فهرست مطالب

مطالعات رفتار سازمانی - سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1396)

فصلنامه مطالعات رفتار سازمانی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امین زارع *، مسیح ابراهیمی، محمد ابراهیم سنجقی، مجید رمضان صفحات 1-25
    این پژوهش با هدف شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر در ایجاد جو مسموم سازمانی به عنوان عاملی تاثیرگذار در بروز فرهنگ مسموم سازمانی صورت گرفت. پژوهش حاضر از جهت هدف کاربردی و از حیث نحوه گردآوری داده ها توصیفی از نوع پیمایشی و جامعه آماری شامل کارکنان و خبرگان با تجربه و با سابقه یکی از نهادهای انتظامی استان فارس بود. با بررسی ادبیات جو سازمانی، عواملی که زمینه ساز بروز جو مسموم سازمانی هستند شناسایی و با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های کلموگروف اسمیرنف و آزمون t تک نمونه ای مشخص شد که عوامل و مولفه های شناسایی شده در سازمان مورد بررسی نیز مصداق پیدا می کند. بعد از شناسایی این عوامل، اقدام به رتبه بندی آنها نمودیم. به این منظور پرسشنامه مقایسات زوجی بین 10 نفر از خبرگان و افراد با سابقه سازمان مورد مطالعه توزیع و پس از جمع آوری، با استفاده از نرم افزارExpert Choice11 و تکنیک AHP به رتبه بندی این عوامل و مولفه های مربوط به این عوامل پرداختیم. نتایج نشان داد که رهبری زهرآگین از جهت میزان اهمیت با وزن 591/0 در رتبه اول؛ روابط بین فردی مسموم با وزن 202/0 در رتبه دوم؛ ساختار شغلی مسموم با وزن 107/0 در رتبه سوم؛ نظام پاداش مسموم با وزن 07/0 در رتبه چهارم و ساختار فیزیکی مسموم با وزن 03/0 در رتبه پنجم قرار گرفتند. همچنین کلیه مولفه های مرتبط با هر عامل به صورت تفکیک شده و به صورت کلی و بر اساس وزن نهایی اشان، رتبه بندی شدند.
    کلیدواژگان: جو مسموم، فرهنگ مسموم، فرایند تحلیل سلسله مراتبی(AHP)
  • عبدالله توکلی، علیرضا محمدی *، ارشیا خدایی صفحات 26-50
    در این مقاله تلاش شده است با بررسی مقالات موجود، به بررسی ماهیت رهبری کوانتومی به عنوان رویکردی نوین در رهبری سازمان های قرن بیست و یکم پرداخته شود. بدین منظور با استفاده از روش فراترکیب به عنوان یک روش فرامطالعه کیفی برای جمع بندی نظام مند نتایج یافته های تحقیقات پیشین، 45 مقاله علمی- پژوهشی شناسایی و پس از غربال گری، 28 مقاله انتخاب و بررسی شد. درمجموع 84 کد از آنها استخراج و در قالب سه مقوله: چرایی، چیستی و چگونگی رهبری کوانتومی تبیین شد. در بحث چرایی، مشاهده شد که چهار عامل: نااطمینانی پدیده ها، پیچیدگی های محیطی، تعاملات گسترده و متقابل و تغییرات مداوم و سریع، برگرفته از پارادایم کوانتومی، اتخاذ رویکرد رهبری کوانتومی را در سازمان ها ایجاب نموده است. همچنین در بحث چیستی، به بیان ویژگی های رهبری کوانتومی پرداخته شد و شش مهارت اصلی رهبران کوانتومی شامل: تفکر خلاق، تفکر سیستمی، تفکر شهودی آگاهانه، تفکر اقتضایی و موقعیت گرایی، توانایی الهام بخشی و خودسازماندهی، شناسایی شد و درنهایت در بحث چگونگی، سازوکارها و راهبردهای به کارگرفته شده توسط رهبران کوانتومی، تبیین شد. نتایج بررسی ها نشان داد، رهبران کوانتومی شش راهبرد و اقدام اصلی را شامل: تصمیم گیری مشارکتی، ایجاد فضای اعتماد و حمایت از افراد در ایجاد فضای تعاملی مثبت و کار گروهی، تسهیل جریان اطلاعاتی، تشویق به خودسازماندهی و خودکنترلی، حمایت از خلاقیت و ایجاد شور و هیجان، به کار می گیرند.
