فهرست مطالب

پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری - سال پنجم شماره 2 (تابستان 1396)

فصلنامه پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری
سال پنجم شماره 2 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هادی حکیمی*، محمدتقی معبودی، پریا علیزاده صفحات 173-198
    تاب آوری فردی ساکنان سکونتگاه های غیررسمی در مقابل مخاطرات طبیعی ممکن است از ویژگی های اجتماعی-اقتصادی این سکونتگاه ها تاثیر بپذیرد؛ یعنی گروه های انسانی با ویژگی های اقتصادی-اجتماعی متفاوت، سطح تاب آوری فردی متفاوتی را تجربه می کنند. از این رو، تحقیق حاضر با هدف تحلیل تفاوت شاخص های اقتصادی-اجتماعی و میزان تاب آوری فردی ساکنان سکونتگاه های غیررسمی شهر ارومیه انجام یافته است. تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش توصیفی-تحلیلی بوده و به منظور جمع آوری اطلاعات و داده ها از روش اسنادی و میدانی (پرسشنامه) استفاده شده است. محدوده مورد مطالعه در این پژوهش سکونتگاه های غیررسمی مناطق حاجی پیرلو، وکیل آباد و اسلام آباد 2 شهر ارومیه در استان آذربایجان غربی است. از این رو، برای تکمیل پرسشنامه از بین خانوارها براساس فرمول اصلاح شده کوکران 380 خانوار برای نمونه آماری به منظور انجام دادن تحقیق و تکمیل پرسشنامه انتخاب شد. همچنین، به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس یک طرفه (ANOVA) استفاده شد. نتیجه این تحقیق نشان داد از بین شاخص های اقتصادی مورد بررسی، شاخص اشتغال با مولفه های «خوداتکایی» و «احساس منحصربه فردبودن» به ترتیب با 000/0 sig و 002/0 sig، شاخص درآمد با مولفه های «خودکارآمدی» و «اعتمادبه نفس» به ترتیب با 002/0 sig و 000/0 sig، شاخص مالکیت مسکن با مولفه «عواطف مثبت» با 000/0 sig و شاخص مالکیت خودرو با مولفه «احساس اجتماعی بودن» با 001/0 sig، تفاوت معنی داری را نشان می دهند. همچنین، از بین شاخص های اجتماعی-جمعیتی مورد بررسی فقط شاخص تحصیلات با مولفه های «خوداتکایی» و «اعتماد» به ترتیب با 000/0 sig و 001/0 sig، تفاوت معنی داری را نشان داد.
    کلیدواژگان: اسلام آباد 2، تاب آوری فردی، حاجی پیرلو، سکونتگاه های غیررسمی، مخاطرات محیطی، وکیل آباد
  • هاشم داداش پور *، مریم ولاشی صفحات 199-222
    در دهه های اخیر، بسیاری از شهرهای بزرگ در سراسر جهان از روندهای جمعیتی مختلف اعم از شهرنشینی، حومه نشینی، شهرگریزی و شهرنشینی مجدد تاثیر پذیرفته اند که به ایجاد تحولاتی در ساختار فضایی آن ها منجر شده است. تغییرات جمعیتی همواره تحت تاثیر نیروهای مرکزگرا و مرکزگریز در موارد مختلف یا به تقویت و تشدید الگوی فضایی تک مرکزی با مرکزی قدرتمند در منطقه منجر شده یا با توجه به الگوی فضایی چندمرکزی به صورت شکل گیری مراکز حومه ای در پیرامون مراکز شهری موجود، تبلور فضایی یافته است. هدف از این پژوهش، تحلیل ساختار فضایی توزیع جمعیت در شهر-منطقه مرکزی مازندران و درک تحولات آن در بازه زمانی 1365-1390 است. براین اساس، پژوهش حاضر از نظر ماهیت و هدف به ترتیب کاربردی و توصیفی-تحلیلی محسوب می شود. به منظور شناسایی ساختار فضایی جمعیت و ارزیابی چند مرکزیت مورفولوژیک، از ابزارهای تحلیلی نرم افزار GIS مانند میانگین نزدیک ترین فاصله همسایگی، تحلیل لکه های داغ و مدل رتبه اندازه استفاده شده است. بررسی یافته های حاصل از بررسی شاخص های تمرکز نشان می دهد طی بازه زمانی 25 سال، روند تمرکز جمعیت همواره رو به افزایش بوده است. الگوی فضایی جمعیت به صورت کاهشی در دهستان های جنوبی و به صورت افزایشی در مراکز جمعیتی بزرگ تر و پراهمیت تر منطقه شناسایی شده است. نتایج بررسی شاخص های مورفولوژیک نشان می دهد طی دوره مذکور، شهرهای ساری، آمل، بابل و قائم شهر جایگاه خود را به عنوان مراکز اصلی منطقه حفظ کرده اند و عدم تسلط و برتری یک شهر و وجود چهار شهر تقریبا هم اندازه با سکونتگاه هایی در پیرامون آن ها گواهی بر شکل گیری ساختار چندمرکزی از جنبه مورفولوژیک آن است.
