فهرست مطالب

پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری - سال پنجم شماره 4 (زمستان 1396)

فصلنامه پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری
سال پنجم شماره 4 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد امین خراسانی*، مصطفی توانا، مینا صوفی نیستانی صفحات 515-537
    مطالعه رابطه متقابل محیط شهرها با رفتارهای اجتماعی از نوع منفی و ناهنجار آن، موضوعی است که طی چند دهه اخیر به مطالعات جغرافیایی افزوده شده و چارچوبی علمی و عملی برای تحلیل فضایی- مکانی بزهکاری و مطالعه ناهنجاری در فضای جغرافیایی فراهم کرده است. پژوهش حاضر در حوزه جغرافیایی مجموعه مسکن مهر پاکدشت انجام شده است؛ مجموعه ای که علی رغم مدت کوتاه شکل گیری، براساس آمار و اطلاعات، یکی از کانون های اصلی جرم و ناهنجاری های اجتماعی در این شهرستان است. در پژوهش حاضر، با شناسایی عوامل موثر بر ترس از جرم در مجموعه مسکن مهر امام رضای پاکدشت، بخشی از معضلات اجتماعی را که مجموعه های مسکن مهر به شهر تحمیل کرده اند شناسایی، و برای رفع آن ها راهکارهای درخور ارائه می کنیم؛ بدین منظور از دو دسته عوامل عینی (فقر و مهاجرت) و ذهنی (ویژگی های محیطی از نگاه شهروندان) استفاده کرده ایم. روش این پژوهش تحلیلی-توصیفی است. ابتدا تعدادی معیار و شاخص براساس مرور متون و تجارب مرتبط به دست آمده و با توجه به آن پرسشنامه ای تنظیم شده است. درادامه به منظور جمع آوری اطلاعات، 384 پرسشنامه (براساس فرمول کوکران) به صورت تصادفی در بین ساکنان توزیع شده است. تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS و با استفاده از تحلیل عاملی و رگرسیونی خطی انجام گرفته است. چهار عامل کالبدی، اجتماعی، رضایتمندی و امنیت در مجموعه مسکن مهر مقدار ویژه بزرگ تر از یک دارند که نشان دهنده حدود 63 درصد از تغییرات است، همچنین با توجه به نتایج، فقر در دسته عینی، و عوامل کالبدی در دسته ذهنی مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر ترس از جرم در مجموعه مسکن مهر هستند.
    کلیدواژگان: پاکدشت، جرم، فقر، محیط شهری، مسکن مهر
  • کیومرث یزدان پناه *، بهنام الماسی، لیلا محمدی کاظم آبادی صفحات 539-564
    یکی از مهم ترین عواملی که امنیت یک کشور را تهدید می کند، وجود نابرابری های فضایی بین مناطق مختلف جغرافیایی آن است. وجود بی عدالتی های جغرافیایی و توسعه نامتوازن بخش های جغرافیایی یک کشور به ویژه بین مناطق مرکزی و پیرامونی ممکن است به همبستگی و وحدت ملی آسیب بزند و به بروز تحرکات واگرایانه به ویژه در مناطق قومی بینجامد. این مسئله تاثیری سوء بر قدرت ملی دارد. از دیدگاه صاحب نظران، از جمله ایساکسون و ماهان، توسعه و امنیت مکمل یکدیگرند. بدین ترتیب، می توان امنیت پایدار را مرهون توسعه پایدار، و توسعه پایدار را تضمین کننده امنیت ملی دانست. تامین امنیت ملی کشور در گرو رفع تهدیدهای داخلی و خارجی است؛ از این رو آنچه در این میان خلا به وجود آمده در توسعه نامتوازن یک کشور را بهبود می بخشد، علم برنامه ریزی آمایش سرزمین است. این نوشتار، با هدف ارائه الگوی مناسب آمایش سرزمین، منطقه ساحلی مکران را با تاکید بر برنامه های توسعه آتی شهرستان های چابهار و ایرانشهر در سطح ملی، منطقه ای و بین المللی، و با رویکرد توسعه و امنیت پایدار منطقه ای بررسی می کند. روش پژوهش، ترکیبی از تحلیل راهبردی و فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) است. برای پردازش نتایج، از پرسشنامه استفاده شد. بررسی و تحلیل فرصت ها و قوت ها، همچنین نمایش وضعیت و سیمای سرزمین و توزیع فضایی منابع در منطقه مورد مطالعه، به روش های آمار و تحلیل فضایی در نرم افزار Arc Gis صورت گرفت. در این مقاله، برای اولین بار در ایران، در مطالعه آمایش سرزمینی و برنامه ریزی منطقه ای، مدل و نرم افزار پیشرفته و جدید متاسوآت به کار گرفته شده و الگوهای آمایشی منطقه مورد مطالعه نیز با توجه به دو فاکتور عوامل داخلی و خارجی ارائه شده است. در زمینه فاکتورهای داخلی مشخص شد توسعه محور شرق و جنوب شرق، و موقعیت جغرافیایی راهبردی سواحل مکران در خارج از محدوده پرترافیک و پرتنش خلیج فارس و تنگه هرمز، بیشترین اهمیت راهبردی را در توسعه دارند. در زمینه فاکتورهای برون سازمانی، بیشترین اهمیت متعلق به حضور نظامی آمریکا در منطقه، جریان ارتجاع عربی و محور عربی-آمریکایی، و گسترش و نفوذ جریان های ارتجاعی-تروریستی در منطقه است. به منظور تدوین الگوی آمایشی در بخش سیاست خارجی بر نواحی نوار ساحلی نیز الگوها و راهبردهایی ارائه شد.
