فهرست مطالب

پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری - سال ششم شماره 2 (تابستان 1397)

فصلنامه پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری
سال ششم شماره 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عامر نیک پور *، فاطره رزقی، مصطفی صفایی رینه صفحات 215-235
    تراکم ساختمانی به منزله نسبت سطح زیربنای ساختمان (در تمام طبقات) به مساحت قطعه زمین مسکونی، موضوع مهمی در برنامه ریزی شهری و مدیریت زمین است. امروزه به دلیل کمبود منابع و برای کاهش هزینه های توسعه شهری، همچنین ارائه خدمات مطلوب تر و اقتصادی تر، به متراکم شدن جمعیت و به تبع آن افزایش تراکم ساختمانی توجه بیشتری شده است. هدف پژوهش توصیفی-تحلیلی حاضر، بررسی تحلیل فضایی فرم شهر بابل براساس تراکم ساختمانی است. براساس نتایج، توزیع الگوی تراکم در سطح شهر یکنواخت نیست و به صورت هسته هایی مشخص در بخش های مختلفی از شهر قرار دارد؛ به گونه ای که تراکم ساختمانی در مناطق 2، 3 و 6 بیشتر، و در مناطق 4، 11 و 22 کمتر است. مطابق تحلیل رگرسیون وزنی رابطه تراکم جمعیت با تراکم ساختمانی، تراکم جمعیت در مناطق 5، 15، 17 و 18 هم بستگی بالایی با تراکم ساختمانی دارد. شاخص موران برای تراکم ساختمانی 455/0، و برای تراکم جمعیت 536/0 به دست آمد که نشان دهنده الگوی خوشه ایدر شهر بابل است. براساس تحلیل لکه های داغ، تراکم مناطق 2، 3، 5، 6، 14 و 16 (مناطق جدید شهر) از سایر مناطق شهر بیشتر است. تحلیل هم بستگی نشان دهنده رابطه ای معکوس میان فاصله از مرکز شهر و انواع تراکم است؛ به نوعی که ضریب هم بستگی فاصله از مرکز با تراکم ساختمانی 495/0-، با تراکم مسکونی 292/0- و با تراکم جمعیتی 328/0- است. همچنین در کل محله ها رابطه میان تراکم ساختمانی و تراکم مسکونی مستقیم است، اما تراکم ساختمانی و تراکم جمعیتی رابطه ای غیرمستقیم دارند. براساس نمودار نیم رخ تراکمی، اوج تراکم ساختمانی در فاصله 1800 متر، و اوج تراکم جمعیتی در فاصله 2600 متر از مرکز شهر است. با بررسی روند تغییرات تراکمی در مناطق بیست ودو گانه شهر بابل مشخص شد تراکم ساختمانی و جمعیتی روند متفاوتی درپیش گرفته اند؛ تا آنجا که همسونبودن آن ها، تعادل را در ساختار فضایی شهر از بین برده است.
    کلیدواژگان: بابل، تراکم ساختمانی، فرم شهری، فشردهسازی
  • سعید زنگنه شهرکی *، اکبر حمیدی، مهدی حسین پور صفحات 237-264
    در دهه های اخیر در بسیاری از شهرهای جهان، تلاش هایی برای بهبود شرایط زندگی در بافت مرکزی صورت گرفته است. یکی از رویکردهای کارآمد در این زمینه، پیاده راه سازی است که به عنوان پروژه ای توسعه ای، نیازمند بررسی و تحلیل از ابعاد مختلف است؛ بنابراین، ارزیابی تاثیرات اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی پیاده راه ها، یاری کننده برنامه ریزان و مدیران شهری برای تهیه و اجرای منطقی و صحیح این پروژه هاست. هدف پژوهش حاضر، ارزیابی تاثیر پذیری اجتماعی شهروندان از پیاده راه خیام جنوبی شهر ارومیه در بافت قدیمی و مرکزی است. روش پژوهش، ارزیابی پس از اجراست که در چارچوب روش های تحلیلی قرار دارد. برای گردآوری داده ها از روش های اسنادی و پیمایشی استفاده شد. حجم نمونه با استفاده از نرم افزار G Power با احتمال برگشت ناپذیری، با توجه به نامشخص بودن تعداد مراجعه کنندگان به پیاده راه و با درنظرگرفتن جمعیت حوزه فراگیر، 300 نفر برآورد شد. انتخاب نمونه ها به شیوه نمونه گیری تصادفی انجام گرفت و تحلیل داده ها با مدل معادلات ساختاری در نرم افزار لیزرل انجام شد. براساس نتایج تحلیل تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم هریک از شاخص ها و متغیرها، شاخص های عدالت اجتماعی، سرمایه اجتماعی و ایمنی و امنیت در پیاده راه خیام جنوبی، با کمبودها و موانع زیادی مواجه است، اما شاخص های تعاملات اجتماعی، هویت شهروندی و مشارکت شهروندان وضعیت نسبتا مناسبی دارد. به عبارت دیگر، تاثیرات اجتماعی پیاده راه خیام در زمینه مشارکت و ارتقای تعاملات اجتماعی بر شهروندان مثبت است.
