فهرست مطالب

مطالعات رفتار سازمانی - سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، زمستان 1395)

فصلنامه مطالعات رفتار سازمانی
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن دانایی فرد، علی اصغر فانی، حسین شول، صدیقه شول صفحه 1
    یکی از چالش های جدی فرا روی مدیران در بخش دولتی کم کاری کارکنان سازمانهاست. کم کاری به عنوان یکی از مظاهر رفتارهای انحرافی در سازمان ها پس آیندهای مخربی برای عملکرد مدیریتی در پی خواهد داشت. هدف پژوهش حاضر واکاوی پیش آیندهای کم کاری در میان کارکنان در سازمان های دولتی است. پژوهش صبغه ترکیبی دارد. در مرحله اول با توسل به پژوهش کیفی، استفاده از مصاحبه های اکتشافی و استراتژی پژوهشی نظریه داده بنیاد، همچنین بررسی دانش موجود، پیش آیندهای کم کاری در بخش دولتی احصاء و در مرحله دوم با توسل به پژوهش کمی، عددگذاری به جای مقیاس های طیف لیکرت و میانگین گیری، تلاش شده است عوامل احصایی بر حسب میزان اهمیت رتبه بندی شوند. نتایج حاکی از آن است که از بین سی و سه عامل احصاء شده، فرهنگ زیر کار درروی حاکم بر جامعه، بی کفایتی مدیران، بی-تعهدی کارکنان، چند شغله بودن کارکنان، نظارت ضعیف، جبران بی عدالتی ها، روابط شخصی با مدیران و حقوق و مزایای ناکافی با میانگین بالای 4 به ترتیب جزء مهمترین عوامل و تقابل سیاسی کارکنان با مدیران با میانگین زیر 3/3 رتبه سی و سوم را دارد.
    کلیدواژگان: کم کاری، رفتارهای انحرافی، تعهدکاری، طفره روی کاری
  • سیروس قنبری، اصغر اسکندری، فاطمه ساعد عطایی صفحه 21
    این پژوهش با هدف بررسی نقش رهبری تیمی عمل محور بر عملکرد تیمی با میانجی گری یادگیری تیمی و رضایت مندی انجام شده است. روش تحقیق توصیفی- همبستگی و از نوع مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان اداره کل امور مالیاتی استان همدان به تعداد 518 نفر بوده و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران به تعداد 221 آزمودنی تعیین گردید. برای گردآوری داده ها از چهار پرسشنامه رهبری تیمی عمل محور، عملکرد تیمی، یادگیری تیمی و رضایت مندی استفاده شد. برای تعیین روایی پرسشنامه ها از تحلیل عاملی تاییدی و جهت سنجش میزان پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد، که به ترتیب 87/0، 86/0، 91/0 و 84/0 برآورد گردید. داده های تحقیق پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS و LISREL تحلیل شدند. نتایج نشان دادند که: اثر مستقیم رهبری تیمی عمل محور بر یادگیری تیمی، رضایت مندی و عملکرد تیمی مثبت و معنادار می باشد. به علاوه، اثر غیرمستقیم رهبری تیمی عمل محور بر عملکرد تیمی با میانجی گری یادگیری تیمی و رضایت مندی معنادار است. بر این اساس، مدیران سازمان ها می توانند جهت ارتقاء عملکرد کارکنان بر مکانیسم های رهبری تیمی عمل محور تمرکز نموده و در این فرایند از متغیرهایی همچون یادگیری تیمی و رضایت مندی بهره گیرند.
