فهرست مطالب

پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری - سال پنجم شماره 1 (بهار 1396)

فصلنامه پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری
سال پنجم شماره 1 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • یونس غلامی*، محسن شاطریان، محمدرضا بسحاق، معصومه جهانی صفحات 1-20
    امروزه اغلب فضاهای عمومی شهری و خیابان ها به دلیل افزایش بی رویه وسایل نقلیه و وابستگی الگوی زندگی شهری به آنها، به شدت تحت سلطه ماشین درآمده است. همین مسئله موجب بروز مشکلات فراوانی در مسائل شهری شده است؛ ازجمله افزایش آلودگی های زیست محیطی، کاهش سلامت عمومی، افزایش هزینه های تعمیر و نگهداری و... . به همین دلیل طرح های پیاده مداری به عنوان راه حلی برای کاهش این مشکلات در دستور کار قرار گرفته است. خیابان امام خمینی شهر دزفول، یکی از خیابان های اصلی و مهم شهر است که میزان تردد سواره و پیاده در این قسمت بالا بوده و همین امر موجب بروز مشکلات ترافیکی در این قسمت شده است. به منظور کاهش مشکلات ترافیکی ناشی از حجم وسایل نقلیه، طرح پیاده مداری در این قسمت پیشنهاد شد. هدف از انجام این تحقیق امکان سنجی فضایی اجرای طرح پیاده محوری خیابان امام خمینی شهر دزفول است. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی است و داده های به دست آمده، از طریق پرسش نامه محقق ساخته، جمع آوری شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون T تک نمونه ای در برنامه SPSS و همچنین از روش مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Amos استفاده شده است. میانگین به دست آمده از آزمون T در بررسی میزان رضایت کسبه و ساکنان که بیشتر از 3 بود، نشان از آن دارد که افراد ساکن در این محدوده و کسبه بازار راضی به اجرای طرح هستند.
    کلیدواژگان: بافت مرکزی، پیاده راه، پیاده مداری، خیابان امام خمینی، شهر دزفول
  • حسین غضنفرپور*، سمیرا حسن زاده، محدثه حامدی صفحات 21-35
    رویدادهای پیش بینی نشده هرساله سهم عمده ای در ایجاد خسارات مالی و جانی در جهان دارند. یکی از ارکان مدیریت بحران در زمان وقوع زلزله، پیش گیری و کاهش تلفات ناشی از زلزله است. برای حصول به این اهداف، تسریع در رسیدن گروه های امداد و نجات به حادثه دیدگان، اهمیت ویژه ای می یابد. با توجه به کاهش گنجایش راه ها بر اثر خرابی و افزایش خروج از منطقه زلزله زده، ترافیک سنگینی که بر شبکه معابر تحمیل می شود، شبکه معابر را به عامل تعیین کننده در مدیریت بحران تبدیل می کند. این مقاله بخشی از زیرساخت های شهری کرمان در هنگام بحران، تحت عنوان شبکه معابر اضطراری را تحت مطالعه قرار می دهد. هدف تحقیق، شناسایی معابری است که در شرایط اضطراری می توانند بیشترین کمک را در مدیریت بحران داشته باشند. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است. داده های مورد نیاز به روش میدانی و اسنادی جمع آوری شده و با استفاده از نظریات کارشناسان، پارامترهای موثر بر آسیب پذیری راه ها مشخص شد. بر اساس اکستنشن SDM Fuzzy در محیط Arc GIS نقشه آسیب پذیری راه ها و معابر اضطراری اولیه و ثانویه شهر کرمان تهیه شد. نتایج به دست آمده از تحقیق نشان می دهد که از بین چهار عامل موثر (تراکم جمعیتی، فضای باز و خالی، عرض معابر، تعداد طبقات سازه ها(، عامل عرض معابر با وزن نهایی692/0، بیشترین وزن و عامل فضای باز و خالی با وزن نهایی171/0، کمترین وزن را داشته اند. به این ترتیب عرض معابر بیشترین تاثیر را در تعیین معابر اضطراری اولیه و ثانویه گذاشته است.
