فهرست مطالب

پرستاری دیابت - سال پنجم شماره 1 (زمستان 1395)

فصلنامه پرستاری دیابت
سال پنجم شماره 1 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پرستو پاکیزه دل، حسین شهدادی *، علی منصوری، سمیه کریمی صفحات 1-9
    مقدمه و هدف
    دیابت شایع ترین بیماری اندوکرین دوران بارداری است که باعث عوارضی مانند ماکروزومی جنین، اکلامپسی و پره اکلامپسی، زایمان زودرس، سقط و همچنین دیستوشی و مرگ های حول زایمانی می شود. از طرفی افزایش سطح فعالیت های بدنی تاثیر مهمی در کاهش عوارض بیماری دیابت را به دنبال دارد. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش فعالیت بدنی بر میزان قند خون ناشتا در زنان باردار مبتلا به دیابت بارداری انجام گردید.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی، دو گروه 30 نفره از زنان باردار مبتلا به دیابت بارداری مراجعه کننده به مراکز بهداشتی- درمانی شهرستان زابل در سال 1395 به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. برای گروه آزمون کلاس های آموزشی در طی 8 جلسه 90 دقیقه ای برگزار گردید و مادران گروه شاهد آموزش های معمول را دریافت نمودند. جمع آوری اطلاعات در دو مرحله قبل و پس از مداخله انجام گرفت. اطلاعات در نرم افزار SPSS با استفاده از آزمون های توصیفی و استنباطی از جمله تی زوجی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    براساس نتایج، بین میانگین قند خون گروه آزمون و کنترل قبل از مداخله تفاوت معنی داری وجود نداشت، همچنین این تفاوت در گروه کنترل قبل و بعد از مداخله معنی دار نبود (P>0/05). اما بعد از مداخله میانگین قند خون در گروه آزمون به طور معنی داری نسبت به گروه کنترل کاهش یافت (P<0/001).
    بحث و نتیجه گیری
    به نظر می رسد فعالیت های فیزیکی، با بهبود در ترشح بیشتر انسولین و افزایش جذب گلوکز در زنان مبتلا به دیابت بارداری همراه است. تمرین های فیزیکی استاندارد با افزایش انرژی مصرفی و افزایش اکسیژن مصرفی پس از ورزش موجب افزایش سلامت متابولیکی در این افراد می شود.
    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، قند خون ناشتا، دیابت بارداری
  • صادق دهقان مهر، علی منصوری، صفورا نورآئین صفحات 10-19
    مقدمه و هدف
    یکی از اختلالات روانی در فرد مبتلا به دیابت، اضطراب است. استرس و اضطراب در بسیاری از بیماران مبتلا به دیابت، فرآیند کنترل قند خونشان را مختل می سازد و همچنین کنترل ضعیف دیابت و رویدادهای استرس آفرین زندگی، ارتباط معنی داری با یکدیگر دارند. اثر زعفران بر اضطراب در نمونه های حیوانی بررسی شده و نتایج مفیدی دیده شده است. تحقیق حاضر با هدف تعیین تاثیرکپسول خوراکی زعفران بر اضطراب بیماران دیابتی شهرستان زابل در سال 1395 انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک پژوهش نیمه تجربی بود که بر روی50 نفر از بیماران دیابتی شهرستان زابل که معیارهای ورود به مطالعه را داشتند، انجام شد. نمونه ها به صورت تصادفی به دوگروه مورد و شاهد تقسیم شدند. ابتدا سطح اضطراب بیماران با پرسشنامه اضطراب اشپیل برگر سنجیده شد. سپس مداخله به صورت مصرف روزانه یک کپسول300 میلی گرمی زعفران درگروه مداخله و یک کپسول پلاسبو در گروه شاهد، به مدت یک هفته، هر روز بین ساعات 12 تا 14 ظهر و بعد از مصرف ناهار، انجام و بعد از یک هفته دوباره سطح اضطراب بیماران سنجیده شد. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار spssورژن22 موردتجزیه و تحلیل قرارگرفتند.
