فهرست مطالب

مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
سال ششم شماره 4 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/02
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عظیمه نجفی پور، محمد مهدی مجیدی* صفحات 1-17
    مطالعات در زمینه تنوع ژنتیکی خصوصیات بذری در گونه های اهلی و وحشی و ارتباط آنها با عملکرد علوفه در اسپرس اندک است. به منظور بررسی تنوع و تشریح روابط بین عملکرد و اجزاء عملکرد بذر، 93 ژنوتیپ از 23 گونه شامل 21 گونه وحشی به همراه گونه زراعی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه واریانس داده ها نشان داد، ژنوتیپ ها از نظر صفات اندازه گیری شده تفاوت معنی داری داشتند، که نشان دهنده وجود تنوع ژنتیکی بین ژنوتیپ های مورد مطالعه است. در بین صفات بیشترین تنوع در ژنوتیپ های اهلی مربوط به باروری خوشه و در ژنوتیپ های وحشی مربوط به طول خوشه بود. نتایج حاصل از ضرایب همبستگی مشخص کرد عملکرد بذر همبستگی مثبت و معنی داری با تعداد ساقه در بوته و تعداد دانه در خوشه و همبستگی منفی و معنی داری با طول خوشه و روز تا 50 درصد گل دهی دارد. عملکرد بذر با عملکرد علوفه در گونه های وحشی دارای همبستگی مثبت و متوسط و در گونه های اهلی فاقد همبستگی بود. تجزیه خوشه ایژنوتیپ ها را در سه گروه طبقه بندی کرد که گونه های اهلی و وحشی از یکدیگر تفکیک شدند. براساس تجزیه به مولفه های اصلی مولفه اول بر عملکرد بذر و مولفه دوم بر اجزاء عملکرد علوفه تاکید داشت که می تواند برای گزینش ژنوتیپ های مناسب از نظر هر دو ویژگی مورد استفاده قرار کرد.
    کلیدواژگان: اجزاء عملکرد، اسپرس، تنوع ژنتیکی، تجزیه خوشه ای
  • حسین مهدیه، روح الله نادری، احسان بیژن زاده، یحیی امام* صفحات 19-30
    در سال های اخیر استفاده از کودهای زیستی به عنوان راهبرد تغذیه ای جدید برای گیاهان زراعی مطرح شده است. به منظور بررسی تاثیر روش های کاربرد کود زیستی و سطوح مختلف کود نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد تریتیکاله در شرایط رقابت با علف های هرز، پژوهشی مزرعه ای در سال زراعی 93 - 1392 در دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی داراب، دانشگاه شیراز انجام گردید. آزمایش به صورت کرت های دو بار خرد شده با سه تکرار انجام شد. فاکتور اصلی حضور یا عدم حضور علف های هرز، فاکتور فرعی کود نیتروژن در سه سطح صفر، 90 و 180 کیلوگرم در هکتار و فاکتور فرعی فرعی روش کاربرد کود زیستی ازتوباکتر شامل: تلقیح با بذر (50 گرم در لیتر آب به صورت بذرمال)، کاربرد به صورت سرک (20 گرم در لیتر آب) و شاهد بدون کود زیستی بود. نتایح نشان داد اثر نیتروژن و روش کاربرد کود زیستی بر ارتفاع نهایی، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، نیتروژن شاخساره و محتوای پروتئین دانه تریتیکاله معنی دار بود. کاربرد تلقیحی کود زیستی کارایی و اثربخشی زیادتری نسبت به کاربرد سرک داشت که این موضوع در ارتباط با نزدیکی بیشتر کود با سیستم ریشه ای گیاه زراعی بود. برهمکنش سطوح نیتروژن و روش های کاربرد کود زیستی نشان داد که کاربرد کود زیستی بدون مصرف نیتروژن بر محتوای نیتروژن شاخساره تاثیر کمتری داشت و با افزایش سطوح نیتروژن تاثیر آن افزایش یافت. به دلیل قدرت رقابتی بالای تریتیکاله با علف های هرز، رشد و عملکرد تریتیکاله تحت تاثیر معنی دار علف های هرز قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: ازتوباکتر، کشاورزی پایدار، غلات