    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، امنیت پایدار منطقه ای، توسعه پایدار منطقه ای، ژئوپلیتیک مکران، مدل راهبردی Meta SWOT، مکران
  • رعنا شیخ بیگلو، سعید نگهبان * صفحات 565-583
    در چند دهه اخیر، به دنبال گسترش روزافزون شهرگرایی و شهرنشینی، همچنین تداوم افزایش جمعیت، بسیاری از شهرهای کشور با توسعه کالبدی چشمگیری مواجه شدند که این امر، برنامه ریزان و مدیران شهری را با مسئله تعیین محورها و محدوده های مناسب برای توسعه فیزیکی آتی شهرها روبه رو کرده است. دزفول از جمله این شهرهاست که در فاصله سال های 1335-1390 با نرخ رشد سالیانه جمعیت 88/2 درصد مواجه بوده و جمعیت آن در سال 1390 به 248 هزار و 380 نفر رسیده است. با توجه به پیش بینی افزایش جمعیت این شهر در سال های آینده، شناسایی اراضی مناسب برای توسعه کالبدی آن ضرورتی اجتناب ناپذیر است. از آنجا که در تعیین مکان های مطلوب توسعه شهری، مولفه های ژئومورفولوژیک همواره اهمیت زیادی داشته ، در پژوهش حاضر به مطالعه و شناسایی محورهای مناسب توسعه شهر دزفول از نظر عامل های ژئومورفولوژیک شامل شیب، جهت شیب، گسل، جنس زمین، ارتفاع، فاصله از رودخانه ها و آبراهه ها، کاربری اراضی و فاصله از سایر مراکز اصلی سکونتگاهی پرداخته شده است. با تهیه نقشه های مربوط به هریک از این مولفه ها با استفاده از GIS، محورها و جهت های جغرافیایی محتمل توسعه با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) مقایسه و ارزیابی شدند؛ به این ترتیب که ضریب اهمیت نسبی مولفه های ژئومورفولوژیک محاسبه و تعیین شد سپس جهت های هشت گانه جغرافیایی شامل شمال، شمال شرق، شرق، جنوب شرق، جنوب، جنوب غرب، غرب و شمال غرب از نظر عوامل ژئومورفولوژیک مقایسه، و درنهایت با تلفیق ضریب اهمیت عامل های فوق و امتیازات هریک از جهت های جغرافیایی، امتیاز نهایی گزینه ها محاسبه شد. براساس تحلیل ها، در میان عامل های ژئومورفولوژیک مورد مطالعه، دو عامل «شیب» و «گسل» بالاترین ضریب اهمیت را دارند و جهت های شرق، شمال غرب و غرب به ترتیب با کسب امتیاز 189/0، 158/0 و 149/0 به عنوان اولویت محورهای توسعه کالبدی تعیین و پیشنهاد شدند.
    کلیدواژگان: توسعه فیزیکی شهر، ژئومورفولوژی، شهرنشینی، شهر دزفول
  • مصطفی طالشی*، علیرضا دربان آستانه، سید عارف موسوی صفحات 585-606
    مطالعات و واکاوی ها درخصوص حکمروایی خوب روستایی، بیشتر نشانگر توجه به نگرش جامعه شناسی حکمروایی است و در این بین به بعد فضایی کمتر توجه شده است. مفهوم حکمروایی روستایی به ویژه با «بعد فضایی» رهیافتی جامع در توسعه پایدار روستایی به شمار می آید؛ زیرا رویکرد توسعه پایدار به توانمندسازی، ظرفیت سازی، افزایش مشارکت و اعتمادسازی، توسعه شبکه های ارتباطی روستاییان در داخل و بیرون از محیط روستا و توسعه نهادی منجر می شود. در این راستا تحقیق حاضر با هدف تبیین الگوی فضایی حکمروایی خوب روستایی در روستاهای کلان شهر کرج با ماهیتی کاربردی و استفاده از رویکرد پیمایشی و اسنادی انجام شده است. داده های مورد نیاز، 53 دهیار، 105 شورای اسلامی روستا و 366 سرپرست خانوار روستایی هستند که براساس نمونه گیری طبقه بندی طی فرایند چندمرحله ای انتخاب شده اند. روایی پرسشنامه نیز با استفاده از نظرات 45 نفر از صاحب نظران و پایایی آن با استفاده از آزمون کرونباخ آلفا برای مقیاس های مختلف بررسی و تایید شده؛ همچنین آزمون کای اسکوئر به منظور بررسی اختلاف نسبت افراد موافق یا مخالف در زمینه مولفه های پژوهش کاربرد داشته است. در پژوهش حاضر برای توزیع و الگوی فضایی حکمروایی خوب روستایی حکومت های محلی از فنون PROMETHEE ،ANP و تحلیل رگرسیون استفاده شد و نتایج نشان داد 53 درصد از روستاهای مورد نظر، سطح حکمروایی خوب، 25 درصد متوسط و 22 درصد سطح حکمروایی ضعیفی دارند. منحنی حکمروایی خوب روستایی از شمال (کوهستانی) به جنوب (دشتی و کوهپایه ای) وضع مطلوب و مساعدتری پیدا می کند و توزیع فضایی حکمروایی طبق شاخص های نه گانه به سمت الگوی متمرکز یا خوشه ایگرایش دارد.
