فهرست مطالب

پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری - سال چهارم شماره 2 (تابستان 1395)

فصلنامه پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری
سال چهارم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم رضایی، عیسی ابراهیم زاده، مجتبی رفیعیان صفحات 153-173
    امروزه، یکی از معضلاتی که شهر و شهروندان با آن مواجه اند، وجود زمین های رهاشده و بی استفاده در مناطق و محلات مختلف شهری است. این اراضی و فضاهای مسئله دار، رشد افقی شهرها را به دنبال داشته، باعث نا پایداری در ابعاد محیط زیستی، اجتماعی و اقتصادی شده و محیط های شهری را با چالش های جدی مواجه ساخته است. با توجه به اهمیت و نقش حساس زمین در توسعه شهری و پیشبرد اهداف و برنامه های شهر، هدایت و کنترل این اراضی ضرورت دارد. در راستای کنترل و مدیریت اراضی رهاشده، اولین گام شناخت و بررسی عواملی است که در شکل گیری آن ها نقش موثر داشته است. لذا، هدف اصلی این مقاله، شناسایی و سنجش عوامل و نیروهای موثر در پیدایش اراضی رهاشده و بی استفاده (نمونه موردی: شهر ایلام) است. نوع تحقیق کاربردی و روش بررسی توصیفی- تحلیلی است. برای جمع آوری داده ها از روش پیمایشی و کتابخانه ای استفاده شده است. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و بهره گیری از آزمون هایی همچون ضریب همبستگی پیرسون، آزمون T تک نمونه ای و نیز رگرسیون چندگانه است. عوامل و نیروهای موثر در رهاشدگی اراضی در پنج بعد شامل عوامل و نیروهای اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی، حقوقی- قانونی، سیاسی و محیطی سنجش شده است. نتایج حاصل از تحلیل یافته ها نشان می دهد که رابطه معناداری بین تمامی شاخص های مورد بررسی و شدت رهاشدگی اراضی درون شهری وجود دارد. از بین این شاخص ها، نیروها و عوامل اقتصادی، بیشترین نقش را در رهاشدگی اراضی درون شهری محدوده مورد مطالعه داشته است. به طور کلی، عواملی همچون مهاجرت های ناشی از جنگ تحمیلی و مهاجرت های روستاییان به شهرها، سیاست های واگذاری زمین و مسکن، پیش بینی های نادرست طرح های شهری، بورس بازی زمین و نقش پررنگ دلالان و زمین خواران در این امر در شکل گیری الگوی پراکنده شهری و رهاشدگی اراضی درون شهری ایلام، تاثیرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: اراضی رها شده، پایداری شهری، زمین شهری، شهر ایلام
  • احمد پوراحمد، سعید زنگنه شهرکی، مصطفی صفایی رینه صفحات 175-195
    در دهه های اخیر به دنبال گسترش بی رویه شهرها و اهمیت و نقش روزافزون اتومبیل در شهر، به تدریج نقش عابر پیاده در فضاهای شهری کم رنگ شده است. این امر موجب کاهش سرزندگی فضاهای عمومی و کاهش فضایی مناسب برای تعاملات اجتماعی در شهر شده است. به دنبال ایجاد سرزندگی بیشتر و تبدیل سکونتگاه های شهری به شهرهای انسان محور، بسیاری از شهرها فضاهای بدون وسیله نقلیه ای به نام «پیاده راه» ساختند. پژوهش حاضر به دنبال تحلیل نقش پیاده راه 17 شهریور به منزله فضای عمومی در سرزندگی فضای شهری است. برای جمع آوری داده ها و تجزیه وتحلیل آن ها روش توصیفی- تحلیلی به کار گرفته شد. جامعه آماری تحقیق تمام افرادی است که در محدوده پیاده راه حضور دارند. پس از انتخاب نمونه تعداد 289 پرسشنامه در محدوده پیاده راه و در میان کسبه محلی، ساکنان اطراف و بازدیدکنندگان از فضا توزیع و نتایج آن با استفاده از نرم افزار SPLS تجزیه وتحلیل شد. نتایج نشان می دهد پیاده راه 17 شهریور با توجه به کارکرد و ساختار کنونی خود نتوانسته موجب سرزندگی محیط شود و در ایجاد فضایی برای تداوم حضور عابران و فعالیت های انسانی ناموفق بوده است، زیرا میزان اثرگذاری هر کدام از ابعاد پیاده راه به حدی نبوده است که در کنار سایر عوامل بتواند موجب سرزندگی محیط شود. در بین ابعاد پیاده راه دسترسی با ضریب 226/0 بیشترین اهمیت را در سرزندگی داشته است. اما وضعیت سایر شاخص ها ازجمله کیفیت کالبدی با وزن 186/0 و امنیت اجتماعی با 189/0 در محدوده پیاده راه نامناسب است. در بین ابعاد سرزندگی هم تعامل و حس مکان با وزن 178/0 و ایمنی و امنیت با وزن 177/0 نسبت به سایر شاخص ها در وضعیت بهتری قراردارد و ابعاد تنوع و جذابیت محیط با وزن 153/0 و برد و دامنه پیاده راه با وزن 155/0 نامناسب است.
