فهرست مطالب

پرستاری دیابت - سال پنجم شماره 3 (تابستان 1396)

فصلنامه پرستاری دیابت
سال پنجم شماره 3 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • راضیه دشتبان، علی منصوری صفحات 161-168
    مقدمه و هدف
    دیابت 2 نوعی اختلال در متابولیسم کربوهیدرات و یکی از بیماری های مزمن شایع است. سیر به دلیل دارا بودن ترکیبات مختلف برای بیماران مبتلا به دیابت مفید است. همچنین زیره سبز یکی از گیاهان دارویی است که در مطالعات جدید نقش آن در درمان دیابت عنوان شده است. لذا هدف از انجام این مطالعه بررسی مقایسه ای تاثیر زیره سبز و سیر بر هموگلوبین گلیکوزیله در بیماران دیابت نوع 2 بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه که به صورت کارآزمایی بالینی شده انجام شد، 75 بیمار دیابتی نوع 2 کلینیک دیابت بیمارستان امام خمینی (ره) زابل انتخاب و به طور تصادفی به سه گروه دریافت کننده قرص های پودر سیر، گروه دریافت کننده عصاره زیره سبز و گروه شاهد تقسیم شدند. ابتدا هموگلوبین گلیکوزیله بیماران اندازه گیری شد و پس از آن بیماران به مدت 2 ماه تحت مطالعه قرار گرفتند. هموگلوبین گلیکوزیله بیماران بعد از مداخله مجددا اندازه گیری شد. جهت تجزیه و تحلیل آماری اطلاعات از نرم افزار SPSSنسخه 22 و آزمونt زوجی و آنووا استفاده گردید.
    یافته ها
    بر اساس یافته ها در گروه مصرف کننده سیر میانگین میزان HbA1c قبل با بعد از مداخله تفاوت آماری معنی داری را نشان نداد (11/0P= ). اما این اختلاف میانگین در گروه مصرف کننده زیره سبز معنی دار شد (001/0P= ). بر اساس یافته ها میانگین HbA1c در سه گروه مصرف کننده سیر، زیره سبز و کنترل قبل از مداخله، اختلاف آماری معنی داری نداشت (04/0P= )، اما پس از مداخله این اختلاف معنی دار شد (04/0P= ).
    بحث و نتیجه گیری
    در مطالعه حاضر اثرات مثبت زیره سبز بر بهبود سطح HbA1c دیده شد. بر همین اساس می توان گفت مصرف مکمل زیره سبز می تواند در کنترل دیابت و عوارض پس از آن مفید باشد.
    کلیدواژگان: دیابت، زیره سبز، سیر، هموگلوبین گلیکوزیله
  • فتیحه کرمان ساروی، علی نویدیان، طیبه سرگزی شاد *، ابراهیم ابراهیمی طبس صفحات 169-180
    مقدمه و هدف
    دیابت نوع یک از شایعترین بیماری های مزمن دوران کودکی و نوجوانی است. عوارض بلند مدت و کوتاه مدت بیماری توانایی بیماران را برای رفتارهای مراقبت از خود تحت تاثیر قرار می دهد. با توجه به اینکه خودکارآمدی یک فاکتور موثر بر رفتارهای خودمراقبتی در بیماران مبتلا به دیابت است، مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان خودکارآمدی و برخی عوامل مرتبط با آن در نوجوانان مبتلا به دیابت نوع یک انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه توصیفی-تحلیلی حاضر بر روی نوجوانان مبتلا به دیابت انجام شد. 100 نوجوان دیابتی به روش سرشماری انتخاب و اطلاعات با استفاده از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و مقیاس خود کارآمدی در مدیریت دیابت جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی، تی مستقل و آنالیز رگرسیون چند متغیره تحت نرم افزار آماری 18 SPSS انجام شد.