  • علیرضا اسماعیلی راد، محمدحسین اهتمام *، جمشید رزمجو صفحات 31-45
    مصرف بالای کودهای فسفر، استفاده از منابع آبی بی کربناتی جهت آبیاری و پایین بودن میزان ماده آلی در خاک در اغلب نقاط کشور ما منجر به کمبود آهن در گیاهان است. یکی از راهکارهای مقابله با این مسئله انتخاب ژنوتیپ های متحمل به کمبود آهن (ژنوتیپ های آهن کارآ) یا اصلاح ارقامی با قدرت جذب بیشتر عناصر کم مصرف می باشد. لذا این مطالعه به منظور تعیین حساسیت نسبت به کمبود آهن 12 ژنوتیپ برنج محلی و اصلاح شده ایرانی (طارم محلی، آمل 2، موسی طارم، غریب، شیرودی، بجار، ندا، نوگوران، جوزدان، سازندگی، زاینده رود و کوهرنگ) در دو سطح کودی کلات آهن شامل 5 میکرومولار (کمبود آهن) و 50 میکرومولار (بدون کمبود آهن) محلول غذایی یوشیدا به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در مرکز کشت بدون خاک دانشگاه صنعتی اصفهان در سال 1392 اجرا گردید. نتایج آزمایش نشان داد میزان آهن، وزن خشک اندام هوایی و ریشه، وزن خشک کل، سطح برگ، طول و حجم ریشه و تعداد پنجه به طور معنی داری تحت تاثیر ژنوتیپ، کود آهن و نیز برهمکنش بین آنها قرار گرفت. میانگین وزن خشک کل در ارقام محلی شمال، اصلاح شده شمال و مرکزی ایران در شرایط بدون کمبود آهن به ترتیب 215/0، 138/0، 255/0 گرم در هر بوته بود، که این مقادیر در اثر کمبود آهن به ترتیب 7/25، 2/35 و 0/23 درصد کاهش یافتند. براساس میزان کاهش وزن خشک گیاه در شرایط کمبود آهن، در بین ژنوتیپ های محلی شمال، اصلاحی شمال و مرکزی ایران به ترتیب موسی طارم، بجار و زاینده رود بیشترین تحمل و ژنوتیپ های جوزدان، آمل 2 و شیرودی کمترین تحمل به کمبود آهن را نشان دادند.
    کلیدواژگان: کلات آهن، وزن خشک کل، متحمل به کمبود آهن، حساس به کمبود آهن
  • کامران منصورقناعی پاشاکی، غلامرضا محسن آبادی*، مجید مجیدیان، علیرضا فلاح نصرت آباد صفحات 47-60
    به منظور مطالعه تاثیر کاربرد کودهای نیتروژن، فسفر به همراه کود زیستی بر عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا (توده بومی پاچ باقلا)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در لاهیجان در سال 1392 اجرا شد. تیمارها شامل: کود نیتروژن (اوره) در سه سطح صفر، 60 و 120 کیلوگرم در هکتار، کود شیمیایی فسفر در سه سطح صفر، 40 و 80 کیلوگرم در هکتار و کود زیستی ریزوبیوم، باسیلوس و سودوموناس در دو سطح کاربرد و عدم کاربرد بود. نتایج نشان داد که برهمکنش های کود نیتروژن در کود فسفر و کود فسفر در کود زیستی بر عملکرد دانه و برهمکنش کود نیتروژن در کود فسفر در کود زیستی بر صفات تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، تعداد دانه در بوته و وزن صد دانه معنی دار بود. مقایسه میانگین ها نشان داد که بیشترین عملکرد دانه در برهمکنش 120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و 80 کیلوگرم فسفر در هکتار (1556 کیلوگرم در هکتار) و کمترین آن در تیمار شاهد (451 کیلوگرم در هکتار) به دست آمد. بیشترین مقدار صفات تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف و وزن صد دانه در ترکیب تیماری120 کیلوگرم کود نیتروژن و 40 کیلوگرم کود فسفر در هکتار به همراه استفاده از کود زیستی به دست آمد. با توجه به نتایج فوق احتمال می رود تلفیق کودهای زیستی فسفره و شیمیایی توام با کود شیمیایی نیتروژن قادر به تامین بخشی از نیازهای غذایی لوبیا باشد که نیاز به تحقیقات بیشتر در این زمینه است.
