فهرست مطالب

مطالعات اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی - پیاپی 17 (بهار 1396)

فصلنامه مطالعات اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی
پیاپی 17 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • افضل اکبری بلوطبنگان*، میثم شاه حسینی، حسن نوروزی صفحات 7-32
    هدف پژوهش حاضر بررسی خصوصیات روان سنجی مقیاس تجربه اوج فراشناختی بر اساس نظریه های کلاسیک و سوال- پاسخ بود.به این منظور 296 نفر از دانشجویان دانشگاه سمنان به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند و به پرسشنامه های تجربه اوج فراشناختی، فراشناخت (MCQ-30) و فراشناخت و فراهیجان مثبت پاسخ دادند. تحلیل عاملی تاییدی، همبستگی سوال- نمره کل و تحلیل اعتبار برای بررسی ویژگی های روان سنجی مقیاس اجرا شد. همچنین از مدل پاسخ مدرج سیم جیما برای برازندگی داده ها و تحلیل استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی نشان داد این مقیاس از دو عامل اشباع شده و از شاخص های برازش مناسبی برخوردار است. همچنین تجربه اوج فراشناختی با فراشناخت (15/0) و فراشناخت و فراهیجان مثبت (36/0) رابطه معنی داری داشت. اعتبار مقیاس تجربه اوج فراشناختی با استفاده از روش همسانی درونی و با بهره گیری از ضریب آلفای کرونباخ برای عامل اعتقاد به موفقیت ناشی از تجربه اوج 749/0 و اعتماد به توانایی خودنظم دهی تجربه اوج 692/0 به دست آمد. داده های پاسخ سوال ها با مدل سیم جیما برازندگی مناسبی داشت و تابع آگاهی آزمون در دامنه 3- تا 1+ پیوستار ویژگی بود.نتایج نشان داد مقیاس تجربه اوج فراشناختی از خصوصیات روان سنجی قابل قبولی در جامعه دانشجویان ایرانی برخوردار بوده و پژوهشگران می توانند از این ابزار در پژوهش های علمی خود استفاده کنند.
    کلیدواژگان: تجربه اوج فراشناختی، رواسازی، نظریه سوال - پاسخ
  • علاءالدین رفیع زاده، ناصر میرسپاسی* صفحات 33-55
    هدف اصلی این پژوهش طراحی مدل مدیریت عملکرد با تاکید بر ارزیابی عملکرد آموزش عالی کشور است. برای انجام این مطالعه، از روش تحقیق ترکیبی استفاده شده است، بدین صورت که؛ در مرحله اول رویکردها و مدل های مربوط به مدیریت عملکرد مورد بررسی قرار گرفته و با استفاده از روش کیفی تحلیل مضمونی، مضامین استخراج شده از ادبیات علمی در قالب دو سطح؛ «سازمان» و «کارکنان» کدبندی شد. در مرحله دوم متغیرهای 27 گانه احصا شده، در قالب پرسشنامه ای تنظیم و بین نمونه ای 132 نفری که با استفاده از جدول مورگان از بین جامعه 210 نفری نظام برنامه ریزی کشور انتخاب شده بود، توزیع شد. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار لیزرل مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج یافته ها حاکی از این است که تمامی متغیرهای 16 گانه احصا شده در قالب سطوح مذکور، به عنوان متغیرهایی که باید در طراحی مدل مطلوب مورد توجه قرار گیرند، مورد تایید قرار گرفت. همچنین با توجه به اینکه قدر مطلق مقدار آماره t برای تمامی روابط بین متغیرها بزرگ تر از مقدار بحرانی 96/1 و نیز تمامی بارهای عاملی در حالت استاندارد بزرگ تر از 5/0 به دست آمد، لذا هیچ کدام از روابط رد نشده و تمامی متغیرها و روابط تایید شد. درنهایت مدل اولیه تحقیق نیز تایید شد.