    کلیدواژگان: ارزیابی تاثیر اجتماعی (اتا)، بافت قدیمی، پیادهراه شهری، خیام جنوبی، مدل معادلات ساختاری
  • علی دربان آستانه *، محسن شیخ زاده، سعید بازگیر صفحات 265-288
    مدیریت مخاطرات در برنامه ریزی شهری اهمیت و جایگاه ویژه ای در کاهش حجم آسیب های طبیعی و تلفات انسانی دارد. ارزیابی آسیب پذیری شهرها در برابر این مخاطرات به عنوان عوامل تعیین کننده میزان خطر می تواند از ابعاد مختلف، به کاهش خسارات کالبدی، اقتصادی و اجتماعی ناشی از وقوع چنین حوادثی منجر شود. مطالعه حاضر با هدف ارائه راهکارهایی برای کاهش آسیب پذیری بافت مسکونی منطقه 6 تهران در برابر زلزله، در دو مرحله صورت گرفت. در مرحله اول، بافت مسکونی از ابعاد آسیب پذیری (بنا، سکونتگاه، فیزیکی، اجتماعی و انسانی) بررسی شد. جامعه آماری این مرحله، سرپرستان خانوارهای منطقه 6 هستند که درمجموع 331 خانوار به نسبت ساختمان های مسکونی، با روش نمونه گیری طبقه بندی از محله های منطقه یادشده انتخاب و بررسی شدند. ابزار اندازه گیری در این مطالعه پرسشنامه است که روایی آن به کمک استادان و کارشناسان تایید شد. پایایی مقیاس های آن 682/0 و 792/0 به دست آمد و محاسبه و تایید شد. ارزیابی آسیب پذیری با تکنیک های فازی، و ارزیابی فضایی با تحلیل های فضایی میان یابی (کریجینگ) صورت گرفت. درنهایت، با استفاده از روش FUZZY AHP، میزان اهمیت عوامل به کاررفته تعیین، و میزان کل آسیب پذیری منطقه در پنج بعد آسیب پذیری مشخص شد. براساس نتایج پهنه بندی آسیب پذیری کل، محله های امیرآباد، نصرت، قزل قلعه، دانشگاه تهران و پارک لاله آسیب پذیری کم (6/0-73/0) و محله های شریعتی، آرژانتین-ساعی، بهجت آباد و گاندی آسیب پذیری متوسطی دارند (4/0- 6/0). یافته های پژوهش در مرحله دوم نشان دهنده قوت ها، ضعف ها، فرصت ها و تهدیدهاست. 22 کارشناس و استاد صاحب نظر، پرسشنامه این مرحله را مدنظر قرار دادند. درنهایت، با استفاده از مدل SWOT راهکارهای کاهش آسیب پذیری در منطقه ارائه شد. براساس نتایج پژوهش نیز راهبردهای تهاجمی مهم ترین راهبردهای شناسایی شده هستند.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری، بافت مسکونی، برنامه ریزی راهبردی، منطقه 6 شهر تهران
  • اسماعیل نصیری هنده خاله * صفحات 289-306
    هدف مطالعه حاضر، ارزیابی کیفیت خدمات مدیریت شهری در مناطق حاشیه نشین شهری است. این پژوهش با استفاده از مدل سروکوال انجام گرفت و در آن، به این پرسش پاسخ داده شد که آیا عملکرد مدیریت شهری در محدوده مورد مطالعه براساس مدل سروکوال در قالب پنج بعد محسوسات، قابلیت اطمینان، اعتماد، پاسخگویی و همدلی موفق عمل کرده است. پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی است و در سال 1396 در محله اسلام آباد شهر کرج انجام شد. جامعه آماری این مطالعه شامل تمامی ساکنان محدوده مذکور است و حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان، 328 نفر به دست آمد. ابزار اصلی این پژوهش، پرسشنامه مبنی بر مدل سروکوال است. تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله نرم افزار آماری SPSS انجام شد و براساس نوع متغیرهای پژوهش، از روش های آمار ناپارامتریک استفاده شد. به منظور سنجش پایایی پرسشنامه ها، ضریب آلفای کرونباخ به کار رفت. ضریب مورد محاسبه با استفاده از نرم افزار آماری SPSS، 72/0 به دست آمد که نشانگر روایی و پایایی پرسشنامه هاست. همچنین در تحلیل های آماری، از آزمون های ناپارامتریک، ویلکاکسون، فریدمن و آزمون T استفاده شد. براساس نتایج، میان سطح رضایتمندی افراد مورد مطالعه و ویژگی های فردی، تفاوت معنا داری وجود دارد که این امر بر احساس رضایت آن ها از کیفیت خدمات شهری بسیار تاثیرگذار است. همچنین افزایش سطح سواد شهروندان، سطح انتظارات آن ها را افزایش داده است. در تمامی ابعاد کیفیت خدمات، میان انتظارات و ادراک های پاسخگویان شکاف وجود دارد. شکاف موجود در بعد پاسخگویی (33/3-) نشان می دهد شهروندان برای انتقال نظرات و پیشنهادهای خود درباره مسائل مختلف عمرانی، اجتماعی و اقتصادی در سطح محله های شهری، همچنین انتقاد از این مقوله ها دسترسی آسانی به مدیریت شهری ندارند. در ابعاد ضمانت که به عواملی از قبیل ایجاد اطمینان در میان شهروندان مربوط است، انتظارات آن ها کمتر برآورده می شود و تاثیر این عوامل احتمالی برای بیان شکاف انتظارات ادراک های پاسخگویان کاملا مشهود است.