    یافته ها
    قبل از مداخله میانگین نمره اضطراب بیماران در گروه مورد 62/48 و شاهد 98/47 محاسبه شد و مقایسه میانگین نمره اضطراب بیماران این دو گروه تفاوت آماری معنی داری را نشان نداد (p=0/71). اما بعد از مداخله میانگین نمره اضطراب بیماران در گروه مورد 72/30 و در گروه شاهد 12/49 بدست آمد که این اختلاف از نظر آماری معنی داری بود (p=0/001). همچنین مقایسه میانگین اضطراب بیماران، قبل و بعد از مداخله در گروه مورد، تفاوت آماری معنی داری را نشان داد ( (p=0/001اما این مقایسه در گروه شاهد، قبل و بعد از مداخله معنی دارنبود.(p=0.07)
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان دادکه مصرف کپسول خوراکی زعفران در کاهش اضطراب بیماران دیابتی موثر می باشد. با توجه به اثرات زعفران درپیشگیری و درمان بسیاری از بیماری ها و اثرات آنتی اسپاسمودیک ،ضد درد و نفخ، افزایش اشتها که برای آن به اثبات رسیده است، می توان از آن در درمان اضطراب بیماران دیابتی و سایر بیمارانی که با این مشکلات درگیر هستند، در کنار سایر درمان ها استفاده نمود.
    کلیدواژگان: زعفران، اضطراب، دیابت
  • حمیدرضا بادلی، محمدحسن محمدی، آفاق حسن زاده راد، عبدالرضا مدقالچی، ستیلا دلیلی* صفحات 20-27
    مقدمه و هدف
    در کشورهای پیشرفته، چاقی و اضافه وزن از مشکلات اساسی کودکان و بالغین به شمار می آید و اضافه وزن دوران کودکی عاملی موثر در اضافه وزن سنین بزرگسالی و بیماری های مزمن نظیر دیابت و مقاومت به انسولین شناخته شده است هدف از این مطالعه بررسی ریسک فاکتورهای چاقی در کودکان جهت جلوگیری از دیابت تیپ دو در بزرگسالی بود.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع مورد-شاهدی بود و گروه موارد شامل دانش آموزانی است که نمایه توده بدنی آنها بر پرسنتایل 85 درصد یا بالاتر قرار دارد و گروه شاهد شامل کودکانی می باشد که نمایه توده بدنی آنها کمتر از پرسنتایل 85 درصد قرار دارد. تعداد نمونه های گروه مورد 120 نفر و گروه شاهد 480 نفر بود. مشخصات دموگرافیک کودک، وزن کودک و والد، نوع زایمان ، وزن دانش آموزدر زمان ورود به مقطع ابتدایی، وضعیت تغذیه کودک کودک مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاکی از ان بود که وزن مادر و پدر در کودکان چاق بطور معنی داری بیش از دیگران بود (به ترتیب، p=0.00 و p=0.024) نوع تغذیه نیز با بروز چاقی ارتباط معنی داری داشت (p<0.05 ).
    بحث و نتیجه گیری
    نویسندگان مصرف لبنیات کم چرب و مربا های کم شیرین و ماکارونی های سبوس دار و فست فود استاندارد را به عنوان جانشین غذاهای پر چرب وغیر استاندارد توصیه می کنند.
    کلیدواژگان: چاقی، اضافه وزن، کودک، دبایت نوع دو
  • هایده اربابی، علی منصوری *، ساجده نوشیروانی، آزاده ارباب صفحات 29-39
    مقدمه و هدف
    دیابت اختلال متابولیکی است که با هیپرگلیسمی مزمن مشخص می شود. این بیماری به سیستم های مختلف بدن صدمه وارد کرده و روی کمیت و کیفیت زندگی تاثیر می گذارد. سلامت عمومی تاثیر زیادی روی کیفیت زندگی بیماران دیابتی دارد. از طرفی سواد سلامت به عنوان یک عامل در جهت بهبود سلامت عمومی این بیماران عمل می کند، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین سواد سلامت و سلامت عمومی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو انجام گرفت.
