فهرست مطالب

پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری - سال ششم شماره 4 (زمستان 1397)

فصلنامه پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری
سال ششم شماره 4 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احمد پوراحمد*، کرامت الله زیاری، حسین حاتمی نژاد، حسن رضایی نیا صفحات 649-673
    یکی از روندهای تاثیرگذار بر تولید فضاهای عمومی معاصر، گرایش روزافزون به کنترل و نظارت بر این فضاهاست، اما تاکنون این روند کمتر مطالعه شده است. پژوهش توصیفی-تحلیلی حاضر با هدف «ارزیابی کنترل فضای عمومی و روش های آن در پارک های شهر تهران» و «بررسی دیدگاه کاربران این پارک ها درمورد کنترل فضای عمومی» در دو بخش انجام شد. محدوده مورد مطالعه، شامل پارک های ملت، لاله، رازی و پارک شهر است. داده ها نیز براساس مشاهده میدانی و پرسشگری از 100 کاربر هر پارک گردآوری شد. با توجه به نتایج، کنترل فضای عمومی رابطه ای مستقیم با کیفیت فضای عمومی دارد. از میان پارک های مورد بررسی، پارک ملت و لاله کمترین درجه کنترل و پارک شهر و رازی بیشترین درجه کنترل را دارند. با اینکه پارک های شهر تهران به روش های سخت کنترل می شوند، کاربران آن ها عموما خواهان کنترل فضا به روش های نرم هستند. همچنین زنان در مقایسه با مردان به استفاده از روش های کنترل نرم موافق ترند. در تشدید کنترل بر فضا نیز تنها کاربران پارک رازی، خواستار نظارت و کنترل بیشتر بر فضای پارک هستند که دلیل این امر امنیت پایین محله ای است که پارک در آن قرار دارد. درنهایت، کاربران هر چهار پارک با درجه بالایی از توافق، خواستار جلوگیری از ورود گروه های حاشیه ای مانند تکدی گران، کودکان کار و افراد بی خانمان به فضای پارک ها هستند. نتایج این مطالعه، ضرورت توجه به خواسته ها و منافع افراد و گروه های گوناگون را به عنوان بخشی از ذی نفعان فضا در فرایند مدیریت فضاهای عمومی نمایان می سازد.
    کلیدواژگان: پارک های شهری، تهران، فضای عمومی، کنترل فضا
  • شهریور روستایی*، فروغ اندستا صفحات 675-694
    ساختارهای سلسله مراتبی که به عنوان «رویکرد سنتی» شناخته می شوند، ظرفیت لازم را برای استفاده مطلوب از ظرفیت های محلی و ایجاد محیطی با کیفیت بالا ندارند؛ از این رو لازم است ساختاری غیرمتمرکز و مشارکتی در الگوی اداره امور شهر ایجاد شود تا حکمروایی خوب شهری نیز یکی از پایدارترین شیوه های اعمال مدیریت شهری به شمار بیاید. براین اساس، NBN با اصطلاح «همسایه ها، محیط پیرامون همسایگی خود را می سازند» یکی از موفق ترین برنامه ها در زمینه حکمروایی خوب شهری طی ده سال گذشته در شهر روچستر نیویورک است. در این برنامه، همه شهروندان سعی دارند تا محیط زندگی اطراف خود را ساماندهی کنند. هدف پژوهش توصیفی-تحلیلی حاضر امکان سنجی کاربرد مدل حکمروایی شهری مشارکتی در سطح واحد همسایگی (برنامه NBN) در منطقه 2 کلان شهر تبریز است. جامعه آماری براساس فرمول کوکران 382 نفر است. به منظور گردآوری اطلاعات نیز از پرسشنامه و برای تجزیه و تحلیل آن از روش تحلیل راهبردی SWOT استفاده شده است. براساس تحلیل عوامل درونی و بیرونی، امکان کاربرد برنامه NBN در منطقه 2 کلان شهر تبریز وجود ندارد و وضعیت این منطقه در زمینه اجرای این برنامه در گروه تدافعی WT قرار دارد؛ یعنی باید به کاهش نقاط ضعف و جلوگیری از تهدیدات در منطقه پرداخته شود. پس از تدوین راهبردهای چهارگانه و ماتریس کمی برنامه ریزی راهبردی (QSPM) برای اولویت دهی به راهبردهای WT، «رفع هرگونه فضای جبری از سوی متولیان و مدیران امور شهری و کمک به ایجاد فضای تعاملی» اولویت اول محسوب می شود.