    کلیدواژگان: پیاده راه، سرزندگی، شهر تهران، فضاهای عمومی
  • کرامت الله زیاری، عزت الله قاسمی قاسموند صفحات 197-221
    نظریه توسعه پایدار با توجه به آثاری که در محیط فیزیکی، اجتماعی و اقتصادی گذاشته، اخیرا مورد توجه شهرسازان و برنامه ریزان شهری واقع شده است. با توجه به اهمیت مسکن در ساختار شهرهای امروزی و زندگی شهروندان توجه به اصول توسعه پایدار در جهت عدالت فضایی و اجتماعی و ساختار کالبدی شهرها، مطلوبیت کمی و کیفی کاربری ها به ویژه کاربری مسکونی و مقوله مسکن امری مهم است. لذا، هدف پژوهش حاضر تحلیل و ارزیابی وضعیت شاخص های کمی و کیفی مسکن در شهر سامان است. روش این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی است. در این پژوهش برای ارزیابی وضعیت شاخص های مسکن در نواحی چهارگانه شهر سامان، از سه مدل تصمیم گیری تاپسیس، ویکور و کوپراس استفاده شده است. در این پژوهش همچنین برای مقایسه زوجی معیارهای هر شاخص و وزن دهی به معیارها از مدل تحلیل شبکه ANP استفاده شده است. شاخص های به کار رفته در پژوهش حاضر شامل شش شاخص اجتماعی، اقتصادی، ریزدانگی، تراکمی، محیط زیستی و تسهیلات مسکن با رویکرد توسعه پایدار است. برای گردآوری داده های پژوهش از اطلاعات حاصل از داده های مرکز آمار ایران (1390)، طرح تفصیلی شهر سامان (1391) و مطالعات میدانی با استفاده از ابزار پرسشنامه با حجم نمونه 320 خانوار استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که مسکن شهر سامان متناسب رویکرد توسعه پایدار نیست و در بیشتر شاخص های مسکن در نواحی چهارگانه شهر سامان عدم برابری و ثبات وجود دارد، به طوری که در شاخص اجتماعی، نواحی 1 و 4 نسبتا مطلوب، ناحیه 2 نامطلوب و ناحیه 3 نسبتا نامطلوب، در شاخص اقتصادی ناحیه 1 نامطلوب، ناحیه 2 نسبتا مطلوب و نواحی 3 و 4 مطلوب است. در شاخص ریزدانگی، نواحی 1 و 2 نامطلوب و نواحی 3 و 4 مطلوب است. در شاخص تراکمی، ناحیه 1 مطلوب، ناحیه 3 نسبتا مطلوب و نواحی 2 و 4 وضعیت متوسطی دارد. در شاخص تسهیلات مسکن ناحیه 1 نامطلوب، ناحیه 2 مطلوب و نواحی 3 و 4، به ترتیب نسبتا مطلوب و متوسط است؛ اما در شاخص محیط زیستی مسکن نواحی چهارگانه شهر سامان وضعیت نامطلوبی دارد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، شاخص های مسکن، شهر سامان، مدل های تصمیم گیری چندمعیاره، مسکن
  • غدیر عشورنژاد، حسنعلی فرجی سبکبار، فرشاد امیراصلانی صفحات 223-240
    بحث رقابت در خصوص بازدهی فعالیت های اقتصادی موجود در فضای شهری توجه به مکان استقرار این فعالیت ها را در خدمات رسانی به شهروندان بیش از پیش ضروری کرده است. در این بین مراکز مالی و اعتباری، به ویژه بانک ها را می توان یکی از مهم ترین فعالیت های اقتصادی دانست. عوامل گوناگونی در شناسایی مکان بهینه استقرار این فعالیت ها دخالت دارد که موجب پیچیدگی در تصمیم گیری های مکانی می شود و مدلسازی روابط فضایی عوامل موثر را ضروری می کند. رگرسیون وزنی جغرافیایی با مدل سازی روابط فضایی بین مجموعه