    کلیدواژگان: رهبری تیمی عمل محور، عملکرد تیمی، یادگیری تیمی، رضایت مندی
  • محمد فرزانه، بیژن عبداللهی، مهدی عزیزی صفحه 47
    پژوهش حاضر باهدف تبیین نقش رهبری توزیع شده بر تسهیم دانش با نقش میانجی قرارداد روان شناختی در بین کلیه دبیران دوره دوم متوسطه شهر تهران انجام شده است. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی است و جامعه آماری شامل کلیه مدارس دوره دوم متوسطه شهر تهران به تعداد 355 مدرسه و 10656 معلم بوده است که از بین آن ها 370 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های رهبری توزیع شده ایلمور، قرارداد روان شناختی رابینسون و روسو و پرسشنامه محقق ساخته تسهیم دانش با روایی و پایایی مناسب استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی و مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای آماری spss و lisrel استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که رهبری توزیع شده به صورت مستقیم و غیرمستقیم با نقش واسطه ای قرارداد روان شناختی بر تسهیم دانش اثرگذار می باشد. همچنین قرارداد روان شناختی نیز بر تسهیم دانش تاثیر قابل توجهی دارد.
    کلیدواژگان: رهبری، رهبری توزیعی، مدیریت دانش، تسهیم دانش، قرارداد روان شناختی
  • جواد خزایی، طیبه عباسی، عباس منوریان صفحه 75
    قانون شکنی و عدم توجه به قوانین و خط مشی ها یکی از پدیده ها و معضلات سازمان هاست با این حال افراد همواره جهت استفاده شخصی قوانین را زیر پا نمی گذارند؛ و گاهی اوقات قوانین و خط مشی های رسمی سازمانی را به طور آگاهانه و با هدف تامین هرچه بیشتر منافع سازمان و یا یکی از ذینفعان آن نقض می کنند که در نتیجه این موضوع باعث شده است که پژوهشگران حوزه رفتار سازمانی به تبیین محرک های چنین رفتاری در محیط سازمان بپردازند. ما در این مقاله بدنبال بررسی عوامل فردی موثر بر رفتار قانون شکنی خیرخواهانه هستیم. رویکرد این پژوهش از نوع کمی بوده و مدل تحقیق نیز با نمونه ای متشکل از 265 نفر از کارکنان شهرداری منطقه 4 تهران و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده مورد سنجش قرار گرفته است. داده های مورد نیاز این پژوهش با استفاده از پرسشنامه های معتبر جمع آوری و با کمک نرم افزارهای SPSS و Lisrel و از طریق روش هایی نظیر تحلیل عاملی و مدل معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد که عامل «ریسک پذیری» یا تمایل طبیعی افراد به بالا نشان دادن احتمال موفقیت در مواقع مخاطره آمیز، و همچنین عامل «همدلی» یا توانایی درک احساسات و عواطف دیگران، با قانون شکنی خیرخواهانه ارتباط مثبت دارند.
    کلیدواژگان: قانون شکنی، رفتار خیرخواهانه، قانون شکنی خیرخواهانه
  • حسین خنیفر، بهزاد محمدیان، مرضیه طهماسبی صفحه 105
    واژه موفقیت با مفهوم کارآفرینی در متون علمی عجین و آمیخته است و لذا این پژوهش با رویکردی پدیدارشناسانه تلاش می کند تا جوهره موفقیت در مذاکرات کارآفرینانه را شناسایی کند. در همین راستا ضمن بیان اهمیت این قبیل مذاکرات و مشخص کردن شکاف تحقیقاتی موجود به دنبال پاسخی برای چالش پژوهشی خود در بین کارآفرینانی که تجربه مذاکره موفق برای کسب و کارهای خود داشته اند، دارد. از این میان تعداد 5 کارآفرین را به صورت هدفمند انتخاب کرده و اقدام به گردآوری اطلاعات مدنظر از طریق مصاحبه کرده است. نتایج حاصل از تحلیل تم مصاحبه های صورت پذیرفته به سبک اسکات تحلیل وگزارش شد. نتایج نشان داد مدل مفهومی پژوهش متشکل از4 تم اصلی با 12 تم فرعی بود. ذکاوت، تعصب، تواضع و سوء ظن سازنده تم های اصلی این پژوهش بودند. تعصب کارآفرینانه را می توان جوهره موفقیت دانست. در این راستا پیشنهاد می گردد کارآفرینان در مذاکرات با تعهد و تعصب به اهداف و با رعایت جانب احتیاط و تواضع و با نهایت ذکاوت به سمت مذاکره ای برد- برد پیش روند.
