فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی
پیاپی 23 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علیرضا خوشگویان فرد، محمدرضا فلسفی نژاد ، نورعلی فرخی صفحات 7-30
    بی پاسخی پرسش چالشی جدی پیش روی اندازه گیری ها در مطالعات بزرگ مقیاس است، مطالعاتی که نقشی اساسی در تصمیم گیری ها و سیاست گذاری مربوط به آموزش و فرهنگ ایفا می کنند. به دلیل ایجاد سوگیری و خطا در برآورد پارامترهای توزیع نمره ها و شاخص های روان سنجی، چالش بی پاسخی هم بر فرایند ساخت وسیله اندازه گیری و هم بر استفاده از آن اثر می گذارد. از این رو، هدف این مقاله تاثیر نرخ های مختلف بی پاسخی پرسش را بر تعدادی از این شاخص ها و پارامترها تحت سازوکارهای کاملا تصادفی و غیرتصادفی با استفاده از یک مجموعه داده واقعی شبیه سازی می کند. یافته ها نشان می دهند که بی پاسخی کاملا تصادفی کمتر از 5 درصد قابل چشم پوشی است مشروط بر آنکه افراد بی پاسخ متفاوت از افراد دارای پاسخ نباشند. در مقابل، اگر بی پاسخی با هر نرخی غیرتصادفی باشد، شاخص های روان سنجی (آلفای کرونباخ، ضریب پایایی دو نیمه کردن، ضریب روایی) و پارامترهای توزیع نمره ها (میانگین، انحراف معیار و چارک های نمره ها) می توانند دارای سوگیری و نادقیق باشند. همچنین، بی پاسخی غیرتصادفی می تواند به فاصله های اطمینان عریض و نتایج گمراه کننده ای منجر شود. از این رو، شواهد حاصل از این مطالعه شبیه سازی از حذف افراد بی پاسخ برای رفع مشکل بی پاسخی حمایت نمی کند.
    کلیدواژگان: پایایی، توزیع نمره ها، خطا، روایی، سوگیری، مطالعه بزرگ مقیاس، نرخ بی پاسخی
  • مجید یوسفی افراشته ، بهزاد حاجیلویی صفحات 31-48
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر «سنجش برای یادگیری» بر ساختار هدف کلاس و سرزندگی تحصیلی دانشجویان در دو گروه از دانشجویان (قوی و ضعیف) اجرا شد. جامعه آماری این پژوهش شامل دانشجویان رشته روان شناسی دانشگاه زنجان در سال تحصیلی 95-94 بود که از بین آنها دو کلاس 34 و 33 نفری از دانشجویان رشته روان شناسی به صورت در دسترس انتخاب شدند. این پژوهش با رویکرد آزمایشی اجرا شد که برای کنترل بیشتر بر شرایط آزمایش، 16 نفر از دانشجویان قوی کلاس اول (درس آمار) و 16 نفر از دانشجویان ضعیف کلاس دوم (روان شناسی فیزیولوژیک) به شیوه سنجش برای یادگیری و همچنین 16 نفر از دانشجویان ضعیف کلاس اول (درس آمار) و 16 نفر از دانشجویان قوی کلاس دوم (روان شناسی فیزیولوژیک) به شیوه عادی (سنجش تراکمی) آموزش دیدند. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چندمتغیری استفاده شد. نتایج نشان داد سنجش برای یادگیری بر کاهش ساختار هدف اجتنابی و افزایش سرزندگی تحصیلی دانشجویان موثر است. معنی دار بودن اثر نوع سنجش کلاسی نشان داد زمانی که دانشجویان با سنجش برای یادگیری روبه رو می شوند عملکرد بهتری نشان می دهند. همچنین معنی داری اثر تعاملی نشان داد تاثیر سنجش تکوینی بر متغیرهای ساختار هدف کلاس و سرزندگی تحصیلی در دانشجویان ضعیف بیشتر از دانشجویان قوی است.
