فهرست مطالب

مطالعات اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی - پیاپی 20 (زمستان 1396)

فصلنامه مطالعات اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی
پیاپی 20 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامعلی سیفی *، مرتضی کرمی، حسین جعفری ثانی صفحات 7-32
    پژوهش حاضر با هدف بررسی پیش بینی اثربخشی عوامل تسهیل بخش بر نهادینه شدن ارزشیابی توصیفی انجام گرفت. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل همه معلمان مقطع ابتدایی نواحی مختلف شهر مشهد بود. نمونه پژوهش با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای 282 نفر تعیین شد. در این مطالعه از دو پرسشنامه محقق ساخته 57 سوالی بر اساس 8 مولفه تسهیل بخش ایلای و ساری (1999) و پرسشنامه 23 سوالی برگرفته از چک لیست نهادینه سازی هال و هورد (2015) استفاده شد. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS21 تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان دادبیشتر معلمان از ارزشیابی سنتی راضی بودند. از نظر آنها شرایط تسهیل بخش ارزشیابی توصیفی مهیا نشده است و بیشتر معلمان در سطح سوم نهادینه سازی قرار دارند. یافته دیگر نشان داد که 10 درصد از تغییرات متغیر ملاک از طریق متغیرهای پیش بین قابل تبیین است و نتایج ضرایب رگرسیون نیز نشان داد متغیرهای وجود دانش و مهارت ها و تعهد نقش قابل توجهی در پیش بینی نهادینه سازی ارزشیابی دارند.
    کلیدواژگان: ارزشیابی توصیفی، عوامل تسهیل بخش، نهادینه سازی
  • یحیی معروفی، موسی آداک * صفحات 33-55
    در این پژوهش، تجربه زیسته دانشجویانی که تغییر رشته داده اند و در دوره کارشناسی ارشد به رشته علوم تربیتی (گرایش های مختلف) وارد شده اند، بررسی شده است. پژوهش در چهارچوب رویکرد کیفی و به روش پدیدارشناسی، اجرا و از مصاحبه نیمه ساختاریافته برای گرد آوری داده ها استفاده شده است. جامعه پژوهش شامل همه دانشجویانی است که پدیده تغییر رشته را تجربه کرده و در دانشگاه بوعلی همدان در رشته علوم تربیتی تحصیل می کنند. نمونه پژوهش شامل 8 نفر از دانشجویان مذکور است که بر اساس منطق نمونه گیری در پژوهش پدیدارشناسی به صورت هدفمند و قاعده اشباع تعیین انتخاب شد. بر اساس یافته ها 12 مقوله جزئی از اطلاعات ارائه شده توسط مشارکت کنندگان استخراج شد که در تصمیم آنها برای تغییر رشته تحصیلی نقش داشته است. این زیرمقوله ها، در سه مقوله کلی شامل: عوامل اقتصادی، ویژگی های رشته قبلی و فعلی و علایق و ویژگی های فردی، طبقه بندی شد. درمجموع، نتایج نشان داد که دانشجویان از انتخاب خود و ورود به رشته علوم تربیتی نسبتا راضی بوده اند.
    کلیدواژگان: تغییر رشته، دانشجویان، رشته علوم تربیتی
  • محسن ناظم بکایی، ابراهیم صیامی عراقی *، فاطمه فهیمی فر صفحات 57-71
    در این مقاله، عوامل موثر بر تقاضای آموزش عالی در ایران با رویکرد اقتصادی بررسی شده است. عوامل موثر بر آموزش عالی با استفاده از فن اقتصادسنجی تصحیح خطای برداری و آزمون هم انباشتگی یوهانسن-یوسلیوس در دوره زمانی 1393-1361 برآورد شده‏اند. نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که تمامی متغیرها از منظر آماری معنی دار بوده و متغیر هزینه آموزش و تحصیل خانوار و همچنین شاخص دستمزد به عنوان هزینه فرصت دارای تاثیر منفی و متغیرهای شهرنشینی و هزینه دولت در آموزش بر تعداد دانشجویان اثر مستقیم دارند. نتایج حاصل از آزمون هم انباشتگی بیانگر آن است که متغیرهای در نظر گرفته شده در بلندمدت با یکدیگر در ارتباط هستند. همچنین ضریب تصحیح خطای به دست آمده، نشان می دهد که در هر سال 15/0 از عدم تعادل در تقاضای آموزش عالی از بین می رود.