    یافته ها
    میانگین نمره خودکارآمدی نوجوانان مبتلا به دیابت 06/21±68/91 بود. بین میانگین نمره کل خودکارآمدی نوجوانان در دو جنس از نظر تفاوت آماری معنی داری وجود داشت (p=0/04). آزمون پیرسون ارتباط مستقیم بین مولفه کنترل قند خون با سن(p=0/005)، جنس(/p=0/006) و تحصیلات(p=0/002) نشان داد. همچنین بین مولفه مراقبت پزشکی بارتبه تولد( p=0/002)، سن(p=0/000)، طول مدت بیماریp=0/007، تحصیلات(p=0/01) نیز ارتباط معنی دار بود. نتایج آنالیز رگرسیون چند متغیره نشان داد که متغیر جنس توانایی پیش بینی خود کارآمدی را در نوجوانان مبتلا به دیابت دارد (p=0/04) .
    بحث و نتیجه گیری
    جنس یکی از مولفه های تاثیر گذار بر خودکارآمدی در نوجوانان مبتلا به دیابت نوع یک است و توان پیش گویی کنندگی در انجام رفتارهای خودمراقبتی را دارد همچنین رتبه تولد می تواند بر میزان خودکارآمدی نوجوانان در حیطه مراقبت پزشکی تاثیر گذار باشد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، دیابت نوع یک
  • رامین شعبانی *، ستیلا دلیلی صفحات 181-193
    مقدمه و هدف
    یائسگی در زنان با افزایش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، افزایش وزن و کاهش تدریجی حساسیت به انسولین ارتباط دارد. در این خصوص فرض بر این است که این حالت ناشی از کاهش ترشح استروژن می باشد. بنابراین، این مطالعه با هدف بررسی اثر تمرینات ورزشی ترکیبی بر شاخص توده بدن، درصد چربی بدن، متغیرهای ضربان قلب و سطوح سرمی هورمون های کورتیزول و استرادیول در زنان یائسه دارای اضافه وزن و چاق مبتلا به اختلال قند خون انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون بود. بیست و دو زن یائسه کم تحرک و بدون تمرین به ظاهر سالم با میانگین سنی82/4±7/55 سال و قند خون ناشتا 8/7±108 میلی گرم بر دسی لیتر مبتلا به اختلال قند خون (قند خون ناشتا 100 الی 126 میلی گرم بر دسی لیتر) در این پژوهش کنترل شده تصادفی به مدت 8 هفته شرکت کردنند. که در قالب دو گروه تمرینات ورزشی مقاومتی و هوازی ترکیبی (12 نفر) ، هفته ای سه روز و یا گروه شاهد بدون تمرین (10 نفر ) قرار گرفتند. قبل و پس از تحقیق متغیرهای شاخص توده بدن،درصد چربی بدن،متغیرهای ضربان قلب و سطوح سرمی کورتیزول و استرادیول اندازه گیری شد. برای تحلیل فرضیه ها از تحلیل کوواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    شاخص توده بدن، درصد چربی، فشارخون سیستولیک و دیاستولیک و نبض استراحتی بعد از تمرینات ورزشی به طور معنی داری کاهش یافت(p=0/001) .میزان استرادیول سرمی به طور معنی داری افزایش(95/2±21/13 در مقابل 24/3±94/21 پیکوگرم بر میلی لیتر، p=0/002) و میزان کورتیزول سرمی نیز کاهش یافت(36/59±4/186 در مقابل 4/22±19/135 نانومول بر لیتر ، p=0/001).
    بحث و نتیجه گیری
    احتمالا تمرینات ورزشی هوازی – مقاومتی ترکیبی موجب کاهش شاخص توده بدن ، چربی بدن و کاهش متغیر های ضربان قلب و میزان کورتیزول سرمی و افزایش میزان استرادیول سرمی در زنان یائسه دارای اضافه وزن و چاق مبتلا به اختلال قند خون می شود.