    کلیدواژگان: سنجش برای یادگیری، سنجش تکوینی، ساختار هدف کلاس، سرزندگی تحصیلی
  • محمد آتش روز ، عبدالمحمد پورمقدسیان، سید منصور مرعشی صفحات 49-79
    این پژوهش به منظور ارزیابی کیفیت تدریس اعضای هیئت علمی دانشگاه فرهنگیان استان خوزستان بر مبنای دو مولفه طراحی برنامه تدریس و رفتار حرفه ای و هشت تکنیک به کار رفته در مقیاس مای کورس انجام گرفته است. در این پژوهش، روش توصیفی از نوع پیمایشی و جامعه آماری شامل 1500 نفر از دانشجویان و 17 عضو هیئت علمی بود. نمونه آماری شامل 306 نفر از دانشجویان و 17 نفر از استادان دانشگاه های فرهنگیان شمال خوزستان (شیخ مرتضی انصاری دزفول، حضرت خدیجه کبری (س) دزفول و حضرت امام رضا (ع) اندیمشک) بود که به روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. از دیدگاه همه دانشجویان، کیفیت طراحی تدریس استادان به طور معنی داری در حد متوسط و کیفیت اجرای تکنیک های مربوط به رفتار حرفه ای استادان به طور معنی داری بسیار خوب بوده است. وضعیت متفاوت رشته ‎ها و موضوعات درسی، اقتضا می کند تا مدرسان دانشگاه فرهنگیان از روش های مختلف تدریس استفاده کنند.
    کلیدواژگان: ارزیابی کیفیت تدریس، طراحی برنامه تدریس، اعضای هیئت علمی، دانشجویان
  • یحیی معروفی، محمدرضا یوسف زاده، داوود میرزایی فر* صفحات 81-116
    هدف اصلی از اجرای پژوهش حاضر، تدوین عوامل، ملاک ها و شاخص های ارزشیابی کیفیت برنامه درسی دوره کارشناسی پیوسته دانشگاه فرهنگیان بود. این پژوهش از حیث هدف کاربردی است و با شیوه آمیخته اجرا شده است. نخست با مرور ادبیات نظری و تجربی موضوع در مطالعات پیشین و تجربیات ملی و بین المللی، مولفه های ارزشیابی کیفیت برنامه درسی استخراج شد. سپس به منظور شناسایی مولفه های مرتبط با بافت و وضعیت خاص تربیت معلم کشور و نیز مولفه های احتمالی مغفول در مطالعات گذشته با متخصصان حوزه ارزشیابی برنامه درسی مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام گرفت. مصاحبه شوندگان از صاحب نظران حوزه مطالعات برنامه درسی کشور بودند که در همایش بین المللی سالیانه انجمن مطالعات برنامه درسی شرکت کرده بودند و از میان آنها با روش نمونه گیری هدفمند و بر اساس قاعده اشباع، 8 نفر انتخاب شدند. سرانجام با تلفیق نتایج دو مرحله فوق، پرسشنامه ای محقق ساخته تدوین شد. پرسشنامه برای شناسایی مهم ترین مولفه های ارزشیابی کیفیت برنامه درسی دوره کارشناسی پیوسته، در اختیار 100 نفر از اعضای هیئت علمی رشته برنامه ریزی درسی در دانشگاه های کشور که بر اساس روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند، قرار گرفت. یافته های پژوهش به انتخاب 12 عامل، 59 ملاک و 193 شاخص به عنوان مهم ترین مولفه های ارزشیابی کیفیت برنامه درسی کارشناسی پیوسته دانشگاه فرهنگیان منجر شد. وزن نسبی مولفه ها نیز با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی تعیین شد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی کیفیت برنامه درسی، دوره کارشناسی، دانشگاه فرهنگیان، فرایند تحلیل سلسله مراتبی
  • علی عنایتی نوین فر ، فرهاد سراجی، مهدی غلامعلی صفحات 117-152