    کلیدواژگان: آسیبپذیری، شهر کرمان، معابر اضطراری اولیه و ثانویه، منطق فازی
  • رحمت الله فرهودی، محمد اخباری، رحیم سرور، حسین وطن* صفحات 37-54
    با وجود استقرار بیش از نیمی از جمعیت جهان در نواحی ساحلی، این مناطق در مقابل بحران های طبیعی و انسانی ازقبیل نوسان سطح آب، فرسایش، آلودگی، بهره برداری فزاینده از منابع، افزایش شتابان جمعیت و گسترش اراضی ساخته شده جزو اکوسیستم های آسیب پذیر به شمار می روند. منطقه ساحلی دریای خزر در سه استان گیلان و مازندران و گلستان، در چند دهه اخیر به شدت در معرض بسیاری از این بحران های طبیعی و انسانی و به طور خاص افزایش شتابان جمعیت و گسترش فزاینده اراضی ساخته شده، قرار داشته است. بر این اساس، هدف تحقیق حاضر بررسی تحولات فضایی-زمانی پوشش اراضی و پدیده پراکنده رویی در منطقه ساحلی دریای خزر در فاصله سال های 1364تا1394 است. داده های استفاده شده در تحقیق حاضر شامل نتایج حاصل از سرشماری های عمومی نفوس و مسکن و تصاویر ماهواره ای لندست است. نتایج تحقیق نشان می دهد که تغییرات فضایی-زمانی پوشش زمین در نوار ساحلی دریای خزر حکایت از افزایش بی رویه اراضی ساخته شده در مقابل کاهش فزاینده پوشش گیاهی دارد؛ به طوری که مساحت اراضی ساخته شده با میزان رشد سالانه 2/3درصد از 1158کیلومتر مربع در سال 1364، به بیش از 3162کیلومتر مربع در سال 1394 افزایش یافته است. علاوه بر این، الگوی غالب رشد اراضی ساخته شده به صورت رشد پراکنده بوده است؛ به طوری که ارزش شاخص پراکنده رویی در سی سال اخیر برابر 8/4 است. نتایج حاصل از تحلیل متریک های فضایی نیز گذار از لکه های شهری و روستایی کوچک و متفرق را به سمت لکه های بزرگ تر، نزدیک تر و فراوان تر نشان می دهد. بر این اساس، منطقه ساحلی دریای خزر در چند دهه اخیر به سبب رشد شتابان و بدون برنامه جمعیت و به دنبال آن تغییرات فضایی- زمانی پوشش زمین در قالب گسترش بی رویه اراضی ساخته شده به صورت پراکنده و متفرق، دچار بحران فضایی و ازهم گسیختگی سیمای سرزمین شده است.
    کلیدواژگان: پراکنده رویی، پوشش اراضی، دریای خزر، متریکهای فضایی، مناطق ساحلی
  • امین فرجی*، محمد میره ای، کاترین شارقی صفحات 55-72
    امروزه با رشد شهرنشینی، مشکلاز شهری بیش از هر زمان دیگری دامنگیر شهرهای کشزور شزده اسزت. ایزن مشکلاز بر تمامی جنبه های شهرنشینی تاثیر گذاشته و کیفیت کلی زندگی در شهرها را به شدز کاهش داده است. یکی از این مشکلاز، بافت های فرسوده شهری است که موضوع نوسازی و بهسازی آنها در دهه های اخیزر توجزه برنامه ریزان و مدیران شهری را به خود جلب کرده است. سیاست های متفاوز و گزاهی متضزاد، یکزی از موانزع در مسیر نوسازی بافت های فرسوده شهری است. این پژوهش با اسزتفاده از روش کتابخانزه ای و میزدانی بزه د نبزال بررسی و اولویت بندی و شناسایی سیاست های مهزم تاثیرگزذار بزر نوسزازی بافزت فرسزوده شزهر کزرج و نیزز سیاست های تاثیرپذیر از آن است. سیاست های تحت بررسی در این تحقیق عینا از طرح های تفصیلی شزهر کزرج استخراج شده است. پرسش نامه ها با روش خبره سنجی تکمیل و داده های آن با استفاده از نرم افزارهزای Micmac و Superdecisions ارزیابی شده اند. نتایج تحقیق نشان می دهد از میان 11 سیاست برگزیده و با توجزه بزه چهزار معیار هزینه، سرعت اجرا، قابلیت اجرا و حجم اثرگذاری با ترسیم مدل ANP ، سیاست های مهم نوسازی به ترتیزب اسزتفاده از ررفیزت « ،» سیاست اجرای پروژه های محر توسعه، پشتیبان و زیربنایی در محلاز فرسوده « : اولویت است. همچنزین عوامزل مزوثر بزر » بسترسازی مدیریت یکپارچه در محدوده بافت فرسوده « و » فکری و مالی مردم ساده سازی فرایندها و مراحل اقدام برای نوسازی سزاختم ان هزا در محزلاز « : سیاست های نوسازی عبارز است از سزازوکارهای حمزایتی بزرای تسزریع در « به علاوه .» حمایت از تشکیل دفاتر خدماز نوسازی محلاز « و » فرسوده » استفاده از تشکل های مردم نهاد در محدوده و محزلاز فرسزوده « و » فرایند بهسازی و نوسازی بافت های فرسوده به عنوان عوامل تاثیرپذیر بر موضوع نوسازی مشخص شدند.