ای از متغیرها امکان پیش بینی مقادیر متغیرها ی نامعلوم و فهم بهتر عوامل تاثیرگذار بر متغیر را می دهد. در این تحقیق سعی شد تا با مدل رگرسیون وزنی جغرافیایی روابط فضایی عوامل موثر در استقرار مراکز مالی و اعتباری مدل سازی و مکان بهینه استقرار این مراکز در شهر تهران پیش بینی شود. در این تحقیق از متغیرهای مراکز آموزشی و فرهنگی، اداری، تفریحی، بهداشتی و درمانی، اقتصادی و تجاری، ترافیکی، حمل و نقلی و جمعیتی به عنوان متغیر مستقل و از وضعیت فعلی شعب مراکز مالی و اعتباری به عنوان متغیر وابسته در مدل رگرسیون وزنی جغرافیایی استفاده شد. همچنین، به منظور پی بردن به دقت و اهمیت رگرسیون وزنی جغرافیایی، خروجی حاصل از این مدل ارزیابی شده است. نتایج ، بیانگر دقت بالای این روش در شناسایی مکان بهینه استقرار مراکز مالی و اعتباری است. نتایج نشان دهنده آن است که مدل مورد نظر با R2 برابر با 8883/0 و R2 تعدیل شده برابر با 8841/0 دارای دقت قابل قبولی در مدل سازی روابط فضایی عوامل موثر در استقرار مراکز مالی و اعتباریاست. همچنین، خودهمبستگی برآورد شده روی مقادیر باقیمانده و حاصل از مدل رگرسیون وزنی جغرافیایی با استفاده از آماره موران I (Moranʼs I) نیز از عدم خودهمبستگی معنادار حکایت می کند.
    کلیدواژگان: رگرسیون وزنی جغرافیایی(GWR)، روابط فضایی، شهر تهران، مراکز مالی و اعتباری
  • حسن اسماعیل زاده، پوران کرباسی، جابر روی دل، معین افضلی، زهرا افضلی صفحات 241-260
    هدف از این پژوهش، ارزیابی میزان هماهنگی در پراکندگی جمعیت و توزیع خدمات در نواحی شهر بناب و ارائه راهکاری برای نیل به توزیع متعادل خدمات در سطح نواحی شهر، به منظور بهره مندی همه شهروندان از خدمات شهری مناسب است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است .گردآوری داده ها به شیوه کتابخانه ای انجام شده است. در تحلیل داده ها از مدل های Topsis، Vikor، SARو روش ترکیبی (ادغام)، برای بررسی چگونگی توزیع خدمات شهری در سطح نواحی شهر بناب بهره گرفته شد. برای بررسی میزان تعادل در توزیع جمعیت در نواحی شهر، از ضریب آنتروپی شانون استفاده شد. جامعه آماری تحقیق شامل نواحی پنج گانه شهر بناب بر اساس طرح جامع پیشنهادی شهر است که هشت شاخص خدمات شهری ارزیابی شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که پراکندگی جمعیت در نواحی شهر متعادل است، اما جمعیت نواحی شهر بناب از خدمات و امکانات شهری متعادل بهره مند نیست. همچنین، حدود 20 درصد از کل جمعیت در شرایط متعادل و تقریبا 80 درصد باقی مانده در شرایط نامتعادل بهره مندی از خدمات شهری به سر می برد. نتایج ضریب همبستگی اسپیرمن بین پراکندگی جمعیت و توزیع خدمات در نواحی شهر، نشانگر نبود رابطه معنادار بین دو متغیر است. بنابراین، افزایش شاخص های خدمات شهری سطح نواحی و رساندن این خدمات به حد متعادل در نواحی شهر بناب ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: بناب، پراکندگی جمعیت، عدالت فضایی، SAR، TOPSIS، VIKOR