    کلیدواژگان: الگوی فضایی، حکمروایی خوب روستایی، حکومت های محلی، حکومت محلی پایدار، کلان شهر کرج
  • جلیل محمدی، علیرضا محمدی*، عطا غفاری گیلانده، محمدحسن یزدانی صفحات 607-628
    دوربین های نظارت تصویری یکی از سیستم های هوشمند در سطح شهرها و بخش کلیدی سامانه های مدیریت شهری به شمار می روند که توانایی ایجاد اطلاعات تصویری و استخراج اطلاعات مورد نیاز از تصاویر را به منظور تصمیم گیری آگاهانه فراهم می کنند. با توجه به اهمیت زیاد سامانه نظارت تصویری و دوربین های مداربسته در تحقق شهر هوشمند، مقوله مکان یابی سامانه های هوشمند به دلیل تاثیر مستقیم آن در بازدهی و کارایی سامانه، اهمیت زیادی دارد. هدف این پژوهش شناسایی پهنه های مناسب مکان گزینی دوربین های نظارت تصویری در سطح شهر زنجان است. به منظور شناسایی پهنه های مناسب مکان گزینی، دوربین های مداربسته شهری از چهار معیار اصلی شامل کاربری، کالبدی، جمعیتی و طبیعی و 25 زیرمعیار انتخاب شده اند. از روش مقایسه زوجی مدل تحلیل سلسله مراتبی (AHP) به منظور تعیین ضریب اهمیت معیارها و از روش فازی برای استانداردسازی لایه ها استفاده شده است. درنهایت، لایه های استاندارد موزون، با استفاده از تابع Raster Calculator با یکدیگر تلفیق شده و نتیجه نهایی به دست آمده است. بررسی نتایج حاصل از به کارگیری مدل فازی و تلفیق معیارها نشان می دهد پهنه های مرکزی و میانی، برای استقرار دوربین های مداربسته مناسب، و استفاده از دوربین های بیشتر در این پهنه ها ضروری است.
    کلیدواژگان: ایمنی و امنیت، دوربین های مداربسته، شهر هوشمند، مکان گزینی، GIS
  • اصغر عابدینی *، زبیده کریمی، مینا گلشنی، نیلوفر نظری صفحات 629-644
    امنیت به عنوان نیازی اساسی در اجتماعات انسانی، جایگاه خاصی دارد. در این بین، زنان به واسطه خصوصیات بیولوژیک، مسئولیت ها و نگاه متفاوت، در مقایسه با مردان ارتباط متمایزی با فضا برقرار می کنند. آنان به تسهیلات خاصی از فضا نیازمند هستند تا اطمینانشان از حضور امن در فضاهای شهری افزایش یابد. ایمن سازی فضاهای شهری یکی از ضروریات اساسی شهرسازی، به ویژه شهرسازی ایرانی–اسلامی است. پژوهش حاضر در پی تحلیل ساختار فضای شهری محله مهدی القدم، از محلات قدیمی شهر ارومیه با هدف سنجش شاخصه های شهر ایرانی-اسلامی و تعیین میزان مطلوبیت ساختار فضاهای شهری این محله در رابطه با نیازهای امنیتی زنان بوده است. روش پژوهش به صورت توصیفی-تحلیلی، پیمایشی و با استفاده از نرم افزار Spss و Gis است. به منظور درک بهتر و سنجش میانگین شاخص های فضای شهری مناسب زنان، به ویژه شاخص امنیت، محله مهدی القدم به 2 بخش تقسیم شده است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 239 نمونه انتخاب شد که برای بخش 1 و بخش 2 به ترتیب 119 و 120 نمونه است. در این پژوهش به منظور دست یابی به قضاوتی صحیح از 9 شاخص استفاده و این شاخص ها در دو بخش محله از طریق آزمون های T تک نمونه ای و T زوجی تحلیل شد. نتایج نشان می دهد بین شاخص های انتخابی و شاخص امنیت در دو بخش محله، به جز 2 مورد، 99 درصد رابطه معنادار وجود دارد. مقایسه میانگین شاخص ها نشان می دهد که بخش 2 محله از نظر فضاهای شهری مطلوب زنان در سطح مناسب تری در مقایسه با بخش 1 محله قرار دارد.