    کلیدواژگان: اولویت بندی، بافت فرسوده، سیاست های نوسازی، عوامل تاثیرگذار و تاثیرپذیر، کرج
  • علی اصغر پیله ور* صفحات 73-88
    یکی از وظایف اساسی و مهم برنامه ریزان شهری، تخصیص زمین به کاربری های گوناگون شهری با توجه به نقش و کارکرد شهر، اقتصاد شهر و همچنین تاثیر عوامل متقابل کاربری ها بر یکدیگر است. برنامه ریزی کاربری اراضی شهری را می توان، مهم ترین ابزار و نیروی کاربردی دولت ها و سازمان های مدیریت شهری برای اداره صحیح و منطقی شهرها دانست. امروزه درپی تحولات کالبدی فضایی سریع در شهرها، برنامه ریزی کاربری اراضی شهری بر پایه دو اصل ارزش های توسعه پایدار و اعتلای کیفیت زندگی، درپی دستیابی به اهدافی همچون توزیع متعادل کاربری ها، جلوگیری از تداخل کاربری های ناسازگار و تدوین معیارها و استانداردهای مناسب کاربری است. به همین منظور ارزشیابی کیفی و سازگاری کاربری های مختلف شهری، برای اطمینان خاطر از استقرار منطقی آن ها و رعایت تناسبات لازم در شهرها ضروری است. از این رو با توجه به اهمیت موضوع، در تحقیق حاضر سازگاری کاربری های شهر بیرجند، با به کارگیری دانش های نوین سیستم اطلاعات جغرافیایی و مدل های محاسباتی نظیر تحلیل سلسله مراتبی ارزیابی شده است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است و شیوه های گردآوری اطلاعات شامل روش های اسنادی و میدانی است. درنهایت نقشه ای به دست آمده که در آن میزان سازگاری و ناسازگاری کاربری های شهر بیرجند در حد قطعات نمایش داده شده است. با توجه به این نقشه، بیشتر کاربری های شهر بیرجند نسبت به هم سازگار و کاملا سازگار هستند و قطعات محدودی به سبب قرارگیری کارگاه های صنعتی و تاسیسات شهری در کنار کاربری مسکونی و پذیرایی –جهانگردی ناسازگار و کاملا ناسازگار هستند.
    کلیدواژگان: کاربری زمین شهری، سازگاری، تحلیل سلسله مراتبی، بیرجند
  • سعید ملکی*، سعید امان پور، شاهرخ زادولی خواجه صفحات 79-106
    سازمان فضایی و ساختار فضایی شهر منبعث از نیروهای طبیعی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی است. از گذشته تا به امروز این نیروها به عنوان عاملی مهم در چینش فضایی شهرها نقش ایفا کرده اند. به طوری که شکل گیری و سازمان یابی سکونتگاه های غیررسمی نیز منبعث از نیروهای موجود در چینش فضایی شهرهاست. با توجه به ماهیت موضوع، هدف این تحقیق بررسی سازمان یابی فضایی و گسترش سکونتگاه های غیررسمی در کلان شهر تبریز است. روش تحقیق پژوهش حاضر کاربردی – نظری با ماهیت توصیفی – تحلیلی بوده و روش گردآوری اطلاعات اسنادی– میدانی است. جامعه آماری تحقیق کارشناسان، مسائل شهری کلان شهر تبریز (1400 نفر) است که به روش نمونه گیری تصادفی ساده 110 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شده اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از ضریب رگرسیون و آزمون فریدمن در نرم افزار SPSS و برای تهیه نقشه ها از نرم افزار GIS استفاده شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که سازوکار تبعیض آمیز و فقرزا بر پایه توزیع غیرعادلانه