    کلیدواژگان: اسلام آباد، خدمات شهری، رضایتمندی، کرج، مدل سروکوال، مناطق حاشیه نشین
  • علی اکبر عنابستانی *، معصومه حسینی صفحات 307-330
    پارک ها و فضای سبز شهری از مهم ترین عوامل موثر در شکل دهی پایداری اجتماعی هستند و یکی از شاخص های توسعه یافتگی جوامع محسوب می شوند. زمانی می توان از این فضاها استفاده مطلوب کرد که فرد در آن احساس امنیت و آرامش کند. نابرابری در کیفیت طراحی، خدمات رسانی و امکانات این مکان ها، سبب مطلوب نبودن آن می شود؛ بنابراین، در پژوهش حاضر بررسی تطبیقی سطح امنیت در پارک های شهری با رویکرد عدالت فضایی صورت گرفت. محدوده مورد مطالعه پارک های ملت و کوه سنگی شهر مشهد در مناطق توسعه یافته شهر، و پارک های وحدت و رجا در مناطق کمتر توسعه یافته هستند. در پژوهش کاربردی و توصیفی-تحلیلی حاضر، اطلاعات به دو روش کتابخانه ای و میدانی جمع آوری شده است. برای سنجش سطح امنیت، 22 معیار با نظر متخصصان تعیین شد. وزن دهی معیارها نیز با مدل تحلیل سلسله مراتبی و به کارگیری دیدگاه های متخصصان صورت گرفت. به منظور رتبه دهی پارک ها از روش تحلیل رابطه خاکستری استفاده، و اطلاعات اولیه با پرسشنامه هاستخراج شد. با استفاده از فرمول کوکران، 384 پرسشنامه به دست آمد، اما برای اطمینان بیشتر 400 پرسشنامه تکمیل شد. براساس یافته های پژوهش، وضعیت امنیت در پارک های واقع در مناطق توسعه یافته شهر مشهد از مناطق کمتر توسعه یافته مناسب تر است؛ به طوری که پارک ملت در توسعه یافته ترین سطح، و پارک وحدت در پایین ترین سطح توسعه قرار دارند.
    کلیدواژگان: پارک، عدالت فضایی، شهر مشهد، شاخص های امنیت
  • سوران مصطفوی صاحب *، فرزانه ساسان پور، محمدرضا پوراقدم، علیرضا صادقی زاده صفحات 331-360
    نشانه شناسی شهری و توجه به معنا و تاثیرات آن بر کاربران فضا از رویکردهای نوینی است که به تازگی در مطالعات شهری کاربرد یافته است. بررسی عوامل نشانگی که هم زمان وجوه مختلف معنایی، عملکردی و احساسی را در شکل دهی فضای ادراکی درنظر می گیرد، می تواند گامی برای معنابخشی به فضا و ایجاد حس مکان-حس د ل بستگی در مخاطب باشد. پژوهش حاضر، توصیفی-تحلیلی-هم بستگی، و از نوع پژوهش های شناختی است که با پیمایش میدانی، تحلیل محتوا، مصاحبه توام با پرسشنامه و تحلیل نقشه نگاری ذهنی صورت گرفت. یافته های این مطالعه بیانگر روابط درونی میان نشانه ها و ادراک معنادار شهروندان است؛ تا آنجا که خود را با آن بازمی شناسند. نشانه هایی که با ویژگی هایی مانند «قرارگیری در بافت تاریخی» ، «داشتن تمایز فرمی از پیرامون» ، «داشتن کاربری مذهبی-تجاری» و عملکردهایی از قبیل «المان شهری» همراه هستند، در نقشه های ذهنی مردم سنندج اهمیت بیشتری دارند. در میان عوامل مهم دل بستگی به مکان، در نشانه مسجد جامع (دارالاحسان) و پارک آبیدر، مولفه دل بستگی معنایی، و در نشانه میدان آزادی و بازار آصف مولفه دل بستگی بیشترین میانگین را دارند. درمجموع با توجه به مقدار میانگین تفاوت ها در 10 نشانه برتر، نقش عامل معنایی از دو عامل عملکردی و احساسی در ارتقای دل بستگی به مکان در سطح شهر سنندج قوی تر است؛ بنابراین، طراحان و برنامه ریزان شهری می توانند تغییرات و طراحی محیط را با توجه به عناصر حاوی بارهای معنایی در زندگی شخصی و جمعی افراد انجام دهند و امکان دل بستگی به مکان را فراهم کنند.