    مواد روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی بود. 150 نفر بیمار که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند به روش نمونه گیری آسان وارد مطالعه شدند. داده ها به وسیله سه پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه سواد سلامت (TOFHLA) و پرسشنامه سلامت عمومی جمع آوری شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 و روش های آمار توصیفی و استنباطی در سطح معنی داری 0/05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین نمره سواد سلامت 22/17±41/66 بود و افراد مورد پژوهش از نظر سواد سلامت در سطح مرزی قرار داشتند. میانگین نمره سلامت عمومی نیز 72/11±13/58 بود و وضعیت مطلوب سلامت عمومی را نشان می داد. بین سواد سلامت و سلامت عمومی ارتباط آماری مثبت معنی داری وجود داشت. 0/001=p
    بحث و نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که هرچه نمره سواد سلامت افراد بیشتر باشد نمره سلامت عمومی بالاتری دارند. دیابت مشکلات بالینی و روانی زیادی را به دنبال دارد و سبب محدودیت فعالیت های جسمانی و روانی افراد می شود. کاهش سواد سلامت با کاهش سلامتی از قبیل مشکلات جسمی و روان شناختی در ارتباط است. بطور کلی سواد سلامت و سلامت عمومی دو مقوله ای هستند که بیماران دیابتی هنوز نیازمند آموزش بیشتری در این زمینه می باشند.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، سلامت عمومی، دیابت
  • علی میری، سعیده فاتحی چنار، محمد سارانی، فهیمه خوشابی* صفحات 40-49
    مقدمه و هدف
    دیابت به ویژه دیابت نوع 2 یکی از شایعترین اختلالات متابولیسمی بوده که هزینه های زیادی را به سیستم درمانی تحمیل کرده است. چای از نوشیدنی های رایج بوده که دارای خواص مختلفی می باشد. مطالعات نشان دادند، نوشیدن چای به ویژه چای سبز و ترش می تواند بر روی فاکتورهای متابولیک بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 موثر باشد. بنابراین، مطالعه حاضر درنظر دارد به مرور یافته ها در مورد تاثیر نوشیدن چای سبز و ترش بر روی فاکتورهای متابولیک بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بپردازد.
    مواد و روش ها
    مطالعات مورد نظر با استفاده از کلیدواژه های دیابت، چای ترش و چای سبز و معادل انگلیسی آنها از پایگاه های اطلاعاتی Pubmed، SID، Magiran، Iran medex طی سال های 1997 تا 2016 استخراج شدند.
    یافته ها
    در بیشتر مطالعات بررسی شده، عصاره چای سبز و ترش سبب بهبود سطح گلوکز خون، تری گلیسرید و کلسترول خون شد. همچنین، مصرف چای ترش و سبز توانست سبب افزایش سطح آدیپونکتین سرم شود و از این طریق سبب بهبود فاکتورهای خونی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 شود.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس یافت های مطالعه حاضر، مصرف عصاره چای می تواند در پیشگیری و درمان دیابت نوع 2 نقش ایفا نماید. در مورد دوز موثر چای سبز و ترش بر روی دیابت، مطالعات بیشتری مورد نیاز می باشد.
    کلیدواژگان: دیابت ملیتوس، چای سبز، چای ترش، قند خون، پروفایل لیپیدی
  • بهنام برزگر، فرح مادرشاهیان *، فاطمه باماری، محسن حسن آبادی صفحات 50-58
    مقدمه و هدف
    پیامدهای روان شناختی و روانی بیماران از عوامل اثرگذار در پیروی دارویی و بهبود کیفیت زندگی بیماران دیابتی می باشد. فراوانی و گستردگی این عوامل در بیماران دیابتی مبهم است. در این مطالعه به تعیین وضعیت شناختی، افسردگی و پیروی دارویی بیماران دیابتی نوع 2 پرداخته شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی تعداد 105 بیمار مبتلابه دیابت نوع 2 مراجعه کننده به کلینیک دیابت شهر بیرجند به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. گردآوری داده ها توسط پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه پیروی دارویی (MMAS) و تست اتصال اعداد (NCT) جهت بررسی وضعیت شناختی و آزمون افسردگی بک انجام شد، داده های به دست آمده توسط آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار spss16 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در این مطالعه 2/88 درصد زنان و 9/91 درصد مردان پیروی دارویی ضعیف داشتند. همچنین در بیماران درجاتی از افسردگی مشاهده شد به طوری که 8/36 درصد زنان و 5/13 درصد مردان دارای افسردگی شدید بودند. درزمینه اختلالات شناختی، در اکثر بیماران درجاتی از اختلالات شناختی مشاهده شد.