    کلیدواژگان: امنیت، زنان، ساختار فضای شهری، شهر ایرانی، اسلامی، محله مهدی القدم ارومیه
  • زینب علی آبادی*، حمیدرضا بابایی صفحات 645-670
    بیشازنیم قرنازاجرایطرح هایجامعبر کالبد شهرایرانیمی گذرد که اساس آن ها برگرفته از جنبش مدرن، مبتنی بر ساماندهی به عملکردهای چهارگانه اسکان، کار، آمدوشد (ترافیک) و گذران اوقات فراغت است که نتوانسته اهداف و چشم اندازهای مورد انتظار را باز پس دهد. اجرای این گونه طرح ها بر پیکره بافت های مرکزی شهرها، به تدریج سبب فروریختن ساختار سنتی، اصالت و هویت ذاتی آن ها شده است؛ از این رو نتیجه این طرح ها صرف تکیه بر مداخلات کالبدی، با نادیده گرفتن روابط فضایی حاکم بین انسان و فضا که از درون مایه های منطق اجتماعی فضاست، چیزی جز ناهمگونی در تقابل بین سنت و مدرنیته نبوده و در این میان، شبکه معابر به عنوان یکی از عناصر مهم کالبدی، نقش اصلی در برقراری روابط فضایی داشته است؛ بنابراین، در این مقاله سعی شده است که با بررسی تاثیر طرح های توسعه بر روابط فضایی حاکم بر ساختار شهر بتوان ارزیابی درستی از موضوع داشت. طرح محور زینبیه در بافت تاریخی شهر زنجان نیز از ناهمگونی های فضایی مستثنا نیست که این امر ریشه در نا آگاهی و تاثیر این طرح بر ساختار و روابط فضایی شهر است؛ بنابراین، هدف این پژوهش تحلیل تاثیر طرح توسعه محور زینبیه در بافت تاریخی بر ساختار فضایی خرد و کلان شهر زنجان به روش چیدمان فضاست. کاربرد اصلی این روش هوشمند، رویکردی جدید در تحلیل ساختار و پیکره بندی فضایی براساس روابط فضایی شهری به شمار می آید که در آن پارامترهای نوینی مطرح است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است و اطلاعات نظری آن ازطریقمطالعاتکتابخانه ایجمع آوریشده است. تحلیل ها شامل دو بخش از تحلیل های چیدمان فضاست که عبارت است از:1. بررسی تاثیر طرح زینبیه در مقیاس خرد (سطح محله)؛
    2. بررسی تاثیر طرح مذکور در مقیاس کلان شهر.
    با نگاهی به نتایج پژوهش درمی یابیم که هرچند در ابتدا تاثیر اجرای این طرح در مقیاس محله، سبب افزایش میزان هم پیوندی شده، از سوی دیگر تفاضل هم پیوندی بین خطوط شبکه محلات دور و نزدیک را به استخوان بندی اصلی شهر افزایش داده است. میزان این افزایش اختلاف تفاضل برای عابران سواره 986/0 و برای عابران پیاده 443/0 بعد از اجرای طرح است که این امر یکی از عوامل موثر نشانگر وجود گسست فضایی و انزوای کالبدی حاصل از اجرای آن در محله مورد نظر است. با مقایسه میانگین پارامترهای ترکیبی چیدمان فضا قبل و بعد از اجرای طرح بر بافت قدیم و ارگانیکی، افزایش میزان دید و دسترسی (به دلیل افزایش هم پیوندی)، تضعیف نظام سلسله مراتبی (به دلیل تحمیل الگوی شطرنجی بر بافت ارگانیکی) و افزایش میزان وضوح (به دلیل افزایش ضریب همبستگی) در محله زینبیه به وجود آمده است؛ همچنین در سطح کلان نیز پس از اجرای طرح با کوچک ترین تغییر در میزان هم پیوندی بین دو محور اصلی شهر با اختلاف 074/0 تغییرات بزرگ در ترتیب فضایی و جابه جایی رتبه هم پیوندی بین محورهای اصلی را به وجود آورده است که این عامل در کنار سایر عوامل طراحی شهری بر توسعه و ساختار شهر تاثیرگذار بوده و مجموعه این فرایند بر دیگر مشخصه ها از جمله تغییر کاربری و ارزش املاک، مکان یابی جاذب های فضایی (کاربری ها)، حرکت عابر و... موثر بوده است.
