فهرست مطالب

پرستاری دیابت - سال ششم شماره 1 (زمستان 1396)

فصلنامه پرستاری دیابت
سال ششم شماره 1 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید مهدی هاشمی، صالح الدین بویا * صفحات 341-351
    دیابت از شایع ترین بیماری های مزمن در دنیای امروز است که مسبب ایجاد عوارض مختلف در بیماران است؛ طبیعت مزمن این بیماری نیاز به استفاده از رویکردهای مختلف تبعیت از درمان در ابعاد رژیم غذایی، داروها و رفتارهای مرتبط دارد. نظر به اهمیت تعریف دقیق تر مفاهیم مرتبط با تبعیت از درمان در دیابت این مطالعه با هدف شناسایی تعریف دقیق، ابعاد ، موانع و روش های بهبود تبعیت از درمان در بیماران مبتلا به دیابت انجام شده است.
    تبعیت از درمان به صورت هرگونه تعهد به اجرای دستورات دارویی، اجرای رفتارهای مورد انتظار سلامتی و سبک زندگی هست. مهم ترین موانع تبعیت از درمان عبارتند از: عملکرد ضعیف تیم درمان، تنگنای اجتماعی و درماندگی های شخصی هستند. مهمترین راهکارها در افزایش تبعیت از درمان در بیماران مبتلا به دیابت عبارتند از: افزایش عملکرد و انگیزه ی فرد در پایبندی به رژیم درمانی از طریق کاهش موانع شامل ترس، رضایت، حمایت، هشدار عینی و بازخوردهای نامناسب، افزایش دانش بیماران درباره بیماری، نتایح آزمایشات و اهمیت کنترل به موقع عوارض آنها هستند. در پایان به نظر می رسد با اینکه ابعاد مختلف تبعیت از درمان برای بیماران شناخته شده است اما مطالعات مختلف بررسی بیشتر علل عدم تبعیت درمان را توصیه می کنند.
    کلیدواژگان: بیماران دیابتی، تبعیت از درمان، موانع
  • لیلا علیزاده، لیلی صالحی * صفحات 352-364
    مقدمه
    با توجه به روند رو به رشد دیابت در جامعه کنونی همچنان انتظار افزایش شیوع جهانی دیابت می رود. دانش دیابتی و عملکرد خود مراقبتی ازجمله مهم ترین عوامل مدیریت بیماری دیابت به شمار می آیند. این مطالعه باهدف بررسی دانش دیابتی و عملکرد خود مراقبتی در رابطه با کنترل قند خون در بیماران مراجعه کننده به درمانگاه دیابت شهرستان شهریار در سال 1395 به انجام رسید.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی بر روی450 بیمار مبتلابه دیابت انجام گرفت که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انجام گردید. ابزار گردآوری داده ها شامل مشخصه های جمعیت شناختی، مقیاس خود مراقبتی توبرت و گلاسکو و پرسشنامه دانش دیابتی بود. معیارهای ورود به مطالعه شامل ابتلا به دیابت حداقل به مدت یک سال بود. داده ها با استفاده از روش آمار توصیفی و تحلیلی (تی تست ، آنوا، ضریب همبستگی پیرسون و آنالیز رگرسیون لجستیک ) به کمک نرم افزارSPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند .
    یافته ها
    میانگین سنی افراد موردمطالعه 65/14 ± 50 سال بود که 4/42 درصد آنان مرد بودند. اختلاف معنی داری بین زنان و مردان ازنظر دانش دیابتی و عملکرد خود مراقبتی وجود نداشت. اکثر افراد موردمطالعه دارای سطح متوسط دانش دیابتی وعملکرد خود مراقبتی بودند. خودمراقبتی تغذیه و خود مراقبتی پایش قند خون از مهم ترین عوامل پیش بینی کننده کنترل دیابت بودند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه ارائه آموزش مناسب تغذیه ای و پایش قند خون جهت کنترل بیماری در برنامه های خود مراقبتی از اهمیت بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: دیابت، دانش دیابتی، خود مراقبتی
  • مجیدرضا اکبری زاه * صفحات 365-373
    مقدمه و هدف
    پنومونی اکتسابی از جامعه، عفونت حاد پارانشیم ریه است که با علایم بالینی نظیر: تب، سرفه، درد سینه و تولید خلط به همراه ارتشاح در کلیشه رادیوگرافی تظاهر می کند. دیابت ملیتوس با افزایش حساسیت به عفونت و ناتوانی و مرگ همراه است. به همین علت هدف از این مطالعه مقایسه ویژگی های بالینی، آزمایشگاهی و رادیولوژیک کودکان دیابتی و غیر دیابتی مبتلا به پنومونی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه که از مهر سال 1394 تا پایان سال 1394 در بخشهای عفونی بیمارستان کودکان مفید تهران انجام شد، تمامی بیمارانی که با تشخیص پنومونی اکتسابی از جامعه بستری شده بودند، مورد مطالعه قرار گرفتند. بیماران در دو گروه دیابتی و غیردیابتی از نظر متغیرهای مورد مطالعه مقایسه شدند.
    یافته ها
    در مجموع74 بیمار با تشخیص پنومونی اکتسابی از جامعه در دو گروه دیابتی (32 نفر شامل: 17دختر و15 پسر) و غیر دیابتی )42نفر شامل: 22 دختر و 20 پسر) مورد مطالعه قرار گرفتند. از نظر یافته های آزمایشگاهی لکوسیتوز با 75 درصد، پلینوکلئوز با 44 درصد و کشت (خون و خلط) مثبت با 28 درصد فراوان ترین یافته ها بودند که لکوسیتوز و کشت مثبت در بیماران دیابتی بیشتر دیده شد. پاتوژنهای جدا شده به ترتیب شیوع ،پنوموکوک و کلبسیلا پنومونیه بودند که گرچه در بیماران دیابتی بیشتر بودند ولی در مجموع با توجه به تعداد بیماران، درصد کمی را نشان داد. به عبارت دیگر از مجموع 74 بیمار فقط در 15(20 درصد) مورد نتایج باکتریولوژیک مثبت بود.
    بحث و نتیجه گیری
    دیابت ملیتوس میتواند به عنوان تخمینگر مستقلی برای رخداد درگیری پلور (آمپیم) و مرگ ومیر در شروع درمان زود هنگام جهت پیشگیری از مرگ و عوارض ناتوان کننده بیماری مورد استفاده پزشکان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دیابت، پنومونی، کودکان
  • نجمه نصر اصفهانی، فرزانه تقیان * صفحات 374-385
    مقدمه و هدف
    (IL-1β) یک سایتوکاین التهابی می باشد که سطوح بالای این بیومارکر منجر به بروز مقاومت نسبت به انسولین و دیابت نوع 2 می گردد ) و پروتئین واکنش C) در بیماران دیابتی نوع 2 انجام گرفت.

    مواد و روش ها
    در این پژوهش نیمه تجربی، 32 زن مبتلا به دیابت نوع2 (سن: 34/6±18/43 سال ،BMI: 00/4±83/31kg/m2) به طور تصادفی به چهار گروه تمرین یوگا، مصرف مکمل روی سولفات، ترکیبی و کنترل قرار گرفتند. برنامه تمرین یوگا، 8 هفته تمرین (2جلسه 70 دقیقه در هفته) انجام دادند. گروه مکمل(روزانه یک قرص 05/ 0P <).

    یافته ها
    یافته ها نشان داد پس از 8 هفته، تفاوت معناداری بین میانگین قندخون ( p=0/001)، سطح IL-1β، CRP pگروه های تجربی و کنترل بود؛ در حالی که این تفاوت در متغیرهای انسولین(0/23= p)، مقاومت به انسولین (0/29= p) تغییر معنی داری را نشان نداد.