    کلیدواژگان: تصویر ذهنی، حس مکان، دلبستگی مکانی، شهر سنندج، نشانه های شهری
  • مجتبی رفیعیان *، نفیسه زاهد صفحات 361-383
    تحلیل الگوهای فضایی فرسودگی و بررسی روابط فضایی میان فرسودگی و عوامل موثر آن، بسیار تاثیرگذار و قابل توجه است؛ زیرا به درک بهتر عوامل موثر و بهبود عملکرد مدیریت نوسازی شهری می انجامد. بدین منظور، پژوهش حاضر با روش های آمار فضایی به تحلیل الگوی فرسودگی و عوامل موثر بر آن پرداخته است. نتایج حاصل از کاربرد شاخص موران درباره توزیع فضایی فرسودگی این ضریب مثبت، و 314/0 است و خوشه ایبودن توزیع فضایی فرسودگی را نشان می دهد. با توجه به اینکه با شاخص موران نمی توان انواع طبقه بندی الگوهای فضایی را شناسایی کرد، تحلیل آماره عمومی G می تواند برای این منظور کارساز باشد. براساس نتایج تحلیل آماری، محله هایی با فرسودگی زیاد کنار هم قرار دارند و از روند خوشه ایبا تمرکز بالا برخوردارند. خوشه های خیلی گرم حدود 29/6 درصد از مساحت محدوده فرسوده را به خود اختصاص داده اند و 5 محله را شامل می شوند. همچنین در این پژوهش، عوامل موثر بر فرسودگی با روش رگرسیون وزنی جغرافیایی (GWR) بررسی شد که در آن میزان فرسودگی به عنوان متغیر وابسته، و شاخص های کالبدی، اقتصادی و اجتماعی به عنوان متغیرهای مستقل درنظر گرفته شدند. نتایج نشان می دهد مدل مورد نظر با برابر 92/0، و تعدیل شده برابر 84/0 است که دقت قابل قبولی را در مدل سازی روابط فضایی عوامل موثر بر فرسودگی شهری نشان می دهد. همچنین خودهم بستگی برآوردشده در مقادیر باقی مانده و حاصل مدل رگرسیون وزنی جغرافیایی با استفاده از آماره موران I (Moranʼs I) بیانگر عدم خودهم بستگی معنا دار است. مطابق نتایج میزان تاثیرگذاری هریک از شاخص ها بر فرسودگی، متغیرهای نفوذناپذیری، ریزدانگی، کیفیت زیرساخت ها، بار تکفل، مالکیت استیجاری و قیمت زمین، اثری افزایشی بر فرسودگی دارند؛ از این رو می توان این یافته ها را پایه ای علمی برای سیاست گذاری به منظور کاهش فرسودگی و آثار آن دانست.
    کلیدواژگان: بافت فرسوده، تحلیل فضایی، رگرسیون وزنی جغرافیایی، شهر قم
  • محمدرحیم رهنما *، لیا شاددل، امیدعلی خوارزمی صفحات 385-404
    پژوهش حاضر کمی، و پیمایشی مقطعی است که هدف آن ارتقای سلامت جسمانی و روان شناختی بانوان شهر مشهد با تاکید بر برنامه ریزی شهری و بهره گیری از ویتامین G است. همچنین به توصیف شرایط در مقطعی از زمان می پردازد. با مطالعه سابقه موضوع، ارتباط میان فضای سبز، فعالیت بدنی، سلامت جسمانی و روان شناختی مشخص شد. رسم مدل پژوهش نیز بر این مبنا صورت گرفت که هریک از این ابعاد متغیر پنهان هستند. برای برازش متغیرهای پنهان از مدل معادلات ساختاری در نرم افزار آموس استفاده شد و جمع آوری اطلاعات با استفاده از ابزار پرسشنامه صورت گرفت. حجم نمونه 400 نفر از بانوان مشهد هستند. نخستین عامل فوت بانوان این شهر در سال 1392، بیماری های گردش خون بود؛ بنابراین، برای تعیین محله های مناسب و پرکردن پرسشنامه، آدرس محل سکونت افراد فوت شده (1680 آدرس به صورت کامل) در GIS نقطه گذاری شد. همچنین توزیع فضایی به دست آمده با نقشه منطقه بندی درآمدی مشهد روی هم قرار گرفت و درنهایت 9 محله انتخاب شد. براساس شاخص های RMSEA و کای اسکوئر، مدل طراحی شده بر داده های حاصل از جامعه مورد مطالعه منطبق است. همچنین تاثیرگذاری فضای سبز بر فعالیت بدنی، فعالیت بدنی بر سلامت جسمانی و روان شناختی و سلامت روان شناختی بر سلامت جسمانی تایید شده است که در ارتباط با ابعاد تشکیل دهنده فضای سبز ابعاد حفاظت و امکانات بیشترین اثرگذاری را دارند.