    کلیدواژگان: سودوموناس، ریزوبیوم، باسیلوس، پروتئین
  • غلامحسن رنجبر، هادی پیرسته انوشه *، نادیا بشارت صفحات 61-73
    در یک مطالعه دو ساله مزرعه ای تاثیر غلظت و زمان محلول پاشی سالیسیلیک اسید برای بهبود رشد گیاه جو تحت دو شرایط غیر شور و شور (به ترتیب 2 و 12 دسی زیمنس برمتر) در یک آزمایش کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سال های93 - 1391 در مرکز ملی تحقیقات شوری بررسی شد. تیمارهای سالیسیلیک اسید (یازده تیمار) شامل یک تیمار بدون محلول پاشی و ده تیمار محلول پاشی با غلظت های 35/0، 70/0، 05/1، 40/1 و 75/1 میلی مولار و اعمال در زمان های پنجه زنی + ساقه روی + ظهورسنبله یا ساقه روی + ظهورسنبله بود. اگرچه تنش شوری با کاهش اجزای عملکرد منجر به کاهش معنی دار عملکرد دانه گردید، با این حال عملکرد دانه بوته های جو تحت تاثیر محلول پاشی سالیسیلیک اسید به میزان قابل توجهی افزایش یافت. این اثر مثبت احتمالا به دلیل تاثیر سالیسیلیک اسید بر تعداد دانه در سنبله بود. متوسط عملکرد دانه در غلظت های صفر، 35/0، 70/0، 05/1، 40/1 و 75/1 میلی مولار سالیسیلیک اسید در شرایط غیر شور به ترتیب 1/496، 7/539، 5/538، 8/553، 4/517 و 3/501 گرم در مترمربع و در شرایط شور به ترتیب 2/189، 5/212، 1/219، 9/206، 3/200 و 3/182 گرم در مترمربع بود. با توجه به معنی داری همبستگی منفی بین سدیم با عملکرد دانه، نقش تعدیل کنندگی سالیسیلیک اسید برای اثرات منفی شوری می تواند با اثر مثبت آن در کاهش غلظت سدیم در ارتباط باشد. بهترین تیمار را می توان محلول پاشی سالیسیلیک اسید با غلظت 05/1 میلی مولار برای شرایط غیر شور و با غلظت 70/0 میلی مولار برای شرایط شور در دو مرحله ساقه روی + ظهور سنبله دانست که به ترتیب باعث افزایش 6/16 و 6/18 درصدی عملکرد دانه شدند. نتایج این پژوهش بیان داشت که غلظت یا دفعات زیاد محلول پاشی نه تنها موجب بهبود تاثیر نمی شود، بلکه می تواند اثرات منفی نیز به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: پتاسیم، غلظت، سدیم، مرحله اعمال، همبستگی
  • سارا سماک، سید عبدالرضا کاظمینی *، الهه توکل صفحات 75-91
    به منظور بررسی صفات مرتبط با تحمل به تنش آبی و روابط بین آنها در ژنوتیپ های جو و نیز شناسایی ژنوتیپ های متحمل، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز در دو سال زراعی 92 - 1391 و 93 - 1392 انجام شد. هفتاد و چهار ژنوتیپ خارجی جو به همراه دو رقم تجاری ایرانی (ریحان و نصرت) در دو شرایط آبیاری نرمال و تنش آبی (قطع آبیاری در مرحله گل دهی) به صورت کرت های یک بار خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفتند. با توجه به ضرایب همبستگی، شاخص تحمل تنش (STI) به عنوان بهترین شاخص برای انتخاب ژنوتیپ های متحمل به تنش خشکی در گیاه جو شناخته شد و صفات تعداد سنبله بارور، طول سنبله، عملکرد زیست توده و عملکرد دانه همبستگی معنی داری با شاخص تحمل به تنش داشتند. براساس این شاخص، ژنوتیپ های شماره 17، 23، 24، 41، 47، 58، 65، 71 و 72 از جمله ژنوتیپ های متحمل و پر محصول در هر دو شرایط نرمال و تنش شناخته شدند.