    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد مصرف مکمل روی، تمرینات یوگا و ترکیبی می تواند سطوح IL-1β ، CRP و گلوکز را کاهش دهد و سطوح انسولین را افزایش و مقاومت به انسولین را تنها در گروه مکمل کاهش می دهد، لذا می تواند به عنوان یک روش درمانی مکمل برای بیماران مبتلا به دیابت نوع2 مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دیابت، تمرین یوگا، مکمل روی، اینترلوکین1(IL، 1)، پروتئین واکنشی c (CRP)
  • سید حسین محسنی پویا، سیدابوالحسن نقیبی *، طاهره محمدی صفحات 386-397
    مقدمه و هدف
    بیماری دیابت یک بیماری خود مدیریتی است. خودکارآمدی هم یک فاکتور ضروری برای تاثیر گذاری بر رفتارهای خود مراقبتی در بیماران دیابتی به شمار می رود. بیمارانی که خود کارآمدی بهتری دارند مراقبت از خود را، بهتر مدیریت می کنند. لذا این مطالعه با هدف تعیین میزان خودکارآمدی بیماران دیابتی مراجعه کننده به مرکز بهداشتی درمانی شهرستان بابل در سال 1395 انجام شد.

    مواد روش ها
    این مطالعه مقطعی، بر روی 220 بیمار دیابتی مراجعه کننده به مرکز بهداشتی درمانی روستایی سیاهکلا شهر بابل که به صورت نمونه گیری آسان وارد تحقیق شدند، انجام شد. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه خودکارآمدی در مدیریت دیابت استفاده شد که به روش مصاحبه با بیماران تکمیل گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افرار آماریSPSS22 و آزمون های تی تست مستقل و آنالیز واریانس استفاده شد و در سطح معنی داری 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار سن شرکت کنندگان 48/11±75/56 سال بود. میانگین و انحراف معیار نمره خودکارآمدی کل بیماران61/9±64/52 است. براساس آزمون ANOVA و t.test بین خودکارآمدی و متغیرهای سن (001/0=p)، جنس ( 002/0=p)، سطح تحصیلات (0/001=p)، شغل (0/001=p)، وضعیت تاهل( 0/047=p)، شاخص توده بدنی( 0/029=p)، نوع دیابت( 0/001=p)، ورزش( 0/001=p) و رژیم غذایی ( 0/002=p) ارتباط آماری معنی داری وجود داشت. همچنین میانگین نمره خودکارآمدی در مردان، سطوح تحصیلی بالاتر و نیز در افراد کارمند و مجرد بیشتر بود.

    بحث و نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که میزان خودکارآمدی در بین شرکت کنندگان در سطح متوسطی قراردارد. لذا با توجه به این که خودکارآمدی به عنوان مهم ترین عامل تعیین کننده رفتارهای خود مراقبتی در اشخاص دیابتی از اهمیت زیادی برخوردار است، ضرورت تقویت آن احساس می شود و باید در برنامه های آموزشی بر آن تاکید گردد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، بیماران دیابتی، خود مراقبتی
  • ساجده نوشیروانی، علی منصوری * صفحات 398-407
    مقدمه و هدف
    بیماری دیابت به عنوان شایعترین بیماری ناشی از اختلالات متابولیسم در جهان به سرعت در حال افزایش است. دیابت عوارض خطرناکی از جمله مشکلات قلبی عروقی، نفروپاتی، فشار خون، عوارض چشمی و اختلالات روانی را به دنبال دارد که هر کدام از آن ها کیفیت زندگی افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. انجام مداخلات مبتنی بر الگوها و مدل های آموزشی جهت بهبود کیفیت زندگی این بیماران ضروری به نظر می رسد. لذا مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر مداخله آموزشی مدل