    کلیدواژگان: رهبری کوانتومی، نااطمینانی، پیچیدگی، روش فراترکیب
  • سلیمان احمدزاده*، سعید صیادی، سنجر سلاجقه صفحات 51-75
    امروزه پارادایم مدیر به عنوان مربی یا مربی گری مدیریتی به گفتمان جدیدی در حوزه مدیریت منابع انسانی تبدیل شده است. با توجه به مزایایی که مربی گری مدیران بر نگرش های شغلی و رفتاری کارکنان دارد، سازمان ها و شرکت های زیادی تشویق شده اند در راستای نهادینه نمودن این سبک مدیریتی تلاش نمایند. بر همین اساس، هدف از انجام این تحقیق بررسی رابطه رفتار مدیر به عنوان مربی بر تمایل به ترک خدمت کارکنان به طور مستقیم و همینطور به طور غیرمستقیم از طریق نگرش های شغلی کارکنان شامل رضایت شغلی، تعهدسازمانی و هویت سازمانی است. جامعه آماری این تحقیق شامل کارکنان ستاد وزارت راه و شهرسازی می باشد که 500 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری تحقیق انتخاب شده اند. برای آزمون فرضیه ها از رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که رفتار مدیر به عنوان مربی تاثیر مستقیم بر نگرش های شغلی و کاهش تمایل به ترک خدمت دارد. همچنین، نتایج نشان داد که بین تعهد و هویت سازمانی با کاهش تمایل به ترک خدمت کارکنان رابطه منفی و معناداری وجود دارد، ولی بین رضایت شغلی وتمایل به ترک خدمت رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: مدیر به عنوان مربی، رضایت شغلی، تعهد سازمانی، هویت سازمانی، تمایل به ترک خدمت
  • مجتبی نادی*، محمدرضا آهنچیان، محسن نوغانی دخت بهمنی صفحات 76-100
    هدف پژوهش حاضر مطالعه وضعیت تیم سازی و کارتیمی در دانشگاه های دولتی ایران با استفاده از رویکرد کیفی و روش مطالعه موردی بود، و دانشگاه فردوسی مشهد به عنوان یکی از دانشگاه های دولتی ایران به عنوان مورد انتخاب شد. به منظورگردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختار یافته، برمبنای مفاهیم کلیدی حاصل شده از مرور سوابق و منابع، و بررسی اسناد استفاده شد. جامعه آماری شامل کلیه مدیران دانشگاه فردوسی مشهد بود که از میان آنها تعداد14 مدیر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای تحلیل اطلاعات، از روش تحلیل محتوا و کدگذاری باز و محوری استفاده شد. نتایج بدست آمده حاکی از آن بود که شاخصه های تیم سازی و کارتیمی در دانشگاه شامل 2 مقوله کلی و 10 زیر مقوله است و نشانگر این است که دانشگاه از وضعیت تیم سازی و کارتیمی مطلوبی برخوردار نیست، همچنین بررسی اسناد دانشگاه (سند راهبردی دانشگاه فردوسی مشهد)، نشان داد که دانشگاه فاقد استراتژی و یک برنامه روش مند و ساختار یافته برای تیم سازی و بهبود کار تیمی می باشد.