    کلیدواژگان: چیدمان فضا، زنجان، ساختار فضایی، طرح های توسعه، منطق اجتماعی فضا
  • مصطفی شاهینی فر*، اقبال پاهکیده، فرزین چاره جو صفحات 671-686
    در این مقاله شاخص های پایداری در حمل ونقل شهری کرمانشاه با هدف اولویت بندی گزینه های ایده آل در سیستم حمل ونقل این شهر ارزیابی، و بر شیوه های حمل ونقل عمومی تاکید می شود. بدین منظور، چهار گزینه تاکسی، اتوبوس، منوریل و پیاده روی به عنوان چهار شیوه حمل ونقل عمومی، با توجه به بیست شاخص در حوزه های اقتصادی، اجتماعی، کالبدی و زیست محیطی ارزیابی شده است. از آنجا که در پژوهش حاضر، شاخص های متفاوتی برای انتخاب گزینه ها به کار رفته است، به منظور تحلیل و ارزیابی، روش های تصمیم گیری چندشاخصه و تکنیک تاپسیس استفاده شده است. این پژوهش توصیفی است و جامعه آماری آن شامل متخصصان حوزه حمل ونقل در شهر کرمانشاه است. نمونه آماری این پژوهش شامل چهل نفرند که به صورت تصادفی انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه جمع آوری شد و درمجموع، از هر نفر بیست نکته درباره جنبه های مختلف پایداری پرسش شد. پاسخ ها در قالب طیف لیکرت پنج قسمتی دسته بندی شدند. پس از طی فرایند پیش آزمایش، سنجش روایی و پایایی آن صورت گرفت. برای سنجش پایایی از آلفای کرونباخ در نرم افزار SPSS استفاده شد که حدود 734/0 است. بدین ترتیب، پرسش ها سازگاری درونی دارند. پرسشنامه های نهایی بین چهل نفر از متخصصان حوزه حمل ونقل شهری شامل کارشناسان این حوزه و استادان برنامه ریزی شهری توزیع شد. مطابق نتایج، پیاده روی در رتبه اول، تاکسی و اتوبوس در رتبه دوم و منوریل در رتبه نهایی از نظر اهمیت قرار دارند. در این بین، پیاده روی به دلیل هزینه کمتر، انعطاف پذیری بیشتر، افزایش تعامل اجتماعی و حمایت از محیط زیست، امتیاز بیشتری دارد. منوریل نیز به دلیل افزایش میزان سرمایه گذاری، تاثیر بیشتر بر پراکنش شهری، و انعطاف پذیری اندک، نامطلوب ترین گزینه است. از طرفی اختلاف اندکی میان گزینه های تاکسی، اتوبوس و پیاده روی وجود دارد؛ بنابراین، برای حفظ پایداری سیستم حمل ونقل شهری، ترکیبی از عناصر تاکسی، اتوبوس و پیاده روی برای سفرهای درون شهری پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: پایداری، تاپسیس، شاخص های حمل ونقل، کرمانشاه
  • حیدر لطفی * صفحات 687-703
    از جمله ابزارهای قدرتمند دولت در زمینه الگوی نظام شهری در هر منطقه که با انگیزه تمرکززدایی صورت می گیرد، سازمان دهی سیاسی فضا و تقسیمات کشوری است که با تاثیرپذیری از عوامل مختلفی شکل می گیرد و بر بسیاری از معادلات ساختاری از جمله الگوی توسعه تاثیرگذار است. استان گلستان نیز از این قاعده مستثنا نیست و با داشتن چهارده شهرستان روند شهرنشینی مختلفی را گذرانده است؛ از این رو پژوهش در این رابطه امری ضروری به نظر می رسد و بدین منظور پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و پیمایش میدانی به بررسی و تحلیل نقش تحولات و تقسیمات سیاسی استان گلستان و تاثیر آن بر توسعه شهری در منطقه مذکور پرداخته است. روش به کاررفته در این پژوهش روش تصمیم گیری چندمعیاره MADM، و مدل تحلیلی آن نیز بر مدل SAR مبتنی است که برای بررسی میزان اثرگذاری تقسیمات سیاسی جدید (استان شدن گلستان و تفکیک از استان مازندران) از شش بعد توسعه (اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، انسانی و زیرساختی) استفاده شده است. با توجه به یافته ها در می یابیم که براساس روش SAR شهرستان گرگان با ضریب 6/. بیشترین سطح توسعه، و شهرستان کلاله با ضریب 24/5 کمترین سطح توسعه را بین شهرستان های استان گلستان دارد. درواقع، گرگان بیشترین و کلاله کمترین تاثیرپذیری را از تحولات جدید سیاسی استان داشته اند.