    کلیدواژگان: برنامه NBN، تحلیل SWOT، حکمروایی خوب شهری، منطقه 2 کلان شهر تبریز
  • علی اصغر عبداللهی*، مسلم قاسمی صفحات 695-715
    عدالت فضایی از مباحثی است که در سال های اخیر در میان برنامه ریزان شهری اهمیت ویژه ای یافته است. از آنجا که خدمات عمومی شهری ساختاردهنده شکل و ماهیت کالبدی، اجتماعی و فضایی شهر است، بی عدالتی در نحوه توزیع آن، تاثیر جبران ناپذیری بر ساختار، ماهیت شهر و جدایی گزینی طبقاتی محله های شهر گذاشته و مدیریت شهری را با چالش های جدی روبه رو کرده است. شهر کرمان از جمله شهرهایی است که در سال های اخیر با رشد بسیار چشمگیری همراه بوده است. به همین دلیل هدف پژوهش تحلیلی-توصیفی حاضر بررسی و شناخت نحوه توزیع جمعیت و خدمات شهری در میان مناطق شهری شهر کرمان و تحلیل نحوه توزیع خدمات شهری از دیدگاه عدالت فضایی در یک نمونه تجربی (شهر کرمان) است. گردآوری داده های پژوهش با ترکیبی از روش های اسنادی و میدانی صورت گرفت. برای تحلیل کمی ارزیابی نحوه پراکنش جمعیت از مدل آنتروپی و برای بررسی چگونگی توزیع فضایی خدمات در چهار منطقه شهری شهر کرمان از مدل WasPas و Vikor استفاده شد. همچنین برای محاسبه هم بستگی میان دو متغیر میزان جمعیت و دسترسی به خدمات در مناطق شهری کرمان، مدل اسپیرمن کاربرد داشت. نتایج نشان می دهد توزیع فضایی خدمات در مناطق چهارگانه شهر کرمان نامتعادل و اختلاف میان مناطق در برخورداری از خدمات شهری مشهود است. براساس نتایج هر دو مدل، مناطق 1 و 2 بهترین وضعیت و مناطق 3 و 4 وضعیت ضعیفی را از نظر داشتن خدمات شهری دارند.
    کلیدواژگان: تعادل فضایی، خدمات شهری، شهر کرمان، WasPas، Vikor
  • بهرام ایمانی*، پویا جودی گل لر، مسعود حیدروند صفحات 717-733
    این مقاله با قرارداشتن در دسته سیاست پژوهی، به دنبال شناخت و تبیین مفاهیم و ارکان پایداری شهری و ردیابی آن ها در چارچوب احیای نواحی دچار افت شهری است. با گذشت بیش از دو دهه از طرح انگاشت توسعه پایدار در مجامع جهانی، متون حاضر به سه رکن مردم-اقدامات در ارتباط با کیفیت زندگی، سیاره-عوامل زیست محیطی مانند انرژی و آلودگی ها و سود-ارزیابی کسب وکار و عملکرد اقتصادی اشاره دارند. نواحی دچار افت شهری، عرصه هایی از شهر هستند که در مواجهه با سه رکن یادشده با مشکل روبه رو شده و به عبارت دیگر ارزش افزوده خود را بنا به ناتوانی در پیوستن به سیر پایداری محبوس نگه داشته اند و به مدیریت تغییرات گسترده یا به بیانی دیگر بازآفرینی نیاز دارند. شهر اردبیل با پیشینه تاریخی کهن و داشتن ارزش های مذهبی، فرهنگی، محیطی و گردشگری از جمله شهرهایی است که نمی توان بی اعتنا از کنار فرسودگی یا افت شهری بخش های مرکزی و میانی که حدود 536 هکتار وسعت دارد و مهجورماندن فضاها و مجموعه های ارزشمند آن گذشت. در پژوهش توصیفی-تحلیلی حاضر با طرح پرسشنامه ای، شاخص های توسعه پایدار شهری شناسایی و میزان تطبیق طرح بهسازی و بازسازی بافت های فرسوده اطراف بقعه شیخ صفی الدین اردبیل بررسی شد. در ادامه با تحلیل پرسشنامه و شاخص ها با استفاده از نرم افزارهای Excel و Expertchoice مهم ترین راهکارهای دستیابی به توسعه پایدار در بافت فرسوده محله شیخ صفی (عالی قاپو) از جمله برنامه ریزی ها مشارکتی، عدالت اجتماعی و آموزش به ساکنان برای ارتقای سطح اجتماعی و نظایر آن ارائه شد.