    کلیدواژگان: شاخص تحمل تنش، تجزیه و تحلیل همبستگی، زیست توده
  • محسن عدالت*، صادق شهراسبی، سید عبدالرضا کاظمینی، یحیی امام صفحات 93-105
    از جمله راه کارهای عملی برای کنترل علف های هرز، کشت گیاهان پوششی زمستانه مانند گندم و جو می باشد. به منظور بررسی اثر گیاهان پوششی و مقادیر مختلف نیتروژن بر کنترل علف های هرز در کشت کلزا، آزمایشی مزرعه ای به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1393 - 1392 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز اجرا شد. تیمارها شامل سطوح نیتروژن (75 و 150کیلوگرم در هکتار) به عنوان فاکتور اصلی و گیاه پوششی (شاهد، 25% گندم، 50% گندم، 75% گندم، 25% جو، 50% جو و 75% جو) به عنوان فاکتور فرعی بود. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری بین کاربرد و عدم کاربرد گیاه پوششی و برهمکنش آنها با نیتروژن بر ویژگی های اندازه گیری شده وجود داشت. گیاه پوششی جو در مهار علف های هرز نسبت به گندم از توانایی رقابتی بالاتری برخوردار بود به گونه ای که کمترین تراکم، وزن خشک و ارتفاع علف هرز از برهمکنش مقادیر گیاه پوششی جو در نیتروژن، به دست آمد. به طورکلی بیشترین عملکرد دانه (5290 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد روغن کلزا (1760 کیلوگرم در هکتار) در تیمار 150 کیلوگرم نیتروژن در هکتار با 50% گیاه پوششی جو به دست آمد ولی تفاوت معنی داری با تیمار 75 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و 50% گیاه پوششی گندم نداشت.
    کلیدواژگان: روغن دانه، عملکرد، مالچ، مدیریت تلفیقی
  • اکرم وطن خواه، عبدالرحمان محمدخانی، سعدالله هوشمند، شهرام کیانی* صفحات 107-120
    اسید هیومیک به عنوان یک اسید آلی حاصل از هوموس و سایر منابع طبیعی همراه با آهن می تواند در جهت رفع برخی از کمبودهای عناصر غذایی در انگور موثر واقع شود. به منظور بررسی اثر اسید هیومیک و آهن بر عملکرد میوه و غلظت عناصر در برگ انگور، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در در سال 93 - 92 در سه تکرار اجرا شد. تیمار ها شامل ترکیب سطوح اسید هیومیک و سولفات آهن هر کدام در سه سطح (صفر، یک و دو در هزار) بود. محلول پاشی در دو نوبت قبل از گل دهی و دو هفته بعد از تشکیل میوه انجام شد. نتایج نشان داد تیمارها عملکرد را به طور معنی داری افزایش دادند. بیشترین عملکرد به میزان 27/8 کیلوگرم در هر بوته از تیمار سولفات آهن دو هزار به دست آمد که با تیمار شاهد اختلاف معنی داری داشت. در تجزیه برگی، اثر تیمارها بر غلظت نیتروژن، آهن و روی در سطح یک درصد و بر غلظت مس در سطح 5 درصد معنی دار بود. محلول پاشی سولفات آهن باعث افزایش غلظت آهن در برگ ها شد و بیشترین میزان (6/189 میلی گرم بر کیلوگرم بافت)، تحت تاثیر تیمار دو در هزار به دست آمد. با توجه به اینکه در این آزمایش عنصر آهن همبستگی مثبت معنی داری با عملکرد، وزن خوشه، قطر حبه، کلروفیل و TSS نشان داد، بنابراین به منظور افزایش عملکرد و بهبود کیفیت انگور محلول پاشی اسید هیومیک دو در هزار به همراه سولفات آهن دو در هزار در تاکستان ها توصیه می شود.
    کلیدواژگان: اسید هیومیک، انگور، سولفات آهن، کمیت و کیفیت، محلول پاشی
  • آمنه ابراهیم پورلیش، جعفر اصغری *، پرستو مرادی، حبیب الله سمیع زاده صفحات 121-134
    به منظور تعیین مناسب ترین غلظت علف کش های پرتیلاکلر و سان رایس پلاس در کنترل علف های هرز و عملکرد بهینه برنج رقم هاشمی(Oryza sativa L.)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان در سال زراعی 1391 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار کنترل با سطوح کمتر از، بیشتر از و مقدار توصیه شده پرتیلاکلر (5/0، 75/0 و 1 کیلوگرم ماده موثره در هکتار) و سان رایس پلاس (45/0، 9/0 و 35/1 کیلوگرم ماده موثره در هکتار) با دو شاهد (دوبار وجین و عدم وجین) و عامل کود شامل کاربرد (90 کیلوگرم در هکتار) و عدم کاربرد نیتروژن بودند. علف های هرز غالب مزرعه، سوروف (Echinochloa crus-galli L.) و اویارسلام (Cyperus rotandus L.) بودند. بالاترین تعداد پنجه بارور، تعداد دانه در خوشه و عملکرد دانه در غلظت های توصیه شده پرتیلاکلر و سان رایس پلاس و غلظت بیشتر از میزان توصیه شده سان رایس پلاس به علت کارایی مناسب آنها در کنترل علف های هرز (بیش از 70%) با کاربرد کود نیتروژن مشاهده شد. کمترین تعداد دانه در خوشه، تعداد پنجه و عملکرد دانه در تیمار شاهد بدون وجین دیده شد که تفاوت معنی داری بین کاربرد و عدم کاربرد کود نیتروژن وجود نداشت. به طورکلی، کود نیتروژن در تیمارهایی که علف کش ها، علف های هرز را به خوبی کنترل کرده بودند، اثر مثبتی روی عملکرد و اجزای عملکرد برنج استعمال داشت و در تیمارهای عدم وجین، مصرف کود نیتروژن توسط علف هرز سبب افت تاثیر نیتروژن بر عملکرد دانه برنج شد.