    کلیدواژگان: استان گلستان، تحولات و تقسیمات سیاسی، توسعه شهری، مدل SAR
  • حسن سجادزاده*، محمدسعید ایزدی، محمدرضا حقی صفحات 705-720
    تجربه نشان داده است طراحی شهری همراه با ساماندهی کیفیت محیطی محله ها، تاثیر بسزایی در کاهش جرائم و افزایش احساس امنیت شهروندان دارد. در این میان، تحلیل امنیت در سکونتگاه های غیررسمی شهرها که یکی از کانون های اصلی بروز جرائم هستند، بسیار مهم است؛ از این رو، پژوهش حاضر با روش تحلیلی-تفسیری به ارزیابی شاخص های امنیت محیطی در محله های غیررسمی شهر همدان پرداخته است، این شاخص ها از منابع معتبر داخلی و خارجی استخراج، سپس با استفاده از پرسشنامه (400 عدد) در جامعه ساکنان محله های غیررسمی تکمیل شده است. داده های پرسشنامه ها نیز پس از ورود به نرم افزار SPSS با استفاده از دو مدل تحلیل عاملی و تحلیل رگرسیون چندمتغیره بررسی شده است. از سوی دیگر، یافته های پژوهش هم نشان می دهد امنیت محیطی محله های غیررسمی در قالب پنج عامل «غریب گز بودن»، «نظم بافت»، «اجتماع پذیری»، «تسهیلات رفاهی» و «نگهداری و عملکرد» خلاصه می شود. چنانکه امتیاز وضعیت محله های مورد مطالعه درمجموع پنج عامل به ترتیب برای محله منوچهری برابر با 40/5، محله حصار با 72/4، محله مزدقینه برابر با 71/4، محله خضر برابر با 35/4 و محله دیزج برابر با 20/4 بوده است؛ همچنین با توجه به نتایج نهایی پژوهش، اولویت های ارتقای امنیت محیطی در هر محله با سایر محله ها متفاوت است. با وجود این، ساماندهی مواردی مانند کیفیت معابر و پیاده روها، تراکم بافت محله، مبلمان و روشنایی معابر، کاربری های محلی، وضعیت اراضی بلااستفاده و کاهش عبور خودروهای غیربومی از محله از جمله اولویت های ارتقای امنیت ساکنان این محله هاست.
    کلیدواژگان: اسکان غیررسمی، امنیت محیطی، حاشیه نشینی، ناهنجاری اجتماعی، همدان
|
  • Mohammad Amin Khorasani *, Mostafa Tavana, Mina Soofi Neyestani Pages 515-537
    Introduction
    Nowadays, crime is one of the core problems faced by human society, especially in cities. The problem that human with all the improvements and his abilities has failed to control it up to now. Criminologist often have been considered several factors in criminology theory for instance environment and environmental characteristics that played a crucial role and always considered as one of the paramount factors which in turn can cause criminal impetus, motivation in urban spaces.
    Methodology
    Research method that was employed for this paper is descriptive – analytical. For this purpose, two groups of objective factors and subjective are used. Data were obtained from questionnaires distributed to randomly selected sample of 384 respondents (by using Cochran formula). Additionaly, the interview technique was applied to gather data from residents.
    Results And Discussion
    The last step of the analysis relates to identifying the underlying factors which affect the extent of environmental safety. These factors are evaluated through the use of other criteria such as the expanse of migration and level of economic hardship and poverty. For this purpose linear regression was used. Furthermore, the results of this study reveal that these factors are directly related to environmental safety and crime. Facor analysis indicates that 4 factors are effective facors in project’s success.
    1. Physical: The body of more than 23% of the total variance defines by physical factors, indicates that physical factors affect the extent of crime in the project.
    Keywords: Crime, Urban Environment, Poverty, Pakdasht, Housing
  • Kumars Yazdanpanah *, Behnam Almasi, Leyla Mohammadi Kazemabadi Pages 539-564
    One of the most important things which threats Security of a country is spatial discrepancy amony geographically different regions of that country. As there are geographical inequalities and uneven development of different regions of a country specially between central regions and surrounding areas which harm national unity and also causes diverging movments specially in tribal areas.There fore, providing the national Security of a country depends an elimination of internal and external threats. But, in this situation, what can improve the exiting gap in uneven.There for, it utilizes combined techniques of strategic analysis,the analytic hierarchy process(AHP)and in order to process the results,and ultimately for the frist time in thesis work, the result by the means of a new modern software(Meta Swot),and spatial planning pattern of the area of study in regard to two interal and external factors, are presented. In the field of internal factors, the elements of the officials agreement about east and south-east axis and the Makran geogeaphical position out of the full of traffic and tension area of the Persian Gulf and strait of Hormuz; with the most development strategic importance are determined.Also in the field of external factors,the military presence of the USA in the region, the Arabic reaction current and US-based Arabic and the development and penetration of terrorist reactionary current in the area has been determined to be of the most degree, and to compose the spatial planning patern in foreign policy sector on coastal areas, strategis and pattern are presented.
    Keywords: Spatial Planning, Meta Swot Strategic Tool, Makran, Regional, Sustainable Development, Makran Geopolitic
  • Rana Sheikh Beiglou, Saeid Negahban * Pages 565-583
    Cities are areas for population concentration all over the world. Urbanization and urban growth are accounted as main indicators of economic growth and development of countries Dezful city such as many cities of Iran, continuously encountered with population increment and positive population growth rate. Population of this city from 52121 persons in 1956 has reached to 248380 persons in 2011; in other words, during this period of 55 years, annual average population growth rate was 2.88 percent. Regarding continuity of population increment of Dezful city and increasing need to convenient areas for habitation and activity and in result, inevitability of urban physical development, determining suitable areas for future development is of great importance.Regarding this matter, present research has studied geomorphologic indicators in Dezful surrounding area and then, convenient directions for future city development has been determined.