    کلیدواژگان: منوپوز، فشار خون، شاخص توده بدن، گلوکز، مطالعه نیمه تجربی
  • هایده اربابی، علی منصوری *، حسین شهدادی، ساجده نوشیروانی، مهدیه پودینه مقدم صفحات 194-204
    مقدمه و هدف
    دیابت، یکی از شایعترین بیماری های مزمن متابولیک است. این بیماری با ایجاد بحران در زندگی منجر به افزایش استفاده از حمایت معنوی به عنوان یک مکانیسم مقابله ای می شود. سلامت معنوی یکی از مفاهیم اساسی پیرامون چگونگی رویارویی با مشکلات و تنش ناشی از این بیماری محسوب می گردد. بر اساس مطالعات ابتلا به دیابت نوع دو اثر منفی بر کیفیت زندگی دارد. بر همین اساس مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه سلامت معنوی و کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود که بر روی 100 بیمار مراجعه کننده به کلینیک دیابت زابل که شرایط ورود به مطالعه را داشتند انجام شد. برای جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه سلامت معنوی ((SWB و کیفیت زندگی (WHOQOL-BREF) استفاده گردید. پس از تکمیل پرسشنامه ها، داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بر اساس یافته های به دست آمده، میانگین نمره کل سلامت معنوی نمونه های پژوهش 26/10 ± 69/91 بود که نشان دهنده وضعیت مطلوب سلامت معنوی این افراد به شمار می رفت. میانگین نمره کیفیت زندگی (65/43 ± 21/232) نیز نشان داد که نمونه های مورد پژوهش از نظر کیفیت زندگی در وضعیت نسبتا مطلوبی قرار دارند. همچنین مشخص شد که بین کیفیت زندگی و تمام خرده مقیاس های آن با سلامت معنوی و خرده مقیاس های آن ارتباط مثبت معنی داری وجود دارد(P< 0/05).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه حاضر می توان گفت، تدوین برنامه و رویکردهایی در جهت ارتقاء سلامت معنوی این بیماران در راستای ارتقاء و بهبود کیفیت زندگی آن ها مفید واقع می شود.
    کلیدواژگان: سلامت معنوی، کیفیت زندگی، دیابت
  • مهناز صلحی، صادق حضرتی، نازیلا نژاددادگر * صفحات 205-213
    مقدمه و هدف
    دیابت یکی از شایعترین بیماری های غیرواگیر با عوارض قابل توجه است. یکی از عوامل کنترل عوارض بیماری دیابت، مشارکت بیمار در فرایند درمان است، این مشارکت یک فاکتور اثرگذار در بهبود کیفیت زندگی بیماران و اثربخشی درمان است. هدف این مطالعه تحلیل رفتارهای خودمراقبتی و عوامل مرتبط با آن در بیماران دیابتی است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مقطعی توصیفی–تحلیلی روی 129 بیمار مراجعه کننده به مرکز دیابت شهر اردبیل در سال 95 با استفاده از روش سرشماری انجام شد. اطلاعات با استفاده از فرم مشخصات و پرسشنامه استانداردSDSCA که وضعیت خودمراقبتی بیماران را در طی هفت روز گذشته ارزیابی می کند جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها از طریق نرم افزار 16SPSS و آزمونهای آماری تی تست، آزمون کای دو و ضریب همبستگی انجام شد. سطح معنی داری 5 درصد در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    از مجموع 129 بیمار دیابتی شرکت کننده در مطالعه 64 نفر مرد(6/49 درصد) و 65 نفر (4/50 درصد) زن بودند. میانگین سنی آنها 82/56 سال بود و 56/63 درصد بیماران علاوه بر دیابت حداقل به یک بیماری های مزمن دیگر نیز مبتلا بودند. نمره خودمراقبتی 5/46 درصد بیماران شرکت کننده در مطالعه متوسط بود. رفتار خودمراقبتی با میزان در آمد، سن و تاهل ارتباط معنی داری داشت. بین برخی اجزای خودمراقبتی (شامل کنترل منظم قند خون، رعایت رژیم غذایی، مصرف دارو و مراقبت روزانه پاها) ارتباط معنی داری وجود داشت.