    هدف از اجرای این پژوهش، استخراج مولفه های اثربخش برنامه درسی مجازی به منظور دست یابی به نقاط مشترک در تحقیقات پیشین و ارائه چهارچوبی از نحوه پیاده سازی برنامه درسی مجازی با رویکرد مشارکتی بود. روش پژوهش، کیفی بود و با استفاده از راهبرد سنتزپژوهی اجرا شد. جامعه آماری شامل منابع مرتبط با هدف پژوهش بود که درمجموع از بین 112 پژوهش، 49 نمونه به صورت هدفمند انتخاب شد. سپس مولفه های اثربخش برنامه درسی دانشگاه های مجازی استخراج شد و با تحلیل آنها چهارچوبی برای ارائه برنامه درسی مجازی در دانشگاه های مجازی ارائه داده شد. نتایج تحلیل نشان داد که مهم ترین مولفه های اثربخش؛ مولفه های مشارکت، مولفه های درون دادی، ارزشیابی، منطقی و زیرساخت ها بود. پس از آن، با بررسی و توصیف مولفه های اثربخش در برنامه درسی مجازی بر اساس رویکرد مشارکتی، نه عامل، شامل مولفه های بازده مشارکت، ترکیب گروه، فناوری، تکالیف شغلی، نقش های گروهی، فرایندها و آموزش ها، زمان، آموزش مهارت های گروهی، دانش پیشین یادگیرنده و مشوق ها شناسایی شد.
    کلیدواژگان: سنتزپژوهی، برنامه درسی، دانشگاه های مجازی، رویکرد مشارکتی
  • رقیه بهشتی راد ، محمدرضا اردلان، مقصود فراستخواه صفحات 153-199
    در این پژوهش با بررسی روندهای اصلی تحولات آموزش عالی و کلان پیشران های اثرگذار بر تضمین کیفیت آموزش عالی از رهگذر بازخوانی و دریچه نگاه صاحب نظران و اندیشه های صورت گرفته، به سنخ شناسی نیروهای شکل دهنده تضمین کیفیت در آموزش عالی اقدام شده است. پژوهش حاضر به شیوه کیفی با رویکرد فنومولوژی و به روش نمونه گیری هدفمند اجرا شد. با 17 نفر از اعضای هیئت علمی، مصاحبه های نیمه ساختاریافته صورت گرفت. داده ها به روش استرابرت و کارپنتر (2003) تجزیه وتحلیل شد. یافته های به دست آمده در خصوص شکل دهنده های تضمین کیفیت در هفت مضمون اصلی شامل عوامل درون زا، محیطی سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، بین المللی، زیرساختی و زیست محیطی و 17 مضمون فرعی خلاصه شد. یافته های این پژوهش می تواند افق های جدیدی را در خصوص اندیشه در زمینه خلق آینده مطلوب و معیاری برای اصلاح سیاست ها و برنامه های بلندمدت در حوزه مسائل مرتبط با کیفیت آموزش عالی بگشاید.
    کلیدواژگان: تضمین کیفیت، آموزش عالی، تجارب اعضای هیئت علمی، پدیدارشناسی
  • آیت سعادت طلب صفحات 201-222
    این پژوهش با هدف ارزیابی رویکرد مدیران دانشگاهی به تغییر برنامه های درسی در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی با استفاده از روش پژوهش کیفی اجرا شد. جامعه آماری پژوهش شامل سه گروه مدیران دانشگاهی، متخصصان برنامه ریزی درسی و سیاست گذاران در سطح کلان آموزش عالی بود که بر مبنای نمونه گیری نظری با 17 نفر از آنها مصاحبه شد. به منظور تحلیل داده های حاصل از مصاحبه از روش کیفی گرانهیم و لوندمن استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد چهار رویکرد کلی در مدیران دانشگاهی نسبت به تغییر برنامه های درسی در دانشگاه ها وجود دارد. در رویکرد اول (حمایتی) ، مدیران دانشگاهی به تغییر برنامه های درسی باور داشته و علاوه بر تامین منابع و امکانات خود نیز در این فرایند مشارکت دارند. در رویکرد دوم (غیرحمایتی) ، مدیران دانشگاهی نه تنها به تغییر برنامه های درسی اعتقادی ندراند بلکه در عمل نیز هیچ گونه مشارکتی در زمینه تغییر برنامه های درسی ندارند. در رویکرد سوم (خنثی) ، مدیران دانشگاهی نسبت به تغییر برنامه های درسی در دانشگاه ها بی تفاوت بوده و تمایلی به مشارکت در فرایند تغییر برنامه های درسی از خود نشان نمی دهند. در رویکرد چهارم (اقتضایی) ، مدیران دانشگاهی نسبت به تغییرات برنامه های درسی باور عمیق دارند. این گروه از مدیران دانشگاهی علاوه بر تامین منابع و امکانات برای تغییر برنامه های درسی، خود نیز در این فرایند مشارکت فعال دارند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، آموزش عالی، تغییر برنامه های درسی، رویکرد مدیران دانشگاهی