    کلیدواژگان: اردبیل، شاخص پایداری، محله های فرسوده، شهر پایدار، مشارکت مردمی
  • مصطفی ایستگلدی*، فهیمه خواجه نبی، فاضل حاجی زاده، نظام الدین ستارزاده صفحات 735-752
    هدف اصلی برنامه ریزی شهری ارتقای کیفیت زندگی و ایجاد محیطی آرام و جذاب برای شهروندان است. در این میان، مبلمان شهری یکی از مهم ترین عناصر محیط شهری است که به شکلی وسیع با مفهوم امکانات زندگی، رفاه و روابط اجتماعی مرتبط می شود و می تواند بسترساز تقویت کیفیت زندگی شهروندان باشد. با توجه به اهمیت موضوع، در این پژوهش مولفه های مبلمان شهری (کیفیت محیط، جانمایی صحیح مبلمان، تناسب و زیبایی و ساختار ناموزون شهری) و تاثیر آن بر سطح رضایت مندی شهروندان شهر زاهدان بررسی و تحلیل شده است. پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی و کاربردی است که داده های آن به کمک مطالعات کتابخانه ای و میدانی (ابزار پرسشنامه) گردآوری شده است. جامعه آماری آن نیز شامل ساکنان شهر زاهدان در سال 1395 (587.730 نفر) است. همچنین حجم نمونه با فرمول کوکران، 323 نفر محاسبه شده و به روش تصادفی ساده برحسب جمعیت مناطق توزیع شده است. به منظور حصول تصویر کلی سطح ارزیابی شهروندان از مولفه های چهارگانه مبلمان شهری، از آزمون T تک نمونه ای استفاده شد. برای بررسی ارتباط متقابل عامل های مبلمان شهری و شاخص رضایت مندی نیز محاسبه ضریب هم بستگی پیرسون برای هر زوج از عامل ها و شاخص رضایت مندی صورت گرفت. براساس نتایج مطالعه، میانگین عددی عامل های چهارگانه مبلمان شهری پایین تر از میانگین مفروض آزمون (عدد 3) است. همچنین رابطه معنادار مثبتی میان عوامل مبلمان شهری و شاخص رضایت مندی وجود دارد. در پایان به منظور سطح بندی مناطق پنج گانه شهر زاهدان از نظر مولفه های رضایت از مبلمان شهری و تعیین مطلوب ترین منطقه، از مدل ویکور استفاده شد که نتایج آن نشان می دهد مناطق 1 و 3 شهر زاهدان با ضریب 036/0 و 000/1 به ترتیب در بهترین و بدترین وضعیت از نظر شاخص های مبلمان شهری قرار دارند.
    کلیدواژگان: رضایت مندی شهروندان، شهر زاهدان، مبلمان شهری، مولفه های چهارگانه مبلمان شهری
  • محمدحسن زال*، فرشته دوستی، مهدی رمضان زاده لسبویی صفحات 753-768
    خلاقیت عنصری ضروری در توسعه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی شهرهاست که برای افزایش ظرفیت تجاری شهرها ضرورت دارد. این امر تبادل دانش و تجربه های میان تمامی اقشار را آسان می کند و سبب می شود هنرمندان تمامی حوزه ها، به ویژه حوزه فرهنگ مهارت های نوآورانه را کسب کنند و تولیدات فرهنگی را ارتقا دهند. در شهری که بتوان خلاقیت را در همه بخش ها و ساکنان آن پرورش داد، مقوله هایی مانند جذابیت، تنوع و نوآوری در تمامی زمینه های اقتصاد شهری شکل می گیرد و مهاجرت نیروی کار از بین می رود. سرمایه انسانی ثروت اصلی هر منطقه به شمار می آید که خواهان حضور در جامعه شهر مذکور و مشتاق کار و صرف سرمایه برای ارتقای استانداردهای زندگی خود و خانواده اش است. در پژوهش توصیفی-تحلیلی حاضر، متغیرها از پیشینه پژوهشگران گردآوری و پرسشنامه ای نیز تنظیم شد. این پرسشنامه در میان 60 متخصص گردشگری به روش نمونه گیری گلوله برفی توزیع و جمع آوری شد. براساس نتایج، همه شاخص های موثر شامل سرمایه اجتماعی، کیفیت زندگی، استعداد، تجربه خلاق و زیرساخت ها ارتباطی مثبت و مستقیم با رشد و توسعه این گردشگری در کلان شهر تبریز دارند که از میان آن ها سرمایه اجتماعی و استعداد خلاق بیشترین اثرگذاری را در گردشگری این شهر خواهند داشت. براساس نظر کارشناسان، در شهر تبریز همه قابلیت های لازم برای جذب طبقه خلاق وجود دارد و شهر در این زمینه نیز موفق بوده است؛ بنابراین می توان آن را به کمک برخی تمهیدات به شهری خلاق تبدیل کرد و اقتصاد آن را ارتقا داد.