    کلیدواژگان: جمعیت، چندمرکزیت، ساختار فضایی، شهر-منطقه، مازندران
  • اسماعیل علی اکبری* صفحات 223-244
    سیاست توسعه درون افزا، فرایند تولید فضای شهری جدید و توسعه جدید شهری از طریق بهینه سازی استفاده از زمین درون نواحی شهری است. این سیاست در مقایسه با سایر سیاست های رشد در بیرون و پیرامون، با چارچوب پایداری سازگارتر و به اهداف پایداری نزدیک تر است. در پژوهش حاضر، با روش توصیفی-تحلیلی و استفاده از داده های اسنادی در تهران، عرصه های درون افزایی مطالعه و کارآمدی سیاست رشد درون افزا تحلیل می شود. براساس یافته ها، تهران شهری ظرفیت دار و درنتیجه مستعد برای سیاست رشد درون افزاست. در 30 درصد مساحت شهر بیش از 18 هزار هکتار اراضی و عرصه های درون افزا با 52 درصد اراضی ذخیره توسعه و نوسازی و فضاهای خالی و بزرگ مقیاس، با اهداف توسعه ای و قابلیت دستیابی بالا وجود دارد. این عرصه ها، الگوی توزیع با آهنگ افزایشی از شرق به غرب و شمال به جنوب و همین طور نظام استقرار بهینه در پهنه های چهارگانه (سکونت، فعالیت، مختلط و حفاظت) شهر دارد و برنامه ریزی رشد شهری را با توسل به سیاست رشد درون افزا امکان پذیر می سازد. وابستگی شهرداری به رانت فضایی ناشی از فعالیت های ساختمانی درون شهر، سوداگری زمین و مسکن درون شهر، آستانه تراکمی پایین و ظرفیت اشباع نشده تراکم شهری، تمرکزگرایی چرخه شهرنشینی ملی، تغییرات اجتماعی، فرهنگی و جمعیتی و اصل حفاظت از اراضی پیرامون شهر، دلایل اصلی کاربرد و کارآمدی سیاست رشد درون افزای تهران است.