  • حسن مشکاتی، علی دلاور، نورعلی فرخی ، اصغر مینایی ، غلامرضا کیانی صفحات 223-242
    این پژوهش با هدف تعیین ضرایب خرده آزمون های ارزشیابی صلاحیت های حرفه ای (اصلح) دانش آموختگان دانشگاه فرهنگیان اجرا شد. پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از حیث روش، از نوع همبستگی است. جامعه پژوهش، همه مهارت آموزان ماده 28 سال تحصیلی 95-94 دانشگاه فرهنگیان به تعداد 2823 نفر بود. با توجه به پراکندگی جامعه در تمام استان های کشور، از نمونه در دسترس استفاده شد و مهارت آموزان استان خراسان رضوی به تعداد 190 نفر، به عنوان نمونه انتخاب شدند. قسمت اصلی داده های این پژوهش، نتایج حاصل از آزمون اصلح دانشگاه فرهنگیان بود که در شهریور 1395 برگزار شده است. برای بررسی موفقیت معلمان از منظر همکاران، از آزمون محقق ساخته استفاده شد که پایایی آن با استفاده از روش آلفای کرونباخ 89/0 به دست آمد و روایی آن با استفاده از تحلیل عاملی بررسی شد. بر اساس شیوه نامه آزمون اصلح دانشگاه فرهنگیان، سهم خرده آزمون «فرهنگی» ، «تدریس خرد» ، «علمی» و «عملکردی» به ترتیب 20، 35، 20 و 25 درصد است که بر اساس نتایج این پژوهش برای افزایش روایی ملاکی پیش بین، پیشنهاد می شود که سهم خرده آزمون ها به ترتیب، 15، 11، 38 و 36 درصد باشد. همچنین نتایج نشان داد که طبقه بندی افراد به گروه های دارای صلاحیت دائمی، صلاحیت موقت و عدم احراز صلاحیت، با روش به کار رفته در آزمون و روش پیشنهادی این پژوهش، به نتایج نهایی متفاوتی خواهد انجامید.
    کلیدواژگان: آزمون اصلح دانشگاه فرهنگیان، روایی، روایی ملاکی پیش بین، نمره ترکیبی، سنجش صلاحیت
|
  • Alireza Khoshgooyanfard, Mohammadreza Falsafinejad , Noorali Farrokhi Pages 7-30
    Item nonresponse is a serious challenge to the measurements in large-scale studies which plays a considerable role in decision and policy making about educational and/or cultural issues. This challenge affects both the process of instrument construction and its application because of big error and bias in the estimation of psychometric indexes and scores distribution parameters. Therefore, this paper aims at simulating the effects of different nonresponse rates under completely random and nonrandom item nonresponse by using a real data set. The results show that a nonresponse rate less than 5% can be ignorable under completely random nonresponse where there is no notable difference between respondents and non-respondents. In contrast, psychometric indexes (Cronbach’s alpha, split-half reliability coefficient and validity coefficient) and scores distribution parameters (mean, standard deviation and quartiles) can be biased and inaccurate if the item nonresponse at any rate is nonrandom. In addition, item nonresponse can lead to wide confidence intervals and misleading results. Hence, the simulation findings do not advocate the deletion of non-respondents from a data set as a solution to the nonresponse challenge.