    کلیدواژگان: تقاضای آموزش عالی، دانشجویان، سرمایه انسانی
  • محمد فرزانه *، حسن رضا زین آبادی، فاطمه دارابی صفحات 73-102
    این پژوهش با روش ترکیبی اکتشافی و با هدف شناسایی و بررسی شایستگی های دانش آموختگان رشته مدیریت آموزشی برای اشتغال در بخش آموزش و توسعه منابع انسانی سازمان های صنعتی اجرا شده است. در بخش کیفی با کاربست روش های نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی، با دانش آموختگان و استادان رشته مدیریت آموزشی (شاغل در بخش صنعت) مصاحبه شد. با تحلیل محتوا و کدگذاری مصاحبه ها، تعداد 13 بعد شناسایی شد. در مرحله کمی با استفاده از شایستگی های شناسایی شده، پرسشنامه ای با روایی و پایایی مناسب تدوین شد و تعداد 126 نفر از دانش آموختگان آن را تکمیل کردند. در بخش کمی با استفاده از آزمون تی تک نمونه ای، آزمون فریدمن و تحلیل واریانس یک راهه، داده های پژوهش تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد که وضعیت شایستگی مدیریت منابع انسانی در حد متوسط و شایستگی تجربی، مهارت انگلیسی و دانش عمومی در حد کمتر از میانگین بودند. شایستگی های دانش حرفه ای، اداری- اجرایی، توسعه حرفه ای، اخلاق حرفه ای، سواد فاوا، نگرشی، شخصیتی، روابط انسانی و فکری بالاتر از میانگین بودند. همچنین، نتایج تحلیل واریانس یک راهه نشان داد که بین دانش آموختگان دانشگاه های دولتی شهر تهران از نظر وضعیت شایستگی ها تفاوت معنی داری وجود نداشت.
    کلیدواژگان: شایستگی، دانش آموختگان، مدیریت آموزشی، آموزش و توسعه منابع انسانی، سازمان های صنعتی
  • مجتبی جهانی فر *، ابراهیم خدایی، جلیل یونسی، سیدامین موسوی صفحات 103-133
    آزمون های مرکب شامل چند خرده آزمون هستند که ممکن است به لحاظ محتوا و تعداد پرسش ها متفاوت باشند. برای تفسیر پذیری بهتر و مقایسه پذیر کردن نمره خرده آزمون ها، نمره خام به دست آمده از خرده آزمون ها به مقیاس مشترکی تبدیل می شود که به آن نمره مقیاس گفته می شود. یکی از روش های مرسوم تبدیل نمره های خام به نمره های مقیاس، تبدیل مقیاس نرمال است. در این تبدیل از فراوانی تراکمی و رتبه درصدی هر نمره برای ساختن نمره مقیاس استفاده می شود. هدف این پژوهش، بررسی اثر به کارگیری روش پیش هموار سازی فراوانی نمره ها و پس هموارسازی آنها بر میزان خطای استاندارد اندازه گیری شرطی نمره های مقیاس است. برای بررسی این اثر از 10000 داده شبیه سازی شده و 10000 داده واقعی آزمون سراسری ایران در گروه آزمایشی ریاضی و فنی در سال 1395 بهره گرفته شد. همچنین از روش های هموارسازی دو جمله ای کرنل و هموارسازی اسپلاین به ترتیب برای هموار کردن فراوانی نسبی نمره ها و نمره های مقیاس استفاده شد. برای مقایسه نمره های مقیاس ساخته شده از خطای استاندارد اندازه گیری شرطی نمره ها بهره گرفته شد. نتایج پژوهش، نشان دهنده مقدار بالای ضریب پایایی برای همه روش ها بود. ضمن اینکه تحلیل نمودار و میانگین خطای استاندارد اندازه گیری شرطی نشان داد که در آن دسته از روش های تبدیل نمره های خام به نمره های مقیاس که از پیش هموار سازی فراوانی، استفاده شده است، میانگین خطای استاندارد اندازه گیری شرطی کمتر بوده و استفاده از پیش هموار سازی تا حد مطلوبی نوسان خطا برای سطوح مختلف نمره ها را کاهش داده است.