ارتقاء سلامت پندر و الگوی اعتقاد بهداشتی بر کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی بالینی بود. در این پژوهش 60 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 به روش مبتنی بر هدف انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه مداخله آموزشی مدل ارتقاء سلامت پندر (30 نفر) و مدل الگوی اعتقاد بهداشتی (30) نفر تقسیم شدند. ابتدا پرسشنامه کیفیت زندگی SF-36 توسط نمونه ها تکمیل و سپس مداخله آموزشی به مدت 4 هفته انجام شد. پس از انجام مداخله مجددا پرسشنامه کیفیت زندگی SF-36 تکمیل گردید. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار spss نسخه 22 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بر اساس نتایج به دست آمده میانگین نمره کیفیت زندگی در گروه مداخله آموزشی مدل ارتقاء سلامت پندر، قبل از مداخله، 10/19±52/12 اما پس از مداخله این نمره به 9/19±68/21افزایش یافت. مقایسه آماری این نمره در قبل و پس از مداخله اختلاف آماری معنی داری را در این گروه نشان داد (P=0/001). میانگین نمره کیفیت زندگی در گروه مداخله آموزشی مدل الگوی اعتقاد بهداشتی، قبل از مداخله، 12/22±50/01 اما پس از مداخله این نمره به 12/86±69/49افزایش یافت. مقایسه آماری این نمره نیز در قبل و پس از مداخله اختلاف آماری معنی داری را در این گروه نشان داد (P=0/001).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده می توان استفاده از مدل ها و الگوهای آموزشی را جهت بهبود کیفیت زندگی بیماران دیابتی موثر دانست اما از نظر ارجحیت، برتری مدل خاصی نسبت به دیگری در این مطالعه دیده نشد.
    کلیدواژگان: مدل ارتقا سلامت پندر، مدل الگوی اعتقاد بهداشتی، کیفیت زندگی، دیابت
  • جعفر حسنی، فرشید علی پور *، لیلا عبدالرحیمی نوشاد، الهه بداقی، صابر سعیدپور، مظاهر بداقی صفحات 408-419
    مقدمه و هدف
    دیابت از مهم ترین معضلات حوزه سلامت می باشد که جنبه های روان شناختی آن کمتر موردتوجه پژوهشگران واقع شده است، یکی از این عوامل روان شناختی موثر، سبک های دفاعی می باشند، که نقش تعیین کننده ای در رفتارهای سلامت، اختلال های روان شناختی و طیف وسیعی از اختلال های روان تنی دارند. هدف پژوهش حاضر، بررسی مقایسه ای سبک های دفاعی در بیماران دیابتی و غیر دیابتی بود.
    مواد و روش ها
    در چارچوب یک طرح علی/ مقایسه ای با استفاده از نمونه گیری در دسترس 43 بیمار مبتلابه دیابت نوع 2 از مراکز دیابت و کلینیک های تخصصی غدد استان تهران بر اساس ملاک های ورود انتخاب شدند، گروه غیر دیابتی نیز با همتاسازی در متغیرهای جمعیت شناختی انتخاب گردیدند، از پرسشنامه سبک های دفاعی و فرم اطلاعات جمعیت شناختی جهت گردآوری اطلاعات استفاده گردید. داده ها از طریق تحلیل واریانس یک راهه (ANOVA) با استفاده از نرم افزار 21-SPSS مورد تجزیه تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بیماران دیابتی از سبک های دفاعی رشدنایافته دلیل تراشی، فرافکنی، انکار ، تفرق، ناارزنده سازی، گذار به عمل، جسمانی سازی، خیال پردازی، لایه سازی، جابه جایی، پرخاشگری منفعلانه، مجزاسازی و سبک دفاعی نوروتیک تشکل واکنشی بیشتر استفاده می کنند. علاوه بر این، بیماران مبتلا به دیابت از سبک های دفاعی رشدیافته والاگرایی و شوخ طبعی کمتری بهره می گیرند.