    کلیدواژگان: بانوان مشهد، برنامه ریزی شهری، سلامت، ویتامین G
  • فاطمه سالاروندیان *، سعید ارونقی، سید جمال حسینی صفحات 405-426
    منطقه 12 به عنوان قلب تهران اتکای زیادی به سیستم حمل ونقل عمومی دارد. راه اندازی خطوط حمل ونقل همگانی جدید در حالیرخ داده که سیستم اتوبوس رانی کنونی متناسب با آن تغییر نکرده و ضروری است این سیستم بازنگری شود. هدف پژوهش حاضر، شناسایی مهم ترین اقدامات ممکن برای بازنگری سیستم اتوبوس رانی و بررسی آثار این سیاست در بهبود شاخص های ابعاد حمل ونقل، زیست محیطی-کالبدی، و اجتماعی-فرهنگی در منطقه است. در ابتدا، مهم ترین راهکارهای عملی در راستای این سیاست با تکنیک دلفی معرفی شد. سپس با استفاده از آزمون کای اسکوئر، تایید ارتباط معنادار میان شاخص های پژوهش صورت گرفت. پس از آن، با به کارگیری آزمون میانگین رتبه ای فریدمن، شاخص های سه بعد حمل ونقل، زیست محیطی-کالبدی و اجتماعی-فرهنگی رتبه بندی شدند. براساس نتایج، ابعاد اجتماعی-فرهنگی، حمل ونقل و کالبدی-زیست محیطی به ترتیب بیشترین تاثیر را از سیاست بازنگری سیستم می پذیرند. بررسی معایب و موانع طرح از نظر متخصصان نشان داد لزوم هماهنگی با سیستم اتوبوس رانی سایر مناطق مجاور و افزایش تعداد سفر، مهم ترین معایب این طرح است. درحالی که مهم ترین موانع اجرای طرح شامل تداخل وظایف نهادهای تصمیم گیر، و نبود نیروی متخصص محسوب می شود. در ادامه، پتانسیل اجرایی هرکدام از اقدامات سه گانه طرح از نظر متخصصان آزموده شد. براین اساس، مکان یابی هاب های انتقال مسافر در مرزهای منطقه، بالاترین پتانسیل اجرایی را دارد.
    کلیدواژگان: سیستم اتوبوس رانی، هاب های انتقالی، مسیرهای ویژه، منطقه 12
  • حسن خدابنده لو، هادی سلطانی فرد *، یعقوب زنگنه صفحات 427-449
    بخش مرکزی شهر قم به دلیل وجود حرم حضرت معصومه (س) ، علاوه بر محل سکونت جمعیت زیاد و متراکم، روزانه پذیرای زائران زیادی است؛ از این رو تبدیل برخی خیابان های منتهی به حرم به خیابان های پیاده مدار می تواند احساس امنیت، ایمنی و تعامل اجتماعی را افزایش دهد و سبب تقویت حس معنوی عابران شود. براین اساس، پژوهش حاضر با هدف امکان سنجی قابلیت پیاده مداری خیابان های بخش مرکزی (منطقه 7) شهر قم مبنی بر روش چیدمان فضا صورت گرفت. پس از مطالعه مبانی نظری و ادبیات پژوهش، از چهار شاخص مهم و تاثیرگذار بر پیاده مداری و حرکت پیاده، یعنی «پیکره بندی فضایی» ، «نفوذپذیری» ، «دید و منظر» و «کاربری زمین شهری» استفاده شد. پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی و کاربری است که داده ها و اطلاعات مورد نیاز آن با روش میدانی و اسنادی گردآوری شده است. برای تهیه، ترسیم و تجزیه و تحلیل این داده ها و اطلاعات، از مدل ها، روش ها و نرم افزارهای مختلفی استفاده شده است. از جمله نرم افزار UCL Depthmap10، AutoCAD، ArcGIS، Excel، مدل آنتروپی شانون برای وزن دهی به شاخص ها، و مدل VIKOR برای رتبه بندی شاخص ها. براساس نتایج پژوهش حاضر، مولفه های پیکره بندی فضایی از جمله هم پیوندی کلان، هم پیوندی محلی، میزان عمق، تعداد اتصال، خوانایی خیابان ها، میزان کنترل، میزان انتخاب و قابلیت دسترسی فضایی از عوامل مهم و تعیین کننده پیاده مداری فضاهای شهری و حرکت پیاده است و تاثیر بسزایی بر قابلیت پیاده مداری خیابان ها در بخش مرکزی (منطقه 7) شهر قم دارد. همچنین نتایج و یافته های مدل ویکور به منظور اولویت بندی خیابان ها براساس شاخص های انتخابی نشان می دهد خیابان انقلاب از نظر قابلیت پیاده مداری در اولویت اول قرار دارد. از این نظر خیابان ارم در اولویت دوم، خیابان های 19 دی (باجک) و طالقانی به ترتیب در اولویت سوم و چهارم و خیابان امام خمینی در اولویت آخر قرار دارند.