    کلیدواژگان: عملکرد، سنجش عملکرد، نظارت بر عملکرد، ارزیابی عملکرد، مدیریت عملکرد
  • زهرا معارف وند *، فاطمه زنگنه، محمد قهرمانی صفحات 57-78
    هدف پژوهش، ارزیابی کیفیت زندگی تحصیلی دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی است. پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری داده ها به روش پیمایشی اجرا شد. برای تعیین مولفه های کیفیت زندگی تحصیلی، منابع موجود، مطالعه و مصاحبه اکتشافی نیمه ساختمند انجام شد. نمونه گیری کیفی به شیوه هدفمند و تعداد نمونه شامل 24 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی بود. برای ارزیابی کیفیت زندگی تحصیلی دانشجویان از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. روایی محتوایی پرسشنامه را برخی از استادان رشته علوم تربیتی تایید کردند. پایایی آن نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 94/. برآورد شد. جامعه پژوهش، همه دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی بودند که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی 367 نفر از آنها مورد نظرسنجی قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها، از روش های (t –test تک نمونه ای و تحلیل واریانس چندمتغیره) استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که کیفیت زندگی تحصیلی دانشگاه شهید بهشتی، مطلوبیت لازم را ندارد و به غیر از دو عامل اعضای هیئت علمی و رضایت عمومی، سایر مولفه های برنامه درسی، پژوهش، خدمات فرهنگی ورزشی، خدمات پزشکی و مشاوره، تجهیزات علمی پژوهشی، تسهیلات مالی، تغذیه، خوابگاه دانشجویی، انسجام اجتماعی و مسیر پیشرفت، کیفیت لازم را ندارند. در بررسی وضعیت مولفه های کیفیت زندگی تحصیلی در بین مقاطع تحصیلی نیز تنها در دو مولفه (تجهیزات علمی پژوهشی و مسیر پیشرفت) تفاوت معنی داری دیده شد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، دانشجو، کیفیت، زندگی تحصیل
  • زهره جعفری، سیاوش طالع پسند *، اسحاق رحیمیان بوگر صفحات 79-108
    هدف از انجام این پژوهش بررسی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه رشد خرد در دانشجویان دانشگاه سمنان بود.در کل 607 نفر از دانشجویان دانشگاه سمنان در این مطالعه شرکت داشتند که پرسشنامه های رشد خرد، بهزیستی روان شناختی ریف و سلامت روان کیس را تکمیل کردند. تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که داده ها با مدل هشت عاملی برازنده است. هماهنگی درونی پرسشنامه بالا بود. استقلال با درگیری الهام بخش و خودآگاهی؛ هدفمندی در زندگی با درگیری الهام بخش و قضاوت؛ پذیرش خود و قضاوت؛ و سن با تمام خرده مقیاس ها رابطه معنی دار نشان داد. بهزیستی هیجانی با مدیریت هیجانی و درگیری الهام بخش؛ بهزیستی روان شناختی با مهارت ها و دانش زندگی، درگیری الهام بخش، مدیریت هیجانی و خودآگاهی رابطه معنی دار داشت. میانگین نمره استادان در تمامی ابعاد بالاتر از دانشجویان بود. نمره پسران در ابعاد درگیری الهام بخش و مدیریت هیجانی بیشتر از دختران بود. نمره همه ابعاد با بالا رفتن پایه تحصیلی افزایش می یافت. نتایج نشان داد که پرسشنامه رشد خرد ابزاری روا و معتبر است.