    کلیدواژگان: تهران، درون افزایی شهری، سیاست رشد درون افزا، عرصه های درون افزا، کارآمدی درون افزایی شهری
  • جمال محمدی *، الهه خان محمدی صفحات 245-263
    برحسب رویکرد جامعه شناسی امنیت، نمی توان امنیت را به تنهایی به عنوان یک وضعیت بدون ارتباط با عوامل اجتماعی آن تحلیل کرد. درنتیجه، هدف اصلی این پژوهش سنجش میزان اثرگذاری عوامل اجتماعی بر احساس امنیت در منطقه 6 شهرداری اصفهان و ارائه راهکارهایی به منظور حذف عوامل ناامنی در منطقه است. روش تحقیق در این بررسی توصیفی-تحلیلی است. بدین منظور، با استفاده از نظریه های مربوط به موضوع تحقیق، شاخص های اجتماعی مورد نظر به دست آمد. شایان ذکر است متغیرهای تحقیق از نظر روایی و پایایی در سطحی قابل قبول ارزیابی شد. براساس فرمول کوکران، حجم نمونه 382 نفر درنظر گرفته شد و پرسشنامه ها از طریق نمونه گیری تصادفی خوشه ایبین شهروندان منطقه 6 شهرداری اصفهان توزیع شد. نتایج بررسی ها نشان داد احساس امنیت در منطقه 6 شهرداری اصفهان در سطحی پایین قرار دارد (83/17-=t) و بین عوامل اجتماعی و احساس امنیت شهروندان در محلات منطقه 6 رابطه معناداری وجود دارد. همچنین، مشخص شد عوامل اجتماعی موثر بر احساس امنیت بین محلات در منطقه 6 شهرداری اصفهان تفاوت معناداری دارد؛ بنابراین، با شناسایی این عوامل در محلات و مشخص شدن میزان اثرگذاری آن ها و شناسایی ضعف های محلات می توان با اقداماتی موثر در پیشگیری از جرایم، تدابیری را تدوین و اجرا کرد. به همین منظور، با توجه به نتایج آزمون ها، در پایان پیشنهاد هایی برای بهبود وضعیت محلات ارائه می شود.
    کلیدواژگان: امنیت شهری، شاخص های اجتماعی، منطقه 6 شهرداری اصفهان
  • محمدحسین سرایی*، زهرا جمشیدی صفحات 265-287
    یکی از موضوعات حیاتی قرن بیست ویکم برای دانشمندان شهری در ارتباط با پایداری شهر، نوع فرم شهر (فشردگی یا پراکنش) و حومه نشینی است. درنتیجه، آگاهی از فرم فضایی و شکل شهر نقشی مهم در میزان موفقیت برنامه ریزان شهری دارد و به بهبود محیط های شهری کمک شایانی می کند. الگوی رشد شهر از آنجاکه با یکی از محدودترین منابع در دسترس انسان یعنی زمین سروکار دارد، از موضوع های مهم در برنامه ریزی شهری و یکی از معیارهای اساسی در توسعه پایدار شهری است. هدف از انجام دادن پژوهش حاضر، بررسی وضعیت تراکم و فشردگی شهری در ارومیه و روند رشد و توسعه فیزیکی شهر است تا با استفاده از نتایج آن بتوان به راهبرد و الگویی مناسب برای توسعه آینده شهر دست یافت. بدین منظور از مدل های هلدرن، آنتروپی شانون و درجه تجمع برای بررسی روند توسعه شهر استفاده شده است. نتایج نشان داد شهر ارومیه به صورت افقی و پراکنده توسعه پیدا کرده است؛ بنابراین، سیاست اختلاط کاربری ها به عنوان یکی از راه های فشرده سازی شهری پیشنهاد می شود. برای بررسی وضعیت تنوع و اختلاط کاربری ها نیز از مدل تعیین تنوع اتکینسون استفاده شده است که با توجه به این شاخص منطقه 4 در بهترین و منطقه 3 در بدترین وضعیت قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: اختلاط کاربری ها، تراکم، شهر ارومیه، گسترش فیزیکی، متراکم سازی شهری
  • علیرضا سلیمانی *، احمد آفتاب، مریم اسدی عیسی کان، علی مجنونی صفحات 289-314