    کلیدواژگان: تیم، تیم سازی، کار تیمی، دانشگاه فردوسی مشهد
  • حشمت خلیفه سلطانی، عبدالله ساعدی*، سجاد اعتمادیان صفحات 101-125
    امروزه واکنش موفقیت آمیز و پویای هر سازمانی در گستره رقابت ها و تغییرات جهانی مستلزم تغییر در فعالیت های سازمانی، چگونگی اداره آنها و بخصوص رهبری است. رهبرانی که با ژرف نگری، تزریق ارزشها، و پیوند دادن علائق فردی و جمعی سازمان را یاری رسانده و همچنین با حمایت از افکار و ایده های جدید، زمینه را برای توسعه و بهبود فعالیت ها و قابلیت های کارآفرینی فراهم می سازند. پژوهش حاضر به تبیین تاثیر رهبری تحول گرا بر توانمندسازی روانشناختی کارکنان به منظور توسعه قابلیت ها و فعالیت های کارآفرینی در سازمان پرداخته است. این پژوهش کاربردی و از نوع توصیفی پیمایشی است. نمونه آماری با استناد به فرمول کوکران 254 نفر از بین کارکنان دانشگاه لرستان (اعضای هیئت علمی و کارمندان) به تعداد750 نفر و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انخاب شده است. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه بوده که روایی آن از روش اعتبار محتوا و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ تایید شده است. برای بررسی و آزمون فرضیه ها از رویکرد معادلات ساختاری و نرم افزار Amos استفاده گردیده است. که نتایج پژوهش حاکی از آن است که در سطح خطای 05/0 رهبری تحول گرا تاثیر مثبت و معناداری بر توانمند سازی روانشناختی و کارآفرینی سازمانی دارد. به علاوه می توان عنوان نمود که در سطح خطای 05/0 توانمندسازی روانشناختی نقش متغیر میانجی در تاثیر رهبری تحول گرا بر کارآفرینی سازمانی دارد
    کلیدواژگان: رهبری تحول گرا، توانمند سازی روانشناختی، کارآفرینی سازمانی، دانشگاه لرستان
  • علی پیران نژاد *، الهه داوری، مهدی افخمی صفحات 126-165
    با وجود آنکه در دنیای پر رقابت معاصر، بهره مندی از نظرات، پیشنهادات و ایده های بدیع کارکنان یکی از پیش شرط های توسعه سازمانی و از جمله عوامل موثر در پیشه گرفتن سازمان ها از رقبای آنها می باشد، ولی بروز عواملی چند باعث شده تا کارکنان مشارکت چندانی در بیان نظرات خود در سازمان ها نداشته باشند و به عبارت دیگر ترجیح می دهند که سکوت پیشه کنند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل به وجود آورنده سکوت سازمانی و پیامدهای احتمالی آن، به روش کیفی و مبتنی بر تحلیل تم، با استفاده از ابزار مصاحبه انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش حاضر متشکل از کارشناسان ستادی و معاونین بانک کشاورزی مستقر در ستاد مرکزی استان تهران بود که با بکارگیری فن گلوله برفی نمونه گیری صورت پذیرفت و برای تجزیه و تحلیل داده ها از تکنیک تحلیل تم استفاده شده است. پس از انجام تجزیه تحلیل داده ها، عواملی مانند عدم رعایت شایسته سالاری، ترس، نبود مدیران انگیزاننده، نگرش های ذهنی مدیران، منفعت طلبی کارکنان، یادگیری اجتماعی به عنوان عوامل ایجاد کننده و بی تفاوتی سازمانی، نارضایتی کارکنان، کاهش عملکرد کارکنان و از دست دادن مشتریان به عنوان پیامدهای سکوت سازمانی مورد شناسایی و بحث قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: سکوت سازمانی، عوامل سکوت سازمانی، پیامدهای سکوت سازمانی، تحلیل تم
  • محمدرضا مردانی، صدیقه طوطیان اصفهانی، حسین علی بوشهریان* صفحات 166-200
    یکی از مسائل و مشکلات سازمان های امروزی ، کمبود اعتماد بین کارکنان و مدیران است. در سازمان های خصوصی و سازمان های دولتی ، شکاف قابل توجهی بین کارکنان و مدیریت و خواسته های این دو وجود دارد. در نتیجه این شکاف ، تصمیمات معمولا با مشکلات اجرائی روبرو می شوند. از این روهدف پژوهش حاضر، شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر اعتماد و رتبه بندی آنها از نظر مدیران و کارکنان دانشگاه علوم پزشکی تهران است. تحقیق حاضر از نظر هدف ،کاربردی و از نظر جمع آوری داده ها توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری در این تحقیق شامل مدیران و کارکنان امور مالی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران می باشند . از میان تعداد 400 نفر از مدیران و کارمندان، 198 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب گردیده اند.نتایج بدست آمده ازروش تحلیل سلسله مراتبی نشان میدهد از دیدگاه کارکنان عامل « شایستگی» با وزن 0.246 دارای بیشترین تاثیر در اعتماد سازی بین کارکنان و مدیران می باشد. رتبه و وزن بقیه عوامل نیز بدین شرح است:2- تفویض اختیار (0.180) 3- مشارکت (0.160) 4-احترام به ارزش ها (0.157) 5- توجه (0.139) 6- ثبات شخصیت (0.119).همچنین از دیدگاه مدیران عامل « شایستگی» با وزن 0.266 دارای بیشترین تاثیر در اعتماد سازی بین کارکنان و مدیران می باشد. رتبه و وزن بقیه عوامل نیز بدین شرح است:2- تفویض اختیار (0.238) 3- احترام به ارزش ها (0.160) 4- مشارکت و وفاداری (0.152) 5- توجه (0.105) 6- ثبات شخصیت (0.079).