    کلیدواژگان: شهر خلاق، صنایع خلاق، کلان شهر تبریز، گردشگری خلاق
  • مجید گودرزی، نازنین حاجی پور* صفحات 769-790
    انسان در مرکزیت برنامه های توسعه قرار دارد؛ از این رو محورقرارگرفتن «سلامت انسان» با تمامی ابعاد و شئون آن نقشی اساسی در توسعه دارد و حلقه مرکزی تمامی ابعاد توسعه پایدار محسوب می شود. برنامه ریزی های توسعه ای در کشورها - چه در سطح شهری چه منطقه ای - بدون درنظرگرفتن مولفه سلامت انسان دچار نقص در ماهیت برنامه ریزی می شوند؛ از این رو «کیفیت و سلامت شرایط زندگی ساکنان شهرها به عنوان مرکز سیاست های برنامه ریزی شهری» امری پذیرفته شده و مسئله ای حیاتی برای نیل به توسعه پایدار شهرها به شمار می آید. شهر اهواز یکی از کلان شهرهای کشور است که به آلودگی های زیست محیطی دچار شده است و امکانات و خدمات شهری در آن کم است. از آنجا که این عوامل کیفیت زندگی و سلامت شهروندان را تهدید می کند، در پژوهش حاضر به تحلیل تطبیقی توزیع شاخص های سلامت شهری در کلان شهر اهواز پرداخته شده است. این پژوهش نظری-کاربردی و توصیفی-تحلیلی است. برای شاخص سازی مطالعات پیشین عملیاتی شدند و 28 نماگر که درجه تکرارپذیری آن ها بیش از سایر نماگرها بود انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات این شاخص ها از آمارنامه ها و پرسشنامه استفاده شد. تحلیل داده ها نیز به کمک تکنیک V- PROMETHEEو سیستم استنتاج فازی در نرم افزار Matlab صورت گرفت. در این میان، مناطق شهر اهواز براساس تکنیک پرامیتی با توجه به سه جریان مثبت (Phi+)، منفی (phi-) و خالص (Phi) رتبه بندی شدند. مناطقی که بیشترین مقدار مثبت و کمترین جریان منفی را داشته باشند در جایگاه نخست و مناطقی که با کمترین مقدار مثبت و بیشترین مقدار منفی همراه باشند، در جایگاه آخر قرار دارند. مناطق 2، 3 و 1 بیشترین جریان مثبت و کمترین مقدار منفی را دارند. مناطق 4، 7، 6، 5 و 8 نیز با توجه به جریان مثبت و منفی، با جریان خالص منفی همراه هستند. نتایج سیستم استنتاج فازی نشان می دهد وضعیت شاخص های سلامت شهری کلان شهر اهواز بین حالت متوسط، پایین و بسیار پایین قرار دارد که بیشتر تابع عضویت پایین و بسیار پایین است.
    کلیدواژگان: تحلیل تطبیقی، تکنیک پرامیتی، سلامت شهری، سیستم فازی، شهر اهواز
  • صابر صدیقی*، رقیه سالک صفحات 791-807
    کالایی شدن فضا بدین معناست که فضا مانند ابزار تولید برای کسب مداوم سود اقتصادی و فروش در بازار، تولید و بازتولید می شود. کلان شهر تبریز به دلیل افزایش سریع جمعیت در سال های اخیر، بورس بازی زمین و مسکن، خصوصی شدن فضاهای عمومی، گسترش خانه های خالی و تورم در بخش مستغلات، به شدت در معرض کالایی شدن فضا قرار گرفته است. این مسئله می تواند آثار اجتماعی-فرهنگی (افزایش بزهکاری، خشونت ها و آمار جرم و جنایت)، اقتصادی (گسترش فاصله طبقاتی)، کالبدی (تولید و بازتولید حاشیه نشینی) و... را به دنبال داشته باشد؛ از این رو هدف پژوهش توصیفی-تحلیلی حاضر تحلیل عوامل موثر بر کالایی شدن فضای شهری تبریز است. جامعه آماری این نوشتار همه ساکنان شهر تبریز در سال 1397 هستند. حجم نمونه نیز براساس فرمول کوکران 379 به دست آمد و داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک آزمون های آماری مانند t تک نمونه ای و رگرسیون صورت گرفت. نتایج نشان می دهد از دیدگاه شهروندان، شاخص تورم (تورم در بخش زمین، مسکن و اجاره خانه ها) با میانگین 04/4 و ضریب هم بستگی 581/0 مهم ترین عامل کالایی شدن فضای شهری تبریز است. همچنین به منظور توقف یا کندکردن فرایند کالایی شدن فضای شهری تبریز می توان از ابزار مالیات بر خانه های خالی و مالیات بر عایدی سرمایه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی، تبریز، کالایی شدن فضا، مکان
  • اصغر عابدینی*، رضا کریمی صفحات 809-826