    بحث و نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد که بیماران دیابتی از سبک دفاعی رشدنایافته و نوروتیک به میزان بیشتر و از سبک دفاعی رشدیافته به میزان کمتری در مقایسه با افراد عادی استفاده می کنند، از نتایج پژوهش حاضر می توان در شناخت و طراحی بهتر برنامه های مداخله ای روانشناختی در این گروه از بیماران استفاده شود.
    کلیدواژگان: بیماری، بررسی مقایسه ای، سبک های دفاعی، دیابت
|
  • Seyed Mehdi Hashemi, Salhehoddin Bouya * Pages 341-351
    Diabetes mellitus is currently one of the most common chronic diseases in the world, which causes various complications. The chronic nature of this disease requires the use of different approaches toward the improvement of adherence to treatment in terms of diet, medications, and related behaviors. Considering the importance of the precise definition of the concepts associated with treatment adherence in diabetes, this study aimed to identify the exact definition, dimensions, barriers, and methods facilitating the improvement of treatment compliance in patients with diabetes mellitus. Treatment adherence is referred to the commitment to carry out drug prescriptions and the implementation of expected health and lifestyle behaviors. The most important barriers to treatment compliance include the weak performance of the treatment team, social constraints, and personal helplessness. Furthermore, the most important strategies to increase treatment adherence are the improvement of patient's knowledge about the disease, test results, and importance of timely control of their complications, as well as the enhancement of the patient's performance and motivation in adherence to the regime treatment by reducing such barriers as fear, satisfaction, support, objective warnings, and inappropriate feedback. Although different dimensions of adherence to treatment are known for the patients, several studies have recommend further investigation of the causes of treatment failure.
    Keywords: Diabetic patients, Treatment adherence, Barriers
  • Leili Alizadeh, Leili Salehi * Pages 352-364
    Introduction
    The global prevalence of diabetes is expected to increase. Diabetes knowledge and self-care practice are the most important factors in diabetes management. This study aimed to investigate the diabetes knowledge and self-care practice in relation to glucose control in patients with type II diabetes mellitus. In the Shahryar city took place in 2016.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted on 450 patients with type II diabetes mellitus referring to the diabetes clinic of Shahriar city, Tehran, Iran, in 2016. The subjects were selected through simple random sampling methods. The data were collected using demographic characteristic form, Tobert-Glacow self-care scale, and diabetic knowledge questionnaire. The inclusion criteria were a minimum of one year history of diabetes. Data analysis was performed in SPSS software using descriptive and analytic statistical tests (i.e., t-test, ANOVA, Pearson correlation test, and logistic regression analysis).
    Results
    The mean age of the participants was 50±14.65, and 42.4% of the subjects were male. The data analysis revealed no significant difference between the males and females in terms of diabetes knowledge and self-care practice. The majority of the participants had moderate level of diabetes knowledge and self-care practice. Dietary self-care and blood glucose monitoring were the most important factors predicting diabetic control.
    Conclusion
    As the findings of the study indicated, the provision of the diabetic patients with appropriate dietary and glucose monitoring training are of significant importance to control the disease.
    Keywords: Diabetes, Self, care, Diabetes Knowledge
  • Majid Reza Akbarizadeh * Pages 365-373
    Introduction
    Community-acquired pneumonia is an acute parenchymal lung infection with different clinical manifestations such as fever, cough, angina, and sputum production with infiltration in a radiographic cluster. Diabetes mellitus is associated with increased sensitivity to infection, disability, and death. Therefore, we aimed to compare the clinical, laboratory, and radiological characteristics of diabetic and non-diabetic children with pneumonia.
    Materials And Methods
    The present study was conducted during October 2015-March 2016 on all the patients with acquired pneumonia hospitalized in the infectious ward of Mofid Pediatric Hospital in Tehran, Iran. Patients in both diabetic and non-diabetic groups were compared in terms of the studied variables.