    کلیدواژگان: اعتماد سازی، کارکنان، مدیران، دانشگاه علوم پزشکی تهران
|
  • Amin Zare *, Masih Ebrahimi, Mohammad Sangaghi, Majid Ramezan Pages 1-25
    This study aimed to identify factors effective in creating toxic climate and ranking factors have been identified as an antecedent of organizational toxic culture. This study is applied and descriptive survey. and study population consisted of staff and experts with experience of the law enforcement agencies in Fars province .By studying the literature, organizational factors that predispose individuals were found toxic climate. And then, using SPSS software and Kolmogorov-Smirnov tests and sample t-test was found the factors and the factors discussed in our organization are also true. Which include toxic leadership, toxic interpersonal relations, toxic occupational structure, toxic reward system and the toxic physical structure . After identifying these factors preparing a questionnaire paired comparisons, we ranked them. The questionnaire paired comparisons between the 10 experts and people experienced one of the government organizations was distributed. After collecting the questionnaires, using the software Expert Choice and AHP techniques to rank the factors discussed Ranking Results showed that toxic leadership to the importance of weighing 0.591 in the first place, toxic Interpersonal relations by weight of 0.202 in the second, toxic occupational structure with 0.107 weight was in third place, toxic Reward system with 0.07 in the fourth and toxic physical structure by weight 0.03 were ranked fifth in terms of importance. All components are also associated with each factor separately and as a whole, based on their total weight, were ranking.
    Keywords: toxic climate, toxic culture, Analytical Hierarchy process(AHP)
  • Abdollah Tavakkoli, Alireza Mohammadi *, Arshia Khodaei Pages 26-50
    In this paper it is tried to survey the nature of quantum leadership as a modern approach in organizational leadership of twenty-first century through reviewing the literature. For this purpose, a meta-synthesis method was applied as a qualitative method for systematic conclusion of research results. 45 research papers were identified and screened and 28th of them were selected. Totally 84 codes were extracted and explained in the form of three category: why, what and how of quantum leadership. In discussing why quantum leadership, four reasons including uncertainty phenomena, environmental complexity, extensive and mutual interactions, and constant and rapid changes, derived from quantum paradigm have resulted in quantum leadership. In the case of what, characteristics of quantum leadership were expressed and six main leadership skills of creative thinking, systematic thinking, conscious intuitive thinking, contingent thinking, inspiring and self-organizing ability were identified. And finally, in discussing how, mechanisms and strategies used by quantum leaders were explained. Results showed that quantum leaders use six strategies and action as participative decision making, generating trust atmosphere and supporting others in creating positive atmosphere and teamwork, information currency facilitation, encouraging self-organizing and self-control, supporting creativity and creating excitement.
    Keywords: Quantum Leadership, Uncertainly, Complexity, Meta Synthesis
  • Soleyman Ahmadzadeh *, Said Siyadi Siyadi, Sanjar Salajgheh Pages 51-75
    Nowadays the paradigm of manager-as-coach or coaching managinrail has been raised as a new discourse in the sphere of human resources management. Given the privileges that manager's coaching has for employee's job and behavior attitudes, many organizations and companies have tried to institutionalize this style of management in their organization. On this basis, the aim of this article is to examine the relationship between manager-as-coach's behavior and employee's inclination for turnover, directly or indirectly, through employee's job attitudes including job satisfaction, organizational commitment and organizational identity. Statistical population is staff one of them Industrial –Defense organization, 500 persons were selected as sample by using simple Random Sampling. For this purpose, the structural equation modeling has been used for testing the hypotheses. The results of data analysis showed that manager-as-coach's behavior has a direct impact on job attitudes and reducing inclination for turnover. Also Research result indicated that there is a nagative relationship between organizational identity and organizational commitment with tented employee's turnover, but job satisfaction lock relationship with turnover.