    در طرح های توسعه شهری نگرش موزه ای برخی برنامه ریزان و طراحان به محدوده های تاریخی سبب شده است تا با حکم محدودیت ارتفاع و حفظ کالبد فرسوده موجود، امکان افزایش تراکم ساختمانی و به دنبال آن صرفه اقتصادی نوسازی برای مالکان و ساکنان از بین برود و احیای محدوده های تاریخی به تاخیر بیفتد؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر تبیین ظرفیت بارگذاری تراکم ساختمانی در محدوده های تاریخی با توجه به شاخص های موثر در تعیین تراکم است. پژوهش حاضر کاربردی و توصیفی-تحلیلی است. پس از مطالعه منابع مرتبط، 10 شاخص براساس موجودبودن اطلاعات برای شهر ارومیه انتخاب و اهمیت شاخص ها نیز با توجه به روش AHP محاسبه شد. برای استانداردسازی شاخص ها، روش بولین و توابع فازی کاربرد داشت؛ به طوری که رابطه هرکدام از شاخص ها را با هدف پژوهش مدنظر قرار می دهد. براساس نتایج ترکیب شاخص های وزن دار، 9 درصد محدوده تاریخی از نظر ظرفیت بارگذاری تراکم ساختمانی در پهنه ظرفیت تراکم خیلی کم، 8 درصد در پهنه ظرفیت تراکم کم، 18 درصد در پهنه تراکم متوسط، 60 درصد در پهنه تراکم ساختمانی زیاد و 5 درصد در پهنه تراکم ساختمانی خیلی زیاد قرار دارد؛ بنابراین با درنظرگرفتن شاخص های موثر در تعیین تراکم و ظرفیت های محدوده تاریخی شهر ارومیه می توان اذعان داشت که محدوده مذکور توان افزایش تراکم ساختمانی را براساس ظرفیت ها و حریم آثار تاریخی دارد. در انتها نیز پیشنهاد هایی برای پاسخگویی به پرسش پژوهش به صورت زیر بیان شده است:- توجه هم زمان به شاخص های اقتصادی، اجتماعی، کالبدی، فرهنگی، جمعیتی و اقلیمی برای شناخت ظرفیت های محدوده های تاریخی برای بارگذاری تراکم ساختمانی؛
    - تاکید توامان بر رویکردهای حفاظت و توسعه برای احیای محدوده های تاریخی.
    کلیدواژگان: ارومیه، تراکم ساختمانی، ظرفیت، محدوده تاریخی
  • مهدی زنگنه*، سکینه عبدالملکی، مریم سادات موسوی صفحات 827-844
    ارزشیابی میزان رضایتمندی محیطی الگوی سکونت، طیف گسترده ای از مولفه های اجتماعی، کالبدی و زیست محیطی را دربرمی گیرد که درمجموع ارزش کیفیت محیط را بازگو می کنند. این مقاله با هدف ارزشیابی رضایتمندی ساکنان شهرک توحید از مولفه های مختلف حاکم بر محیط سکونتی و شناخت شاخص های تاثیرگذار بر کیفیت محیط شهری، از دو بعد عینی و ذهنی صورت گرفته است. حجم نمونه نیز با استفاده از فرمول کوکران، 374 نفر محاسبه شده است. در این پژوهش توصیفی-تحلیلی، از شیوه های آماری به ویژه روش تحلیل عاملی و ضریب هم بستگی پیرسون استفاده شده است. بدین منظور گویه های پژوهش در 9 شاخص دسته بندی و سپس این شاخص ها در سه بعد کیفیت محیطی (عینی-ذهنی)، کیفیت محیطی (عینی)، کیفیت محیطی (ذهنی) تقسیم شده اند. همچنین به منظور تکمیل تجزیه و تحلیل داده ها و بصری سازی آن ها از نرم افزار Arc Map در محیط GIS استفاده شده و نتایج در قالب نقشه ارائه شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد سطح رضایتمندی از دیدگاه ساکنان شهرک توحید براساس تحلیل عاملی، در بعد ذهنی با مقدار 97/56 از بعد عینی با مقدار 75/46 بالاتر است. براساس نتایج ضریب هم بستگی پیرسونی، میان 9 شاخص حاصل شده از نتایج تحلیل عاملی با ضریب هم بستگی پیرسونی رابطه معناداری وجود دارد. بیشترین رضایتمندی از شاخص های کالبدی و محیطی با مقدار 577/. است. کمترین رضایتمندی نیز به شاخص آسیب اجتماعی با مقدار 126/ مربوط است. همچنین براساس نقشه کیفیت محیطی (نمره استانداردشده Z)، بعد عینی کمترین میزان رضایت با مقدار 73/2 و بعد ذهنی با مقدار 36/3 و درمجموع کیفیت (عینی-ذهنی) در حد متوسط با مقدار 47/3 قرار دارد.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، شهرک توحید، عینی و ذهنی، کیفیت محیطی، محیط مسکونی
|
  • Ahmad Pourahmad *, Keramatollah Ziari, Hosein Hatami Nejhad, Hassan Rezaeinia Pages 649-673
    One of the most influential trends in the production of contemporary public spaces is the growing tendency to control and monitor of these spaces. This research was conducted in two parts with the aim of "evaluating the control of public space and its methods in the parks of Tehran" and "reviewing the views of users of these parks about the control of public space". The study area includes the "Mellat", "Laleh", "Razi" and "Shahr" parks in Tehran. The research method is descriptive-analytic and data was collected based on field observation and questioning of 100 users of each park. Based on the results, the Mellat and Laleh Park have a low degree of control, and the Shahr and Razi Park are highly controlled. Although Tehran's parks are often controlled by hard methods, but users of these parks frequently want to space be controlled by soft methods. Also women are more likely to agree with soft controls than men. In terms of exacerbating control over space, Razi Park users, unlike three other parks, demanded more control over space, due to the low security of the area where the park is located in. Finally, users of all four parks, with a high degree of agreement, wanted preventing the entry of marginal groups such as beggars, child labor and homeless people into the parks. The results of this study highlight the need to address the demands and interests of individuals and groups as part of the space stakeholder in the public space management process.