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به اینکه وضعیت خودمراقبتی اکثر بیماران دیابتی متوسط بود. انجام مداخلات آموزشی منظم، هدفمند و مبتنی بر مدل به منظور شناسایی موانع رفتاری و ارتقای مولفه های خودمراقبتی پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: مطالعه توصیفی- تحلیلی، خودمراقبتی، دیابت ملیتوس، آموزش بهداشت
  • زهرا حیدری *، عالمه دوستدار صفحات 214-224
    مقدمه و هدف
    علاوه بر عوامل خطر شناخته شده ، نقش ریز مغذی های مختلف مثل سلنیوم در بروز دیابت پیشنهاد شده است. برخی مطالعات قبلی همراهی بین کمبود سلنیوم و دیابت نوع دو را نشان داده است، در حالی که سایر مطالعات چنین رابطه ای را اثبات نکرده است. هدف این مطالعه ارزیابی سطح سرمی سلنیوم در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو در مقایسه با گروه کنترل بود. این مطالعه توصیفی تحلیلی مقطعی بر روی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو در شهر زاهدان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    صد و چهل بیمار تازه تشخیص داده شده مبتلا به دیابت نوع دو تحت بررسی سطح سرمی سلنیوم قرار گرفتند. صد و چهل فرد از جمعیت عمومی که سطح قند خون ناشتای نرمال داشتند به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. هر یک از افراد گروه کنترل به صورت جفت با افراد گروه مورد بر اساس جنس، سن (± یک سال) و نمایه توده بدنی (1±) جور شدند. سطح سرمی سلنیوم به روش اسپکترومتری تعیین شد. نتایج با استفاده از t-test مقایسه شد.
    یافته ها
    میانگین سطح سرمی سلنیوم دربیماران 78/16±68/91 میکروگرم در لیتر و در گروه کنترل 96/21±25/144میکروگرم در لیتر بود. میانگین سطح سرمی سلنیوم بین دو گروه از نظر آماری تفاوت مشخصی داشت (p< 0.001). سطح سرمی سلنیوم در بیماران مبتلا به دیابت با اختلاف واضح آماری پایین تر از گروه کنترل بود.
    بحث و نتیجه گیری
    در این مطالعه سطح سرمی پایین سلنیوم با دیابت همراهی داشت. برای ارزیابی ارتباط بین سطح سرمی سلنیوم و بروز دیابت، مطالعاتی با حجم نمونه بالاتر مورد نیاز می باشد. همچنین مطالعاتی آینده نگر همراه با جایگزینی سلنیوم و بررسی اثرات آن بر روی میزان بروز دیابت می تواند مفید باشد.
    کلیدواژگان: سلنیوم، دیابت نوع دو، مطالعه توصیفی تحلیلی مقطعی
  • فرح مادرشاهیان، فاطمه باماری *، موسی جهانتیغ صفحات 225-235
    مقدمه و هدف
    یکی از بزرگترین چالش هایی که بیماران دیابتی با آن مواجه هستند، یادگیری نحوه ی زندگی با دیابت و کنترل قند خون روزانه می باشد، از این رو آموزش بیمار جهت توانمندسازی وی در خود مراقبتی و کنترل مطلوب قند خون و در نهایت ارتقاء سطح کیفیت زندگی، به عنوان یکی از شاخص های مهم سلامتی و بخش های مهم درمان دیابت به شمار
    می رود. این مطالعه با هدف بررسی تآثیر آموزش به شیوه ی جیگ ساو بر پیروی دارویی بیماران دیابتی نوع دو انجام شد.