    کلیدواژگان: تعداد پنجه، علف کش، علف های هرز، نیتروژن
  • فهیمه سرلک، اورنگ خادمی، جواد عرفانی مقدم* صفحات 135-147
    قارچ تکمه ای دارای عمر انبارمانی کم بوده و قهوه ای شدن، کاهش وزن و آلودگی میکروبی از تغییرات عمده ای است که پس از برداشت قارچ تکمه ای رخ می دهد و باعث کاهش ارزش اقتصادی آن می شود . بنابراین، در این پژوهش، اثر برخی از تیمارهای پس از برداشت از جمله کلرید کلسیم (3/0 و 45/0 درصد)، اسید آسکوربیک (1، 2 و 3 میلی مولار)، و پراکسید هیدروژن یک درصد بر افزایش ماندگاری قارچ تکمه ای بررسی شد. قارچ ها به مدت دو دقیقه در تیمارهای فوق غوطه ور شده و پس از خشک شدن در دمای آزمایشگاه، در درون ظروف پلی اتیلنی با استفاده از پوشش سلوفان بسته بندی و به دمای چهار درجه سانتی گراد منتقل شدند. برخی صفات کیفی و کمی در زمان های هشت و 16 روز انبارداری مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد غوطه ور کردن در کلریدکلسیم 45/0 درصد، اسید آسکوربیک دو و سه میلی مولار و پراکسید هیدروژن یک درصد به طور قابل توجهی، کیفیت بازارپسندی قارچ خوراکی تکمه ای را حفظ و از باز شدن کلاهک آن ممانعت نمودند. تیمار کلرید کلسیم با کنترل کاهش وزن، حفظ سفتی، کاهش نشت یونی و کاهش جمعیت باکتری تیماری موثر در حفظ کیفیت پس از برداشت قارچ خوراکی بود. اسید آسکوربیک نیز در ممانعت از کاهش وزن تیماری بسیار موثر بوده و در حفظ سفتی، کاهش نشت یونی و کاهش جمعیت باکتری موثر نشان داد، ولی تیمار پراکسید هیدروژن تنها با کاهش شدید جمعیت باکتری به حفظ کیفیت پس از برداشت قارچ تکمه ای کمک کرد.
    کلیدواژگان: آلودگی باکتریایی، پس از برداشت، سفتی، کاهش وزن، قهوه ای شدن
|
  • A. Najafipoor, M. M. Majidi * Pages 1-17
    Little is known about genetic variation of seed related traits and their association with forage characters in sainfoin. In order to investigate the variation and relationship among seed yield and its components, 93 genotypes from 21 wild and cultivated species of genus Onobrychis were evaluated using a randomized complete block design with four replications at Isfahan University of Technology Research Farm, Isfahan, Iran. Analysis of variance showed that there was significant difference among genotypes, indicating existence of considerable genetic variation in this germplasm. Panicle fertility and panicle length had the most variation in cultivated and the wild genotypes, respectively. Results of correlation analysis showed that seed yield was positively correlated with number of stems per plant and number of seeds per panicle and negatively correlated with panicle length and days to 50% flowering. Seed yield had positive correlation with forage yield in wild species while this correlation was not significant in cultivated one. Cluster analysis classified the genotypes into three groups which separate wild and cultivated species. Based on principal component analysis the first component was related to seed yield and the second one was related to components of forage yield which can be used for selection of high forage and seed yielding genotypes.