    کلیدواژگان: هموار سازی، نمره های مقیاس، تبدیل مقیاس نرمال، خطای استاندارد اندازه گیری شرطی
  • بهزاد رسول زاده *، عیسی جعفری، علی مقدم زاده صفحات 135-153
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه میزان سرمایه اجتماعی و سرمایه روان شناختی دانشجویان دانشگاه های حضوری و آموزش از دور اجرا شد. روش این پژوهش از نوع علی- مقایسه ای و جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دانشگاه های حضوری و آموزش از دور در سال تحصیلی 94-93 بود. داده های تحقیق از بین دانشجویان دانشگاه های پیام نور استان های تهران، گیلان و اردبیل و دانشگاه های حضوری تهران، گیلان و محقق اردبیلی با روش نمونه گیری در دسترس گرد آوری شد. ابزار گرد آوری اطلاعات، پرسشنامه های سرمایه اجتماعی و سرمایه روان شناختی بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چندمتغیره و تحلیل ممیز استفاده شد. نتایج نشان داد که میزان سرمایه اجتماعی نظام آموزش از دور پایین تر از دانشگاه های حضوری است و بین سرمایه روان شناختی در دو گروه، تفاوت معنی داری وجود ندارد. همچنین نتایج نشان داد که از بین مولفه های سرمایه اجتماعی، میانگین نمره های سه متغیر اعتماد اجتماعی، مشارکت علمی و شبکه اجتماعی در دانشجویان دانشگاه های سنتی و آموزش از راه دور تفاوت معنی داری وجود دارد و این متغیرها قادر به پیش بینی عضویت افراد در دانشگاه های حضوری و آموزش از دور هستند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه روان شناختی، دانشجویان، آموزش حضوری، آموزش از دور
  • شهربانو حسن زاده پلکویی، کیوان صالحی * صفحات 155-191
    پژوهش حاضر با هدف واکاوی تجربه های زیسته آموزگاران، دانش آموزان و والدین در خصوص چالش های ناشی از کاهش افت استرس مولد تحصیلی در اجرای نامتوازن برنامه ارزشیابی توصیفی بر نظام آموزشی و عملکرد تحصیلی دانش آموزان انجام گرفت. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختارمند و به شیوه نمونه گیری هدفمند، پس از بررسی 63 نفر، به روش کلایزی تحلیل شد. یافته ها در دو مقوله عمده «چالش هایی در حوزه فرایند یادگیری-یاددهی» و «چالش هایی در حوزه آینده علمی» به همراه نه زیرمقوله دسته بندی شد. شواهد نشانگر کاهش شدید استرس مولد در دانش آموزان است که این امر، زمینه کاهش رقابت سازنده و تلاش، انگیزه پیشرفت و کاهش یادگیری عمیق در دانش آموزان و درنهایت، افت تحصیلی و کم سوادی را در پی داشته است. نتایج نشان داد تفکیک نشدن دو نوع استرس مفید و مضر در هدف گذاری برنامه ارزشیابی توصیفی، زمینه بروز و تشدید چالش های متعدد و متنوعی را فراهم کرده است. به نظر می رسد، هنگامی که هدف گذاری بر حذف کامل استرس دانش آموزان استوار شده باشد و ایشان هیچ گونه استرسی نداشته باشند و ملاک های ارزشیابی بسیار کلی باشد، حرف شنوی از معلم نداشته و همین امر ضمن تزلزل جایگاه آموزگاران، زمینه افزایش نافرمانی، افت عملکرد تحصیلی، توقعات نابجای دانش آموز و اولیا را فراهم کند.
    کلیدواژگان: افت استرس مولد، تحلیل پدیدارشناسانه، روش کیفی، نظام ارزشیابی توصیفی
|
  • Gholam Ali Seifi *, Morteza Karami, Hossein Jafari Sani Pages 7-32
    The present study aimed to examine the prediction of the effectiveness of facilitating factors in institutionalization of descriptive evaluation. The correlation method was used for the descriptive study, and the statistical population included all the elementary teachers of Mashhad districts: 282 teachers were chosen using multi-stage cluster sampling. A researcher-made questionnaire consisting of 57 questions according to 8 facilitating factors presented by Ely and Surry States was used to collect data related to facilitating factors. Another researcher-made questionnaire consisting of 23 questions according to Hall and Hord’s ‘institutionalization checklist’ was used to collect data related to institutionalization levels. Following the data collection procedure, data were analyzed using SPSS21 software, the results of which indicated that 1) the majority of teachers were satisfied with the traditional evaluation; in their opinion, facilitating conditions of descriptive evaluation were inadequate for implementation of descriptive evaluation; 2) most teachers are located on three institutionalization levels and there is no significant meaning between the mean scores of facilitating factors according to four levels of institutionalization, i.e., levels one, two, three and four; 3) 10% of criterion variance through predictor variables can be established and 4) the result of the regression coefficients showed that the variables including knowledge, skills and commitment have a significant role in prediction of institutionalization of evaluation.
    Keywords: descriptive evaluation, facilitating factors, institutionalization
  • Yahya Maroufi, Moussa Adak * Pages 33-55
    This study explores the lived experience of students who have changed their prior major and entrance to the postgraduate of educational science (different orientation). The research methodology was based on qualitative approach and phenomenological method and open interviews were used to collect data. The study population included all students who have experienced the change of major phenomenon (follow major) and are studying in educational science at Bu-Ali Hamadan University. Targeted sampling and saturation rule were used and 8 students selected as a sample. According to the findings 12 partial categories were extracted from the information provided by the participants that involved in the decision making of them to change the major. These categories generally can be classified in three factors including: economic factors, the characteristics of previous and current major, and the interests and personal characteristics. As well as students have used of various sources to learn about science education: students and professors of education, books, magazines, universities, educational institutions, and others. In general the results showed that students were satisfied from their choice to enter the major of education.