منابع، فقدان نهادسازی برای تجهیز و تجمیع منابع اقشار کم درآمد و ارزان قیمت بودن زمین در فضاهایی با شرایط طبیعی نامناسب، به ترتیب با ضریب بتای 767/0، 716/0 و 682/0 بیشترین تاثیر را در سازمان یابی و گسترش سکونتگاه های غیررسمی تبریز، طی ادوار مختلف می گذارند. همچنین نتایج نشان می دهد که سازمان یابی سکونتگاه های غیررسمی کلان شهر تبریز در قبل از دهه 1340، بیشتر بر اثر نیروهای سیاسی - طبیعی، بعد از دهه 1340، بر اثر عوامل کلان (ساختاری) و نیروهای طبیعی، اجتماعی و اقتصادی و بعد از سال 1362، ناشی از عوامل ساختاری و غیرساختاری و نیروهای اجتماعی و اقتصادی و سیاسی بوده است. سازمان یابی این سکونتگاه ها نیز در کلان شهر تبریز نشان می دهد که پهنه های غیررسمی شمال شهر دارای سابقه طولانی تر از سایر پهنه هاست. پهنه های جنوب غربی نیز مربوط به توسعه شهر در دوره های اخیر و ادغام روستاهای اطراف در متن کلان شهر تبریز بوده و سابقه اندکی دارند.
    کلیدواژگان: ساختار فضایی شهر، سازمان یابی، سکونتگاه های غیررسمی، تبریز
  • شمیلا الله یاری اصلی ارده، مریم جعفری مهرآبادی*، اصغر شکرگزار صفحات 107-127
    زندگی در محیط های شهری رضایت بخش یکی از مولفه های مهم و تاثیرگذار بر بهزیستی شهروندان محسوب می شود. برای دستیابی به این هدف، برنامه ریزان و طراحان و سیاست گذاران نیازمند شناسایی ساختارهایی هستند که احساس رضایت شهروندان از محیط سکونتی شان را فراهم کنند. بنابراین پژوهش حاضر بر شاخص های رضایتمندی شهروندان از کیفیت محیط سکونتی متمرکز شده است. هدف اصلی این تحقیق بررسی تطبیقی وضعیت کیفیت محیط سکونتی در دو محله بلوار خرمشهر و ضیابری به عنوان دو محله متوسط در شهر رشت از دید ساکنان این محلات است که با استفاده از رویکرد رضایتمندی سکونتی در قالب تکمیل پرسش نامه میدانی انجام گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و روش های آماری همچون تحلیل رگرسیونی چند متغیره سلسله مراتبی (HMR)، آزمون T تک نمونه ای و هم بستگی اسپیرمن تحلیل شده و پایایی آن با آلفای کرونباخ سنجیده شد. بر اساس نتایج حاصل، در محله بلوار خرمشهر، شاخص های اجتماعی محیط و کیفیت واحد مسکونی در سطح مطلوب و شاخص های دسترسی، ویژگی های فیزیکی محیط و خدمات عمومی کمتر از سطح متوسط کیفیت قرار گرفته اند و در محله ضیابری، شاخص های دسترسی، ویژگی های اجتماعی محیط، کیفیت واحد مسکونی و خدمات عمومی بیشتر از سطح متوسط کیفیت هستند. فقط شاخص ویژگی های فیزیکی محیط در سطح متوسط کیفیت قرار گرفته است. همچنین در محله بلوار خرمشهر، به ترتیب ویژگی های فیزیکی محیط، ویژگی های اجتماعی محیط، خدمات عمومی، کیفیت واحد مسکونی و دسترسی و در محله ضیابری، به ترتیب ویژگی های اجتماعی محیط، ویژگی های فیزیکی محیط، دسترسی، کیفیت واحد مسکونی و خدمات عمومی ازنظر شهروندان از اهمیت برخوردارند. همین طور نتایج نشان داد که میان رضایت از واحد مسکونی با رضایت از محیط سکونتی در محله بلوار خرمشهر، رابطه مثبت با شدت متوسط و در محله ضیابری، رابطه مثبت با شدت نسبتا قوی وجود دارد.