    Keywords: Bias, Error, Large-scale study, Nonresponse rate, Reliability, Scores Distribution, Validity
  • Majid Yousefi Afrashteh , Behzad Hajiloei Pages 31-48
    The purpose of this study was to investigate the effect of "assessment for learning" on classroom goal structure and academic buoyancy in two groups of students (strong and weak). The statistical population of this study included the students of psychology from University of Zanjan in the academic year 2015-16. Of these, two groups including 34 and 33 students of psychology were selected. This research was conducted with an experimental approach. For more control of the experiment conditions, 16 strong first-group students (lessons of statistics) and 16 poor-grade students (lessons of physiological psychology) were taught in assessment for learning, and 16 poor grade students first-group students (lessons of statistics) and 16 strong second group students (lessons of physiologic psychology) were taught in a normal way. Multivariate analysis of variance was used to analyze the data. The results showed that assessment for learning is effective in reducing the avoidance goal structure and increasing the academic buoyancy of the students. The significance of the effect of classroom assessment showed a better performance when students are faced with assessment for learning. Also significant interactive effect showed that the influence of formative assessment on the classroom goal structure and academic buoyancy among poor students was more than that of strong students.
    Keywords: Assessment for learning, Formative assessment, Classroom goal structure, Academic buoyancy
  • Mohammad Atashrouz , Abdul Mohammad Pourmoghadasian, Seyed Monsour Marashi Pages 49-79
    This research was conducted to investigate the teaching quality of faculty members of different branches of Farhangian University in Khuzestan based on two components of Teaching Program Module and Professional Behavior as well as 8 techniques embedded in My Course Scale. This descriptive survey included a statistical population of 1500 students and 17 faculty members. The statistical sample included 306 students and 17 faculty members of such branches of Farhangian University as Sheikh Morteza Ansari (Dezful), Khadijeh Kobra (Dezful) and Imam Reza (Andimeshk) selected through systematic random sampling method.
    The results indicated that all students believed that professors’ quality teaching module significantly ranked medium and the quality of implementing the forenamed techniques related to teachers’ professional behavior was ranked perfectly. Given the different scientific fields and course curricula, the professors of Farhangian University are recommended to make use of different teaching methods
    Keywords: Evaluation of teaching quality, teaching program module, faculty members, students
  • Yahya Maroofi, Mohammad Reza Yousef Zade, Davood Mirzaiefar* Pages 81-116
    The main aim of the present study was to determine the elements, criteria and indicators of quality evaluation of the curriculum in the undergraduate course in Farhangian University. The study is applied regarding its aim and is conducted through a mixed method. Reviewing the theoretical and experimental literature as well as national and international experiences, the components of quality evaluation of curriculum were extracted. Then, in order to identify the components related to the context and the specific conditions of the teacher education in the country and the probably ignored components in previous researcha semi-structured interview with experts of curriculum evaluation was undertaken. The interviewees were experts in the national curriculum studies who have participated in the international annual conference of the curriculum studies association, from whom 8 participants were selected through purposeful sampling according to the saturation principle. Finally, by combining the results of the two stages a researcher-made questionnaire was devised and used to identify the most important components of quality evaluation of curriculum in the undergraduate and the questionnaire was presented to 100 curriculum study experts who were selected through purposeful sampling method from the country universities. Research findings led to the selection of 12 elements, 59 criteria and 193 indicators as the most important components of quality evaluation of the curriculum in the undergraduate course in Farhangian University. The relative weights of the components were determined through analytical hierarchy method.