    کلیدواژگان: پیاده مداری، پیکره بندی فضایی، تئوری چیدمان فضا، شهر قم، مدل ویکور
|
  • Amer Nikpour *, Fatere Rezghi, Mostafa Safaie Reyneh Pages 215-235
    Building density, which is defined is the ratio of total area of a residential building (in all floors) to the area of its lot, is an important issue in land management and urban planning. Today, the scarcity of financial resources and the need for reducing the costs of urban development and providing more suitable and economical services have directed the attentions toward the potential advantages of denser housing and has consequently led to cities’ increased building density. The present paper seeks to conduct a spatial analysis on Babol city to assess its building density, and a descriptive-analytical approach is used to achieve this objective.
    The research findings show that the density pattern is not uniformly distributed across the city, and is scattered at some parts of the city in the form of multiple cores, and that building density in western and north-western parts of the city is more than other parts. The findings indicate that the middle and southern parts of the city have an old and worn-out fabric.
    The optimized distribution and balancing the building density through the reuse of land and upgrading it to the required residential standards will provide the residential space needed in the next 10 years for population housing without the need for expanding the city limits.
    Keywords: Urban Form, Building Density, Compaction, Babol City
  • saeed zanganeh *, akbar hamidi, mahdi hoseinpour Pages 237-264
    In recent decades, many cities around the world have been endeavor to improve life conditions of their central textures. One of the most effective approaches to this field is creative of walkway centers. Urban walkways has most importance development projects that require an analysis and assessment of different dimensions; therefore, social-cultural and economic impacts assessment of walkway will help to urban planners and managers for provide rational and accurate implementation of these projects. The purpose of present study is social impacts assessment of the walkways (SIAW) in old and historical urban textures, South Khayyam walkway of Urmiye city. The type of research, applied and research method is post-implementation evaluation, which is analytical methods. In this research, documentary and survey methods have been used to collecting of data. Data analysis method is structural equation model which was carry out with LISREL software. The direct and indirect effects of each indicators and variables demonstrate that the social justice, social capital, safety and security indexes in South Khayyam walkway faced with numerous constrains and obstacles, and some indicators such as social interaction, citizenship identity and citizen participation have a relatively good status. In addition, the social impacts of Khayyam's walkway have been positive in terms of participation and promotion of social coherence, but considered lack of appropriate cultural infrastructure, safety and justice-oriented approach. Indeed, effects of above mentioned walkway have not been enough to solve many social problems that have brought city growth into its old texture.