    کلیدواژگان: بلوار خرمشهر، رشت، رضایتمندی سکونتی، ضیابری، محیط سکونتی
  • هادی نیری *، ممند سالاری، حمید گنجاییان، خبات امانی صفحات 129-147
    استقرار و پیدایش هر شهر بیش از هر چیز تابع شرایط و موقعیت جغرافیایی آن است؛ زیرا عوارض و پدیده های طبیعی در مکان گزینی، حوزه نفوذ، توسعه فیزیکی و فرم شهری اثر قاطعی می گذارند. تحقیق حاضر با هدف پتانسیل سنجی توسعه کالبدی شهر سنندج، ابتدا موانع و محدودیت های موجود را شناسایی کرده، سپس نواحی مناسب و نامناسب برای توسعه شهری را تفکیک می کند. به منظور انجام پژوهش حاضر از ابزارهایی مانند نقشه های توپوگرافی 1:25000، نقشه زمین شناسی 1:100000، اسناد، گزارش ها، کتاب های موجود و همچنین لایه های اطلاعاتی مورد نیاز استفاده شده است. برای نیل به اهداف تحقیق، ابتدا عوامل مهم موثر در شکل گیری شهرها ازجمله شیب، جهت شیب، ارتفاع، زمین شناسی، کاربری اراضی، فاصله از گسل، فاصله از رودخانه و فاصله از نقاط شهری بررسی شده و نواحی ای که ازنظر این پارامترها در محدودیت قرار دارند، مشخص شدند. در ادامه، پس از تشخیص نواحی ممنوعه، سایر محدوده های منطقه مورد مطالعه با استفاده از مدل های منطق فازی و AHP به سه رده نسبتا مناسب، مناسب و بسیار مناسب تقسیم شد. نتایج نشان می دهد که 36درصد از مساحت نقشه، منطقه ممنوعه بوده و برای توسعه شهری مناسب نیست. نتایج تحلیلی تر بیانگر آن است که پهنه برآورد شده مناطق ممنوعه نسبتا زیاد است و با آنکه غالبا منطبق بر پهنه های پیرامونی است، بخشی از نواحی داخلی محدوده مورد مطالعه را نیز شامل می شود. این مسئله که ناشی از شرایط توپوگرافیک و نیز تکتونیکی خاص منطقه است، بیانگر اهمیت ارزیابی های محیطی و ژئومورفولوژیکی در مدیریت صحیح تر شهری است. سایر پهنه های مطالعاتی به ترتیب 1/25درصد نسبتا مناسب، 7/23درصد مناسب و 2/15درصد پهنه بسیار مناسب برآورد شده اند. پهنه های موجود به دلیل رویکرد سیستمی موجود در پژوهش و به تبع آن، ارزیابی متغیرهای تاثیر گذار مرتبط، قابلیت کاربری دارند. به بیانی می توان گفت تراکم بیشتر اراضی بسیار مناسب در محل کنونی شهر سنندج و اطراف آن به دلیل شرایط طبیعی و انسانی درخور توسعه شهری است. باوجوداین ضرورت درنظرگرفتن و اعمال این ارزیابی های سیستمی محیطی در مدیریت شهری درخور توجه است.
    کلیدواژگان: توسعه شهری، تناسب زمین، مناطق ممنوعه، سنندج
  • قدیر صیامی*، نیلوفر هریوندی صفحات 149-171
    پیاده پذیری، میزان ظرفیت و قابلیت پیاده روی مناسب و به تعبیری «میزان مطلوبیت محیط مصنوع برای حضور، زندگی، خرید، ملاقات و گذران اوقات فراغت شهروندان در یک پهنه شهری» است. در این راستا، تکنیک چیدمان فضا (Space Syntax)، رویکردی نوظهور در پیش بینی حرکت عابر پیاده و سواره است که پس از تجزیه وتحلیل فضاهای شهری و بازنمایی نتایج به صورت پارامترهایریاضی و گرافیکی، می تواند مدلعملکردورفتار شهروندانرا درفضاهایشهریپیش بینی کند. مبتنی بر این رویکرد، هدف این پژوهش، سنجش قابلیت پیاده پذیری معابر منطقه 9 شهرداری مشهد بر اساس پنج شاخص عمده پیاده پذیری است که عبارت است از: امنیت محیطی، امکانات پیاده روها، شرایط فیزیکی، دسترسی و مطلوبیت محیطی و تحلیل الگوی حرکت طبیعی آن به روش چیدمان فضا با به کارگیری مفهوم ارزش هم پیوندی (Integration Value). روش تحقیق در این پژوهش، تحلیلی- توصیفی مبتنی بر رویکرد توسعه ای است و روش جمع آوری اطلاعات به دو صورت میدانی (مشاهده، ثبت حضور عابران و مصاحبه با مسئولان منطقه 9) و اسنادی- کتابخانه ای بوده است. یافته های این تحقیق مبتنی بر جدول امتیازبندی شاخص های پیاده پذیری معابر منطقه 9 نشان می دهد که معابری همچون بزرگراه کلانتری و ملک آباد (با امتیاز 25-22) در اولویت نخست، مسیرهایی همچون بلوار صیاد و صارمی (با امتیاز 21-18) در اولویت دوم، بلوارهایی مانند لادن و اقبال لاهوری (با امتیاز 17-14) در اولویت سوم و مسیرهایی همچون بلوار نماز و برونسی (13-10) در اولویت آخر از منظر قابلیت پیاده پذیری قرار دارند. همچنین نتایج این پژوهش در تحلیل کانال های حرکتی به روش چیدمان فضا نشان داد میزان تمایل به پیاده روی در محورهای با متوسط ارزش هم پیوندی بالا، دارای پتانسیل بیشتری برای پیاده روی و پیاده پذیری است.