    کلیدواژگان: اعتبار، روایی، رشد خرد، دانشجویان
  • احمد عربی جونقانی، اصغر سلطانی*، کرامت اسمی صفحات 109-131
    هدف پژوهش حاضر، تبیین ویژگی های ارزشیابی مطلوب برنامه ‏درسی زبان‏آموزی دوره ابتدایی از دیدگاه معلمان بود. طرح پژوهش ترکیبی در هم تنیده بود. جامعه آماری در بخش کمی شامل همه معلمان شهر کرمان بود که از میان آنها 350 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. در بخش کیفی نیز نمونه آماری شامل 30 نفر از معلمان برتر استانی در دوره ابتدایی بود. ابزار پژوهش در بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته بود. در بخش کیفی نیز از مصاحبه غیرساختارمند‏ برای جمع آوری داده ها استفاده شد. میزان پایایی پرسشنامه با استفاده از نرم افزار PLS و روش پایایی مرکب 91/0 و مقدار روایی همگرا 52/0 برآورد شد. عمده ترین نتایج پژوهش حاکی از آن بود که معلمان در ارزیابی یادگیری های زبانی کودک بیشترین اولویت را به استفاده از آزمون عینی و کمترین اولویت را به آزمون های استعداد و پیشرفت تحصیلی می دهند. همچنین، وقت گیر بودن فعالیت های نوشتاری معلمان، مانند ثبت مشاهدات و مدیریت پوشه کار و تکمیل فرم‏های ارزشیابی، از ‏مهم ترین علل ضعف ارزشیابی برنامه درسی زبان آموزی از دیدگاه معلمان بود. از سوی دیگر، کاهش اضطراب دانش آموزان در کلاس درس زبان‏آموزی و همچنین تعامل دانش آموزان با یکدیگر و با معلم در برنامه ‏درسی زبان‏آموزی، به ترتیب به عنوان مهم‏ترین دلایل قوت ارزشیابی برنامه درسی زبان آموزی از دیدگاه معلمان بود.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، برنامه درسی، زبان آموزی، دوره ابتدایی
  • مریم فراست، بهروز مهرام *، مقصود امین خندقی صفحات 133-155
    هدف مطالعه، بررسی نگرش و میزان ارتکاب دانش آموزان به تقلب و نقش مولفه های برنامه درسی اجرا شده در آن بود. روش پژوهش، همبستگی و جامعه پژوهش، دانش آموزان دختر دبیرستانی شهرستان مه ولات (خراسان رضوی) در سال 1392 بود. نمونه برابر با 153 نفر و شیوه انتخاب تصادفی خوشه ایبود. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های محقق ساخته نگرش به تقلب، محیط آموزشی راف و همکاران (1997) و ارزشیابی ادراک شده الخروصی (2009) بود. پایایی و روایی ابزارها از میزان مطلوبی برای استفاده برخوردار بود. نتایج نشان داد که (9/3) درصد دانش آموزان اصلا مرتکب تقلب نشده و (9/35) درصد تقلب همیشگی داشته اند. میان نمره نگرش به تقلب و ارتکاب به آن 88/0 همبستگی و میان ادراک مثبت فراگیران از مولفه های تدریس، معلم، فضای یادگیری، خودکارآمدی تحصیلی و ارزشیابی تبحری با نگرش به تقلب همبستگی منفی وجود دارد. نتایج رگرسیون هم زمان نشان داد که متغیرهای پیش بین می توانند به صورت ترکیبی 86 درصد از تغییرات متغیر نگرش به تقلب را تبیین کنند و دو متغیر ارزشیابی تبحری محور و عملکردی محور می توانند نگرش مثبت به تقلب را پیش بینی کنند. تکوین فنی برنامه درسی و بازنگری در اجرای برنامه درسی از ضرورت های نظام آموزشی در جهت پرورش صداقت و پرهیز از تقلب دانش آموزان قلمداد شده است.
    کلیدواژگان: نگرش به تقلب، ارتکاب به تقلب، برنامه درسی اجرا شده
  • علی اکبر امین بیدختی، سید احمد محمدی حسینی *، الهام سلیمانی صفحات 157-179
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه اهداف پیشرفت با راهبردهای خودتنظیمی در دانشجویان دانشکده پرستاری و مامایی انجام شد. به این منظور 200 نفر از دانشجویان پرستاری و مامایی به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش نمونه گیری، روش خوشه ایتک نمونه ای بود. روش پژوهش، همبستگی و به طور مشخص مبتنی بر مدل معادلات ساختاری است. در این پژوهش از دو پرسشنامه راهبردهای خودتنظیمی پنتریچ و دی گروت (1990) و پرسشنامه جهت گیری هدفی میدگلی (1998) با طیف پنج گزینه ای لیکرت آماده شد. پایایی پرسشنامه خودتنظیمی 95/. و پرسشنامه جهت گیری هدفی میدگلی 87/. بود. روایی محتوایی پرسشنامه ها با نظر تعدادی از صاحب نظران و متخصصان مدیریت و روایی سازه آن با استفاده از تحلیل عامل تاییدی، تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده های پرسشنامه در بخش آمار استنباطی از آزمون های همبستگی پیرسون، رگرسیون گام به گام و مدل معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که جهت گیری هدفی تاثیر مثبت، مستقیم و معنی داری بر راهبردهای خودتنظیمی دانشجویان دارد و می تواند نقش موثری در افزایش خودتنظیمی داشته باشد.