    Keywords: Social impact assessment (SIA), Urban walkway, old texture, SEM, South Khayyam walkway
  • Alireza Darban Astaneh *, Mohsen Sheikhzadeh, Saeid Bazgir Pages 265-288
    The Hazards management in urban planning is important to reduce human death and damages results from natural and human hazards. Urban vulnerability evaluation on different dimensions of the factors which determine hazard degree can reduce physical frame and socio-economic damages. Recent study goal is to introduce comments to reduce vulnerability of residential texture in region 6 of Tehran against the earthquake, accordingly. In first stage, the vulnerability of residential texture was investigated in different dimentions. Statistical community was family heads of region 6 which were 331 families out of 29142 residential buildings and proportional to population of the region. The measurement was done by questionnaire and the validity was approved by professors and experts. The validity of awareness, preparedness and reaction against the earthquake were 0.682 and 0.792 using Cronbach’s Alpha, respectively. In addition, Fuzzy AHP was used for determining the degree of importance of factors employed and the vulnerability of residential physical frame of region 6 of Tehran against to the earthquake was accomplished using analytical- demonstrative approach in GIS software. Finally, the magnitude of vulnerability of the region in five dimensions and total vulnerability (residential texture against to the earthquake) was distinguished. In the second phase, for recognition of vulnerability mitigation strategies, in addition to use the results from 1st stage and maps of vulnerability in the region, the strength, weakness, opportunity and threat themes were recognized and eventually the strategies of vulnerability mitigation were recommended by SWOT model for the region
    Keywords: Strategies_vulnerability_Residential Context_Region 6 of Tehran City
  • esmael nasiri hendehkhaleh * Pages 289-306
    Therefore, the purpose of this study was to evaluate the quality of urban management services in Urban Texture using the SERVQUAL model and seek to answer these questions whether the performance of urban management in a limited study based on the SERVQUAL model in the form of five dimensions of sensitivity, Confidence, trust, accountability and empathy have been successful? . In order to measure the reliability of the questionnaires, the CRONBACH alpha coefficient was used which was calculated by the SPSS software (0.72) which shows the validity and reliability of the questionnaires. By nonparametric tests WILCOXON, Friedman, test T is also used in statistical ANALYZES.THE results of the study showed that there is a significant difference between the level of satisfaction of the subjects with individual characteristics, and this fact has had a significant effect on their satisfaction with the quality of urban services. dimension (33.3) indicates that citizens have no easy access to urban management for the transfer of their opinions and suggestions and criticisms of various developmental, social and economic issues at the level of urban neighborhoods, and in the dimensions of the guarantee It involves the creation of confidence among citizens, the expectations of citizens are less fulfilled, and the impact of these probable factors is clearly evident in the gap between expectations of respondents' perceptions
    Keywords: Satisfaction, Urban Services, Marginal Areas, Servqual Model, Islamabad
  • Aliakbar Anabestani *, Masoumeh Hoseini Pages 307-330
    Parks and greenbelts are the main factors which form social stability and are considered one of the development indexes. When there is safety and peace in these places, one can effectively make use of such environments. Unbalance in the design quality, service providing and facilities make these places undesirable. Therefore, in the present study we conducted a comparative analysis of level of security in the city parks from viewpoint of spatial balance. The study area consisted of Mellat and Koohsangi Parks in the developed districts and Vahdat and Raja Parks in less developed districts of Mashhad. This applied descriptive-analytic research uses library and field method for data collection. Using the experts’ recommendations, 22 criteria were determined for assessing the level of security. In order to weigh the criteria, hierarchal model was used. For ranking the parks, we used Grey method and the primary data were obtained via the questionnaire. The number of questionnaires were set 384 using Cochran’s Formula. To be safe, 400 questionnaires were completed. The results of this research show that the security condition in the parks of developed districts is far better than that of parks of the less developed districts, to such an extent that from the security perspective, Mellat Park has the highest and Vahdat Park has the lowest security.
    Keywords: park, security indexes, spatial balance, Mashhad City
  • soran mostafavi saheb *, Farzaneh Sasanpour, Mohammad RezapourAghdam, Alireza Sadeghizadeh Pages 331-360
    Semiology and study of meaning and its effects on users is one of the new approaches that recently have become very popular in urban studies. Semiotics principles of cognitive science which is rooted in many cognitive sciences, relying on the concept of connotation causes the relationship between architectural spaces with the audience. So the different aspects of the syndrome of semantic, functional and emotional are considered simultaneously in the form of perceptual space, can step in and make space meaningful and create the sense of place for the audience. Emphasizing signs can increase the citizen›s mental image and legibility of city. This study examines the role of signs in the perception of architectural space and its role in improving semantic concepts of sense of place. Space is a phenomenon which human give meaning to it during his life and is dependent on it. Place attachment is an intersection point between physical, activity, and subjective components in space and it changes the space to the place by specific sensory and behavioral characteristics of people. Urban signs with different semantic, functional and physical dimensions perform an important role in improving the quality of urban spaces. In this paper, Sanandaj city is explored as a case study in terms of existence of signs, the effects of environmental meanings on different groups of residents and factors to increase sense of attachment to a place.