    Keywords: control of Space, public space, urban parks, &quot, Tehran&quot _
  • Shahrivar Rostaei *, Forough Andesta Pages 675-694
    Hierarchical structure which called “traditional approach” cannot provide reasonable usage for local potentialities and create a high qualified environment and it is necessary to have a decentralized and participatory structure as urban management pattern which reasonable urban ruling is also one of the most stable urban management method. Hereon, the NBA program with the expression “Neighbors make neighborhood surroundings of themselves”, is as one of the most successful plan in reasonable urban ruling in the last 10 years in Rochester, New York. In this plan, all citizens try to organize their environments. This is a feasibility study about participatory urban ruling in Neighbors Building Neighborhood(NBN) in Tabriz metropolis, zone 2. The study method is descriptive-analytical and based on Cochran formula the statistical population is 382. To collect data, questionnaire and to analyze it, SWOT strategies method has been used. Based on analysis of internal and external factors, it is not possible to perform NBN plan is Tabriz metropolis ,zone 2 and this zone in case of performance of this plan, is located in the defensive group of WT. It means that there must be attempts to decrease weak points and also to prevent threats in this zone. After the codification of fourfold strategies and quantative strategic planning Matrix, (QSPM), to WT strategies, “the elimination of forced circumstances from urban proctors and Managers and help toward interactive space” became the first priority.
    Keywords: Good Urban Governance_NBN programme_SWOT Analysis_Zone 2 of Tabriz metropolis
  • Ali Asghar Abdollahi *, Moslem Ghasemi Pages 695-715
    Distribution services in cities that the result is obvious ecological segregation; the spatial distribution of population in urban areas has been Mountains. According to Anomalies that occurred in towns, cities have changed the face of sustainability. That is why it is avoidable Urban spatial organization In the meantime The establishment of urban and proper management of its optimal user can play an important role in organizing optimal urban.To the characterization of the spatial distribution of population in four municipalities, the city of Kerman entropy factor model is used. With this model can be used to balance the population of the cities in the network deployment environment municipal, provincial, regional, national and international understanding. VIKOR one of the high-performance multi-criteria decision applied to solve discrete problems. This agreement is provided on a scheduled basis.One of the important steps in providing a proper planning and functional in urban environments is According to aspects of spatial structure of the city in terms of population distribution and the distribution of services in urban areas, So in this study, To evaluate the distribution of the population and municipal services, and the correlation between these two variables in the urban areas of Kerman. For the Analysis Population distribution Entropy index is used That The coefficient obtained 0/985 is to disperse the crowd.