    مواد و روش ها
    مطالعه ی حاضر از نوع نیمه تجربی بود که در سال 1394 اجرا شده است. جامعه ی پژوهش شامل بیماران دیابتی مراجعه کننده به کلینیک دیابت شهرستان زابل بود که از میان این افراد، 35 نفر به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابتدا دو پرسشنامه شرح حال و پیروی دارویی 8 سوالی (MMAS) تکمیل و نمونه ی آزمایش HbA1C گرفته شد بیماران به 7 گروه 5 نفره تقسیم شدند و سپس مداخله ی آموزشی به شیوه جیگ ساو در طی سه جلسه با فاصله ی یک هفته اجرا شد و پس از سه ماه مجددا پرسشنامه پیروی دارویی تکمیل و نمونه HbA1C گرفته شد نتایج با استفاده از نرم افزار Spss16 تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد میانگین سنی افراد شرکت کننده86/8±48/55 و میانگین مدت ابتلا افراد به دیابت 3/5±54/11بود؛ همچنین میانگین نمره پیرویی دارویی قبل و بعد از مداخله آموزشی به شیوه جیگ ساو افزایش معنی داری داشته است (0/001›p). همچنین میانگین نمره HbA1C قبل و بعد از مداخله کاهش معنی داری را نشان داد (0/001›p).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش می توان از روش آموزش گروهی به شیوه ی جیگ ساو که یک روش گروهی فعال است در برنامه های آموزش به بیمار استفاده نمود.
    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، پیروی دارویی، جیگ ساو، مطالعه ی نیمه تجربی
|
  • Razie Dashtban, Ali Mansouri, Hosein Shahdadi * Pages 161-168
    Introduction
    Type 2 diabetes is a common disorder of carbohydrate metabolism and a common chronic disease. Garlic is beneficial for patients with diabetes due to its diverse compounds. Also, cumin is one of the medicinal herbs, the role of which has been highlighted in treating diabetes. Therefore, the aim of this study was to compare the effects of cumin and garlic on glycosylated hemoglobin in type 2 diabetic patients.
    Materials And Method
    In this clinical trial, 75 diabetic patients with type 2 diabetes were selected from Diabetes Clinic of Imam Khomeini Hospital of Zabol, Iran. The participants were randomly divided into three groups of garlic powder, cumin extract, and control. Firstly, glycosylated hemoglobin of the patients was measured and then the patients were followed up for two months. Glycosylated hemoglobin of the patients was re-measured after the intervention. To analyze the data, paired t-test and ANOVA were performed in SPSS, version 22.
    Results
    In the garlic consumption group, the mean of HbA1c showed no significant differences before and after the intervention (P=0.11), while this mean difference was significant in the cumin group (P=0.001). Based on the findings, there was no significant difference in mean HbA1c among the three groups of garlic, cumin and control before the intervention (P=0.04), but after the intervention, this difference was significant (P=0.04).
    Conclusion
    We observed the effects of cumin on the improvement of HbA1c level. Accordingly, the complementary use of cumin may be useful in managing diabetes and its subsequent complications.
    Keywords: Diabetes, Cumin, Garlic, Glycosylated hemoglobin
  • Fatihe Kermansaravi, Ali Navidian, Tayebe Sargazishad *, Ebrahim Ebrahimi Tabas Pages 169-180
    Introduction
    Type I diabetes is the most common chronic diseases of childhood and adolescence. Long-term and short-term complications of the disease affects the patient's ability for self-care behaviors that. Given that a factor affecting self-care behaviors in patients with diabetes, this study aimed to evaluate the efficacy and some related factors in adolescents with type I diabetes were studied.
    Methodology
    The present cross-sectional study was performed on adolescents with diabetes. 100 adolescents with diabetes were selected by census method. Demographic information questionnaire and Diabetes Management Self-Efficacy Scale(DMSES) were applied to obtain data.to analyze the data, in addition to descriptive Statistics, Independent t and multivariate regression analysis were performed using spss18.
    Results
    Average score adolescents with diabetes self-efficacy was 91/68±21/06. Between self-efficacy scores were statistically significant differences between male and female adolescents (p=0.04). Pearson test showed a direct relationship between blood glucose control component with age (p=0.005), sex (p=0.006) and education (p=0.002). Also There was a significant relationship between Medical care component with Birth rank (p=0.002), age(p=0.000), duration of illness (p=0.007), education (p=0.01). Multivariate regression analysis showed that only gender had the ability to predict self-care behaviors (p=0.04).
    Conclusion
    Sex is one of the factors affecting self-efficacy in adolescents with diabetes and Predicts self-care behaviors. The Birth rank can affect the self-efficacy of adolescents in medical care component.