    Results
    Seventy-four patients diagnosed with acquired pneumonia were assigned to two groups of diabetic (32 subjects: 17 females and 15 males) and non-diabetic (42 subjects: 22 females and 20 males) subjects. In terms of laboratory findings, leukocytosis with 75%, polynucleosis with 44%, and culture (positive blood and sputum) with 28% were the most common findings, with leukocytosis and positive culture being more prevalent in diabetic patients. With respect to prevalence, the isolated pathogens included Streptococcus pneumoniae and Klebsiella pneumonia; although they were more prevalent in diabetic patients, considering the overall number of patients, their prevalence rate was low. In other words, out of the 74 patients, only 15 (20%) subjects had positive bacteriological results..
    Conclusion
    Diabetes mellitus is considered as an independent predictor of the incidence of pleural involvement and mortality in the early stages of treatment for the prevention of death and debilitating complications of the disease.
    Keywords: Diabetes, Pneumonia, Children
  • Najmeh Nasr Esfshsni, Farzaneh Taghian * Pages 374-385
    Introduction
    IL-1 beta (IL-1β) is an inflammatory cytokine, the high levels of which cause insulin resistance and type 2 diabetes. In this study, we sought to determine the effect of eight weeks of yoga training and consumption of zinc sulfate supplement on the levels of interleukin-1 (IL-1) and C-reactive protein (CRP) in patients with type 2 diabetes.
    Materials And Methods
    In this study, 32 women with type 2 diabetes (age: 43.18±6.34 years and body mass index: 31.83±4.00 kg/m2) were randomly assigned to four groups of yoga training, zinc sulfate supplementation, combination, and control. The yoga-training program included two 70-minute sessions per week during eight weeks. The supplement group consumed 220 mg of zinc sulfate once a day. The combined group both practiced yoga and consumed zinc sulfate supplementation for eight weeks. Blood samples were drawn to measure the levels of serum glucose, insulin, IL-1β, and CRP at two stages of pre- and post-intervention. One-way analysis of variance was used for inter-group comparisons in SPSS software.
    Results
    The results showed that after eight weeks, there was a significant difference in the mean levels of glucose (P=0.000), IL-1β (P=0.001), and CRP (P=0.000) between the experimental and control groups. However, insulin (P=0.23) and insulin resistance (0.29) did not show any significant difference between the groups.
    Conclusion
    According to our results, yoga training, consumption of zinc supplement, and their combination could lower the levels of IL-1β, CRP, and glucose. Supplement consumption elevated insulin level and diminished insulin resistance. Thus, zinc supplementation could be considered for the treatment of type 2 diabetes patients.
    Keywords: Yoga training, Zinc supplement, Interleukin, 1 (IL, 1), C, reactive protein (CRP), Diabetes
  • Hosein Mohseni Pouya, Seyed Abolhasan Naghibi *, Tahereh Mohammadi Pages 386-397
    Introduction
    Diabetes mellitus is a disease, which requires self-management. Self-efficacy is an essential factor for affecting self-care behaviors in diabetic patients. The patients who enjoy higher self-efficacy can better manage their care. Regarding this, the aim of the current study was to determine the level of self-efficacy in the diabetic patients referring to a healthcare center in Babol, Iran, in 2016..
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted on 220 diabetic patients referring to the Siahkola Rural Healthcare Center in Babol. The study population was selected by simple random sampling method. Data collection was performed using the Diabetes Management Self-Efficacy Scale that was filled out through the implementation of interviews with patients. The data were analyzed in SPSS (version 22) using the independent t-test and ANOVA at the significance level of 0.05.
    Results
    The mean age of the participants was 56.75±11.48 years. In addition, the patients had the mean self-efficacy of 52.64±9.61. Based on the results of the ANOVA and t-test, self-efficacy showed a significant relationship with the age (P=0.001), gender (P=0.002), level of education (P=0.001), occupation (P=0.001), marital status (P=0.047), body mass index (P=0.029), type of diabetes (P=0.001), sports (P=0.001), and diet (P=0.002). Moreover, the males, those with higher education levels, employees, and single people had a higher mean self-efficacy score.