    Keywords: City Services, equilibrium of space, Kerman, WasPas, Vikor
  • Bahram Imani *, Pouya Joodi, Masoud Heydarvand Pages 717-733
    In central regions and ancient neighborhoods of cities, the pass from tradition to modernity has not been realized but despite rigid resistance of this regions on manifests of modernity, no reconstruction has implemented. As a result, the consequences of design and regulation of construction have been the huge obstacle. For analyzing this issue, the Ali Ghapoo neighborhood of Ardabil city as an old neighborhood which has decayed context, has been chose as a case study. This place has been situated in center of city. The aim of this paper is to recognize the related problems of Ardabil city and old context of Ali Ghapoo neighborhood and introduce of hidden dimensions. This neighborhood like other existing contexts in our country needs fundamental regenerating approaches. One of the logical and basic approaches in this field is to consider the sustainable development for renewal of this contexts that in this field attention to approaches like social participation of residents, quality and environment, use of material for renewal of this neighborhoods, empowerment and etc. With regard to basic needs in the field of functional and physical renewal and in Ali Ghapoo neighborhood on one side and physical, social and economic problems on the other side, content and goal of this research is to recognize and categorize of criteria and index of sustainable development principle in city. The declined context of city attribute to legal areas of city which because of physical decay and inaccessibility and lack of infrastructure were vulnerable.
    Keywords: sustainability indexes, old neighborhoods, sustainable cities, Public Participation, Ardabil
  • Mostafa Istgaldi *, Fahime Khajeh Nabei, Fazel Hajizadeh, Nezamaldin Sattarzadeh Pages 735-752
    this research has been focused on the analysis of the components of urban furniture (environmental quality, proper furniture layout, fitness and beauty, and urban inhomogeneity) and its impact on the level of satisfaction of citizens of Zahedan. The research method is descriptive-analytical and In terms of the purpose of the application. Required data were collected through library and field studies (questionnaire tool). The population of the study consisted of residents of Zahedan in year 1395 (587730 people) and the sample size was calculated 323 by Cochran formula and distributed by simple random method in terms of population. To obtain a general picture of the level of citizens' assessment of the four components of urban furniture, a single-sample t-test was used. To investigate the relationship between urban furniture agents and satisfaction index, Pearson correlation coefficient for each pair of factors and satisfaction index were calculated. The results of the study indicate that the average of four factors of urban furniture is lower than the assumed mean of the test (3). The findings also indicate a positive relationship between urban furniture factors and satisfaction index. In the end, in order to level the five areas of Zahedan in terms of the urban furniture components and determine the most desirable area, the VIKOR model was used. The results of this model indicate that the areas of one and three Zahedan towns with coefficient of 0.036 and 1.000 are in the best and worst condition in terms of urban furniture indicators.
    Keywords: Urban furniture, Citizens Satisfaction, Fourth component of urban furniture, Zahedan City
  • Mohammad Hassan Zaal *, Fereshteh Doosti, Mehdi Ramezanzadeh Lasbuie Pages 753-768
    Creativity is an essential element for the social, economic, and cultural development of cities. This element is needed to increase the business capacity of cities. It’s to make easy the exchange of knowledge and experience among people and makes artists of all areas, especially cultural professionals, seek new and innovative skills and promote cultural products. A city that can nurture creativity in all its parts and inhabitants, this city is causes the appearance of attractiveness, diversity and innovation in all areas of the urban economy and causes to lack migration of labor. Human capital, as the main wealth of each region, wants to be present in such a city, and wants to work and spend on capital to promote standards of living. The present research is descriptive-analytic and all variables are collected from researchers' literature. This questionnaire has been distributed among 60 tourism specialist experts through ballistic sampling. The results show that all the effective indicators: social capital, quality of life, creative class and creative experience and infrastructures have a positive and direct relationship with the growth and development of this tourism in the city of Tabriz. the factor of social capital and creative talent will have the greatest impact on the occurrence of this tourism in the city. According to experts, the city has all the necessary capabilities to attract the creative class. Therefore, with the decree of measures, it would have been very successful in transformation the city into a creative city and promoting its economy.