  • رضا قشقایی، خسرو موحد، حجت الله محمدزاده صفحات 261-282
    یکی از ابعاد مهم در ارتقای کیفیت محیط های شهری، حس تعلق به مکان است. وجود این حس که عاملی مهم در شکل گیری پایه های ارتباطی استفاده کنندگان و محیط است، در نهایت منجر به ایجاد محیط های با کیفیت نیز خواهد شد. در این تحقیق، پس از تبیین ابعاد مختلف حس تعلق به مکان، نقش عوامل کالبدی و محیطی موثر و چگونگی تاثیر این عوامل بر حس مکان بررسی شده است. سپس، به بررسی نقش عوامل کالبدی و محیطی در ساحل نمونه موردی (شهر بوشهر) پرداخته و نظر کارشناسان و استفاده کنندگان بررسی شده است. هدف کلی پژوهش حاضر تعیین روابط میان عوامل کالبدی و محیطی شامل محیط طبیعی، موقعیت مکانی و دسترسی، تنوع فضایی، ایمنی، مقیاس انسانی، زیبایی بصری، نفوذپذیری با حس تعلق مکان در ساحل بوشهر بوده است. تحقیق حاضر از نوع تحلیلی– توصیفی و به روش پیمایشی است. نتایج آزمون نشان می دهد که عواملی محیط طبیعی، موقعیت مکان و دسترسی، تنوع فضایی، ایمنی و نفوذپذیری از بین عوامل بررسی شده، رابطه معناداری در ارتقای حس تعلق به مکان در ساحل شهر بوشهر دارد.
    کلیدواژگان: حس تعلق به مکان، عوامل کالبدی و محیطی و ساحل شهری بوشهر
  • نوبخت سبحانی، مریم بیرانوندزاده، مجید اکبری، فاطمه سوری صفحات 283-298
    معلولیت، به مثابه پدیده ای زیستی و اجتماعی، واقعیتی است که تمامی کشورها با آن مواجه اند. تامین نیازهای دسترسی معلولان مستلزم به کارگیری تمهیدات ویژه ای است، چرا که تامین دسترسی و فرصت های برابر برای آحاد جامعه یکی از ارکان حقوق شهروندی است. هدف از این مقاله ارزیابی مولفه های مناسب سازی فضاهای عمومی شهری برای استفاده جانبازان و معلولان است. نوع تحقیق در این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی است. در جمع آوری اطلاعات از مطالعات میدانی و کتابخانه ای استفاده شده است. همچنین، برای تجزیه وتحلیل یافته ها از روش آمار استنباطی تحلیل مسیر و مدل سوات بهره گرفته شده است. بر اساس نتایج تحلیل مسیر، متغیرهای وضعیت پیاده رو با میزان 733/0 و پل های ارتباطی با میزان 654/0 در مناسب سازی فضاهای عمومی شهری برای استفاده جانبازان و معلولان در شهر خرم آباد بیشترین تاثیر را دارد. همچنین، نتایج مدل سوات نشان می دهد که رعایت برخی اصول مناسب سازی در فضاهای شهری نظیر برخی تدوین ضوابط و استانداردهای مناسب سازی و ابلاغ به دستگاه های ذی ربط و الزام شهرداری ها به مناسب سازی فضاهای شهری برای معلولان مهم ترین نقاط قوت محسوب می شود. جابه جایی مکرر و مستمر مسئولان در سطوح مختلف، فقدان پارکینگ در فضاهای پرتردد شهر و نظایر آن نیز مهم ترین تهدید قلمداد می شود. برقراری تعامل سازنده بین شهرداری و بهزیستی، تصویب قانون مناسب سازی برای ارگان ها و دستگاه های دولتی و خصوصی مهم ترین نقاط فرصت و در نهایت مهم ترین تهدیدها کمبود شدید امکانات و تجهیزات اطلاع رسانی، بی توجهی مسئولان و ارگان های ذی ربط به جایگاه معلولان در فضاهای شهری و نظایر آن است.