    امروزه، خیابان های شهری به دلیل وجود کاربری های مختلف، از تاثیرگذارترین عناصر شهری در زندگی روزمره شهروندان محسوب می شوند، اما متاسفانه بی توجهی به ابعاد اجتماعی در طراحی شهری، آثار نامطلوبی بر الگوهای رفتاری شهروندان در خیابان ها داشته است. این پژوهش با تحلیل مفهومی رابطه میان فضا و اخلاق و رفتار شهروندان، رویکرد فضامحور در مدیریت رفتارهای شهری را به بحث می گذارد و تاثیر معیارهای کالبدی و بصری را بر میزان اخلاق محوربودن خیابان ها با تاکید بر سه خیابان امام، کاشانی و مدرس شهر ارومیه بررسی می کند. روش تحقیق توصیفی-همبستگی به کاررفته در این پژوهش از نوع کاربردی است و 80 نفر با ضریب اطمینان 95 درصد به عنوان حجم نمونه با استفاده از مدل کوکران از میان افرادی که تجربه حضور و قدم زدن در هر سه خیابان را داشته اند انتخاب شده اند. گردآوری داده ها (18 شاخص کالبدی-بصری) به صورت پیمایشی (داده های اولیه) و با استفاده از مصاحبه و پرسشنامه صورت گرفت که به صورت خوشه ایمیان دو گروه زنان و مردان به طور مساوی توزیع شد. برای ارزیابی و پردازش داده ها از شیوه های آماری توصیفی و استنباطی، در قالب نرم افزار spss استفاده شده است. نتایج نشان می دهد رابطه نزدیکی میان محیط کالبدی-بصری و میزان اخلاق محوربودن خیابان وجود دارد و امتیازات وزنی به دست آمده از پرسشنامه بیان می کند از لحاظ میزان مطلوبیت عناصر کالبدی و بصری و کیفیت اخلاق و رفتار محوری بودن، خیابان امام بیشترین امتیاز را داشته است و خیابان های کاشانی و مدرس به ترتیب در رده های بعدی قرار گرفته اند. در این میان، معیارهای کالبدی و بصری تاثیر بیشتری بر زنان نسبت به مردان دارند. بدین منظور، مداخله فضایی برای ساماندهی فضای خیابان به عنوان ابزار کنترل کننده الگوهای رفتاری و اخلاق (فردی و جمعی) در خیابان ها پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: اخلاق و رفتارهای شهری، ارومیه، خیابان های شهری، طراحی شهری، معیارهای کالبدی و بصری
  • هوشنگ سرور *، حسن آهار، امیرعلی ذولفقاری، حدیثه قیصری صفحات 315-335
    پراکنده رویی در شهرها علاوه بر تاثیرات منفی زیست محیطی و اقتصادی، هزینه های اجتماعی زیادی دارد. این هزینه ها با جابه جایی و فاصله گرفتن محله های شهری از مرکز شهر و شکل گیری حومه های شهری روزبه روز افزایش می یابد. هدف از این مطالعه تحلیل و بررسی تاثیر پراکنده رویی شهری بر امنیت در محلات شهر مراغه است. پژوهش حاضر متشکل از سه مرحله شامل بررسی پراکنده رویی شهری، بررسی امنیت محلات و درنهایت سنجش میزان تاثیرگذاری شاخص های پراکنده رویی بر میزان امنیت محلات شهر است. تعداد شاخص های پراکنده رویی شهری 6 مورد و تعداد شاخص های امنیت 11 مورد بوده است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی بوده و از روش های پیمایشی نیز استفاده شده است. جمع آوری اطلاعات شاخص های پراکنده رویی از طریق مطالعه طرح جامع و تفصیلی شهر و از طریق نرم افزار GIS استخراج شده است. اطلاعات امنیت از طریق 383 پرسشنامه جمع آوری شده است. برای تحلیل داده ها از رگرسیون چندمتغیره و رگرسیون وزنی جغرافیایی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد تاثیرات بین شاخص های تراکم جمعیت، تراکم ساختمانی و امنیت در محلاتی مانند سهند، ولیعصر، چهل متری، اوحدی، دارایی، پاسداران شیخ تاج و دروازه که به طور عمده بافت منسجم و برنامه ریزی شده دارند به صورت مثبت است؛ یعنی با افزایش مقدار این شاخص ها میزان امنیت نیز افزایش می یابد. به طور کلی، الگوی تاثیر شاخص ها به غیر از شاخص های میزان فاصله از مرکز شهر و دسترسی شبیه هم است و ضریب تاثیر آن ها در محلات شمالی مثبت است، اما ضریب شاخص دسترسی و فاصله بر افزایش امنیت محلات جنوبی و حاشیه ای شهر مثبت است.