    Keywords: Quality evaluation of curriculum, Undergraduate course, Farhangian University, Analytical hierarchy process
  • Ali Enayati Novin Far , Farhad Seraji, Mahdi Gholamali Pages 117-152
    The purpose of the present research was to extract the effective components of the virtual curriculum in order to achieve common points in previous research and present a framework for implementing virtual curriculum with collaborative approach. The research method is qualitative and based on the synthesis strategy. The statistical population consist of the resources related to the purpose of the research. In total, out of 112 researches, 49 samples were selected purposefully, and the effective components of the curriculum of virtual universities extracted and, by analyzing them a framework for presentation of virtual curriculum in virtual universities was presented. The results of the analysis show that the most important components are effective components include participation components, input components, evaluation, logic and infrastructure. In the following, the effective components of the virtual curriculum based on the participatory approach and not the identification factor which included the component of the participation return, group composition, technology component, job assignments, group roles, processes and training, time, group skill instruction, are learners' prior knowledge and incentives were surveyed and described.
    Keywords: Synthesis research, Curriculum, Virtual universities, Participatory approach
  • Roghayeh Beheshtirad , Mohammad Reza Ardalan, Maghsoud Farasatkhah Pages 153-199
    The era of globalization and log in to knowledge-based economy along with the increasing rate of change, actors’ sensitivity to quality issues in order to harmonize with the demands of stakeholders by the system of higher education has become more prominent. This study with review of main trends of higher education developments and major drivers affects the quality assurance of higher education by the point of views, outlooks, and ideas of experts, the typology of forces, shaping quality assurance of higher education. This study was conducted by qualitative method of phenomenological approach with purposive sampling and semi-structured in-depth interviews with 17 faculty members, and was analyzed by Streubert and Carpenter (2003). The results of the shaping quality assurance in 7 main themes including endogenous factors, environmental political, economic, social, international, infrastructure and environmental factors and 17 sub-thematic were summarized. The results of this study can open new horizons of thoughts in relation with creating a desirable future and normative for correct of policies and long-term plans in domain of issues related with higher education quality.
    Keywords: Quality assurance, Higher education, Faculty members’ experiences, Phenomenology
  • Ayat Saadat Talab Pages 201-222
    Present paper reports the findings of a qualitative study which aims to examine the approach of university administrators towards the change of curriculum in higher education institutes. Data were elicited from interviews with 17 participants who are involved as the policy makers, university administrators and curriculum developers in Iranian higher education. The qualitative approach of Graneheim & Lundman was used for the analysis of the interviews. The results showed four holistic approaches towards the change of curriculum among university administrators. Based on the first approach (supportive), the managers believe in these changes and use any resources at their disposal to apply these changes. In the second approach (non-supportive), however, managers are not in favor of these changes and they are not inclined to implement them. In the third approach (neutral), managers are not either for or against the changes and they are not willing to cooperate in their implementation. Finally in contingent approach, managers deeply believe in the changes and welcome them and consequently they try their best to implement these changes and put them into practice.
    Keywords: Curriculum change, Higher education, University administrators' approach
  • Hassan Meshkati, Ali Delavar, Noorali Farrokhi , Asghar Minaei , GholamReza Kiyanei Pages 223-242
    In many countries, the qualifications of teachers are measured before entering the profession of teaching, and it has been started in Iran since 2016. The purpose of this study was to investigate the predictive validity of the professional qualification evaluation (ASLAH) test at Farhangian University. The present research is applied in terms of purpose and as a method is a correlation type. The research population is all students of the 28th Madeh of the year 2015-16 in Farhangian University, whose number is 2823. Due to the dispersion of the community in all provinces of the country, the available sample was used and the students of Khorasan Razavi province, which numbered 190, were selected as samples. The main part of the research data is the results of the ASLAH test of Farhangian University, which was held in Shahrivar, 2016. A researcher-made test was used to investigate the success of teachers from the perspective of their colleagues. The reliability of this test was obtained by using Cronbach's alpha method of 0.89 and its validity was evaluated using factor analysis. According to the method of letter of ASLAH, the share of the subscale "cultural", "teaching of reason", "science" and "performance" is 20, 35, 20 and 25 percent respectively. According to the results of this study, to increase the predictive validity, the share of subscale is 15, 11, 38 and 36 percent, respectively. It was also found that the coefficient of the subscales based on the validity results in different outcomes.
    Keywords: Validity, Combined score, Criterion validity, Competency valuation