    بحث و نتیجه گیری
    در این مطالعه مبتلایان به دیابت دارای پیروی دارویی ضعیف بوده و به میزانی از اختلالات شناختی و افسردگی دچار بوده اند، لذا توجه جدی به کنترل قند خون آن ها، آموزش های موثر با شیوه های نوین باید موردتوجه مسئولین و مراقبان بهداشتی قرار گیرد و این بیماران به طور دوره ای ازلحاظ مشکلات شناختی و افسردگی که بر یادگیری و خود مراقبتی آن ها تاثیر می گذارد بررسی گردند.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، وضعیت شناختی، افسردگی، پیروی دارویی
  • اکبر قلاوند، پژمان معتمدی، مجتبی دلارام نسب *، مصطفی خدادوست، رضا محمودخانی کوشککی صفحات 59-69
    مقدمه و هدف
    گزنه یک داروی گیاهی می باشد که جهت کنترل بیماری دیابت استفاده می شود. هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر گزنه بر عملکرد قلبی- عروق و قند خون ناشتا در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 می باشد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش نیمه تجربی ، 20 مرد مبتلا به دیابت نوع 2 که شرایط ورود به مطالعه را داشتند، انتخاب و به صورت تصادفی به 2 گروه (10 نفره) مصرف گزنه و کنترل تقسیم شدند. در پیش و پس آزمون ضربان قلب استراحت، فشار خون، حداکثر اکسیژن مصرفی و قند خون ناشتا اندازه گیری شد. برای تحلیل شاخص های اندازه گیری شده از آزمون هایt-test استفاده شد (05/0≥P).
    یافته ها
    کاهش معنی داری در وزن بدن، قند خون ناشتا، فشار خون دیاستول و ضربان قلب استراحت و افزایش معنی داری در حداکثر اکسیژن مصرفی در گروه مصرف گزنه مشاهده شد (05/0>P). همچنین تفاوت معنی داری در سطح قند خون ناشتا، ضربان قلب استراحت، فشار خون دیاستول و حداکثر اکسیژن مصرفی بین گروه های مصرف گزنه و کنترل مشاهده شد (05/0>P).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش حاضر، استفاده از دمنوش گزنه روش موثری در کنترل قند خون و همچنین بهبود عملکرد قلب و عروق در بیماران مبتلا به دیابت 2 می باشد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، گزنه، قند خون، عملکرد قلبی - عروقی
  • پگاه پیران، داریوش مهبودی*، مرضیه حسینی صفحات 70-77
    مقدمه و هدف
    دیابت نوع 2 شایعترین اختلال متابولیک است و شیوع آن درکشور ما رو به افزایش است. وجود ارتباط بین کنترل متابولیکی با رفتارهای پیشگیری کننده به اثبات رسیده است. نگرش، عامل تعیین کننده مهمی در انجام رفتارهای پیشگیری کننده است. این مطالعه با هدف بررسی نگرش بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 در زمینه رفتارهای پیشگیری کننده از عوارض بیماری صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی تحلیلی مقطعی بود و در آن 200 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 مرکز دیابت بندرعباس به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه نگرش به رفتار پیشگیری کننده از عوارض دیابت نوع دو بود که روایی و پایایی آن در مقاله جهان فر و همکاران ثابت شده است. داده ها وارد نرم افزار SPSS19 شد و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از ازمون همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    بین بیماران 129 نفر زن و 71 نفر مرد بودند و اکثریت بیماران نگرش مثبت به رفتارهای پیشگیری کننده داشتند (P<0.05). میزان تحصیلات(P=0.04)، مصرف میوه و سبزیجات(p=0.00) با نگرش به رفتارها همبستگی معناداری داشت. اما بین مدت ابتلا با نگرش رابطه معناداری یافت نشد (P=0.341).