    کلیدواژگان: امنیت، پراکنده رویی، رگرسیون وزنی جغرافیایی، مراغه
  • محسن پورخسروانی*، زهرا پربار، بهنام مغانی رحیمی صفحات 337-356
    گسترش شهرها و افزایش جمعیت شهری در سال های اخیر، موجب افزایش مصرف و درنتیجه افزایش تولید پسماند در مناطق شهری شده است. از طرفی مکان یابی نامناسب دفن این پسماندها مشکلات زیست محیطی زیادی را به وجود آورده است. لذا این تحقیق که تحقیقی توصیفی- تحلیلی است، با درنظرگرفتن معیارهای ژئومورفولوژی، هیدرواقلیم، کاربری اراضی و فاصله از خطوط ارتباطی و با استفاده از منطق فازی و سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، محل های مناسب برای دفن پسماند در شهر فیروزآباد را بررسی کرده است. بر همین اساس لایه های مختلف اطلاعاتی با یکدیگر تلفیق شدند. همچنین محل فعلی دفن زباله شهر فیروزآباد بررسی و تحلیل شد. سپس با لحاظ کردن همه معیارهای مورد نظر، حریم ها و حدود دسترسی آن ها با استفاده از نقشه ها و سایر اطلاعات، مکان های بهینه برای دفن پسماندها در منطقه مطالعاتی پیشنهاد شد. درنهایت پس از ارزیابی های به عمل آمده و هم پوشانی لایه های وزن دهی شده، بخش های جنوب شرق و شمال شرق منطقه، به عنوان مناسب ترین مکان ها برای احداث سایت دفع زباله پیشنهاد می شوند. زیرا در این مکان برای دفن پسماندهای جامد، بسیاری از پارامترهای محیطی در وضعیتی کاملا مناسب است و امکان سرمایه گذاری کنونی و آتی در این قسمت وجود دارد. بر اساس شواهد موجود مکان هایی به عنوان مکان نامناسب تعیین شده اند که به طور عمده روی دشت های حاصلخیز و با نفوذپذیری بالا قرار دارند و مناطق خوب به طور عمده در تپه ماهورها که ضخامت خاک بیشتر بوده و از مراکز جمعیتی و نیز زمین های مناسب کشاورزی و مناطق حساس دور هستند، تعیین شده است.
    کلیدواژگان: مکان یابی، ژئومورفولوژی، دفن زباله های شهری، شهر فیروزآباد
|
  • Hadi Hakimi *, Mohammad Taghi Maboodi, Paria Alizadeh Pages 173-198
    study was to analyze the difference between socio-economic indicators and individual resilience of of informal settlements residents in Urmia.. Research in terms of purpose is applied, In terms of the nature is descriptive and analytical methods and to collect information and data, is used of documents and field (questionnaire) method. The study area in the Research is Haji Pirlo, Vakilabad and Islamabad 2 informal settlements of Urmia city, in the West Azarbaijan Province. Therefore, to complete the questionnaire on the basis of revised expenditure Cochran 380 households were selected for the survey and questionnaire. As well as to analyze the data, was used analysis of variance (ANOVA). The result of this research showed that among the economic indicators studied, the employment index with Self-reliance and feeling of uniqueness components with sig 0.000 and sig 0/002 Respectively, Income indicator with self-efficacy and self-confidence components with sig 0.002 and sig 0/000 Respectively, Housing property index with positive emotions component with sig 0/000, Car ownership index with Sense of Community component with sig 0/001, indicated Significant differences. Also from among the Social-Demographic Indicators studied, only the education index with Self-reliance and confidence component with sig 0/000 and 0/001 respectively, indicated significant differences.