    کلیدواژگان: مذاکره، مذاکرات کارآفرینانه، پدیدارشناسی، جوهره موفقیت
  • آرین قلی پور، سوده بیات، مهدیه بد صفحه 123
    محل کار افراد یکی از مکانهای تعامل اجتماعی است که در آن زمینه های زیادی برای در هم ریختگی ذهن افراد وجود دارد. درک زمینه ها و پیامدهای و راهکارهای مدیریت خشم در سازمان به جهت افزایش اثربخشی کارکنان و بهره وری سازمان مهم است؛ هدف پژوهش حاضر بررسی علل و پیامدهای خشم در سازمان و ارائه راهکار برای مدیریت آن می باشد. روش مورد استفاده در این تحقیق روش پژوهش کیفی است؛ برای گردآوری اطلاعات از روش مصاحبه و برای تجزیه و تحلیل داده های تحقیق از روش تحلیل تم استفاده شده است. یافته های حاصل از 10 مصاحبه انجام گرفته، 3 تم اصلی عوامل ایجاد کننده خشم؛ 2 تم پیامدهای ناشی از خشم؛ 4 تم راهکارهای کنترل و مقابله با خشم می باشند و 4 عامل تعدیل کننده شامل 1- جنسیت 2- تجربه 3- نوع مشتریان و 4- آموزش را شامل می شود. بر اساس این یافته ها تصمیمات سازمان و مدیریت، رفتار و انتظارات مشتریان و ماهیت کار باعث تجربه خشم در محل کار می شوند. همچنین پیامدهای ناشی از ابراز خشم توسط کارکنان نیز شامل پیامدهای شخصی (مانند تاثیر بر روی روابط خانوادگی و بیماری) و پیامدهای سازمانی (مانند کاهش بازدهی و بهره وری سازمان) می باشند.
    بر اساس این یافته ها تصمیمات سازمان و مدیریت، رفتار و انتظارات مشتریان و ماهیت کار باعث تجربه خشم در محل کار می شوند. همچنین پیامدهای ناشی از ابراز خشم توسط کارکنان نیز شامل پیامدهای شخصی (مانند تاثیر بر روی روابط خانوادگی و بیماری) و پیامدهای سازمانی (مانند کاهش بازدهی و بهره وری سازمان) می باشند.
    کلیدواژگان: خشم، استرس، مدیریت خشم، اثربخشی سازمانی، آسیب شناسی
  • زاهده شفیعی، مسعود پورکیانی، افلاطون امیری صفحه 151
    هدف این پژوهش بررسی ارتباط انواع شخصیتهای آناگرام با نظریه های انگیزشی در استانداری تهران است. آناگرام با هدف رشد و تعالی انسان، به معرفی تیپ های شخصیتی نه گانه می‏پردازد که هریک علائق، نگرانی ها و درگیری های درونی خاص خود را دارند. جامعه آماری کارکنان استانداری تهران، 250 نفر می‏باشد و با توجه به فرمول کوکران 151 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. متدولوژی تحقیق توصیفی-پیمایشی بوده و در زمینه جمع آوری داده ها از پرسشنامه تست شخصیت هادسون (با پایایی 75/.) و پرسشنامه انگیزشی (محقق ساخت) (با روایی 90/. وپایایی 81/.) استفاده شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری در دو سطح توصیفی و استنباطی نظیرمیانگین، توزیع فراوانی، توزیع درصد و تحلیل معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات استفاده شده است. نتایج بدست آمده نشان می‏دهد که بیشترین تیپ شخصیتی نمونه آماری مورد مطالعه مربوط به شخصیتهای مسالمت جو، اصلاح گرا و وفادار است و همچنین نیاز فیزیولوژیک بالاترین سطح نیاز را در بین افراد نمونه آماری به خود اختصاص داده است. نتایج بدست آمده از معادلات ساختاری نشان می هد که بین انواع شخصیتهای آناگرام و نظریه های انگیزشی محتوایی و فرآیندی رابطه معنادار است.