    Keywords: self-efficacy_Type I diabetes
  • Dr Ramin Shabani *, Dr Setila Dalili Pages 181-193
    Introduction
    Menopause is associated with increased risk for cardiovascular diseases, weight gain, and a progressive reduction in insulin sensitivity in women. It has been postulated that this is due to diminished estradiol secretion. Therefore, this study aimed to investigate the effect of combination exercise training on body mass index, body fat percentage, heart rate, and levels of serum cortisol and estradiol in overweight and obese postmenopausal women with blood glucose disorder.
    Materials and Methodgy: This semi-experimental study had a pretest-posttest design. Twenty-two untrained, sedentary, and apparently healthy postmenopausal women with the mean age of 55.7±4.82 years, mean fasting blood sugar level of 108±7.8 mg/dl, and impaired fasting blood glucose (FBS: 100-126 mg/dl) were entered into this eight-week randomized, controlled study. The participants were assigned to intervention (n=12) and control (n=10) groups. The intervention group performed combination resistance-aerobic exercise training three days a week, while the control group performed no formal exercise. Pre- and post-intervention, body mass index, body fat percentage, heart rate, and serum cortisol and estradiol levels were measured. Analysis of covariance was used to analyze the hypothesis.
    Results
    Body mass index, body fat percentage, resting systolic and diastolic blood pressure, and heart rate significantly reduced after training (P=0.001). Serum estradiol significantly elevated (13.21±2.95 vs 16.94±3.24 pg/ml; P=0.002) and serum cortisol significantly diminished (186.4±59.36 vs 135.19±22.4 nmol/l; P=0.001).
    Conclusion
    Combination resistance-aerobic exercise probably results in reduced body mass index, body fat percentage, heart rate variable, and serum cortisol; whereas it increased serum estradiol among overweight and obese postmenopausal women with impaired fasting blood glucose..
    Keywords: Menopause, Blood pressure, Body mass index, Glucose, Quasi-experimental
  • Hayedeh Arbabi, Ali Mansouri *, Hosein Shahdadi, Sajedeh Nooshirvani, Mahdieh Poodineh Moghadam Pages 194-204
    Introduction
    Diabetes is one of the most common chronic metabolic diseases. The crisis provoked by this disease leads to seeking moral support as a coping mechanism. Spiritual well-being is one of the basic concepts associated with handling the problems and tension caused by the disease. Based on former studies, type II diabetes has a negative impact on quality of life. Accordingly, the present study aimed to investigate the relationship between spiritual health and quality of life in patients with type 2 diabetes.
    Materials And Methods
    This descriptive-analytical study was performed on 100 patients referring to diabetes clinic of Zabol, Iran, who met the inclusion criteria. Spiritual well-being (SWB) and quality of life (WHOQOL-BREF) questionnaires were employed for data collection. After completing the questionnaires, the collected data was analyzed using descriptive and inferential statistics in SPSS, version 20.
    Results
    According to the obtained results, the mean score of spiritual well-being was 91.69±10.26, indicating the favorable condition of the patients in this regard. Mean score of quality of life (232.21±43.65) also demonstrated that the participants were in a relatively good state. Furthermore, we found a positive association between quality of life and its subscales and spiritual health and its subscales (P
    Conclusions
    To improve quality of life, developing plans and approaches to promote spiritual well-being of diabetic patients can be beneficial.
    Keywords: Diabetes, Quality of life, Spiritual well-being
  • Mahnaz Solhi, Sadegh Hazrati, Nazila Nejaddadgar * Pages 205-213
    Introduction
    Diabetes is one of the most common and no communicable diseases associated with major complications. Patient participation in the process of therapy is one of the effective factorsin controlling the diabetes complications, as well as improving their quality of life and treatment efficacy. This study aimed to analyzethe self-care behaviors and their related factorsin patients with type II diabetes.
    Materials And Methods
    This descriptive, analytical, and cross-sectional cohort study was conducted by census method on 129 patients withtype II diabetes referred to the Ardabil Diabetic Clinic, Ardabil, Iran, during 2016. Data were collectedusinga demographic form and Summary of Diabetes Self Care Activities (SDSCA) scale, which determines the self-care behaviors during thepast week. To analyze the data, Pearson correlation tests, Chi-squared, and t-test were run in SPSS, version 16.