    کلیدواژگان: خرم آباد، فضاهای عمومی، معلولان، مناسب سازی
|
  • Maryam Rezaei, Esa Ebrahimzade, Mojtaba Rafieian Pages 153-173
    Nowadays, one of the problems that the city and citizens are encountered with is the abandoned and unused lands in various areas and districts of city. These problematic urban areas and spaces, lead to instability in terms of environmental, social and economic. Also, this causes the urban environments deal with serious challenges. Due to important and critical role of these lands in urban development and strategic plans progressing, the guidance and controlling of the lands is necessary. To manage and handle the abandoned lands, the first step is to identify and evaluation of the factors that are effective to cause them. The main objective of this paper is to identify and evaluate the factors and elements that affect the appearance of abandoned and unused left lands (Case Study: Ilam city). The type of research is applied and methodology is analytic-descriptive. It’s remarkable that, for collect the data, the library and survey method has been used. In data analysis, spss software is used and also tests such as Pearson correlation coefficient, t-test and and multiple regression are considered. effective factors and forces on the formation of abandoned lands from5 viewpoints of economic,socio-cultural, legal, political, and environmental were examined.The obtained results from data analysis show that, there is a positive significant relationship between the all studied indexes and intense of abandoned lands in urban. However among these indexes the forces and economic factors play the most important roles on formation of abandoned lands in urban of the under study areas.
    Keywords: urban land, Abandoned Lands, Urban sustainability, Ilam city
  • Ahmad Pourahmad, Saeed Zenganeh Shahraki, Mostafa Safaie Reyneh Pages 175-195
    In the last decades of ad hoc expansion of cities the role of pedestrians in urban areas trimmed. This reduces the vitality of urban public spaces and walk in attracting population and reducing the space for social interactions in cities. This study seeks to analyze the role of 17 shahrivar sidewalk as a public space in vitality of urban space and show that pedestrians what extent has contributed to the vitality environment in each dimension of mixed land use, physical quality, scape, Social Security and accessibility. Descriptive - Survey method was used to collect data and analyze them. 289 questionnaires were distributed in the pedestrian area and the results were analyzed whit using SPSS and PLS software. Results show, although each of pedestrians dimension effects on the vitality of environmental but 17 server sidewalk could not lead to environmental vitality and has failed in creating a space for the continued presence and human activity. Because, the effectiveness of each of these factors is not enough that in combination with other dimensions can be caused sidewalk space vitality. Among the dimensions of sidewalk accessibility with 0.226 coefficients had more important in the vitality and the physical quality whit 0.186 weight and social security whit 0.189 are inappropriate in the sidewalk area. Among the dimensions of vitality interaction and sense of place and safety and security are in a better status than other indices.
    Keywords: public space, walkway, vitality, Tehran city
  • Keramatollah Zayyari, Ezzatollah Ghasemi Ghasemvand Pages 197-221
    Considering the effects which sustainable development has had on physical, social and economic environments, recently it has received significant attentions from urbanists and urban planners. Considering the significance of housing in the structure of contemporary cities and their citizens’ lives, paying attention to principles of sustainable development for spatial, social justice and for physical structure of cities seems important; therefore, the present study aims at analyzing and evaluating the state of quantitative and qualitative indicators of housing in Saman City. The research method is descriptive-analytical with an applied approach. In the present study, to evaluate the state of housing indicators in the four areas of Saman City, the three decision making models of TOPSIS, Vikor and COPRAS were used, which after getting experts’ ideas, the weighting model of ANP was used for weighting indicators. In the present study, seven housing indicators, with the approach of sustainable development, including society, economy, supergranulation, density, environment, and housing facilities were used. Findings of the research indicate that in most of housing indicators in different areas of Saman City, there are the lack of equality and stability which are among components of sustainable development
    Keywords: housing, housing indicators, sustainable development, Saman City
  • Ghadir Ashournejad, Hasanali Faraji Sabokbar, Farshad Amiraslani Pages 223-240
    Financial and credit centers, especially banks, are assumed as the most important economic activity in the urban space. The significant role of these centers in offering services to the citizens on one hand, and the competition between these centers on the other hand confirms the necessity of investigations about the optimum place for their site selection (Rahnamaee et al., 1391: 48). In such studies, the amount and the way that the space would effect is of importance. And, neglecting the effect of the space would lead to consequent errors in estimating, forecasting, and projecting (Soltani et al., 1389: 100). Multiplicity of effective variables in site selection in urban spaces has made the spatial decision makings complex, and modeling spatial relations necessary. Modeling these relations requires spatial methods due to the spatial nature of these factors.