    Base on analyzes, among studied geomorphological indicators ‘slope’ and ‘fault’ acquired highest importance coefficient, and directions of east, northwest and west gained the scores of 0.189, 0.158 and 0.149, respectively; so, these directions determined and proposed as preferred areas for urban development.
    After determining importance coefficient of criteria and relative scores of alternatives in respect of each criterion, importance coefficient of criteria and relative scores of alternatives synthesized based on the method of Analytical Hierarchy Process; then, the scores of each geographic direction was calculated as follows: east 0.189, northwest 0.158, west 0.149, northeast 0.135, north 0.121, southeast 0.097, south 0.085, and southwest 0.065. All inconsistency ratio of comparative analyzes were at acceptable range.
    Keywords: Urbanization, Urban physical development, Geomorphology, Dezful city
  • Mostafa Taleshi *, Alireza Darban Astane, Seyedaref Mousavi Pages 585-606
    Rural good governance is a comparative approach that can be realized through behavior, regulation, the institutionalization of accountability, popular participation, transparency, legality, accountability, consensus, etc. In this regard, this study aimed to explain the spatial pattern of rural good governance in the villages of Karaj Township in Iran with a practical nature using a survey and documentary approach. Required data are 35Rural Governor, 503Islamic rural councils and 533rural householders who have been selected based on classification sampling during a multi-stage process.
    In this research, spatial distribution and rural governance rank of local governments have been used PROMETHEE and ANP techniques. In order to investigate the relationship between the factors affecting rural governance and the spatial pattern of rural good governance in the studied area and the effect of these two on each other, the linear regression model and coefficient of determination (R2) technique have been used. Also, for assessing the model conditions, the suitability of the fitted model was examined by using variance analysis and coefficient of determination of the model.
    The results of the research show that %53, %25 and %22 of the studied villages enjoy good, medium and weak levels of rural governance respectively.
    Also, the results of rural good governance indexes in local governments indicate that participation, transparency, accountability, and consensus have been the most important affecting indices on local governments and Equity, efficiency and effectiveness, accountability and legitimacy have been the weakest ones.
    Keywords: local governance, sustainable local governance, rural good governance, spatial pattern, Karaj metropolitan
  • Jalil Mohammadi, Alireza Mohammadi *, Ata Ghaffari, Mohammad Hasan Yazdani Pages 607-628
    Video surveillance cameras as a smart system are a key component of urban management ýsystems. These cameras provide the ability to create visual information and extract ýinformation from images in order to make informed decisions for decision makers and ýstakeholders. with regards to the great importance of video surveillance and CCTV cameras ýfor the realization of the smart city, the subject of intelligent systems site selection due to its ýdirect impact on the efficiency and efficiency of the system is very important. The purpose of ýthis research is to identify the appropriate zones for locating video surveillance cameras in ýZanjan city. In order to identify the appropriate zones for the locating of urban surveillance ýcameras, four main criteria, including Land usage, physical, demographic and natural and ýý25 sub-criteria have been selected. The Hierarchical Analytic Hierarchy Model (AHP) is used ýto determine the significance of the criteria and the fuzzy method used for layer ýstandardization. Finally, the weighted standardized layers have been combined with the ýRaster Calculator function and the final result is obtained. Examining the results of using the ýfuzzy model and integrating the criteria shows that the central and middle zones are suitable ýfor installing CCTV cameras, and it is vital to use more cameras in these zones.ý
    Keywords: CCTV, Site Selection, GIS, Smart City, Safety, Security
  • Asghar Abedini *, Zobeydeh Karimi, Mina Golshani, Nilofar Nazari Pages 629-644
    The security has a specific position (place) in human society. Women as a half of the human societies, due to the biological specifications, responsibilities and different perspectives in comparison with the men establish a distinct relationship with the space.. Making safety of the urban spaces is as one of the basic necessities of the urbanism, especially Islamic-Iranian urbanism.
    This research is seeking to analyze the structure of urban space of the Mehdolghadam neighborhood as one of the traditional neighborhoods of Urmia city, with the aim of evaluating Islamic-Iranian city in it, and determining the utility of urban space structure in relation to the women security needs. In this way, first security and effective components of women security explained, and then provided the effective indicators of security. The methods of this research are descriptive-analytic and for data collecting, library and documentation is used. In this research to have a better understanding and evaluating the average of security feeling, the neighborhood divided into two parts and then, the indicators analyzed with the Chi-Square and Pearson Correlation Test in both parts. At the end, found that there is a significant correlation between the security indicator and others. Finally, security scale in the first part, evaluated upper than the second one.