    Keywords: change, Students, science education major
  • Mohsen Nazem Bokaei, Ebrahim Siami Araghi *, Fatemeh Fahimifar Pages 57-71
    This paper examines the factors affecting demand for higher education in Iran. In this study, factors affecting higher education and the error correction using econometric techniques Johansen's co-integration test have been estimated for the period 1982-2014.The results indicate that all variables are significant and education expenditure and wage index have negative impact and urbanization and government expenditure on education have a direct effect on the students. Co-integration test indicates that the variables are associated in the long term. Error correction is 0/15 in per years.
    Keywords: Students, human capital, VECM
  • Mohammad Farzaneh *, Hassanreza Zeinabadi, Fatemeh Darabi Pages 73-102
    This research is done with the combine exploration approach with the aim of recognizing and analyzing the competencies of the graduates of educational administration to work in the fields of education and development of human resources in industrial organizations. In the qualitative part, with objective and snowball sampling, graduates and professors of educational management were interviewed. With the analysis of the content and coding the interviews, 13 aspects were assessed. In the qualitative phase, based on the assessed qualifications, a questionnaire with an appropriate level of validity and stability was prepared and filled in by 126 graduates. In the qualitative part, the data of the research were analyzed using one sample T-test and ANOVA. The results show that the competencies in human resources management were at an average level, the experimental competencies and the degree of command of English were below the average, and the professional knowledge, administrative and executive, professional development, professional ethics, ICT literacy, perceptional, characteristic, communication and intellectual were above the hypothetical average of the research. Furthermore, the results of the Analysis of Variance didn’t show a meaningful difference in terms of the competencies among graduates of state universities in the city of Tehran.
    Keywords: Competence, Graduate, Educational Administration, Training, Development of Human Resources, Industrial Organizations
  • Mojtaba Jahanifar *, Ebrahim Khodaie, Jalil Yunesi, Seyed Amin Musavi Pages 103-133
    In order to the better interpreting and comparing scores in test batteries the raw scores in each test are converted to a common scale that called scale score. One of the prevalent methods to transform raw scores to scale scores is normalizing. In this research to investigate the role of frequency pre-smoothing and score post-smoothing in normalizing scaling method we used 10000 random simulated sample data and 10000 random real sample data from Iran university entrance exam applicants. The role of smoothing methods in normal scaling method has been analyzed by conditional standard error of measurement that called CSEM, frequency charts and statistical indexes like moments. The results showed that reliability coefficient for all scaling methods are high, but analyzing charts, moments and conditional standard error of measurement illustrated that normalized scale score obtained from the frequencies smoothing method are the more accurate and fewer errors, Furthermore using pre-smoothing lead to reduce score error undulation.
    Keywords: smoothing, scale scores, normalized score, conditional standard error of measurement
  • Behzad Rasoulzadeh *, Esa Jafari, Ali Moghadamzadeh Pages 135-153
    The purpose of this study was to compare the social capital of traditional and distance education students was psychological capital. This research was comparative and population of traditional and distance education students in the academic year 94-93. Data from students of Payam Noor University of Tehran, Gilan and Ardebil (395) and the traditional University, Tehran University, Gilan University and Mohaghegh Ardabili (384) with multi-stage cluster sampling distribution ratio were collected. To collect data, questionnaires and psychological capital was social capital. To analyze the data, multivariate analysis of variance and discriminant analysis were used. The results showed that the social capital of traditional distance education universities is lower and there is no significant difference between psychological capital. The results also showed that the dimensions of social capital, social trust scores three variables, scientific collaboration and social networking among students of traditional universities and distance learning there is a significant difference And these variables able to predict membership in traditional universities and their education.
    Keywords: Social Capital, Psychological capital, Conventional education, Distance education, Students
  • Shahrbanoo Hassanzadeh Polkohei, Keyvan Salehi * Pages 155-191
    The objective of the present study is to analyze the experiences of teachers, students and parents in connection with challenges resulting from decrease of eustress in uneven implementation of descriptive evaluation program in educational system and educational performance of the students. Data was collected upon performing Semi-Structured Interview and purposeful sampling on 63 persons as research sample and was analyzed with Colaizzi's method. The results show that lack of separation between Eustress and Distress, when targeting descriptive evaluation plan, results in manifestation and severity of many and varied challenges. When the students have no stress and the evaluation criteria is very general, they may not obey their teachers and this may cause precarious position for the teachers; provide disobedience increase; loss of educational performance as well as misplaced expectations of the students and their parents. The evidence shows severe decline of productive education stress among students and this matter ends in loss of constructive competition and efforts, achievement motivation and reduction of deep learning of students, and finally; it causes educational failure and illiteracy.
    Keywords: Challenges, Descriptive Evaluation System, Loss of eustress, Phenomenological Analysis, Qualitative Method