    کلیدواژگان: ارزش هم پیوندی، پیاده پذیری، چیدمان فضا، منطقه 9 شهرداری مشهد
|
  • Yones Gholami *, Mohsen Shaterian, Mohammadreza Beshagh, Masoumeh Jahani Pages 1-20
    Walk the oldest form of human displacement in space as the main pattern of displacement of the focal points of life due to the low cost and easy availability to all segments of society is.Inner-city pedestrian-oriented projects in the context of fact, the solution to reduce the problems related to overcrowding, pollution caused by vehicles and pedestrians are going up security.This study has been approved analytical method to measure area residents and businesses in the central context of Dezful is pedestrian-oriented projects. Walk the oldest form of human displacement in space as the main pattern of displacement of the focal points of life due to the low cost and easy availability to all segments of society is.Inner-city pedestrian-oriented projects in the context of fact, the solution to reduce the problems related to overcrowding, pollution caused by vehicles and pedestrians are going up security.This study has been approved analytical method to measure area residents and businesses in the central context of Dezful is pedestrian-oriented projects.
    Keywords: Walking, walk, pedestrian, Central texture, Dezful
  • Hossein Ghazanfarpour *, Samira Hasanzadeh, Mohaddeseh Hamedi Pages 21-35
    Unpredictable natural disasters play a significant role in imposing damages on the world population and finance. One basic aspect of crisis management in relation to earthquake is the prevention and reduction of casualties. To fulfill these objectives, the speed of relief group in assisting the casualties is of particular importance. The reduced capacity of roads due to demolition and the increased number of exits from the earthquake-stricken areas cause extreme traffic congestion on the road network and change it into crisis management determinant. This article focuses on a part of Urban infrastructure during crisis which is the Emergency road network. The aim of this descriptive-analytical research is to identify those roads that can make the greatest contribution during crisis management. The necessary data were gathered by means of field research and documenting using experts’ ideas to determine parameters that affect the vulnerability of roads. Based on SDM fuzzy extension in Arc GIS environment, the map of road vulnerability, and primary and secondary emergency roads of Kerman were designed. The results showed that from four effective factors (population density, empty and open space, the width of roads the number of floors in a construction), the width of roads with a final weight of 0.692 is the most important factor while empty and open space was the least important. Thus the width of roads is the most influential determinant in primary and secondary emergency roads.
    Keywords: Vulnerability, primary, secondary emergency roads, city of Kerman, fuzzy
  • Rahmatokkah Farhoodi, Mohammad Akhbari, Rahim Sarvar, Hosein Vatan* Pages 37-54
    With the increasing population in the coastal strip of Caspian Sea, the region with the relative density of over 126 inhabitants per square kilometer, has become one of the densest regions of Iran. In addition, over time, the distribution of population in the coastal zone of the Caspian Sea has been more diffuse; As urban primacy index was significantly reduced at 55 years and the results of elliptical space-based standard deviation confirms the concentration of population in the wider zone compared to 1335. Following demographic trends and the increasing load of population in coastal areas of the Caspian Sea has occurred obvious changes in land cover and land use. Most of the changes belong to the land of cities and villages that has increased with annual growth rates of 2/3% from 1158 hectares in 1364 to more than 3162 hectares in 1394. An increase of about 2 thousand hectares of built up land have occurred mainly by converting vegetation, including agricultural land, forests and pasture to urban lands. The results of the analysis of growth patterns of urban land using sprawl index showed that the growth pattern of urban land in the study area has been urban sprawl or dispersed growth. In this situation, sprawl index, or the ratio between the growth rate of urban land to the population growth rate in the period 1364 to 1394 in the coastal strip of the Caspian Sea is 4/7, that Indicating the existence and dominance the sprawl phenomenon in the study area.