    In most studies about identifying the optimum place for installation sites of various activities and services, methods are used that are based on experts’ ideas. Also, multi-variable decision making techniques in geographical information system are widely used. While in these researches the spatial relations between the variables are not identified and modeled with respect to the current distribution pattern and the current situation are not used for further prediction.
    Keywords: Financial, Credit centers, geographically weighted regression, Spatial Relations, Tehran city
  • Hassan Esmaeilzadeh, Pooran Karbasi, Jaber Roy Del, Moein Afzali, Zahra Afzali Pages 241-260
    Aim of this research is evaluating accordance in population and services distribution dispersion in regions of Bonab city, and presenting solusions for attending balanced distribution of services in regions of the city for usage of all citizens from urban services. research method is descriptive –analytical method. data gatheing is librarial way. models SAR, VIKOR, TOPSIS and synthetic models have been used in analuzing data for describing situation of urban services distribution in regions of Bonab. Shanon entropy has been used for describing balance rate in distribution level of population in regions. case study is 5 regions of Bonab that have been selected according to Comperhensive plan of the city. these regions have been examined using 8 indicators. results show that population dispersion in 5 regions is balance, but regions population havent enough situation about services usage. also, nearly 20 percent of urban population are in rich status and nearly 80 percent of population are in poor status. results show that according to Spearman correlation, there isnt any correlation between population and services distribution among regions. therefore, increasing urban services indicators in regions of Bonab and developin these services are necessary.
    Keywords: spatial justice, TOPSIS, VIKOR, SAR, Bonab city
  • Reza Ghashghaei, Khosro Movahed, Hijatollah Mohammadzade Pages 261-282
    Sense of place is one of the vital concepts in promoting the quality of human environment. This concept finally leads to creation of a high quality environment because of its important role in initiating interactions among the people and urban environment. The article aims to evaluate physical and environmental factors in improving the sense of place in the case of study Boushehr beach. Methodology of research is analytical-descriptive. This study, explaining different aspects of sense of place, determines the critical roles of physical and environment factors and how they affecting the sense of place. Also, physical and environmental factors in Boushehr beach are investigating and exploring different ideas of the experts and users of the beach. The general goal of the research is to probe into the relationship of the environmental factors, locations, availability, spatial variety, security, human criteria, visual beauty, and penetrability with the sense of place in Boushehr beach. In doing so, SPSS Software has and Spearman Correlation Test been applied to evaluate the relationship between each pair of variables and the confidence level was considered to be 95%. The results show that, environmental factors, location, availability, spatial variety, security, and penetrability have significant impacts on boosting sense of place of Boushehr beach.
    Keywords: Sense of place, physical, environmental factors, urban waterfront of Boushehr Town
  • Nobakht Sobhani, Maryam Beiranvandzade, Majid Akbari, Fateme Soori Pages 283-298
    Disability as a biological and social phenomenon,the fact that all countries face. Needs access to them requires the use of special measures,The provision of access and equal opportunity for the public is one of the pillars of civil rights.The purpose of this paper is to evaluate the appropriate component of urban public spaces is for veterans and the disabled. This type of research is descriptive-analytic study And collect data from field studies and library use.As well as to analyze the findings of the SWOT model of inferential statistics and path analysis were used.The results of path analysis, Variable rate of pedestrian .733 And building bridges with the greatest impact in the right direction for the use of urban public spaces in the city of Khorramabad were veterans and the disabled. Swot model results also show that compliance with some good principles in urban spaces, such as the development of rules and standards of appropriate and relevant notification tothe device, Requiring municipalities to tailor urban spaces for the disabled and as the most important strengths, Frequent and continuous movement of officials at different levels, lack of parking spaces Prtrdd city and the most important threats,The establishment of constructive interaction between the municipality and well-being, the proper law for public and private organizations and agencies as the most important areas of opportunity And finally the most important threats to the severe shortage of facilities and equipment information,Neglect and organizations relevant to the position of disabled people in urban spaces, and so on.
    Keywords: improving, public spaces, disabled, Khorramabad