    Keywords: Sainfoin, Genetic diversity, Wild species, Cluster analysis
  • H. Mahdieh, R. Naderi, E. Bijanzadeh, Y. Emam* Pages 19-30
    Recently, application of biofertilizers has been introduced as a new strategy in crop nutrition. In order to investigate the effect of application methods of biofertilizer in combination with nitrogen levels on yield and yield components of weed-infested triticale a field experiment was conducted at College of Agriculture and Natural Resources of Darab, Shiraz University in 2013-14 growing season. Experimental design was a split split plot with three replications. The main factor included weedy and weed free plots, subplots included three levels of nitrogen; control, 90 and 180 kg N ha-1 and the sub-sub plots were composed of Azotobacter biofertilizer application methods; seed inoculation, topdressing and without Azotobacter (control). The results showed that the effects of nitrogen and biofertilizers on plant height, number of grains per ear, 1000 grain weight, grain yield and yield components, N content in shoot and grain of triticale were significant. Seed inoculation of biofertilizer showed higher efficiency due to its close relationship with plant root systems. Nitrogen amendment had a positive effect on biofertilizer efficiency, so that application of biofertilizer without use of chemical N, had a lower impact on shoot N content. Application of biofertlizer combined with N fertilizer had a higher impact on shoot N content. Owing to a great competitive ability of this small-grain cereal crop against the weeds, triticale yield was not adversely affected by the weed interference.
    Keywords: Azotobacter, Sustainable Agriculture, Cereals
  • A. Esmaeilirad, M. H. Ehtemam*, J. Razmjoo Pages 31-45
    Excessive application of P fertilizers, use of the bicarbonated water sources for irrigation concomitant to a low level of organic matter have resulted in widespread iron deficiencies in crop plants in Iran. One of the strategies to overcome this problem is to select tolerant genotypes to iron deficiency (i.e. iron-use-efficient genotypes) or bred genotypes with high-micronutrient-uptake ability. Therefore, this experiment was conducted to study the behavior of twelve Iranian rice landraces and improved genotypes to iron deficiency (Tarom Mahalli, Amol 2, Musa-Tarom, Gharib, Shiroudi, Bejar, Neda, Nogouran, Jozdan, Sazandegi, Zayande Roud, and Kouhrang) as exposed to two levels of chelated iron fertilizers, including 5mM (iron deficiency) and 50mM (no iron deficiency) in Yushida nutrient solution culture. A factorial experiment based on a completely randomized design with four replicates was carried out in Soilless Culture Center at Isfahan University of Technology, Isfahan, Iran in 2013. The results showed that the iron content, shoot and root dry weights, total dry weight, leaf area, root length and volume and the number of tillers were significantly affected by genotypes, iron fertilizer, and their interaction. The mean dry weights were 0.215, 0.138, and 0.255 g per plant in northern landraces, northern improved, and central Iranian genotypes under no iron deficiency condition, but they were decreased by 25.7, 35.2, and 23.0% under iron deficiency condition, respectively. Based on the magnitude of decrease of total biomass under iron deficiency condition, genotypes such as Musa-Tarom, Bejar, and Zayande Roud seemed to be more tolerant in comparison to Jozdan, Amol 2, and Shiroudi.
    Keywords: Chelated iron fertilizer, Total biomass, Tolerant to iron deficiency, Sensitive to iron deficiency
  • K. Mansour Ghanaei Pashaki, Gh. Mohsenabadi *, M. Majidian, A. R. Fallah Nosratabad Pages 47-60
    In order to study the effect of application of nitrogen, phosphorus and biologic fertilizers on yield and yield components of native bean, an experiment was conducted as factorial in randomized complete block design with three replications in Lahijan, northern Iran in 2013. Treatments consisted of chemical nitrogen fertilizer (0, 60 and 120 kg ha-1 urea), chemical phosphorus fertilizer (0, 40 and 80 kg ha-1 P2O5) and mixture of rhizobium, bacillus and pseudomonas biofertilizers (application and on application). The maximum and minimum seed yields (1556 kg ha-1and 451 kg ha-1) were obtained at the presence of 120 kg ha-1 urea with 80 kg ha-1 P2O5 and control (no fertilizers), respectively. The results showed that seed yield was significantly affected by interactions of nitrogen and phosphorus, and phosphorus with bio-fertilizers. The triple interaction effect of nitrogen, phosphorus and biofertilizers was significant on pod number per plant, seed number per pod, seed number per plant and 100 seed weight. The maximum pod number per plant, seed number per pod and 100 seed weight were found in interaction of 120 kg ha-1 urea and 40 kg ha-1 P2O5 with biological fertilizers. Overall, it seems that application of biological phosphorus with both N and P chemical fertilizers is more beneficial to bean; however, the present one-year study needs to be continued in years ahead to ascertain our results.