    Keywords: creative tourism, creative city, Creative industries, Tabriz city
  • Majid Goodarzi, Nazanin Hajipour * Pages 769-790
    . Ahwaz is one of the metropolises in Iran that has environmental pollution and lack of facilities and services. These factors threaten citizens’ quality of life and the health of. Therefore, in the present study, the comparative analysis of distribution of urban health indices in Ahwaz metropolis has been investigated. This research is descriptive-analytical in terms of its nature, theoretical-practical as far as the study method is concerned. For indexation, previous studies were operationalized, and 28 indicators whose degree of repeatability were more than the others were selected. Data were collected using questionnaires and statistics books. V-PROMETHEE and Fuzzy Inference System were used in Matlab software for data analysis. Based on The PROMETHEE Method, Ahwaz area has been ranked according to three positive (Phi +), negative (Phi) and pure (Phi) flows. The regions with the highest positive and negative minimum flows are in the first place, and the regions with the least positive and negative values are in the last ranks. The results of the fuzzy inference system also indicate that the status of the health indices of Ahwaz metropolis is between the moderate, low and very low. In fact, low and very low membership functions are mostly dominant.
    Keywords: Comparative Analysis, Urban Health, PROMETHEE Metod, Fuzzy System, Ahwaz Metropolis
  • Saber Sedighi *, Roghayeh Salek Pages 791-807
    Commodification of space means that space is constantly being produced and reproduced as a means of production for profit. Metropolis of Tabriz Due to the rapid population growth in recent years, the land and housing stock exchange, the privatization of public spaces, the expansion of vacant houses and inflation have been severely subject to commodity space. Therefore, the purpose of this study is to analyze the factors affecting the urbanization of Tabriz urban space. In this study, descriptive-analytic method was used. The statistical population of the study was all citizens living in Tabriz in 1397. Based on the Cochran formula, 379 samples were selected. Data were gathered using a researcher-made questionnaire. SPSS 22 software was used to analysis the data and statistical tests such as single sample t-test and regression were used. The results have shown that the inflation index (inflation in the land sector, housing and rentals) has been emphasized by the citizens as the most important factor in the urbanization of Tabriz's urban space. Also, in order to stop or at least slow down the process of commodifying the urban space of Tabriz, we can use the tax on vacant houses and capital Gains tax.
    Keywords: Space commodification, Banks, Tax System, Government Policy, Tabriz
  • Asghar Abedini *, Reza Karimi Pages 809-826
    The purpose of this article modeling the building density in the historic area of Urmia city is based on its capacity. The present research according to its purpose is practical and according to its method is descriptive- analytical. In this article, after studying the relevant sources, the number of 10 indicators based on information existence for Urmia city is selected. Calculating Weight of indexes carried out according to AHP method and preparing the information of layers is done in GIS and Global Mapper software. After importing indexes to Idrisi software for standardization of indexes using with fuzzy functions that based on the relationship of each indicator defined for the purpose of research, is action. Then weight from AHP method multiplied in each of the indexes and finally, by using the Weighted Sum, combination of weighted indicators in order to product the existence of research is done. The results of show that 9% of historical area in terms of the capacity of building density shipment in the zone of too low capacity of density, 8% in the zone of low capacity of density, 18% in the zone of middle capacity of density, 60% in the zone of high capacity of density and 5% in the zone of too high capacity of density is located.
    Keywords: Building Density, Capacity, Historical Area, Urmia
  • Mahdi Zanganeh *, Sakineh Abdolmaleki, Maryam Mosavi Pages 827-844
    . The present study has been conducted to both subjectively and objectively investigate the satisfaction rate of residents of Tohid Town in Sabzevar with regard to various components affecting the living environment/conditions and to recognize the influential indexes/indicators of the quality of urban environment. The participants of the study were 374 persons and the sampling procedure has been estimated by using Cochran. the research these categories were further subdivided into three aspects: environmental quality, environmental quality and environmental quality. In addition, in order to complement the analysis of data and to pictorially present the results, the use was made of software in GIS environment and the findings are presented in the form of maps. The findings of the study revealed that the satisfaction rate from the viewpoints of the residents of Tohid town based on the factor analysis and in subjective aspect with the value of 56/97 is higher than objective aspect which has the value of 46/75. The results obtained based on Pearson correlation indicate that there is a significant relationship between the nine dimensions identified by the factor analysis procedure. The highest rate of satisfaction refers to the structural and environmental indices with ./577 and the lowest rate is related to social pathology index. In addition, based on the environmental quality map (the standardized Z score), the objective aspect has the lowest satisfaction rate with 2/37 and the subjective aspect with 3/36. On the whole, the quality has a moderate rate with 3/47.
    Keywords: tohid shahr, residential environment, satisfaction, environmental quality, objective, subjective