    بحث و نتیجه گیری
    روابط ذکر شده می تواند راهنمایی جهت هدف گذاری کلاسهای آموزشی، ارایه امکانات و راهنمای سیاست گذاران باشد تا سعی در نهادینه سازی رفتارهای پیشگیری کننده از عوارض دیابت نوع دو در بیماران و افراد جامعه داشته باشد.
    کلیدواژگان: نگرش، رفتار پیشگیری کننده، عوارض دیابت، دیابت نوع دو
|
  • Parastou Pakizeh Del, Hossein Shahdadi*, Ali Mansouri, Someyeh Karimy Pages 1-9
    Introduction
    Diabetes is the most common endocrine disease in pregnancy that may cause fetal macrosomia, eclampsia and preeclampsia, preterm labor, abortion, dystocia, and perinatal mortality. Increased level of physical activity has a significant impact on reducing the complications of diabetes. This study aimed to investigate the effect of exercise training on fasting blood sugar level in pregnant women with gestational diabetes.
    Materials And Methods
    In this quasi-experimental study, two groups of 30 pregnant women with gestational diabetes who were referred to health centers in Zabol, Iran, 2016, were randomly chosen through stratified sampling. The experimental group received eight 90-minute training sessions and those in the control group received the usual training. The data was collection before and after the intervention and analyzed using descriptive and inferential tests, including t-test, in SPSS.
    Results
    Before the intervention, the experimental and control groups were not significantly different in terms of mean blood glucose level. In the control group, mean blood glucose level was not significantly different before and after the intervention (P
    Conclusion
    It seems that physical activity is associated with increased uptake of glucose and insulin secretion in women with gestational diabetes. Standard physical exercises, with increased energy expenditure and oxygen consumption after exercise, can improve metabolic health in these people.
    Keywords: Physical activity, Fasting blood sugar, Gestational diabetes
  • Sadegh Dehghan Mehr, Hossein Shahdadi*, Ali Mansouri, Safoora Noor Aein Pages 10-19
    Introduction
    One of the psychiatric disorders in people with diabetes is anxiety. Stress and anxiety affect the glycemic control in many diabetic patients. Furthermore, stressful life events are significantly associated with the poor glycemic control. The effectiveness of saffron on anxiety reduction has been demonstrated in animal samples. Regarding this, the present study aimed to determine the effect of oral capsules of saffron on the anxiety level of the diabetic patients in Zabol, Iran, in 2017.
    Materials And Methods
    This quasi-experimental study was conducted on 50 patients with diabetes mellitus in Zabol. The samples were randomly divided into two groups of intervention and control. The participants’ levels of anxiety were measured using the Spielberger’s Anxiety Inventory. The intervention group received 300 mg saffron capsules; on the other hand, the control group were given placebo capsules. The capsules were daily administered between 12 and 14 p.m. (i.e., after having lunch) for one week. The patients’ anxiety levels were reexamined after a week. The data were analyzed using the SPSS version 22.
    Results
    Prior to the intervention, the mean anxiety levels were 47.98 and 48.62 in the intervention and control groups, respectively. The anxiety scores of the patients did not show statistically significant differences between the two groups (P=0.71). However, at the post-intervention stage, the mean anxiety levels of the intervention and control groups were 30.72 and 49.12, respectively, indicating a statistically significant difference (P=0.001). In addition, the mean anxiety of the patients in the intervention group demonstrated a statistically significant difference between the pre- and post-intervention stages (P=0.001). Nevertheless, the control group showed no significant difference in this regard between the two stages (P=0.07).
    Conclusions
    As the findings of the present study indicated, the oral capsules of saffron were effective in reducing the anxiety in the patients with diabetes. Saffron has been demonstrated to have antispasmodic, painkilling, carmintive, and appetite stimulating effects, which is effective in preventing and treating many diseases. Regarding this, this herb can be used in the management of the anxiety in the diabetic and other patients along with other treatments.