    Keywords: Bacillus, Protein, Pseudomonas, Rhizobium
  • Gh. Ranjbar, H. Pirasteh Anosheh *, N. Besharat Pages 61-73
    In a 2yrs field study the effect of concentration and time of salicylic acid (SA) foliar application on growth of barley under non-saline and saline (2 and 12 dS m-1 of NaCl, respectively) conditions was evaluated in National Salinity Research Center of Iran, Yazd, central Iran during 2012-2014 growing seasons. The treatments of SA (11 treatments) included without SA and SA foliar application at 0.0, 0.35, 0.70, 1.05, 1.40 and 1.75 mM applied at tillering stem elongation ear emergence or stem elongation ear emergence. Salt stress led to significant decreases in seed yield and yield components; however, grain yield of barley plants were considerably increased when subjected to SA. This positive impact of SA was due probably to its effect on grain number. Average of grain yield in 0.0, 0.35, 0.70, 1.05, 1.40 and 1.75 mM SA concentrations were 496.1, 539.7, 538.5, 553.8, 517.4 and 501.3 g m-2 under non-saline and 189.2, 212.5, 219.1, 206.9, 200.3 and 182.3 g m-2 under saline conditions, respectively. Considering the negative correlation between sodium concentration in shoot and grain yield, modulating role of exogenous SA on adverse effect of salinity might be related to a SA-induced lowered Na concentration in such organs. The appropriate treatment seems to be SA foliar application at 1.05 mM for non-saline and 0.70 mM for saline conditions applied at stem elongation ear emergence, as they increased grain yield by 16.6% and 18.6%, respectively. The result of this study revealed that higher concentration or frequency of SA application could be associated with negative impacts on barley.
    Keywords: Correlation, Potassium, Sodium, Stage of apply
  • S. Samak, S. A. Kazemeini *, E. Tavakol Pages 75-91
    In order to evaluate water stress tolerance-related traits and their relationships in barley genotypes, as well as identification of drought tolerant genotypes, a field experiment was carried out during 2012-13 and 2013-14 growing seasons in College of Agriculture, Shiraz University, Iran. Seventy four foreign barley genotypes and two Iranian varieties (Reyhan and Nosrat) were evaluated under normal irrigation and water stress (water withheld at flowering stage) conditions according to a split plot experiment based on a randomized complete block design. Correlation analysis indicated that stress tolerance index (STI) was the best criterion for selecting barley drought-tolerant genotypes and significant correlations between number of fertile spikes, spike length, biomass, and seed yield and stress tolerance index were observed. Based on STI, the genotypes number 17, 23, 24, 41, 47, 58, 65, 71 and 72 were proved to be the most tolerant and high-yielding genotypes under both normal and water stress conditions.
    Keywords: Biomass, Correlation analysis, Stress Tolerance Index
  • M. Edalat *, S. Shahrasbi, S. A. Kazemeini, Y. Emam Pages 93-105
    Cultivation of winter cover crops such as wheat and barley is one of the practical approaches for weeds control in cereal-based rotations. In order to investigate the effect of cover crop species and nitrogen rates on weed control of rapeseed (Brassica napus L.), a field experiment was arranged in split-plot based on a RCBD with three replications during 2013-2014 growing season at Research Field of School of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, Iran. Treatments included nitrogen levels (75 and 150 kg N ha-1) as the main factor and cover crops (no cover crop as control, 25% wheat, 50% wheat, 75% wheat, 25% barley, 50% barley and 75% barley) as sub factor. The results showed that there was significant difference between the presence and absence of cover crop and its interaction with nitrogen level in terms of an array of measured traits. The lowest density, dry weight and height of weeds were obtained from the using barley as a cover crop at the presence of both nitrogen rates, suggesting that barley cover crop is more potent to suppress the weeds compared to wheat cover crop. The highest grain yield (5290 kg ha-1) and oil yield (1760 kg ha-1) of rapeseed were obtained from 50% barley cover crop and the highest rapeseed protein percentage (43%) was obtained from using 25% wheat cover crop at 150 kg N ha-1. Overall, the highest grain and oil yields were achieved from application of 150 kg N ha-1 along with using 50% barley cover crop treatment, though the latter combination did not significantly differ from 75 kg N ha-1 at 50% wheat cover crop
    Keywords: Integrated management, Mulch, Seed oil, Yield
  • A. Vatankhah, A. Mohammadkhani, S. Houshmand, Sh. Kiani * Pages 107-120
    Application of humic acid as an organic acid derived from humus and other natural resources along with iron could be beneficial to overcoming, at least in part, the nutrients deficiencies in the grapes. In order to evaluate the effects of humic acid and iron on fruit yield and concentration of nutrient elements in the leaf of grape, a factorial experiment based on a randomized complete block design in three replications was done during growing season of 2013- 2014. The treatments included combinations of humic acid (control, 1 and 2 per thousand) and ferrous sulfate (control, 1 and 2 per thousand), sprayed in two steps (i.e. before flowering and two weeks after fruit set). The results indicated that treatments significantly increased the grapes fruit yield, e.g. the maximum yield (8.27 kg per plant) was obtained when 2 per thousand of iron sulfate was applied. The above treatments significantly affected nitrogen, iron, zinc and copper content of leaves. Foliar application of ferrous sulfate increased leaf iron concentration, i.e. the highest (189.6 mg per kg tissue) iron content was observed at the presence of 2 per thousand ferrous sulfate treatment. Positive correlations were observed between the leaf iron concentration with fruit yield, cluster weight, berry diameter, leaf chlorophyll concentration and TSS of fruit. Hence, foliar application of humic acid and iron sulfate (e.g. each at a two per thousand concentrations) in vineyards might be effective in increasing quality and quantity of grapes.