    Keywords: individual resilience, Informal settlements, Environmental hazard, Hajipirlo
  • Hashem Dadashpoor*, Maryam Valashi Pages 199-222
    In the different cases, population changes are always influenced by centripetal and centrifugal forces. These forces make changes in the spatial structure of urban areas that characterized by the pattern of mono-centric with a strong center, or according to a polycentric structure, in which peripheral centers emerge. The aim of this study is to analyze the spatial structure of the population distribution and its evolution in mazandaran city-region on intervals of 1365 and 1390. The aim of this study analyze the spatial structure of the population distribution in the city-region of Mazandaran and its evolution in the period 1365 -1390. The article in terms of the nature and purpose is functional and Descriptive-analytical. Findings of concentration indicators analysis shows that during of 25 years ago, concentration trend of population is always increasing. Thus, Population spatial pattern has been identified as Decrease in southern districts and increase in the larger and more important population centers. Next, to evaluation the spatial structure of the population and prove of morphological polycentricity are used GIS analysis tools (such as mean nearest neighborhood and hot spots analysis) and rank-size model. The results of morphological Indicators showed that during mentioned period, sari, amol, babol and ghaemshahr cities has retained its position as a major regional centers and a relatively balance between these centers there. In fact, dominant of four cities with settlements of relatively same size around them demonstrates formation of polycentricity structure from the perspective of morphological
    Keywords: Spatial Structure, Population, City-Region, Polycentricity, Mazandaran
  • Esmaeil Aliakbari * Pages 223-244
    The infill development policy is the process of creating urban spaces and development by optimizing the use of inner land in city regions. This trend In comparison with other periphery development policy, is more compatible with the framework of sustainability an also much closer to the goals of sustainability.
    This paper attempts to study the vacant lands of mega city of Tehran and sufficiency of infill growth policy by descriptive-analytical procedures and evidenced data. Results illustrate that Tehran is capable for inner development and qualified for spatial reinvention by Infill development. More than 18 million hectares of lands with capability of Infill development in 30 percent of city area and 52 percent of vacant lands with goals of sustainability and high accessibility. These lands have a kind distribution pattern with increasing trend from east to west and from north to south and also optimized positioning system in quadruple fields of city (Accommodation, Activities, Mixed and Protection). It also makes urban growth planning possible by infill growth policy.
    The embezzlement in urban management and some parts of municipal income related to construction activities, property trading in cities, low limitation of density, unsaturated capacity of population density, social and demographical changes, concentration of national urbanism and social tendency to residence in inner regions of big cities, the protecting of periphery and importance of considering periphery in urban growth policy; all are the main causes of the use and sufficiency of urban growth policy in Tehran.
    Keywords: urban infilling, infill growth policy, vacant lands, urban infilling sufficiency, Tehran
  • Jamal Mohammadi *, Elahe Khan Mohammadi Pages 245-263
    In term of sociological approach of safety, it is not possible to analyze safaty solely as a condition, without considering its related social aspects. The aim of this study was measuring the effect of Social factors on the sense of security in district 6 of Isfahan Municipality and finding solutions to remove the causes of insecurity in the district. It is noteworthy that research variables have been evaluated in terms of validity and reliability at an acceptable level. By applying theories related to the research, the physical parameters were obtained. According to Kukran's formula, a sample size of 382 subjects was considered and questionnaires were distributed among citizens of district 6 of Isfahan Municipality using cluster random sampling method. Results of the study showed that sense of security criteria in low in district 6 (t=-17.83). in relation to the effect of Social factors on citizen's sense of security in neighborhoods, it was determined that Social factors have been effective. In addition, it was stated that Social factors effective on sense of security are significantly different among neighborhoods of district 6 of Isfahan Municipality. Therefore, effective measures could be developed and implemented to prevent crimes through recognizing these factors in neighborhoods and determining their influence and weaknesses of neighborhoods. To do so, finally several suggestions have been made to improve the status of neighborhoods
    Keywords: Urban Security, Social Parameters, The 6th Region of Isfahan, s Municipality
  • Mohammad Hosein Saraei *, Zahra Jamshidi Pages 265-287
    One of the vital issues of the 21 century for urban scientists is urban form (Compression or distribution) and suburbs In relation to urban stability. Therefore, knowledge of the urban spatial form and shape can have an important role in the success rate of urban planners and help to improve the urban environment. As urban growth pattern is related to with one of the most accessible human resources, the earth, so it is Important Issues in Urban Planning and one of the main criteria for sustainable urban development. The purpose of this study is evaluation of the situation of urban density and compression in Urmia and The process of its growth and development. By using the results can achieve a suitable pattern and Strategy for the future development of the city. In this regard, has used Heldern, Shannon entropy and accumulation index for investigate the process of the development of the city. The results showed that the city of Urmia has expanded sprawl. Therefore the mixed land use is offer as one of the ways urban compression. For evaluation variation and mixed land use has used determine the diversity of models Such as balance, heterogeneity, Hirschman and Atkinson. According to these indicators, zone 4 has the best and zone 3 the worst level.