    Keywords: Urban signs, Mental Image, Place attachment, Sense of place, Place
  • Mojtaba rafieian *, Nafiseh Zahed Pages 361-383
    Analysis of spatial patterns of deterioration and spatial relationships between deterioration and its influencing factors in order to better understand of effective factors and improve performance of urban renewal management is very impressive and significant. So this research uses spatial statistical methods to analyze the spatial pattern of deterioration and its influencing factors. The results of the application of Moran's index on the spatial distribution of deterioration, this coefficient is positive and equal to 0.314. Representing the spatial distribution of the deterioration is cluster. Since Moran index can not identify Spatial diverse patterns, General G statistic analysis was covered the defect. General G statistic showed that neighborhoods with high deterioration together and have a high concentration of the cluster. About 6.29 percent of the area of deteriorate devoted to hot high-cluster and consists of five neighborhoods. Since the deterioration dependent on the local and spatial variables, Geographically weighted regression (GWR) was used to investigate the influencing factors on the deterioration. The results showed that the model with R^2 = 0.92 and R^2 Adjusted equal to 0.84 has acceptable accuracy in modeling the spatial relationships of effective factors on urban deterioration as well as Moran’s I of residuals GWR refers to insignificant autocorrelation. The results shows that impermeability, microlithic, the quality of infrastructure, dependency ratio, leasehold property and land prices variables have increasingly effect on deterioration. So these findings can scientific basis for policy in order to reduce deterioration and its effective.
    Keywords: spatial analysis, Urban Decay, Qom city, Geographically weighted regression
  • Mohammad Rahim Rahnama *, lia shaddel, Omid Ali Kharazmi Pages 385-404
    This study emphasizes the effect of urban planning to promote physical and psychological health among women in Mashhad using vitamin G. The relationship between green spaces, physical activity, and physical health as well as psychological health was identified and the research model was drawn accordingly. Amos structural equations model software was used. The research samples included 400 women from Mashhad and data were collected by a questionnaire. Since the first cause of death among women in Mashhad was blood circulation diseases in 2013, the residence address of the dead (1680 addresses in full) was specified on GIS in order to determine the appropriate places to fill out the questionnaire. Then, the obtained spatial distribution was placed over the income zoning map of Mashhad and, ultimately, 9 neighborhoods were selected. Based on the indices of RMSEA=0.074 and F=0.02, the research results showed the correspondence of the designed model to the data of the studied population. Effects of green spaces on physical activity, physical activity on psychological and physical health, and psychological health on physical health were also confirmed. About constituting dimensions of green spaces, dimensions of facilities and protection had maximum effect.
    Keywords: urban planning_health_Mashhad women_vitamin G
  • Fatemeh Salarvandian *, Saeed Arvanaghi, Seyed jamal Hosseini Pages 405-426
    It is true that Central part of Tehran is important commercial, political and administrative center of Tehran. While many BRT and subway lines are being operated recently, domestic bus system are not changed harmonically. It compels urban and traffic managers to revise the bus transit system. The purpose of this paper is to identify the most important possible measures for revising the bus transit system and to examine the effects of this policy on improving transport, environmental, physical, and socio-cultural dimensions in region12. Firstly, with Delphi technique, the most important solutions for this policy were identified then, using Chi-square test, a significant correlation was found between the research indices. Using the Friedman test, the three-dimensional transport, environmental, physical, and socio-cultural indicators were ranked.
    The results show that the socio-cultural, transport and physical-environmental dimension will receive the greatest impact from this policy respectively.
    Also, investigating on demerits and obstacles of this policy reveals major factors compromised the necessity of coordinating with the bus system of regions which are in vicinity of region12, and increasing the number of trips;
    while the most important obstacles to the implementation of this policy are the interference of the tasks of the decision-making bodies, and the absence of specialist personnel.
    In the following, experts were questioned about the potential of each of three actions of the policy and the results showed that the locating passenger hub in the boundaries of the region has the highest potential to operate respectively.
    Keywords: Bus Transit system, Hubs, Especial bus routes, region 12
  • Hassan Khodabandeluo, Hadi Soltanifard *, Yaghoob Zanganeh Pages 427-449
    This study was investigated to select the appropriate pedestrian roads in the central fabric of Qom city. Hence, analysis of spatial configuration requires approach that can respond to the complexities of the physical-spatial environment and help to understand and understand the structure and spatial form of modern cities. In this study Space syntax approach was used to study and analysis of urban spatial structure in the central part (district 7). the axial lines for spatial analysis were depicted in the Auto CAD environment. This map was analyzed in the UCL Depthmap10 software. Also, VGA analysis was used in this software for visual analysis. Two criteria for permeability and land use mixing were also evaluated using Shannon entropy method in GIS environment. Each of the indices was weighted by Shannon entropy. Finally, by integrating the criteria and ranking it using the VIKOR method, the studied axes were ranked for pedestrian capability.
    The results of this study showed that the topological order of street patterns is important in space syntax. Also, Integration (Rn), local integration, Mean depth, degree of connectivity, street Intelligebility, control, spatial and spatial Accessebility are among the most important determinants of pedestrianization of urban spaces and pedestrian movement. These parameters were used to prioritize the streets in terms of Walkability functionality. Furthermore, the mixed landuse in the streets that attracts pedestrians brings the source and destination closer to each other, making the journey more internal.
    Keywords: Pedestrian movement, VIKOR Model, configuration, space syntax, Qom