "necessity" relationship between religion and politics is seen in Mulla Sadra's thought, but the contexts of such a definite allegiance can hardly be found in Hegel's thought. The ideal government in the mind of Mulla Sadra is the one that is dominant, and the ruler must follow a series of doctrines and rules; however, Hegel pays attention to the "quality of governance" more than the "qualities of the ruler."
    Keywords: Mulla Sadra, Hegel, Religion, Politics, Political Thought
  • ali toussi *, mohammad hossein taheri khosroshah Pages 193-214
    Theories of "government" are based on their philosophy of support, and they appear in all domains, including political economy. Assuming that the "Transcendental Theosophy" is a philosophical device supporting the Islamic Republic of Iran, the political economy of the Islamic state should also naturally fit within the framework of the transcendental theosophy. In this regard, the present study, by inferring and formulating the principles of transcendental political economy from the foundations of political transcendental philosophy, has examined the "Seven Approaches of Resistance Economics" based on these principles. The research method is descriptive-analytic with "author-based text mining" approach. The results show that in addition to adapting seven approaches to related decrees of Mulla Sadra's theosophy, we can add three approaches of "knowledge-based", "public-based" and "corruption-based" to this document. As theoretical transcendental theosophy extends beyond politics, philosophy or political theosophy can also be sustained in the discipline of political economy, and we can speak about the transcendental political economy. These results can be used to formulate the "Comprehensive Theory of Political Economy of Democratic Islamic Government" and "Updating the Resistance Economy Document".
    Keywords: Political Economy, Islamic Economy, Resistance Economy, Political Transcendental Theosophy, Islamic Government, Transcendental Political Economy
  • Mohammad Javad Herati *, seyed mohammad javad gorobi Pages 215-227
    Understanding the threats facing Islamic civilization is essential to protect and preserve the achievements of this civilization and to determine the factors of its survival, and various scholars such as martyr Seyyed Mohammad Baqer Sadr has engaged to address this significant issue. The present paper uses the analytical-descriptive method to examine the political threats of Islamic civilization from the viewpoint of Martyr Sadr. The results showed that, according to Seyyed Mohammad Baqer Sadr, the relationship between culture, religion and knowledge affects the dynamics of civilization; also, unconditional freedom, injustice, the collapse of the relationship between the Imam and the Ummah, undermining social ties, deviation from Islamic principles, undermining the Islamic government, and disregarding the collective interests are the threats of Islamic civilization.
    Keywords: Islamic Civilization, Seyed Mohammad Bagher Sadr, Political Threats, Justice, Social Ties, Freedom