    Keywords: Land cover, Sprawl, Spatial Metrics, Coastal Regions, Caspian Sea
  • Amin Faraji *, Mohammad Mirehei, Katrin Shareghi Pages 55-72
    Nowadays with increasing growth of urbanization, urban’s problems are entangled country’s urbans more than any other time. These difficulties has been affected all aspects of urbanization and acutely decreasing total quality of urbanization. One of the urban’s difficulties is old textures. Renewal and improvement of these old textures are noteworthy of many programmers and urban’s managers in recent decades. Object of this investigation is evaluation of renewal policies of Karaj City, prioritization of these policies and improvement of urban’s old textures.
    Researching method is in librarian form. Inputs of this research is gathering by questionnaire and evaluating from two softwares: Micmac and Superdecisions. In order to filling the questionnaire, snowball sampling method has been used, which is certified survey method.
    Results of the research with considering analyzing of inputs from eleven selective policies indicates that most important renewal policies respectively are: performing policy of incentive improvement policy, supporting and infrastructuring in old locals, usage of people’s mind and finance capacity, texturing of integrated management in old textures. Main factors for renewal policies are managing in nine principal indices and level of significance specified due to the reciprocal influential matrix. Premier influential factor in renewal policies of Karaj city are: simplification of processes and levels of renewal processes in old textures, supporting renewal service office. Also supporting affairs for increasing reforming and renewal process of old textures and usage of NGO (human nature or nongovernmental org) in old textures areas are considered as dependent factors in renewal process as well.
    Keywords: old texture, renewal policies, Prioritization, influential, dependent factors, Karaj
  • Ali Asghar Pilevar* Pages 73-88
    It can be said that the most important means and practical force of governments and urban management organizations in order to managing the cities correct and rational is the urban land use planning. Nowadays, in the wake of rapid physical transformation of urban space, urban land use planning is based on two principles including sustainable development and improvement the quality of life in seeking the achieve goals such as balanced distribution of uses, avoiding interference incompatible uses and codifying suitable criteria and standards of uses. Therefore, the quality evaluation and the compatibility of different urban uses to ensure the rational settlement of them and observing the necessary proportionality in cities is essential. Hence, given the importance of the issue, in current study the uses compatibility of Birjand is evaluated by using new knowledge of the GIS and computational models like AHP. The research method is descriptive-analytical and the methods of collecting data are documentary and field study. Finally, a map is obtained in parts that shows the compatibility or incompatibility of land uses of Birjand. According to this map, the most land uses of Birjand are compatible and totally compatible related to each other and limited parts are incompatible or totally incompatible because of situating the industrial workshops and urban facilities close to the residential and hospitality-tourism uses.
    Keywords: urban Land use, Compatibility, AHP, Birjand
  • Saied Maleki *, Saied Amanpour, Shahrokh Zad Vali Khajeh Pages 79-106
    Formation and routing of informal settlement emanating from the existing forces in ordering of urban space. Due to the nature of the issue in this study, the purpose, organization of space, and spread informal settlement in Tabriz metropolise. In the present study research method is in terms of the kind of theory- application with a description- analytical nature that, in order to collect data and information has done from the documentary method - field (a survey). 110 people have been selected as the sample volume with using a simple random sample (It is worth mentioning that the community - statistical study about 1400 people). To analyze information is used regression coefficient, numerical average test and the average rating Friedman in SPSS software and for plans to prepare is used GIS software. With regard to the political situation metropolis of Tabriz and attract migrants, the formation and the organization of the informal settlement before the agrarian reform. Increasing immigration and population growth metropolis of Tabriz, especially since 1966, led immigrants who came from the economic and financial ability and deployment in the range of the city's official residence and pay the cost of housing and stay in the range of the city, to provide shelter himself the margin of the city and informal lands.