    Results
    In this study, out of the 129 included diabetic patients, 64(49.6%) and 65(50.4%) subjects were male and female, respectively. Their mean age was 56.82 years and 63.56% of them were affected by at least one other chronic disease. The self-care score of 46.5% of the patients was reported to beaverage. The self-care behaviors were significantly correlated with the level of income (p=0/001), age (p=0/004), and marital status (p=0/001). Moreover, there was a significant correlation between several self-care components (e.g.,regular blood glucose monitoring, diet and medicationcompliance, and foot care).
    Conclusion
    Given the fact that the majority of thediabetic patients had an average score of self-care,regular, purposeful, and model-based educational interventions are recommended to identify behavioral barriers and promote self-care.
    Keywords: Descriptive analytical study, Self-care, Diabetes mellitus, Health education
  • Zahra Heidari *, Aleme Doostdar Pages 214-224
    Introduction
    In addition to the known risk factors, the role of different micronutrients such as selenium in the incidence of diabetes has been proposed. Several studies demonstrated a relationship between selenium deficiency and type II diabetes, while others did not confirm this relationship. This study aimed to evaluate the serum selenium level in patients with type II diabetes compared to a control group.
    Materials And Method
    This cross-sectional cohort study was conducted on the patients with type II diabetes in Zahedan, Iran. This study was conducted on 280 individuals divided into two groups. The case group consisted of 140 patients newly diagnosed with type II diabetes, and the control group included 140 individuals from the general population with normal blood sugar level. The control group subjects were matched in pairs with those of the case group based on gender, age (±1 year), and body mass index (±1). The serum selenium level was determined by spectrometry, and the obtained results were compared using t-test.
    Results
    The mean serum selenium level in the patients was 91.68±16.78 μg/L, while it was 144.25±21.96 μg/L in the control group. There was a significant difference between the groups regarding the mean serum selenium level (P
    Conclusion
    According to the results, low serum selenium level was associated with the incidence of diabetes. A larger sample size is required to evaluate the serum selenium level in diabetic patients. Moreover, further prospective studies are recommended to investigate the effect of selenium supplementation on the incidence of diabetes.
    Keywords: Selenium level, Type II diabetes, Cross-sectional cohort study
  • Farah Madarshahian, Fatemeh Bamari *, Musa Jahantigh Pages 225-235
    Introduction
    One of the biggest challenges that the diabetic patients face with is learning how to live with diabetes and control daily blood glucose level. Therefore, patient education with the aim of patient empowerment in self-care, optimal blood glucose control, and ultimately promotion of quality of life is considered as one of the significant health indicators and important areas of diabetes care. Regarding this, the present study was conducted to investigate the effect of using jigsaw technique on adherence to drug therapy among the patients with type II diabetes mellitus.
    Material and
    Methods
    This quasi-experimental study was conducted on 35 diabetic patients referring to diabetes clinic in Zabol, Iran, in 2015. The study population was selected through simple random sampling technique. The patients filled out the eight-item Morisky Medication Adherence Scale (MMAS) and demographic form. After performing the blood test for the measurement of hemoglobin A1c (Hba1c) level, the patients were divided into seven groups of five cases. Subsequently, three sessions of educational intervention was performed with one-week intervals using the jigsaw technique. After three months, MMAS was completed again and the Hba1c level was remeasured. The data were analyzed using SPSS 16 software.
    Results
    According to the results, the mean age of the participants and the mean diabetes duration were 55.48±8.86 and 11.54±5.3 years, respectively. Furthermore, the mean adherence to medication showed a significant increase in the post-intervention stage, compared to that in the pre-intervention stage (P
    Conclusion
    Regarding the obtained results, the jigsaw technique, which is an active cooperative method, can be used in patient education programs.
    Keywords: Type II diabetes, Drug adherence, Jigsaw technique, Quasi-experimental study