    Keywords: Saffron, Anxiety, Diabetes
  • Hamidreza Badeli, Mohammad Hassan Mohammadi, Afagh Hassanzadeh Rad, Abdorreza Medghalchi, Setila Dalili* Pages 20-27
    Introduction
    In developed countries, overweight and obesity are important factors among children and adults. Overweight in childhood is an effective factor in incidence of chronic diseases, such as diabetes and insulin resistance, and overweight in adulthood. The aim of this study was to investigate the risk factors for childhood obesity to prevent type II diabetes.
    Materials And Methods
    This was a case-control study. The case group included students who had a body mass index percentile of 85% or higher (n=120). The control group comprised of students with body mass index percentile of 85% or lower (n=480). Children’s demographic characteristics, the child and parents’ weight, type of delivery, student’s weight at the time of entering elementary school, and nutritional status of the child were compared.
    Results
    The results showed that mothers’ and fathers’ weight in obese children were significantly higher compared to others (P=0.00 and P=0.024, respectively). Type of nutrition was significantly associated with obesity (P
    Conclusion
    We recommend the consumption of low-fat dairy products, low-sugar marmalades, whole grain spaghetti, and standard fast foods as an alternative for non-standard and high-fat foods.
    Keywords: Obesity, Overweight, Children, Type II diabetes
  • Hayedeh Arbabi, Ali Mansouri*, Sajedeh Nooshirvani, Azadeh Arbab Pages 29-39
    Introduction
    Diabetes is a metabolic disorder characterized by chronic hyperglycemia. This disease can damage various body systems and affect the quantity and quality of life. General health has a huge impact on the quality of life of diabetic patients. Health literacy as a factor in general health can promote quality of life in diabetic patients. This study aimed to examine the association between health literacy and general health in patients with type II diabetes.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was performed on 150 patients who met the inclusion criteria. The participants were recruited by convenience sampling. Data were collected using a demographic data form, as well as health literacy and general health questionnaires. The obtained data was analyzed using descriptive and inferential statistics in SPSS version 21. P-value less than 0.05 was considered significant.
    Results
    Results showed that the mean score of health literacy was 66.41±17.22 and the subjects were on the borderline in this regard. Mean score of general health was 58.13±11.72, indicating a good health. There was a significant positive correlation between health literacy and general health (P=0/001, r= 0/22).
    Conclusion
    This study demonstrated that health literacy is linked with general health. Diabetes can cause many psychological and clinical problems and can restrict people's physical and mental activities. Lower health literacy is associated with reduced health such as physical and psychological problems. In general, health literacy and general health are two issues that diabetic patients still require more education about.
    Keywords: Health literacy, General health, Diabetes
  • Ali Miri, Saeedeh Fatehichenar, Mohammad Sarani, Fahimeh Khoushabi* Pages 40-49
    Introduction
    Diabetes mellitus, particularly type II diabetes, is a common metabolic disorder, which imposes a great financial burden on the health system. Tea is a common drink that provides beneficial effects on health. The previous studies have shown that tea consumption, particularly green and hibiscus tea, can affect the metabolic factors in the patients with type II diabetes mellitus. Therefore, the present study aimed to review the current evidence on the effects of green and hibiscus tea consumption on the metabolic factors in the patients with type II diabetes mellitus.
    Materials And Methods
    We searched some keywords including “diabetes”, “green tea”, and “hibiscus tea” to search the related articles in different databases including PubMed, SID, Magiran, and Iran Medex, published within 1997-2016.
    Results
    The majority of the retrieved studies demonstrated the positive effects of the intake of green and hibiscus tea extracts on blood glucose, triglyceride, and cholesterol levels. In addition, the consumption of green and hibiscus tea was reported to improve the blood factors of the patients with T2DM through the elevation of the serum adiponectin level.
    Conclusion
    As the findings of the reviewed articles indicated, the intake of green and hibiscus tea extracts have an effective role in the prevention and treatment of type II diabetes mellitus. However, further studies are needed to determine the effective doses of green and hibiscus tea on type II diabetes mellitus.