    کلیدواژگان: خودتنظیمی، جهت گیری هدف، دانشجویان پرستاری و مامایی
|
  • Afzal Akbari Balootbangan *, Maysam Shahhosseni, Hasan Noroozi Pages 7-32
    The present research aimed to study the psychometric properties of the flow Meta-cognitions scale according to classical and item- response theories. To this end, 296 students were selected by cluster sampling method and responded to the flow Meta cognitions scale, Meta cognition and positive Meta cognition and Meta emotion Questionnaires. Conformity factor analysis, general score-question relation and reliability analysis were used to study the psychometric properties scale. In addition, the Samijima graded response model was applied to determine the fitness of data and analysis. Factor analysis showed that the scale included two factors and an appropriate propriety indicator. There was a positive and significant relation between the flow Meta cognitions questionnaire with the Meta cognition (0.15) and the positive Meta cognition (0.36). According to Cronbach's alpha, the scale reliability was 0.749 for the belief that flow Fosters achievement and 0.692 for the confidence in the ability to self-regulate flow subscales. The data related to the responses had a suitable fitness with the Samijima model and the test awareness function in the range of -3 to was a characteristic continuum. According to the findings, it can be concluded that the Persian form of flow Meta cognitions questionnaire has acceptable psychometric properties among Iranian student community and it can be used as a valid instrument for scientific research.
    Keywords: Flow Meta cognitions, validation, Item-Response theories
  • Alaeddin Rafiezadeh, Nasser Mirsepassi * Pages 33-55
    The aim of this research is designing a model of performance management with an emphasis on performance evaluation of higher education. In the first stage of the study, the approaches and models of performance management are discussed and, through a thematic method, the content extracted from the scientific literature at two-levels- "organization" and "people"- was classified. In the second stage, 27 variables inferred, in form of a questionnaire which was dispersed among a sample of 132 people who were selected from a 210 population of the country's planning system, applying persons. The collected data were analyzed using LISREL software. The results indicate that all 16 persons envisaged in the framework of the above-mentioned variables- as variables that must be considered in the design of performance management model- were approved. Also, according to the absolute value of the t-statistic for all the relationships between variables greater than the critical value of 1.96 and all the factor loadings greater than 0.5 obtained in standard mode, none of the relationships were rejected and all variables and relationships were confirmed and the initial version of the research was approved.
    Keywords: Performance, performance measurement, performance control, performance assessment, performance management
  • Zahra Maarefvand *, Fatemeh Zanganeh, Mohammad Ghahraman Pages 57-78
    The aim of this study is to evaluate the quality of the academic life of Shahid Beheshti University students. The study is regarded as an applied research in terms of its objective and the data were collected through a survey. The resources were studied and semi-structured exploratory interviews were conducted so as to determine the essential components of the quality of academic life. The sampling was purposeful and the sample included 24 graduate students. A researcher-made questionnaire about the quality of the academic life was applied and its validity was approved by the professors of the educational sciences and its reliability was estimated at 0.94 by using Cronbach's alpha coefficient. Our population contained all Shahid Beheshti University students. Purposeful random sampling method was employed and 367 students formed the sample. To analyze the data, statistical methods (t-test single-sample multivariate analysis) were used. The results show that the quality of the academic life of Shahid Beheshti University is not favorable. All components of the quality of academic life- including the curriculum, research, sports and cultural services, medical services and counseling, scientific equipment, financial services, food, student accommodation, social cohesion, and the progress tracks- are not of sufficient quality. And only two Factors- faculty members and the general satisfaction- are favorable. Also, except the two components (equipment, research and development path) significant differences were not observed in the parameters of the quality of life at the different levels of education (bachelor, master and doctorate).
    Keywords: assessment, student, quality, academic life
  • Zohre Jafari, Siavash Talepasand *, Isaac Rahimian Boogar Pages 79-108
    The purpose of this study was to investigate the psychometric properties of the inventory of the wisdom development in students of Semnan University.A total of 607 students of Semnan University participated in this study who filled the wisdom development questionnaire, psychological well-being questionnaires and mental health Keyes questionnaire. The confirmatory factor analysis revealed that the data fits with an eight-factor model. The internal consistency of the inventory was high. Autonomy, inspirational engagement and self-knowledge; being purposeful in life, inspirational engagement and judgment; self-acceptance and judgment; age and all in subscales wisdom development had significant relationships. Emotional well-being, emotional management and inspirational engagement; psychological well-being, skills and life knowledge, inspirational engagement, emotional management and self- knowledge had significant relationships. The average score of professors surpassed students in all dimension. Boy's scores in inspirational engagement and emotional management were meaningfully higher than girls. Score of dimensions has increased with higher grade level. The wisdom development inventory is a valid and reliable instrument.