    کلیدواژگان: انگیزش، عوامل انگیزشی، شخصیت، شخصیتهای آناگرام
|
  • Hasan Danaee Fard, Hossein Shool Page 1
    Employees’ soldiering is one of the most important challenges for managers in the public sector organizations. Soldiering, as one of the symbols of deviant behaviors in the organizations, will cause many destructive aftermaths for the managerial performance. This study aimed to investigate the antecedents of soldiering among employees in the public sector organizations considering a mix method approach. First, soldiering antecedents extracted in the public sector by using qualitative research, The use of exploratory interviews and grounded theory research strategy, and studing existing knowledge and then they were ranked according to its importance by quantitative research, numbering Instead of Likert scales and averaging. The results showed that among Thirty-Third factors extracted, the soldiering culture dominant in the society, managers incompetence, Lack of employees’ commitment, multi-job staff, poor supervision, compensation of injustices, personal relationships with managers and insufficient compensation are the most important factors having the average above 4 and political contrast between employees and managers is ranked Thirty-Third having the average below 3.3. Finally, with regard to the results, implications for practice are proposed.
    Keywords: soldiering, deviant behavior, professional commitment, Loafing on the job
  • Siroos Ghanbari, Ssghar Eskandari, Fateme Saed Ataei Page 21
    The aim of present study is investigating the role of action-centered team leadership on team performance with the intermediary of team learning and satisfaction. The research method is descriptive-correlation and based on structural equations model. The statistical population included all staff of general administration of tax affairs of Hamadan province comprised of 518 people, and the sample size of 221 subjects was determined based on the Cochran formula. Toward collecting data used from the four questionnaires with items: action-centered team leadership, team learning, satisfaction, and team performance. For appointment of the questionnaire's validity used of the confirmatory factor analysis, and to assess the reliability used by Cronbach's alpha coefficient, and was estimated 0.87, 0.86, 0.91 and 0.84 respectively. The data after collecting analyzed by SPSS and LISREL. Results showed that: Direct effect action-centered team leadership on team learning, satisfaction, and team performance is positive and significant. In addition, indirect effect action-centered team leadership on team performance with intermediary of team learning and satisfaction is positive and significant. Accordingly, managers of organizations can for enhancing the performance of employees focus on the mechanisms of action-centered team leadership and in this process utilize of variables such as team learning and satisfaction.
    Keywords: action, centered team leadership, team performance, team learning, satisfaction
  • Mohammad Farzaneh, Bijan Abdollahi, Mehdi Azizi Page 47
    This study aimed to investigate the mediating role of psychological contract in the relationship between disributed leadership and knowledge sharing. The method of the research is descriptive and its type is correlation in method and its aim is applicative. Population of this study consisted of all public high schools of Tehran city (n=355) and all high school teachers (n=10656) in the school year 2014-2015. That 370 teachers were selected as sample by utilizing Cluster random sampling. data were collected through disributed leadership questionnaire by Elmore and knowledge sharing questionnaire (Researcher-Made) and psychological contract questionnaire by Rousseau, that their validity and reliability were confirmed. In order to analyze the data, descriptive statistics and the structural equation modeling and SPSS and Lisrel softwares were used. The results suggest that distributed leadership directly and indirectly with the mediating role of psychological contract is on effective knowledge sharing. The psychological contract also has a significant impact on knowledge sharing.