    Conclusion
    As the findings indicated, self-efficacy was at a moderate level among the participants. Therefore, given the significance of self-efficacy as the most important determinant of self-care behaviors among the diabetic patients, this construct should be promoted and emphasized in educational programs.
    Keywords: Self, efficacy, Diabetic patients, Self, care
  • Sajedeh Noushirvani, Ali Mansouri * Pages 398-407
    Introduction
    Diabetes mellitus as a group of metabolic disorders is the most common disease in the world, which is on a rapidly growing trend. This disease causes dangerous complications, including cardiovascular problems, nephropathy, hypertension, ocular complications, and psychiatric disorders, each of which can singly affect the individuals’ quality of life. Regarding this, it seems essential to implement some interventions based on educational models and patterns to improve the quality of life in these patients. The aim of this study was to compare the effect of two educational interventions, namely health promotion model and health belief model, on the quality of life among patients with type II diabetes mellitus.
    Materials And Method
    This clinical trial was conducted on 60 patients with type II diabetes mellitus. The study population was selected through purposive sampling technique, and then randomly divided into two groups receiving two different educational interventions, namely Pender’ health promotion model (n=30) and health belief model (n=30). After filling out the 36-Item Short Form Health Survey (SF-36) by the participants, they were subjected to the educational interventions for four weeks. After the intervention, SF-36 was completed again. The data were analyzed using SPSS software, version 22.
    Results
    Based on the results, the mean quality of life score in the Pender’s health promotion model group was 52.12±10.19 prior to the intervention. However, this score increased to 68.21±9.91 after the intervention. The statistical comparison of the mean quality of life scores before and after the intervention showed a significant difference in this group (P=0.001). Furthermore, regarding the health belief model group, the mean quality of life was 50.01±12.22 before the intervention, which increased to 69.94±12.86 following the intervention. Likewise, there was a significant difference in the mean quality of life in this group before and after the intervention (P=0.001). The two groups showed no statistically significant difference in terms of the mean quality of life before the intervention (P=0.09). Additionally, no significant difference was observed between the two groups in this regard after the intervention (P=0.11).
    Conclusion
    According to the findings, the educational models and patterns can be effective in the improvement of the quality of life in diabetic patients. Nonetheless, the two models showed no superiority over each other.
    Keywords: Pender's Health Promotion Model, Health Belief Model, Quality of Life, Diabetes
  • Jafar Hasani, Farshid Alipour *, Leila Abdorahimi, Elahe Bodaghi, Saber Saeedpour, Mazaher Bodaghi Pages 408-419
    Introduction
    Diabetes is a major health concern, and research on the psychological aspects of this disease has been neglected. One of the effective psychological factors is defensive style. Defensive style plays a decisive role in health behaviors, psychological disorders, and a wide range of psychosomatic disorders. In this study, we aimed to compare defensive style in diabetic and non-diabetic patients.
    Materials And Methods
    In the framework of a causal-comparative design using convenience sampling method, 43 patients with type 2 diabetes mellitus visiting endocrinology clinics in Tehran were enrolled based on the inclusion criteria. Also, we selected a group of non-diabetic controls who were matched on demographic variables. The Defensive Style Questionnaire and a demographic form were used to gather information. To analyze the data, One-way analysis of variance was performed in SPSS, version 21.
    Results
    The results showed that diabetic patients used rationalization, projection, denial, scattering, devaluation, acting-out, somatization, fantasizing, dissociation, displacement, and passive aggressive immature defensive styles and reaction formation neurotic style more than the controls. In addition, patients with diabetes develop less sublimation and humor matured defensive style.
    Conclusion
    The present study showed that diabetic patients use more immature psychological defense mechanisms and neurotic style and less mature defensive styles than the normal controls. The results of this study can be used to design and recognize better interventional psychological programs in this group of patients.
    Keywords: Illness, Defensive style, Diabetes, Comparative study