    Keywords: Urban space Structure, Women, Security, Iranian- Islamic City, Mehdolghadam Neighborhood of Urmia City
  • Zeynab Aliabadi *, Hamidreza Babei Pages 645-670
    More than half a century of comprehensive plans the physical urban of Iran. The plan is also based on the formation of the modern movement, organizing actions based on four housing, residence, travel and spending leisure time has been which is not expected to regain their goals and prospects. The result of these initiatives rely only on physical intervention, ignoring the spatial relationship between man and space that the nature of the social logic of space, something the opposition between tradition and modern heterogeneity was not.The street network as an important element of physical space is the key to building relationships. So this paper tries to examine the impact of development projects on spatial relationships governing the structure of the city to properly assess the issue.
    A design based on the historic fabric of the city Zainabiyeh no exception of spatial heterogeneity been. This heterogeneity is rooted in lack of knowledge and the impact of the project on the city's structure and spatial relationships; Therefore, this study aimed to analyze the impact of of development oriented micro and macro Zainabiyeh in historical context on the spatial structure of the city was done by Space Syntax.
    Keywords: development plans, spatial structure, social logic of space, space syntax, zanjan
  • Mostafa Shahinifar *, Eghbal Pahkideh, Farzin Chare Joo Pages 671-686
    In recent years, attention to the impact of stability indices on transportation, especially in the public sector, has been one of the main approaches to assessing urban transport systems. The importance of paying attention to this issue becomes more apparent when nowadays most urban public spaces and streets are heavily dominated by cars due to the increasing lack of vehicles and the complete dependence of their lifestyles, and they are of low quality.
    The research method in this article has been descriptive and analytical. Due to the use of different indicators for selecting options in this research, multi-factorial decision-making and TOPSIS techniques have been used for analysis and evaluation.
    A total of 20 indicators were evaluated in four general economic, social, physical, and environmental domains to determine the position and priority of four taxi, bus, monorail and walking options in the public transport sector. Because in the initial decision matrices, the indicators have different scales, because in the initial decision matrices, the indices have different scales, so the normalization methods were used to compare the indices.
    The results of this study showed that the walking option was the highest as compared to other options. Increased flexibility in choices in walking mode and the possibility of reducing the cost of accidents and increasing safety, including seductive things, in favor of the walking option on other options. Because walking, in comparison with other options, leads to the formation of quiet, safer and more desirable human beings.
    Keywords: stability, urban transport, transport sustainable, TOSIS, Kermanshah
  • Heydar Lotfi * Pages 687-703
    Among the powerful tools of the state in the context of the urban system model in each region, which is driven by decentralization, Political organization of space and divisions is a country that is influenced by various factors and is interacting with many of the structural equations, including the developmental pattern. Golestan province has been no exception, and having 14 cities has undergone a different urbanization process, it seems essential that research in this regard. For this purpose, the present study uses a descriptive-analytical method and field survey to investigate the role of political developments and divisions in Golestan province and its impact on urban development in the mentioned region. The method used in this research is MADM multi-criteria decision making and its analytical model based on the SAR model. And to evaluate the effectiveness of new political division (Province of Golestan and separation from Mazandaran province) six dimensions of development (economic, social, cultural, political, human, and infrastructure) have been used. The findings show that according to the SAR method, Gorgan city with the coefficient of 0.6 has the highest level of development and Kalaleh city with a coefficient of 5.24 has the least development level among the cities of Golestan province. Indeed, the Gorgan city has the most impact, and Kalaleh city has the least impact on the new political developments in the province.
    Keywords: Development, political divisions, Urban development, SAR model, Golestan province
  • Hasan Sajjadzadeh *, Mohammad Saied Izadi, Mohammad Reza Haghi Pages 705-720
    Informal settlements due to the specific economic, social, and physical characteristics are known as one of the hot spots and unsafe areas in cities. Therefore, in this research we try to recognize the most important physical problems in informal settlements that influence on residents’ security. In this research, five informal settlements in Hamedan are as case studies that we extracted perception of their residents about environmental security parameters. Research method is analytic- expository and based on documents studies and field survey. We gained Theoretical framework through library studies and then extracted security parameters. In order to assessing security based on residents’ perception, we use factor analysis and linier multi-variable regression methods. Thus we designed questions based on five-level Likert method and prepared the questionnaires. We considered 400 questionnaires based on the Cochrane sampling test in order to validity for SPSS analysis (The number of questionnaires are 80 for each neighborhood). At the end, the variables are classified in 5 environmental security factors. Sum of aggregation variance of 5 factors are equal 62.22. These factors include: “Strange Abate”, “Texture Discipline”, “Socialization”, “Welfare Facilities”, and “Maintenance & Function”. Research findings show Manouchehri neighborhood has tangible strength than other neighborhoods and Dizaj neighborhood has tangible weakness than others. Also, we can define some priorities for each neighborhood; thus priority of Hesar neighborhood is “Socialization”, priority of Khezr is “Texture Discipline”, priority of Dizaj is “Texture Discipline” and “Maintenance & Function”, priority of Mazdaghineh is “Welfare Facilities”, and priority of Manouchehri is “Socialization”.
    Keywords: Informal settlement, Environmental Security, Marginality, Social Disorder, Hamedan