    Keywords: Manager-as-Coach, Job Satisfaction, Organizational Commitment, Organizational Identity, Turnover
  • Mojtaba Nadi *, Mohammad Reza Ahanchian, Mohsen Noghani Dokht Bahmani Pages 76-100
    The aim of this research, study of status of team building and teamwork in state universities using the case study method was qualitative approach. To realize the status of team building and teamwork at the university, it was applied semi-structured interview and relevant documents reviewing. The statistical population includes all managers of Ferdowsi University of Mashhad (FUM). Among them 14people with purposeful sampling method were selected. For the analysis of information obtained from interviews, content analysis method was used to open and axial coding. The results of the interviews showed that the characteristics of team-building and teamwork at the University, including 2 general categories and 10 subcategories and also the status of team building and teamwork in the university is not appropriate level. Furthermore the university had no a disciplined and structured program to team building and improvement teamwork.
    Keywords: Team, teambuilding, team work, state university
  • Abdollah Saedi *, Sajad Etemadian Pages 101-125
    The successful response and dynamic range of any organization in a competitive and global changes require a change in organizational activities, how to manage them, especially leadership. Leaders who are deeply injected values, and linking the interests of individual and helped the organization as well as with the support of new ideas, Areas for development and improvement activities and provide entrepreneurial capabilities. This study aimed to explain the impact of transformational leadership on employee's psychological empowerment to develop capabilities and entrepreneurial activity in the organization. This study has a descriptive survey. The sample according to the sample of 254 students of Lorestan university employees (faculty and staff) to 750 using stratified random sampling method is Checked. The instrument used in this study was a questionnaire which its validity through the content validity and reliability through Cronbach's alpha is approved. To test the hypotheses, structural equation modeling approach and software are used Amos. The results showed that the confidence of 0/05 transformational leadership significantly positive effect on psychological empowerment and organizational entrepreneurship. In addition, it can be stated that the level of psychological empowerment 0/05 error mediator of the effects of transformational leadership on organizational entrepreneurship.
    Keywords: Transformational Leadership, Psychological empowerment, corporate entrepreneurship, Lorestan University
  • Ali Piran Nejad *, Elahe Davari, Mehdi Afkhami Pages 126-165
    Although the employee’s comments, suggestions, and criticism are the key factors of the organizational development in the current age, some organizational factors have been making the less employee participation in the organizations. This study aimed to explore the factors of the organizational silence and its possible impacts on the Bank of Agriculture. The present study is a fundamental and qualitative research. According to interviews, lack of respect for meritocracy, fear, feelings of injustice, learned helplessness, lack of managers triggers, centralization, organizational confusion, mental attitudes of managers, cultural weakness, lack of trust within the organization, centralization ambiguities, organizational, social learning and self-interest of employees, as the factors formation of organizational silence is detected. The indifference of employees, reduce employee performance, employee dissatisfaction, undermining knowledge management cycle, reducing the bank's financial performance and reduce customer loyalty was identified as the consequence of organizational silence. The indifference of employees, reduce employee performance, employee dissatisfaction, undermining knowledge management cycle, reducing the bank's financial performance and reduce customer loyalty was identified as the consequence of organizational silence.
    Keywords: Organizational Silence, HRM, Consequence of Organizational Silence, Antecedents of organizational silence
  • Mohammad Reza Mardani, Seddighe Tootian Isfahani, Hossein Ali Boushehrian* Pages 166-200
    One of the problems of today's organizations, is the lack of trust between employees and managers. In our organizations specially in government agencies a significant gap exists between employees and top management and the wants of both side. As a result of this gap, decisions often encounter executive problems. Thefore the aim of this study is to identify and prioritize the factors affecting trust and rank them from the perspective of managers and employees of Tehran University of Medical Sciences. In terms of goal this study was practical an the study population consisted of managers and employee of financial department at Tehran University of Medical Sciences and Health Services and among 400 people, 198 people were selected as sample. The results obtained using Analytic Hierarchy Process shows that "competency" with a weight of 0.246 has the most impact on building trust between employees and managers from the perspective of employees . The rank and weight of other factors are as follows: 2. Delegation (0.180) 3. participation and loyalty (0.160) 4-respect to the values (0.157) attention 5. (0.139) 6. stability of personality (0.119). Also"competency" with a weight of 0.266 has the most impact on building trust between employees and managers from the perspective of managers . The rank and weight of other factors are as follows: 2. Delegation (0.238) 3. respect to the values (0.160) 4- participation and loyalty (0.152) attention 5. (0.105) 6. stability of personality (0.079).
    Keywords: trust-building, employees, managers