    Keywords: Diabetes mellitus, Green tea, Hibiscus tea, Blood glucose, Lipid profile
  • Behnam Barzgar, Farah Madarshahian*, Fatemeh Bamari, Mohsen Hassanabadi Pages 50-58
    Introduction
    Psychological and psychiatric consequences are important factors affecting medication adherence and improved quality of life in diabetic patients. However, prevalence of these disorders is unclear. In this study, cognitive status, depression, and drug adherence of type 2 diabetes patients are discussed.
    Materials And Methods
    In this descriptive analytical study, 105 patients with type 2 diabetes referred to Birjand diabetes clinic were selected through randomized sampling. The data collection tools included a demographic form, Morisky Medication Adherence Scale (MMAS), Number Connection Test (NCT) that measures cognitive function, and Beck Depression Inventory. Data was analyzed through descriptive and inferential statistics in SPSS, version 16.
    Results
    In the present study, 88.2% of women and 91.9% of men showed low medication adherence. In the majority of the patients, depression was found, while 36.8% of women and 13.5% of men had severe depression. Regarding cognitive disorders, some degrees of cognitive disorders were observed in most of the patients.
    Conclusion
    In this study, diabetic patients had poor medication adherence and showed some degrees of cognitive disorders and depression. Therefore, serious attention should be paid to their blood glucose monitoring. Furthermore, effective training programs with new methods of education should be considered by healthcare providers, and these patients should be monitored regularly regarding cognitive disorders and depression problems, which might affect their learning and self-care behaviors.
    Keywords: Type II diabetes, Cognitive status, Depression, Medication adherence
  • Akbar Ghalavand, Pezhman Motamedi, Mojtaba Delaramnasab*, Mostafa Khodadoust, Reza Mahmoodkhani Koosskaki Pages 59-69
    Introduction
    Urtica dioica is a herbal medicine used for the treatment of diabetes. This study aimed to investigate the effects of Urtica dioica on cardiovascular function and fasting blood sugar in patients with type II diabetes.
    Materials and Methodgy: In this quasi-experimental study, 20 males with type II diabetes who met the inclusion criteria were selected and randomly divided into two groups (n=10) of Urtica dioica and control. In pre- and post-test, fasting blood sugar, blood pressure, resting heart rate, and maximal oxygen consumption were measured. To analyze the measured indices, t-test was run (P≤0.05).
    Results
    A significant decrease were observed in body weight, fasting blood sugar, diastolic blood pressure, and resting heart rate, while a significant increase was noted in maximal oxygen consumption in Urtica dioica group (P
    Conclusion
    According to the findings of the present study, use of Urtica dioica herbal tea is an effective way to control blood glucose and improve cardiovascular function in patients with type II diabetes.
    Keywords: Type II diabetes, Urtica dioica, Blood glucose, Cardiovascular function
  • Pegah Piran, Dariush Mehboodi*, Marzieh Hosseini Pages 70-77
    Introduction
    Type II diabetes is the most common metabolic disorder, the prevalence of which is increasing in Iran. The relationship between metabolic control and preventive behaviors is established. Attitude is an important determinant in preventive behaviors. This study investigated the attitudes of patients with type II diabetes towards preventive behaviors for disease complications.
    Materials And Methods
    This descriptive, analytical, cross-sectional study was performed among 200 patients with type II diabetes referring to diabetes center in Bandar Abbas, Iran. The participants were chosen through convenience sampling. The data was collected through a questionnaire on attitudes towards preventive behaviors for type II diabetes complications. The validity and reliability of this scale were established in a paper by Jahanfar et al. To analyze the data, Pearson correlation coefficient was run in SPSS version 19.
    Results
    In total, 129 patients were female and 71 were male, and the majority of the patients had a positive attitude towards preventive behaviors. Level of education (P=0.04), as well as consumption of fruits and vegetables (P=0.00) were significantly correlated with attitudes towards preventive behaviors. However, no significant relationship was found between duration of disease and attitude (P=0.341).
    Conclusions
    The mentioned relationships emphasize the importance of implementing training programs, providing facilities, and adopting appropriate policies to improve preventive behaviors for diabetes complications in both patients and general population.
    Keywords: Attitude, Preventive behaviors, Complications of diabetes, Type II diabetes