    Keywords: Grape, Humic acid, Ferrous sulfate, Foliar application, Quantity, quality
  • A. Ebrahimpour Lish, J. Asghari *, P. Moradi, H. Samizade Pages 121-134
    In order to determine the optimal rates of Pertilachlor and Sunrice­-plus herbicides for weed control of rice (Oryza sativa Var.Tarom Hashemi), a factorial experiment was conducted with a randomized complete block design with four replications in Rice Research Farm of Faculty of Agriculture, University of Guilan, Rasht, northern Iran. The first factor was weed control treatment which consisted of lower than, equal, and more than recommended levels of Pertilachlor (i.e. 0.5, 0.75, 1 kg a.i ha-1) and Sun­rice plus (0.45, 0.9, 1.35 kg a.i ha-1) herbicides, along with unweeded and twice hand-weeded controls. The second factor consisted of two levels of nitrogen fertilizer (N) application (i.e. 0 and 90 kg ha-1 of N). Barnyardgrass (Echinochloa crus-galli L.) and Purple nutsedge (Cyperus rotandus L.) were the most dominant weeds of the experimental plots. The highest number of filled panicles per plant, number of grains per panicle, and grain yield were found in recommended rate of Pertilachlor, Sun­rice plus and more than recommended rate of Sun­rice plus due to adequate weed control (>70%) at the presence of 90 kg ha-1 of N. The lowest number of grains per panicle, number of panicles per plant and grain yield were observed in unweeded treatment, at both levels of nitrogen fertilizer application. It was concluded that application of N is effective in increasing grain yield of the examined rice genotype only if weeds are effectively controlled by herbicides. Hence, application of N in the unweeded conditions does not lead to an increase in grain yield of rice, because the consumption of N by weeds decreased the effect of nitrogen on rice grain production.
    Keywords: Herbicide, Nitrogen, Number of tiller, Weeds
  • F. Sarlak, O. Khademi, J. Erfani Moghadam* Pages 135-147
    Mushrooms are characterized by a very short shelf life and browning, weight-loss and microbial infections are known as the most deteriorating postharvest modifications in the mushrooms, leading to notable economic losses. In this study, the effects of some postharvest treatments including calcium chloride (0.30 and 0.45%), ascorbic acid (1, 2 and 3 mM) and hydrogen peroxide (1%) on increasing mushroom shelf life were evaluated. Mushrooms were dipped in the solution treatments for 2 min, then dried at room temperature and packed in polyethylene container by cellophane cover and were stored at 4°C. Some qualitative and quantitative parameters were measured on 8th and 16th days of storage. Results showed that, 0.45% CaCl2, as well as 2 and 3 mM ascorbic acid and 1% peroxide hydrogen effectively maintained mushrooms marketability and kept the cap closed. CaCl2 treatment was effective in extending the postharvest life of mushrooms due to reducing weight loss, maintaining firmness, reducing electrolyte leakage and lowering bacterial populations. Ascorbic acid was an effective treatment in reducing the weight loss, electrolyte leakage, bacterial populations and, thereby, maintaining the firmness. Hydrogen peroxide treatment improved the postharvest quality of mushrooms only through reducing bacterial populations.
    Keywords: Bacterial incidence, Browning, Firmness, Postharvest, Weight loss