    Keywords: reliability, validity, wisdom development, students
  • Ahmad Arabi Juneghani, Asghar Soltani *, Keramat Esmi Pages 109-131
    The purpose of this study is to explain the characteristics of the desirable evaluation of elementary language teaching curriculum from teachers’ points of view. The research design was based on mixed methods. In the quantitative part, the statistical population included all of elementary teachers in Kerman city of whom a total of 350 teachers were selected as the sample. In the qualitative part, the sample consisted of 30 top teachers of the province at the elementary level. A researcher-made questionnaire and an unstructured interview method were used in the quantitative and qualitative parts respectively. The reliability was estimated at 0.91 using composite reliability via PLS software and the convergent validity was estimated at 0.52. The main results of this study indicated that teachers prioritize objective test in children language teaching evaluation, while the talent and achievement tests receive the least priority. Also, the time-consuming nature of teachers’ written activities, such as recording their observations and managing the workbooks and filling up the evaluation forms was among the most important reasons of the weaknesses of language teaching curriculum evaluation from teachers’ points of view. On the other hand, decreasing students’ anxiety in language teaching classrooms, and also the interactions of students with each other and with teacher in language teaching curriculum were the most important reasons of the strengths of language teaching curriculum evaluation from teachers’ points of view.
    Keywords: evaluation, curriculum, language teaching, elementary education
  • Maryam Farasat, Behrooz Mahram*, Maghsoud Aminkhandaghi Pages 133-155
    This study aimed to identify the students’ attitude toward cheating and the rate of cheating among them as well as the role of the implemented curriculum on it. The researcher obtained the data for the study from a sample of 153 girl students in a high school of Mahvellat city, who were selected based on the random sampling. The instruments used in this study were: (1) attitude towards cheating questionnaire, made by the researcher, (2) educational environment questionnaire that was developed by Wood Ruff and colleagues (1997) and (3) perceived evaluation questionnaire that was developed by Alkharusi (2009). The results confirm that a correlation of 0.88 was observed between the attitude to cheating and committing it. The results of Pearson correlation indicated that there is a negative correlation between student's perceptions of teaching methods, teacher, learning space, learner's academic self-efficacy, mastery appraisal with attitude toward cheating. Also, there is a positive correlation between performance- oriented appraisal and attitude toward cheating. The results of simultaneous Regression indicated that predictor variables can explain 86% of the changes in the ‘attitude toward cheating’ variable synthetically. Among the predictor variables, two variables of mastery-oriented and performance-oriented appraisals can predict the positive attitude toward cheating, but other predictor variables cannot predict this attitude. Also, the findings indicate that the mark of students’ attitude toward cheating is greater than the average value of questionnaire and 96/1 percent of students cheat in the exams and only 3/9 percent of them did not commit cheating.
    Keywords: attitude towards cheating, rate of cheating, curriculum
  • Aliakbar Aminbeidokhti, Seyed Ahmad Mohammadi Hoseini, Elham Soleimani Pages 157-179
    This study aims to investigate the role of achievement objectives in self-regulation among the students of the faculty of nursing and midwifery. The population of this study included the students of Mashhad University of Medical Sciences. According to Morgan’s Table, 200 samples were selected through single-stage cluster sampling. The research method is descriptive and correlational, based on structural equation modeling. Data was collected using a Pintrich & Digreet strategic self-regulation questionnaire as well as a Midglee goal orientation questionnaire. All questionnaires were designed to use Likert’s five point scale. The reliability of the self-regulation questionnaire was 95% and the reliability of the goal orientation questionnaire was 87%. The validity of the questionnaire was confirmed by a number of experts and specialists in the management section and also through the confirmatory factor analysis. To analyze the data obtained from the questionnaires at the inferential statistics section, Pearson’s correlation test, Stepwise regression and structural equation modeling were employed. The results showed the direct positive and meaningful effect of goal orientation on student’s self-regulation strategies and also its effective role in increasing the self-regulation.
    Keywords: self-regulation, goal orientation, nursing, midwifery student