    Keywords: leadership, Disributed Leadership, knowledge management, Knowledge sharing, Psychological contract
  • Javad Khazaei, Tayebeh Abbasi, Abbas Monavarian Page 75
    Pro-social rule breaking and violation of the rules and policies is one of the organizational phenomenon, yet the employees’ breaking the organizational rules is not always self-interested. There are some instances where the employees intentionally violate a formal organizational policy or regulation with the primary intention of promoting the welfare of the organization or one of its stakeholders and as a result, this topic caused the organizational behavior scholars to identify the antecedents of such behavior within the work place. In this article we are looking for the individual antecedents of pro-social rule breaking. We pursue a quantitative approach in this article and our statistical population is the employees who work in the fourth regional office of Tehran municipality. We found that the likelihood of pro-social rule breaking was positively related to “risk-taking propensity” or the natural tendency to overestimate the likelihood of success when engaging in risky endeavors and “empathy” or the ability to understand and share the feelings of other people.
    Keywords: Rule breaking, Pro, social behavior, Pro, social rule breaking
  • Hosein Khonifdr, Behzad Mohammadian, Marziye Tahmasebi Page 105
    Term of success mixed and mingled with the concept of entrepreneurship in the scientific literature and this study with a phenomenological approach try to identify the essence of success in entrepreneurial negotiations. negotiation is one of leaders competency in current compete base business environment. In this regard, with emphasizing on the importance of these negotiations and specifying the existing research gap, Looking for an answer to its challenges among entrepreneurs who have common experience about that phenomenon. Of these, seven cases have chosen to collect information through interviews. The results arising from interviews analyzed and Reported by Scott's style. From results ground 4 main them and 14 sub-theme. Intelligence, humility, fanatic and productive paranoia were the main themes. The fanatic can be the main essence of success in entrepreneurial negotiation. In this regard suggested to entrepreneurs that be fanatic and commitment toward goals and with care and humility and by using intelligence moving toward win-win negotiation.
    Keywords: negotiation, entrepreneurial negotiation, phenomenology, success essence
  • Ariyan Gholipor, Mahdieh Bod Page 123
    The causes and consequences of anger in the organization and management options Social interaction is one of the places where people work, where numerous grounds for confusion in the minds of people. The results of 10 interviews were conducted, three main themes causes anger; 2 Subject consequences of anger; 4 themes are ways of handling anger and fourth moderating factor of 1. Sex 2. Customer experience 3 of 4 - training included. Based on these findings organization and management decisions, behavior and expectations of customers and will experience nature's wrath are at work. The consequences of anger by staff, including personal consequences (such as the impact on family relationships and patients) and organizational outcomes (such as reduced efficiency and productivity of the organization), respectively.
    The consequences of anger by staff, including personal consequences (such as the impact on family relationships and patients) and organizational outcomes (such as reduced efficiency and productivity of the organization), respectively.
    Keywords: Anger, stress, Anger Management, organizational effectiveness, pathology
  • Zahedeh Shafiee, Masoud Pourkani, Aflatoon Amiri Page 151
    The goal of present study is investigating connection between types of annagram personalities and motivation in Tehran Governorship. Annagram with the aim of human growth and eminence, introduces nine personality types each with their own particular interests, concerns and characteristics. The statistical population of the present study includes 250 people of Tehran Governorship employees from which 151 people were selected as sample using Cochran test. The study methodology is descriptive-measurement and data gathering was done using two questionnaires names “Hudson personality test” (with 75% reliability) and “motivation questionnaire” (researcher designed) (with 90% validity and 81% reliability). Data analysis was also carried out using statistical methods, in 2 levels of descriptive and inferential, such as average, frequency distribution, percent distribution, structural equation analysis with least square method. The results of the study indicates that peacemaker, reformer and loyalist personalities are among the most frequent personality types. Moreover, the highest need of sample people is their physiologic needs. The results obtained from structural equations also highlight that there is a meaningful relationship between Enneagram personality types and content motivation theories.
    Keywords: motivation, motivational factors, personality, enneagram personality