    Keywords: Urban space structure, Organization of space, Informal settlement, Tabriz
  • Shamila Allahyari Asli Ardeh, Maryam Jafari Mehrabadi *, Asghar Shokrgozar Pages 107-127
    Living in desirable urban environments is considered as one of the most important influential variables of citizens’ welfare. To achieve this objective, planners, designers, and policy makers need to identify structures which provide the feeling of residential satisfaction for citizens. Therefore, this study focuses on indicators of residential satisfaction of citizens. The main purpose of this study is comparative investigation of the residential environment quality in neighborhoods of Khorramshahr Boulevard and Ziabari as the two middle neighborhoods from the residents’ points of view in Rasht. This investigation has been carried out using residential satisfaction approach by completing questionnaires. Data analysis was measured by SPSS and statistical methods as Hierarchical Multivariate Regression (HMR), One-Sample T-Test, and Spearman correlation and its reliability measured using Cronbach's alpha. Based on the results, in neighborhood of Khorramshahr, indicators of environmental social features and housing quality are above average level of residents’ satisfaction and indicators of access, physical features and public services are below the average level of quality and , in neighborhood of Ziabari, indicators of access, environmental social features, housing quality and public services are above average level of residents’ satisfaction and just the indicator of physical features is in average level of quality. Also in neighborhood of Khorramshahr, indicators of physical features, environmental social features, public services, housing quality and access and in neighborhood of Ziabari, indicators of environmental social features, physical features, access, housing quality and public services, respectively, are important to residents
    Keywords: residential environment, residential satisfaction, Rasht, Khorramshahr Boulevard, Ziabari
  • Hadi Nayyeri *, Mamand Salari, Hamid Ganjaian, Khadat Amani Pages 129-147
    The Third World cities have, in recent years, faced with numerous problems, including population growth, uncontrolled migration and consequently increasing disproportionate construction with environmental capabilities city. This uneven development has multiplied the vulnerability of cities to the risks involved. The fact is that the physical structure and spatial development of cities are very complicated. This problem prevents many attempts to analyze and communicate useful and effective policies and approved plans of the city. Therefore, the natural structure, on the one hand, could have the breadth of vision and knowledge of the environment and, on the other hand, provides a measured and considered the possibility of any movement in the environment by humans in the form of a tiered system. Establishment and creation of a city, more than anything else, depends on the conditions of its geographical location, because the effects of natural phenomena have a decisive effect in locating, sphere of influence, urban morphological and physical development. Natural phenomena act as agent sometimes positive and sometimes negative factors and inhibitors. Therefore, any extension of natural areas should be done with appropriate programs and management plans and zoning so that, along with the people of the region, preserve its natural values and, thereby achieve continuous operation of the area. To achieve this objective, urban land-use planning is considered which is the main aspects of construction following turmoil and problems of cities.
    Keywords: Urban Expansion, Land Suitability, Restricted Areas, Sanandaj
  • Qadir Siami *, Nilofar Harivandi Pages 149-171
    Walkability, is the capacity and suitability for walking, and in an other word “the utility level of the artifact environment for presence, living, shopping, meeting, and passing the free times of the citizens in an urban area”. Based on this approach, the aim of this paper is assessing the walkability of the urban crossings of the 9th regional municipality of Mashhad based on the 5 indexes of walkability (environment safety, facilities of the sidewalks, physical conditions, environment accessibility and utility), analyzing its natural movement pattern by Space Syntax, by using the concept of Integration Value. The research method here is descriptive analytical based on developmental approach and information collecting method is done in two way, including field research ( observation, recording the pedestrians presence and having interview with authorities of 9th municipality) and documentary-desk study. In this research information analyzing software as ArcGis, Depth map & AutoCAD are used. This research according to the scoring table of indexes of walkability of the urban crossings of 9th regional municipality shows that crossings like Kalantari highway and Malek Abad Blvd ( 22-25 scores ) in the first priority, crossings like Sayyad Shirazi Blvd and Saremi (18-21 scores) in the second priority, boulevards like Ladan and Eqbal Lahuri ( 14-17 scores) in the third priority and crossings like Namaz and Bronsi Blvd ( 10-13 scores) are in the last priority of walkability.
    Keywords: Walkability, Space Syntax, Integration Value, 9th regional municipality