    Keywords: Physical expansion, urban compression, density, mixed land use, Urmia
  • Alireza Soleimani *, Ahmad Aftab, Maryam Asadi Isakan, Ali Majnoony Pages 289-314
    This research with analyzes the relationship between space and the citizens ethics and behavior, discusses the space-based approach to the management of urban behaviors, and survey the effects of the physical and visual Criteria on the streets of morally based with an emphasis on three streets Including Emam, Kashani and modares of Urmia deals. Descriptive - correlation research method used in this study. and 80 people with confidence coefficient 95% were selected as the sample size by using Cochran, of people who have Presence and Walking experience in these streets. Collected data is composed of (18 visual and physical criteria) by field (primary data) and using interviews and questionnaires, the cluster distributed Equally between men and women. For evaluation and data processing descriptive and inferential statistics Methods were used in the form of SPSS software. The Obtained results show show that There is close relationship relationship between the visual - physica environment and morally Based on level of the street there and weighted scores obtained from the questionnaire show that in terms of the appropriateness of physical and visual elements and quality-based behavior, Imam St. Has highest scores and the streets of Kashani and Modares were next in Category respectively. Regard to this point, visual and physical criteria Have more impact on women Rather than men. For this purpose, space intervention for the space organizing of streets has been proposed as a tool of controlling behavior and ethics patterns (individual and collective) in streets.
    Keywords: urban design, visual, physical criteria, ethics, behaviors of urban, city streets, Urmia
  • Hushang Sarvar *, Hassan Ahar, Amir Ali Zolfaghari, Hadise Gheisari Pages 315-335
    According to inevitability of urban growth based on predictions made, the process will continue in the next decade that the movement, posture and concentration of population in major cities will lead. The purpose of this paper, the effects of sprawl of the city is the security of citizens. In fact, we can say that the shape and form of urban sprawl and social factors are related.The aim of this study was to analyze the effects of urban sprawl on the security measures of urban neighborhoods. The first multivariate regression indicators of the impact of urban sprawl on the safety of urban areas were estimated. Then, geographical weighted regression approach was estimated impact indicators. First, the total impact on the security index was measured Due to the different nature of the indicators is the results cannot be argued. To solve this problem affecting any of the variables to be tested separately. The results show that the coefficient is positive and prosperous population density by increasing the amount of security will be added. In the southern suburbs and the city fringe had a negative factor. Building density index as well as the impact factor is population density index.
    Keywords: sprawl, security, geographical weighted regression, Maragheh
  • Mohsen Pourkhosravani *, Zahra Prbar, Behnam Moghani Pages 337-356
    The problem of solid waste disposal has always been a year-round human plague.The geomorphology of the nature of science that deals with the study of theevolution ofsurface effects One of the factors that should be further consideredin locating a landfill.Therefore, this research is focusing on geomorphologic criteria, but othercriteria such asenvironmental impact, First, the current social and economicvenue FiruzAbad city landfill will be analyzed And secondly, the optimallocation for the city landfill FiroozAbad using GIS to perform And consideringall the desired criteria of privacy and access them using maps and otherinformation, Suitable location for a landfill in the area to be determined.The study was conducted in Fars province is located in southwestFiroozAbad And finally, after finalrevisions, as appropriate areas for theconstruction of two new regional landfill site was suggested to FiroozAbad.FiroozAbad city with a population of 116,622 people in 1391 to 80 to 90tons of waste daily generated. The waste in the southern part of the village of Mohammad Abad (distance 12 km) and on the mountain Rooshanoo be stacked.
    Keywords: site selection, geomorphology, waste Landfill, Firooz abad city